Jednoduchý piškot na hrnky (výborný i s ovocem)
Celá vejce ušlehat s cukrem do světlé pevné pěny, přidat vodu, olej, mouku s práškem do pečiva.
Nalít do malého pekáčku , poklást ovocem
a péct asi 35 minut na 180 stupňů.
s tvarohovou náplní
2 vejce
1/2 prášku do pečiva
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku krupicového cukru
1/2 hrnku mléka
1/4 hrnku oleje
Vejce vyšleháme s cukrem do světlé pevné pěny, vmícháme olej a ostatní suroviny na těsto. Suroviny na náplň dobře vymícháme.
Meruňkový kompot z cedíme a meruňky nakrájíme na plátky.
Do vymazané a vysypané formy vylijeme větší část těsta, dáme tvarohovou náplň a
tu poklademe meruňkami a pocákáme zbytkem těsta.
Pečeme přibližně 35-40 minut - těsto krásně vyběhne.
250 g tvarohu
1 vanilkový cukr
1/2 hrnku moučkového cukru
1/2 vanilkového pudinku v prášku nebo hladkou mouku
1 vajíčko
1/2 hrnku mléka
1/2 prášku do pečiva
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku krupicového cukru
1/2 hrnku mléka
1/4 hrnku oleje
Vejce vyšleháme s cukrem do světlé pevné pěny, vmícháme olej a ostatní suroviny na těsto. Suroviny na náplň dobře vymícháme.
Meruňkový kompot z cedíme a meruňky nakrájíme na plátky.
Do vymazané a vysypané formy vylijeme větší část těsta, dáme tvarohovou náplň a
tu poklademe meruňkami a pocákáme zbytkem těsta.
Pečeme přibližně 35-40 minut - těsto krásně vyběhne.
Náplň z tvarohu
1 vanilkový cukr
1/2 hrnku moučkového cukru
1/2 vanilkového pudinku v prášku nebo hladkou mouku
1 vajíčko
1/2 hrnku mléka
Mléčný koláč na videu
- 4 vejce
1 špetka soli
250 g cukru
350 g hladké mouky
2 lžíce prášku do pečiva
240 ml mléka
70 g másla
1 lžíce vanilkového cukru
💗 Perník bez vážení na hrnky💗výborný
2 hrnky polohrubé mouky
1 vejce
1 hrnek krupicového cukru
2 PL kakaa
1 Perníkového koření
1/5 hrnku oleje
500 ml kefíru
Čokoládová poleva:
100 g čokoláda na vaření
30 g 100% tuk
Nejprve smícháme suché suroviny a pak přidáme vejce, olej a kefír. Důkladně promícháme a nalijeme do vyššího plechu nebo formy, který jsme si vymastili a posypali hrubou moukou. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a pečeme cca 30 minut. Dřevěnou špejlí vyzkoušíme, zda je perník hotový.
Po vychladnutí můžete perník potřít švestkovými povidly a polít čokoládou ,kterou si připravíte ve vodní lázni z čokolády a 100% tuku
Pečeme v předehřáté troubě na 180 st. asi 25.30 minut.
1 vejce
1 hrnek krupicového cukru
2 PL kakaa
1 Perníkového koření
1/5 hrnku oleje
500 ml kefíru
Čokoládová poleva:
100 g čokoláda na vaření
30 g 100% tuk
Nejprve smícháme suché suroviny a pak přidáme vejce, olej a kefír. Důkladně promícháme a nalijeme do vyššího plechu nebo formy, který jsme si vymastili a posypali hrubou moukou. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a pečeme cca 30 minut. Dřevěnou špejlí vyzkoušíme, zda je perník hotový.
Po vychladnutí můžete perník potřít švestkovými povidly a polít čokoládou ,kterou si připravíte ve vodní lázni z čokolády a 100% tuku
Pečeme v předehřáté troubě na 180 st. asi 25.30 minut.
