Ingrediencie
- 600 ghovädzie mäso (sviečková, zadné, ...)
- 2 PLolej
- 1 ksstredne veľká cibuľa
- 2 strúčikycesnak
- 1 KLmletá paprika
- 750 gmäsový vývar (bujón)
- 1 PLhladká múka
- 4 ksnakladané uhorky
- podľa chutisoľ, mleté čierne korenie
- 1 kgzemiaky
- podľa potrebyjemný škrob
- podľa chutisoľ
Postup
- 1
Na mäso a omáčku: v hrnci na horúcom oleji orestujeme cibuľu.
- 2
Po chvíľke pridáme na kocky nakrájané mäso, počkáme kým sa zatiahne a potom ho osolíme, okoreníme, poprášime paprikou a pridáme prelisovaný cesnak.
- 3
Všetko spolu krátko orestujeme a podlejeme vývarom (500 ml). Dusíme zakryté na miernom ohni približne hodinu.
- 4
Po hodine do hrnca pridáme zvyšný vývar (250 ml), v ktorom sme rozmiešali hladkú múku a varíme ďalších 15 minút.
- 5
Na záver pridáme na malé kocky nasekané uhorky a 2 až 3 minútky prevaríme.
- 6
Knedličky: zemiaky nakrájame na kocky, uvaríme v osolenej vode do mäkka, scedíme, zľahka osolíme a popuččíme priamo v hrnci. Pučené zemiaky uhladíme do kruhu na dne hrnca, kruh rozrežeme na štvrtiny a jednu z nich lyžicou presunieme na ostatné.
- 7
Prázdnu štvrtinu zasypeme zemiakovým škrobom na voľnú plochu aj do výšky zemiakov. Ešte teplé zemiaky vymiešame so škrobom v hrnci, potom cesto presunieme na dosku a mieste ešte cca 3 minúty. Cesto po chvíľke miesenia prestane lepiť.
- 8
Cesto rozdelíme na viac častí, ktoré vyvaľkáme na valčeky a následne ich krájame na menšie časti. Knedličky by mali mať veľkosť aj tvar vlašského orecha, ktorý potom v dlaniach jemne sploštíme a prstom urobíme v strede jamku. Jamky môžete urobiť aj rukoväťou varešky.
- 9
Sliezske knedličky po častiach varíme vo vriacej osolenej vode. Keď vyplavujú na povrch, povaríme ich ešte cca 3 minúty, vytiahneme ich dierkovanou lyžicou a podávame s pripravenou omáčkou a mäsom.
- 1,5 kg hovädzie mäso (plece, krk, nožina…)
- 1 kg bravčové mäso (plece)
- 1 kg cibuľa
- 1 hlávka cesnak
- 600 g lúpané paradajky (môžeme nahradiť čerstvými alebo paradajkovým pretlakom)
- 5 ks paprika
- 3 ks bobkový list
- 6 ks celé korenie čierne
- bravčová masť
- podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, rasca, majorán, chilli
Postup:
1) Mäso osobitne umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kúsky.
2) Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno.
3) V hrnci alebo kotlíku rozohrejeme masť, pridáme cibuľu a smažíme ju do sklovita. Čím dlhšie, tým lepšie. Cibuľa by mala mať krásnu zlatistú farbu, dávame pozor, aby neprihorela.
4) Následne pridáme nasekaný cesnak a ešte krátko opečieme.
5) Pridáme iba hovädzie mäso, premiešame, aby sa zatiahlo.
6) Podľa chuti pridáme mletú červenú papriku (3-4PL), soľ, celé aj mleté čierne korenie, bobkový list, opečieme.
7) Takto pripravené mäso zalejeme horúcou vodou, zakryjeme a pomaly dusíme. Občas premiešame, ak treba podlejeme trochou vody.
8) Keď už je mäso na polovicu mäkké, pridáme aj bravčové, olúpané nakrájané paradajky a papriky či inú zeleninu a varíme do mäkka.
