pondělí 23. října 2023

Domácí Langoše - Chlebová placka / Pita / Plněné sýrové placičky / Langoše / Bagety + Placky plněné zelím☝

 MĚKKÁ CHLEBOVÁ PLACKA Z PÁNVE (INDICKÝ CHLÉB NAAN) 

1/2 hrnku vlažné vody
2 lžičky sušeného droždí
1 lžička krupicového cukru
2 a 1/2 hrnku hladké mouky
1/2 lžičky soli
1/4 hrnku oleje
1/3 hrnku řeckého jogurtu
1 velké vejce


V malé misce smíchejte droždí, cukr a vodu. Nechte stát, dokud se na povrchu nevytvoří pěna. Poté vmíchejte olej, jogurt a vejce.
 Ve větší míse promíchejte mouku se solí, přidejte mokré ingredience a promíchejte do hladkého těsta.
 Na pomoučeném povrchu těsto hněťte přibližně 3 minuty, nebo dokud nebude pružné a nelepivé.
 Vraťte do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte přibližně 45 minut kynout.
Poté z těsta lehce vymačkejte vzduch a rozdělte jej na 8 dílů. Každý díl vytvarujte do malého bochánku.
 Rozehřejte tlustostěnnou pánev a lehce ji vymažte olejem. Poté každý bochánek vyválejte na placku přibližně 6 mm tlustou a opékejte na pánvi z obou stran dozlatova.

Pita (Pita je druh pšeničného chleba )
polohrubá mouka 3 sklenky
voda 1.5 sklenky
droždí 15 g,
cukr 1 lžička
sůl 1 lžička,
olej 1/3 sklenky
Smíchat - 3 sklenky polohrubé mouky,se solí, 1.5 sklenky vody, olej, 15 g droždí s lžičkou cukru
Směs promícháme a necháme 1 hodinu odpočinout.
Po hodině těsto vyválíme na placky a pečeme z obou stran 4 minuty.

Měkoučké chlebové placky bez kynutí - video

Domácí langoše

400 g hladké mouky
(pokud se bude těsto lepit, trochu přidat)
1 malý bílý jogurt
1 lžíce oleje
1 lžička cukru do kvásku
1 droždí
špetku soli
vlažná voda dle potřeby
(na kvásek 150 ml a pokud bude potřeba,
ještě do těsta, dokud není vláčné)
Zaděláme kvásek.
Pak do mísy dáme mouku, sůl, jogurt, olej a kvásek a zaděláme těsto. Pokud je tuhé, přidáme vodu, pokud se lepí, přidáme mouku.
Když je hotové těsto, hned rozdělíme na bochánky a ty rozválíme na placky, které pak necháme kynout cca 15 minut.
A můžeme hned pak smažit.

Domácí langoše ze zakysaná smetany

  • 1 kg hladké mouky
  • 1 a půl hrníčku vlažného mléka
  • 1 kostka droždí
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 vejce
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce cukru
  • Olej na smažení

 Salvadorské chlebové placky 

  • 300g hladké mouky
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 100ml studené vody
  • prášek do pečiva
  • sůl dle chuti
  • 200g nastrouhaného sýru
  • papriku

Do misky dáme hladkou mouku, k tomu přidáme sůl a prášek do pečiva. Zalijeme olejem a studenou vodou.  Všechno důkladně promícháme, nejlépe uhněteme rukama a necháme 10 min odležet.

Mezitím smícháme nastrouhaný sýr a nakrájíme ½ papriky na kostičky. Odležené těsto rozdělíme na stejné kousky, ty pak rozválíme a doprostřed klademe směs a poté zabalíme. Těsto se směsí opět rozválíme a dáme je opékat na suchou pánev. Necháme je z každé strany asi 2 minuty opékat.


Plněné sýrové placičky 


250 ml jogurtu, 1 prášek do pečiva, 400 g hl. mouky, 1 lžička soli
Zpracuj těsto a nech chvilku odpočinout
3 PL strouhaného sýra, 1 PL nasekané petrželky

Vyválet placku asi 10 kusů do které zabalíme nastrouhaný sýr. Placičku uzavřeme a znovu vyválíme, kterou osmažíme na trošce oleje.

Uděláme omáčku z jogurtu, česneku a kopru nebo petrželky, špetka soli.
Hotové placky máčíme v hotové omáčce.




Image result for 2 veľké bagety
Domácí bagety - 2 kusy

3 lžička sušené droždí
3 hrnek hladké mouky
1 hrnek vody
1 lžička soli
1 lžíce  oleje
1 špetka cukru

Postup:
Z cukru, teplé vody a droždí uděláme kvásek a necháme vykynout - ano, i když je to sušené droždí. Mouku smícháme se solí, přilijeme kvásek a olej a zpracujeme vláčné těsto.

Necháme na teplém místě kynout dokud nezdvojnásobí objem - zhruba hodinu. Potom vytvoříme na pomoučeném plechu 2 bagety, opět přikryjeme a necháme kynout další půlhodinu.

Mezitím si předehřejeme troubu na 220 ° C. Bagety odkryjeme a na každé uděláme tři šikmé zářezy zhruba do poloviny. Otevřeme rozpálenou troubu a na dno dáme nádobu, do které vlijeme asi čtvrt hrnku vody, přidáme plech s bagetami a rychle zavřeme, aby pára neunikla. Pečeme asi 20 minut dokud nezezlátnou.




0,5 kg
hladká mouka
400 g
bílý jogurt
1 lžička
prášek do pečiva
3 lžíce
máslo
špetka
sůl

Mouku s práškem do pečiva prosejte přes síť.
Přidejte jogurt a sůl.
Ručně vypracujte kompaktní vláčné těsto, které se nesmí lepit – množství mouky a jogurtu upravte .

Hotové těsto rozdělte na 8 menších částí, ze kterých malé bochánky.
Takto připravené bochánky zakryjte utěrkou a nechte alespoň 10 minut odpočívat.
Nakonec každý bochánek vyválejte v placku (pozor, ať není příliš tenká).
Na rozpálené pánvičce tyto placky opečte dozlatova.
Placky ještě horké potřete rozpuštěným máslem.

Placky plněné zelím

Těsto

Nejprve vypracujeme těsto a necháme chvilku kynout.

Náplň

 Ze zelí vylijeme vodu. Na trošce másla zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme zelí a dusíme doměkka. Pět minut před tím, než náplň odstavíme, přidáme 1 lžíci rajčatové protlaku a nastrouhaný česnek. Opepříme a osolíme každý podle své chuti.
Těsto vyválíme a vykrajujeme z něj placky , které plníme náplní. Naplněné pirohy vkládáme na máslem vymazaný plech. Povrch pirohů pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě při 220 °C zhruba 45 minut Můžeme je smažit jako langoše nebo je upéct na plechu.