3 vejce
200 g cukru krupice
240 ml mléka
120 ml rostlinného oleje (např. řepkový)
240 g hladké mouky
1 lžíce vanilkového extraktu
10 g prášku do pečiva
špetka soli
200 g cukru krupice
240 ml mléka
120 ml rostlinného oleje (např. řepkový)
240 g hladké mouky
1 lžíce vanilkového extraktu
10 g prášku do pečiva
špetka soli
V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé a nadýchané pěny (cca 3–4 minuty).
Přidejte mléko, olej a vanilku, lehce promíchejte.
V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Tuto směs postupně přidávejte k tekuté složce a jemně zapracujte, aby těsto zůstalo vzdušné.
Nalijte těsto do formy a pečte přibližně 35–45 minut. Hotový piškot poznáte tak, že špejle zapíchnutá do středu vyjde suchá.
Nechte vychladnout, poté vyklopte a můžete podávat. Skvěle se hodí jako základ pro dort nebo jen tak ke kávě.
Přidejte mléko, olej a vanilku, lehce promíchejte.
V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Tuto směs postupně přidávejte k tekuté složce a jemně zapracujte, aby těsto zůstalo vzdušné.
Nalijte těsto do formy a pečte přibližně 35–45 minut. Hotový piškot poznáte tak, že špejle zapíchnutá do středu vyjde suchá.
Nechte vychladnout, poté vyklopte a můžete podávat. Skvěle se hodí jako základ pro dort nebo jen tak ke kávě.


 Roláda se smetanovým krémem
Těsto:
- 4 žloutky
- 5 lžíce cukru
- 5 lžíce polohrubé mouky
- 4 bílky utřené v tuhý sníh
- 2 lžíce vody
  může být i s kakaem 1 PL lžíce
Krém:
- 2 smetany ke šlehání 33%
- 1 zakysaná smetana
- 2 ztužovače šlehačky nebo 1 pudink bez vaření
- ( pár kapek šťávy z citronu)
- 2 lžíce moučkového cukru
- Příprava:Utřeme žloutky s cukrem do pěny, přidáme mouku a ručně vmícháme tuhý sníh z bílků.
- Těsto rozetřeme na pečicí papír potřený olejem a pečeme na 180 °C do růžova.
- Počkáme 8 - 10 minut, aby z rolády odešla vařící pára, a poté ještě teplou roládu stočíme
- a necháme vychladnout.
- Než nám korpus rolády vychladne, tak si připravíme krém.
 Šlehačky vyšleháme s dvěma kusy ztužovače smetany. 
Jakmile máme ušlehanou šlehačku, tak si vedle v misce ušleháme zakysanou smetanu, 
cukr a vyšleháme. 
Do smetanového krému ručně vmícháme šlehačku a máme připravený krém. 
Korpus na roládu roztočíme, potřeme marmeládou, pak krémem a při zatáčení, 
opatrně sejmeme pečicí papír.
 Poté už jen zbývajícím krémem potřeme a dozdobíme roládu a můžeme dát vychladit
Kakaová roláda s tvarohovým krémem
Kakaové těsto
6 ks
vejce
1 špetka
sůl
6 PL
krystalový cukr
3 PL
kakao
1 ČL
prášek do pečiva
Kokosový krém
250 g
Mascarpone
3 PL
kondenzované mléko (salko) - nebo rozpuštěná bílá čokoláda
200 g
šlehačka 40%
3 PL
strouhaný kokos
Ještě potřebujeme
jahodový (nebo jiný) džem
strouhaný kokos na ozdobu
Čokoládová poleva
150 g
čokoláda na vaření
4 PL
olej
Šlehačková roláda bez mouky / recept na videu
 PL cukru
2 PL kakaa
4 vajíčka
1 smetanu na šlehání
.Kakaová roláda se šlehačkou
5  ks vejce
100  g moučkový cukr
30  g kakao
1  lžíce polohrubá mouka
Náplň
2  balení šlehačka
vanilkový cukr
ztužovač šlehačky
Bílky ušleháme do tuha, přidáme cukr a potom přidáváme po jednom žloutku a opatrně
zašleháváme. Nakonec přidáme kakao s moukou. Na plech dáme pečící papír, vlijeme těsto a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Ještě teplé stočíme a opět rozprostřeme.
Vychladlé potíráme šlehačkou ušlehanou se ztužovačem a vanilkovým cukrem.
Necháme dobře vychladit.
Piškotová roláda s jahodovou náplní ☝
5 lžic cukr krupice
5 lžic polohrubé mouky + 1 lžička prášku do pečiva (nemusí být)
1 lžíce teplé vody
1 lžíce teplé vody
Celá vejce ušleháme s vodou, cukrem , aby pěnová hmota byla světlá a jemná. 
