Kynuté lívance
- Recept na hrnky.☝
- Vejce1 ksMléko2 hrnky + špetka soliDroždí1 lžíceCukr krupice1 lžíceHladká mouka 1 a 1/2 hrnku
- Droždí rozmícháme se lžící cukru a troškou mouky do tekuté formy, přidáme část ohřátého mléka (asi 0,5 hrnku) a necháme kynout v teple. Mléko nesmí být moc studené, ale ani teplé, jinak kvásek nevykyne. Po vykynutí si v jiné míse umícháme hladkou mouku, zbytek ohřátého mléka, mouku, špetku soli, vejce, nastrouhanou citronovou kůru a vykynutý kvásek. Poté těsto zakryjeme a necháme asi půl hodiny kynout. Na olejem vymazaném lívanečníku pečeme lívance dozlatova. Kynuté lívance od babičky podáváme podle chuti s různými náplněmi a ozdobené třeba šlehačkou nebo tvarohem.
Z prášku do pečiva - lívance
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek mléka
- 1 vejce
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- olej na smažení