Bramborová pizza
- 3 brambory
- 1 lžíce soli
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 5 lžic mouky
- Sladká paprika a černý pepř
- Mrkev
- Petržel
- 2 papriky
- 2 cibule
- Rostlinný olej
- 7-8 žampionů
- 2 stroužky česneku
- Sůl a černý pepř
- Italská bylinková směs
- 9 plátků rajčete
- 100 g mozzarelly
- 100 g čedaru
- 3 lžíce zakysané smetany
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce majonézy
- Čerstvý kopr
- Sůl a černý pepř
Rajčatovo-mozzarellový toast z trouby
- 250 g cherry nebo koktejlových rajčat
- 4 plátky toastového chleba
- 150 g mozzarelly (nejlépe v kuličce)
- olivový olej
- sůl, pepř
- čerstvá bazalka nebo oregano
- volitelně: česnek, balzamikový ocet
- Rajčata omyjte a nakrájejte na poloviny. Mozzarellu nakrájejte na plátky.
- Toastové chleby rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte olivovým olejem.
- Na každý toast položte plátky mozzarelly a rajčata. Osolte, opepřete, přidejte bylinky.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10–12 minut, dokud se sýr nerozpustí a okraje toastu nezezlátnou.
- Podávejte teplé, ideálně s čerstvým salátem nebo jako součást lehké večeře. Pro výraznější chuť můžete toast potřít česnekem.
- 8 plátků staršího bílého nebo celozrnného chleba
- 3 vejce
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3–4 stroužky česneku (prolisované)
- 50 ml mléka
- 1 menší cibule (nakrájená nadrobno)
- 150 g tvrdého sýra (nastrouhaného)
- 2 párky (nakrájené na kolečka)
- dalších 50 ml mléka
- hrst čerstvého kopru (nasekaného)
1. Předehřev trouby: Předehřejte troubu na 200 °C
2. Příprava vaječné směsi: V misce rozšlehejte vejce se solí, pepřem a prolisovaným česnekem.
Přilijte 50 ml mléka a promíchejte.
3. Dokončení náplně: Do vaječné směsi přimíchejte nakrájenou cibuli, nastrouhaný sýr a kolečka párků.
Přilijte zbylých 50 ml mléka , podle chuti dosolte a přidejte nasekaný kopr.
4. Plnění: Plátky chleba uložte na plech vystlaný pečícím papírem.
Každý plát bohatě potřete připravenou směsí.
5. Pečení: Pečte 20 minut , dokud náplň ztuhne a sýr se nezačne krásně zlatit.
Tyto zapečené chlebíčky jsou skvělý způsob, jak využít starší pečivo a připravit rychlou, chutnou večeři bez zbytečných výdajů. Jsou křupavé, syté a na stole doslova zmizí dříve, než se stihnou ochladit.
- 8 plátků staršího bílého nebo celozrnného chleba
- 3 vejce
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3–4 stroužky česneku (prolisované)
- 50 ml mléka
- 1 menší cibule (nakrájená nadrobno)
- 150 g tvrdého sýra (nastrouhaného)
- 2 párky (nakrájené na kolečka)
- dalších 50 ml mléka
- hrst čerstvého kopru (nasekaného)
1. Předehřev trouby: Předehřejte troubu na 200 °C
2. Příprava vaječné směsi: V misce rozšlehejte vejce se solí, pepřem a prolisovaným česnekem.
Přilijte 50 ml mléka a promíchejte.
3. Dokončení náplně: Do vaječné směsi přimíchejte nakrájenou cibuli, nastrouhaný sýr a kolečka párků.
Přilijte zbylých 50 ml mléka , podle chuti dosolte a přidejte nasekaný kopr.
4. Plnění: Plátky chleba uložte na plech vystlaný pečícím papírem.
Každý plát bohatě potřete připravenou směsí.
5. Pečení: Pečte 20 minut , dokud náplň ztuhne a sýr se nezačne krásně zlatit.
Tyto zapečené chlebíčky jsou skvělý způsob, jak využít starší pečivo a připravit rychlou, chutnou večeři bez zbytečných výdajů. Jsou křupavé, syté a na stole doslova zmizí dříve, než se stihnou ochladit.
Bramborové groše se sýrem
Mafiánské brambory
Co budeme potřebovat:
- 1 kg brambor, vařených 20 minut, necháme vychladnout a nakrájíme na plátky o tloušťce 1 cm
- 750 g uzeného masa, nakrájeného na plátky o tloušťce 1 cm
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 60 g másla
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 1 kostka zeleninového bujónu
- 250 ml vody
- 150 ml smetany ke šlehání
- 300 g jemně nastrouhaného sýra
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- Máslo na vymazání mísy
Jak budeme postupovat:
1) Příprava omáčky: Na másle osmahneme cibuli s hladkou moukou dohněda. Přidáme vodu (trochu odložíme stranou na rozmíchání bujónu) a za stálého míchání přivedeme k varu. Poté přidáme smetanu, bujón rozmíchaný ve vodě a přivedeme k varu. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a polovinu sýra a mícháme, dokud se sýr nerozpustí.
