úterý 25. července 2023

☝Základní recept na kynuté těsto☝ + nekynutá + Náplně do buchet

Recept na kynuté těsto na videu

Základní recept na kynuté těsto☝


Posvícenské půlroční koláčky (nekynuté) – reBarbora's kitchen3 hrnky polohrubé mouky, špetka soli, 
250 ml mléka, 
1/2 kostičky droždí (21 g) nebo 2 lžičky sušeného 
1 žloutek, 1 dl oleje, 
3 lžíce cukru

Postup

Do mírně teplého mléka nasypeme cukr, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít. Do mísy zatím dáme mouku, osolíme, přidáme žloutky, olej a nakonec kvásek. 
Vařečkou vypracujeme hladké nelepivé těsto. 
V případě potřeby můžeme přidat mouku. 
Necháme pořádně nakynout. 
 


Buchtičky z videa

370 g (3 šálky) víceúčelové mouky
1 vejce
1 žloutek
20 g (1 1/2 polévkové lžíce) cukru
8 g instantního droždí
210 ml (3/4 šálku) mléka
8 g (1 1/4 lžičky) soli
65 g (1/4 šálku) másla
1. Do mísy přidejte mouku, vejce, žloutek, cukr, droždí, mléko a sůl a vše promíchejte. Když se všechny suroviny spojí a těsto se začne spojovat, prohněteme ho rukama.
2. Postupně přidávejte máslo a pokračujte v hnětení, dokud není těsto hladké. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout 90 minut nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
3. Po uplynutí času sejměte potravinářskou fólii, rukou vytlačte plyn z lisu na těsto a těsto přeneste na pracovní plochu.
4. Rozdělte ho na 48 kousků, každý asi 15 g, a vyválejte z něj kuličky. Kolem nádoby  rozmístěte kuličky těsta do kruhu. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout.
5. Po 30 minutách je potřete vajíčkem a doprostřed misky přidejte sýr a na sýr přidejte med. Přeneste do trouby a pečte při 180 °C/360 °F 20 minut.
6. Po upečení potřeme buchtičky rozpuštěným máslem a podáváme.

Recept na buchtičky s vanilkovým pudinkem

650 ml mléka
1 vanilkový pudink
4-5 lžic cukru krupice

U tohoto postupu začneme tím, že do hrnce nalijeme 500 ml mléka, přidáme cukr a necháme vařit. Mezitím si do jiné nádoby nalijeme zbylé mléko, do kterého přidáme vanilkový pudink a dobře rozmícháme. Ve chvíli, kdy se směs na plotně začíná vařit, přidáme mléko s pudinkem a za stálého míchání vaříme až do chvíle, kdy nám pomalu začne celá směs bublat. V tu chvíli máme hotovo a můžeme podávat.

Buchtičky se žloutkovým krémem

Pokud chcete zvolit zlatou střední cestu, připravte si buchtičky s vanilkovým krémem. 

800 ml mléka
1 balíček vanilkového pudinku
1 celou vanilku
4 lžíce třtinového cukru
4 žloutky
20 g másla

Přibližně 200 ml mléka odlijeme stranou a zbylé mléko dáme vařit. V předem odlitém mléce rozmícháme vanilkový pudink a vmícháme ho do mléka na plotně. Za stálého míchání směs přivedeme k varu, přidáme třtinový cukr, vanilku a minimálně 2 minuty vaříme. Nakonec do směsi přidáme žloutky, které předem rozkvedláme s trochou mléka. Poté dáme pryč z plotýnky a přidáme máslo.

1/2 kostky čerstvého droždí,
1 hrnek hladké mouky, 
1 hrnek polohrubé mouky                                
3  PL oleje
½ šálku mléka
2 lžíce cukru
¼ čajové lžičky soli
1 žloutek

Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme cukr, vlažné mléko, a trochu mouky, zlehka promícháme a necháme vykynout. Do hlubší mísy nasypeme mouku, vlijeme vykynutý kvásek, přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru, sůl, olej, žloutky a mléko.
Vše společně vymícháme na vláčné hladké těsto. Dáme kynout.
Vykynuté těsto přeložíme na moukou podsypaný vál, rozválíme, vytvoříme devět čtverců, které naplníme povidly, zabalíme a dáme do vymazané remosky, kde necháme ještě 20 minut kynout. Potřeme tukem a pečeme v remosce 30 minut.

Posvícenské koláče nekynuté těsto

Necháme vzejít kvásek z trochy vlažného mléka, cukru a droždí. Ze všech surovin a kvásku pak zpracujeme těsto. 100% tuk nastrouháme na struhadle, aby se lépe zapracoval. 
Nedáváme kynout.
Z másla, mouky a cukr vypracujeme drobenku.

