úterý 11. července 2023

Bílkové cukroví, věnečky (větrníčky) Pavlova videorecepty , Sněhové pusinky

 
Mini Pavlov

150 g bílků (4 bílky)
220 g krystalového cukru 
1 PL kukuřičného škrobu nebo kokosového pudinku (Zlatý klas)
1 KL vinného octa

Z této dávky mi vždy vyjde 12 kusů mini Pavlov. Troubu předehřejte na 150°C a ihned po vložení plechu stáhněte na 100°C a pečte hodinu.

Troubu poté vypněte a plech nechte v troubě dosušit do vychladnutí. krém: 2 smetany ke šlehání 33% moučkový cukr podle chuti vanilková ochucovací pasta podle chuti 1 ztužovač šlehačky

Vaječné bílky, špetku soli vyšleháme do pěny, po lžících přidáme krystalový cukr a šleháme dokud se cukr nerozpustí na nejvyšším stupni mixéru (4) 10-12 minut do tuha. Přidáme Zlatý klas, ocet vařečkou je lehce vmícháme do bílkového sněhu.

Na připravený plech stříkáme mini pavlovky. Troubu předehřejeme na 110 stupňů a sušíme na nejvyšší mřížce v troubě 70-75 minut. Jsou hotové pokud se je podaří snadno odlepit od pečicího papíru. Dvířka na troubě mírně otevřeme a necháme ve vypnuté troubě do vychladnutí.

Čokoládu rozpustíme nad párou a necháme vychladnout. Mascarpone vyšleháme do hladka, přidáme čokoládu a smetanu a do šleháme do tuha. Cukrářský sáček s ozdobou špičkou naplníme krémem a naplníme pavlovky. Ozdobíme ovocem podle sebe a sezóny.

Bílkové cukroví, dorty - video

Pink Marble Meringues | #meringue #foodstyling



¨

Vianočné pečivo 2

Plněné kokosky


Bílky s cukrem vyšleháme do hustého sněhu. 
Následně lehce vmícháme kokos a na plechu tvoříme hromádky.
Pečeme (spíše sušíme) při 100-120 °C asi 30 minut. 
Pak vypneme troubu a kokosky necháme v zavřené troubě vychladnout.
Z uvedených surovin vypracujeme linecké těsto a v lednici necháme chvíli vychladit. 
Z těsta vykrájíme kolečka tak velká, jak velké jsou kokosky, naskládáme je na plech a upečeme.

Připravíme čokoládový krém. 
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni a necháme částečně zchladnout. Máslo vyšleháme do bílé pěny a pomalu do ní zašleháme rozehřátou čokoládu.
Na vychladlé linecké kolečko uděláme cukrářským sáčkem z čokoládového krému kroužek, do něj lžičkou dáme marmeládu a přiklopíme nahoru kokosku. 
Spodek celého kousku namočíme do čokolády.

Sněhové pusinky

Sněhové pusinky s čokoládou ☝

2 bílky
½ lžičky vanilkového extraktu
¾ hrnku cukru
Několik kapek citronové šťávy

Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme krupicový  cukr a dál šleháme nad parou do zhoustnutí. Nádobu z horké vodní lázně odstavíme . Mezi tím si nadrobno nakrájíme (nasekáme) čokoládu na vaření  a v mícháme do vychladlého bílkového sněhu. Kdo má rád, přidá ještě nasekané ořechy.
Pak tvoříme pomocí dvou lžiček kopečky na vymaštěný plech nebo dáme pod ně pečící papír. 

Pečeme na 100°C asi 20 -25 min. pak pootevřeme troubu a dosušíme na 50°C v mírně vyhřáté troubě asi 60 minut.. Když praskne je hotovo.

Po upečení necháme zchladnout a pak teprve sloupneme z papíru.

Sněhové pusinky 

4 bílky, 200 g cukr krupice, 2 lžičky škrobové moučky

Ve vodní lázni (4 bílky) ušleháme sníh a přidáme cukr a škrobovou moučku. Šleháme až je hmota tuhá ale i teplá. Na vymazaný plech stříkáme nebo lžičkou tvoříme hrudky 

Pečeme na 100°C asi 20 -25 min. a při mírné teplotě usušíme.


BÁJEČNÁ POLEVA NA MEDOVNÍČKY


Sněhové dortíčky s ovocem a šlehačkou


4 bílky , 200g cukr moučka, 1 citron, 2 lžíce škrobu, špetka soli -  Pečeme na 120 °C

Jahodové věnečky (větrníčky)

Přivedeme k varu 1/8 l vody, 50g máslo a špetku soli. Přisypeme mouku 125 g hladkou a mícháme, dokud se těsto neodděluje ode dna (jako velký knedlík). Dáme je do mísy a vmícháme 3 vejce .

Těstem naplníme cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme 8 kroužků (prům.6-7cm). Při vysoké teplotě pečeme 25-30 minut, ještě horké je rozřízneme a necháme vychladnout.

