Těsto
400 g hladké mouky
250 g másla
80 g moučkového cukru
1/2 kypřícího prášku do pečiva
1 žloutek
30 g kakaa
Náplň
750 g tvarohu
3 žloutky
200 g moučkového cukru
1 lžíce solamylu
4 bílky
Nejprve si promícháme sypké složky, mouku, kakao a prášek do pečiva. Vyšleháme změklé máslo s cukrem a žloutkem do pěny. Přidáme sypké složky a těsto důkladně propracujeme. Těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme je ztuhnout do lednice na cca 1 hod.
Našleháme si tuhý sníh. Vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme tvaroh a solamyl. Nakonec ručně vmícháme sníh.
Připravíme si plech na pečení a vyložíme jej pečícím papírem.
Ztuhlé těsto rozdělíme na dva díly. Polovinu těsta nastrouháme na hrubém struhadle na dno plechu. Rozhrneme jej rovnoměrně po celé ploše a lehce stlačíme. Navrstvíme náplň a navrch nastrouháme druhou polovinu těsta.
Strouhaný tvarohový koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C cca 35 min.
Před podáváním necháme zchladnout a přes noc v chladu proležet.
Forma na pečení má velikost 36 x 27 cm.Linecký ovocný strouhaný koláč
160 g Héry
120 g moučkový cukr
1 žloutek
1 balíček prášku do pečiva
Jablková nádivka
4 vetší jablka
3 lžíce cukru
1 lžička skořice
2 lžičky rozinek
Z mouky, kypřícího prášku, Héry, cukru, žloutku připravíme těsto. Menší polovinu dáme do mrazáku a větší polovinu rozložíme do dortové formy, kterou jsme předem vymazali tukem. Pokryjeme vrstvu tvarohovou, pak vrstvu jablkové a na vše nastrouháme zbývající těsto. Koláč upečeme.
Tvarohová nádivka: tvaroh dáme do mísy přidáme vejce, vanilkový cukr podle chuti osladíme a dobře promícháme.
Jablková nádivka: jablka oloupeme, nastrouháme, promícháme s cukrem, skořicí a rozinkami.
Mřížkový koláč s tvarohem a marmeládou Na těsto:
3 lžíce cukru
1 lžička skořice
Jablková nádivka: jablka oloupeme, nastrouháme, promícháme s cukrem, skořicí a rozinkami. Na mírném ohni rozdusíme s trochou vody.
Těsto zpracujeme a rozdělíme na 3 části, vyválíme- Jednu část vložíme na plech, potřeme tvarohovou náplní, přidáme další plát a ten potřeme marmeládou .
V misce smícháme marmeládu s rumem (vodou) Marmeládu nabíráme lžící a roztíráme po povrchu těsta nebo rozdušenými vychladlými jablíčky.
Z třetího těsta si uděláme mřížky.
Pečeme v troubě na 180°C asi 20-25 minut.
mouka pšeničná hladká 300 gramů
máslo 180 gramů
cukr moučkový 100 gramů
vanilkový lusk 1 kus
žloutek 1 kus
mléko 3 lžíce
Náplň:
ovoce lesní 500 gramů (může být také mražené)
Postup přípravy
1. Z uvedených surovin vypracujte těsto, rozdělte ho na polovinu a nechte asi 30 minut odležet v chladničce.
2. Polovinou rozváleného těsta vyložte koláčovou formu o průměru 24 cm. Druhou polovinu rovněž rozválejte a rozkrájejte na mřížky. Troubu předehřejte na 180 °C.
3. Korpus potřete zavařeninou, rovnoměrně posypte ovocem a ozdobte mřížkami.
4. Vložte do trouby a pečte 35 až 40 minut, až bude náplň bublat a těsto zezlátne.
300 g | cukru |
200 g | polohrubé mouky |
120 g | mletých ořechů |
7 lžic | silné uvařené zrnkové kávy |
4 ks | vejce |
1/2 ks | balíčku prášku do pečiva |
Na krém: | |
200 g | másla |
200 g | cukru |
1 ks | balíček vanilkového prášku |
1 ks | žloutku |
Na kaši: | |
250 ml | mléka |
3 lžíce | hladké mouky |
Na polevu: | |
100 g | čokolády na vaření |
100 g | tuku 100 % |
Postup:
1. Žloutky oddělíme od bílků, z bílků ušleháme tuhý sníh a dáme bokem
2. V druhé nádobě vyšleháme změklé máslo s cukrem, žloutky, postupně přidáváme vlažnou kávu a mouku smíchanou s práškem do pečiva a mletými ořechy
3. Do hmoty opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků
4. Těsto nalijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech a upečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut, pak ho necháme vychladnout
5. Vychladlý korpus potřeme máslovým krémem a polijeme čokoládovou polevou, necháme ztuhnout.
Příprava kaše do krému – Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši, necháme ji vychladnout.
Příprava krému – Máslo vyšleháme s cukrem, žloutkem a vanilkovým cukrem a postupně přidáváme výše uvedenou vychladlou kaši.
Poleva – Ve vodní lázni rozehřejeme tuk s čokoládou.