MĚKKÁ CHLEBOVÁ PLACKA Z PÁNVE (INDICKÝ CHLÉB NAAN)
2 lžičky sušeného droždí
1 lžička krupicového cukru
2 a 1/2 hrnku hladké mouky
1/2 lžičky soli
1/4 hrnku oleje
1/3 hrnku řeckého jogurtu
1 velké vejce
V malé misce smíchejte droždí, cukr a vodu. Nechte stát, dokud se na povrchu nevytvoří pěna. Poté vmíchejte olej, jogurt a vejce.
Ve větší míse promíchejte mouku se solí, přidejte mokré ingredience a promíchejte do hladkého těsta.
Na pomoučeném povrchu těsto hněťte přibližně 3 minuty, nebo dokud nebude pružné a nelepivé.
Vraťte do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte přibližně 45 minut kynout.
Poté z těsta lehce vymačkejte vzduch a rozdělte jej na 8 dílů. Každý díl vytvarujte do malého bochánku.
Rozehřejte tlustostěnnou pánev a lehce ji vymažte olejem. Poté každý bochánek vyválejte na placku přibližně 6 mm tlustou a opékejte na pánvi z obou stran dozlatova.
polohrubá mouka 3 sklenky
voda 1.5 sklenky
droždí 15 g,
cukr 1 lžička
sůl 1 lžička,
olej 1/3 sklenky
Smíchat - 3 sklenky polohrubé mouky,se solí, 1.5 sklenky vody, olej, 15 g droždí s lžičkou cukru
Směs promícháme a necháme 1 hodinu odpočinout.
Po hodině těsto vyválíme na placky a pečeme z obou stran 4 minuty.
Měkoučké chlebové placky bez kynutí - video
Domácí langoše
400 g hladké mouky (pokud se bude těsto lepit, trochu přidat) 1 malý bílý jogurt 1 lžíce oleje 1 lžička cukru do kvásku 1 droždí špetku soli vlažná voda dle potřeby (na kvásek 150 ml a pokud bude potřeba, ještě do těsta, dokud není vláčné) Zaděláme kvásek.
Pak do mísy dáme mouku, sůl, jogurt, olej a kvásek a zaděláme těsto. Pokud je tuhé, přidáme vodu, pokud se lepí, přidáme mouku.
Když je hotové těsto, hned rozdělíme na bochánky a ty rozválíme na placky, které pak necháme kynout cca 15 minut.
A můžeme hned pak smažit.
Pak do mísy dáme mouku, sůl, jogurt, olej a kvásek a zaděláme těsto. Pokud je tuhé, přidáme vodu, pokud se lepí, přidáme mouku.
Když je hotové těsto, hned rozdělíme na bochánky a ty rozválíme na placky, které pak necháme kynout cca 15 minut.
A můžeme hned pak smažit.
Langoše, jak je znáte ze stánku s česnekem, kečupem a sýrem
Salvadorské chlebové placky
- 300g hladké mouky
- 50 ml slunečnicového oleje
- 100ml studené vody
- prášek do pečiva
- sůl dle chuti
- 200g nastrouhaného sýru
- papriku
Do misky dáme hladkou mouku, k tomu přidáme sůl a prášek do pečiva. Zalijeme olejem a studenou vodou. Všechno důkladně promícháme, nejlépe uhněteme rukama a necháme 10 min odležet.
Mezitím smícháme nastrouhaný sýr a nakrájíme ½ papriky na kostičky. Odležené těsto rozdělíme na stejné kousky, ty pak rozválíme a doprostřed klademe směs a poté zabalíme. Těsto se směsí opět rozválíme a dáme je opékat na suchou pánev. Necháme je z každé strany asi 2 minuty opékat.
Uvaření brambor: Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Vařte je doměkka a poté je v misce rozmačkejte.
Osmažení cibule a papriky:
Orestování zeleniny: Na pánvi rozehřejte máslo na středním plameni. Přidejte nakrájenou cibuli a červenou papriku. Restujte, dokud nezměknou a nebudou průsvitné.
Dochucení zeleniny:
Koření: K restované zelenině přidejte papriku, černý pepř a sůl. Dobře promíchejte, aby se zelenina rovnoměrně obalila.
Smíchání brambor a zeleniny:
Smíchání: Do pánve s ochucenou zeleninou přidejte bramborovou kaši. Vše důkladně promíchejte. Pokud se směs zdá suchá, přidejte 2 lžíce vody a míchejte, dokud se dobře nespojí. Sejměte z ohně.
Příprava náplně na taco:
Potření omáčkou: Vezměte tortillu a na jednu stranu potřete vrstvou rajčatové pizzové omáčky.
