- 3 ks vejce
- • 250 g krupicového cukru
- • 350 g polohrubá mouka
- • 1 bal. prášek do pečiva
- • 1 bal. vanilkový cukr
- • 100 ml olej
- • 100 ml vlažná voda nebo mléko
- • 1,5 PL holandské kakao
- • 50 g čokoláda na vaření nemusí být
- • višně
- Celá vejce vyšleháme na hustou pěnu, po lžících zašleháme cukr, střídavě, olej s vodou a vařečkou prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Plech s vyššími okraji, rozměr 30x40 cm, vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Na plech rozetřeme 3/4 těsta, do zbylého těsta zamícháme proseté kakao a rozlijeme na bledé těsto.
- Višně omyjeme, vypeckujeme a rovnoměrně rozložíme na povrch. Čokoládu posekáme na kousky a posypeme těsto. Upečeme při teplotě 180 ° C 25 minut nebo podle potřeby.
- Strouhaný koláč - višně v rumu (pro děti bez rumu)
- 200 g polohrubé mouky
- 125 g Héra
- 80 g cukru moučka
- 4 lžíce hořkého kakaa
- ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 2 žloutky
- Na naložení višní
- rum
- sklenice vypeckovaných višní
- Tvarohová náplň
- 1 tvaroh (dochutíme rum z naložených višní)
- 2 lžíce cukru
- 2 bílky
Jako první si připravte višně v rumu. Den předem vypeckujte višně, dejte je do sklenice, zalijte rumem a nechte do druhého dne odležet v chladu.
Na vále ze všech surovin vypracujeme těsto, dvě třetiny rozválíme a namačkáme na vymazaný plech, rozetřeme tvarohovou náplň a poklademe višněmi. Navrch nastrouháme zbytek těsta, dobře se strouhá, když ho na chvíli dáme ztuhnout do mrazáku.
Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °c přibližně půl hodiny.
💘Višňová bublanina v remosce
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- ½ hrnek mléka nebo vody
- ½ hrnku oleje nebo rozpuštěné máslo
- 2 vejce
- 1/2 kypřicí prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 400 g višňového kompotu ( jakékoli ovoce)
Vajíčka vyšlehejte s cukrem. Přidejte mléko, olej a promíchejte.
Mouku smíchejte s kypřicím práškem, nasypte k tekutým surovinám a vypracujte těsto.
Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech .
Nakonec posypte višněmi a dejte péct na 180 stupňů cca 20 minut.
Kynuté koláčky s višněmi
100 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 vejce
- 500 g mouka (polohrubá)
- 60 g cukr (krystal)
- 150 g Héra
- 25 g droždí (sušené)
- 1 ks žloutek
- 250 ml mléka
- sůl
Náplň:
250 g tvaroh100 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 vejce
200 g třešně nebo višně (vypeckované)
1 ks vejce na potření okrajů
Do mouky přidáme cukr, rozpuštěný tuk, droždí, žloutek, sůl, vlažné mléko a vypracujeme tužší těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto vykrajujeme lžicí a tvoříme kouličky, rozmáčkneme skleničkou na koláčky.
do každého důlku dáme lžíci tvarohu smíchaného s cukrem a vajíčkem na něj poklademe třešně a drobenku,
Vykynuté těsto vykrajujeme lžicí a tvoříme kouličky, rozmáčkneme skleničkou na koláčky.
do každého důlku dáme lžíci tvarohu smíchaného s cukrem a vajíčkem na něj poklademe třešně a drobenku,
- Koláčky přemístíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut.
Drobenka: máslo, hrubá mouka, cukr