200 g másla (nakrájeného na kostky)
100 g moučkového cukru
2 žloutky
citrónová kůra
300 g hladké mouky
200 g máslo nebo Héra
2 žloutky
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr, citronová šťáva z 1/2 citronu

.
Pak těsto vyválíme na tenký plát (cca 2 mm) a vykrajujeme tvary
Pečeme v rozpálené troubě na 180°C (horko vzduch cca 160°C)
Cukroví by nemělo být hnědé, ale zůstat pěkně žluté.
Bílá náplň
100 g rozpuštěné bílé čokolády
200 g mascarpone + pokud bude náplň málo sladká přidat 1 lžičku moučkového cukru
💦Piškotové Sváteční dortíčky💦
Piškotové těsto:
Vanilkový krém do dortíků
Čokoládové kostky
5 bílků
špetka soli
20 dkg cukru
5 žloutků
3 lžíce oleje
18 dkg hladké mouky
2 lžíce kakaa
POSTUP PŘÍPRAVY:Z bílků, soli, cukru ušleháme sníh, přidáme žloutky a šleháme, přidáme olej, vařečkou vmícháme mouku, kakao a naposledy zamícháme. Těsto upečeme na plechu s pečícím papírem. Plát rozkrojíme na půl, pokropíme rumem nebo griotkou a pláty spojíme jakýmkoli krémem. Nakrájíme na kostky, které ještě dostatečně pokropíme rumem. Kostky poléváme čokoládou a zdobíme oříškem nebo višní.


🎄Myslivecké knoflíky🎄
250 g hladké mouky
125 g másla (Héry)
80 g moučkového cukru
2 žloutky
3 lžíce mléka
na špičku nože prášku do pečiva
Náplň:
200 g prosátých umletých vlašských ořechů
200 g moučkového cukru
4 bílky
vlašské ořechy na ozdobení
Ušleháme sníh ze 4 bílků a poté postupně přimícháváme mleté ořechy smíchané s moučkovým cukrem.
Z lineckého těsta vykrajujeme malá kolečka, pistolí (pytlíkem) stříkáme bílkovou hmotu a ozdobíme
1/4 vlašského ořechu (1/2 ořechu u větší velikosti).
Pečeme na 170°C cca 10-15 min. podle velikosti knoflíků.
100 g mleté vlašské ořechy
1/2 plechovky salko
60 g máslo
1 lžíce med
1 lžička kakao
na obalení vlašské ořechy
Postup přípravy
Pomocí mixéru rozmixujeme perníkové pláty na jemný prášek.
Přidáme mleté vlašské ořechy, rozpuštěné máslo, tekutý med, kakao,
Vše spolu pořádně promícháme a můžeme tvarovat kuličky, které na závěr
(10 minut, teplota 80 stupňů)
Promíchat ručně s kokosovou moučkou a moučkovým cukrem
Na plech vyložený pečicím papírem udělat laskonky přes šablonu.
V troubě nechat sušit ca 60 minut při 70 stupních
3 bílky + špetka soli
165 g pískového cukru
35 g cukru moučky
90 g kokosové moučky


Citrónové rohlíčky
Vypracujeme těsto a necháme přes noc v chladničce uležet. Na druhý den vyválíme a vypichujeme rohlíčky. Pečeme cca 6-7 minut na 200°C. Plníme citrónovým krémem a poléváme citrónovou polevou.400 g hladké mouky, 250 g másla, 200 g mletého cukru, 3 žloutky, šťáva i kůra z 1/2 citrónu .

Suroviny na Sněhové pusinky
- 3 bílky
- 200 g moučkového cukru
- pečící papír
- cukrářskou zdobičkou (cukrářský sáček na zdobení)
Připravíme si suroviny podle seznamu.
Vybereme si dostatečně velkou mísu. Nejprve si prosejeme cukr. Připravte si vodní lázeň. Jak na to?
Naplníme směsí cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme pusinky o průměru asi
Pečeme nebo spíše sušíme v troubě rozehřáté na 100 až 130°C přibližně 15 minut. Pak teplotu snížíme
Sněhové pusinky můžeme slepovat krémem.
Suroviny na krém
máslo 100 gramů
pudinkový prášek 20 gramů (s čokoládovou příchutí)
kakao 1 lžička
Postup:
Pudink uvaříme dle návodu a necháme v lednici vychladnout. Do vychlazeného pudinku zašleháme
Krém naplníme do cukrářského sáčku. Na spodní plochou poloviny pusinek nastříkáme
430 g krupicového cukru
250 g strouhaného kokosu
pečící papír
cukrářský sáček (nemusí být)
Postup:
Připravíme si suroviny podle seznamu. Do mísy nejprve prosejeme cukr. Připravte si vodní lázeň.
Naplníme směsí cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme kolečka o průměru asi
Pečeme v troubě rozehřáté na 130°C přibližně 20 minut, dokud nejsou hnědé. Pak teplotu snížíme o 20°C a pečeme ještě 5 minut. Jestli je kokoska hotová, vyzkoušíme odtrhnutím od papíru, pokud jde odtrhnout, pak jsou upečené. Hotové kokosky skládáme do krabice. Krabici uložíme do spíže. Na vánočním stole se budou skvěle vyjímat.


