středa 2. července 2025

Recepty různé + Martinské rohlíčky z kynutého těsta i z nekynutého těsta

 Martinské rohlíčky z kynutého těsta 


Suroviny

350 g hladké pšeničné mouky
50 g cukru
90 g rozpuštěného másla
200 ml vlažného mléka
2 žloutky
20 g čerstvého droždí
1 lžíce vanilkového extraktu
2 lžičky citronové kůry
1/2 lžičky soli
vejce na potření
sekané mandle na posyp

Na náplň:
150 g mletých vlašských ořechů
100 g moučkového cukru
50 ml mléka
1 bílek
2 lžíce másla

Postup

1 Do mísy robota dejte mouku, cukr a sůl. Promíchejte a uprostřed vytvořte důlek. Přidejte rozdrobené droždí a dvě třetiny mléka. Promíchejte s trochou mouky na řídké těstíčko, zakryjte a nechte 25 minut vzejít.

2 Přidejte zbylé mléko, rozpuštěné vychladlé máslo, žloutky, citronovou kůru a vanilkový extrakt. Hnětejte hákem na těsto asi 10 až 15 minut, dokud není těsto krásně hladké. Zakryjte a nechte 90 minut kynout.

3 Na másle orestujte mleté ořechy. Přidejte cukr a dále orestujte. Zalijte mlékem a promíchejte. Odstavte, nechte z části vychladnout a vmíchejte bílek.

4 Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly. Každý rozválejte na tenkou placku a rozdělte na 6 stejných trojúhelníkových dílků. Každý dílek válečkem rozválejte do délky. Potřete ořechovou náplní a po okrajích nechte vždy proužek volného těsta.

5 Rohlíčky opatrně smotejte a uložte plech vystlaný pečicím papírem. Nechte dokynout 15 až 30 minut. Potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte sekanými mandlemi. Poté upečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 15 až 20 minut dozlatova. Po upečení ozdobte moučkovým cukrem.


Martinské rohlíčky nekynuté s ořechovou náplní

Suroviny

450 g hladké mouky
250 g másla
4 žloutky
150 ml smetany (30 %)
2 lžíce moučkového cukru
špetka soli
vejce na potření
moučkový cukr na zdobení

Na ořechovou náplň:
175 g mletých vlašských ořechů
125 g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
2 bílky

Vanilkový extrakt v náplni můžete nahradit vanilkovým cukrem. Stejně tak můžete obměnit i samotnou náplň (vyloženě se tu nabízí maková). 

Postup

1 Mouku dejte do mísy. Přidejte na kostičky nakrájené máslo, žloutky, smetanu, cukr a špetku soli. Těsto můžete zpracovat v ruce nebo v robotu. Je potřeba vypracovat nelepivé těsto, které bude pěkně držet. Těsto zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici (alespoň 30 minut).

2 V jiné míse smíchejte mleté ořechy s cukrem, vanilkovým extraktem a bílkem. Vzniknout by měla tužší a lepivá jednolitá hmota.

3 Odpočaté těsto rozdělte na pět stejných dílů. Každý díl těsta vytvarujte do koule a potom rozválejte na tloušťku okolo 3 mm a pěkně dokulata. Nožem pak z kruhu vykrojte 6 stejně velkých trojúhelníků.

4 Ořechovou náplň postupně odebírejte a každý kousek vytvarujte na malý váleček (asi jako malíček). Plňku dejte na okraj trojúhelníku a strany potřete trochou rozšlehaného vajíčka. Okraj trojúhelníku přehněte přes náplň a nezapomeňte zahnout i rožky. Poté srolujte do rohlíčku. Okraje rohlíčku stiskněte pevně mezi prsty, aby se těsto na koncích spojilo a ohněte do tvaru půlměsíce.

5 Připravené rohlíčky rozložte na plech (nepřilnavý, na silikonovou podložku nebo na pečicí papír) a potřete vajíčkem. Dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut dozlatova. Hotové rohlíčky zasypte moučkovým cukrem.

Recepty