čtvrtek 27. července 2023

Koláč / švestkový, borůvkový, meruňkový, rybízový / Rychlý koláč s ovocem, Moravské Koláče

250g hladké mouky
250g polohrubé mouky
100g cukru
90g máslové Héry nebo másla (rozpustit)
2 žloutky
1/2 droždí
2 dcl mléka (možno i více)
Citrónová kůra
Sůl špetka
Trochu rumu

Z mléka droždí lžíce cukru a trošky mouky zadělám kvásek. Do mísy dám ostatní ingredience a kvásek až vzejde, potom zadělám těsto, které nechám
2 hodiny kynout.
Během té doby 1-2x promíchám.
Z této dávky jsou 2 koláče.

Rybízový koláč

  • mouka pšeničná polohrubá 225 gramů
  • máslo 150 gramů
  • cukr 50 gramů
  • mouka (na vál)
  • tuk 1 lžíce (na vymazání)

Na náplň:

  • rybíz červený 700 gramů (nebo bílý)
  • marcipán 300 gramů (marcipánová hmota)
  • máslo 225 gramů
  • vejce 3 gramy
  • želatina 8 plátků (bílá)
  • šťáva pomerančová 150 mililitrů
  • cukr moučkový 4 lžíce

  • Rybíz důkladně oberte, omyjte a nechte okapat. Mouku prosejte na vál, nakrájejte do ní máslo, přisypte cukr a rukama zpracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte uležet 30 minut v chladu. Odpočatým těstem vyložte vymazanou koláčovou formu a okraje vytáhněte do výše. Těsto propíchejte několikrát vidličkou. Formu vložte do předehřáté trouby a pečte při 200°C 15 minut.

    V míse vymíchejte máslo, vejce a marcipánovou hmotu do hustého krému. Krémem potřete předpečený koláčový korpus. Vraťte do trouby, teplotu snižte na 170°C a pečte asi 30 minut, až jsou okraje zlatohnědé. Koláč nechte vychladnout.

    Želatinu nechte změknout ve studené vodě, vyždímejte a rozpusťte v horké vodě. Promíchejte ji s pomerančovou šťávou a s cukrem, přidejte rybíz a hmotu nechte v chladu, až začne tuhnout. Želírovací hmotou potřete koláč a dejte do chladu úplně ztuhnout. Krájejte na trojúhelníky a podávejte vychlazené.

Těsto na buchty z videa
INGREDIENCE

240 ml (1 šálek) mléka
7 g sušeného droždí
10 g (1 polévková lžíce) + 10 g (1 polévková lžíce) cukru
1 vejce
60 g (1/4 šálku) másla  (rozpuštěné)
6 g (1 lžička) soli
390 g (3 šálky) polohrubé mouky

1. Do mísy přidejte mléko, droždí a jednu lžíci cukru a míchejte, dokud se cukr a droždí nerozpustí. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte 5 minut odpočívat.
2. Přidejte lžíci cukru, vejce, máslo, sůl, mouku a míchejte, dokud se vše dobře nespojí. Když se těsto začne tvořit, prohněteme rukama, dokud není těsto hladké.
3. Do mísy nalijte rostlinný olej, přeneste těsto a zakryjte potravinářskou fólií. Necháme kynout 90 minut, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4. Po uplynutí času těsto nakrájejte na 15 kousků a vytvarujte malé kuličky. Přendejte je na plech (velikost plechu 20x30 cm), zakryjte potravinářskou fólií a nechte ještě 1 hodinu kynout.
5. Koláč potřete rozpuštěným máslem, přendejte do trouby a pečte při 180°C/360°F 25 minut.
6. Když jsou zlatavě opečené, vyjměte je z trouby a podávejte.

500 g polohrubé muky
120 g krystalového cukru
30 g droždí
100 g másla
300 ml mléka
2 ks žloutky
špetka soli

Tvarohová náplň 150 g tvarohu 1 vanilkový cukr 1 vejce kůra z citrónu hrst sušených hrozinek tuzemák na hrozinky Maková náplň 150 g mletého máku 120 ml horké mléko 1 lžíce medu 1 vanilkový cukr Ořechová náplň 150 g mletých vlašských ořechů 100 ml horké mléko 2 lžíce cukru

Koláč - kynutý hrnkový rybízový☝

Na kvásek
1/2 hrnku mléka
1/2 čerstvých kvasnic + 2 lžičky cukru

Těsto
2 PL polohrubé mouky
2 PL cukru krupice
špetka soli
1dl oleje
1 žloutek
Hotový kvásek nalijeme doprostřed těsta.
Vše zpracujeme (nesmí se chytat nádoby) a necháme kynout až těsto zvětší objem
Po vykynutí těsta dáme na pomaštěný plech, kde těsto roztáhneme dlaněmi. Navrch dáme ovoce a posypeme drobenkou. Necháme ještě chvilku kynout než se rozehřeje trouba.
švestky (popř. jiné ovoce - blumy, meruňky, rybíz, borůvky)

Drobenka
1 hrnek hrubé mouky
1/2 hrnku cukru krupice + 1 vanilkový cukr
3 – 4 polévkové lžíce másla
Máslo vždy používejte dokonale vychlazené. Zapracováním studeného másla do mouky z cukrem vytvoříte dokonale nerovnoměrné hrudky.

