Gulášová pikantní polévka s mletým masem.
- mleté maso 500 g
- cibule 1
- mletá paprika
- uzená mletá paprika
- pálivá mletá paprika
- vývar
- sádlo
- česnek
- mouka / jíška
- brambory
- majoránka
- sůl
- pepř
Frankfurtská polévky
50 g mrkve
80 g celeru
1 stroužek česneku
2 polévkové lžíce polohrubé mouky
1,5 l hovězího vývaru
150 g frankfurtských párků
mletý černý pepř
5 strouhnutí muškátového oříšku
sůl
petrželka
krutonky (osmažené pečivo)
Zeleninu osolíme 2 špetkami soli. Společně, za občasného promíchání, smažíme 3 minuty. Na konci, asi 3 minuty přidáme rozetřený česnek, opravdu krátce zasmažíme. Zeleninu zasypeme 2 polévkovými lžícemi polohrubé mouky a za stálého míchání obsah hrnce smažíme 2-3 minuty.
Osmaženou zeleninu zalijeme studeným hovězím vývarem. Metlou polévku prošleháme a necháme ji zakrytou provařit na mírném ohni tak, aby byla zelenina měkká. Mělo by stačit 25 minut.
Kolečka párků (2-3 mm silná) bez přidání tuku osmažíme na pánvi. Pečivo osmažíme a nakrájíme na kostičky.
Polévku osolíme, opepříme a ochutnáme, zda jsou chutě dle našich představ.
Do každého talíře vložíme opečená kolečka frankfurtských párků, kostičky osmaženého pečiva a na dozdobení nasekanou petrželku. Vše zalijeme hotovou polévkou.
TIP
Výborné je pečivo obalit v rozšlehaném vajíčku s nastrouhaným sýrem a následně osmažit na tuku. Pak teprve krájet na kostičky.
300 g hovězího masa (přední, ořez)
1 l hovězího vývaru
250 g brambor
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce sádla
1 lžíce protlaku
2 lžíce mouky
1 lžíce majoránky
1 lžíce sladké papriky
1 lžička drceného kmínu
sůl, pepř
Postup
1 Maso nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli nasekjte najemno a česnek prolisujte. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. V hrnci rozpusťte sádlo. Přidejte najemno cibuli a na mírném plameni ji nechte pomalu zezlátnout (asi 10 minut).
Květáková polévka s mrkví a sýrem za 30 minut hotová recept
Postup přípravy
- Nakrájejte květák na malé růžičky. Nastrouhejte mrkev a nasekejte celer na malé kousky.
- Květák, mrkev a celer dejte do hrnce a zalijte vývarem nebo vodou s bujónem. Přiveďte k varu a pak dusíme 12 – 15 minut nebo dokud není zelenina změklá.
- V jiném kastrolu rozpustíme na mírném plameni máslo. Vmíchejte mouku, sůl a pepř. Postupně přilévejte mléko. Přiveďte k varu a vařte za stálého míchání 2 minuty nebo dokud směs nezhoustne.
- Snižte plamen a vmíchejte nastrouhaný sýr. Odstavte a vmíchejte do květákové směsi. V případě potřeby dochuťte a podávejte.
- Ingredience
 
- Hovězí maso; přední libovější, např. z krku
- Cibule; nakrájená na jemno
- Brambory; syrové, uvaříme je spolu s polévkou
- Mouka; na zahuštění
- Hovězí vývar; případně voda
- Česnek; oloupané a utřené stroužky
- Vepřové sádlo
- Pepř; mletý
- Sušená majoránka
- Kmín; drcený
- Sladká paprika; mletá
- Sůl Hovězí nakrájejte na malé kousky.
Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek utřete.
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
Na sádle osmažte cibuli, přidejte maso, orestujte.
Přisypte mouku, krátce promíchejte a přidejte koření: papriku, česnek, kmín a pepř.
Zalijte vývarem a vařte 20 minut.
Přidejte brambory a vařte dalších 15 minut, než brambory změknou.
Poprašte majoránkou, gulášovou polévku zamíchejte a podávejte.
