sobota 8. července 2023

💗TŘENÉ TĚSTO bez vážení na hrnky + Drobenkový ovocný koláč + Tvarohový koláč s ovocem

Jednoduchý piškot na hrnky (výborný i s ovocem)

2 vejce
1 hrnek mléka   
1/2 hrnku oleje
1 hrnek cukru
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
.
Celá vejce ušlehat s cukrem do světlé pevné pěny, přidat vodu, olej, mouku s práškem do pečiva.
 Nalít do malého pekáčku , poklást ovocem 
péct asi 35 minut na 180 stupňů.

s tvarohovou náplní
2     vejce
1/2 prášku do pečiva
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku krupicového cukru
1/2 hrnku mléka
1/4 hrnku oleje

Vejce vyšleháme s cukrem do světlé pevné pěny, vmícháme olej a ostatní suroviny na těsto. Suroviny na náplň dobře vymícháme.

Meruňkový kompot
z cedíme a meruňky nakrájíme na plátky.

Do vymazané a vysypané formy vylijeme větší část těsta, dáme tvarohovou náplň a
tu poklademe meruňkami a pocákáme zbytkem těsta.
Pečeme přibližně 35-40 minut - těsto krásně vyběhne.

Náplň z tvarohu

250 g tvarohu
1 vanilkový cukr
1/2 hrnku moučkového cukru
1/2 vanilkového pudinku v prášku nebo hladkou mouku
1 vajíčko
1/2 hrnku mléka

  • Mléčný koláč na videu

      4 vejce
      1 špetka soli
      250 g cukru
      350 g hladké mouky
      2 lžíce prášku do pečiva
      240 ml mléka
      70 g másla
      1 lžíce vanilkového cukru
  • 💗 Perník bez vážení na hrnky💗výborný
    2 hrnky polohrubé mouky
    1 vejce
    1 hrnek krupicového cukru
    2 PL kakaa
    1 Perníkového koření
    1/5 hrnku oleje
    500 ml kefíru
    Čokoládová poleva:
    100 g čokoláda na vaření
    30 g 100% tuk
    Nejprve smícháme suché suroviny a pak přidáme vejce, olej a kefír. Důkladně promícháme a nalijeme do vyššího plechu nebo formy, který jsme si vymastili a posypali hrubou moukou. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a pečeme cca 30 minut. Dřevěnou špejlí vyzkoušíme, zda je perník hotový.
    Po vychladnutí můžete perník potřít švestkovými povidly a polít čokoládou ,kterou si připravíte ve vodní lázni z čokolády a 100% tuku
    Pečeme v předehřáté troubě na 180 st. asi 25.30 minut.
    Odlehčené Míša řezy

    1 hrnek cukru krupice
    1 prášek do pečiva
    1 hrnek mléka
    1/2 hrnku oleje
    2 vejce
    3 lžíce kakaa
    Krém
    2 tvarohy
    2 zakysané smetany
    uvařený a mírně vychladlý vanilkový pudink (nebo pudink bez vaření)
    350 ml mléka
    3 lžíce cukru
    1 ztužovač 
    1 vanilkový cukr
    2 lžíce moučkového cukru
    Poleva
    100 g čokoláda
    80 g 100% tuku
    Drobenkový ovocný koláč - výborný

    2  hrnek polohrubé mouka
    1 hrnek moučkového cukr
    1 balíček vanilkového cukr
    1 kostka másla
    1 ks vejce
    1 hrnek mléka
    1 balíček prášku do pečiva
    1 hrnek ovoce

    V míse smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr a máslo.na žmolenku. 
    Odebereme 3/4 hrnku vzniklé žmolenky na posypání ovoce. 
    Do zbytku žmolenky přidáme vejce mléko a prášek do pečiva. Zamícháme a nalijeme na vymaštěný plech. Poklademe ovocem, posypeme žmolenkou a v troubě upečeme do zlatova.