Odlehčené Míša řezy
1 hrnek cukru krupice
1 prášek do pečiva
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
2 vejce
3 lžíce kakaa
Krém
2 tvarohy
2 zakysané smetany
uvařený a mírně vychladlý vanilkový pudink (nebo pudink bez vaření)
350 ml mléka
3 lžíce cukru
1 ztužovač
1 vanilkový cukr
2 lžíce moučkového cukru
Poleva
100 g čokoláda
80 g 100% tuku
1 prášek do pečiva
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
2 vejce
3 lžíce kakaa
Krém
2 tvarohy
2 zakysané smetany
uvařený a mírně vychladlý vanilkový pudink (nebo pudink bez vaření)
350 ml mléka
3 lžíce cukru
1 ztužovač
1 vanilkový cukr
2 lžíce moučkového cukru
Poleva
100 g čokoláda
80 g 100% tuku
Drobenkový ovocný koláč - výborný
2 hrnek polohrubé mouka
1 hrnek moučkového cukr
1 balíček vanilkového cukr
1 kostka másla
1 ks vejce
1 hrnek mléka
1 balíček prášku do pečiva
1 hrnek ovoce
V míse smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr a máslo.na žmolenku.
1 balíček vanilkového cukr
1 kostka másla
1 ks vejce
1 hrnek mléka
1 balíček prášku do pečiva
1 hrnek ovoce
V míse smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr a máslo.na žmolenku.
Odebereme 3/4 hrnku vzniklé žmolenky na posypání ovoce.
Do zbytku žmolenky přidáme vejce mléko a prášek do pečiva. Zamícháme a nalijeme na vymaštěný plech. Poklademe ovocem, posypeme žmolenkou a v troubě upečeme do zlatova.
.
Jak na drobenku a jak jí vylepšit?
- Klasická drobenka je z mouky, másla a cukru: hladká mouka udělá drobenku kompaktnější, hrubá zase křupavější. Cukr můžete použít krupicový i krystalový,
- ale i třtinový a na provonění vanilkový...
- Do drobenky můžete přidávat nejrůznější ingredience od oříšků přes mák, vločky až po marcipán či rozdrobené piškoty a kakao.
- Drobenku jednoduše promněte mezi prsty.
- Pokud vám drobenka zbude, jednoduše ji vsypte do sáčku a zamrazte.
Velice oblíbený mléčný zákusek s kokosem!
200 ml mléka (při pokojové teplotě)
1 lžíci octa
2 vejce
200 gramů krupicového cukru
100 ml slunečnicového oleje
150 až 200 gramů polohrubé mouky
10 gramů prášku do pečiva
kokosové DROBENKY + med
(jahody, banány, borůvky).
Tvarohový koláč s meruňkami
1 - 250 g tvarohu
1 - 250 g Héry
4 vejce
0,5 hrnku -180 g cukru
1 prášek do pečiva
1 hrnek - 250 g hladké mouky
Ovoce
Vejce utřeme s cukrem, přidáme změklou Héru, tvaroh a nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva.
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, poklademe ovocem a posypeme drobenkou.
Buchtu pečeme při 180 stupních zhruba 30 - 35 minut
Rychlý piškot z citronovou polevou
2 vejce
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
1 hrnek cukru
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
Všechny ingredience smícháme a vylijeme do vymazané a vysypané formy
a péct 180 °C.
Citronová poleva
Vodu s citronovou šťávu nalijeme do misky a postupně přisypáváme a zašleháváme cukr. Před přimícháním cukr prosejeme. Šleháme metličkou, až poleva získá hladkou hustší konzistenci. Citronovou polevu můžeme mazat na vychladlý moučník a necháme ztuhnout.
Míša řezy sváteční
6 vajec
6 lžic cukru krupice
6 lžic polohrubé mouky
6 lžic kakaa
½ prášku do pečiva
Na náplň:
2 vaničky měkkého tvarohu
250 g másla
6 lžic cukru moučka
čokoládová poleva nebo čokoládové hoblinky
máslo na vymazání
hrubá mouka na vysypání
Oddělíme žloutky a utřeme je s cukrem, přidáme mouku, kakao a prášek do pečiva.
Z bílků vyšleháme sníh a opatrně jej vmícháme do těsta.
Plech nebo dortovou formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou a vlijeme těsto.
Dáme péct do předehřáté trouby. Asi po 10 – 15 minutách vyzkoušíme špejlí, zda je těsto propečené.
Mezitím utřeme máslo a cukr na náplň, přidáme měkký tvaroh.
Na vychlazený korpus rozetřeme tvarohovou náplň a uložíme do chladu.
Nakonec ozdobíme čokoládovou polevou nebo čokoládovými hoblinami.
Mezitím utřeme máslo a cukr na náplň, přidáme měkký tvaroh.
Na vychlazený korpus rozetřeme tvarohovou náplň a uložíme do chladu.
Nakonec ozdobíme čokoládovou polevou nebo čokoládovými hoblinami.