Krémová hrachová polévka
Vánoční rybí polévka
Vánoční rybí polévka
| hlava a odřezky z 1 ks kapra (část ocasu, ploutve) | |
| rybí vnitřnosti (jikry, mlíčí) | |
| 150 ml | sladké smetany | 
| 2 l | vody | 
| 1 hrst | sušených hříbků | 
| 4 lžíce | hladké mouky | 
| 2 lžíce | másla | 
| 4 ks | kuličky nového koření | 
| 4 ks | celé pepře | 
| 1 ks | cibule | 
| 1 ks | mrkve | 
| 1 ks | kořenové petržele | 
| 1 ks | malého celeru | 
| 1 ks | žloutek | 
| zelená petrželka | |
| muškátový květ | |
| pepř | |
| sůl | 
Postup:
1. Do hrnce nalijeme vodu a přidáme hlavu a odřezky ryby, cibuli a kořenovou zeleninu, celý pepř a nové koření, mírně osolíme
2. Rybí vnitřnosti uvaříme v hrnci zvlášť, vaříme kratší dobu, zhruba 5 minut
3. Sušené houby zatím namočíme do studené vody
4. Když se začne vývar vařit, ztlumíme zdroj tepla a povaříme, až je zelenina měkká
5. Vývar přes síto scedíme a obereme rybí maso z kostí hlavy a odřezků, jikry vyjmeme z blány, mlíčí nasekáme na drobné kousky, zeleninu nakrájíme na nudličky
6. Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, kterou zahustíme vývar, provaříme
7. Do polévky přidáme nakrájené vnitřnosti, obrané rybí maso, nakrájenou zeleninu a namočené houby, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového květu a lžíci nasekané petrželky
8. Na závěr polévku zjemníme smetanou, v niž jsme rozkvedlali žloutek
9. Polévku podáváme samotnou, nebo jako vložku můžeme zvolit na sucho opečené kostičky chleba nebo housky.
TIP: Povařím kyselé zelí a dám do rybí polévky místo těstovin. Chvilku ji ještě povařím a pak je hotová.
Poctivá hustá zelňačka s klobásou
Postup přípravy
Zelí slijte (zdravou šťávu uchovejte), můžete ho propláchnout, pokud je hodně kyselé. Vložte do hrnce s bobkovými listy, kmínem a novým kořením a zalijte vývarem. Vařte skoro doměkka.Mezitím na pánvi s olejem nebo sádlem orestujte cibuli a nakrájenou klobásu, zasypejte moukou a upražte řidší jíšku. Nakonec vsypejte papriku, promíchejte a odstavte. Nechte směs zchladnout. Tuto směs vmíchejte do zelí, dochuťte solí a pepřem a provařte ještě alespoň 15 minut.
TIP: Pokud chcete uvařit zelňačku s bramborem, vždy vařte zvlášť, nikoliv se zelím. V kysaném zelí brambory nikdy nezměknou.
Vynikající zelňačka s klobásou 
kysané zelí 500 g
klobása 200 g špek 100 g brambory cca 4 ks hladká mouka 2 lžíce cibule 2 ks česnek 2 stroužky sádlo 2 lžíce vývar nebo voda 2 litry bobkový list 4 ks nové koření 8 kuliček pepř kmín 1/2 lžičky chilli špetka sladká paprika 1 lžíce sůlVánoční zelňačka neboli kapustnica
Kyselé zelí, pokud je hodně kyselé tak propláchneme vodou a pokrájíme na kratší kousky.
Namočíme do vody sušené houby.
Vsypeme ho do hrnce, přidáme k němu předem namočené houby, bobkové listy a v menším množství vody uvaříme téměř do měkka.
Slaninu nakrájíme na malé kousky a necháme ji na pánvi částečně rozpustit.
Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme do sklovita, zasypeme lžící mouky a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku.
Pokud by slanina uvolnila málo tuku, můžeme k ní přidat navíc malý kousek sádla.
Když je zelí téměř měkké, přidáme k němu vývar z uzeného masa a trochu mletého pepře.
Připravenou jíšku rozmícháme s trochou vody (nebo odloženou částí uzeného vývaru, pokud je ho dost) a zahustíme jí zelí s vývarem.
Klobásu nakrájíme na kolečka, krátce ji orestujeme na sádle (klobása se rozvoní a pustí barvu) a vše poté stěrkou seškrábneme do polévky.
