👲Borůvkový koláč
250g hladké mouky250g polohrubé mouky
100g cukru
90g máslové Héry nebo másla (rozpustit)2 žloutky
1/2 droždí
2 dcl mléka (možno i více)
Citrónová kůra
Sůl špetka
Trochu rumu
Drobenkový koláč s tvarohem a borůvkami
- 600 g polohrubé mouky
- 250 g změklého másla
- 150 g moučkového cukru
- 1 prášek do pečiva
Na náplň:
- 4 vaničky měkkého tvarohu
- 100 ml mléka
- 2 vejce
- 150 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
Další suroviny:
- borůvky (čerstvé nebo mražené)
- tuk a strouhaný kokos na vymazání a vysypání plechu
1. Připravte si drobenku: V míse promíchejte mouku s práškem do pečiva a cukrem. Přidejte změklé máslo a prsty vypracujte sypkou směs, která bude tvořit základ koláče.
2. Smíchejte tvarohovou náplň: Tvaroh vyšlehejte s mlékem, vejci, cukrem a vanilkovým cukrem. Měla by vzniknout hladká a krémová hmota.
3. Vrstvení koláče: Plech vymažte tukem a vysypte strouhaným kokosem. Na dno rozprostřete dvě třetiny drobenky a lehce ji přitlačte. Poté nalijte tvarohovou směs, posypte borůvkami a nakonec zasypte zbytkem drobenky.
4. Pečení: Koláč vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte přibližně 40 minut, dokud povrch krásně nezezlátne a nezačne vonět po celém bytě.
5. Servírování: Po upečení nechte koláč krátce vychladnout, nakrájejte na řezy a podávejte samotný, s kávou nebo třeba s kopečkem šlehačky.
Jablečný koláč
- 350 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 250 g másla
- 1 ČL prášku do pečiva
- 5 ks velkých jablek
- 1 ČL skořice
- 1 žloutek
Jak budeme postupovat:
1. začneme tím, že si smícháme mouku, polovinu cukru, máslo, prášek do pečiva, žloutek a vanilkový cukr. Nakonec přidáme 1 dl vody a důkladně promícháme.
2. Vypracujeme si hezké hladké těsto, které si rozdělíme na 2 části. Větší a menší.
3. Větší část těsta si rozprostřeme na plech, který jsme vymazali a posypali.
4. Dále si jablka oloupeme a nastrouháme do misky, přidáme cukr a také mletou skořicí. Důkladně promícháme a jablečnou náplň rovnoměrně navrstvíme na náš plát těsta, který máme na plechu.
5. Menší část těsta si nyní nastrouháme či nakrájíme na drobné kousky, kterými zasypeme naší jablečnou náplň.
6. Pečeme při 180 stupních zhruba 25 minut.
7. Po dopečení a vychladnutí si náš koláč přizdobíme moučkovým cukrem.
Recepty na Jablečné koláče 10x
- mouka polohrubá 225 gramů
- máslo 150 gramů
- cukr 50 gramů
- mouka (na vál)
- tuk 1 lžíce (na vymazání)
Na náplň:
- rybíz červený 700 gramů (nebo bílý)
- marcipán 300 gramů (marcipánová hmota)
- máslo 225 gramů
- vejce 3
- želatina 8 plátků (bílá)
- šťáva pomerančová 150 mililitrů
- cukr moučkový 4 lžíce
Rybíz důkladně oberte, omyjte a nechte okapat. Mouku prosejte na vál, nakrájejte do ní máslo, přisypte cukr a rukama zpracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte uležet 30 minut v chladu. Odpočatým těstem vyložte vymazanou koláčovou formu a okraje vytáhněte do výše. Těsto propíchejte několikrát vidličkou. Formu vložte do předehřáté trouby a pečte při 200°C 15 minut.
V míse vymíchejte máslo, vejce a marcipánovou hmotu do hustého krému. Krémem potřete předpečený koláčový korpus. Vraťte do trouby, teplotu snižte na 170°C a pečte asi 30 minut, až jsou okraje zlatohnědé. Koláč nechte vychladnout.
Želatinu nechte změknout ve studené vodě, vyždímejte a rozpusťte v horké vodě. Promíchejte ji s pomerančovou šťávou a s cukrem, přidejte rybíz a hmotu nechte v chladu, až začne tuhnout. Želírovací hmotou potřete koláč a dejte do chladu úplně ztuhnout. Krájejte na trojúhelníky a podávejte vychlazené.
Plněné moravské koláče - z videa
500 g polohrubé muky120 g krystalového cukru
30 g droždí
100 g másla
300 ml mléka
2 ks žloutky
špetka soli
30 g droždí
1 lžičku Kr. cukru
100 ml vlažného mléka
Těsto:
80 g práškového cukru
1 bal. vanilkového cukru
2 žloutky
250 ml smetany ke šlehání
120 g změklého másla nebo margarínu
500 g polohrubé mouky
Trochu citrónové kůry
½ lžičky soli
1 vejce k potření
2. Nakonec do směsi vmícháme šlehačku, kterou jsme si vyšlehali ze smetany. Těsto mícháme alespoň 5 minut, poté ho přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě – stačí 3/4 hodinky.