Mini dortíčky čokoládové se šlehačkou a marmeládou
- 1 pudink bez vaření
Pečeme na 180 °C asi 30 minut podle typu trouby.
Hotový korpus necháme vychladnout a pak formičkou vykrájíme kolečka.
Vyšleháme šlehačkou s pudinkem a dáme do zdobícího sáčku.
Hotový korpus necháme vychladnout a pak formičkou vykrájíme kolečka.
Vyšleháme šlehačkou s pudinkem a dáme do zdobícího sáčku.
Naneseme na kolečka a doprostřed dáme domácí marmeládu s kousky ovoce.
- 3 vejce
- 3 lžíce cukru krupice
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička oleje
- 1 lžíce teplé vody
- Dále budeme potřebovat:
- Pikantní marmeládu višňovou
- 1 smetanu ke šlehání
- 1 pudink bez vaření
Všechny ingredience smícháme a vylijeme do vymazané a vysypané formy na „srnčí hřbet“. Pečeme při 180°C asi 20 minut (musíte zkusit špejlí, zdali je to již upečeno).
Po vychladnutí nakrájíme plátky a potřeme marmeládou. Pak již jen nastříkáme vyšlehanou šlehačkou s pudinkem, ozdobíme ovocem z kompotu / višní
120 g čokolády
120 g másla (lze i Héra)
160 g cukru
150 g polohrubé mouky
6 vajec
3 lžíce mléka
1 lžíce kakaa
1/2 prášku do pečiva
Utřeme máslo s cukrem, přidáme žloutky a šleháme do pěny. Přidáme rozpuštěnou čokoládu, mléko, kakao, mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme sníh z bílků. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut
Krém z mascarpone: Šlehat šlehačku a mascarpone s vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem dle chuti a trošku citr.šťávy. Jogurt necelý, podle hustoty.
Žloutky ušleháme s moučkovým cukrem a 4 lžícemi teplé vody a med do pěny.
Pak přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva a ušlehaným sněhem z bílků.
Opatrně smícháme a dáme na plech vyloženým pečicím papírem nebo vymazaným máslem a posypaným hr. moukou.
Povrch hustě posypeme mandlovými lupínky, posypeme 3 pol. lžícemi krystalového cukru a poklademe hoblinkami z másla.
Dáme péct asi 25 min při 180 stup.
Upečený koláč necháme vychladnout, pak ho prořízneme a plníme krémem: našleháme šlehačku bez cukru a postupně přidáváme pudink bez vaření
120 g másla (lze i Héra)
160 g cukru
150 g polohrubé mouky
6 vajec
3 lžíce mléka
1 lžíce kakaa
1/2 prášku do pečiva
Utřeme máslo s cukrem, přidáme žloutky a šleháme do pěny. Přidáme rozpuštěnou čokoládu, mléko, kakao, mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme sníh z bílků. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut
Krém z mascarpone: Šlehat šlehačku a mascarpone s vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem dle chuti a trošku citr.šťávy. Jogurt necelý, podle hustoty.
Zákusek s medovou příchutí
4 vejce
250 g cukru
250 g polohrubé mouky
4 PL teplé vody + rozmíchat 2 PL medu
1/2 prášku do pečiva
250 g cukru
250 g polohrubé mouky
4 PL teplé vody + rozmíchat 2 PL medu
1/2 prášku do pečiva
na povrch těsta
mandlové lupínky
máslo
cukr kystal
mandlové lupínky
máslo
cukr kystal
krém
2 šlehačky (250 ml)
2 šlehačky (250 ml)
1 pudink bez vaření dr. Oetker kakaový
Pak přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva a ušlehaným sněhem z bílků.
Opatrně smícháme a dáme na plech vyloženým pečicím papírem nebo vymazaným máslem a posypaným hr. moukou.
Povrch hustě posypeme mandlovými lupínky, posypeme 3 pol. lžícemi krystalového cukru a poklademe hoblinkami z másla.
Dáme péct asi 25 min při 180 stup.
Upečený koláč necháme vychladnout, pak ho prořízneme a plníme krémem: našleháme šlehačku bez cukru a postupně přidáváme pudink bez vaření
Domácí pařížská šlehačka
Jednu smetanu ke šlehání 33% (250 ml) smícháme se 2 lžícemi cukru krupice a jednou lžící kakaa. Směs přivedeme k varu, ale pozor - nevaříme. Jakmile směs přivedeme k varu, stáhneme z plotýnky a necháme vychladit v lednici minimálně půl dne (nejlépe do druhého dne). Poté již jen vyšleháme ručním mixérem a pařížská šlehačka je hotová.