Mouku a prášek do pečiva smícháme, prosejeme do pěnové hmoty a opatrně vmícháme.
Těsto nalijeme na pečící papír a pečeme ve středu předehřáté trouby na 180 °C.
Obvykle za 8 - 10 minut.
Těsto je upečené, je-li při dotyku pružné. 
 Peče-li se příliš dlouho, rozlomí se  při rolování. 
Ještě teplé stočíme a opět rozprostřeme a necháme vychladnout 
Vychladlé potíráme šlehačkou s jahodovou náplní
2x 30% šlehačky + Jahodový pudink bez vaření + 1 PL moučkového cukru.
Vše smícháme a ušleháme na pevný krém, potřeme roládu uvnitř i z vrchu.
Oříšková roláda se šlehačkou
4 vejce 
80 g cukru
80 g ořechy
40 g polohrubá mouka
80 g ořechy
40 g polohrubá mouka
Vejce vyšlehejte s cukrem do běla.
Vmíchejte mleté oříšky a mouku. Těsto rozetřete na připravený pečící papír.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 8-10 minut, až je těsto lehce do růžová.
Po upečení plát sejměte z plechu a zatočte. 
Nechte vychladnout, pak papír z plátu opatrně sloupněte. 
Do rolády dejte našlehanou šlehačku bez cukru a navrch potřete šlehačkou mírně oslazenou.
Vidličkou na povrchu rolády udělám pruhy.  Smetana na šlehání  2 ks
Bezé roláda
5 bílků
2 ks šlehačka
70 g lískové oříšky mleté + 70 g hladká mouka
100 g cukr krupice
Bílky a cukr ušleháme do tuha, mouku a oříšky smícháme dohromady a lehce promícháme do ušlehaného sněhu s cukrem. Plech - pečící papír - rozetřít na celý plech 1 cm vrstvu.
Péci cca při 180 °C cca 8-10 minut. Vychladlý plát obrátit na čistý pečící papír a spodní sundat. Potřít Vychladlé potřít ušlehanou šlehačkou, zabalit . Poté zbytkem šlehačky potřít vrch. Můžeme do vrchní šlehačky zamíchat lžičku moučkového cukru a pak potřít svinutou roládu.
Ořechový dort s máslovým krémem
4 vejce, 200 g cukru krupice, 10 lžic horké vody, 200 g polohrubé mouky,200 g mletých vlašských nebo lískových ořechů, 0.5 balíčku prášku do pečiva, špetka soli
Žloutky se zbývajícím cukrem a 4 lžícemi horké vody ušleháme do husté světlé pěny.
Opatrně do ní vmícháme mouku smíchanou s ořechy a práškem do pečiva a zbývající vodu. 
Nakonec zlehka vmícháme sníh.
Těsto urovnáme do formy (průměr 24 cm) s vymazaným a hrubou moukou vysypaným dnem.
Těsto urovnáme do formy (průměr 24 cm) s vymazaným a hrubou moukou vysypaným dnem.
Pečeme při 190°C 35-40 minut.
Krém:
| 2 ks | máslo | 
| kakao | |
| 0,5 l | mléko | 
| 100 g | cukr krupice | 
| 2 ks | vanilkový pudinkový prášek | 
Krém si připravíme tak, že uvaříme  pudinkový prášek v  mléce.. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a smícháme s pudinkem. Je dobré pudink ještě jednou přešlehat, aby neměl hrudky. 
Krém rozdělíme napůl a do jedné části přisypeme kakao.
Každý plát namažeme horkou marmeládou  lesní směs nebo ostružinovou s rumem, na ni dáme vrstvu krému 
jednou vanilkový, podruhé kakaový. Na vrchní plát naneseme jen krém a pomocí zdobičky dort dozdobíme. 
Karamelový dort
100 g cukr krystal, 1 dcl vody, 6 vajec, 150 g moučkového cukru, 240 g hrubé mouky,0,5 balíčku prášku do pečiva, 50 g ořechůKrystalový cukr rozehřejeme na karamel, zalijeme horkou vodou (pozor prská) a 
za mírného míchání necháme rozvařit. 
Mezitím si žloutky utřeme s moučkovým cukrem, přilijeme horký rozvařený karamel a ušleháme dohusta.
V mouce rozmícháme prášek do pečiva a ořechy.
V mouce rozmícháme prášek do pečiva a ořechy.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně vše přidáme ke žloutkové směsi.
Pak těsto nalijeme do větší vymazané a vysypané dortové formy 
a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 min.
Vychladlý dort rozkrojíme, naplníme náplní a přizdobíme.
Vychladlý dort rozkrojíme, naplníme náplní a přizdobíme.
Karamelová náplň:
Kondenzované mléko dáme vařit v neotevřené konzervě na 2 hodiny do vodní lázně, až vznikne karamel.
