neděle 22. ledna 2023

Polévky -Vegetariánská česnečka , Pórková polévka, Gulášová polévka

Frankfurtská polévka

1 polévková lžíce sádla
50 g cibule (1 středně velká)
50 g mrkve
80 g celeru
1 stroužek česneku
2 polévkové lžíce polohrubé mouky
1,5 l hovězího vývaru
150 g frankfurtských párků
mletý černý pepř
5 strouhnutí muškátového oříšku
sůl
petrželka

krutonky (osmažené pečivo)

Postup:
Do hrnce vložíme polévkovou lžíci sádla a začneme nádobu zahřívat. Do horkého tuku vhodíme kostičky nakrájené cibule a smažíme je asi 5 minut, pak k osmažené cibulce přisypeme nastrouhané nudličky mrkve a celeru.
Zeleninu osolíme 2 špetkami soli. Společně, za občasného promíchání, smažíme 3 minuty. Na konci, asi 3 minuty přidáme rozetřený česnek, opravdu krátce zasmažíme. Zeleninu zasypeme 2 polévkovými lžícemi polohrubé mouky a za stálého míchání obsah hrnce smažíme 2-3 minuty.
Osmaženou zeleninu zalijeme studeným hovězím vývarem. Metlou polévku prošleháme a necháme ji zakrytou provařit na mírném ohni tak, aby byla zelenina měkká. Mělo by stačit 25 minut.
Kolečka párků (2-3 mm silná) bez přidání tuku osmažíme na pánvi. Pečivo osmažíme a nakrájíme na kostičky.

Polévku osolíme, opepříme a ochutnáme, zda jsou chutě dle našich představ.
Do každého talíře vložíme opečená kolečka frankfurtských párků, kostičky osmaženého pečiva a na dozdobení nasekanou petrželku. Vše zalijeme hotovou polévkou.

TIP
Výborné je pečivo obalit v rozšlehaném vajíčku s nastrouhaným sýrem a následně osmažit na tuku. Pak teprve krájet na kostičky.

Nejlepší květáková polévka s mrkví a sýrem za 30 minut hotová recept

Postup přípravy

    1.  Nakrájejte květák na malé růžičky. Nastrouhejte mrkev a nasekejte celer na malé kousky.
    2. Květák, mrkev a celer dejte do hrnce a zalijte vývarem nebo vodou s bujónem. Přiveďte k varu a pak dusíme 12 – 15 minut nebo dokud není zelenina změklá.
    3.  V jiném kastrolu rozpustíme na mírném plameni máslo. Vmíchejte mouku, sůl a pepř. Postupně přilévejte mléko. Přiveďte k varu a vařte za stálého míchání 2 minuty nebo dokud směs nezhoustne.
    4. Snižte plamen a vmíchejte nastrouhaný sýr. Odstavte a vmíchejte do květákové směsi. V případě potřeby dochuťte a podávejte.
    5. Ingredience

  • Hovězí maso; přední libovější, např. z krku
  • Cibule; nakrájená na drobno
  • Brambory; syrové, uvaříme je spolu s polévkou
  • Mouka; na zahuštění
  • Hovězí vývar; případně voda
  • Česnek; oloupané a utřené stroužky
  • Vepřové sádlo
  • Pepř; mletý
  • Sušená majoránka
  • Kmín; drcený
  • Sladká paprika; mletá
  • Sůl
  • Hovězí nakrájejte na malé kousky.
    Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek utřete.
    Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
    Na sádle osmažte cibuli, přidejte maso, orestujte.
    Přisypte mouku, krátce promíchejte a přidejte koření: papriku, česnek, kmín a pepř.
    Zalijte vývarem a vařte 20 minut.
    Přidejte brambory a vařte dalších 15 minut, než brambory změknou.
    Poprašte majoránkou, gulášovou polévku zamíchejte a podávejte.

    Gulášová polévka z mletého masa
Vánoční rybí polévka

Ingredience:
hlava a odřezky z 1 ks kapra (část ocasu, ploutve)
rybí vnitřnosti (jikry, mlíčí)
150 mlsladké smetany
2 lvody
1 hrstsušených hříbků
4 lžícehladké mouky
2 lžícemásla
4 kskuličky nového koření
4 kscelé pepře
1 kscibule
1 ksmrkve
1 kskořenové petržele
1 ksmalého celeru
1 ksžloutek
zelená petrželka
muškátový květ
pepř
sůl

Postup:

