300 g hladké pšeničné mouky
200 g másla (nakrájeného na kostky)
100 g moučkového cukru
2 žloutky
citrónová kůra
5 bílků
200 g másla (nakrájeného na kostky)
100 g moučkového cukru
2 žloutky
citrónová kůra
💃Linecké cukroví 💃
300 g hladké mouky
200 g máslo nebo Héra
2 žloutky
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr, citronová šťáva z 1/2 citronu
300 g hladké mouky
200 g máslo nebo Héra
2 žloutky
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr, citronová šťáva z 1/2 citronu
Mouku, změklé máslo, cukr + vanilkový, žloutek a 1 lžíci citrónové šťávy zpracujeme do těsta a necháme v chladu pár hodin odležet.
.
Pak těsto vyválíme na tenký plát (cca 2 mm) a vykrajujeme tvary
Pečeme v rozpálené troubě na 180°C (horko vzduch cca 160°C)
.
Pak těsto vyválíme na tenký plát (cca 2 mm) a vykrajujeme tvary
Pečeme v rozpálené troubě na 180°C (horko vzduch cca 160°C)
asi 7 minut závisí na konkrétní troubě.
Cukroví by nemělo být hnědé, ale zůstat pěkně žluté.
Bílá náplň
100 g rozpuštěné bílé čokolády
200 g mascarpone + pokud bude náplň málo sladká přidat 1 lžičku moučkového cukru
Cukroví by nemělo být hnědé, ale zůstat pěkně žluté.
Bílá náplň
100 g rozpuštěné bílé čokolády
200 g mascarpone + pokud bude náplň málo sladká přidat 1 lžičku moučkového cukru
💦Piškotové Sváteční dortíčky💦
Piškotové těsto:5 celých vajec, přidáme 6 lžic cukru ,1 lžíce teplé vody, 2 lžíce oleje a šleháme.
Nakonec zlehka vmícháme 6 lžic polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva
(pokud chceme dát kakao nebo mleté oříšky, je to součástí mouky a celkové hmotnosti).
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°do růžova
(když se piškot odtáhne od kraje plechu nebo formy je upečený).
Pečeme na vymazaném a hrubou moukou vysypaném plechu, nebo na pečícím papíře.
Kolečka vykrajujeme až po vychladnutí.
Ze zbytku těsta uděláme
Rumové kuličky obalované v kokosu nebo v mletých oříškách.
Vanilkový krém do dortíků
NÁPLŇ:
2 PL. lžíce hladké mouky a 1/4 litru mléka - 250g másla
(1/2 hrnku) moučkového cukru, 20g kakaa, aby jste zabránili hrudkám v kaši, doporučuji mouku rozmíchat v části studeného mléka
Z mléka, mouky a uvaříme na mírném ohni hustou kaši, kterou za občasného promíchání,
aby se nám nevytvořil škraloup, necháme zchladnout. Cukr a změklé máslo dobře vyšleháme přidáme kakao. Vychladlou kaši s máslovým krémem dobře promícháme v hladký krém a pokud chceme dochutíme rumem.
Uděláme si krém a dvě kolečka k sobě spojíme , zlehka zmáčkneme.
Krémem potřeme i dokola dortíky a potom obalíme ve strouhaných oříšcích.
Potřeme rozpuštěnou čokoládou a zdobíme.
Čokoládové kostky
5 bílků
špetka soli
20 dkg cukru
5 žloutků
3 lžíce oleje
18 dkg hladké mouky
2 lžíce kakaa
POSTUP PŘÍPRAVY:Z bílků, soli, cukru ušleháme sníh, přidáme žloutky a šleháme, přidáme olej, vařečkou vmícháme mouku, kakao a naposledy zamícháme. Těsto upečeme na plechu s pečícím papírem. Plát rozkrojíme na půl, pokropíme rumem nebo griotkou a pláty spojíme jakýmkoli krémem. Nakrájíme na kostky, které ještě dostatečně pokropíme rumem. Kostky poléváme čokoládou a zdobíme oříškem nebo višní.
Krém:
500 ml mléka, 1,5 vanilkového pudinkového prášku, 4 PL cukru, 50 g másla, 200 g zakysané smetany
Uvaříme pudink, vychladlý vyšleháme s máslem a při šleháváme zakysanou smetanu.
