Pikantní kuře s medem a řeckým kořením
• 2 kuřecí prsa bez kosti a kůže, nakrájená na kousky
• 1 lžíce olivového oleje
• 1 lžička sušeného oregana
• 1 lžička uzené papriky
• Sůl a pepř dle chuti
• 2 lžíce medu 🍯
• 1 lžička pálivé omáčky (jako sriracha nebo vaše oblíbená chilli omáčka)
• ½ lžičky drcených vloček červené papriky (volitelně pro extra pálivost)
⸻
🍋 Těstoviny Alfredo s citronem a česnekem
• 170 g těstovin (fettuccine, linguine nebo penne)
• 1 lžíce másla
• 1 stroužek česneku, nasekaný 🧄
• ½ hrnku smetany ke šlehání
• ¼ hrnku strouhaného parmazánu 🧀
• Kůra a šťáva z ½ citronu 🍋
• Sůl a pepř dle chuti
⸻
🥔 Pečené brambory s česnekem a bylinkami
• 2 střední brambory Yukon Gold, nakrájené na kostičky
• 1 lžíce olivového oleje
• 1 hřebíček česnek, mletý
• 1 lžička sušeného rozmarýnu nebo oregana
• Sůl a pepř dle chuti
• 1 lžíce bazalkového pesta na posypání po upečení
⸻
🍯 Sladko-pikantní pálivé medové pesto na pokapání
• 1 lžíce bazalkového pesta
• 1 lžíce medu
• 1 lžička pálivé omáčky
• 1 lžíce citronové šťávy
• V případě potřeby trochu teplé vody na zředění
⸻
🍃 Ozdoba
• Čerstvá petrželka nebo bazalka
• Extra parmazán
• Klínky citronu 🍋
⸻
🔥 Postup
1. Pečte brambory
• Předehřejte troubu na 200 °C. • Nakrájené brambory promíchejte s olivovým olejem, česnekem, rozmarýnem, solí a pepřem.
• Pečte 25–30 minut, v polovině pečení otočte, dokud nebudou křupavé. • Horké pečené brambory těsně před podáváním promíchejte s bazalkovým pestem.
⸻
2. Uvařte kuře
• Kuřecí kousky ochuťte olivovým olejem, oreganem, paprikou, solí a pepřem.
• Na pánvi na středně vysokém plameni opečte kuře dozlatova a křupava, asi 4–5 minut z každé strany.
• Snižte plamen a přidejte med, pálivou omáčku a drcené vločky červené papriky.
• Míchejte, dokud kuře není lepkavé, karamelizované a zcela glazované.
⸻
3. Připravte těstoviny Alfredo
• Uvařte těstoviny podle návodu na obalu.
• Na pánvi rozpusťte máslo a orestujte česnek do vůně.
• Vmíchejte smetanu ke šlehání, parmazán, citronovou kůru a citronovou šťávu.
• Vařte 3–5 minut, dokud omáčka nezhoustne a nevznikne krémová konzistence.
• Uvařené těstoviny vmíchejte do omáčky a dochuťte dle chuti.
⸻
4. Smíchejte horkou medovou pesto polevu
• Bazalkové pesto, med, pálivou omáčku a citronovou šťávu prošlehejte do hladka.
• V případě potřeby na pokapání zřeďte trochou teplé vody.
⸻
5. Sestavení talíře
• Navrch dejte těstoviny Alfredo s citronem a česnekem. • Navrch dejte křupavé pikantní kuřecí kousky s medem. • Přidejte kopeček pečených brambor s česnekovým pestem. • Velkoryse pokapejte sladkokyselou pikantní omáčkou s medovým pestem. • Ozdobte čerstvými bylinkami, parmazánem a trochou citronové šťávy.
⸻