1. Do hrnce nalijeme vodu a přidáme hlavu a odřezky ryby, cibuli a kořenovou zeleninu, celý pepř a nové koření, mírně osolíme
2. Rybí vnitřnosti uvaříme v hrnci zvlášť, vaříme kratší dobu, zhruba 5 minut
3. Sušené houby zatím namočíme do studené vody
4. Když se začne vývar vařit, ztlumíme zdroj tepla a povaříme, až je zelenina měkká
5. Vývar přes síto scedíme a obereme rybí maso z kostí hlavy a odřezků, jikry vyjmeme z blány, mlíčí nasekáme na drobné kousky, zeleninu nakrájíme na nudličky
6. Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, kterou zahustíme vývar, provaříme
7. Do polévky přidáme nakrájené vnitřnosti, obrané rybí maso, nakrájenou zeleninu a namočené houby, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového květu a lžíci nasekané petrželky
8. Na závěr polévku zjemníme smetanou, v niž jsme rozkvedlali žloutek
9. Polévku podáváme samotnou, nebo jako vložku můžeme zvolit na sucho opečené kostičky chleba nebo housky.

Poctivá hustá zelňačka s klobásou


 
  • bílé kysané zelí 1/2 kg
  • klobása 2 ks
  • cibule (velká) 1 ks
  • sladká paprika 1–2 lžíce
  • bobkový list 2 ks
  • nové koření 5 kuliček
  • drcený kmín 1/2 lžičky
  • čerstvě namletý pepř
  • hladká mouka 3 lžíce
  • olej (nebo sádlo)
  • vývar (masový) 1,5 litru
  • sůl

Otestujte skvělé recepty na nejlepší zelňačku i kapustnicu




Postup přípravy

Zelí slijte (zdravou šťávu uchovejte), můžete ho propláchnout, pokud je hodně kyselé. Vložte do hrnce s bobkovými listy, kmínem a novým kořením a zalijte vývarem. Vařte skoro doměkka.
Mezitím na pánvi s olejem nebo sádlem orestujte cibuli a nakrájenou klobásu, zasypejte moukou a upražte řidší jíšku. Nakonec vsypejte papriku, promíchejte a odstavte. Nechte směs zchladnout. Tuto směs vmíchejte do zelí, dochuťte solí a pepřem a provařte ještě alespoň 15 minut.
TIP: Pokud chcete uvařit zelňačku s bramborem, vždy vařte zvlášť, nikoliv se zelím. V kysaném zelí brambory nikdy nezměknou.

kysané zelí 500 g

klobása 200 g špek 100 g brambory cca 4 ks hladká mouka 2 lžíce cibule 2 ks česnek 2 stroužky sádlo 2 lžíce vývar nebo voda 2 litry bobkový list 4 ks nové koření 8 kuliček pepř kmín 1/2 lžičky chilli špetka sladká paprika 1 lžíce sůl




Vánoční zelňačka neboli kapustnica

Maso vložíme do mírně osolené vody, uvaříme do měkka.Uzené maso vyjmeme z vody a po částečném zchladnutí nakrájíme na kousky. Uzený vývar ponecháme.
Kyselé zelí, pokud je hodně kyselé tak propláchneme vodou a pokrájíme na kratší kousky.

Namočíme do vody sušené houby.
Vsypeme ho do hrnce, přidáme k němu předem namočené houby, bobkové listy a v menším množství vody uvaříme téměř do měkka.
Slaninu nakrájíme na malé kousky a necháme ji na pánvi částečně rozpustit.
Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme do sklovita, zasypeme lžící mouky a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku.

Pokud by slanina uvolnila málo tuku, můžeme k ní přidat navíc malý kousek sádla.
Když je zelí téměř měkké, přidáme k němu vývar z uzeného masa a trochu mletého pepře.
Připravenou jíšku rozmícháme s trochou vody (nebo odloženou částí uzeného vývaru, pokud je ho dost) a zahustíme jí zelí s vývarem.
Klobásu nakrájíme na kolečka, krátce ji orestujeme na sádle (klobása se rozvoní a pustí barvu) a vše poté stěrkou seškrábneme do polévky.
Na mírnějším příkonu tepla necháme polévku za občasného promíchání pozvolna vařit cca 20 až 30 minut, až je zelí úplně měkké.
Nakonec do polévky vložíme nakrájené uzené maso. Hotovou polévku ochutnáme a pokud je třeba dosolíme a dokořeníme.

 Rybí  polévka originální recept 

Tato polévka se vaří ve dvou hrncích. V jednom vaříme hlavu a vnitřnosti, přidáme oškrábanou a nakrájenou mrkev, petržel , celer, cibuli. Přidáme bobkový list, pár kuliček pepře a sůl.
V druhém hrnci uvaříme zelí, které předem propláchneme, aby polévka nebyla příliš kyselá. 
Zelí nakrájíme tak, aby zelí v polévce vypadalo jako nudle.
K tomu přidáme hrstičku sušených hub.