Poleva: Ve vodní lázni rozpustíme 100 g čokolády a plátek 100% tuku, polevu nalijeme na krém a necháme ztuhnout. Nahřátým nožem nakrájíme kostky.
🎄Myslivecké knoflíky🎄
Linecké těsto:
250 g hladké mouky
125 g másla (Héry)
80 g moučkového cukru
2 žloutky
3 lžíce mléka
na špičku nože prášku do pečiva
Náplň:
200 g prosátých umletých vlašských ořechů
200 g moučkového cukru
4 bílky
vlašské ořechy na ozdobení
250 g hladké mouky
125 g másla (Héry)
80 g moučkového cukru
2 žloutky
3 lžíce mléka
na špičku nože prášku do pečiva
Náplň:
200 g prosátých umletých vlašských ořechů
200 g moučkového cukru
4 bílky
vlašské ořechy na ozdobení
Postup přípravy receptu
Vypracujeme klasické linecké těsto a necháme v lednici odpočinout.
Ušleháme sníh ze 4 bílků a poté postupně přimícháváme mleté ořechy smíchané s moučkovým cukrem.
Z lineckého těsta vykrajujeme malá kolečka, pistolí (pytlíkem) stříkáme bílkovou hmotu a ozdobíme
1/4 vlašského ořechu (1/2 ořechu u větší velikosti).
Pečeme na 170°C cca 10-15 min. podle velikosti knoflíků.
Ušleháme sníh ze 4 bílků a poté postupně přimícháváme mleté ořechy smíchané s moučkovým cukrem.
Z lineckého těsta vykrajujeme malá kolečka, pistolí (pytlíkem) stříkáme bílkovou hmotu a ozdobíme
1/4 vlašského ořechu (1/2 ořechu u větší velikosti).
Pečeme na 170°C cca 10-15 min. podle velikosti knoflíků.
🎄 Medové vánoční perníčky - menší dávka🎄
Máslo rozetřeme s medem ,vejcem, cukrem.
Pak vše zpracujeme s hladkou moukou kořením do perníku +1 malá lžička sody a
dáme odpočinout do chladna.
Vyválíme těsto ,vykrajujeme tvary, která upečeme. Po vychladnutí zdobíme citronovou polevou.
100 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g strouhaného perníku (nebo domácích perníčků), 100 g rybízové marmelády, 50 g rozinek namočených v rumu, půl lžičky mleté skořice, podle chuti moučkový cukr a rum. Strouhaný perník na obalení, bílá cukrářská poleva, hrst sušených třešní, papírové košíčky.
1 bal. perníkové pláty
100 g mleté vlašské ořechy
1/2 plechovky salko
60 g máslo
1 lžíce med
1 lžička kakao
na obalení vlašské ořechy
Postup přípravy
Pomocí mixéru rozmixujeme perníkové pláty na jemný prášek.
Přidáme mleté vlašské ořechy, rozpuštěné máslo, tekutý med, kakao,
100 g mleté vlašské ořechy
1/2 plechovky salko
60 g máslo
1 lžíce med
1 lžička kakao
na obalení vlašské ořechy
Postup přípravy
Pomocí mixéru rozmixujeme perníkové pláty na jemný prášek.
Přidáme mleté vlašské ořechy, rozpuštěné máslo, tekutý med, kakao,
kondenzované mléko (salko, ale ne to karamelové).
Vše spolu pořádně promícháme a můžeme tvarovat kuličky, které na závěr
Vše spolu pořádně promícháme a můžeme tvarovat kuličky, které na závěr
obalíme v mletých oříšcích a ukládáme je do papírových košíčků.
Laskonky
Vyšlehat bílky s pískovým cukrem a špetkou soli nad parou do husté pěny.
(10 minut, teplota 80 stupňů)
Promíchat ručně s kokosovou moučkou a moučkovým cukrem
Na plech vyložený pečicím papírem udělat laskonky přes šablonu.
V troubě nechat sušit ca 60 minut při 70 stupních
3 bílky + špetka soli
165 g pískového cukru
35 g cukru moučky
90 g kokosové moučky
Podvodnice STAROČESKÉ CUKROVÍ
(10 minut, teplota 80 stupňů)
Promíchat ručně s kokosovou moučkou a moučkovým cukrem
Na plech vyložený pečicím papírem udělat laskonky přes šablonu.
