Frankfurtská polévka
1 polévková lžíce sádla50 g cibule (1 středně velká)
50 g mrkve
80 g celeru
1 stroužek česneku
2 polévkové lžíce polohrubé mouky
1,5 l hovězího vývaru
150 g frankfurtských párků
mletý černý pepř
5 strouhnutí muškátového oříšku
sůl
petrželka
krutonky (osmažené pečivo)
Zeleninu osolíme 2 špetkami soli. Společně, za občasného promíchání, smažíme 3 minuty. Na konci, asi 3 minuty přidáme rozetřený česnek, opravdu krátce zasmažíme. Zeleninu zasypeme 2 polévkovými lžícemi polohrubé mouky a za stálého míchání obsah hrnce smažíme 2-3 minuty.
Osmaženou zeleninu zalijeme studeným hovězím vývarem. Metlou polévku prošleháme a necháme ji zakrytou provařit na mírném ohni tak, aby byla zelenina měkká. Mělo by stačit 25 minut.
Kolečka párků (2-3 mm silná) bez přidání tuku osmažíme na pánvi. Pečivo osmažíme a nakrájíme na kostičky.
Polévku osolíme, opepříme a ochutnáme, zda jsou chutě dle našich představ.
Do každého talíře vložíme opečená kolečka frankfurtských párků, kostičky osmaženého pečiva a na dozdobení nasekanou petrželku. Vše zalijeme hotovou polévkou.
TIP
Výborné je pečivo obalit v rozšlehaném vajíčku s nastrouhaným sýrem a následně osmažit na tuku. Pak teprve krájet na kostičky.
Nejlepší květáková polévka s mrkví a sýrem za 30 minut hotová recept
Postup přípravy
- Nakrájejte květák na malé růžičky. Nastrouhejte mrkev a nasekejte celer na malé kousky.
- Květák, mrkev a celer dejte do hrnce a zalijte vývarem nebo vodou s bujónem. Přiveďte k varu a pak dusíme 12 – 15 minut nebo dokud není zelenina změklá.
- V jiném kastrolu rozpustíme na mírném plameni máslo. Vmíchejte mouku, sůl a pepř. Postupně přilévejte mléko. Přiveďte k varu a vařte za stálého míchání 2 minuty nebo dokud směs nezhoustne.
- Snižte plamen a vmíchejte nastrouhaný sýr. Odstavte a vmíchejte do květákové směsi. V případě potřeby dochuťte a podávejte.
- Ingredience
- Hovězí maso; přední libovější, např. z krku
- Cibule; nakrájená na drobno
- Brambory; syrové, uvaříme je spolu s polévkou
- Mouka; na zahuštění
- Hovězí vývar; případně voda
- Česnek; oloupané a utřené stroužky
- Vepřové sádlo
- Pepř; mletý
- Sušená majoránka
- Kmín; drcený
- Sladká paprika; mletá
- Sůl Hovězí nakrájejte na malé kousky.
Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek utřete.
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
Na sádle osmažte cibuli, přidejte maso, orestujte.
Přisypte mouku, krátce promíchejte a přidejte koření: papriku, česnek, kmín a pepř.
Zalijte vývarem a vařte 20 minut.
Přidejte brambory a vařte dalších 15 minut, než brambory změknou.
Poprašte majoránkou, gulášovou polévku zamíchejte a podávejte.
Gulášová polévka z mletého masa
hlava a odřezky z 1 ks kapra (část ocasu, ploutve) | |
rybí vnitřnosti (jikry, mlíčí) | |
150 ml | sladké smetany |
2 l | vody |
1 hrst | sušených hříbků |
4 lžíce | hladké mouky |
2 lžíce | másla |
4 ks | kuličky nového koření |
4 ks | celé pepře |
1 ks | cibule |
1 ks | mrkve |
1 ks | kořenové petržele |
1 ks | malého celeru |
1 ks | žloutek |
zelená petrželka | |
muškátový květ | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Do hrnce nalijeme vodu a přidáme hlavu a odřezky ryby, cibuli a kořenovou zeleninu, celý pepř a nové koření, mírně osolíme
2. Rybí vnitřnosti uvaříme v hrnci zvlášť, vaříme kratší dobu, zhruba 5 minut
3. Sušené houby zatím namočíme do studené vody
4. Když se začne vývar vařit, ztlumíme zdroj tepla a povaříme, až je zelenina měkká
5. Vývar přes síto scedíme a obereme rybí maso z kostí hlavy a odřezků, jikry vyjmeme z blány, mlíčí nasekáme na drobné kousky, zeleninu nakrájíme na nudličky
6. Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, kterou zahustíme vývar, provaříme
7. Do polévky přidáme nakrájené vnitřnosti, obrané rybí maso, nakrájenou zeleninu a namočené houby, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového květu a lžíci nasekané petrželky
