👲Borůvkový koláč
250g hladké mouky250g polohrubé mouky
100g cukru
90g máslové Héry nebo másla (rozpustit)2 žloutky
1/2 droždí
2 dcl mléka (možno i více)
Citrónová kůra
Sůl špetka
Trochu rumu
Rybízový koláč
- mouka pšeničná polohrubá 225 gramů
- máslo 150 gramů
- cukr 50 gramů
- mouka (na vál)
- tuk 1 lžíce (na vymazání)
Na náplň:
- rybíz červený 700 gramů (nebo bílý)
- marcipán 300 gramů (marcipánová hmota)
- máslo 225 gramů
- vejce 3 gramy
- želatina 8 plátků (bílá)
- šťáva pomerančová 150 mililitrů
- cukr moučkový 4 lžíce
Rybíz důkladně oberte, omyjte a nechte okapat. Mouku prosejte na vál, nakrájejte do ní máslo, přisypte cukr a rukama zpracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte uležet 30 minut v chladu. Odpočatým těstem vyložte vymazanou koláčovou formu a okraje vytáhněte do výše. Těsto propíchejte několikrát vidličkou. Formu vložte do předehřáté trouby a pečte při 200°C 15 minut.
V míse vymíchejte máslo, vejce a marcipánovou hmotu do hustého krému. Krémem potřete předpečený koláčový korpus. Vraťte do trouby, teplotu snižte na 170°C a pečte asi 30 minut, až jsou okraje zlatohnědé. Koláč nechte vychladnout.
Želatinu nechte změknout ve studené vodě, vyždímejte a rozpusťte v horké vodě. Promíchejte ji s pomerančovou šťávou a s cukrem, přidejte rybíz a hmotu nechte v chladu, až začne tuhnout. Želírovací hmotou potřete koláč a dejte do chladu úplně ztuhnout. Krájejte na trojúhelníky a podávejte vychlazené.
Plněné moravské koláče - z videa
500 g polohrubé muky120 g krystalového cukru
30 g droždí
100 g másla
300 ml mléka
2 ks žloutky
špetka soli
Koláč - kynutý hrnkový rybízový☝
2 PL polohrubé mouky
2 PL cukru krupice
špetka soli
1 žloutek
Po vykynutí těsta dáme na pomaštěný plech, kde těsto roztáhneme dlaněmi. Navrch dáme ovoce a posypeme drobenkou. Necháme ještě chvilku kynout než se rozehřeje trouba.
švestky (popř. jiné ovoce - blumy, meruňky, rybíz, borůvky)
Drobenka
1 hrnek hrubé mouky
1/2 hrnku cukru krupice + 1 vanilkový cukr
3 – 4 polévkové lžíce másla
Pečeme v předehřáté troubě, na 180 °C
Rychlý koláč švestkový s práškem do pečiva
1,25 hrnku mléka
6 lžic másla
21 g čerstvého droždí (1/2 kostky)
1 špetka soli
3 lžíce cukru
2 žloutky
Ovoce
jahody (nebo jiné ovoce)
Drobenka
1 hrnek polohrubé mouky
0,5 hrnku cukru
4-5 lžic másla
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme rozdrobené droždí, rozpuštěný vlahý tuk, postupně mléko a mouku smíchanou se solí. Vypracujeme (ručně nebo šlehačem) řídké těsto, které necháme asi hodinu kynout. Po vykynutí těsto nalijeme na vyšší plech vymazaný tukem, roztáhneme jej rukama potřenýma olejem, poklademe jahodami nebo borůvkami a posypeme drobenkou.
Necháme chvilku kynout a pak upečeme v předehřáté troubě na 180–190 °C po dobu asi 30–35 minut.
Sladký kynutý pletenec s náplní ze švestkových povidel
Pletenec s kakaovou náplníNechte vzejít kvásek. V misce rozmíchejte droždí s cukrem a poté s mlékem. Nechte asi 5 minut na teplém místě. Zatím v míse utřete máslo s vejcem, přidejte mouku a kvásek. Hněťte v robotu hákem nebo ručně vařečkou 5 minut, dokud nevznikne hladké nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš řídké, můžete přidat postupně až 35 g mouky.
Těsto v míse vytřené olejem nechte kynout na teplém místě
Na pomoučněném válu vyválejte obdélník 30 x 50 cm. Potřete ho čokoládovou náplní a pevně zarolujte z té delší strany. Váleček podélně rozřízněte napůl a smotejte do spirály, aby byl vidět otevřený řez s čokoládou. Vzniklý cop přesuňte do obdélníkové formy nebo bábovky. Nechte v teple opět vykynout půl až hodinu.
Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 30 minut. Babku vyklopte na mřížku a nechte zchladnout.
20 g droždí
1 lžíce cukr krupice
100 ml mléko
80 g máslo
1 ks vejce
250 g hladká mouka
Náplň
máslo
cukr krupice
kakao
skořice
mleté lískové ořechy