    Jednoduchý jahodový koláč s drobenkou
    .
    Jak na drobenku a jak jí vylepšit?
    • Klasická drobenka je z mouky, másla a cukru: hladká mouka udělá drobenku kompaktnější, hrubá zase křupavější. Cukr můžete použít krupicový i krystalový,
    • ale i třtinový a na provonění vanilkový...
    • Do drobenky můžete přidávat nejrůznější ingredience od oříšků přes mák, vločky až po marcipán či rozdrobené piškoty a kakao. 
    •  Drobenku jednoduše promněte mezi prsty.
    • Pokud vám drobenka zbude, jednoduše ji vsypte do sáčku a zamrazte.

    Velice oblíbený mléčný zákusek s kokosem!

    200 ml mléka (při pokojové teplotě) 1 lžíci octa 2 vejce 200 gramů krupicového cukru 100 ml slunečnicového oleje 150 až 200 gramů polohrubé mouky 10 gramů prášku do pečiva kokosové DROBENKY + med

    Ve větší misce si vyšleháme do pěny nejprve vejce s krupicovým cukrem, poté přidejte mléko, lžíci octa, slunečnicový olej a dobře promíchejte. Nakonec vsypte prosátou polohrubou mouku a kypřicí prášek do pečiva. Metličkou nebo mixérem vytvořte hladké a polotekuté těsto. K ruce si následně vezměte plech vystlaný pečícím papírem a vlijte na jeho dno jakékoli těsto. To rovnoměrně rozetřete a poté dejte péct do trouby na přibližně 20 až 25 minut při teplotě 180 stupňů Celsia. Upečený moučník vyjměte z trouby, nechte vychladnout a poté jeho povrch pomažte tekutým medem. Na med ještě nasypte rovnoměrně strouhaný kokos a podávejte nakrájené na jednotlivé porce. Přidat můžete k dortu i kopeček čerstvě ušlehané smetany, nebo jakékoli ovoce
    (jahody, banány, borůvky).

    Tvarohový koláč s meruňkami 

    Brandyskakuchticka    Průměrné hodnocení:       Vaše hodnocení:       Počet porcí: 12 Příprava: 20 minut Vaření

    1 - 250 g tvarohu 
    1 - 250 g Héry
    4 vejce
    0,5 hrnku -180 g cukru
    1 prášek do pečiva
    1 hrnek - 250 g hladké mouky
    Ovoce 

    Vejce utřeme s cukrem, přidáme změklou Héru, tvaroh a nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva.
    Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, poklademe ovocem a posypeme drobenkou.
    Buchtu pečeme při 180 stupních zhruba 30 - 35 minut

    Rychlý piškot  z citronovou polevou 

    2 vejce
    1 hrnek mléka
    1/2 hrnku oleje
    1 hrnek cukru
    2 hrnky polohrubé mouky
    1  prášek do pečiva

    Všechny ingredience smícháme a vylijeme do vymazané a vysypané formy
    a péct 180 °C.
    Citronová poleva
    Vodu s citronovou šťávu nalijeme do misky a postupně přisypáváme a zašleháváme cukr. Před přimícháním cukr prosejeme. Šleháme metličkou, až poleva získá hladkou hustší konzistenci. Citronovou polevu můžeme mazat na vychladlý moučník a necháme ztuhnout.

    Míša řezy sváteční

    6 vajec
    6 lžic cukru krupice
    6 lžic polohrubé mouky
    Image result for jogurtový koláč s kakaem6 lžic kakaa
    ½ prášku do pečiva

    Na náplň:
    2 vaničky měkkého tvarohu
    250 g másla
    6 lžic cukru moučka

    čokoládová poleva nebo čokoládové hoblinky
    máslo na vymazání
    hrubá mouka na vysypání

    Oddělíme žloutky a utřeme je s cukrem, přidáme mouku, kakao a prášek do pečiva.
    Z bílků vyšleháme sníh a opatrně jej vmícháme do těsta.
    Plech nebo dortovou formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou a vlijeme těsto. 
    Dáme péct do předehřáté trouby. Asi po 10 – 15 minutách vyzkoušíme špejlí, zda je těsto propečené.
    Mezitím utřeme máslo a cukr na náplň, přidáme měkký tvaroh.
    Na vychlazený korpus rozetřeme tvarohovou náplň a uložíme do chladu.
    Nakonec ozdobíme čokoládovou polevou nebo čokoládovými hoblinami.

