Mafiánské brambory:
Co budeme potřebovat:
- 1 kg brambor, vařených 20 minut, necháme vychladnout a nakrájíme na plátky o tloušťce 1 cm
- 750 g uzeného masa, nakrájeného na plátky o tloušťce 1 cm
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 60 g másla
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 1 kostka zeleninového bujónu
- 250 ml vody
- 150 ml smetany ke šlehání
- 300 g jemně nastrouhaného sýra
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- Máslo na vymazání mísy
Jak budeme postupovat:
1) Příprava omáčky: Na másle osmahneme cibuli s hladkou moukou dohněda. Přidáme vodu (trochu odložíme stranou na rozmíchání bujónu) a za stálého míchání přivedeme k varu. Poté přidáme smetanu, bujón rozmíchaný ve vodě a přivedeme k varu. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a polovinu sýra a mícháme, dokud se sýr nerozpustí.
2) Vrstvení: Do vymazané mísy střídavě vrstvíme brambory (osolené a opepřené) a plátky uzeného masa.
3) Zalévání a pečení: Zalijeme připravenou omáčkou a posypeme zbylým sýrem. Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 20-30 minut.
https://primainspirace.cz/2024/10/10/mafianske-brambory/?fbclid=IwY2xjawF3DrRleHRuA2FlbQIxMQABHZuvIwbwcfakQIIcb3fWUjQYb0M2iqVLUNYKxlOml4HlY0cZ71uNA7qO2w_aem_OBhALYOrAJGeWCeq5stROAKrémová kuřecí stehna s bramborem
KarbanátkyKarbanátky z mletého masa
mleté vepřové maso - 300 g
cibule - 1 ks
brambory - 2 ks
vajíčko - 2 ks
česnek - 5 stroužků
mléko - půl lžíce
rohlíky - 100 g
zakysaná smetana - 200 ml
sůl, pepř - dle chuti
Cibuli oloupejte a ostrým nožem nasekejte na jemné kostičky. Oba druhy mletého masa smíchejte ve společné misce a přidejte k nim sekanou cibuli. Důkladně vše promíchejte.
Plech vyložte pečicím papírem a namažte ho olejem. Z masa tvarujte kuličky, které rozložte rovnoměrně na plech a lehce rozplácněte. Takto připravené vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 30 až 40 minut.
Zatímco se maso peče, připravte si smetanovou omáčku. V misce smíchejte zakysanou smetanu se zbylým prolisovaným česnekem a zřeďte trochou vody nebo mléka. Zamíchejte a 10 minut před dopečením masových koulí je omáčkou zalijte.
Jablečné lívanečky bez cukru
Hladká mouka - 1 hrnek
Mléko - 1 hrnek
Vejce - 1 ks
Kypřicí prášek do pečiva - 1/2 balíčku
Skořice - 1/2 lžičky nebo dle chuti
Jablka oloupejte a najemno nastrouhejte. Vložte je do mísy, zasypejte je hladkou moukou, přidejte prášek do pečiva, skořici, vejce a hrnek vlažného mléka. Všechny ingredience důkladně promíchejte, abyste vytvořili homogenní těsto. V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje. S pomocí lžíce nebo naběračky dávkujte do rozpálené pánve malé dávky těsta, z něhož vytvářejte placičky menších rozměrů, které po obou stranách smažte dozlatova.