středa 26. listopadu 2025

Brambory / Farmářské brambory s vepřovou konzervou , Klobása, hořčice a jablko , Španělské brambory, Drzý koláč

Bramborové krokety



  • brambory (vařené) – 1 kg,
  • kukuřičný škrob – 5 lžic,
  • šunka (uvařená a nakrájená) – 80 gramů,
  • mrkev – 1 ks,
  • jarní cibulka – 3 lžíce,
  • sůl – podle chuti.
Brambory si nejdřív oškrábejte a uvařte. Do velké mísy poté vložte uvařené brambory společně s kukuřičným škrobem. Mrkev oškrábejte a nakrájejte na malé kostičky. Jarní cibulku si také nakrájejte, stejně jako uvařenou šunku. Vše přidejte k bramborám do mísy. Nakonec přidejte také sůl a důkladně promíchejte. Ze směsi vytvořte malé kuličky. Do velké pánve nalijte dostatečné množství oleje a bramborové kuličky usmažte, dokud nebudou nádherně zlaté. Poté je nechte okapat na papírovém ubrousku.

Plněné bram.knedliky s uzeným masem, zelí a osmažena cibulka.

  1. Uvaříme si brambory ve slupce a necháme je vychladnout. Poté je očistíme a nastrouháme na vál, uděláme důlek, přidáme sůl, vejce a polohrubé nebo hrubé mouky tolik, aby se těsto nelepilo a bylo vláčné a solamyl. Těsto propracujeme a rozválíme, rozdělíme na porce.
  2. Připravíme si masovou směs, kterou budeme plnit knedlíky. Umeleme si uzené maso, osmažíme si 1–2 cibule na kostičky, přidáme do mletého masa a opepříme, dosolíme, přidáme vejce a zamícháme. Touto směsí plníme připravené porce z bramborového těsta, zabalíme, vyválíme šištičky a dáme do osolené vroucí vody na asi 15 minut. Poté knedlíky vybereme a trochu omastíme, aby se nelepily.
  3. Zelí: Do hrne si nakrájíme další dvě cibule, které si trochu osmahneme, poté přidáme zelí a dusíme doměkka. Ochutíme kmínem, solí, a nakonec zelí zahustíme nastrouhanou bramborou.
  4. Nakrájíme si čtyři cibule na kostičky, které osmahneme na pávi s máslem, osolíme, opepříme.
  5. Na talíř servírujeme knedlíky se zelím, polité osmaženou cibulkou.
  6. Karamelizované kysané zelí


Brambory - 400 g. Vařte v osolené vodě do měkka, asi 7-10 minut. Cibule - 1/2 ks. olivový olej Máslo - 10 g. Česnek - 1 stroužek Šunka - 100 g. Smetana - 200 g. Tavený sýr čedar – 25 g. Sůl

Farmářské brambory s vepřovou konzervou 


10 menších brambor 4 stroužky česneku 1 červená cibule 1 vepřová konzerva (vepřové ve vlastní šťávě) sůl pepř majoránka tymián drcený kmín olej

Klobása, hořčice a jablko 


450 g brambor, oloupaných a nakrájených na 2 cm kostky
30 g másla
olivový olej, na smažení
2 malá  jablka, zbavená jádřinců a nakrájená na měsíčky
4 vepřové klobásy, nakrájené na kousky
2 lžičky celozrnné hořčice
3 snítky tymiánu, natrhané listy řeřichový salát

Postup
KROK 1
Přiveďte k varu velkou pánev s osolenou vodou. Přidejte brambory a vařte 4 minuty. 
Scedíme a necháme v cedníku vyschnout v páře.
KROK 2
Rozehřejte polovinu másla a 1 lžíci olivového oleje ve velké pánvi nebo mělké zapékací misce na středně vysokou teplotu.
Přidejte měsíčky jablek a opékejte z každé strany 5 minut nebo dokud nebudou zlatohnědé a nezačnou karamelizovat. Vyjměte děrovanou lžící a dejte stranou na talíř.
KROK 3
Ve stejné pánvi rozehřejte na středním plameni zbylé máslo a ještě trochu oleje a přidejte brambory a kousky klobásy. Smažte 10-15 minut,
často otáčejte, dokud nejsou brambory a klobása křupavé a dozlatova opečené. Podle chuti okořeníme. Promíchejte hořčicí a kolečky jablek, poté nasypte , lístky tymiánu a podávejte se salátem z řeřichy.


Španělské brambory


2 lžíce oleje
3 lžíce rajčatového protlaku
1 lžička uzené papriky
800 g brambor, nakrájených na malé kousky
4 stroužky česneku
šťáva ½ citronu
hrst plocholisté petrželové natě nasekané nahrubo

KROK 1
Troubu rozpálíme na 180C/horkovzdušná 160C/plyn 4. Smícháme olej, rajčatový protlak a papriku, poté v ní brambory důkladně obalíme. Česnek ve slupce rozmačkáme plochým nožem a dáme na pekáč s bramborami.
KROK 2
Dobře osolte a opepřete, poté pečte 40 minut, v polovině otočte,
dokud brambory nezkřupnou a nebudou uvnitř nadýchané. Pět minut před koncem vaření pokapejte citronovou šťávou a vraťte do trouby. Podáváme s rozsypanou petrželkou.

Drzý koláč - zapečené brambory

3 střední brambory (asi 450 g), oloupané a nakrájené na tenké plátky
máslo, do pokrmu
1 stroužek česneku, rozdrcený
2 nakrájené pórky (asi 200 g), rozpůlené a nakrájené na plátky
350g sýra Cheshire  nastrouhaného
500 ml dvojité smetany

KROK 1
Troubu rozehřejte na 180C/160C
Přiveďte k varu pánev s osolenou vodou a vařte plátky brambor 3 minuty. Sceďte a vychlaďte.
KROK 2
Mělkou zapékací misku vymažte máslem a rozprostřete na česnek. Navrstvěte brambory, pórek a sýr, dobře okořeňte a přelijte smetanou. Přikryjeme alobalem a pečeme 1 hodinu.
KROK 3
Odstraňte fólii a pokračujte ve vaření po dobu 20 minut nebo dokud povrch nezhnědne a brambory nejsou uvařené. Před podáváním nechte 5 minut odstát.