středa 26. července 2023

Višňová nebo z třešní bublanina , Strouhaný koláč s ovocem , Kynuté koláčky s višněmi

 Višňová mramorová bublanina  

  • 3 ks vejce
  • • 250 g krupicového cukru 
  • • 350 g polohrubá mouka 
  • • 1 bal. prášek do pečiva
  • • 1 bal. vanilkový cukr
  • • 100 ml olej 
  • • 100 ml vlažná voda nebo mléko
  • • 1,5 PL holandské kakao
  • • 50 g čokoláda na vaření nemusí být
  • • višně
  •  Celá vejce vyšleháme  na hustou pěnu, po lžících zašleháme cukr, střídavě, olej s vodou a vařečkou prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  • Plech s vyššími okraji, rozměr 30x40 cm, vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Na plech rozetřeme 3/4 těsta, do zbylého těsta zamícháme proseté kakao a rozlijeme na bledé těsto.
  • Višně omyjeme, vypeckujeme a rovnoměrně rozložíme na povrch. Čokoládu posekáme na kousky a posypeme těsto. Upečeme při teplotě 180 ° C 25 minut nebo podle potřeby.
  • Strouhaný koláč - višně v rumu (pro děti bez rumu)

  • 200 g polohrubé mouky
  • 125 g Héra
  • 80 g cukru moučka
  • 4 lžíce hořkého kakaa
  • ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 2 žloutky

  • Na naložení višní
  • rum
  • sklenice vypeckovaných višní

  • Tvarohová náplň
  • 1 tvaroh (dochutíme rum z naložených višní)
  • 2 lžíce cukru
  • 2 bílky

Jako první si připravte višně v rumu. Den předem vypeckujte višně, dejte je do sklenice, zalijte rumem a nechte do druhého dne odležet v chladu.

Na vále ze všech surovin vypracujeme těsto, dvě třetiny rozválíme a namačkáme na vymazaný plech, rozetřeme tvarohovou náplň a poklademe višněmi. Navrch nastrouháme zbytek těsta, dobře se strouhá, když ho na chvíli dáme ztuhnout do mrazáku.

Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °c přibližně  půl hodiny.

💘Višňová bublanina v remosce

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • ½ hrnek mléka nebo vody
  • ½ hrnku oleje nebo rozpuštěné máslo
  • 2 vejce
  • 1/2 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 400 g višňového kompotu ( jakékoli ovoce)

Vajíčka vyšlehejte s cukrem. Přidejte mléko, olej a promíchejte.
Mouku smíchejte s kypřicím práškem, nasypte k tekutým surovinám a vypracujte těsto.
Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech .
Nakonec posypte višněmi  a dejte péct na 180 stupňů cca 20 minut.

Kynuté koláčky s višněmi
  • 500 g mouka (polohrubá) 
  • 60 g cukr (krystal)
  • 150 g Héra
  • 25 g droždí (sušené)
  • 1 ks žloutek
  • 250 ml mléka
  • sůl

Náplň:

250 g tvaroh
100 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 vejce

200 g třešně nebo višně (vypeckované)
1 ks vejce na potření okrajů

Do mouky přidáme cukr, rozpuštěný tuk, droždí, žloutek, sůl, vlažné mléko a vypracujeme tužší těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto vykrajujeme lžicí a tvoříme kouličky, rozmáčkneme skleničkou na koláčky.
do každého důlku dáme lžíci tvarohu smíchaného s cukrem a vajíčkem na něj poklademe třešně a drobenku,
  1. Koláčky přemístíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut. 
Drobenka: máslo, hrubá mouka, cukr