    Polévku z ryb scedíme, přidáme nakrájené  uvařené vnitřnosti a  zelí s houbami, které jsme uvařili v druhém hrnci. Do smetany rozkvedláme trochu mouky a zalijeme do hotové polévky. Chvilku povaříme a dochutíme solí.


    Vegetariánská česnečka 

Čtyři středně velké brambory nakrájíme na kostičky, dáme je vařit a přidáme kmín.(drcený)
Jakmile vodu přivedeme k varu, přidáme 
1 zeleninový bujon a protlačíme 3 hlavičky česneku a necháme vařit.
Mezitím nakrájíme chléb nebo pečivo nakrájené na kostičky-osmahneme na trošce oleje do zlatova.
Jakmile budou brambory měkké, hodíme do polévky 2 vajíčka, zamícháme.Přidejte trošku majoránky.
Polévku nalijeme do talíře až pak přidáme krutonky a můžeme jíst.

Valašská kyselica
pro 4 osoby | příprava: 10 minut | vaření: 30 minut

400 g kysaného zelí
½ lžičky kmínu
300 g nakrájených brambor
2 bobkové listy
2 kuličky nového koření
hrst sušených hub
sůl, pepř
hrst bylinek (majoránka, tymián, oregano)
30 g másla
100 g cibule
100 g klobásy
100 g anglické slaniny
2 lžíce hladké mouky
100–150 ml mléka
150 g zakysané smetany
2 vejce
citronová šťáva k dochucení

V jednom hrnci uvaříme pokmínované zelí a v druhém pak vaříme brambory spolu
s bobkovým listem, novým kořením, houbami, solí, pepřem, a bylinkami. 
Když jsou brambory měkké, vyndáme bylinky, bobkové listy i nové koření a do hrnce přidáme zelí (včetně vody, v které se vařilo).

Na másle osmažíme cibuli, klobásu, anglickou slaninu a nakonec přidáme ještě
dvě lžíce hladké mouky.
Směs rozmícháme s mlékem, nalijeme do hrnce s bramborami a zelím, a za občasného míchání povaříme asi dvacet minut.
Nakonec přidáme zakysanou smetanu, do polévky rozklepneme 2 vejce, povaříme
a dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.

Kulajda

hrst čerstvých hub nebo sušených / předem je namočit
4–5 větších brambor
1 špetka kmínu
2 kuličky nového koření
4 kuličky černého pepře
2 bobkové listy
250 ml husté zakysané smetany
Image result for Jihočeská kulajda1 velká lžíce hladké mouky
ocet pode chuti
4 čerstvá vejce
sekaný kopr

Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky, a spolu s kostičkami oloupaných brambor
vložíme do osolené vody.
 Přidáme koření a vaříme, aby brambory změkly.

 Přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, promícháme a krátce povaříme.

Podle chuti kulajdu osolíme, okyselíme octem a přidáme kopr.
Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky.
Tři minutky mírným varem povaříme a dalších 5 minut necháme vejce dojít mimo tepelný zdroj.

Vynikající kvasnicové knedlíčky do polévky od babičkyKvasnicové knedlíčky do polévky


1 ks cibule
1 balení droždí
1 ks vejce
2 stroužek česnek
1 lžíce olej
1 špetka sůl
1 špetka majoránka
1 hrst hladká mouka
1 hrst strouhanka


Na pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli nakrájenou na kostičky a necháme zesklovatět. 
Na cibuli rozdrobíme kvasnice a mícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme sůl, majoránku, česnek a vypneme sporák. Do vychladlé směsi přidáme syrové vejce a zamícháme. Zahušťujeme moukou a strouhankou tak dlouho, dokud nebude směs natolik tuhá, 
aby se z ní daly tvořit kuličky.

Tvoříme kuličky a vkládáme do vroucí polévky

1,5 l vývaru (masový nebo zeleninový), 300 g pórku, 50 g másla, 50 g taveného sýra, 20 g hladké mouky, sůl, mletý pepř

Postup přípravy
Důkladně omytý pórek nakrájíme na kolečka a na rozehřátém másle lehce osmahneme. Přidáme hladkou mouku a krátce smažíme až vznikne světlá jíška. Pak zalijeme vývarem a dobře rozmícháme. Krátce polévku povaříme a přidáme tavený sýr. Mícháme dokud se sýr nerozpustí a polévku odstavíme. Osolíme a opepříme podle chuti. Nepodáváme-li s opečenou bagetou, můžeme přidat opečené kostičky chleba nebo housky (krutony).

