sobota 5. srpna 2023

Listové koláčky s tvarohem a meruňkou + Kremrole


Listové těsto vytáhneme z lednice a necháme chvíli povolit. Pokud je to potřeba, tak jej rozválíme na pomoučeném válu do tenké vrstvy.
Tvaroh utřeme se zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem. 
Meruňky očistíme, rozpůlíme a zbavíme pecek.
Těsto rozdělíme na čtverce o straně cca 12 cm. Doprostřed každého čtverce naneseme lžíci tvarohu, přiklopíme polovinou meruňky a dáme na plech. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C asi 12 až 15 minut dozlatova.

350g hl mouky 1 Héra 125 ml šlehačka Krém : 3 bílky 2 hrnky cukr 1hrnek voda
 Rychlé kremrole 
370 g hladké mouky
280 g másla
1 zakysaná smetana
1 vejce na potření

1-náplň 
4 bílky
280 g cukru krupice
2-náplň
1 šlehačka + čokoláda

Postup
Do mísy nasypeme prosátou hladkou mouku, přidáme změklé, na kousky nakrájené máslo a zakysanou smetanu. 
Vypracujeme hladké těsto a necháme ho nejméně hodinu odpočinout. 

Vypracované těsto rozválíme na velký obdélník. Potom ho rozkrájíme na asi 3 cm široké pruhy, které natáčíme na plechové trubičky. Položíme je na plech, každou potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předem vyhřáté troubě při 180°C asi 15 minut dozlatova.
 
Během pečení je čas si připravit do kremrolí bílkovou náplň - 
v páře vyšleháme do tuha bílky s cukrem. 

Jako druhou variantu náplně si můžeme připravit pařížskou šlehačku. Tu získáme, když nastrouháme čokoládu a nasypeme ji do šlehačky. Potom postavíme na oheň a pomalu zahříváme až do varu. Ve chvíli, když se začne šlehačka vařit, odstavíme a dáme zchladit i s kastrůlkem do ledové vody. Studenou šlehačku potom můžeme vyšlehat na velmi chutný a hustý krém. 

 Po upečení necháme kremrole vychladnout. Opatrně je sundáme z trubiček a naplníme pařížskou šlehačkou nebo sněhem. Nakonec je pocukrujeme moučkovým cukrem.
.
Chutný moučník z listového těsta a pudinku



Začněte tím, že si pomocí rádla na pizzu rozdělíte rozválené listové těsto na cca 12 až 16 stejně velkých kostek. Poté každý kus potřete mlékem, položte na plech s pečícím papírem a dejte péct do trouby na cca 25 minut při teplotě 180 °C.


      600 g hladké mouky
      500 g tuku Héra
      2 lžíce octa
      4 žloutky
      12 lžic vody

    Vypracujeme tužší těsto a necháme 24 h uležet. Vyválíme plát, nakrájíme na pásky a navine na kovové trubičky. Po upečení necháme vychladnout a plníme máslovým krémem, šlehačkou, bílkovou hmotou.



    Na náplň do 20 kremrolí potřebujeme:
    4 bílky
    280 g moučkového cukru
    šťáva v 1 citrónu
    lžíce vody
    špetka soli
Rychlý jablečný koláč z listového těsta

10 jablek
1 balení listového těsta
80 g másla
2 lžíce krystalového cukru
2 lžičky mleté skořice
1 vejce (na potření)
máslo (na vymazání formy)
hladká mouka (na vysypání formy)
1 balíček vanilkového cukru


Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Máslo rozehřejeme, přidáme jablka a cukr. Směs povaříme asi 5 minut, dokud cukr nezkaramelizuje.

Těsto rozložíme, formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto rukama zpracujeme, aby pokrylo celou plochu formy. Posypeme skořicí, přidáme jablka a znovu posypeme skořicí.

Ze zbylého těsta vykrájíme hvězdičky a poklademe je na koláč. Těsto důkladně pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Koláč podáváme ještě teplý, můžeme jej posypat moučkovým cukrem.