Na mírnějším příkonu tepla necháme polévku za občasného promíchání pozvolna vařit cca 20 až 30 minut, až je zelí úplně měkké.
Nakonec do polévky vložíme nakrájené uzené maso. Hotovou polévku ochutnáme a pokud je třeba dosolíme a dokořeníme.
Rybí polévka originální recept dle mé prababičky🙏
- 1 lžíce
- 0,5 balíčku
- 1 špetka
- 1 ks
- 5 kuliček
- 2 kshlava z kapra, vnitřnosti
- 1 kelímek
- 2 ks
- 1 hrst
- Postup přípravy:
V druhém hrnci uvaříme zelí, které předem propláchneme, aby polévka nebyla příliš kyselá.
K tomu přidáme hrstičku sušených hub.
Polévku z ryb scedíme, přidáme nakrájené uvařené vnitřnosti a zelí s houbami, které jsme uvařili v druhém hrnci. Do smetany rozkvedláme trochu mouky a zalijeme do hotové polévky. Chvilku povaříme a dochutíme solí.
Vegetariánská česnečka
 Čtyři středně velké brambory nakrájíme na kostičky, dáme je vařit a přidáme kmín.(drcený)
Čtyři středně velké brambory nakrájíme na kostičky, dáme je vařit a přidáme kmín.(drcený)Jakmile vodu přivedeme k varu, přidáme
1 zeleninový bujon a protlačíme 3 hlavičky česneku a necháme vařit.
Mezitím nakrájíme chléb nebo pečivo nakrájené na kostičky-osmahneme na trošce oleje do zlatova.
Jakmile budou brambory měkké, hodíme do polévky 2 vajíčka, zamícháme. Přidejte trošku majoránky.
Polévku nalijeme do talíře až pak přidáme krutonky a můžeme jíst.
200 g čočky
200 g párku
1 cibule
2 lžíce másla
2 lžíce mouky
1 lžíce majoránky
1/2 lžičky prolisovaného česneku
sůl, pepř, bobkový list
pro 4 osoby | příprava: 10 minut | vaření: 30 minut
400 g kysaného zelí
½ lžičky kmínu
300 g nakrájených brambor
2 bobkové listy
2 kuličky nového koření
hrst sušených hub
sůl, pepř
hrst bylinek (majoránka, tymián, oregano)
30 g másla
100 g cibule
100 g klobásy
100 g anglické slaniny
2 lžíce hladké mouky
100–150 ml mléka
150 g zakysané smetany
2 vejce
citronová šťáva k dochucení
V jednom hrnci uvaříme pokmínované zelí a v druhém pak vaříme brambory spolu
s bobkovým listem, novým kořením, houbami, solí, pepřem, a bylinkami.
Na másle osmažíme cibuli, klobásu, anglickou slaninu a nakonec přidáme ještě
dvě lžíce hladké mouky.
Směs rozmícháme s mlékem, nalijeme do hrnce s bramborami a zelím, a za občasného míchání povaříme asi dvacet minut.
Nakonec přidáme zakysanou smetanu, do polévky rozklepneme 2 vejce, povaříme
a dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.
hrst čerstvých hub nebo sušených / předem je namočit
4–5 větších brambor
1 špetka kmínu
2 kuličky nového koření
4 kuličky černého pepře
2 bobkové listy
250 ml husté zakysané smetany
ocet pode chuti
4 čerstvá vejce
sekaný kopr
Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky, a spolu s kostičkami oloupaných brambor
vložíme do osolené vody.
Přidáme koření a vaříme, aby brambory změkly.
1 ks cibule
1 balení droždí
1 ks vejce
2 stroužek česnek
1 lžíce olej
1 špetka sůl
1 špetka majoránka
1 hrst hladká mouka
1 hrst strouhanka
Na pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli nakrájenou na kostičky a necháme zesklovatět.
Tvoříme kuličky a vkládáme do vroucí polévky
Kuřecí polévka
Polévka z kuřecího vývaru plná kuřecího masa, vařené zeleniny a zavářky příjemně zasytí, zahřeje, dodá tělu energii.
