úterý 30. září 2025

Houby / Obalované žampiony pečené v troubě , Zapečené žampiony s krémovým sýrem

Krémové kuře a houby

340 g těstovin (fettuccine, penne nebo špagety)

2 lžíce olivového oleje

2 kuřecí prsa bez kosti a kůže, nakrájená na proužky velikosti sousta

Sůl a černý pepř dle chuti

2 lžíce nesoleného másla

1 střední cibule, najemno nakrájená

3 stroužky česneku, mleté

225 g žampionů (cremini nebo knoflík), nakrájených na plátky

1 lžička sušeného tymiánu (nebo 2 lžičky čerstvého)

1 hrnek kuřecího vývaru

1 hrnek smetany na zahuštění

½ hrnku strouhaného parmazánu

¼ lžičky vloček červené papriky (volitelně, na pálivost)

Čerstvá petrželka, nasekaná (na ozdobu)


Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody a vařte těstoviny podle návodu na obalu do stavu al dente. Sceďte a dejte stranou.

Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysokém plameni. Kuřecí proužky osolte a opepřete a vařte dozlatova a propečte, asi 5–6 minut. Sejměte z pánve a dejte stranou.

Ve stejné pánvi rozpusťte máslo a orestujte na něm cibuli, dokud nezměkne a nebude průsvitná, asi 3 minuty. Přidejte česnek a vařte další 1 minutu, dokud nezavoní.

Přidejte nakrájené žampiony a tymián a vařte, dokud žampiony nepustí šťávu a nezezlátnou, asi 5–7 minut.

Zalijte kuřecím vývarem a seškrábněte dno pánve, aby se uvolnily všechny opečené kousky. Snižte plamen a nechte 2 minuty mírně snížit.

Snižte plamen a vmíchejte smetanu k vaření. Jemně duste 3–4 minuty, dokud omáčka nezačne houstnout.

Vmíchejte parmazán, dokud se nerozpustí a nestane se krémovou. V případě potřeby dochuťte solí, pepřem a vločkami červené papriky.

Vraťte kuře na pánev a promíchejte s omáčkou.

Přidejte uvařené těstoviny na pánev a promíchejte, dokud se vše rovnoměrně nepokryje.

Ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte teplé.

Zapečené žampiony s krémovým sýrem☝


Pečené žampiony plněné sýrem jsou dokonalým, snadno připraveným předkrmem, který se hodí pro každou příležitost. Jsou hluboce lahodné, naplněné s jemně nasekanými nohami hub,  cibulí a červenou paprikou, smažené a mírně zkaramelizované. Poté se spojí smetanovým sýrem a strouhaným parmazánem. 

Předehřejte troubu na 200 stupňů.
Plech vyložte pečicím papírem.
Houby opatrně zbavte stopek.
Nohy nasekejte nadrobno a dejte stranou do malé misky.
Do mísy přidejte slaninu, cibuli a kapii a promíchejte, aby se spojily.
Prázdné kloboučky hub položte stopkou nahoru na připravený plech.
Na střední teplotu přidejte olivový olej do středně velké pánve.
Přidejte houby, cibuli, nadrobno nakrájenou papriku a slaninu.
Občas promíchejte, dokud se vlhkost z hub neodpaří. Poté často míchejte, dokud ingredience nezačnou karamelizovat.
Uvařené ingredience chlaďte asi 10 minut.
Přidejte nasekanou petrželku, nastrouhaný parmazán a smetanový sýr. 
Dobře promíchejte.
Okořeňte podle chuti, mějme na paměti, že slanina a parmazán jsou slané.
Prázdné kloboučky hub lehce postříkejte olivovým olejem.
Pomocí lžičky naplňte kloboučky žampionů.
Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut.

Houbový Kuba

Jak uvařit kroupy?

Při vaření krup záleží na jejich velikosti. Pokud jsem velmi malé, stačí jim na uvaření jen pár minut, pokud jsou větší, je třeba je vařit i hodinu. Kroupy také při vaření velmi nabudou, mohou totiž nabýt na objemu až pětinásobně.