Játrové knedlíčky do polévky

  • 1 vejce
  • 1 menší cibule
  • 100 g jater
  • 100 g strouhanky
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 1 stroužek česneku
Játra na prkénku rozetřeme na kaši. Cibuli nasekáme (nastrouháme) nadrobno a stroužek česneku prolisujeme. Do misky vložíme játra, cibuli, česnek, máslo, vajíčko, majoránku, sůl a pepř a vše dobře zamícháme. Přidáme strouhanku tak, aby vniklo husté těstíčko. Vezmeme si velkou lžíci a tvoříme knedlíčky. Vložíme je do vařící polívky a vaříme cca 7-10 minut

Noky do polévky
  • 0,5 l mléka
  • 1 vejce
  • 20 g másla
  • 100 g hrubé mouky
  • sůl

Máslo utřeme se solí a s vejcem. Přidáváme po částech mléko a mouku a vypracujeme hustší těstíčko. Vezmeme si lžičku, namočíme ji do studené vody a vykrajujeme pomocí lžičky nočky, které hned vhodíme do vroucí polévky. Nočky povaříme jen 5-6 minut, hotové jsou, jakmile vyplavou na povrch. Jestliže si nejsme jistí dobou vaření, zkusíme zavařit nejprve jeden noček. Po uvaření ho vytáhneme, rozkrojíme a zjistíme, zda je celý provařen.

Tip k receptu

Můžeme si také vyrobit sýrové nočky. Příprava je stejná, ale místo 20 g mouky přidáme 20 g strouhaného tvrdého sýra.

Fazolová polévka 

Fazole propláchneme a každý druh namočíme zvlášť do 2 l vody na 6 hodin, ideálně přes noc. Poté fazole osolíme a každý druh zvlášť uvaříme téměř doměkka ve vodě, ve které byly namočené. Hotové fazole scedíme a dáme stranou.
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme sádlo a cibuli na něm orestujeme za častého míchání dozlatova. Za stálého míchání přidáme postupně protlak, sladkou i pálivou papriku, prolisovaný česnek a vše zaprášíme moukou. Stáhneme oheň na třetinu a restujeme 1 minutu. Zalijeme vývarem, zvýšíme teplotu a přidáme bobkový list. Přidáme uvařené fazole, dochutíme solí a pepřem a necháme na mírném ohni 20 minut nezakryté vařit.
V případě potřeby nakonec polévku dosolíme. Podáváme posypané nakrájenou petrželí.

TIP
Fazole vařte zvlášť, každá se vaří jinak dlouho, použít můžete i hotové měkké fazole z konzervy. Pak budete potřebovat 250 g bílých a 250 g červených fazolí. Do základu k cibuli můžete přidat 150 g slaniny nakrájené na kostičky. Namísto pálivé papriky můžete přidat i čerstvou nebo sušenou chilli papričku, tu ale přidejte už společně s fazolemi.

150 g bílých fazolí
  • 150 g červených fazolí
  • 100 g cibule
  • 40 g hladké mouky
  • 20 g sladké papriky
  • 1,2 l hovězího vývaru
  • 1 stroužek česneku

  • 1 lžíce sádla
    1 lžička rajčatového protlaku
    ½ kávové lžičky pálivé papriky
    2 bobkové listy
    2 lžíce nahrubo nakrájené plocholisté petržele
    pepř
    sůl

Pórková polévka


  • 1 pórek
  • 40 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 ks zeleninového bujónu
  • 2 vajíčka
  • Sůl a pepř na dochucení
  • 1,5 l vody
Pórek pečlivě opláchneme, aby v něm nebyla žádná hlína nebo kamínky. Poté ho podélně rozpůlíme a nakrájíme na malé kousky.

Do hrnce dáme máslo a na mírném plameni ho zpěníme a přidáme nakrájený pórek. Lehce orestujeme, zaprášíme moukou, promícháme a zalejeme studenou vodou. Přivedeme k varu.

Do hrnce přidáme zeleninový bujón, který v polévce dobře rozmícháme a vaříme 20 minut. Vajíčka si rozmícháme v hrnečku a ke konci varu je přidáme do polévky a dobře rozmícháme.

Pórkovou polévku můžeme dochutit solí a pepřem.

Smetanová polévka s pórkem

Do kastrolu dáme olej a kousek másla, rozpustíme. Pak dáme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku. Přidáme nakrájenou mrkev, pórek, brambory a restujeme.
Přidáme vodu, smetanu a povaříme. Dochutíme solí, pepřem a sušenou zeleninou. Navrch nastrouháme sýr.