Přidání náplně: Na omáčku lžící naneste trochu bramborové a zeleninové směsi.
Přidání sýra: Na bramborovou směs štědře posypte strouhaným sýrem mozzarella.
Přeložení a zalepení tacos:
Přeložení tortilly: Přeložte tortillu přes náplň a vytvořte tvar tacos.
Příprava tacos: Rozehřejte čistou pánev s trochou oleje na středním plameni. Vložte přeložené taco do pánve spojem dolů. Opékejte dozlatova a dokřupava z jedné strany, poté otočte a opékejte i druhou stranu do křupava.
Podávání:
Ozdobení a podávání: Jakmile jsou tacos křupavé a sýr roztavený, vyjměte je z pánve a položte na servírovací talíř. V případě potřeby posypte strouhaným parmazánem a čerstvou nebo sušenou petrželkou. Podávejte sýrové křupavé bramborové tacos horké a dobrou chuť!
Nutriční výhody:
Brambory: Bohaté na draslík a vitamín C, dodávají energii a podporují celkové zdraví.
Cibule a červená paprika: Tato zelenina je plná vitamínů a antioxidantů a přispívá k vyvážené stravě.
Sýr: Poskytuje vápník a bílkoviny, které jsou nezbytné pro zdraví kostí a funkci svalů.
Informace o výživě:
Vegetariánské: Toto jídlo je vhodné pro vegetariánskou stravu.
Bezlepková varianta: Pokud potřebujete bezlepkovou alternativu, použijte bezlepkové tortilly.
Přizpůsobitelné: Snadno se přizpůsobí jiným dietním potřebám změnou druhu sýra nebo přidáním další zeleniny.
Tipy na servírování:
S přílohovým salátem: Pro vyvážené jídlo podávejte s čerstvým zeleninovým salátem.
Omáčky na namáčení: Pro extra chuť podávejte se salsou, guacamole nebo zakysanou smetanou.
Jako předkrm: Pro chutný předkrm si připravte menší verze z mini tortill.
S rýží: Pro sytější jídlo podávejte s mexickou rýží nebo fazolemi.
Proč si tento recept zamilujete:
Snadná příprava: Díky jednoduchým krokům je tento recept skvělý pro kuchaře všech úrovní.
Všestranné: Lze si ho vychutnat jako hlavní chod nebo vydatnou svačinu.
Lahodná chuť: Kombinace krémových brambor, roztaveného sýra a křupavých tortill vytváří uspokojivý a chutný pokrm.
Přizpůsobitelné: Ingredience můžete upravit podle své chuti nebo dietních preferencí.
Závěr:
Tyto sýrové křupavé bramborové tacos jsou fantastickým způsobem, jak si vychutnat chutné a chutné jídlo, které se snadno připravuje a je plné lahodných ingrediencí. Krémová bramborová kaše v kombinaci s restovanou zeleninou a roztavenou mozzarellou vytváří jedinečný a uspokojivý zážitek z tacos. Ať už je připravujete na rychlou večeři, zábavný předkrm nebo chutnou svačinu, jistě se stanou oblíbenými ve vaší domácnosti. Užijte si lahodnou směs textur a chutí v každém soustu!
250 ml jogurtu, 1 prášek do pečiva, 400 g hl. mouky, 1 lžička soli
Zpracuj těsto a nech chvilku odpočinout
3 PL strouhaného sýra, 1 PL nasekané petrželky
Vyválet placku asi 10 kusů do které zabalíme nastrouhaný sýr. Placičku uzavřeme a znovu vyválíme, kterou osmažíme na trošce oleje.
Uděláme omáčku z jogurtu, česneku a kopru nebo petrželky, špetka soli.
Hotové placky máčíme v hotové omáčce.
3 lžička sušené droždí
3 hrnek hladké mouky
1 hrnek vody
1 lžička soli
1 lžíce oleje
1 špetka cukru
Postup:
Z cukru, teplé vody a droždí uděláme kvásek a necháme vykynout - ano, i když je to sušené droždí. Mouku smícháme se solí, přilijeme kvásek a olej a zpracujeme vláčné těsto.
Necháme na teplém místě kynout dokud nezdvojnásobí objem - zhruba hodinu. Potom vytvoříme na pomoučeném plechu 2 bagety, opět přikryjeme a necháme kynout další půlhodinu.
Mezitím si předehřejeme troubu na 220 ° C. Bagety odkryjeme a na každé uděláme tři šikmé zářezy zhruba do poloviny. Otevřeme rozpálenou troubu a na dno dáme nádobu, do které vlijeme asi čtvrt hrnku vody, přidáme plech s bagetami a rychle zavřeme, aby pára neunikla. Pečeme asi 20 minut dokud nezezlátnou.