V troubě nechat sušit ca 60 minut při 70 stupních
3 bílky + špetka soli
165 g pískového cukru
35 g cukru moučky
90 g kokosové moučky
💖Kokosové laskonky vykrajované💖
200g 100% tuku, 250g hl.mouky,
200g cukr moučka, 150g .kokosu.
Zpracovat těsto a nechat odležet .
Z těsta vykrájet oválky a upéct.
Náplň:
2 bílky, 80g cukru krupice, 40g mletých ořechů, 100g másla, 1 vanilkový cukr
Bílky ušlehat s cukrem nad párou. Nastrouhané ořechy opražíme na suché pánvi. S mícháme s rozšlehaným máslem a cukrem. Přidáme vychladlý bílkový sníh a opražené ořechy.
Citrónové rohlíčky
Vypracujeme těsto a necháme přes noc v chladničce uležet. Na druhý den vyválíme a vypichujeme rohlíčky. Pečeme cca 6-7 minut na 200°C. Plníme citrónovým krémem a poléváme citrónovou polevou.Těsto:
400 g hladké mouky, 250 g másla, 200 g mletého cukru, 3 žloutky, šťáva i kůra z 1/2 citrónu .
400 g hladké mouky, 250 g másla, 200 g mletého cukru, 3 žloutky, šťáva i kůra z 1/2 citrónu .
Základní máslový krém:
Vmícháme šťávu z půlky citrónu 250 g másla, 6 PL cukru, 1 vejce citrónová šťáva
Citrónová poleva: uvedené suroviny řádně vmícháme.
300 g moučkového cukru, 2 PL citrónové šťávy, 2 PL horké vody
Citronová kolečka
Droždí smícháme s mlékem a cukrem
Tuk rozdrobíme do mouky se špetkou soli.
Kváskem zaděláme těsto, utvoříme z něj kouli, ponoříme ji do hrnce se studenou vodou a necháme vykynout
(nejméně 1 hodinu, lépe přes noc).
Pak těsto osušíme, vyválíme placku
a vykrajujeme různé tvary.
Pečeme v mírně předehřáté troubě při 180 stupních, dozlatova.
Ještě horké vysypeme do mísy s moučkovým cukrem a v něm cukrátka obalujeme.
400 g hladké mouky, 300 g másla, 1 špetka soli
(kvásek - 30 g droždí, 6 lžic teplého mléka 1 ČL cukru)
Suroviny na Sněhové pusinky
- 3 bílky
- 200 g moučkového cukru
- pečící papír
- cukrářskou zdobičkou (cukrářský sáček na zdobení)
Připravíme si suroviny podle seznamu.
Vybereme si dostatečně velkou mísu. Nejprve si prosejeme cukr. Připravte si vodní lázeň. Jak na to?
Použijte větší hrnec a dostatečně velkou mísu, bílky během přípravy nabydou. Do hrnce nalijeme vodu a
přivedeme ji k varu, pak teplotu snížíme a udržujeme na mírném ohni. Na hrnec dáme mísu s bílky,
metličkou neustále mícháme, dokud bílky nejsou teplé. Bílky poté vyšleháme ručním šlehačem na sníh.
Za stálého šlehání pomalu přisypáváme moučkový cukr.
Naplníme směsí cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme pusinky o průměru asi
Naplníme směsí cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme pusinky o průměru asi
3 cm. Pokud nemáte cukrářský sáček můžete hromádky vytvářet na plechu rovnou ze lžíce nebo vařečky.
Pečeme nebo spíše sušíme v troubě rozehřáté na 100 až 130°C přibližně 15 minut. Pak teplotu snížíme
Pečeme nebo spíše sušíme v troubě rozehřáté na 100 až 130°C přibližně 15 minut. Pak teplotu snížíme
na 50°C a sušíme ještě 10 minut. Jestli je pusinka hotová, vyzkoušíme odtrhnutím od papíru, pokud jde
odtrhnout, pak jsou upečené. Nebo stačí přelomit pusinku a zkusit, zda je uvnitř sníh propečený.
Hotové pusinky skládáme do krabice. Krabici uložíme do spíže.
Na vánočním stole se budou skvěle vyjímat.
Sněhové pusinky můžeme slepovat krémem.
Sněhové pusinky můžeme slepovat krémem.