3/4 sklenky mléka

Svatební koláče / Recepty | ProMaminky.cz60 g droždí
2 lžičky cukru
500 g polohrubé mouky + špetka soli 
1 ks vanilkový cukr
250 g - 100% tuku
2 ks vejce

Nádivky do kynutých těst na buchty, koláče

Kakaová
Práškové kakao, cukr moučka,150-200 g másla,100 g rozinek namočených v rumu + perníčky.
Kakao, cukr, rozdrcené perníčky smíchat a posypat na těsto, polít rozpuštěným máslem a rozinkami. 

MAKOVÁ
200 g máku, ¼ l mléka, 3 lžíce pískového cukru, 1 balíček vanilinového cukru,
1 lžíce rumu, špetka mleté skořice, citronové šťáva i kůra, případně rozinky.
Umletý mák dáme do kastrůlku, zalijeme mlékem, povaříme, mícháme a když směs zhoustne, odstavíme ji z tepelného zdroje. Vmícháme pískový a vanilkový cukr, ochutíme skořicí, rumem a citronovou kůrou. 

POVIDLOVÁ 

200 g švestkových povidel, 1 balíček vanilinového cukru, mletá skořice, rum, citronová kůra.
Jsou-li povidla hodně hustá, zředíme je malým množstvím vlažné vody, přidáme vanilinový cukr, rum, skořici a citronovou kůru. Dobře promícháme a použijeme.

OŘECHOVÁ 
  • 250 g rozemletých vlašských ořechů, 2 lžíce cukru, 2 lžíce rumu, 2 lžíce medu, asi 250 ml mléka a lžička citrónové kůry a hrst rozinek - všechno se dá vařit a za stálého míchání necháme chvilku vychladit
V mléce rozmícháme pískový i vanilinový cukr, uvedeme do varu a do vroucího mléka vsypeme nastrouhané ořechy. Dobře zamícháme a odstavíme z tepelného zdroje. Ochutíme citronovou kůrou a rumem. Máme-li málo ořechových jader, můžeme je nastavit rozemletými ovesnými vločkami nebo piškotovými drobečky. 

Tvarohová 
2 měkké tvarohy,1 vanilkový cukr,2 lžíce moučkového cukru,
1  žloutek, 1 ušlehaný bílek (rozinky namočené v rumu)

Jablečná náplň

1 kg jablek, 3 lžíce pískového cukru, 4 lžíce vody, 1 balíček vanilinového cukru, špetka mleté skořice, citronová šťáva

1. Oloupaná jablka pokrájíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců a nahrubo nastrouháme
(nebo pokrájíme na tenké plátky)
2. Dáme do hrnce, přidáme vodu a na mírném ohni za občasného zamíchání dusíme doměkka
3. Pak přidáme pískový cukr, vanilinový cukr a skořici, citronovou šťávu
4. Když je jablečná kaše dostatečně hustá a většina vody se odpařila můžeme ji použít.



Moravské koláče  

1 lžička krupicového cukru
42 g droždí
250 ml mléka
400 g polohrubé mouky

70 g hladké mouky
125 g cukru krupice
150 g másla
4 žloutky
Na vrch koláčků povidla nebo ovoce (půl švestky, rybíz, půlka meruňky)


Pak posypat drobenkou,  másla,  hrubá mouka,  cukr krupice

Náplň
1 a 1/5 tvarohu
1 PL  cukru moučka
1 lžička vanilkového pudingu
1 PL rozinek
trochu rumu

Po vykynutí těsta z něj odkrajujeme lžící malé kousky, které zakulatíme a vytvoříme z nich placičky. Naplníme je přichystaným tvarohem, uzavřeme a klademe na plech.
Necháme na plechu ještě chvilku nakynout, cca 10 minut.
Středy koláčků pak vytlačíme skleničkou a do vzniklého důlku dáme povidla. 
Okraje potřeme zbývajícím rozšlehaným žloutkem a posypeme drobenkou.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 160-170 °C asi 35 minut.
Vychladlé koláče pocukrujeme.