Postup přípravy
Důkladně omytý pórek nakrájíme na kolečka a na rozehřátém másle lehce osmahneme. Přidáme hladkou mouku a krátce smažíme až vznikne světlá jíška. Pak zalijeme vývarem a dobře rozmícháme. Krátce polévku povaříme a přidáme tavený sýr. Mícháme dokud se sýr nerozpustí a polévku odstavíme. Osolíme a opepříme podle chuti. Nepodáváme-li s opečenou bagetou, můžeme přidat opečené kostičky chleba nebo housky (krutony).
Játrové knedlíčky do polévky 1
- 1 vejce
- 1 menší cibule
- 100 g vepřových jater
- 100 g strouhanky
- 2 lžíce másla
- sůl
- pepř
- majoránka
- 1 stroužek česneku
Játrové knedlíčky do polévky 💋
- 0,5 l mléka
- 1 vejce
- 20 g másla
- 100 g hrubé mouky
- sůl
Máslo utřeme se solí a s vejcem. Přidáváme po částech mléko a mouku a vypracujeme hustší těstíčko. Vezmeme si lžičku, namočíme ji do studené vody a vykrajujeme pomocí lžičky nočky, které hned vhodíme do vroucí polévky. Nočky povaříme jen 5-6 minut, hotové jsou, jakmile vyplavou na povrch. Jestliže si nejsme jistí dobou vaření, zkusíme zavařit nejprve jeden noček. Po uvaření ho vytáhneme, rozkrojíme a zjistíme, zda je celý provařen.
Tip k receptu
Můžeme si také vyrobit sýrové nočky. Příprava je stejná, ale místo 20 g mouky přidáme 20 g strouhaného tvrdého sýra.
Fazolová polévka
Suroviny: 500 g Fazole 2 ks Cibule 8 ks Černý pepř 4 Bobkové listy Kousek uzené klobásy 5 Brambor Sůl Olej 1 PL Hladké mouky do jíšky 1 PL Hladké mouky do zátřepky 1 Stroužek česneku 1 ČL Mletá červená paprika 1 dcl Mléko do jíšky 1 dcl Mléko do zátřepky 1 Sladká smetana Cukr Ocet
Do hrnce dáme máslo a na mírném plameni ho zpěníme a přidáme nakrájený pórek. Lehce orestujeme, zaprášíme moukou, promícháme a zalejeme studenou vodou. Přivedeme k varu.
Do hrnce přidáme zeleninový bujón, který v polévce dobře rozmícháme a vaříme 20 minut. Vajíčka si rozmícháme v hrnečku a ke konci varu je přidáme do polévky a dobře rozmícháme.
Pórkovou polévku můžeme dochutit solí a pepřem.
Smetanová polévka s pórkem
Přidáme vodu, smetanu a povaříme. Dochutíme solí, pepřem a sušenou zeleninou. Navrch nastrouháme sýr.
K přípravě kapustičkové polévky potřebujete:
- Růžičková kapusta
- Brambora; syrová
- Vepřové sádlo; nebo rostlinný olej (slunečnicový, řepkový)
- Cibule
- Česnek
- Hovězí vývar; nebo zeleninový
- Majoránka; sušená
- Smetana na šlehání; s obsahem tuku nad 30 %
- Vinný ocet; nebo čerstvě vymačkanou šťávu z citronu
- Cukr
- Sůl
- KROK 1: Kapustičky opláchněte a odstraňte případně povadlé horní listy. Bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, také česnek zbavte slupky a nasekejte na plátky. - KROK 2: V menším hrnci dejte vařit vodu, řádně ji osolte (asi jako na těstoviny, tedy spíše více soli). Opatrně do ní vhoďte asi třetinu hlaviček růžičkové kapusty a vařte po dobu 10 minut. Poté vodu slijte a kapustičky zalijte studenou vodou. Později takto připravené kapustičky vložíte do polévky. Zbývající dvě třetiny hlaviček rozčtvrťte. 
- Čočková polévka
- Francouzská cibulačka
- Suroviny- cibule 4 ks
- sekt (nebo šampaňské, prosecco...) 1 dcl
- drůbeží vývar 6 dcl
- máslo 2 lžíce
- bageta 6 plátků
- sýr (plátkový ) 2 plátky
- Gruyère (nastrouhaný) 100 g
- tymián 3 snítky
- pažitka 1 hrstka
- olivový olej 2 lžíce
- Postup přípravy- V kastrůlku nechte rozehřát máslo a orestujte na něm nakrájenou cibuli. Osolte a opepřete. Když cibule krásně zhnědne a zkaramelizuje a začne přichytávat na dno hrnce, dejte ho stranou, přikryjte pokličkou a nechte chvíli odstát. Pak vraťte zpátky na sporák, přidejte čerstvý tymián a zalijte šampaňským a drůbežím vývarem.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte nakrájené plátky bagety.
