Kuřecí prsa z jedné pánve.
Smícháme hořčici s Worcester omáčkou, medem, smetanou a vývarem a odložíme stranou.Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, lehce naklepeme a dochutíme solí a pepřem z obou stran.Na pánvi zahřejeme olej spolu s 10 g másla a na této směsi opečeme maso. Hotové maso zakryjeme alobalem.Na pánev, na které jsme opékali maso, přidáme máslo . Když se rozpustí, přidáme prolisovaný česnek a mouku. Promícháme, krátce orestujeme a poté přilijeme víno.Do hotové jíšky postupně přidáváme směs na omáčku, kterou jsme si připravili v prvním kroku. Vše důkladně mícháme, aby nevznikly hrudky, a následně převaříme.Do omáčky přidáme nastrouhaný parmezán, citronovou šťávu a dochutíme solí a pepřem. Ke konci ještě přidáme máslo a povaříme. Pokud se nám zdá omáčka příliš hustá, přidáme ještě trochu vývaru.
Omáčka:
1 lžička hořčice
1/2 lžičky Worcester omáčka
1 lžička medu
100 ml smetana na vaření
350 ml kuřecí vývar
Maso:
800 g kuřecí maso
sůl
černý mletý pepř
olivový olej
máslo
česnek
hladká mouka
bílé víno
nastrouhaný parmezán
citronová šťáva
Plněný kuřecí prsní filet
🍽 Co potřebujete: 700 g kuřecího prsního filetu (2 ks 350 g každý). Sůl. Mletý černý pepř. Paprika. 1 cibule. 2 stroužky česneku. 150 g hub. Petržel. 2 brambory. 1 lžička hořčice. 1 lžíce zakysané smetany. 300 g sýra.
Kuře s houbami
Kuřecí stehýnka už nesmažím!
Kuřecí stehýnka 6-8 ks. Olivový olej, pepř, sůl, provensálské bylinky. Stroužek česneku 2 ks. Cibule 1 ks. Houby 250 g. Rostlinný olej a máslo. Vejce 2 ks. Máslo. Sůl, černý pepř. Sýr 50 g. Petržel. Sojová omáčka 50 ml. Med. Špetka kurkumy. Špenát 150 g. Stroužek česneku 1 ks. Sušená rajčata 1 polévková lžíce. Krém 200 ml. Špetka soli.
300 g růžiček brokolice
Na marinádu
3 lžíce sójové omáčky
3 lžíce sladké chilli omáčky
1 kus zázvoru oloupaného
200 ml zeleninového vývaru
trochu čínského prášku
5 koření trochu oleje na pánev
Kuřecí prsa nejprve omyjte, dobře osušte, nakrájejte na kousky o velikosti sousta a vložte do uzavíratelného mrazicího sáčku.
Na marinádu dejte do mixéru sójovou omáčku, sladkou chilli omáčku, zázvor, česnek a koření a rozmixujte nadrobno.
Poté přidejte marinádu ke kuřeti v mrazicím sáčku a nechte ho přes noc odležet v lednici.
Poté růžičky brokolice krátce blanšírujte. Na pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte kuře s marinádou a restujte asi 6 minut, dokud není maso uvařené.
Přidejte růžičky brokolice a smažte další 3 minuty.
Přidejte zeleninový vývar, krátce přiveďte k varu, okořeňte podle chuti a vychutnejte si!
- 400 g kuřecích prsou
- 5 stroužků česneku
- 20 g másla
- 1 PL hořčice
- 30 ml sójové omáčky
- 200 ml bílého vína suchého
- mouka
- olivový olej
- sůl
- pepř
- 1 sklenice smetany (18 % nebo 30 %, dle preference)
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 šalotka (nebo malá cibule)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce francouzské hořčice
- ½ sklenice kuřecího vývaru
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- několik lístků čerstvého tymiánu (nebo špetka sušeného)
- volitelně: 1 lžíce citrónové šťávy pro výraznější chuť
Příprava:
1) V kastrůlku rozehřejme olivový olej s máslem a přidejme nadrobno nakrájenou cibuli. Když se začne lehce zlatavě barvit, přidáme prolisovaný česnek a restujeme ještě chvíli.
2) Přidáme hořčici a med, promícháme a opékáme asi minutu, dokud se suroviny nespojí do aromatického základu omáčky.
3) Přilijeme polovinu sklenice kuřecího vývaru a vaříme na mírném ohni 3–4 minuty, aby se chutě krásně propojily.
4) Vlijeme smetanu, osolíme, opepříme a přidáme tymián. Vaříme dalších 5–7 minut, dokud omáčka nezhoustne. Chceme-li, aby měla výraznější chuť, přidáme trochu citrónové šťávy.
- Kuřecí prsa : cca 800 g (přibližně 200 g na osobu)
- Cibule : 1 velká cibule (přibližně 150 g)
- Mrkev : 2 střední mrkve (přibližně 200 g)
- Kořen celeru : 1 malý kořen (přibližně 150 g)
- Rajčatová omáčka : 50 ml
- Petržel : hrst petrželky (přibližně 20 g)
- Konzervovaný hrášek : 1 malá konzerva (přibližně 200 g)
Lahodná kombinace bramboráčku a kuřecího masa
- Bramborákové těsto (brambory, mouka, vejce, sůl, pepř)
- Kuřecí maso (nakrájené na nudličky)
- Olej na smažení
- Kapii (paprika)
- Pórek
- Česnek
- Žampiony
- Sójová omáčka
- Sůl, pepř
- Slanina
- Sýr (např. Niva nebo jiný strouhaný sýr)
Příprava masové směsi: Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a na rozpáleném oleji ho orestujeme.
Přidání zeleniny a koření: Do pánve přidáme na plátky nakrájenou kapii, pórek, plátky česneku, žampiony, sójovou omáčku, sůl a pepř. Směs restujeme, dokud není maso i zelenina měkká.
Kombinování směsí: Na každý bramboráček naneseme část masové směsi.
Dokončovací krok: Na masovou směs položíme plátek slaniny a posypeme strouhaným sýrem.
Zapečení: Vše zapečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C, dokud sýr nerozteče a nevytvoří krásnou zapečenou vrstvu.