Suroviny na krém
mléko 2,5 dl
cukr moučkový 100 gramů
máslo 100 gramů
pudinkový prášek 20 gramů (s čokoládovou příchutí)
kakao 1 lžička
Postup:
Pudink uvaříme dle návodu a necháme v lednici vychladnout. Do vychlazeného pudinku zašleháme
máslo 100 gramů
pudinkový prášek 20 gramů (s čokoládovou příchutí)
kakao 1 lžička
Postup:
Pudink uvaříme dle návodu a necháme v lednici vychladnout. Do vychlazeného pudinku zašleháme
moučkový cukr a změklé máslo.
Krém naplníme do cukrářského sáčku. Na spodní plochou poloviny pusinek nastříkáme
Krém naplníme do cukrářského sáčku. Na spodní plochou poloviny pusinek nastříkáme
trochu čokoládového krému a slepíme druhou polovinou. Uložíme je v chladu a necháme ztuhnout.
250 g bílků asi 7 bílků
430 g krupicového cukru
250 g strouhaného kokosu
pečící papír
cukrářský sáček (nemusí být)
Postup:
Připravíme si suroviny podle seznamu. Do mísy nejprve prosejeme cukr. Připravte si vodní lázeň.
430 g krupicového cukru
250 g strouhaného kokosu
pečící papír
cukrářský sáček (nemusí být)
Postup:
Připravíme si suroviny podle seznamu. Do mísy nejprve prosejeme cukr. Připravte si vodní lázeň.
Jak na to? Použijte větší hrnec a dostatečně velkou mísu, bílky během přípravy nabydou.
Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme ji k varu, pak teplotu snížíme a udržujeme na mírném ohni.
Na hrnec dáme mísu s bílky a moučkovým cukrem, metličkou neustále mícháme, dokud směs není teplá
a nejde z ní pára. Bílkovou směs poté vyšleháme ručním šlehačem na sníh.
Přidáme kokos a opatrně mícháme do vychladnutí.
Naplníme směsí cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme kolečka o průměru asi
Naplníme směsí cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme kolečka o průměru asi
4 cm. Pokud nemáte cukrářský sáček můžete hromádky vytvářet na plechu navlhčenýma rukama rovnou ze lžíce nebo vařečky. Před pečením necháme kokosky oschnout, přibližně hodinu.
Pečeme v troubě rozehřáté na 130°C přibližně 20 minut, dokud nejsou hnědé. Pak teplotu snížíme o 20°C a pečeme ještě 5 minut. Jestli je kokoska hotová, vyzkoušíme odtrhnutím od papíru, pokud jde odtrhnout, pak jsou upečené. Hotové kokosky skládáme do krabice. Krabici uložíme do spíže. Na vánočním stole se budou skvěle vyjímat.
Pečeme v troubě rozehřáté na 130°C přibližně 20 minut, dokud nejsou hnědé. Pak teplotu snížíme o 20°C a pečeme ještě 5 minut. Jestli je kokoska hotová, vyzkoušíme odtrhnutím od papíru, pokud jde odtrhnout, pak jsou upečené. Hotové kokosky skládáme do krabice. Krabici uložíme do spíže. Na vánočním stole se budou skvěle vyjímat.
Skořicové cukroví
350 g hladká mouka
120 g moučkový cukr
1 lžička skořice mleté
2 ks vejce (jedno na potření)
250 g máslo
Dáme vše do šlehače: mouka, cukr moučka, skořice, vejce, nakrájené změklé máslo. Těsto se zpracuje velmi rychle, pak se ještě prohněte ručně na vále, zabalí do sáčku a dá do lednice.
Těsto se před pečením vytáhne alespoň půl hodiny předem z lednice. Těsto se vyválí, vykrajují se hvězdičky, na vymazaný plech a pečou se jen chvíli. Před pečením se potře vyšlehaným vejcem, posype směsí krystalového cukru a mletých ořechů.
120 g moučkový cukr
1 lžička skořice mleté
2 ks vejce (jedno na potření)
250 g máslo
Dáme vše do šlehače: mouka, cukr moučka, skořice, vejce, nakrájené změklé máslo. Těsto se zpracuje velmi rychle, pak se ještě prohněte ručně na vále, zabalí do sáčku a dá do lednice.
Těsto se před pečením vytáhne alespoň půl hodiny předem z lednice. Těsto se vyválí, vykrajují se hvězdičky, na vymazaný plech a pečou se jen chvíli. Před pečením se potře vyšlehaným vejcem, posype směsí krystalového cukru a mletých ořechů.
