úterý 16. září 2025

Turecké chlebové placky + Pizza + Bramborové placky

 Plněné placky s brambory a sýrem.

  • Mléko – 2 sklenice;
  • Sušené droždí – 1 balení;
  • Cukr krystal – 1 lžíce;
  • Hladká mouka – 4 sklenice;
  • Sůl – 1 lžička.  

Na náplň:

  • Brambory – 1 kg;
  • Mléko – ½ sklenice;
  • Sůl – 1 lžička;
  • Tvrdý sýr – 350 g;
  • Oblíbené koření (nemusí být) – dle chuti.

Postup přípravy:

  • Do větší mísy nalijte dvě sklenice vlažného mléka.
  • Přisypte cukr a sušené droždí.
  • Dobře promíchejte.
  • Poté přidejte 2 sklenice prosáté hladké mouky smíchané se solí a vymíchejte řídké těsto. Nelekněte se toho, že se bude lepit na ruce.
  • Poté postupně přidejte další 2 sklenice mouky.
  • Nakonec lehce naolejovanýma rukama zpracujte hladké těsto, které se na ruce ani na stěny nádoby nelepí.
  • Těsto zakryjte fólií nebo utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.
  • Oloupané a nakrájené brambory uvařte doměkka.
  • Slijte je, rozmačkejte, přilijte mléko a znovu rozmačkejte.
  • Dle chuti osolte.
  • Přidejte oblíbený strouhaný tvrdý sýr, můžete použít i koření.
  • Promíchejte.
  • Vykynuté těsto vyklopte na naolejovaný vál a rozdělte ho na 3 bochánky.
  • Ke každému použijte brambory se sýrem vytvarované do bochánku stejné velikosti.
  •  Rukama utvořte z těsta placku, na kterou položte brambory se sýrem, zabalte.
  • Těsto dobře spojte.
  • Mírným tlakem pomocí dlaně zformujte větší placku kruhového tvaru, dejte ji na plech vyložený pečicím papírem a ještě ji několikrát rukama zlehka roztáhněte.
  •  Uprostřed placky udělejte prstem malou díru.
  • Pečte do zlatavé barvy v troubě předehřáté na 250 °C.
  •  Horký chléb potřete kouskem másla, nakrájejte na porce a servírujte.

Slané placky se sýrem a bylinkami



Do velké mísy si nejprve nalijte teplé mléko a teplou vodu. K tekutině pak přidejte sušené droždí, krupicový cukr, sůl, olivový olej a pečlivě promíchejte. Následně do směsi vsypávejte po lžících hladkou mouku a průběžně vypracovávejte hladké homogenní těsto, které se nebude lepit.

To nakonec ještě prohněťte rukama na pomoučeném vále. Z těsta vytvořte bochník a vložte zpět do mísy. Přikryjte plastovou poklicí nebo utěrkou a nechte kynout na teplém místě alespoň hodinu.

Po vykynutí těsto opět vyjměte na vál a propracujte pomoučenými rukama. Pak hmotu rozdělte ostrým nožem na osm stejně velkých kousků, vytvořte bochánky, posypte moukou, překryjte igelitem a nechte ještě kynout asi deset až patnáct minut.





Recept na pizzu z pita chleba - Toustovací chleba

Délka pečení v troubě 20 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 200 g pita chleba
  • 1 cibule
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 rajče
  • 150 g sýra
  • 50 g šunky nebo uzené klobásy
  • 3 lžíce kečupu

Postup přípravy

1. Dáme si předehřát troubu na 200°C a plech si vyložíme pečícím papírem.

2. Pita chleba rozřízneme podélně na 2 části a prví část položíme na plech.

3. Chleba namažeme zakysanou smetanou a nasypeme část nastrouhaného sýra.

4. Položíme druhou půlku pita chleba a tu namažeme kečupem.

5. Nyní si nakrájíme klobásu na tenké plátky a rozložíme ji na kečupovou vrstvu. Případně rozložíme šunku.

6. Nakrájený rajčetem vyplníme mezery mezi klobásou a na tenké proužky nakrájíme cibuli.

7. Vrch pizzy posypeme cibulí a nakonec zbytkem nastrouhaného sýra.

8. Pizzu pečeme v předehřáté troubě 20 minut a nakonec můžeme posypat oreganem.

Recept na Bramborové Lokše

Na 12 placek budete potřebovat:

  • 1 kg uvařených brambor ve slupce (varný typ C)
  • 1 vejce (stačí použít jen žloutek, aby nebylo těsto příliš řídké – někdo i vejce vynechává)
  • 2 lžičky soli
  • 200 g hrubé mouky + mouku na podsypání (můžeme nahradit polohrubou moukou)
  • sádlo kachní nebo vepřové na potření
1. Uvařené, vychlazené a oloupané brambory nastrouháme najemno na struhadle, nebo rozmačkáme. K bramborám přidáme vejce, sůl a mouku. Vše propracujeme dokud nám nevznikne kompaktní těsto. Kdyby těsto příliš lepilo přidejte více mouky.
2. Těsto rozdělíme na 12 stejných dílů. Každý jednotlivý díl vyválíme, na pomoučněné ploše, na tenkou placku. Poté bramborovou placku opékáme NA SUCHO na rozpálené pánvi, ideálně litinové. Opékáme z obou stran asi 1-2 minuty. Malá pomůcka při opékání, jakmile se na placce objeví hnědé “puchýřky”, můžeme otočit na druhou stranu.