pondělí 24. listopadu 2025

Rychlá jídla - večeře , oběd, svačina

Rajčatovo-mozzarellový toast z trouby 

  • 250 g cherry nebo koktejlových rajčat
  • 4 plátky toastového chleba
  • 150 g mozzarelly (nejlépe v kuličce)
  •  olivový olej
  • sůl, pepř
  • čerstvá bazalka nebo oregano
  • volitelně: česnek, balzamikový ocet
  1. Rajčata omyjte a nakrájejte na poloviny. Mozzarellu nakrájejte na plátky.
  2. Toastové chleby rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte olivovým olejem.
  3. Na každý toast položte plátky mozzarelly a rajčata. Osolte, opepřete, přidejte bylinky.
  4. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10–12 minut, dokud se sýr nerozpustí a okraje toastu nezezlátnou.
  5. Podávejte teplé, ideálně s čerstvým salátem nebo jako součást lehké večeře. Pro výraznější chuť můžete toast potřít česnekem.
Zapékané chlebíčky
  • 8 plátků staršího bílého nebo celozrnného chleba
  • 3 vejce
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 3–4 stroužky česneku (prolisované)
  • 50 ml mléka
  • 1 menší cibule (nakrájená nadrobno)
  • 150 g tvrdého sýra (nastrouhaného)
  • 2 párky (nakrájené na kolečka)
  • dalších 50 ml mléka
  • hrst čerstvého kopru (nasekaného)

1. Předehřev trouby: Předehřejte troubu na 200 °C 

2. Příprava vaječné směsi: V misce rozšlehejte vejce se solí, pepřem a prolisovaným česnekem.
Přilijte 50 ml mléka a promíchejte.

3. Dokončení náplně: Do vaječné směsi přimíchejte nakrájenou cibuli, nastrouhaný sýr a kolečka párků.
Přilijte zbylých 50 ml mléka , podle chuti dosolte a přidejte nasekaný kopr.

4. Plnění: Plátky chleba uložte na plech vystlaný pečícím papírem.
Každý plát bohatě potřete připravenou směsí.

5. Pečení: Pečte 20 minut , dokud náplň ztuhne a sýr se nezačne krásně zlatit.

Tyto zapečené chlebíčky jsou skvělý způsob, jak využít starší pečivo a připravit rychlou, chutnou večeři bez zbytečných výdajů. Jsou křupavé, syté a na stole doslova zmizí dříve, než se stihnou ochladit.

Bramborové groše se sýrem


250 g (mozzarella, eidam)
sýr
3 ks
vejce
100 g
šunka
4 ks (cca 600 g)
brambory

Šunku si nakrájíme nadrobno, sýr nastrouháme. Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout .Očištěné a vychladlé brambory rozmačkáme, smícháme se šunkou, sýrem a vajíčky a ochutíme solí, pepřem. Ze směsi tvarujeme placky, placky mohou být i tlustší než karbanátky.

Sýrové smaženky
Na cca šest menších smaženek : 4 celá vejce, 3 lžíce strouhanky a velká hrst strouhaného sýru. Dobře promíchat a usmažit. Vždy ze dvou lžic těstíčka jsem usmažila jednu smaženku. Dát na chleba a dle chuti dozdobit. 🍀

Mafiánské brambory 

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg brambor, vařených 20 minut, necháme vychladnout a nakrájíme na plátky o tloušťce 1 cm
  • 750 g uzeného masa, nakrájeného na plátky o tloušťce 1 cm
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 60 g másla
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • 250 ml vody
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 300 g jemně nastrouhaného sýra
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • Máslo na vymazání mísy

Jak budeme postupovat:

1) Příprava omáčky: Na másle osmahneme cibuli s hladkou moukou dohněda. Přidáme vodu (trochu odložíme stranou na rozmíchání bujónu) a za stálého míchání přivedeme k varu. Poté přidáme smetanu, bujón rozmíchaný ve vodě a přivedeme k varu. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a polovinu sýra a mícháme, dokud se sýr nerozpustí.

2) Vrstvení: Do vymazané mísy střídavě vrstvíme brambory (osolené a opepřené) a plátky uzeného masa.

3) Zalévání a pečení: Zalijeme připravenou omáčkou a posypeme zbylým sýrem. Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 20-30 minut.

