neděle 22. června 2025

Kuřecí maso - Slovenská Kuchařka , Kuřecí prsa v marinádě - Večeře

 

Pikantní kuře s medem a řeckým kořením

2 kuřecí prsa bez kosti a kůže, nakrájená na kousky
• 1 lžíce olivového oleje • 1 lžička sušeného oregana • 1 lžička uzené papriky • Sůl a pepř dle chuti • 2 lžíce medu 🍯 • 1 lžička pálivé omáčky (jako sriracha nebo vaše oblíbená chilli omáčka) • ½ lžičky drcených vloček červené papriky (volitelně pro extra pálivost) ⸻ 🍋 Těstoviny Alfredo s citronem a česnekem • 170 g těstovin (fettuccine, linguine nebo penne) • 1 lžíce másla • 1 stroužek česneku, nasekaný 🧄 • ½ hrnku smetany ke šlehání • ¼ hrnku strouhaného parmazánu 🧀 • Kůra a šťáva z ½ citronu 🍋 • Sůl a pepř dle chuti ⸻ 🥔 Pečené brambory s česnekem a bylinkami • 2 střední brambory Yukon Gold, nakrájené na kostičky • 1 lžíce olivového oleje • 1 hřebíček česnek, mletý • 1 lžička sušeného rozmarýnu nebo oregana • Sůl a pepř dle chuti • 1 lžíce bazalkového pesta na posypání po upečení ⸻ 🍯 Sladko-pikantní pálivé medové pesto na pokapání • 1 lžíce bazalkového pesta • 1 lžíce medu • 1 lžička pálivé omáčky • 1 lžíce citronové šťávy • V případě potřeby trochu teplé vody na zředění ⸻ 🍃 Ozdoba • Čerstvá petrželka nebo bazalka • Extra parmazán • Klínky citronu 🍋 ⸻ 🔥 Postup 1. Pečte brambory • Předehřejte troubu na 200 °C. • Nakrájené brambory promíchejte s olivovým olejem, česnekem, rozmarýnem, solí a pepřem. • Pečte 25–30 minut, v polovině pečení otočte, dokud nebudou křupavé. • Horké pečené brambory těsně před podáváním promíchejte s bazalkovým pestem. ⸻ 2. Uvařte kuře • Kuřecí kousky ochuťte olivovým olejem, oreganem, paprikou, solí a pepřem. • Na pánvi na středně vysokém plameni opečte kuře dozlatova a křupava, asi 4–5 minut z každé strany. • Snižte plamen a přidejte med, pálivou omáčku a drcené vločky červené papriky. • Míchejte, dokud kuře není lepkavé, karamelizované a zcela glazované. ⸻ 3. Připravte těstoviny Alfredo • Uvařte těstoviny podle návodu na obalu. • Na pánvi rozpusťte máslo a orestujte česnek do vůně. • Vmíchejte smetanu ke šlehání, parmazán, citronovou kůru a citronovou šťávu. • Vařte 3–5 minut, dokud omáčka nezhoustne a nevznikne krémová konzistence. • Uvařené těstoviny vmíchejte do omáčky a dochuťte dle chuti. ⸻ 4. Smíchejte horkou medovou pesto polevu • Bazalkové pesto, med, pálivou omáčku a citronovou šťávu prošlehejte do hladka. • V případě potřeby na pokapání zřeďte trochou teplé vody. ⸻ 5. Sestavení talíře • Navrch dejte těstoviny Alfredo s citronem a česnekem. • Navrch dejte křupavé pikantní kuřecí kousky s medem. • Přidejte kopeček pečených brambor s česnekovým pestem. • Velkoryse pokapejte sladkokyselou pikantní omáčkou s medovým pestem. • Ozdobte čerstvými bylinkami, parmazánem a trochou citronové šťávy. ⸻


Ingredience: kuřecí prso cibule mrkev kořen celeru 50 ml rajčatové omáčky petržel konzervovaný hrášek RECEPT: ✅ Kuřecí prso naporcujeme a ochutíme: olejem, olivovým olejem, solí, pepřem, suchým kořením a paprikou ✅ Nechte do použití v marinádě, v lednici může být přes noc ✅ Nakrájejte zeleninu: cibuli, mrkev a celer ✅ Kuře obalíme v mouce a smažíme 5 minut ✅ Vyjměte maso a na stejné pánvi opékejte zeleninu 10 minut ✅ Přidáme 5 ml rajčatové omáčky, dochutíme a přidáme 300 ml vody ✅ Maso vrátíme a dusíme 20 minut ✅ Přidejte petržel a hrášek z konzervy a nechte dalších 5 minut vařit