120 g moučkový cukr
1 lžička skořice mleté
2 ks vejce (jedno na potření)
250 g máslo
Dáme vše do šlehače: mouka, cukr moučka, skořice, vejce, nakrájené změklé máslo. Těsto se zpracuje velmi rychle, pak se ještě prohněte ručně na vále, zabalí do sáčku a dá do lednice.
Těsto se před pečením vytáhne alespoň půl hodiny předem z lednice. Těsto se vyválí, vykrajují se hvězdičky, na vymazaný plech a pečou se jen chvíli. Před pečením se potře vyšlehaným vejcem, posype směsí krystalového cukru a mletých ořechů.
Kokosové cukroví do strojku
- 150 g polohrubé mouky
- 60 g kokosu
- 90 g moučkového cukru
- 120 g másla
- 1 žloutek,
- vanilkový cukr
160 g studeného másla
100 g moučkového cukru
100 g vyloupaných vlašských ořechů
50 g studeného sádla
1 vejce
hladká mouka 300 g
moučkový cukr 40 g
mleté vlašské ořechy 100 g
máslo 200 g
žloutek 2 ks
citronová kůra
vanilkový cukr (na obalení) 2 sáčky
moučkový cukr (na obalení) 1 šálek
Marokánky ze smetany
1 smetana na šlehání100 g cukru1 lžíce medu30 g másla150 g ořechů (nesolené arašídy)100 g kandované pomerančové kůry100 g kandovaného ovoce (nebo sušeného)40 g hladké mouky
Dále:čokoládová poleva
Smetanu společně s cukrem rozehřejeme v hrnci, přidáme med, máslo a provaříme na hustou konzistenci. Dále přidáme mouku, provaříme na hustou kaši a přidáme zbylé suroviny.Lžící nanášíme hromádky na pečící papír a rozetřeme na slabou placku.Pečeme ve vyhřáté troubě (na horkovzduch) při teplotě 180 °C 10–15 minut.Studené zespodu namáčíme nebo potíráme čokoládovou polevou.
Ořechová slepovaná kolečka
400g hladké mouky260g másla nebo Héra120g moučkového cukru80g mletých ořechů2 žloutkylžička vanilkového cukrutrošku kakaatrochu skořiceKrém:250g máslapodle chuti moučkový cukr, mleté ořechy a rum...
čokoláda na vaření100% tuk - Omegana 100g čokolády 50g tuku
Z uvedených surovin si připravíme těsto a necháme alespoň dvě hodiny v lednici odpočinout. Poté vyválíme plát a vykrajujeme kolečka. Pečeme při 180 stupních dorůžova. Kolečka slepujeme krémem, poléváme čokoládou a zdobíme například půlkou ořechu, mandlí.´
160 g másla
160 g moučkového cukru
85 g mletých ořechů
15 g kakaa
1 malé vejce (nebo velký žloutek)
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
cukr na obalování

Kávové oválky
- 300 g hladké mouky
- 200 g Héry
- 100 g moučkového cukru
- 1 žloutek
úlky
- 180 dětských piškotů
- 80 g namletých vlašských ořechů nebo (1 bílek)
- 100 g cukr moučka
- 100 g másla
- 1 – 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce rumu
- moučkový cukr na vysypání formiček
krém
- 100 g másla
- 200 g cukr moučka
- 1 žloutek
- 3 lžíce rumu
- moučkový cukr podle chuti + vanilkový cukr nebo vaječný likér podle chuti...
Nejprve si upečte podkladová kolečka z klasického lineckého těsta.