3. Vykynuté těsto rozválíme na plát hrubý asi ½ cm a nakrájíme ho na čtverce. Do středu každého čtverce navrstvíme 1 lžičku náplně a vyformujeme do tvaru kuličky. Ukládáme na plech vymazaný tukem tak, aby byl spoj těsta na spodní straně.
4. Do středu každé kuličky uděláme důlek a potřeme celý povrch rozšlehaným vejcem. Potom do jamky ještě navrstvíme makovou nebo povidlovou, tvarohovou či ořechovou náplň a než se trouba zahřeje, necháme ještě 15 minut odpočinout. Potom vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme při teplotě 180 stupňů asi 20 minut.
Koláč - kynutý hrnkový rybízový☝
2 PL polohrubé mouky
2 PL cukru krupice
špetka soli
1 žloutek
Po vykynutí těsta dáme na pomaštěný plech, kde těsto roztáhneme dlaněmi. Navrch dáme ovoce a posypeme drobenkou. Necháme ještě chvilku kynout než se rozehřeje trouba.
švestky (popř. jiné ovoce - blumy, meruňky, rybíz, borůvky)
Drobenka
1 hrnek hrubé mouky
1/2 hrnku cukru krupice + 1 vanilkový cukr
3 – 4 polévkové lžíce másla
Pečeme v předehřáté troubě, na 180 °C
Rychlý koláč švestkový s práškem do pečiva

2,5 hrnku polohrubé mouky1,25 hrnku mléka
6 lžic másla
21 g čerstvého droždí (1/2 kostky)
1 špetka soli
3 lžíce cukru
2 žloutky
Ovoce
jahody (nebo jiné ovoce)
Drobenka
1 hrnek polohrubé mouky
0,5 hrnku cukru
4-5 lžic másla
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme rozdrobené droždí, rozpuštěný vlahý tuk, postupně mléko a mouku smíchanou se solí. Vypracujeme (ručně nebo šlehačem) řídké těsto, které necháme asi hodinu kynout. Po vykynutí těsto nalijeme na vyšší plech vymazaný tukem, roztáhneme jej rukama potřenýma olejem, poklademe jahodami nebo borůvkami a posypeme drobenkou.
Necháme chvilku kynout a pak upečeme v předehřáté troubě na 180–190 °C po dobu asi 30–35 minut.
Sladký kynutý pletenec s náplní ze švestkových povidel
Pletenec s kakaovou náplníNechte vzejít kvásek. V misce rozmíchejte droždí s cukrem a poté s mlékem. Nechte asi 5 minut na teplém místě. Zatím v míse utřete máslo s vejcem, přidejte mouku a kvásek. Hněťte v robotu hákem nebo ručně vařečkou 5 minut, dokud nevznikne hladké nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš řídké, můžete přidat postupně až 35 g mouky.
Těsto v míse vytřené olejem nechte kynout na teplém místě
Na pomoučněném válu vyválejte obdélník 30 x 50 cm. Potřete ho čokoládovou náplní a pevně zarolujte z té delší strany. Váleček podélně rozřízněte napůl a smotejte do spirály, aby byl vidět otevřený řez s čokoládou. Vzniklý cop přesuňte do obdélníkové formy nebo bábovky. Nechte v teple opět vykynout půl až hodinu.
Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 30 minut. Babku vyklopte na mřížku a nechte zchladnout.
20 g droždí
1 lžíce cukr krupice
100 ml mléko
80 g máslo
1 ks vejce
250 g hladká mouka
Náplň
máslo
cukr krupice
kakao
skořice
mleté lískové ořechy
Maďarský tvarohový koláč s třešněmi
Těsto:
Tvarohová vrstva:
- 2 jablka
- 1 hrnek mouky polohrubé
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek mléka
- 1 vanilkový cukr
Krém
- 1 vejce
- 1 hrnek mléka
- 1 lžíce škrobu
- cukr dle chuti
Postup
- Na mírném ohni uvaříme trochu mléko, vejce, cukr a škrob. Za stálého míchání přidáme i zbytek mléka. Vaříme do zahuštění, stáhneme z vařiče a necháme vychladnout.
- V míse vyšleháme cukr, vejce a přidáme mléko. Mouku smícháme s kypřícím práškem a přidáme do těsta.
- Jablka si oloupeme a nakrájíme. Připravíme si formu, kterou vymažeme máslem. Na dno formy naskládáme jablka. Těsto nalijeme na jablka. Cukrářským sáčkem navrstvíme na těsto krém.
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů a pečeme půl hodiny. Necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.
- 500 g hladké moukyšpetka solipůl hrníčku cukruvanilkový cukr200 ml vlažného mléka2 vejcesilnější plátek herypůl kostky droždíNÁPLŇkelímek zakysané smetanycukr podle chutivanilkový cukržloutek (k potření)Takto budeme v receptu postupovat:Těsto vyděláme klasickým způsobem jako kynuté těsto. Než nám vykyne, připravíme si nádivku. Všechny ingredience tedy smícháme dohromady. Podle chuti můžete přidat do nádivky i rozinky, oříšky, mandle a pod.Po vykynutí těsta rozválíme na 1cm vysokou placku a vykrajujeme čtverce (velikost si určíme podle sebe).Na čtverečky klademe smetanovou náplň. Protější rohy spojíme k sobě a na konec potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme na 200 stupňů dozlatova.
-