    Mini dortíčky čokoládové se šlehačkou a  marmeládou


    domácí višňová marmeláda
    • 1 pudink bez vaření

    Všechny suroviny na korpus dáme do mísy a metlou promícháme. Plech vytřeme olejem a vysypeme moukou, vlijeme těsto a vložíme do předem vyhřáté trouby. 
    Pečeme na 180 °C asi 30 minut podle typu trouby.
    Hotový korpus necháme vychladnout a pak formičkou vykrájíme kolečka.
    Vyšleháme šlehačkou s pudinkem a dáme do zdobícího sáčku. 
    Naneseme na kolečka a doprostřed dáme domácí marmeládu s kousky ovoce.

    Mini dortíčky - pečeme v korýtku a krájíme na chlebíčky
    • 3 vejce
    • 3 lžíce cukru krupice
    • 3 lžíce polohrubé mouky
    • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
    • 1 lžička oleje
    • 1 lžíce teplé vody

    • Dále budeme potřebovat:
    • Pikantní marmeládu višňovou
    • 1 smetanu ke šlehání
    • 1 pudink bez vaření

    Všechny ingredience smícháme a vylijeme do vymazané a vysypané formy na „srnčí hřbet“. Pečeme při 180°C asi 20 minut (musíte zkusit špejlí, zdali je to již upečeno).

     Po vychladnutí nakrájíme plátky a potřeme marmeládou. Pak již jen nastříkáme vyšlehanou šlehačkou s pudinkem, ozdobíme ovocem z kompotu / višní

    Mini dortíčky - Čokoládové

    120 g čokolády
    120 g másla (lze i Héra)
    160 g cukru
    150 g polohrubé mouky
    6 vajec
    3 lžíce mléka
    1 lžíce kakaa
    1/2 prášku do pečiva

    Utřeme máslo s cukrem, přidáme žloutky a šleháme do pěny. Přidáme rozpuštěnou čokoládu, mléko, kakao, mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme sníh z bílků. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut
    Krém z mascarpone: Šlehat šlehačku a mascarpone s vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem dle chuti a trošku citr.šťávy. Jogurt necelý, podle hustoty.

    Zákusek s medovou příchutí
    4 vejce 
    250 g cukru
    250 g polohrubé mouky
    4 PL teplé vody + rozmíchat 2 PL medu
    1/2 prášku do pečiva

    na povrch těsta
    mandlové lupínky
    máslo
    cukr kystal

    krém
    2 šlehačky (250 ml)
    1 pudink bez vaření dr. Oetker kakaový

    Žloutky ušleháme s moučkovým cukrem a 4 lžícemi teplé vody a med do pěny.
    Pak přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva a ušlehaným sněhem z bílků.
    Opatrně smícháme a dáme na plech vyloženým pečicím papírem nebo vymazaným máslem a posypaným hr. moukou.
    Povrch hustě posypeme mandlovými lupínky, posypeme 3 pol. lžícemi krystalového cukru a poklademe hoblinkami z másla.
    Dáme péct asi 25 min při 180 stup.
    Upečený koláč necháme vychladnout, pak ho prořízneme a plníme krémem: našleháme šlehačku bez cukru a postupně přidáváme pudink bez vaření 

    Domácí pařížská šlehačka
    Jednu smetanu ke šlehání 33% (250 ml) smícháme se 2 lžícemi cukru krupice a jednou lžící kakaa. Směs přivedeme k varu, ale pozor - nevaříme. Jakmile směs přivedeme k varu, stáhneme z plotýnky a necháme vychladit v lednici minimálně půl dne (nejlépe do druhého dne). Poté již jen vyšleháme ručním mixérem a pařížská šlehačka je hotová.

