☝Základní recept na kynuté těsto☝
Postup
Recept na buchtičky s vanilkovým pudinkem
650 ml mléka1 vanilkový pudink
4-5 lžic cukru krupice
U tohoto postupu začneme tím, že do hrnce nalijeme 500 ml mléka, přidáme cukr a necháme vařit. Mezitím si do jiné nádoby nalijeme zbylé mléko, do kterého přidáme vanilkový pudink a dobře rozmícháme. Ve chvíli, kdy se směs na plotně začíná vařit, přidáme mléko s pudinkem a za stálého míchání vaříme až do chvíle, kdy nám pomalu začne celá směs bublat. V tu chvíli máme hotovo a můžeme podávat.
Buchtičky se žloutkovým krémem
Pokud chcete zvolit zlatou střední cestu, připravte si buchtičky s vanilkovým krémem.1 balíček vanilkového pudinku
1 celou vanilku
4 lžíce třtinového cukru
4 žloutky
20 g másla
Přibližně 200 ml mléka odlijeme stranou a zbylé mléko dáme vařit. V předem odlitém mléce rozmícháme vanilkový pudink a vmícháme ho do mléka na plotně. Za stálého míchání směs přivedeme k varu, přidáme třtinový cukr, vanilku a minimálně 2 minuty vaříme. Nakonec do směsi přidáme žloutky, které předem rozkvedláme s trochou mléka. Poté dáme pryč z plotýnky a přidáme máslo.
1 hrnek hladké mouky,
3 PL oleje
½ šálku mléka
2 lžíce cukru
¼ čajové lžičky soli
1 žloutek
Vše společně vymícháme na vláčné hladké těsto. Dáme kynout.
Vykynuté těsto přeložíme na moukou podsypaný vál, rozválíme, vytvoříme devět čtverců, které naplníme povidly, zabalíme a dáme do vymazané remosky, kde necháme ještě 20 minut kynout. Potřeme tukem a pečeme v remosce 30 minut.
3/4 sklenky mléka
250 g - 100% tuku
2 ks vejce
MAKOVÁ
POVIDLOVÁ
OŘECHOVÁ
- 250 g rozemletých vlašských ořechů, 2 lžíce cukru, 2 lžíce rumu, 2 lžíce medu, asi 250 ml mléka a lžička citrónové kůry a hrst rozinek - všechno se dá vařit a za stálého míchání necháme chvilku vychladit
Jablečná náplň
1 kg jablek, 3 lžíce pískového cukru, 4 lžíce vody, 1 balíček vanilinového cukru, špetka mleté skořice, citronová šťáva 1. Oloupaná jablka pokrájíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců a nahrubo nastrouháme (nebo pokrájíme na tenké plátky) 2. Dáme do hrnce, přidáme vodu a na mírném ohni za občasného zamíchání dusíme doměkka 3. Pak přidáme pískový cukr, vanilinový cukr a skořici, citronovou šťávu 4. Když je jablečná kaše dostatečně hustá a většina vody se odpařila můžeme ji použít. |
42 g droždí
250 ml mléka
400 g polohrubé mouky
70 g hladké mouky
125 g cukru krupice
150 g másla
4 žloutky
Na vrch koláčků povidla nebo ovoce (půl švestky, rybíz, půlka meruňky)
1 PL cukru moučka
1 lžička vanilkového pudingu
1 PL rozinek
trochu rumu
Necháme na plechu ještě chvilku nakynout, cca 10 minut.
Středy koláčků pak vytlačíme skleničkou a do vzniklého důlku dáme povidla.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 160-170 °C asi 35 minut.
Řepánky
- 0,50 kostka droždí
75 g cukr krupice
200 g polohrubá mouka
300 g hladká mouka
150 ml mléko - 200 ml
75 g máslo změklé
2 ks žloutky + 1 vejce na potření
1 lžička citronová kůra
1 ks vanilkový cukr
1 špetka sůl
1 ks cukrová řepa - 2
300 ml mléko
250 g mák mletý
3 lžíce cukr krupice
1 ks vanilkový cukr
1 lžička citronová šťáva
Nejprve si připravte těsto. Droždí promíchejte s trochou vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a 2 lžičky mouky. Nechte vzejít kvásek. Potom k němu přidejte zbylé suroviny a postupně přilévejte zbylé mléko. Rukama vypracujte měkké těsto, přikryjte utěrkou a dejte asi tak na
30-45 minut kynout. Těsto by nemělo být příliš tuhé, mělo by se malinko lepit na prst.