Pečeme v předehřáté troubě, na 180 °C


Rychlý koláč švestkový s práškem do pečiva

2,5 hrnku polohrubé mouky
1,25 hrnku mléka
6 lžic másla
21 g čerstvého droždí (1/2 kostky)
1 špetka soli
3 lžíce cukru
2 žloutky
Ovoce
jahody (nebo jiné ovoce)
Drobenka
1 hrnek polohrubé mouky
0,5 hrnku cukru
4-5 lžic másla

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme rozdrobené droždí, rozpuštěný vlahý tuk, postupně mléko a mouku smíchanou se solí. Vypracujeme (ručně nebo šlehačem) řídké těsto, které necháme asi hodinu kynout. Po vykynutí těsto nalijeme na vyšší plech vymazaný tukem, roztáhneme jej rukama potřenýma olejem, poklademe jahodami nebo borůvkami a posypeme drobenkou.

Necháme chvilku kynout a pak upečeme v předehřáté troubě na 180–190 °C po dobu asi 30–35 minut.



Nechte vzejít kvásek. V misce rozmíchejte droždí s cukrem a poté s mlékem. Nechte asi 5 minut na teplém místě. Zatím v míse utřete máslo s vejcem, přidejte mouku a kvásek. Hněťte v robotu hákem nebo ručně vařečkou 5 minut, dokud nevznikne hladké nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš řídké, můžete přidat postupně až 35 g mouky.

Těsto v míse vytřené olejem nechte kynout na teplém místě 
1 hodinu. Zatím připravte náplň. V kastrolu rozpusťte máslo s cukrem, přidejte, kakao, skořici a nakonec vmíchejte nasekané oříšky. Nechte zchladnout.

Na pomoučněném válu vyválejte obdélník 30 x 50 cm. Potřete ho čokoládovou náplní a pevně zarolujte z té delší strany. Váleček podélně rozřízněte napůl a smotejte do spirály, aby byl vidět otevřený řez s čokoládou. Vzniklý cop přesuňte do obdélníkové formy nebo bábovky. Nechte v teple opět vykynout půl až hodinu.

Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 30 minut. Babku vyklopte na mřížku a nechte zchladnout.


Těsto
20 g droždí
1 lžíce cukr krupice
100 ml mléko
80 g máslo
1 ks vejce
250 g hladká mouka

Náplň
máslo
cukr krupice
kakao
skořice
mleté lískové ořechy
Moravské Koláče☝
BUDEME POTŘEBOVAT:
500g hladké mouky, 100g polohrubé mouky, 60g moučkového cukru, 1 lžička soli, 1 kostka čerstvého droždí, 300ml vlažného mléka, 200ml oleje, 2 žloutky + 1 vejce na potření.
V hrnečku si ohřejeme trochu mléka, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci hladké mouky, důkladně rozmícháme a necháme vzejít kvásek. Do mísy vsypeme mouku (já míchám hladkou s polohrubou, ale není to nutné, stačí hladká), vlijeme kvásek, přidáme žloutky, olej, sůl a zbytek vlažného mléka a vymícháme hladké nelepivé těsto. Necháme v teple vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na bochánky, necháme pod igelitem ještě chvilku odpočinout a potom naplníme tvarohem, povidly a rozinkami v rumu jako buchty, ukládáme na plech s pečícím papírem spojem dolů, zploštíme do tvaru koláče a necháme kynout pod igelitem asi 30 minut. Pak do každého uděláme důlek, naplníme povidly, tvarohem,
nebo ovocem (1/2 meruňky, 1/2 švestky, rybíz, borůvky) okraje potřeme vejcem a celé posypeme drobenkou.
Pečeme asi 25 minut na 170 stupňů, podle vaší trouby. Hotové potírám rumem.

Náplň: 2 kostky měkkého tvarohu v alobalu, 2 žloutky (nebo 1celé vajíčko), vanilkový cukr, cukr moučka dle chuti, citrónová kůra, rum.
Drobenka: 4 lžíce polohrubé mouky, 4 lžíce moučkového cukru, 30g másla.