Kroupy nasypeme do misky, zalijeme vlažnou vodou, propereme a scedíme. Dáme do hrnce a přidáme vodu, které by mělo být zhruba 4 – 5krát více než krup. Necháme 30 minut odstát. Poté vodu osolíme a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí.


https://youtu.be/j_4DKNdTUvQ


 Pro 4 mlsouny:

220 g očištěných čerstvých hub (stročky trubkovité, hřiby hnědé, popř. směs hub – nebo 30 g sušených hub
280 g trhaných krupek nebo rýže
30 g vepřového sádla
+ na vymaštění pekáče
30 g cibule
2 stroužky česneku
sůl
3/4 l vody
kmín
malá hrst majoránky

Krupky vypereme ve studené vodě a necháme okapat. V kastrole na rozehřátém sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kroupy, lehce je opražíme, osolíme, zalijeme vodou, zakryjeme poličkou a vaříme do měkka. Čerstvé houby nakrájíme na plátky a asi 15 minut je na polovině rozehřátého sádla podusíme s kmínem, potom je vmícháme do uvařených krupek. Okořeníme utřeným česnekem a majoránkou. Promícháme, dáme do vymaštěného pekáče, povrch zalijeme zbytkem rozpuštěného sádla a v horké troubě necháme přibližně 30 minut péct.

Zapečené těstoviny s houbami

    1 větší cibule
    3 vejce
    500 g těstovin
    500 g žampionů
    200 ml mléka
    3 lžíce másla
    1 lžička kmínu
    sůl dle chuti
    5 stroužků česneku
  • Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu, po uvaření slijeme vodu, propláchneme těstoviny studenou vodou a necháme okapat.
    Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli posekáme nadrobno a orestujeme na dvou lžících másla. Přidáme houby a na tenké plátky nakrájený česnek. Osolíme, okmínujeme a dusíme dokud se všechna voda z hub nevyvaří. Poté vmícháme do těstovin.
    Zapékací misku vymažeme zbylým máslem, dáme do ní těstoviny s houbami a zapékáme při 250°C. Po chvilce teplotu zmírníme na 200°C a zapékáme přibližně 20 minut. Zalijeme vejci rozšlehanými v mléce a ještě 15-20 minut zapékáme dozlatova.

Klasická česká polévka - bramboračka patří mezi podzimní polévky. Kromě nezbytných brambor se přidává kořenová zelenina, česnek a majoránka. A samozřejmě houby. I pokud tam dáváte čerstvé nebo mražené je dobré pro chuť a vůni přidat hrst sušených hub.



kořenová zelenina
sádlo
sůl
kmín
nové koření
celý černý pepř
houby
brambory
cibule
hladká mouka
česnek
majoránka
Na kousku sádla orestujeme na kostičky nakrájenou kořenovou zelení, osolíme, okmínujeme, přidáme pár kuliček nového koření a celého černého pepře.
Přidáme očistěné a nakrájené houby, vodu a vaříme. Případnou pěnu sbíráme.
Po asi deseti minutách vhodíme do hrnce oloupané na kostky nakrájené brambory.
Na sádle použijte zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme 2 lžíce hladké mouky a vymícháme světlo jíšku, kterou dáme do polévky. Necháme ještě chvilku provařit. Přidáme jeden.dva stroužky česneku, majoránku rozemneme v dlaních a přidáme nakonec do polévky.
Doladíme chutě. Já ještě dávám dvě malé cibule na čtvrtiny hned na začátku vaření.

Žampiony zapečené 

Žampimasáky! Pod tímto názvem nehledejte nic jiného než plněné žampiony mletým masem! :-) K tomu ochucená zakysaná smetana, pažitka a strouhaný parmezán! Tato chuť vás dostane! Přejeme dobrou chuť!