Makové řezy
1hr mletého máku,
1hr cukr krupice,
hrst nadrcených ořechu vlašských
1pr. do pečiva
1pr. do pečiva
Vše smíchat
3 větší jablíčka na kostičky + 1hr vlažného mléka +1/2 hrnku podmáslí,
+ 2 rozšlehané vejce + 1/4 hr oleje .
Dáme na vymazaný plech vysypaný hrubou moukou.
Po upečení potřeme koláč citron. polevou a cik-cák čokoládou
Čokoládový koláč
- 1 hrnekhladká mouka
- 1/2 hrnkukvalitní kakao
- 2 lžičkyprášek do pečiva
- 1/4 lžičkasůl
- 2 kusyvejce
- 1 hrnekcukr
- 1/2 hrnkumáslo
- 1 lžičkavanilka
Předehřejte troubu na 180°C a dortovou formu vyložte na spodku pečícím papírem.
V misce smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl a odložte stranou.
Ve větší misce smíchejte vajíčka s cukrem a šlehejte, dokud se dobře nespojí. Přidejte změklé máslo a vanilku a postupně vmíchejte suchou směs a vypracujte dobře do těsta.
Vlijte těsto do připravené dortové formy a dejte péct na 14 - 20 minut. Hotový dort můžete vyzkoušet pomocí párátka, ovšem to zkoušejte na kraji dortu, kde by mělo být suché.
Uprostřed dortu bude určitě těsto lepit.
Po dané časové lhůtě bude dost křupavý a prostředek bude vlhký a lepivý.
Před podáváním můžete posypat kakaem a moučkovým cukrem.
Čokoládový zákusek s kokosovou náplní
Těsto:
3 vejce
1/2 šálku krupicového cukru
3 polévkové lžíce hladké mouky
2 polévkové lžíce kakaa
1/2 bal prášku do pečiva
Postup:
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Potom přidáme prosátou mouku s kakaem a práškem do pečiva.
Těsto navrstvíme do formy, jejíž dno vyložíme pečícím papírem.
Těsto pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů asi 25 minut
Na přelití korpusu:
1/2 šálku sladké smetany nebo mléka
Náplň:
1 balení smetany na šlehání v prášku + mléko
2 polévkové lžíce moučkového cukru
Přidejte asi 1 nebo 2 hrnky strouhaného kokosu (přidávejte pomalu)
Upečený piškot propícháme a přelijeme smetanou nebo mlékem. Na náplň si vyšleháme šlehačku podle návodu na obalu a přidáme kokos, utřeme jednotný krém.
Kokosový krém navrstvíme na těsto a z tekuté smetany .
Z čokolády a kousek 100% tuku připravíme polevu, kterou nalijeme na vrch zákusku.
• 3 střední vejce
• 8 g vanilkového cukru
• špetka soli
• 150 g cukru
• 120 ml oleje
• 150 g vanilkového jogurtu
• 15 g prášku do pečiva
• 290 g mouky polohrubá
• marmeláda nebo nutela
Forma: 28 x 19 cm
Jogurtový koláč z 1 vajíčka bez vážení na kelímky
- 1 větší kelímek bílého jogurtu (200 g)
- 1 kelímek polohrubé mouky
- 1⁄2 kelímku krupicového cukru
- 1⁄2 kelímku oleje
- 1⁄2 sáčku kypřicího prášku
- 1 vejce
- 1 meruňkový kompot, slitý
- 100 g hrubé mouky
- 80 g másla
- 80 g krupicového cukru
Na drobenku
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Smíchejte jogurt, mouku, cukr, tuk, kypřicí prášek a vejce. Těsto rozetřete do vymazané a vysypané koláčové formy o průměru 22 cm a poklaďte okapaným ovocem. Přísady na drobenku promněte a nasypte ji na koláč. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut, až drobenka zezlátne.
NĚCO NAVÍC
Místo meruněk nastrouhejte na koláč jedno až dvě oloupaná jablka a do drobenky přidejte skořici a třeba i mleté ořechy.
NĚCO NAVÍC
Místo meruněk nastrouhejte na koláč jedno až dvě oloupaná jablka a do drobenky přidejte skořici a třeba i mleté ořechy.