Listové těsto vytáhneme z lednice a necháme chvíli povolit. Pokud je to potřeba, tak jej rozválíme na pomoučeném válu do tenké vrstvy.
Tvaroh utřeme se zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem.
Tvaroh utřeme se zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem.
Meruňky očistíme, rozpůlíme a zbavíme pecek.
Těsto rozdělíme na čtverce o straně cca 12 cm. Doprostřed každého čtverce naneseme lžíci tvarohu, přiklopíme polovinou meruňky a dáme na plech. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C asi 12 až 15 minut dozlatova.
Těsto rozdělíme na čtverce o straně cca 12 cm. Doprostřed každého čtverce naneseme lžíci tvarohu, přiklopíme polovinou meruňky a dáme na plech. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C asi 12 až 15 minut dozlatova.
Rychlé kremrole
370 g hladké mouky
1-náplň
4 bílky
280 g cukru krupice
280 g cukru krupice
2-náplň
1 šlehačka + čokoláda
Postup
Do mísy nasypeme prosátou hladkou mouku, přidáme změklé, na kousky nakrájené máslo a zakysanou smetanu.
Do mísy nasypeme prosátou hladkou mouku, přidáme změklé, na kousky nakrájené máslo a zakysanou smetanu.
Vypracujeme hladké těsto a necháme ho nejméně hodinu odpočinout.
Vypracované těsto rozválíme na velký obdélník. Potom ho rozkrájíme na asi 3 cm široké pruhy, které natáčíme na plechové trubičky. Položíme je na plech, každou potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předem vyhřáté troubě při 180°C asi 15 minut dozlatova.
Během pečení je čas si připravit do kremrolí bílkovou náplň -
v páře vyšleháme do tuha bílky s cukrem.
Jako druhou variantu náplně si můžeme připravit pařížskou šlehačku. Tu získáme, když nastrouháme čokoládu a nasypeme ji do šlehačky. Potom postavíme na oheň a pomalu zahříváme až do varu. Ve chvíli, když se začne šlehačka vařit, odstavíme a dáme zchladit i s kastrůlkem do ledové vody. Studenou šlehačku potom můžeme vyšlehat na velmi chutný a hustý krém.
Po upečení necháme kremrole vychladnout. Opatrně je sundáme z trubiček a naplníme pařížskou šlehačkou nebo sněhem. Nakonec je pocukrujeme moučkovým cukrem.
.
Chutný moučník z listového těsta a pudinku- 600 g hladké mouky
500 g tuku Héra
2 lžíce octa
4 žloutky
12 lžic vody
Vypracujeme tužší těsto a necháme 24 h uležet. Vyválíme plát, nakrájíme na pásky a navine na kovové trubičky. Po upečení necháme vychladnout a plníme máslovým krémem, šlehačkou, bílkovou hmotou.
Na náplň do 20 kremrolí potřebujeme:
4 bílky
280 g moučkového cukru
šťáva v 1 citrónu
lžíce vody
špetka soli
Rychlý jablečný koláč z listového těsta
10 jablek
1 balení listového těsta
80 g másla
2 lžíce krystalového cukru
1 vejce (na potření)
máslo (na vymazání formy)
hladká mouka (na vysypání formy)
1 balíček vanilkového cukru
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Máslo rozehřejeme, přidáme jablka a cukr. Směs povaříme asi 5 minut, dokud cukr nezkaramelizuje.
Těsto rozložíme, formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto rukama zpracujeme, aby pokrylo celou plochu formy. Posypeme skořicí, přidáme jablka a znovu posypeme skořicí.
Ze zbylého těsta vykrájíme hvězdičky a poklademe je na koláč. Těsto důkladně pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Koláč podáváme ještě teplý, můžeme jej posypat moučkovým cukrem.