Žampiony zapečené s tvarůžky

200 g tvarůžky
600 g žampion
1 svazek pažitka

Žampiony očistíme a odřízneme nohy.
Nohy nakrájíme společně s tvarůžky na menší kousky. Smícháme s nasekanou pažitkou (část si ponecháme na ozdobu) a vzniklou směsí naplníme kloboučky žampionů.

Plech vyložíme pečicím papírem a žampiony na něj rovnoměrně rozmístíme.
Vložíme do trouby a pečeme přibližně 30 minut při teplotě 170 °C, dokud žampiony nezměknou a povrch náplně nezezlátne.

Houby - 250 g. Brambory - 600 g. Cibule - 1 ks. máslo - 20 g. Sůl Černý pepř Česnek - 1 stroužek kopr

Zapékané brambory s houbami
3/4 kg vařených brambor
35 dkg čerstvých hub
3 vejce
15 dkg zakysané smetany
1 cibule
sůl, kmín podle chuti
1 lžíce sádla pod houby
sádlo na vymazání pekáčku
150 ml vody na podlití hub

  • Vymažeme si pekáček sádlem a do něho nasypeme rozkrájené, osolené brambory.
    Na pánvičce si rozehřejeme sádlo, zpěníme cibulku, přidáme nakrájené houby, podlijeme vodou, osolíme, okmínujeme a asi pět až sedm minutek podusíme. Houby ze kterých vodu vydusíme, necháme trochu vychladnout.
    Potom je smícháme s vejci, zákyskou a ještě dochutíme. Směs nalijeme na brambory, nemusíme to míchat, ale jenom třeba vidličkou to trochu načechráme.
    Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů. Hlavně propečeme dobře vejce.

    Počet porcí
    4 porce
Obalované žampiony pečené v troubě

  • malé čerstvé tvrdé žampiony stejné velikosti
  • hladká mouka
  • vajíčko
  • strouhanka
  • sůl
  • pepř mletý
  • petrželová nať (hladkolistá) Petrželku zamíchat do strouhanky
  • Vajíčko osolte, opepřete a vidličkou našlehejte. Žampiony očistěte, obalte v mouce, vajíčku a strouhance. Tu nepřimačkávejte, aby zůstala co nejnadýchanější. Tak docílíte ještě větší křupavosti.

     Obalené žampióny klaďte na pečící papír postříkaný olivovým olejem ve spreji a nakonec ještě každý žampion zlehka zastříkněte olejem z vrchu.

     Pečte v troubě rozehřáté na 170 °C asi 25 minut dokřupava. Uvnitř by měly být šťavnaté, ale ne syrové. Pokud dáváte přednost sušším, klidně je v troubě nechte ještě 10 minut. Průběžně je ale kontrolujte, aby se nepřipekly.

  • Na tatarskou omáčku (cca 250-300 ml):

    • 250 ml slunečnicového oleje
    • 2 žloutky
    • 1 lžička plnotučné hořčice (pokud máte rádi dijonskou, použijte tu)
    • čerstvě vymačkaná citronová šťáva z ½ citronu
    • 1 lžička bílého vinného octa
    • najemno nakrájená cibulka nebo šalotka – podle chuti
    • najemno nakrájené nebo nastrouhané kyselé okurky – podle chuti
    • najemno nasekaná zelená petrželka – podle chuti
    • sůl
    • čerstvě mletý pepř
  • Mezitím si připravte domácí tatarskou omáčku. Do mixéru dejte žloutky a do nich vmíchejte hořčici a vinný ocet, přidejte trochu soli a čerstvě mletý pepř. Důležité je, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu. Mixér spusťte na nejnižší otáčky a po kapkách začněte přidávat olej. Jakmile emulze začne houstnout, můžete olej začít lít pramínkem. Příprava dokonale husté vynikající domácí majonézy vám nezabere víc, než 2 – 3 minuty.

     Do hotové majonézy vmíchejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, nadrobno nakrájenou cibuli, kyselou okurku, najemno nasekanou zelenou petrželku a dochuťte ji podle potřeby solí a pepřem