9) Ku koncu guláš poriadne dochutíme, pridáme majorán a necháme prevariť.
10) Keď už je guláš hotový, pridajte do neho 1 kopcovitú lyžicu slivkového lekváru. Tento trik používa moja mama na zvýraznenie chuti, vďaka nemu má naozaj skvelú chuť. Lekvár sa hodí do hovädzieho aj divinového guláša.
Okrem toho dobre fungujú aj sušené slivky, borievky či kyselkavé brusnice. Nebojte sa experimentovať, tú chuť si zamilujete.
Guláš podávame s obľúbenou prílohou - môže to byť čerstvý chlieb, domáca knedľa, halušky či cestoviny.
Kuracie prsia v marináde
Ingrediencie
- 500 gkuracie prsia
- 1 PLextra panenský olivový olej
- 2 KLmed
- 2 KLbalzamikový ocot
- 1 PLcitrónová šťava
- 1 PLčerstvý kôpor
- 2 strúčikycesnak
- 1 KLsušené oregáno
- 3 PLgrécky jogurt
- 0.5 KLsoľ
- 1 štipkamleté čierne korenie
Postup
- 1
Kuracie prsia očistíme, osušíme papierovou utierkou a podľa preferencií ich nakrájame na menšie plátky.
- 2
Suroviny na marinádu spolu vymiešame v miske.
- 3
Mäso namočíme do marinády a necháme postáť v chladničke aspoň hodinu.
- 4
Tepelná úprava marinovaného mäsa je na nás. Môžeme ho upiecť v rúre, ugrilovať či vypražiť v teplovzdušnej fritéze.
- 5
Nám sa najviac osvedčilo mäso najskôr orestovať na panvici (bez tuku) z oboch strán do zlato-hneda. Potom ho preložiť na plech či do zapekacej misky, poliať marinádou z misky a dať piecť do rúry vyhriatej na 200ºC na zhruba 15 až 20 minút podľa veľkosti a hrúbky kúskov mäsa.
Všetky recepty na webe Dobrá Kuchyňa / videa
Ingrediencie
- 2 PLolej
- 1 ksčervená cibuľa
- 100 gšampińóny
- 1 KLsušené oregáno
- 1 KLsušený cesnak (prášok)
- 3 ksväčšie zemiaky
- 1 ksźĺtok
- 60 ghladká múka
- 2 PLkrupica
- 1 PLparmezán
- 1 hrsťpetržlenová vňať
- podľa chutisoľ, mleté čierne korenie
Postup
- 1
Na horúcom oleji orestujeme nadrobno nasekanú cibuľku a huby. Zľahka ich osolíme, okoreníme, primiešame oregano a cesnak a odstavíme (necháme v panvici).
- 2
Zemiaky očistíme, nakrájame na väčšia kocky, uvaríme do mäkka, scedíme, popučíme a premiešame so štipkou soli, múkou a krupicou.
- 3
Z cesta v dlaniach tvarujeme menšie guľky, ktoré vložíme do osolenej, vriacej vody a varíme cca 5 minút.
- 4
Hotové knedličky pridáme k opraženým hubám a cibuľke (do panvice), posypeme parmezánom, nasekanou petržlenovou vňaťou , premiešame a môže servírovať.
šúľance so strúhankou
- 700 gzemiaky
- 300 gpolohrubá múka
- 1 ksvajce
- 1 štipkasoľ
- 200 gstrúhanka
- 100 gmaslo
- 100 gpráškový cukor
Postup
- 1
Zemiaky uvaríme v šupke, scedíme a počkáme kým vychladnú.
- 2
Vychladnuté zemiaky ošúpeme a pretlačíme alebo postrúhame na jemno.
- 3
Na pracovnej doske si zo zemiakov, múky, vajec a soli vypracujeme cesto.
- 4
Cesto vytvarujeme do hrubšieho valca a Ten potom rozrežeme na asi 8 rovnakých častí, z ktorých ušúľame dlhé a tenké valčeky. Tie potom rozkrojíme na ďalšie časti – asi 5 až 6 menších valčekov z každého. Valčeky ešte jemne pomúčime a každý zvlášť medzi dlaňami ešte jemne vytvarujeme do šúľanca.
