úterý 1. července 2025

Kuchařka pro rychlé vaření z prášku z bramborového těsta + Tvarohové borůvkové knedlíky + Bramborové koule s kysaným zelím

Bramborové knedlíky z prášku

Návod k přípravě
  1. Obsah sáčku (400 g) přelijeme 360-400 ml studené vody.
  2. Řádně prohněteme a necháme 3 minuty odležet.
  3. Z těsta připravíme 4 válečky o průměru asi 6cm. Vložíme do osolené vroucí vody a vaříme 15 -20 minut. Každý váleček rozkrájíme na cca 7 plátků. Z obsahu sáčku vyrobíme cca 24-28 plátků.
Dobroty z bramborových knedlíků v prášku

Amylon (vyzkoušet)
1. Knedlíkový *Hotdog* Podle návodu na sáčku připravíme těsto a rozdělíme ho na tři díly. Z každého dílu uděláme váleček, do jehož středu dáme jednu nožičku párku a vytvarujeme klasické knedlíky, které uvaříme v osolené vodě. Hotové knedlíky nakrájíme na plátky a podáváme s osmaženou cibulkou.

 2. Šunkové nebo uzené knedlíky se zelím   Zelí propláchneme, necháme okapat a větší kousky překrájíme. na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zelí, mírně podlijeme, okmínujeme, osolíme  a dusíme doměkka . Nakonec zahustíme jemně nastrouhaným jablkem a dochutíme (*možno zahustit i syrovou bramborou*). Podle návodu na sáčku uděláme bramborové těsto, do kterého vmícháme nastrouhanou nasekanou šunku. Šišky uvaříme ve vroucí osolené vodě. Podáváme s připraveným  zelím. 

3. Sýrové noky se špenátem  Podle návodu na sáčku připravíme těsto a přidáme do něj  1 vejce a nastrouhaný tvrdý sýr. Z těsta tvarujeme nočky a ty vaříme v osolené vodě. Špenát necháme lehce rozmrazit. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme špenát. Když úplně povolí, přidáme lisovaný česnek, podlijeme trochou mléka a zahustíme . Hotové nočky ještě lehce posypeme strouhaným sýrem a podáváme se špenátem. 

4. Švestkové knedlíky s mákem Kompotované švestky slejeme a necháme dobře okapat. podle návodu na sáčku připravíme bramborové těsto a tvarujeme z něj malé placičky. Do každé položíme švestku, zabalíme do tvaru knedlíku a uvaříme. Mák umeleme a smícháme s moučkovým cukrem, Knedlíky podáváme posypané sladkým mákem a polité rozpuštěným máslem. *Varianta:* Knedlíky lze podávat i se strouhaným tvarohem, perníkem nebo instantním kakaovým práškem (*Grankem*). 

5. Tvarohové nebo povidlové  taštičky  Tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem, podle chuti ještě přisladíme a přidáme špetku nastrouhané citronové kůry. Podle návodu na sáčku připravíme bramborové těsto, které rozválíme a větší sklenkou z něj vykrájíme kolečka. Do středu každého z nich dáme tvarohovou náplň, kolečko přeložíme a na okraji dobře stiskneme prsty, aby náplň při vaření nevytekla. Taštičky uvaříme v osolené vodě. Na troše oleje osmažíme strouhanku. Hotové taštičky posypeme cukrem, osmaženou strouhankou a poléváme rozpuštěným máslem. 

6. Meruňkové knedlíky Vejce rozmícháme ve studené vodě. Do misky vysypeme obsah sáčku bramborových knedlíků, přidáme polovinu mouky (druhou polovinu necháme na vyválení), zalijeme vodou s vejci a ihned zamícháme a vypracujeme těsto, které necháme 5 minut odležet. Mezitím si nachystáme meruňky (čerstvé meruňky můžeme vypeckovat a namísto pecky vložit kousek cukru, mražené meruňky nerozmrazujeme a necháme vcelku a kompotované necháme pořádně okapat). Z odleželého těsta nakrájíme stejnoměrné kousky, zabalíme meruňky a ve vařící vodě zvolna vaříme asi 8 minut (*uvařené knedlíky vyplavou*). Strouhanou housku orestujeme na másle, smícháme s polovinou cukru a s trochou mleté skořice. Druhou polovinu cukru smícháme se smetanou. Jednotlivé porce při servírování polijeme smetanou, knedlíky posypeme orestovanou strouhankou s cukrem a skořicí. Můžeme ozdobit snítkou čerstvé meduňky nebo máty.