Kokosové cukroví do strojku
- 150 g polohrubé mouky
- 60 g kokosu
- 90 g moučkového cukru
- 120 g másla
- 1 žloutek,
- vanilkový cukr
POSTUP PŘÍPRAVY:
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto. Musí být krásně hladké, dáme do lednice odpočinout
nejméně na dvě hodiny. Těsto vyndáme a strojkem vytlačujeme tvary.
Po upečení namočíme v čokoládové polevě nebo obalíme v moučkovém cukru s vanilkou .
350 g hladké mouky
160 g studeného másla
100 g moučkového cukru
100 g vyloupaných vlašských ořechů
50 g studeného sádla
1 vejce
Pracny
160 g studeného másla
100 g moučkového cukru
100 g vyloupaných vlašských ořechů
50 g studeného sádla
1 vejce
Vanilkové rohlíčky- menší dávka
hladká mouka 300 g
moučkový cukr 40 g
mleté vlašské ořechy 100 g
máslo 200 g
žloutek 2 ks
citronová kůra
vanilkový cukr (na obalení) 2 sáčky
moučkový cukr (na obalení) 1 šálek
hladká mouka 300 g
moučkový cukr 40 g
mleté vlašské ořechy 100 g
máslo 200 g
žloutek 2 ks
citronová kůra
vanilkový cukr (na obalení) 2 sáčky
moučkový cukr (na obalení) 1 šálek
Marokánky ze smetany
1 smetana na šlehání100 g cukru1 lžíce medu30 g másla150 g ořechů (nesolené arašídy)100 g kandované pomerančové kůry100 g kandovaného ovoce (nebo sušeného)40 g hladké mouky
Dále:čokoládová poleva
Smetanu společně s cukrem rozehřejeme v hrnci, přidáme med, máslo a provaříme na hustou konzistenci. Dále přidáme mouku, provaříme na hustou kaši a přidáme zbylé suroviny.Lžící nanášíme hromádky na pečící papír a rozetřeme na slabou placku.Pečeme ve vyhřáté troubě (na horkovzduch) při teplotě 180 °C 10–15 minut.Studené zespodu namáčíme nebo potíráme čokoládovou polevou.
Ořechová slepovaná kolečka
400g hladké mouky260g másla nebo Héra120g moučkového cukru80g mletých ořechů2 žloutkylžička vanilkového cukrutrošku kakaatrochu skořiceKrém:250g máslapodle chuti moučkový cukr, mleté ořechy a rum...
čokoláda na vaření100% tuk - Omegana 100g čokolády 50g tuku
Z uvedených surovin si připravíme těsto a necháme alespoň dvě hodiny v lednici odpočinout. Poté vyválíme plát a vykrajujeme kolečka. Pečeme při 180 stupních dorůžova. Kolečka slepujeme krémem, poléváme čokoládou a zdobíme například půlkou ořechu, mandlí.´
400g hladké mouky
260g másla nebo Héra
120g moučkového cukru
80g mletých ořechů
2 žloutky
lžička vanilkového cukru
trošku kakaa
trochu skořice
Krém:
250g másla
podle chuti moučkový cukr, mleté ořechy a rum...
čokoláda na vaření
100% tuk - Omega
na 100g čokolády 50g tuku
Z uvedených surovin si připravíme těsto a necháme alespoň dvě hodiny v lednici odpočinout. Poté vyválíme plát a vykrajujeme kolečka. Pečeme při 180 stupních dorůžova. Kolečka slepujeme krémem,
poléváme čokoládou a zdobíme například půlkou ořechu, mandlí.´
250 g hladké mouky
160 g másla
160 g moučkového cukru
85 g mletých ořechů
15 g kakaa
1 malé vejce (nebo velký žloutek)
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
cukr na obalování
160 g másla
160 g moučkového cukru
85 g mletých ořechů
15 g kakaa
1 malé vejce (nebo velký žloutek)
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
cukr na obalování
150 g mletých piškotů
100 g moučkového cukru
70 g másla
50 g mletých ořechů
3 lžíce mléka
3 lžíce kakaa
2 lžíce tuzemáku
piškoty
Na náplň:
75 g másla
75 g moučkového cukru
2 lžíce vaječného likéru
1 lžíce tuzemáku
1 Nejprve vyšlehejte náplň ze změklého másla, moučkového cukru, tuzemáku a vaječného likéru. Ideálně v míse robotu se šlehací metlou, dokud máslový krém krásně nezesvětlá a nenabude na objemu. Hotový krém dejte do cukrářského pytlíku.