- 5
Šúľance vkladáme do vriacej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich sitkom vylovíme a ukladáme do keramickej misky.
Čučoriedkové knedličky zo zemiakového cesta
Ingrediencie
- 700 gzemiaky
- 300 gpolohrubá múka
- 1 ksvajce
- 1 štipkasoľ
- 300 gčučoriedky
- 5 PLkryštálový cukor
- práškový cukor, mak, maslo
Postup
- 1
Zemiaky uvaríme v šupke. Keď vychladnú, tak ich ošúpeme a pretlačíme alebo postrúhame na jemno.
- 2
Dáme variť veľký hrniec s jemne osolenou vodou.
- 3
Na pracovnej doske spojíme zemiaky, múku, vajíčko a soľ. Vypracujeme nelepivé cesto. To po častiach rozvaľkáme na hrúbku asi 5 mm a vykrajujeme kolieska (pomocou pohára či šálky) o priemere cca 7 cm. Na každé koliesko nasypeme pár bobúľ čučoriedok a lyžičku cukru. Uzavrieme a medzi dlaňami vygúľame guľku, ktorej spodok potom pritlačíme o dosku, aby nám vznikla buchtička.
- 4
Knedle varíme vo vriacej vode. Počkáme, kým vyplávajú na povrch a potom ich ešte pár minút povaríme, aby cesto nebolo surové.
- 5
Hotové posypeme mletým makom, cukrom a zalejeme roztopeným maslom.
Slivkové guľky zo zemiakového cesta
- 500 gvarené zemiaky
- 1 ksvajce
- 100 ghladká múka
- slivky
- práškový cukor
- škorica
Postup
- 1
Z uvarených, prelisovaných zemiakov, celého vajíčka a múky vypracujeme hladké cesto.
- 2
Slivky vykôstkujeme a každú naplníme troškou cukru a štipkou škorice.
- 3
Z cesta v dlaniach vypracujeme placky, do ktorých balíme celé slivky a tvarujeme guľky.
- 4
Tie potom vhodíme do vriacej vody a varíme ešte zhruba 5 minút potom, ako vyplávajú na povrch.
- 5
Podávame s mletým makom alebo strúhankou a roztopeným maslom. Alebo môžete vyskúšať zálievku z kyslej smotany, vanilkového cukru a štipky škorice.
Najlepšie klasické RECEPTY na 50 klasických jedál
Najlepší hrnčekový koláč, recepty ako upiecť hrnčekový koláč
Najlepšie sýte polievky RECEPTY ako pripraviť výbornú sýtu polievku
Jednoduché RECEPTY na obed, 100+ overených receptov na jednoduchý obed
Najlepšie krémové zákusky, RECEPTY s obrázkami
Skvelé ovocné RECEPTY na prípravu ovocných jedál a zákuskov
Najlepšie polievky pre deti, RECEPTY osvedčené
Dobré RECEPTY na varenie s obrázkami
Najlepšie bežné slovenské jedlá, RECEPTY na tradičné slovenské jedlo
Najlepšie strukoviny, RECEPTY na skvelé jedlá zo strukovín
Najlepšie bylinky do kuchyne, RECEPTY na jedlá s bylinkami
Skvelé hlavné jedlo, RECEPTY na výborné hlavné jedlá
Výborná bazalka, RECEPTY ako spracovať bazalku
Ingrediencie
- 2 ksvajce
- 2 PLvoda
- 1 KLmaslo
- 1 štipkasoľ
- 0.25 kszelená paprika
- 50 gúdená šunka
- 2 PLčedar
Postup
- 1
Šunku a papriku pokrájame na kocky a čedar nastrúhame.
- 2
Vajcia rozšľaháme v miske s kvapkou vody a štipkou soli.