Želatinu namočíme, rozkrájíme 250g jahod,
přidáme 1 PL citronové šťávy a rozmačkáme je. Vmícháme jeden tvaroh, 2 PL m. cukru a vanilkový cukr. Želatinu vymačkáme, rozpustíme a vmícháme do krému. Dáme chladit. Smetanu ušleháme a přidáme do krému. Ten nastříkáme na spodní části, obložíme ovocem, přiklopíme a dáme na hodinu chladit.
 Kremrole ze šlehačky                  

Na těsto
350 g hladké mouky
250 g másla (případně půl na půl máslo a Héru)
1 žloutek
1 lžíce octa
100 ml smetany ke šlehání

Ze surovin uděláme těsto, které necháme přes noc odpočinout zabalené v ledničce.
Těsto rozválíme na pracovní ploše a nakrájíme na 2 centimetry široké proužky, dlouhé asi 15 centimetrů. Natočíme je na kovové trubičky, které si předtím potřete tukem. Trubičky potřeme rozšlehaným vajíčkem
Troubu předehřeji na 180 °C a pečeme dozlatova

Na vařený sníh budeme potřebovat 5 bílků a 240 g pískového cukru. (1 hrnek)
V míse šleháme bílky se špetkou soli a postupně přidáváme krupicový cukr. Když jsou bílky skoro ušlehané, přendáme mísu se sněhem nad vodní lázeň. Pokračuji ve šlehání, až je sníh krásně lesklý a tuhý.
Vychladlý krém přendáme do cukrářského sáčku a kremrole z obou stran naplníme.

Kokosky citrónové


5 bílků, špetka soli, 350 g moučkového cukru, 200 g strouhaného kokosu, 50 g strouhaných piškotů, citrónová kůra z 1 citronu a 2 lžíce citrónové šťávy.

Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh a po troškách do něj zašleháme polovinu cukru. Druhou polovinu cukru smícháme s kokosem, piškoty a citrónovou kůrou a opatrně přimícháme do sněhu. Nakonec přidáme citrónovou šťávu. Hmotou naplníme cukrářský sáček s hladkou špičkou a na plech vyložený papírem na pečení stříkáme pusinky. Sušíme je při 130°C asi 15 minut, potom teplotu zvýšíme na 180°C, aby kokosky zrůžověly.

Růžové pusinky s mandlemi

3 bílky
150 g pískového cukru
1 lžíce malinové marmelády
30 g strouhaných loupaných mandlí
20 g přesáté jemné strouhanky

Postup
Ve vodní lázni šleháme bílky, cukr a marmeládu do zhoustnutí. Pak hmotu odstavíme z ohně, šleháme do vychladnutí a po částech přidáváme mandle a strouhanku. Lžičkou děláme na povoskovaný plech hromádky a sušíme v troubě při 130°C po dobu asi 20 minut.







 Dort Pavlova s ovocem 
Pavlova torta s lahodným krémom a ovocím
  •   
  • 6 bílky z velkých vajec + sůl
  • 250 g cukru krupice
  • 1 lžíce Solamylu
    1 lžička octa
  • Krém:
  • 300 g jahod
    4 lžíce cukru krystal
    2 lžíce másla
    lžička bramborového škrobu
    Na horní vrstvu si přichystáme:
    2 kelímky smetany ke šlehání
    1 ztužovač šlehačky
  • Nejprve si připravíme vyšší nádobu, v níž lze šlehat elektrickým šlehačem. Oddělené bílky by ideálně měly být vychlazené, lépe se pak vyšlehají.
Bílky nalijeme do mísy a přidáme špetku soli, šleháme, dokud sníh není pevný
 (když otočíme nádobu dnem vzhůru, neměl by se ani hnout). Do sněhu přidáme cukr a šleháme dál, dokud nebude mít sněhová hmota lesklou konzistenci a nezačne dělat špičky. Poté v hrníčku rozpustíme ve lžičce octa škrob a nalijeme ho do sněhu, ten pak ještě lehce prošleháme. 

Jak zrobić blaty bezowe do tortu
Plech pokryjeme pečicím papírem a položíme na něj koláčovou formu bez dna. Do ní 
 
opatrně navršíme sněhovou hmotu. Lehce ji uhladíme a odstraníme formu, 
na plechu nám zůstane pouze sněhový kopec. 
Vložíme do trouby a pečeme hodinu a půl bez otvírání.  Troubu předehřejeme na 100 °C. 
Dort by měl mít lehce narůžovělou barvu.

 Po uplynutí této doby vypneme troubu, ale necháme v ní upečený dort až do vychladnutí. Toto je velice důležitý krok při výrobě dortu, který je třeba dodržet, pokud totiž dort vyndáte z trouby, tak vám klesne a vrchní vrstva popraská.

Zatímco necháváme dort Pavlova chladnout, uvaříme si jahodovou omáčku. 

Rozpálíme nepřilnavou pánev a rozpustíme na ní máslo. Poté k němu vmícháme jahody, pokud jsou mražené, tak je můžeme nechat vcelku, při vaření je pak jemně rozdrtíme vařečkou.