8. Na závěr polévku zjemníme smetanou, v niž jsme rozkvedlali žloutek
9. Polévku podáváme samotnou, nebo jako vložku můžeme zvolit na sucho opečené kostičky chleba nebo housky.
Poctivá hustá zelňačka s klobásou
- bílé kysané zelí 1/2 kg
- klobása 2 ks
- cibule (velká) 1 ks
- sladká paprika 1–2 lžíce
- bobkový list 2 ks
- nové koření 5 kuliček
- drcený kmín 1/2 lžičky
- čerstvě namletý pepř
- hladká mouka 3 lžíce
- olej (nebo sádlo)
- vývar (masový) 1,5 litru
- sůl
- bílé kysané zelí 1/2 kg
- klobása 2 ks
- cibule (velká) 1 ks
- sladká paprika 1–2 lžíce
- bobkový list 2 ks
- nové koření 5 kuliček
- drcený kmín 1/2 lžičky
- čerstvě namletý pepř
- hladká mouka 3 lžíce
- olej (nebo sádlo)
- vývar (masový) 1,5 litru
- sůl
Postup přípravy
Zelí slijte (zdravou šťávu uchovejte), můžete ho propláchnout, pokud je hodně kyselé. Vložte do hrnce s bobkovými listy, kmínem a novým kořením a zalijte vývarem. Vařte skoro doměkka.
Mezitím na pánvi s olejem nebo sádlem orestujte cibuli a nakrájenou klobásu, zasypejte moukou a upražte řidší jíšku. Nakonec vsypejte papriku, promíchejte a odstavte. Nechte směs zchladnout. Tuto směs vmíchejte do zelí, dochuťte solí a pepřem a provařte ještě alespoň 15 minut.
TIP: Pokud chcete uvařit zelňačku s bramborem, vždy vařte zvlášť, nikoliv se zelím. V kysaném zelí brambory nikdy nezměknou.
Vynikající zelňačka s klobásou
kysané zelí 500 g
klobása 200 g špek 100 g brambory cca 4 ks hladká mouka 2 lžíce cibule 2 ks česnek 2 stroužky sádlo 2 lžíce vývar nebo voda 2 litry bobkový list 4 ks nové koření 8 kuliček pepř kmín 1/2 lžičky chilli špetka sladká paprika 1 lžíce sůlVánoční zelňačka neboli kapustnica
Kyselé zelí, pokud je hodně kyselé tak propláchneme vodou a pokrájíme na kratší kousky.
Namočíme do vody sušené houby.
Vsypeme ho do hrnce, přidáme k němu předem namočené houby, bobkové listy a v menším množství vody uvaříme téměř do měkka.
Slaninu nakrájíme na malé kousky a necháme ji na pánvi částečně rozpustit.
Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme do sklovita, zasypeme lžící mouky a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku.
Pokud by slanina uvolnila málo tuku, můžeme k ní přidat navíc malý kousek sádla.
Když je zelí téměř měkké, přidáme k němu vývar z uzeného masa a trochu mletého pepře.
Připravenou jíšku rozmícháme s trochou vody (nebo odloženou částí uzeného vývaru, pokud je ho dost) a zahustíme jí zelí s vývarem.
Klobásu nakrájíme na kolečka, krátce ji orestujeme na sádle (klobása se rozvoní a pustí barvu) a vše poté stěrkou seškrábneme do polévky.
Na mírnějším příkonu tepla necháme polévku za občasného promíchání pozvolna vařit cca 20 až 30 minut, až je zelí úplně měkké.
Nakonec do polévky vložíme nakrájené uzené maso. Hotovou polévku ochutnáme a pokud je třeba dosolíme a dokořeníme.
Rybí polévka originální recept
- 1 lžíce
- 0,5 balíčku
- 1 špetka
- 1 ks
- 5 kuliček
- 2 kshlava z kapra, vnitřnosti
- 1 kelímek
- 2 ks
- 1 hrst
- Postup přípravy:
V druhém hrnci uvaříme zelí, které předem propláchneme, aby polévka nebyla příliš kyselá.
K tomu přidáme hrstičku sušených hub.
Polévku z ryb scedíme, přidáme nakrájené uvařené vnitřnosti a zelí s houbami, které jsme uvařili v druhém hrnci. Do smetany rozkvedláme trochu mouky a zalijeme do hotové polévky. Chvilku povaříme a dochutíme solí.
Vegetariánská česnečka
Jakmile vodu přivedeme k varu, přidáme
1 zeleninový bujon a protlačíme 3 hlavičky česneku a necháme vařit.
Mezitím nakrájíme chléb nebo pečivo nakrájené na kostičky-osmahneme na trošce oleje do zlatova.