- 3
Na stredne veľkej panvici rozpustíme maslo na stredne vysokom plameni a prilejeme rozšľahané vajcia.
- 4
Keď sa omeleta zo spodu zatiahne obracačkou alebo špachtľou ju roztrhneme v strede a nakláňaním panvice prelejme ešte tekuté vajcia na prázdnu plochu panvice, aby sme väčšinu tekutých vajec spevnili.
- 5
Potom na jednu polovicu panvice posypeme kockami šunky, papriky, pridáme strúhaný syr a preložíme druhou polovicou omelety. Ešte asi minútku pečieme, aby sa syr rozpustil a preložíme na tanier.
Recept na pápežské rezne
- 2 kuracie prsia (cca 500 g)
- 3 lyžice hladkej múky
- 3 lyžice zemiakového škrobu
- 6 lyžíc majonézy
- 6 vajec
- 300 g strúhaného syra
- koreniny: soľ, korenie, korenie na kuracie mäso, bylinky podľa chuti
- olej na vyprážanie
Postup:
1) Pripravte kuracie prsia - nakrájajte mäso na malé kúsky. Potom v mise premiešajte vajcia, s majonézou, múkou, škrobom, koreninami a strúhaným syrom. Takto pripravenú zmes spojte s nakrájaným mäsom a uistite sa, že všetky zložky sú dobre rozmiešané.
2) Po rozpálení oleja na panvici môžete začať formovať rezniky z pripravenej zmesi a vyprážať ich, kým nezískajú zlatistú kôrku z oboch strán. Vyprážame na stredne vysokom plameni, aby sa povrch nepripálil a mäso sa dostatočne prepieklo.
Vyskúšajte aj: Zopár tipov, aby ste vždy pripravili mäkučké rezne z mletého mäsa...
Kvalitné mäso, strúhanka a vajcia v mletých rezňoch
1. Základom dokonalých mletých rezňov je výber správneho mäsa. Najlepšie sa osvedčí zmes mäsa, napríklad bravčového a hovädzieho. Je dôležité nepoužívať príliš chudé mäso, pretože práve tuk dodáva rezňom a fašírkam šťavnatosť. Ideálny pomer je približne 70 - 80 % mäsa a 20 - 30 % tuku. Ak použijete len chudé mäso, napríklad kuracie alebo morčacie, pridajte trochu olivového oleja, masla alebo slaniny, aby ste zabránili vysušeniu.
2. Ďalšie tajomstvo vláčnych mletých rezňov spočíva v namočenom pečive. Tradične sa používa biely rožok namočený v mlieku alebo vode. Pečivo absorbuje tekutiny a potom ich počas vyprážania uvoľňuje, vďaka čomu sú kotlety mäkké a šťavnaté. Pred pridaním pečiva k mäsu je dôležité z nej dobre vytlačiť prebytočnú tekutinu - zmes tak nebude príliš riedka.
3. Pridanie vajíčka do mäsovej zmesi pôsobí ako spojivo, ktoré pomáha udržať tvar fašírok. Hoci mnohí ľudia používajú len jedno vajce, môžete skúsiť pridať dve, najmä ak pripravujete väčší počet rezňov. Vajíčko nielenže spojí ingrediencie, ale tiež dodá zmesi jemnosť, čo sa prejaví v mäkšej hotovej fašírke.
4. Cibuľa je kľúčovou zložkou, ktorá rezňom dodáva chuť a vlhkosť. Je dôležité ju nakrájať nadrobno alebo nastrúhať - tak sa rovnomerne rozloží v mäse a nebude mať nepriaznivý vplyv na štruktúru. Cibuľu môžete pred pridaním k mäsu tiež zosklovatieť na masle, čím sa ešte viac zvýrazní jej chuť a rezne budú jemnejšie.
5. Základným korením je soľ a korenie, ale na obohatenie chuti sa oplatí pridať aj trochu majoránky, tymiánu alebo cesnaku. Dôležité je nepreháňať to s množstvom korenia - kľúčom k dokonalým rezňom je rovnováha chutí, ktorá zvýrazní prirodzenú chuť mäsa.