2) Vrstvení: Do vymazané mísy střídavě vrstvíme brambory (osolené a opepřené) a plátky uzeného masa.
3) Zalévání a pečení: Zalijeme připravenou omáčkou a posypeme zbylým sýrem. Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 20-30 minut.
Krémová kuřecí stehna s bramboremKarbanátky z mletého masa
mleté vepřové maso - 300 g
cibule - 1 ks
brambory - 2 ks
vajíčko - 2 ks
česnek - 5 stroužků
mléko - půl lžíce
rohlíky - 100 g
zakysaná smetana - 200 ml
sůl, pepř - dle chuti
Cibuli oloupejte a ostrým nožem nasekejte na jemné kostičky. Oba druhy mletého masa smíchejte ve společné misce a přidejte k nim sekanou cibuli. Důkladně vše promíchejte.
Plech vyložte pečicím papírem a namažte ho olejem. Z masa tvarujte kuličky, které rozložte rovnoměrně na plech a lehce rozplácněte. Takto připravené vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 30 až 40 minut.
Zatímco se maso peče, připravte si smetanovou omáčku. V misce smíchejte zakysanou smetanu se zbylým prolisovaným česnekem a zřeďte trochou vody nebo mléka. Zamíchejte a 10 minut před dopečením masových koulí je omáčkou zalijte.
Jablečné lívanečky bez cukru
Hladká mouka - 1 hrnek
Mléko - 1 hrnek
Vejce - 1 ks
Kypřicí prášek do pečiva - 1/2 balíčku
Skořice - 1/2 lžičky nebo dle chuti
Jablka oloupejte a najemno nastrouhejte. Vložte je do mísy, zasypejte je hladkou moukou, přidejte prášek do pečiva, skořici, vejce a hrnek vlažného mléka. Všechny ingredience důkladně promíchejte, abyste vytvořili homogenní těsto. V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje. S pomocí lžíce nebo naběračky dávkujte do rozpálené pánve malé dávky těsta, z něhož vytvářejte placičky menších rozměrů, které po obou stranách smažte dozlatova.
Tip na večeři z brambor a kuřecích prsou – plněné kapsy
- 400 g brambor
- sůl – podle chuti
- černý pepř – podle chuti
- suchý česnek – podle chuti
- 1 vejce
- 1 lžíce mouky
Ostatní:
- 2 cherry rajčata
- 100 g mozzarella na pizzu
Zapečený bramborový nákyp se zeleninou a sýrem:
2. Orestujte zeleninu Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a krátce ji zarestujte dozlatova. Přisypte nastrouhanou mrkev a papriku, promíchejte a poduste 5–7 minut do změknutí. Nechte lehce vychladnout.
3. Připravte těsto Ve velké míse rozšlehejte vejce se špetkou soli. Přidejte mléko a promíchejte. Vmíchejte mouku promíchanou s práškem do pečiva, až vznikne hladké těsto.
4. Spojte všechny suroviny Do těsta vmíchejte dobře vymačkané brambory, orestovanou zeleninu a nakrájenou jarní cibulku. Vše promíchejte, aby se suroviny rovnoměrně propojily.
5. Pečení – první fáze Troubu předehřejte na 200 °C. Zapékací mísu lehce vymažte olejem a těsto do ní rovnoměrně rozprostřete. Pečte přibližně 40 minut, dokud není povrch zpevněný a lehce zlatavý.
6. Nákyp vyjměte z trouby, posypte vrstvou strouhaného sýra a vraťte zpět na 10 minut. Sýr se krásně rozpeče, zabarví a vytvoří chutnou křupavou vrstvu.
Podávání Hotový nákyp nechte pár minut stát, aby se lépe krájel. Podávejte samotný, s čerstvým salátem nebo lžící zakysané smetany.
3 velké brambory (cca 600 g)
3 vejce
sůl podle chuti
1 lžíce olivového oleje
1 střední cibule, najemno nakrájená
1 velká mrkev, nahrubo nastrouhaná
1 červená paprika, nakrájená
300 ml mléka
200 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
3 jarní cibulky, nakrájené
rostlinný olej na vymazání formy
Na dokončení:
130 g strouhaného sýra (eidam, gouda, čedar – podle chuti)