Jakmile budou brambory měkké, hodíme do polévky 2 vajíčka, zamícháme.Přidejte trošku majoránky.
Polévku nalijeme do talíře až pak přidáme krutonky a můžeme jíst.
pro 4 osoby | příprava: 10 minut | vaření: 30 minut
400 g kysaného zelí
½ lžičky kmínu
300 g nakrájených brambor
2 bobkové listy
2 kuličky nového koření
hrst sušených hub
sůl, pepř
hrst bylinek (majoránka, tymián, oregano)
30 g másla
100 g cibule
100 g klobásy
100 g anglické slaniny
2 lžíce hladké mouky
100–150 ml mléka
150 g zakysané smetany
2 vejce
citronová šťáva k dochucení
V jednom hrnci uvaříme pokmínované zelí a v druhém pak vaříme brambory spolu
s bobkovým listem, novým kořením, houbami, solí, pepřem, a bylinkami.
Na másle osmažíme cibuli, klobásu, anglickou slaninu a nakonec přidáme ještě
dvě lžíce hladké mouky.
Směs rozmícháme s mlékem, nalijeme do hrnce s bramborami a zelím, a za občasného míchání povaříme asi dvacet minut.
Nakonec přidáme zakysanou smetanu, do polévky rozklepneme 2 vejce, povaříme
a dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.
hrst čerstvých hub nebo sušených / předem je namočit
4–5 větších brambor
1 špetka kmínu
2 kuličky nového koření
4 kuličky černého pepře
2 bobkové listy
250 ml husté zakysané smetany
1 velká lžíce hladké mouky
ocet pode chuti
4 čerstvá vejce
sekaný kopr
Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky, a spolu s kostičkami oloupaných brambor
vložíme do osolené vody.
Přidáme koření a vaříme, aby brambory změkly.
1 ks cibule
1 balení droždí
1 ks vejce
2 stroužek česnek
1 lžíce olej
1 špetka sůl
1 špetka majoránka
1 hrst hladká mouka
1 hrst strouhanka
Na pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli nakrájenou na kostičky a necháme zesklovatět.
Tvoříme kuličky a vkládáme do vroucí polévky
Postup přípravy
Důkladně omytý pórek nakrájíme na kolečka a na rozehřátém másle lehce osmahneme. Přidáme hladkou mouku a krátce smažíme až vznikne světlá jíška. Pak zalijeme vývarem a dobře rozmícháme. Krátce polévku povaříme a přidáme tavený sýr. Mícháme dokud se sýr nerozpustí a polévku odstavíme. Osolíme a opepříme podle chuti. Nepodáváme-li s opečenou bagetou, můžeme přidat opečené kostičky chleba nebo housky (krutony).
Játrové knedlíčky do polévky
- 1 vejce
- 1 menší cibule
- 100 g jater
- 100 g strouhanky
- 2 lžíce másla
- sůl
- pepř
- majoránka
- 1 stroužek česneku
- 0,5 l mléka
- 1 vejce
- 20 g másla
- 100 g hrubé mouky
- sůl
Máslo utřeme se solí a s vejcem. Přidáváme po částech mléko a mouku a vypracujeme hustší těstíčko. Vezmeme si lžičku, namočíme ji do studené vody a vykrajujeme pomocí lžičky nočky, které hned vhodíme do vroucí polévky. Nočky povaříme jen 5-6 minut, hotové jsou, jakmile vyplavou na povrch. Jestliže si nejsme jistí dobou vaření, zkusíme zavařit nejprve jeden noček. Po uvaření ho vytáhneme, rozkrojíme a zjistíme, zda je celý provařen.
Tip k receptu
Můžeme si také vyrobit sýrové nočky. Příprava je stejná, ale místo 20 g mouky přidáme 20 g strouhaného tvrdého sýra.
Fazolová polévka
Do hrnce dáme máslo a na mírném plameni ho zpěníme a přidáme nakrájený pórek. Lehce orestujeme, zaprášíme moukou, promícháme a zalejeme studenou vodou. Přivedeme k varu.
Do hrnce přidáme zeleninový bujón, který v polévce dobře rozmícháme a vaříme 20 minut. Vajíčka si rozmícháme v hrnečku a ke konci varu je přidáme do polévky a dobře rozmícháme.
Pórkovou polévku můžeme dochutit solí a pepřem.
Smetanová polévka s pórkem
Do kastrolu dáme olej a kousek másla, rozpustíme. Pak dáme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku. Přidáme nakrájenou mrkev, pórek, brambory a restujeme.Přidáme vodu, smetanu a povaříme. Dochutíme solí, pepřem a sušenou zeleninou. Navrch nastrouháme sýr.