6. Tu je tajomstvo, ktoré pozná len málo ľudí: do zmesi mäsa pridajte trochu studenej vody, mlieka alebo bujónu. Malé množstvo tekutiny (približne 2 - 3 polievkové lyžice na pol kilogramu mäsa) urobí rezne šťavnatejšími a jemnejšími. Po pridaní tekutiny je dôležité mäso dôkladne premiesiť, aby sa prísady dobre spojili. Tento trik výrazne zlepšuje štruktúru rezňov a robí ich jemnejšími.
Dôkladné miesenie, veľkosť, teplota a vyprážanie mletých rezňov
7. Aby rezne zostali šťavnaté, kľúčové je dôkladné miesenie mäsovej zmesi. Tento proces pomáha rovnomerne rozložiť tuk, strúhanku a korenie do mäsa. Čím je zmes rovnomernejšia, tým sú fašírky konzistentnejšie a šťavnatejšie. Na dosiahnutie najlepšieho výsledku sa oplatí venovať niekoľko minút mieseniu zmesi.
8. Mleté rezne by nemali byť príliš veľké ani príliš malé. Optimálna veľkosť je približne 100-120 g mäsa na jeden rezeň. Je tiež dôležité, aby boli približne rovnako hrubé, aby sa zabezpečilo rovnomerné vyprážanie.
9. Vyprážanie mletých rezňov si vyžaduje správnu teplotu. Je dôležité, aby bola panvica pred vložením mäsa dobre rozohriata - inak mäso absorbuje príliš veľa tuku a namiesto chrumkavého zvonka a šťavnatého zvnútra bude mastné. Rezne vyprážajte na strednom ohni tak, aby sa rovnomerne opekali a uprostred boli dobre prepečené, bez rizika pripálenia.
10. Posledným krokom, vďaka ktorému budú fašírky dokonale šťavnaté, je krátke dusenie. Po opečení z oboch strán môžete do panvice pridať trochu vývaru alebo vody, panvicu prikryť a rezne niekoľko minút dusiť. Dusenie vo vlhkom prostredí udrží rezne mäkké a plné chuti. Je to tiež spôsob, ako sa vyhnúť vysušeniu, ak sa obávate, že by rezne mohli byť príliš prepečené.
2 hrnky hladké mouky
půl hrnku vlažné vody
3 polévkové lžíce oleje nebo sádlo
1 čajová lžička soli
Do větší misky nasypeme mouku, osolíme. Přidáme olej a přijeleme vodu. Vypracováváme těsto tak dlouho, aby přestalo lepit. Pak jej rozdělíme na zhruba 10 malých bochánků, které jeden po druhém vyvalíme na pomoučeném válu na co nejtenčí placku. Pečeme krátce na suché rozpálené pánvi z obou stran.
Jak je pak využít? Zabalit do nich můžeme různé mexické luštěninové směsi, gyros z tempehu, opečené uzené tofu se zeleninovým salátem a jogurtovou omáčkou, servíruje se v nich třeba i falafel.
Do mísy dáme mouku, změklé sádlo a sůl, zalijeme horkou vodou a vypracujeme měkké, hebké a nelepivé těsto. Těsto můžeme vypracovat ručně nebo hnětacími háky, případně v pekárně na správně zvolený program - "těsto bez kynutí a předehřívání". Hotové těsto rozdělíme na kousky, z těch vytvoříme kuličky a ty rozvalíme hodně tence. Vyválíme co nejpravidelnější kruhy - podle velikosti teflonové pánve. Já použila hluboký talíř jako vykrajovátko. Tortilly pečeme nasucho, prudce a krátce, placky pečeme po každé straně asi 30 - 45 sekund. Jen co se vytvoří růžové puchýřky, tortillu otočíme a po upečení z druhé strany ji ihned vložíme mezi přeloženou utěrku, aby neztvrdla. Hotové tortilly se sádlem, pokud zbydou, ohříváme potřené z obou stran vodou, stačí jen chvíli v mikrovlnné troubě. Případně tortilly ohříváme v troubě na suchém plechu, který jsme také potřeli vodou, zabráníme tak ztvrdnutí. Domácí tortilly se sádlem plníme podle chuti a možností. Já dávám například salát, kuřecí maso a rajčata s tatarkou. Celou tortillu zabalím do alobalu, lépe pak drží pohromadě. Každý plní tortilly podle chuti, takže můžou být i bez masa. Jíst se dají i studené.
