středa 1. října 2025

Lívance

 Kynuté lívance   

  • Recept na hrnky.☝

  • Vejce1 ks
    Mléko2 hrnky + špetka soli
    Droždí1 lžíce
    Cukr krupice1 lžíce
    Hladká mouka 1 a 1/2 hrnku
  • Droždí rozmícháme se lžící cukru a troškou mouky do tekuté formy, přidáme část ohřátého mléka (asi 0,5 hrnku) a necháme kynout v teple. Mléko nesmí být moc studené, ale ani teplé, jinak kvásek nevykyne. Po vykynutí si v jiné míse umícháme hladkou mouku, zbytek ohřátého mléka, mouku, špetku soli, vejce, nastrouhanou citronovou kůru a vykynutý kvásek. Poté těsto zakryjeme a necháme asi půl hodiny kynout. Na olejem vymazaném lívanečníku pečeme lívance dozlatova. Kynuté lívance od babičky podáváme podle chuti s různými náplněmi a ozdobené třeba šlehačkou nebo tvarohem.
Z prášku do pečiva  - lívance

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1 vejce
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • olej na smažení