úterý 21. června 2022

Zavařujeme maso + paštika, tlačenka, sulc, Mortadela, utopenci


 Vepřové plecko , vepřový bok důkladně omyjeme a společně uvaříme do poloměkka, po vychladnutí hezké kousky nakrájíme na kostky a zbytek umeleme
Srdce i játra uvaříme zvlášť, necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky
Vepřovou kůži uvaříme doměkka a spolu s oloupanými cibulemi umeleme na masovém strojku
Vše dáme do mísy, dochutíme hodně kořením (nesmíme zapomínat, že vychladlá tlačenka musí mít za tepla intenzivní chuť, jinak by byla mdlá), přilijeme trochu vývaru a promícháme.
 Připravenou směsí naplníme sáček na tlačenku, který z jedné strany nezapomeneme zavázat provázkem, vytlačíme všechen vzduch, zavážeme i na druhém konci provázkem a vložíme do vařící vody, stáhneme plamen na mírný a necháme 1,5 hodiny vařit
Po vychladnutí necháme tlačenku v lednici odležet, občas otočíme, aby suroviny zůstaly rovnoměrně rozložené a druhý den můžeme podávat.
Ingredience:
Tlačenka   
1 kg libového vepřového plecka, 200 g vepřového boku, 200 g vnitřností (srdce a játra)
150 g vepřových kůží, 4 ks cibulí , mletý bílý pepř
česnek, majoránka, mletý kmín, muškátový květ, sůl
Jak připravit ten nejlepší sulc
Vařené kusy vepřového vylovíme nebo vývar scedíme a zachytíme.
Po částečném zchladnutí pečlivě maso vykostíme a nasekáme nebo umeleme na masovém strojku.
V části vývaru uvaříme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. 
Můžeme nakonec přidat kostičky okurek a cibuli nadrobno. Necháme jen přejít varem. Dochutíme octem a solí. Kořenovou zeleninu můžeme uvařit i v celku a umlít stejně jako maso.
Zeleninu s vývarem a masem lijeme do připravených nádob a necháme ztuhnout do druhého dne v chladnu. Z povrchu sebereme usazený tuk.

Připravený sulc můžeme nalít i do nádob k zavaření (sklenice, plechovky), v tom případě by v něm mělo být více masa než aspiku. 
Huspeninu (sulc) krájíme na proužky a podáváme s octem a cibulí. Přílohou je čerstvý chléb.
Koleno očistíme od štětin na 2-3 místech prořízneme až na kost, dáme do papiňáku, přidáme sůlpepř, no­vé koření a bobkové listy, zeleninu, zalije­me vodou (2 litry - koleno je zali­to) a vaříme 1 hodinu a čtvrt až ho­dinu a půl (maximálně) do měk­ka
.
Vyndáme z hrnce, odřízneme kůži,
maso (libové i tučnější) pomeleme
dáme do pekáče, zalijeme 1,5-1,75 l
přecezeného vývaru, 
přidáme lisovaný česnek.
Promícháme va­řečkou,
dle chuti dokořeníme trochu octa, můžeme přimíchat
nakrájenou cibuli, kyselé okurky nebo vařená vajíčka, 
jak je vám libo. 

Necháme vychlad­nout v místnosti (občas promíchá­me) a potom dáme tuhnout do ledničky.
Usazené 
sádlo na povrchu sejmeme a většinou nepoužíváme.


  • 1 vepřová nožička 
  • (750 g)
  • 1/2 vepřového kolene (750 g)
  • 1 lžička soli
  • 1 velká mrkev
  • 1/2 petržele
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • ocet nebo citronová šťáva na dochucení


Zavařené maso 
vepřovka cz z webu www.nejrecept.cz
vepřová plec 1 kg
vepřový bůček (vepřový bůček s kůží) 1 kg
česnek, drcený (lze vynechat) 3 stroužky
celý kmín
pepř (čerstvě namletý černý pepř)
vejce (sůl) 1 vrchovatá lžíce
voda 120 ml
    Postup:
    Z bůčku seřízněte kůži a nakrájejte ji na menší proužky. 
    Zbylé maso nakrájejte na kostky cca 2 x 2 cm.
    Maso v míse dobře promíchejte se solí, česnekem, kmínem a pepřem.
    Do vyvařených půllitrových sklenic nandejte maso a na vrch kousky kůže, sklenice naplňte asi 2 cm pod okraj. 
    Do každé sklenice přilijte 30 ml studené vody a zavíčkujte je.
    Do velkého hrnce dejte na dno látkovou utěrku a na ni postavte sklenice.
     Přilijte vodu do tří čtvrtin výšky sklenic a vařte 2–3 hodiny. 
    Poté nechte v pokojové teplotě vychladnout a odstát.
    Druhý den vařte stejným způsobem další 2 hodiny, aby se zlikvidovaly případné zbylé bakterie.





    Mortadela z bůčku


    1 kg libového bůčku - 5 ks vajec - 3 ks stroužky česneku - 1,5 lžičky soli
    1 lžička Vegety - 1 lžička mletého pepře - špetka muškátového oříšku
    sladká mletá paprika

    Postup:
    Bůček dvakrát pomeleme spolu s česnekem. Do masa důkladně zapracujeme koření, vejce a sůl Směs napěchujeme do fólie na tlačenku, oba konce zavážeme provázkem a v lednici necháme 24 hodin odležet. 

    Druhý den připravenou mortadelu pozvolna vaříme 90 minut, občas opatrně obrátíme. Z vody vytažený váleček na několika místech propíchneme, aby vytekla přebytečná voda, téměř vychladlou mortadelu pak obalíme ve sladké paprice. Hotovou bůčkovou mortadelu servírujeme nakrájenou na plátky.
    Domácí paštika

            0.5 kg           vepřových jater

    Domácí utopenci

    • nálev: 1 l vody, 0,5 l octa, 1/3 Deka, 5 velkých cibulí nakrájených na kolečka, 3 lžíce Podravky, 4 lžíce cukru, 4 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, 15 kuliček celého pepře, může být i feferonka. Vše svaříme po dobu 5ti minut. 
    • špekáčky rozkrojíme, uvnitř opepříme, potřeme hořčicí a vložíme plátek sladkokyselé okurky, popř. papriku. 
    • skládáme do sklenice vždy vrstvu špekáčků a zasypeme cibulí z nálevu, poté zalijeme nálevem. 
    • sklenice uzavřeme a necháme asi 10 dní uležet v chladu. 
    • do jedné sklenice se vejdou asi 4 ks utopenců.
    Cukr moučku můžeme nahradit 2-4 kuličkami umělého sladidla, které rozpustíme ve vařícím nálevu.
    Pro pikantnější chuť můžeme do sklenice přidat 4-6 menších plátků křenu a 1/2 feferonky.