sobota 8. listopadu 2025

Mořské ryby

 Mořský pražma s bramborami

1 mořský
olivový olej Extra panenský olivový olej
2 brambory
Půlka citronu
Sůl
10 šalotek, volitelně
1 chilli paprička
1 stroužek česneku

Jak připravit mořskou pražmu s bramborami

Mořský chléb s bramborami je vynikající. Tato ryba, pečená nebo grilovaná, má skvělou chuť, takže je to pokrm, který jistě potěší vaši rodinu, včetně dětí, a vaše hosty. Ryba je křehká, chutná a šťavnatá.

Abychom si udělali lahodnou mořskou pražmu s bramborami, musíme nejprve oloupat a nakrájet brambory na kostičky, ne příliš malé ani příliš velké. Poté nalijte do pánve dostatek oleje a rozehřejte ji na středním plameni.

Když je olej horký, smažte brambory do změknutí, ale ne dohněda. Po osmažení je dejte na plech vyložený papírovými utěrkami, aby absorbovaly přebytečný olej. Snižte teplotu na minimum a ve stejném oleji dle potřeby opečte šalotku 15 minut. Poté ji dejte stranou k bramborám.

Dále předehřejte troubu na 180 °C (350 °F). Mezitím, co se trouba ohřívá, dejte na plech brambory a jarní cibulku a navrch pražmu. Osolte, pokapejte olivovým olejem a pečte asi 20 minut.

Samostatně na pánvi přidejte trochu oleje a orestujte na něm nakrájený stroužek česneku a nakrájenou chilli papričku. Poté přidejte šťávu z půlky citronu a promíchejte.

Grilovaná ryba se zeleninou

2 rybí filety,
1 mrkev,
půlka cukety,
sůl,
sklenka bílého vína,
pepř,
2 stroužky česneku
čerstvá petrželka,
půlka cibule,
lilek
půlka brokolice,
olivový olej,
červená paprika


Grilovaná ryba se zeleninou je vynikající. Pokud chcete jíst zdravé a přírodní jídlo bez přidaných kalorií a s receptem plným živin a vitamínů, je to pro vás ideální pokrm, protože péče o sebe neznamená obětování dobrého jídla a lahodných receptů. Navíc to nezabere moc času.

Abychom si mohli vychutnat lahodnou grilovanou rybu se zeleninou, musíme nejprve nalít trochu oleje do velké pánve na středním plameni.

Když je horké, přidejte papriku, mrkev, česnek a cibuli, vše nadrobno nakrájené. Osolte a opepřete a vařte pět minut za občasného míchání.

Po uplynutí této doby přidejte nakrájenou cuketu a lilek a růžičky brokolice. Vařte dalších 10 minut za častého míchání.

Udržujte teplotu na střední, přidejte petrželku a bílé víno a nechte páru odpařit vařením dalších pět minut. Poté pánev sejměte z plotny.

Do nepřilnavé pánve přidejte pár kapek oleje a postavte ji na vysoký plamen. Jakmile je horká, přidejte rybu, osolte a opepřete a smažte tři minuty z každé strany.

Zbývá už jen naservírovat rybu a zeleninu, použít cokoli, co máte po ruce. Výborné!

Treska ve stylu Rioja


1 kg tresky nakrájené na kusy,
3 cibule,
2 červené papriky,
4 zelené papriky,
3 stroužky česneku,
přírodní rajčatová omáčka,
sůl
olivový olej

Do hlubokého hrnce nalijte dostatek olivového oleje a na mírném ohni opečte česnek. Přidejte odsolené kousky tresky a opečte je (pokud používáte solenou tresku, namočte ji před vařením na 24 hodin do vody a vodu několikrát vyměňte). Tresku nechte asi 15 minut na mírném ohni doměkka vařit. Hotová je, když se treska snadno odděluje vidličkou.

Mezitím si v jiné pánvi připravíme omáčku. Nakrájíme cibuli na proužky a orestujeme ji na troše oleje. Celé zelené a červené papriky pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia na 20 minut. Přidáme je, nakrájené na proužky, k změklé cibuli a necháme vše sedm minut dusit. Poté přidáme rajčatovou omáčku. Omáčkou přelijeme rybu a dobrou chuť!

2 filety z odsolené tresky.

Olivový olej.
2 stroužky česneku.
V případě potřeby lze přidat měkkou jarní cibulku a žampiony.

 Treska s česnekem.

Tresku dejte do hrnce s olejem a dvěma stroužky česneku, tak aby byla ponořená. Vařte na mírném ohni, ale nesmažte. Nechte ji v oleji až do podávání. Pokud chcete podávat s jarní cibulkou a houbami, přidejte je jako první a vařte půl hodiny, tresku pak přidejte úplně na konec.

 Treska s paprikami

4 silné, čerstvé kusy tresky (nezapomeňte, že pokud tento druh ryby neseženete, můžete použít podobnou).
12 mini paprik různých barev (žlutá, oranžová a červená), nakrájených na plátky.
Šťáva ze 2 citronů.
1/2 hrnku bílého vína na vaření.
Toskánské bylinky (tuto kombinaci lze snadno sehnat v supermarketu).
Extra panenský olivový olej.
Sůl a pepř.

Předehřejte troubu na 250 stupňů Celsia. Na plech vyložený alobalem pokapejte olivovým olejem, dejte kousky tresky, na každý filet vymačkejte citronovou šťávu, přidejte víno, bylinky, sůl, pepř a papriky. Každý filet pokapejte ještě trochou oleje a pečte přibližně 30 až 40 minut.

Mořský ořech v omáčce z hřibů

Ingredience pro 2 osoby:
4 malé mořské pražmy, 100 g sušených hřibů, 2 oloupaná rajčata,
černé olivy, 1/4 červené cibule, 2 stroužky česneku, petržel,
bazalka, sůl, bílé víno, olej.

Mořská pražma v omáčce z hřibů

Sušené hřiby dejte na 5 minut do šálku teplé vody, aby změkly.

Do hliněného hrnce dejte 3 lžíce oleje, červenou cibuli a nasekané bylinky, celé stroužky česneku (později je vyjměte), tři bobkové listy a chilli papričku.

Nechte vše pár minut zhnědnout a přidejte nakrájená rajčata, scezené hřiby a nakrájené olivy.

Zamíchejte, přidejte bílé víno a vmíchejte mořského řasy.

Nechte to opéct několik minut z obou stran a vyklopte na servírovací talíř.

Podávejte s čerstvě nasekanou petrželkou.

Doporučuji suché bílé víno.

Křupavé obalování ryb



Strouhanka,
česnekový prášek,
nasekaná petrželka,
strouhaný sýr
vejce, mouka , drcené kukuřičné
ořechy
mandle nebo vlašské ořechy

 Smíchejte s prolisovaným česnekem a jemně nasekanou petrželkou. Pokud chcete, aby ryba byla křupavá a šťavnatá, můžete do směsi přidat trochu strouhaného sýra. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience důkladně spojily.