Šťávu z mražených jahod nemusíme slévat, vyvaříme ji. Pokud pracujeme s čerstvým ovocem, tak ho pokrájíme na menší kusy a teprve poté vsypeme do pánve. Jakmile jahody pustí šťávu, přidáme cukr a promícháme. Celou směs necháme provařit, tak aby se šťáva 
z ovoce trochu vyvařila a tím se nám lehce zahustila. Mezitím si rozmícháme lžičku bramborového škrobu ve vodě a vlijeme do jahodové omáčky. Zamícháme a necháme ještě lehce povařit. Poté omáčku stáhneme z ohně a necháme ji úplně vychladnout.

Mezitím si připravíme šlehačku.
 Smetanu vlijeme do vysoké nádoby a šleháme do zhoustnutí. Poté přidáme ztužovač podle návodu na obalu. Takto připravenou šlehačku uložíme do lednice, aby se nám nekazila, než ji budeme používat na dokončení dortu. 

Nakonec nám zbývá už jen spojit všechny vrstvy. Dort Pavlova se většinou skládá ze sněhové vrstvy, na níž se vrší šlehačka, která se ozdobí ovocem.
 
Na upečený sněhový korpus navršíme jahodovou omáčku, malé množství necháme v pánvi na závěrečné „kouzlení“. Na ovoce pak nandáme šlehačku, rozetřeme ji i po stranách, aby byl celý dort bílý. Zbylou jahodovou omáčku nalijeme na několik míst na dortu a špejlí lehce „potaháme“ sem a tam. Tímto vytvoříme zajímavé obrazce. Dort pak uložíme na chladné místo alespoň po dobu dvou hodin. 
  • Pavlova videorecepty


  • Co jsou to pusinky? Pusinky jsou sladkosti, které se pohybují od křupavých a vzdušných až po měkké a krémové. Obvykle jsou vyrobeny z vaječných bílků, cukru a tuku v určité formě.

    RYCHLÝ SCHWARZWALDSKÝ DORT - RECEPT Z VIDEA
    200 g mouky ( s 1 lžičkou prášku do pečiva)
    * 50 g kakaa
    * 200 g moučkového cukru
    *5 vajec
    * 10 lžic horké vody

    * Vypeckované třešně (2 sklenice po 370 ml)
    *250 ml třešňové šťávy
    * 50 gramů moučkového cukru
    *2 lžíce moučkového cukru
    *1 lžička skořice
    *2 lžíce třešňového likéru
    *trochu citronové kůry
    * 25 g kukuřičného škrobu
    *2 polévkové lžíce studené vody
    *12 celých třešní na ozdobu dortu
    *1 litr 40% husté smetany
    *čokoláda na ozdobu
    * třešňový likér na posypání dortu



      DORT S TVAROHEM A VIŠNĚMI

  • 6 ks vejce ,3 lžíce kakao, 6 lžíce cukr krupice ,6 lžíce polohrubá mouka ,1 balíček prášek do pečiva 
  • Náplň I. 
  • 1 ks višňový kompot ,2 balení želé dortové + šťáva z kompotu + juice Višňový 
  • Náplň II 
  • 500 ml smetana ke šlehání stačí 30-32% ,1 balíček želatina bezbarvé želatiny, 2 lžíce moučkový cukr 
  • Zdobení 1 hrst mandle Lupínkové mandle ,12 ks višně Pěkné, mohou být i čerstvé
  • Těsto: z uvedených surovin upečeme
    piškot, necháme dobře vystydnout a rozřízneme na 3 placky. Nahřejeme marmeládu a spodní placku s ní pečlivě namažeme. Na ni poskládáme okapané a vypeckované višně. Uvaříme červené želé podle návodu na sáčku, necháme prochladnout a když už ztratí tekutou konzistenci, opatrně ho navrstvíme na višně. Necháme v chladu ztuhnout a připravíme si šlehačku: ušleháme do tuha smetanu ke šlehání, na závěr přidáme cukr.
  • Krém s višněmi do dortu
  • Rozpustíme ve vodě želatinu, zahřejeme podle návodu, necháme mírně prochladnout a do ještě tekuté postupně dáme asi 6 lžic ušlehané šlehačky. Pak tuto hmotu rychle vmícháme do šlehačky. Přiklopíme druhou placku na studené želé s višněmi, namažeme ji želatinovou šlehačkou, přikryjeme třetí plackou, nahoře a dokola též pomažeme šlehačkou. Nakonec ozdobíme višněmi a na boky lehce přitlačíme mandlové lupínky.
  • Recept na cukrové kroužky – sirup s agarem
  • 150 g vody
  • 350 g cukru krystal (nebo krupice)
  • 10 g agar – agar
  • 10 g práškové želatiny

Svařený rozvar nechte vychladnout do 85°C. Postupně přilévejte k našlehanému ovocné pěně. Šlehejte až do úplného zhoustnutí. Pěna nesmí padat ze lžíce.

Následně naplňte do sáčku s ozdobnou trubičkou. Můžete využít sadu různých zdobítek.  Připravte si pečící papír a na něj tvarujte dle potřeby. Nechejte usušit jen tak při pokojové teplotě přes noc. Poté odloupněte z papíru, spojte dvě části k sobě a obalte v moučkovém cukru. Konzumovat můžete hned, nebo uchovat v uzavřené nádobě.

 VÁNEK