Z těsta si udělejte kuličky, rukou je roztáhněte na placku. Doprostřed dejte lžíci chladné náplně a zabalte. Řepánky klaďte na plech vyložený pečícím papírem tak, aby se navzájem nedotýkaly. Potřete je vajíčkem a pečte dozlatova ve vyhřáté troubě na 150 – 170 °C zhruba 30 minut. Po upečení nechte zcela vychladnout a podávejte.
Nekynutý makový závin
250 g hladké mouky
125 g másla
50 g cukru
75 ml oleje
75 g mléka 2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
1 vejce
Nádivku připravíme tak, že mletý mák povaříme v mléce asi 15 minut do zhoustnutí.
Pak přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme.
Přísady ne těsto smícháme. Hotové těsto rozdělíme na dvě části.
- Nutellový pletenec postup na videu500 g hladké mouky
- náplň:
- 100 g Nutelly
50 g mletých mandlí
20 g másla
10 g sekaných mandlí
250 ml mléka
1 vejce
80 g cukru krystal
8 g droždí
60 ml olej
Dukátové buchtičky
na buchtičky
500 g polohrubé mouky
25 g droždí
70 g cukru
250–300 ml mléka
2 vejce
150 g másla
citronová kůra
sůl
100 g oleje
Vanilkový krém
600 ml mléka
100 g cukru
2 vaječné žloutky
½ balíčku vanilkového pudinku
½ balíčku vanilkového cukru
Do mísy přesejeme mouku, přidáme rozdrobené droždí, cukr, zalijeme částí vlažného mléka a dáme na teplé místo nakynout.
Přidáme vejce, zbytek mléka, polovinu rozpuštěného másla, nastrouhanou kůru z citronu, sůl a prohněteme.
Nádobu přikryjeme ubrouskem a dáme opět na teplé místo náležitě vykynout.
Poté těsto vyklopíme na pomoučněný vál. Vyválíme ho na dlouhý pruh, který nakrájíme na malé díly.
Do pekáčku dáme zůstatek rozpuštěného másla a olej. Jednotlivé dílky těsta klademe do tuku.
Naplněný pekáček vložíme do středně vyhřáté trouby. Buchtičky upečeme dozlatova.
Vanilkový krémZ mléka, cukru, vanilky a pudinkových prášků uvaříme hustý krém, který za stálého míchání necháme vychladnout. Pak krém rozšleháme a přidáme máslo nakrájené na malé kousky a žloutky. Šleháme asi 5 minut, aby krém byl hladký a našlehaný.
500 g polohrubé mouky
25 g droždí
70 g cukru
250–300 ml mléka
2 vejce
150 g másla
citronová kůra
sůl
100 g oleje
Vanilkový krém
600 ml mléka
100 g cukru
2 vaječné žloutky
½ balíčku vanilkového pudinku
½ balíčku vanilkového cukru
Do mísy přesejeme mouku, přidáme rozdrobené droždí, cukr, zalijeme částí vlažného mléka a dáme na teplé místo nakynout.
Přidáme vejce, zbytek mléka, polovinu rozpuštěného másla, nastrouhanou kůru z citronu, sůl a prohněteme.
Nádobu přikryjeme ubrouskem a dáme opět na teplé místo náležitě vykynout.
Poté těsto vyklopíme na pomoučněný vál. Vyválíme ho na dlouhý pruh, který nakrájíme na malé díly.
Do pekáčku dáme zůstatek rozpuštěného másla a olej. Jednotlivé dílky těsta klademe do tuku.
Naplněný pekáček vložíme do středně vyhřáté trouby. Buchtičky upečeme dozlatova.
Vanilkový krém