pátek 14. října 2022

DIP ( omáčky) - Hořčicový dip s medem

 Tkemali / švestková omáčka (Gruzínská omáčka)

Tkemali švestková omáčka - 1 kg švestek, ostrá paprika,
kousek koriandru nebo (kopr, petrželka), česnek, sůl ,cukr a pepř.
Nejprve je třeba připravit všechny produkty pro vaření. Švestky by měly být umyté, oloupané a rozmixované v mixeru, dokud nebude na kaši. Omáčka by měla být přivedena k varu, po které by měla být udržována na sporáku asi 5 minut. Po této době je třeba dochutit koriandrem, česnek s pepřem, solí a cukrem. Celý obsah omáčky by měl být nyní vařen 1-2 minuty, ne více. Formálně je omáčka hotová. Nyní je nutné ji pouze ochladit a pak se má dát do sklenice.

Domácí barbecue omáčka
8
PLrajčatový protlak
4
PLcukr
2
PLmelasa - má léčivé účinky 
4
PLocet balzamikový 
2
PLkoření  grilovací
2
PLHořčice hrubozrnná
1/2
KLworcester
1/2
KLpepř
Postup je jednoduchý, všechny suroviny dáme na pánev a  krátce provaříme.

Česnekový dip k mletému masu (karbanátky, sekaná)
1 bílý jogurt
1 lžíce majonézy
1 stroužek česneku
pažitka, (oregano, bazalka)
sůl, pepř
Mleté maso dáme do mísy, přidáme koření, rozmixovaný starší rohlík, na jemno nakrájenou cibuli a vejce. Ochutíme solí, pepřem a mletou sladkou paprikou. Masovou směs důkladně promícháme a postupně tvoříme placičky nebo napichujeme na špejle. Pokud se směs rozpadá a placičky se špatně tvoří, přisypeme trochu strouhanky. Jednotlivé placičky napícháme na špejle a grilujeme.

Hořčicový dip s medem
1 zakysaná smetana,
dijonská hořčice,
med,
sůl a pepř,
1 stroužek česneku.
Do misky vyklopte jeden kelímek zakysané smetany. Přidejte do ní lžičku medu a na špičku nože dijonskou hořčici. Pokud máte rádi ostřejší jídla, klidně přidejte hořčice víc. Prolisujte jeden stroužek česneku a dochuťte solí a pepřem.

Nivový dip

100 g strouhané nivy,
200 g bílého jogurtu,
200 g zakysané smetany,
2 stroužky česneku,
sůl a pepř,
pár lístků čerstvé bazalky.

Postup: V misce smíchejte jogurt se zakysanou smetanou a přidejte nivu. Prolisujte stroužky česneku, přidejte sůl, pepř a bazalku a vše důkladně promíchejte.

Tvarohový dip
:120 g tvarohu,
250 g kozího sýra,
2 lžíce zakysané smetany,
2 lžíce olivového oleje,
2 stroužky česneku,
pár lístků bazalky a kopru,
citronová šťáva dle chuti,
sůl a pepř.

Postup: Rozdrobte kozí sýr a utřete ho s tvarohem. Do hladké směsi přidejte zakysanou smetanu, olivový olej a citronovou šťávu. Prolisujte česnek a vmíchejte ho do směsi. Dle chuti osolte, opepřete a doplňte na jemno nasekanými bylinkami.

Kari omáčka
cibule
kari pasta
bílý jogurt
majonéza
pažitka 1 svazek
sůl, pepř, olej podle chuti

Cibuli osmažíme na oleji, přidáme kari. Necháme vystydnout, smícháme s jogurtem a
 majonézou, přidáme nakrájenou pažitku, podle chuti osolíme a opepříme.
Na másle si osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, zaprášíme hladkou moukou a vytvoříme hnědou jíšku. Přilijeme vývar a vaříme zhruba 15 až 20 minut. Přidáme kari koření, dochutíme solí a přilijeme smetanu. Necháme rychle projít varem.