čtvrtek 20. listopadu 2025

Hovězí steak + Králík + pečené vepřové maso + losos

Hovězí steak
500 g hovězího steaku nakrájené na tenké plátky
1 červená paprika, 1 zelená paprika, v pruzích
1 velká cibule, nakrájená
2 stroužky česneku, nasekané
3 lžíce sójové omáčky
1 polévková lžíce ústřicové omáčky
1 lžička kukuřičného škrobu
2 lžíce oleje

1. Nejprve marinujte maso se 2 lžícemi sójové omáčky, ústřicovou omáčkou a kukuřičným škrobem krátce (10–15 minut). Poté na pánvi rozehřejte olej, na porce orestujte maso, odstraňte.

2. Smažte česnek, cibuli a papriky po dobu 4–5 minut, dokud nezpevní kousnutí. Vraťte maso na pánev, přidejte zbývající sójovou omáčku, dobře promíchejte a krátce zahřejte, dokud omáčka mírně nezhoustne. Podávejte ihned – ideální s rýží.

Dušený králík

1 králík (něco málo přes 1 kg), nakrájený na kousky;
1 cibule;
2 stroužky česneku;
250 gramů žampionů; 250
gramů drcených rajčat;
1 lžička cukru
2 zelené papriky;
3 lžíce octa
1 lžíce nasekané petrželky;
4 lžíce olivového oleje;
1 malý hrnek mouky;
sůl
pepř

Jak připravit dušeného králíka

Tento králičí guláš je vynikajícím pokrmem pro ty, kteří drží dietu. Je velmi chutný a má méně než 400 kalorií na osobu. Navíc jeho příprava trvá jen půl hodiny.

Kousky králíka obalíme v mouce, osolíme a opepříme. Vezmeme si hliněný hrnec, nalijeme do něj pořádné množství oleje a když je horký, orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidáme houby a necháme je několik minut vařit, dokud trochu nezmenší.

Když jsou houby téměř uvařené, přidejte kousky králíka a opečte je z obou stran několik minut na mírném ohni. Neustále míchejte, aby se cibule nepřipálila.

Zatímco se králík peče, omyjte papriky a opečte je na grilu nebo pánvi, dokud slupka trochu nezčerná.

Nechte je trochu vychladnout a poté je nakrájejte na proužky. Přidejte je do zapékací směsi a vařte dalších pět minut. Podávejte horké s vařenou rýží nebo smaženými či vařenými bramborami.


Loupežnická pečeně


Ingredience
3 lžíce kečupu
1 velká cibule
Trochu soli a pepře
220 ml smetany ke šlehání
1,5 – 2 kg  vepřového masa nebo (losos)
4 lžíce hořčice
1 hrnek zakysané smetany

1. Nejprve nakrájejte cibuli a marinujte ji v hořčici a kečupu, poté dochuťte solí a pepřem.
2. Poté maso nakrájejte, ne skrz naskrz, a marinádu rozetřete mezi plátky.
3. Maso opatrně vložte do pekáče, přikryjte a pečte v troubě při 200 °C po dobu 50 minut až 1 hodiny.
4. Nyní přidejte smetanu ke šlehání a zakysanou smetanu a pečte odkryté dalších 15 minut.