sobota 15. července 2023

👌Křehké řezy / Strouhaný koláč s tvarohem , Mřížkový koláč s tvarohem a marmeládou



Těsto
400 g hladké mouky
250 g másla
80 g moučkového cukru
1/2 kypřícího prášku do pečiva
1 žloutek
30 g kakaa
Náplň
750 g tvarohu
3 žloutky
200 g moučkového cukru
1 lžíce solamylu
4 bílky

Nejprve si promícháme sypké složky, mouku, kakao a prášek do pečiva. Vyšleháme změklé máslo s cukrem a žloutkem do pěny. Přidáme sypké složky a těsto důkladně propracujeme. Těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme je ztuhnout do lednice na cca 1 hod.

Našleháme si tuhý sníh. Vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme tvaroh a solamyl. Nakonec ručně vmícháme sníh.

Připravíme si plech na pečení a vyložíme jej pečícím papírem.
Ztuhlé těsto rozdělíme na dva díly. Polovinu těsta nastrouháme na hrubém struhadle na dno plechu. Rozhrneme jej rovnoměrně po celé ploše a lehce stlačíme. Navrstvíme náplň a navrch nastrouháme druhou polovinu těsta.
Strouhaný tvarohový koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C cca 35 min.

Před podáváním necháme zchladnout a přes noc v chladu proležet.

Forma na pečení má velikost 36 x 27 cm.
Linecký ovocný strouhaný koláč 

Těsto
250  g polohrubá mouka
160  g Héry
120  g moučkový cukr
1  žloutek
1  balíček prášku do pečiva

Tvarohová nádivka
250  g tvaroh
1  vejce
1  balíček vanilkový cukr
3  lžíce cukru

Jablková nádivka
4 vetší jablka
3  lžíce cukru
1  lžička skořice
2  lžičky rozinek

2 .Marmeláda nebo rozdušená jablka 

Z mouky, kypřícího prášku, Héry, cukru, žloutku připravíme těsto. Menší polovinu dáme do mrazáku a větší polovinu rozložíme do dortové formy, kterou jsme předem vymazali tukem. Pokryjeme vrstvu tvarohovou, pak vrstvu jablkové a na vše nastrouháme zbývající těsto. Koláč upečeme.

Tvarohová nádivka: tvaroh dáme do mísy přidáme vejce, vanilkový cukr podle chuti osladíme a dobře promícháme.

Jablková nádivka: jablka oloupeme, nastrouháme, promícháme s cukrem, skořicí a rozinkami.

Mřížkový koláč s tvarohem a marmeládou
Na těsto: 
500 g hladké mouky + 1/2 balíčku kypřícího prášku , 250 g tuku Héra, 120 g cukru + 1 vanilkový cukru, 1 vejce , 2 PL mléka
 
Na náplň 1
1 0,5 l mléka, 1 balíček vanilkového pudinku ,3 PL cukru ,250 g jemného tvarohu 

Na náplň 2
Marmeláda nebo rozdušená jablka 

Jablková nádivka
4 vetší jablka
3  lžíce cukru
1  lžička skořice


Jablková nádivka: jablka oloupeme, nastrouháme, promícháme s cukrem, skořicí a rozinkami. Na mírném ohni rozdusíme s trochou vody.
Těsto zpracujeme a rozdělíme na 3 části, vyválíme- Jednu část vložíme na plech, potřeme tvarohovou náplní, přidáme další plát a ten potřeme marmeládou .
V misce smícháme marmeládu s rumem (vodou) Marmeládu nabíráme lžící a roztíráme po povrchu těsta nebo rozdušenými vychladlými jablíčky.
Z třetího těsta si uděláme mřížky.
Pečeme v troubě na 180°C asi 20-25 minut.



Mřížkový koláč s lesním ovocem

Těsto:
mouka pšeničná hladká 300 gramů
máslo 180 gramů
cukr moučkový 100 gramů
vanilkový lusk 1 kus
žloutek 1 kus
mléko 3 lžíce

Náplň:
zavařenina jahodová 5 lžic
ovoce lesní 500 gramů (může být také mražené)

Postup přípravy

1. Z uvedených surovin vypracujte těsto, rozdělte ho na polovinu a nechte asi 30 minut odležet v chladničce.
2. Polovinou rozváleného těsta vyložte koláčovou formu o průměru 24 cm. Druhou polovinu rovněž rozválejte a rozkrájejte na mřížky. Troubu předehřejte na 180 °C.
3. Korpus potřete zavařeninou, rovnoměrně posypte ovocem a ozdobte mřížkami.
4. Vložte do trouby a pečte 35 až 40 minut, až bude náplň bublat a těsto zezlátne.


Nanukové řezy

Ingredience:
300 gcukru
200 gpolohrubé mouky
120 gmletých ořechů
7 lžicsilné uvařené zrnkové kávy
4 ksvejce
1/2 ksbalíčku prášku do pečiva
Na krém:
200 gmásla
200 gcukru
1 ksbalíček vanilkového prášku
1 ksžloutku
Na kaši:
250 mlmléka
3 lžícehladké mouky
Na polevu:
100 gčokolády na vaření
100 gtuku 100 %

Postup:

1. Žloutky oddělíme od bílků, z bílků ušleháme tuhý sníh a dáme bokem
2. V druhé nádobě vyšleháme změklé máslo s cukrem, žloutky, postupně přidáváme vlažnou kávu a mouku smíchanou s práškem do pečiva a mletými ořechy
3. Do hmoty opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků
4. Těsto nalijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech a upečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut, pak ho necháme vychladnout
5. Vychladlý korpus potřeme máslovým krémem a polijeme čokoládovou polevou, necháme ztuhnout.

Příprava kaše do krému Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši, necháme ji vychladnout.

Příprava krémuMáslo vyšleháme s cukrem, žloutkem a vanilkovým cukrem a postupně přidáváme výše uvedenou vychladlou kaši.

Poleva Ve vodní lázni rozehřejeme tuk s čokoládou.