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 300 g hrubé mouky
  • 500 g borůvek
  • 2 vejce
  • 2 lžíce změklého másla (rozpuštěného)

Na závěr:

  • 200 g tvrdého tvarohu (a více)
  • cukr moučka
  • máslo (rozpuštěné)


Vaření – Vytvarované knedlíky vložíme do vroucí osolené vody. Jakmile knedlíky vyplavou na hladinu, jsou hotové. Nebo si po vložení knedlíků do vody můžete nastavit minutku na 10 minut a budou též hotové.

Bramborové ovocné knedlíky plněné švestkami

  • 4 střední brambor
  • 1 lžičku másla (změklého)
  • ¼ lžičky jemné soli
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 vejce
  • 20 švestek (vypeckovaných)

Na máslovou strouhanku:

  • 2 lžíce másla (změklého)
  • 1 lžíce oleje
  • 1 šálek strouhanky
  • skořicový cukr: 1 šálek cukru + 2 lžičky skořice
  1. Uvaříme celé brambory ve slupce, dokud nejsou měkké. Oloupeme je a ještě teplé rozmačkáme nebo nastrouháme. K bramborám přidáme máslo a sůl.
  2. Přidáme mouku, vejce a promícháme, dokud nevznikne nelepivé těsto.
  3. Nyní si těsto vyválíme na tloušťku asi 1 cm a nakrájíme na čtverečky.
  4. Do středu každého čtverečku vložíme švestku, těsto kolem ní zabalíme a vytvoříme knedlík.
  5. Knedlíky vaříme ve vroucí a mírně osolené vodě, dokud nevyplanou na povrch. Jakmile vyplavou ihned je vyndáme.
  6. V pánvi rozpusťte máslo s olejem a osmažte strouhanku do zlatova.
  7. Obalte knedlíky ve strouhance a podávejte se skořicovým cukrem.


Bramborové koule s kysaným zelím



  • Vařené brambory ve slupce (cca 1 kg)
  • Sůl
  • 1–2 lžíce olivového oleje
  • Polohrubá mouka (dle potřeby)

Na zelí:

  • 200 g slaniny (nakrájené na kostičky)
  • 100–150 g uzeného masa (např. krkovice nebo kýta)
  • 1 větší cibule
  • 500 g kysaného zelí (překrájeného)
  • Olej na smažení (dle potřeby)
  • Kmín (celý i mletý)
  • Mletý černý pepř

Postup

1. Příprava brambor

Brambory uvařte den předem ve slupce. Druhý den je oloupejte a nastrouhejte najemno do větší mísy. Přidejte sůl, olivový olej a tolik polohrubé mouky, aby vzniklo nelepivé, ale měkké těsto.

2. Tvarování a vaření koulí

Z těsta vytvarujte menší kuličky, zhruba o velikosti vlašského ořechu. Vařte je ve vroucí osolené vodě – jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Vyberte je děrovanou lžící a promíchejte s trochou oleje, aby se neslepily.

3. Příprava zelí

Na hlubší pánev dejte slaninu a uzené maso nakrájené na malé kostičky. Přidejte olej podle potřeby a opékejte asi 5 minut, dokud slanina nepustí tuk a maso se nezatáhne. Poté přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte dozlatova.

Přidejte překrájené kysané zelí a vše společně duste asi 10 minut. Dochucujte dle chuti kmínem (doporučujeme kombinaci celého i mletého) a čerstvě mletým černým pepřem.

Servírování

Na talíř naložte bramborové koule a bohatě je zasypte směsí ze zelí, uzeného masa a slaniny. Výsledkem je sytý a voňavý pokrm, který vám připomene chutě domova.

Tipy a variace

  • Bramborové těsto lze doplnit také o vejce nebo špetku muškátového oříšku pro jemnější chuť.
  • Zelí můžete podle chuti i mírně dosladit cukrem nebo zjemnit trochou vývaru.
  • Uzené maso lze nahradit klobásou pro výraznější chuť.