- 1,5 HR ovesných vloček
3 HR kokosu + 70g na obalení
110g rozpuštěného másla
3/4 HR třtinového cukru
200g sušeného mléka
1/4 nebo 1/2 HR vody (čím méně, tím lépe)
1 vanilkový lusk
lískové oříšky (volitelné)
- Ovesné vločky pomeleme nebo rozmixujeme v mixéru téměř na mouku.
V míse smícháme pomleté ovesné vločky s kokosem, sušeným mlékem, třtinovým cukrem, vanilkovými zrnky (nebo extraktem), rozpuštěným máslem a 1/4 hrnku vody.
Těsto ručně rozmícháme, jestliže je příliš suché, přidáme ještě trochu vody.
Pokud jste náhodou přidali příliš vody a těsto je velmi mazlavé, dejte ho na 15 minut do lednice.
Když je těsto hotové, děláme z něho kuličky, které obalíme v kokosu.
Do každé kuličky můžeme vložit lískový oříšek.
Kuličky skladujeme v lednici v uzavřené nádobě.
Sušenkový salám
Na přípravu potřebujeme:
- 2 – 3 balíčky sušenek bez náplně (např. BEBE)
- 300 ml teplého mléka
- 3 lžičky kakaa
- 3 lžíce cukru moučky
- 2 lžíce másla
- 100 g strouhaného kokosu
Postup:
Sušenky rozdrtíme, smícháme s cukrem, kakaem a kokosem, přidáme máslo a teplé mléko a vše řádně prohněteme, až vznikne jednolitá hmota. Tu potom dáme do igelitového sáčku nebo obalíme pečícím papírem a vytvarujeme ji do tvaru salámu. Takto dáme do mrazáku na 2 hodiny odležet. Nakonec vybalíme ze sáčku, nakrájíme na plátky a můžeme servírovat.
250 g cukru moučky
260 g másla
120 g jader oříšků
50 g kakaa
na špičku kulatého nože mleté skořice
na polovinu špičky kulatého nože mletého hřebíčku
10 polévkových lžic cukru moučky a 1 vanilkový cukr - na obalování
Postup
Zpracujeme hladké těsto a dáme odpočinout do chladu.Asi ze čtvrtiny těsta vyválíme váleček, nakrájíme ho na stejné kousky a vtlačujeme do formiček
Upečeme (180°C - 8 minut). Po částečném zchladnutí vyklopíme jemným ťuknutím o vál.
Vychladlé obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
- Krém:
2 ks vejce
120 g cukr moučka
1 bal. vanilkový cukr
250 g másla
podle chuti rum
Vejce, cukr moučku a vanilkový cukr šleháme ve vodní lázni asi 20 minut. Potom necháme vychladnout. Vyšleháme máslo a zašleháme vychladlou vaječnou hmotu. Nakonec přidáme rum podle chuti. - Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne odležet.
- Trubičky tmavé
300 g hladké mouky
130 g cukr moučka
170 g tuku
60 g mletých ořechů
1 lžíce kakaa
1 ks vejce
1 ks žloutek - Z těsta vyválíme plát a nakrájíme na obdélníčky, které natáčíme na tukem potřené kovové trubičky. Spoje dobře přitiskneme a dáváme spojem dolů na plech vyložený pečícím papírem.
- Trubičky upečeme na 160 st. dozlatova a ještě vlažné sundáme.
- Konce vychladlých trubiček namáčíme do čokoládové polevy a necháme ztuhnout. Potom plníme máslovým krémem.
200 g hladké mouky
140 g másla
70 g moučkového cukru
50 g mletých mandlí
2 lžíce kakaa
1 žloutek
mandle a čokoládová poleva na zdobení
Na krém:
60 g změklého másla
40 g moučkového cukru
20 g strouhaného kokosu
20 g mletých mandlí
1 lžíce kakaa 1 lžíce tuzemáku
1 lžička vanilkového extraktu
Jak připravit kávový krém
Příprava kávového krému může mít několik variací a obměn. Místo kávy můžeme dokonce využít známou čokoládovou Kofilu. Cukroví začínáme plnit ideálně týden až dva týdny před Štědrým dnem, aby se stihlo uležet. A jak na to?
- Na kávový krém budete potřebovat: 130 g másla, 150 g cukru moučka, 125 ml silné kávy a 1 lžíci hrubé mouky.
- Hotovou kávu nalijte do hrnce, přidejte mouku a uvařte hustou kaši, kterou nechte za občasného promíchání vychladnout na pokojovou teplotu.
- Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do světlé pěny a pomalu přidávejte kávovou kaši. Dobře prošlehejte.
- Hotový krém natřete na cukroví nebo estetičtěji cukrářským sáčkem navrstvěte. Přiklopte druhým kouskem cukroví.
- Cukroví můžete ještě dozdobit oblíbenou polevou.