Smaženky na chleba – rychlá večeře nebo chutná svačina
Na těstíčko
- 2 vejce
- 1 lžička strouhanky
- 1 lžička vody
- Špetka soli
Na potření
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce kečupu
Na ozdobu
- 1 cibule
- 2 rajčata
- 2 ks kyselé okurky
Postup přípravy
1. Příprava chleba
Krajíce chleba lehce osmažíme na suché pánvi nebo s kapkou oleje z obou stran dozlatova. Poté je potřeme česnekem. Můžeme přidat také trochu hořčice nebo kečupu podle chuti.
2. Příprava smaženky
Vejce rozklepneme do misky nebo hrníčku, přidáme špetku soli, lžičku vody a lžičku strouhanky. Vše dobře rozšleháme vidličkou do hladkého těstíčka. Směs nalijeme na rozpálenou pánev a smažíme dozlatova z obou stran jako placku. Hotovou smaženku můžeme přeložit napůl nebo rozpůlit.
3. Sestavení
Smaženku položíme na připravený krajíc chleba. Dle chuti opět můžeme potřít hořčicí nebo kečupem. Ozdobíme nakrájenou cibulí, rajčetem a okurkou.
4. Servírování
Smaženky podáváme ihned po přípravě, dokud jsou krásně teplé a křupavé.
Tipy
- Zelenina: Místo rajčat a okurek můžete použít také listový salát, papriku nebo sterilovanou zeleninu.
- Pikantní varianta: Do vajec přidejte trochu chilli nebo pepře pro ostřejší chuť.
- Sýrový upgrade: Na smaženku lze před podáváním přidat i plátek sýra, který se na teplém vejci mírně rozteče.
čertovská masová směs na topinky
- 400 g mletého vepřového masa
- 2 cibule (osmažené na sádle)
- 1 lžička soli
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička tymiánu
- 400 ml pasírovaných rajčat
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce worchestrové omáčky
- 1 lžíce mletého chilli (množství podle chuti)
- Červená paprika (na kostičky)
- 2 sterilované okurky (na kostičky)
- 4 stroužky česneku (nasekané)
Jak budeme postupovat:
1. Nejprve osmažte cibule na sádle, dokud nezezlátnou.
2. Přidejte mleté vepřové maso a orestujte ho, dokud není zbarvené ze všech stran.
3. Přidejte do pánve soli, kmín, tymián, pasírovaná rajčata, sojovou omáčku, worchestrovou omáčku a mleté chilli (přidejte podle chuti).
4. Pomalu dusíme směs na mírném ohni po dobu přibližně 60 minut, aby se chutě propojily a maso změklo.
5. Přidejte do směsi červenou papriku, sterilované okurky a nasekaný česnek. Dusíme ještě dalších 10 minut, aby se všechny přísady prohřály a prolnuly.
6. Hotovou Čertovskou masovou směs můžete podávat samostatně nebo jako přílohu k různým pokrmům. Je výborná například s pečivem, bramborami nebo jako nádivka do sendvičů.
VIDEO NÁVOD NA MLETÉ MOZZARELLOVÝ PŘEDKRM:
Co budeme potřebovat:
- 700 g listového těsta
- 2 ks rajčat
- 200 g mozzarelly
- oregano
- 30 ml mléka (na potření)
Dresink:
- 100 g majonézy
- 50 g kečupu
- 1 ks pálivé papriky
- 100 g slaniny