Řepánky 

    0,50 kostka droždí
    75 g cukr krupice
    200 g polohrubá mouka
    300 g hladká mouka
    150 ml mléko - 200 ml
    75 g máslo změklé
    2 ks žloutky + 1 vejce na potření

    1 lžička citronová kůra
    1 ks vanilkový cukr
    1 špetka sůl
    1 ks cukrová řepa - 2
    300 ml mléko
    250 g mák mletý
    3 lžíce cukr krupice
    1 ks vanilkový cukr
    1 lžička citronová šťáva

    Nejprve si připravte těsto. Droždí promíchejte s trochou vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a 2 lžičky mouky. Nechte vzejít kvásek. Potom k němu přidejte zbylé suroviny a postupně přilévejte zbylé mléko. Rukama vypracujte měkké těsto, přikryjte utěrkou a dejte asi tak na
    30-45 minut kynout. Těsto by nemělo být příliš tuhé, mělo by se malinko lepit na prst.
Návod na náplň do řepánků 

Řepu si okrájejte a nakrájejte na kousky. Dejte ji vařit doměkka cca 20-30 min. Vařenou řepu nastrouhejte do mísy, posypejte mákem, cukrem, vanilkovým cukrem, pokapejte citrónovou šťávou, zalijte mlékem a vše slabě povařte. Množství mléka určete tak, aby nebyla náplň příliš řídká. Při vaření stále míchejte.

Z těsta si udělejte kuličky, rukou je roztáhněte na placku. Doprostřed dejte lžíci chladné náplně a zabalte. Řepánky klaďte na plech vyložený pečícím papírem tak, aby se navzájem nedotýkaly. Potřete je vajíčkem a pečte dozlatova ve vyhřáté troubě na 150 – 170 °C zhruba 30 minut. Po upečení nechte zcela vychladnout a podávejte.


      Rozinkové pečivo (kynuté těsto) na videu

      Nekynutý makový závin  

      250 g hladké mouky
      125 g másla
      50 g cukru
      75 ml oleje 
      75 g mléka 2 lžičky prášku do pečiva 
      špetka soli
      1 vejce


      Náplň maková
      1 hrnek mák mletý
      1 hrnek mléko
      5 lžíce moučkový cukr
      1 lžíce marmeláda nebo med
      0,50 ks vanilkový cukr
      1 špetka skořice - mletá
      0,50 lžička citronová kůra strouhaná

      Nádivku připravíme tak, že mletý mák povaříme v mléce asi 15 minut do zhoustnutí. 
      Pak přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme.
      Přísady ne těsto smícháme. Hotové těsto rozdělíme na dvě části. 
      Vyválíme a naplníme makovou náplní.
      Svineme a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme  na 180 st.45 minut.

      Závin čokoládový☝

      Těsto vyválíme, lehce potřeme rozpuštěným máslem a 
      drť z rumových perníčků  
      (do mísy rozdrobíme 1 sáček rumových perníčků, kakao). 
      Potřeme těsto svineme. 

       Potřeme je rozpuštěným máslem a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme dorůžova asi 25 minut. Hned po vytažení z trouby můžeme znovu potřít rozpuštěným máslem nebo olejem 

      • Nutellový pletenec postup na videu
      • 500 g hladké mouky
        250 ml mléka
        1 vejce
        80 g cukru krystal
        8 g droždí
        60 ml olej
      • náplň:
      • 100 g Nutelly
        50 g mletých mandlí
        20 g másla
        10 g sekaných mandlí

      Dukátové buchtičky


        Výsledek obrázku pro Dukátové buchtičkyna buchtičky
        500 g polohrubé mouky
        25 g droždí
        70 g cukru
        250–300 ml mléka
        2 vejce
        150 g másla
        citronová kůra
        sůl
        100 g oleje

        Vanilkový krém
        600 ml mléka
        100 g cukru
        2 vaječné žloutky
        ½ balíčku vanilkového pudinku
        ½ balíčku vanilkového cukru

        Do mísy přesejeme mouku, přidáme rozdrobené droždí, cukr, zalijeme částí vlažného mléka a dáme na teplé místo nakynout.
        Přidáme vejce, zbytek mléka, polovinu rozpuštěného másla, nastrouhanou kůru z citronu, sůl a prohněteme.
        Nádobu přikryjeme ubrouskem a dáme opět na teplé místo náležitě vykynout.
        Poté těsto vyklopíme na pomoučněný vál. Vyválíme ho na dlouhý pruh, který nakrájíme na malé díly.
        Do pekáčku dáme zůstatek rozpuštěného másla a olej. Jednotlivé dílky těsta klademe do tuku.
         Naplněný pekáček vložíme do středně vyhřáté trouby. Buchtičky upečeme dozlatova.

        Vanilkový krém
        Z mléka, cukru, vanilky a pudinkových prášků uvaříme hustý krém, který za stálého míchání necháme vychladnout. Pak krém rozšleháme a přidáme máslo nakrájené na malé kousky a žloutky. Šleháme asi 5 minut, aby krém byl hladký a našlehaný.

      Poznámka

          Bílky / nechat na pusinky s bílků a čokoládou