čtvrtek 22. června 2023

Kuchařka pro rychlé vaření z prášku z bramborového těsta

Bramborové knedlíky z prášku

Návod k přípravě
  1. Obsah sáčku (400 g) přelijeme 360-400 ml studené vody.
  2. Řádně prohněteme a necháme 3 minuty odležet.
  3. Z těsta připravíme 4 válečky o průměru asi 6cm. Vložíme do osolené vroucí vody a vaříme 15 -20 minut. Každý váleček rozkrájíme na cca 7 plátků. Z obsahu sáčku vyrobíme cca 24-28 plátků.
Dobroty z bramborových knedlíků v prášku

Amylon (vyzkoušet)
1. Knedlíkový *hotdog* Podle návodu na sáčku připravíme těsto a rozdělíme ho na tři díly. Z každého dílu uděláme váleček, do jehož středu dáme jednu nožičku párku a vytvarujeme klasické knedlíky, které uvaříme v osolené vodě. Hotové knedlíky nakrájíme na plátky a podáváme s osmaženou cibulkou.

 2. Šunkové šišky s jalovcovým zelím Zelí propláchneme, necháme okapat a větší kousky překrájíme. na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zelí, mírně podlijeme, okmínujeme, osolíme a případně trochu přisladíme, přidáme jalovčinky a dusíme doměkka (*je dobré přidat jalovčinky ve váčku z lněného plátna, nebo je při podávání odstranit, protože mají nepříjemnou chuť při náhodném rozkousnutí*). Nakonec zahustíme jemně nastrouhaným jablkem a dochutíme (*možno zahustit i syrovou bramborou*). Podle návodu na sáčku uděláme bramborové těsto, do kterého vmícháme nastrouhanou nasekanou šunku. Šišky uvaříme ve vroucí osolené vodě. Podáváme s připraveným jalovcovým zelím. 

3. Sýrové noky se špenátem Podle návodu na sáčku připravíme těsto a přidáme do něj 1 vejce a nastrouhaný tvrdý sýr. Z těsta tvarujeme nočky a ty vaříme v osolené vodě. Špenát necháme lehce rozmrazit. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme špenát. Když úplně povolí, přidáme lisovaný česnek, podlejeme trochou mléka a zahustíme směsí Špenát (*bez mučení se přiznám, tento přípravek jsem osobně nikdy nepoužívala, ani nemám zdání, zda je v prodeji. Špenát připravuji normální klasickou cestou nebo kupuji přímo ochucený polotovar*). Hotové nočky ještě lehce posypeme strouhaným sýrem a podáváme se špenátem. 

4. Švestkové knedlíky s mákem Kompotované švestky slejeme a necháme dobře okapat. podle návodu na sáčku připravíme bramborové těsto a tvarujeme z něj malé placičky. Do každé položíme švestku, zabalíme do tvaru knedlíku a uvaříme. Mák umeleme a smícháme s moučkovým cukrem, Knedlíky podáváme posypané sladkým mákem a polité rozpuštěným máslem. *Varianta:* Knedlíky lze podávat i se strouhaným tvarohem, perníkem nebo instantním kakaovým práškem (*Grankem*). 

5. Tvarohové taštičky Tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem, podle chuti ještě přisladíme a přidáme špetku nastrouhané citronové kůry. Podle návodu na sáčku připravíme bramborové těsto, které rozválíme a větší sklenkou z něj vykrájíme kolečka. Do středu každého z nich dáme tvarohovou náplň, kolečko přeložíme a na okraji dobře stiskneme prsty, aby náplň při vaření nevytekla. Taštičky uvaříme v osolené vodě. Na troše oleje osmažíme strouhanku. Hotové taštičky posypeme cukrem, osmaženou strouhankou a poléváme rozpuštěným máslem. 

6. Meruňkové knedlíky Vejce rozmícháme ve studené vodě. Do misky vysypeme obsah sáčku bramborových knedlíků, přidáme polovinu mouky (druhou polovinu necháme na vyválení), zalijeme vodou s vejci a ihned zamícháme a vypracujeme těsto, které necháme 5 minut odležet. Mezitím si nachystáme meruňky (čerstvé meruňky můžeme vypeckovat a namísto pecky vložit kousek cukru, mražené meruňky nerozmrazujeme a necháme vcelku a kompotované necháme pořádně okapat). Z odleželého těsta nakrájíme stejnoměrné kousky, zabalíme meruňky a ve vařící vodě zvolna vaříme asi 8 minut (*uvařené knedlíky vyplavou*). Strouhanou housku orestujeme na másle, smícháme s polovinou cukru a s trochou mleté skořice. Druhou polovinu cukru smícháme se smetanou. Jednotlivé porce při servírování polijeme smetanou, knedlíky posypeme orestovanou strouhankou s cukrem a skořicí. Můžeme ozdobit snítkou čerstvé meduňky nebo máty.