sobota 12. října 2024

Rychlá jídla - večeře , oběd, svačina

Mafiánské brambory: 

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg brambor, vařených 20 minut, necháme vychladnout a nakrájíme na plátky o tloušťce 1 cm
  • 750 g uzeného masa, nakrájeného na plátky o tloušťce 1 cm
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 60 g másla
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • 250 ml vody
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 300 g jemně nastrouhaného sýra
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • Máslo na vymazání mísy

Jak budeme postupovat:

1) Příprava omáčky: Na másle osmahneme cibuli s hladkou moukou dohněda. Přidáme vodu (trochu odložíme stranou na rozmíchání bujónu) a za stálého míchání přivedeme k varu. Poté přidáme smetanu, bujón rozmíchaný ve vodě a přivedeme k varu. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a polovinu sýra a mícháme, dokud se sýr nerozpustí.

2) Vrstvení: Do vymazané mísy střídavě vrstvíme brambory (osolené a opepřené) a plátky uzeného masa.

3) Zalévání a pečení: Zalijeme připravenou omáčkou a posypeme zbylým sýrem. Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 20-30 minut.

https://primainspirace.cz/2024/10/10/mafianske-brambory/?fbclid=IwY2xjawF3DrRleHRuA2FlbQIxMQABHZuvIwbwcfakQIIcb3fWUjQYb0M2iqVLUNYKxlOml4HlY0cZ71uNA7qO2w_aem_OBhALYOrAJGeWCeq5stROA
Krémová kuřecí stehna s bramborem

Závitky  šunky, sýra a žampionů


KarbanátkyKarbanátky z mletého masa

mleté hovězí maso - 200 g
mleté vepřové maso - 300 g
cibule - 1 ks
brambory - 2 ks
vajíčko - 2 ks
česnek - 5 stroužků
mléko - půl lžíce
rohlíky - 100 g
zakysaná smetana - 200 ml
sůl, pepř - dle chuti

Cibuli oloupejte a ostrým nožem nasekejte na jemné kostičky. Oba druhy mletého masa smíchejte ve společné misce a přidejte k nim sekanou cibuli. Důkladně vše promíchejte.
Brambory oloupejte, za syrova nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte k masu. Vyklepněte do misky s masem dvě vajíčka a prolisujte 3 stroužky česneku. Nakonec přidejte sůl a pepř a všechno důkladně propracujte.
Ve vedlejší misce smíchejte natrhané housky s mlékem, nechte je nasáknout a mixérem rozmixujte do kaše. Tu pak také přimíchejte do masové hmoty spolu s nasekanými bylinkami a vložte do lednice asi jednu hodinu chladit.

Plech vyložte pečicím papírem a namažte ho olejem. Z masa tvarujte kuličky, které rozložte rovnoměrně na plech a lehce rozplácněte. Takto připravené vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 30 až 40 minut.

Zatímco se maso peče, připravte si smetanovou omáčku. V misce smíchejte zakysanou smetanu se zbylým prolisovaným česnekem a zřeďte trochou vody nebo mléka. Zamíchejte a 10 minut před dopečením masových koulí je omáčkou zalijte.


Jablečné lívanečky bez cukru


Strouhaná jablka - 1 hrnek
Hladká mouka - 1 hrnek
Mléko - 1 hrnek
Vejce - 1 ks
Kypřicí prášek do pečiva - 1/2 balíčku
Skořice - 1/2 lžičky nebo dle chuti

Jablka oloupejte a najemno nastrouhejte. Vložte je do mísy, zasypejte je hladkou moukou, přidejte prášek do pečiva, skořici, vejce a hrnek vlažného mléka. Všechny ingredience důkladně promíchejte, abyste vytvořili homogenní těsto. V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje. S pomocí lžíce nebo naběračky dávkujte do rozpálené pánve malé dávky těsta, z něhož vytvářejte placičky menších rozměrů, které po obou stranách smažte dozlatova.