Krémová kuřecí stehna s bramborem


Závitky  šunky, sýra a žampionů

Karbanátky z mletého masa


mleté hovězí maso - 200 g
mleté vepřové maso - 300 g
cibule - 1 ks
brambory - 2 ks
vajíčko - 2 ks
česnek - 5 stroužků
mléko - půl lžíce
rohlíky - 100 g
zakysaná smetana - 200 ml
sůl, pepř - dle chuti

Cibuli oloupejte a ostrým nožem nasekejte na jemné kostičky. Oba druhy mletého masa smíchejte ve společné misce a přidejte k nim sekanou cibuli. Důkladně vše promíchejte.
Brambory oloupejte, za syrova nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte k masu. Vyklepněte do misky s masem dvě vajíčka a prolisujte 3 stroužky česneku. Nakonec přidejte sůl a pepř a všechno důkladně propracujte.
Ve vedlejší misce smíchejte natrhané housky s mlékem, nechte je nasáknout a mixérem rozmixujte do kaše. Tu pak také přimíchejte do masové hmoty spolu s nasekanými bylinkami a vložte do lednice asi jednu hodinu chladit.

Plech vyložte pečicím papírem a namažte ho olejem. Z masa tvarujte kuličky, které rozložte rovnoměrně na plech a lehce rozplácněte. Takto připravené vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 30 až 40 minut.

Zatímco se maso peče, připravte si smetanovou omáčku. V misce smíchejte zakysanou smetanu se zbylým prolisovaným česnekem a zřeďte trochou vody nebo mléka. Zamíchejte a 10 minut před dopečením masových koulí je omáčkou zalijte.


Jablečné lívanečky bez cukru


Strouhaná jablka - 1 hrnek
Hladká mouka - 1 hrnek
Mléko - 1 hrnek
Vejce - 1 ks
Kypřicí prášek do pečiva - 1/2 balíčku
Skořice - 1/2 lžičky nebo dle chuti

Jablka oloupejte a najemno nastrouhejte. Vložte je do mísy, zasypejte je hladkou moukou, přidejte prášek do pečiva, skořici, vejce a hrnek vlažného mléka. Všechny ingredience důkladně promíchejte, abyste vytvořili homogenní těsto. V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje. S pomocí lžíce nebo naběračky dávkujte do rozpálené pánve malé dávky těsta, z něhož vytvářejte placičky menších rozměrů, které po obou stranách smažte dozlatova.



Uvaříme si špagety. Na pánvi osmaž slaninu, pak přidej ušlehané 3 žloutky a sýr nastrouhaný. Zřeď vodou ze špaget . Na opečenou slaninu dej uvařené špagety a polij vše vajíčkem se sýrem a vodou ze špaget.. Dej ještě na chvíli na vařič. Podle chuti osol.

Tip na večeři z brambor a kuřecích prsou – plněné kapsy


  • 400 g brambor
  • sůl – podle chuti
  • černý pepř – podle chuti
  • suchý česnek – podle chuti
  • 1 vejce
  • 1 lžíce mouky

Ostatní:

  • 2 cherry rajčata
  • 100 g mozzarella na pizzu

Zapečený bramborový nákyp se zeleninou a sýrem:


1. Brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Vložte je do mísy se studenou vodou a nechte chvíli stát – odstraní se tak přebytečný škrob a nákyp nebude hutný. Následně brambory slijte a pořádně vymačkejte, ideálně v čisté utěrce.
2. Orestujte zeleninu Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a krátce ji zarestujte dozlatova. Přisypte nastrouhanou mrkev a papriku, promíchejte a poduste 5–7 minut do změknutí. Nechte lehce vychladnout.
3. Připravte těsto Ve velké míse rozšlehejte vejce se špetkou soli. Přidejte mléko a promíchejte. Vmíchejte mouku promíchanou s práškem do pečiva, až vznikne hladké těsto.
4. Spojte všechny suroviny Do těsta vmíchejte dobře vymačkané brambory, orestovanou zeleninu a nakrájenou jarní cibulku. Vše promíchejte, aby se suroviny rovnoměrně propojily.
5. Pečení – první fáze Troubu předehřejte na 200 °C. Zapékací mísu lehce vymažte olejem a těsto do ní rovnoměrně rozprostřete. Pečte přibližně 40 minut, dokud není povrch zpevněný a lehce zlatavý.
6. Nákyp vyjměte z trouby, posypte vrstvou strouhaného sýra a vraťte zpět na 10 minut. Sýr se krásně rozpeče, zabarví a vytvoří chutnou křupavou vrstvu.
Podávání Hotový nákyp nechte pár minut stát, aby se lépe krájel. Podávejte samotný, s čerstvým salátem nebo lžící zakysané smetany.

3 velké brambory (cca 600 g)

3 vejce

sůl podle chuti

1 lžíce olivového oleje

1 střední cibule, najemno nakrájená

1 velká mrkev, nahrubo nastrouhaná

1 červená paprika, nakrájená

300 ml mléka

200 g hladké mouky

2 lžičky prášku do pečiva

3 jarní cibulky, nakrájené

rostlinný olej na vymazání formy

Na dokončení:

130 g strouhaného sýra (eidam, gouda, čedar – podle chuti)