2 Do mísy dejte všechny zbylé suroviny na těsto a vyhnětete, dokud se suroviny pěkně nespojí. Zabalte do fólie a nechte odležet v lednici.
3 S pomocí formičky tvarujte jednotlivé vosí hnízda. Porci těsta (cca 12 až 15 g) vždy vyválejte na kuličku, obalte v cukru a vmáčkněte do formičky. S pomocí nástavce udělejte důlek a naplňte náplní. Přiklopte piškotem a včelí úl je hotový.
Včelí úlky
Linecká kolečka
- 300 g hladké mouky
- 200 g Héry
- 100 g moučkového cukru
- 1 žloutek
úlky
- 180 dětských piškotů
- 80 g namletých vlašských ořechů nebo (1 bílek)
- 100 g cukr moučka
- 100 g másla
- 1 – 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce rumu
- moučkový cukr na vysypání formiček
krém
- 100 g másla
- 200 g cukr moučka
- 1 žloutek
- 3 lžíce rumu
- moučkový cukr podle chuti + vanilkový cukr nebo vaječný likér podle chuti...
Nejprve si upečte podkladová kolečka z klasického lineckého těsta.
- 300 g hladké mouky
- 200 g Héry
- 100 g moučkového cukru
- 1 žloutek
úlky
- 180 dětských piškotů
- 80 g namletých vlašských ořechů nebo (1 bílek)
- 100 g cukr moučka
- 100 g másla
- 1 – 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce rumu
- moučkový cukr na vysypání formiček
krém
- 100 g másla
- 200 g cukr moučka
- 1 žloutek
- 3 lžíce rumu
- moučkový cukr podle chuti + vanilkový cukr nebo vaječný likér podle chuti...
Nejprve si upečte podkladová kolečka z klasického lineckého těsta.
Ze všech surovin vypracujte těsto, které nechte hodinu až dvě odpočívat v lednici,
zabalené v potravinářské folii.
( Můžeme použít dětské piškoty) Poté těsto vyválejte na pomoučené ploše.
Vykrajujte kolečka, hladká nebo ozdobná.
Ta vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C.
Bude to trvat 6 – 10 minut. Záleží na troubě i na velikosti koleček, výšce těsta.
Velikost koleček zvolte podle velikosti formičky na úlek. Prodávají se různé druhy.
Linecká kolečka musí vychladnout a vy si připravte směs na ořechové úly.
Piškoty rozmixujte nebo rozdrťte válečkem na těsto. Přidejte namleté ořechy a cukr.
Pokud máte výkonný mixér s velkou nádobou, můžete piškoty i ořechy rozmixovat společně
a potom jen přidat cukr. kakao, máslo a rum. Vypracujte pevnou hmotu, která se nebude lepit.
V případě potřeby přidejte pár rozdrcených piškotů. Tuto hmotu dejte vychladit do lednice, na hodinu .
Bude se vám potom lépe odlepovat od formičky.
Připravte si také krémovou náplň.
Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem. Nakonec přidejte rum a vanilkový cukr nebo vaječný likér....
Formičky na úly pořádně vysypejte moučkovým cukrem a vložte do nich kousek ořechové hmoty.
Důkladně ji utlačte a prstem vytlačte do středu úlu důlek.
Do té naplňte krém, přiklopte lineckým kolečkem nebo piškotem a opatrně přilepte
Takto pokračujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny.
Uchovávejte v chladu.
Rumové kuličky
- 1,5 HR ovesných vloček
3 HR kokosu + 70g na obalení
110g rozpuštěného másla
3/4 HR třtinového cukru
200g sušeného mléka
1/4 nebo 1/2 HR vody (čím méně, tím lépe)
1 vanilkový lusk
lískové oříšky (volitelné)
- Ovesné vločky pomeleme nebo rozmixujeme v mixéru téměř na mouku.
V míse smícháme pomleté ovesné vločky s kokosem, sušeným mlékem, třtinovým cukrem, vanilkovými zrnky (nebo extraktem), rozpuštěným máslem a 1/4 hrnku vody.