- Polévku nandejte do misek, přidejte krutony, pak plátek sýra a navrch posypte sýrem strouhaným.
- Misky dejte do vyhřáté trouby a nechte zapéct dozlatova. Potom posypte nakrájenou pažitkou a podávejte.
 
 
- Video cibulačka
- 200 g sýra Brie Duc de Coeur 500 g cibule 1 lžíce másla olivový olej Primadonna na orestování 100 ml brandy (lze použít Goldbrand Alliance) 3 ks bobkového listu Mikado 1 svazek čerstvého tymiánu 1 l silného drůbežího vývaru sůl v mlýnku Kania černý pepř v mlýnku Kania 12 plátků bagety čerstvá petrželka na ozdobení
- 7 receptov na poctivý domáci vývar
- Kuřecí Slovenská polévka.
- 1ks kurací trup
- 2ks kuracie stehno
- 2ks stredne veľká cibuľa
- 4ks mrkva
- 3ks petržleň
- zelenina podľa chuti (kaleráb, zeler, cesnak...)
- 1/2 pór
- 1ks biela paprika
- soľ, mleté čierne korenie, 2ks celé korenie
- trochu oleja
Postup:
1) Kuracie mäso umyjeme, osušíme a z každej strany osolíme.
2) Do hlbokého hrnca dáme trochu oleja a mäso z každej strany prudko opečieme do zlatista.
3) Následne zalejeme vodou, pridáme očistenú cibuľu, pór, celé korenie a varíme na miernom ohni približne hodinu.
4) Po hodine pridáme do hrnca očistenú mrkvu, petržlen, zeler, cesnak, kaleráb a varíme ešte hodinu a pol.
5) Podľa chuti osolíme, okoreníme a na záver vmiešame nasekanú petržlenovú vňať.
Hovězí polévka
Vývar necháme pomalu vařit, následně snížíme teplotu na minimum. Tvořící se pěnu s tukem postupně odebereme lžící nebo pomocí sítka a pomalu dále vaříme zakryté při mírné teplotě cca 3 hodiny. Vývar nesmí prudce vřít, jen velmi jemně probublávat. Během vaření, pokud je to nutné, můžeme přidávat po troše studenou vodu.
Vaříme, dokud maso nebude měkké. Po 3 hodinách vaření maso a zeleninu vyjmeme a vývar přecedíme. Dlouho vařenou zeleninu již dále nepoužijeme.
Maso oddělené od kostí nakrájíme na drobné kousky a odložíme stranou. Část můžeme použít ik rajčatové nebo koprové omáčce.
Polévka: Polévku uvaříme z hotového vývaru a nové zeleniny. Druhou polovinu odložené kořenové zeleniny (2 mrkve, 2 petržele, 1/2 celeru) nakrájíme na menší kousky.
Do vývaru, který podle chuti osolíme, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, očištěnou a umytou růžičkovou kapustu, cibuli ve slupce a vaříme, dokud nebude zelenina měkká. Do hotové polévky vrátíme nakrájené maso a odstavíme ze zdroje tepla.
Podáváme s nudlemi,
1 kg
hovězí maso na polévku s kostí (žebro, hruď...)
2 ks
cibule
3 stroužky
česneku
1 ks
celer bulový
4 ks
mrkev
4 ks
petržel
8 ks
růžičková kapusta
sůl, pepř černý celý (5-6 zrníček)
čerstvá petrželka
Kdy solit vývar?
třeba domácí kuchaři přidávají sůl hned na začátku vaření, v domnění, že tak z masa a zeleniny vytáhne více chuti. Bohužel výsledek bývá opačný. Přidání soli v příliš brzkém stadiu narušuje proces uvolňování aromat a extrakce látek, což vede ke ztrátě hloubky chuti. Namísto esenciálního vývaru vznikne vývar bez přirozené sladkosti a jemnosti.
.jpg)




