Farmářské brambory s vepřovou konzervou
Klobása, hořčice a jablko
450 g brambor, oloupaných a nakrájených na 2 cm kostky
30 g másla
olivový olej, na smažení
2 malá jablka, zbavená jádřinců a nakrájená na měsíčky
4 vepřové klobásy, nakrájené na kousky
2 lžičky celozrnné hořčice
3 snítky tymiánu, natrhané listy řeřichový salát
KROK 1
Přiveďte k varu velkou pánev s osolenou vodou. Přidejte brambory a vařte 4 minuty.
Scedíme a necháme v cedníku vyschnout v páře.
KROK 2
Rozehřejte polovinu másla a 1 lžíci olivového oleje ve velké pánvi nebo mělké zapékací misce na středně vysokou teplotu.
Přidejte měsíčky jablek a opékejte z každé strany 5 minut nebo dokud nebudou zlatohnědé a nezačnou karamelizovat. Vyjměte děrovanou lžící a dejte stranou na talíř.
KROK 3
Ve stejné pánvi rozehřejte na středním plameni zbylé máslo a ještě trochu oleje a přidejte brambory a kousky klobásy. Smažte 10-15 minut,
často otáčejte, dokud nejsou brambory a klobása křupavé a dozlatova opečené. Podle chuti okořeníme. Promíchejte hořčicí a kolečky jablek, poté nasypte , lístky tymiánu a podávejte se salátem z řeřichy.
KROK 2
Rozehřejte polovinu másla a 1 lžíci olivového oleje ve velké pánvi nebo mělké zapékací misce na středně vysokou teplotu.
Přidejte měsíčky jablek a opékejte z každé strany 5 minut nebo dokud nebudou zlatohnědé a nezačnou karamelizovat. Vyjměte děrovanou lžící a dejte stranou na talíř.
KROK 3
Ve stejné pánvi rozehřejte na středním plameni zbylé máslo a ještě trochu oleje a přidejte brambory a kousky klobásy. Smažte 10-15 minut,
často otáčejte, dokud nejsou brambory a klobása křupavé a dozlatova opečené. Podle chuti okořeníme. Promíchejte hořčicí a kolečky jablek, poté nasypte , lístky tymiánu a podávejte se salátem z řeřichy.
2 lžíce oleje
3 lžíce rajčatového protlaku
1 lžička uzené papriky
800 g brambor, nakrájených na malé kousky
4 stroužky česneku
šťáva ½ citronu
hrst plocholisté petrželové natě nasekané nahrubo
KROK 1
Troubu rozpálíme na 180C/horkovzdušná 160C/plyn 4. Smícháme olej, rajčatový protlak a papriku, poté v ní brambory důkladně obalíme. Česnek ve slupce rozmačkáme plochým nožem a dáme na pekáč s bramborami.
KROK 2
Dobře osolte a opepřete, poté pečte 40 minut, v polovině otočte,
dokud brambory nezkřupnou a nebudou uvnitř nadýchané. Pět minut před koncem vaření pokapejte citronovou šťávou a vraťte do trouby. Podáváme s rozsypanou petrželkou.
Drzý koláč
3 střední brambory (asi 450 g), oloupané a nakrájené na tenké plátky
máslo, do pokrmu
1 stroužek česneku, rozdrcený
2 nakrájené pórky (asi 200 g), rozpůlené a nakrájené na plátky
350g sýra Cheshire nastrouhaného
500 ml dvojité smetany
KROK 1
Troubu rozehřejte na 180C/160C
Přiveďte k varu pánev s osolenou vodou a vařte plátky brambor 3 minuty. Sceďte a vychlaďte.
KROK 2
Mělkou zapékací misku vymažte máslem a rozprostřete na česnek. Navrstvěte brambory, pórek a sýr, dobře okořeňte a přelijte smetanou. Přikryjeme alobalem a pečeme 1 hodinu.
KROK 3
Odstraňte fólii a pokračujte ve vaření po dobu 20 minut nebo dokud povrch nezhnědne a brambory nejsou uvařené. Před podáváním nechte 5 minut odstát.