    Makové řezy
    2,5 hr polohrubé mouky, 
    1hr mletého máku, 
    1hr cukr krupice, 
    hrst nadrcených ořechu vlašských
    1pr. do pečiva

    Vše smíchat
    3 větší jablíčka na kostičky + 1hr vlažného mléka +1/2 hrnku podmáslí,
    + 2 rozšlehané vejce + 1/4 hr oleje .
    Dáme na vymazaný plech vysypaný hrubou moukou.
    Po upečení potřeme koláč citron. polevou a cik-cák čokoládou

    Čokoládový koláč

    • 1 hrnekhladká mouka
    • 1/2 hrnkukvalitní kakao
    • 2 lžičkyprášek do pečiva
    • 1/4 lžičkasůl
    • 2 kusyvejce
    • 1 hrnekcukr
    • 1/2 hrnkumáslo
    • 1 lžičkavanilka 

    • Předehřejte troubu na 180°C a dortovou formu vyložte na spodku pečícím papírem.
      V misce smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl a odložte stranou.
      Ve větší misce smíchejte vajíčka s cukrem a šlehejte, dokud se dobře nespojí. Přidejte změklé máslo a vanilku a postupně vmíchejte suchou směs a vypracujte dobře do těsta.
      Vlijte těsto do připravené dortové formy a dejte péct na 14 - 20 minut. Hotový dort můžete vyzkoušet pomocí párátka, ovšem to zkoušejte na kraji dortu, kde by mělo být suché.
       Uprostřed dortu bude určitě těsto lepit.
      Po dané časové lhůtě bude dost křupavý a prostředek bude vlhký a lepivý.
      Před podáváním můžete posypat kakaem a moučkovým cukrem.
    Čokoládový zákusek s kokosovou náplní

    Těsto
    :
    3 vejce
    1/2 šálku krupicového cukru 
    3 polévkové lžíce hladké mouky
    2 polévkové lžíce kakaa
    1/2 bal prášku do pečiva

    Postup:
    Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Potom přidáme prosátou mouku s kakaem a práškem do pečiva.
    Těsto navrstvíme do formy, jejíž dno vyložíme pečícím papírem. 
    Těsto pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů asi 25 minut

    Na přelití korpusu:
    1/2 šálku sladké smetany nebo mléka

    Náplň:
    1 balení smetany na šlehání v prášku + mléko
    2 polévkové lžíce moučkového cukru
    Přidejte asi 1 nebo 2 hrnky strouhaného kokosu (přidávejte pomalu)

    Upečený piškot propícháme a přelijeme smetanou nebo mlékem. Na náplň si vyšleháme šlehačku podle návodu na obalu a přidáme kokos, utřeme jednotný krém.
    Kokosový krém navrstvíme na těsto a z tekuté smetany . 
    Z čokolády a kousek 100% tuku připravíme polevu, kterou nalijeme na vrch zákusku.

    3 střední vejce • 8 g vanilkového cukru • špetka soli
    • 150 g cukru • 120 ml oleje • 150 g vanilkového jogurtu • 15 g prášku do pečiva • 290 g mouky polohrubá • marmeláda nebo nutela Forma: 28 x 19 cm

     Jogurtový koláč z 1 vajíčka bez vážení na kelímky

      • 1 větší kelímek bílého jogurtu (200 g)
      • 1 kelímek polohrubé mouky 
      • 1⁄2 kelímku krupicového cukru
      • 1⁄2 kelímku oleje 
      • 1⁄2 sáčku kypřicího prášku 
      • 1 vejce
      • 1 meruňkový kompot, slitý
      Na drobenku
      • 100 g hrubé mouky
      • 80 g másla
      • 80 g krupicového cukru

    PASTU domov: Svěží dort bez mouky s malinami a tvarohem

     Předehřejte troubu na 180 stupňů. Smíchejte jogurt, mouku, cukr, tuk, kypřicí prášek a vejce. Těsto rozetřete do vymazané a vysypané koláčové formy o průměru 22 cm a poklaďte okapaným ovocem. Přísady na drobenku promněte a nasypte ji na koláč. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut, až drobenka zezlátne.

    NĚCO NAVÍC
    Místo meruněk nastrouhejte na koláč jedno až dvě oloupaná jablka a do drobenky přidejte skořici a třeba i mleté ořechy.