Těsto ručně rozmícháme, jestliže je příliš suché, přidáme ještě trochu vody.
Pokud jste náhodou přidali příliš vody a těsto je velmi mazlavé, dejte ho na 15 minut do lednice.
Když je těsto hotové, děláme z něho kuličky, které obalíme v kokosu.
Do každé kuličky můžeme vložit lískový oříšek.
Kuličky skladujeme v lednici v uzavřené nádobě.
Sušenkový salám
Na přípravu potřebujeme:
- 2 – 3 balíčky sušenek bez náplně (např. BEBE)
- 300 ml teplého mléka
- 3 lžičky kakaa
- 3 lžíce cukru moučky
- 2 lžíce másla
- 100 g strouhaného kokosu
Postup:
Sušenky rozdrtíme, smícháme s cukrem, kakaem a kokosem, přidáme máslo a teplé mléko a vše řádně prohněteme, až vznikne jednolitá hmota. Tu potom dáme do igelitového sáčku nebo obalíme pečícím papírem a vytvarujeme ji do tvaru salámu. Takto dáme do mrazáku na 2 hodiny odležet. Nakonec vybalíme ze sáčku, nakrájíme na plátky a můžeme servírovat.
Ořechy- menší dávka
150 g hladké mouky
100 g másla
75 g cukru (prosetého)
50 g mleté ořechy
1 žloutek
1 vanilkový cukr
1 lžička kakaa pro světlé zbarvení (chceme-li dosáhnout barvy ořechů)
Plnění :
100 g másla
80 g práškového cukru
80 g mleté ořechy
1 lžíce rumu
350 g polohrubé mouky
250 g cukru moučky
260 g másla
120 g jader oříšků
50 g kakaa
na špičku kulatého nože mleté skořice
na polovinu špičky kulatého nože mletého hřebíčku
10 polévkových lžic cukru moučky a 1 vanilkový cukr - na obalování
250 g cukru moučky
260 g másla
120 g jader oříšků
50 g kakaa
na špičku kulatého nože mleté skořice
na polovinu špičky kulatého nože mletého hřebíčku
10 polévkových lžic cukru moučky a 1 vanilkový cukr - na obalování
Postup
Zpracujeme hladké těsto a dáme odpočinout do chladu.Asi ze čtvrtiny těsta vyválíme váleček, nakrájíme ho na stejné kousky a vtlačujeme do formiček
(jsou-li formičky nové nebo umyté odmašťovacím prostředkem, vymažeme je).
Takto postupně zpracujeme všechno těsto.
Upečeme (180°C - 8 minut). Po částečném zchladnutí vyklopíme jemným ťuknutím o vál.
Vychladlé obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Upečeme (180°C - 8 minut). Po částečném zchladnutí vyklopíme jemným ťuknutím o vál.
Vychladlé obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
- Krém:
2 ks vejce
120 g cukr moučka
1 bal. vanilkový cukr
250 g másla
podle chuti rum
Vejce, cukr moučku a vanilkový cukr šleháme ve vodní lázni asi 20 minut. Potom necháme vychladnout. Vyšleháme máslo a zašleháme vychladlou vaječnou hmotu. Nakonec přidáme rum podle chuti. - Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne odležet.
- Trubičky tmavé
300 g hladké mouky
130 g cukr moučka
170 g tuku
60 g mletých ořechů
1 lžíce kakaa
1 ks vejce
1 ks žloutek - Z těsta vyválíme plát a nakrájíme na obdélníčky, které natáčíme na tukem potřené kovové trubičky. Spoje dobře přitiskneme a dáváme spojem dolů na plech vyložený pečícím papírem.
- Trubičky upečeme na 160 st. dozlatova a ještě vlažné sundáme.
- Konce vychladlých trubiček namáčíme do čokoládové polevy a necháme ztuhnout. Potom plníme máslovým krémem.
200 g hladké mouky
140 g másla
70 g moučkového cukru
50 g mletých mandlí
2 lžíce kakaa
1 žloutek
mandle a čokoládová poleva na zdobení
Na krém:
60 g změklého másla
40 g moučkového cukru
20 g strouhaného kokosu
20 g mletých mandlí
1 lžíce kakaa 1 lžíce tuzemáku
1 lžička vanilkového extraktu