Máslo ušleháme do pěny a postupně přidáváme vlažný karamel po trochách  a stále šleháme až do krému. 
Vzniklý karamelový krém můžeme použít jako náplň do cukroví i dortů.
Karamelová rychlá a vynikající salko roláda
4 ks vejce
100 g moučkový cukr
1 PL zakysaná smetana
100 g hladká mouka
120 g mleté vlašské ořechy
Krém:
1 plechovka karamelové salko
150 g máslo
300 ml mléko
1 bal. karamelový pudink
POSTUP PŘÍPRAVY
- Žloutky vyšleháme s cukrem (50g) a smetanou do tuhé pěny. V druhé misce vyšleháme bílky s cukrem (50g) do tuhé lesklé pěny a postupně, po částech tuto pěnu zamícháme už jen vařečkou k žloutkové pěně.
- Přidáme hladkou mouku s mletými ořechy a jemně promícháme.
- Připravené těsto navrstvíme v tenké vrstvě na papírem vyložený plech a rovnoměrně rozetřeme.
- Dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 15 minut. Po upečení na těsto položíme utěrku a spolu i s papírem srolujeme a takto necháme těsto vychladnout. Po vychladnutí odstraníme papír.
- Z mléka a karamelového pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout. Pudink zakrývám potravinářskou fólií tak, aby se dotýkal povrchu, aby se nevytvořila tzv. kůže.
- Máslo vyšleháme do pěny, přidáme karamelové salko a postupně i vychladlý pudink. Krémem natřeme těsto a srolujeme. Povrch potřeme zbylým krémem a ozdobíme ořechy.
- Necháme ztuhnout v chladničce.
Čokoládový dort
4 vejce, 250 g cukru, 250 g polohrubé mouky, 1 necelý prášek do pečiva, 150 ml oleje,100 ml vroucí vody, 4 lžíce kakaového prášku
Postup
Dno dortové formy (průměr 24 cm) vymažeme a vysypeme hrubou moukou.
Dno dortové formy (průměr 24 cm) vymažeme a vysypeme hrubou moukou.
Celá vejce ušleháme s cukrem do tuha, dokud hmota viditelně nezesvětli a nenabude. 
Do  hmoty postupně za stálého šlehání pomalu přiléváme olej a pak horkou vodu. 
Pak vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Do těsta v mícháme kakao.
 Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi hodinu (zkoušíme špejlí). 
Upečený korpus necháme vychladnout.
Je-li korpus po upečení vyboulený, položíme na ještě teplý prkénko nebo rovný plech
Je-li korpus po upečení vyboulený, položíme na ještě teplý prkénko nebo rovný plech
a na chvíli zatížíme. Povrch se krásně srovná.

Krém:
250 g mascarpone
200 ml šlehačka
dle chuti cukr
jahody
želatína 2 bal.


Piškotový dort
5 vajec, 2 polévkové lžíce oleje , 2 polévkové lžíce horké vody, 5 polévkových lžic cukru ,5 polévkových lžic  polohrubé mouky, 1 zarovnaná polévková lžíce kypřicího prášku do pečiva
Postup
Celá vejce ušleháme do světlé nadýchané pěny. Pak za stálého šlehání přiléváme tenkým pramínkem olej, potom vodu. Prošleháme, přisypeme cukr a zase důkladně vyšleháme. Nakonec po částech zašleháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Mouku přidáváme postupně, jinak nám těsto hodně klesne a bude tuhé.
Těsto nalijeme do formy (průměr 23 cm) s vymazaným a vysypaným dnem a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme pomalu 50-60 minut.
Částečně vychladlý korpus na bocích opatrně "odřízneme" od formy a vyklopíme.
Postup
Celá vejce ušleháme do světlé nadýchané pěny. Pak za stálého šlehání přiléváme tenkým pramínkem olej, potom vodu. Prošleháme, přisypeme cukr a zase důkladně vyšleháme. Nakonec po částech zašleháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Mouku přidáváme postupně, jinak nám těsto hodně klesne a bude tuhé.
Těsto nalijeme do formy (průměr 23 cm) s vymazaným a vysypaným dnem a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme pomalu 50-60 minut.
Částečně vychladlý korpus na bocích opatrně "odřízneme" od formy a vyklopíme.
Krém:
250 g mascarpone
200 ml šlehačka
dle chuti cukr
jahody
želatína 2 bal.
- Ušleháme si 3 žloutky se 100 g cukru moučka do bílé pěny, přidáme 50 ml oleje a přitom pořád šleháme...pak 50 ml vody a zase pořád šleháme.
- Pak už jen vařečkou opatrně vmícháme 120 g pol. mouky, nakonec sníh ze 3 bílků.
- Péct na 175 ˚C Nebo aby se těsto nelepilo na špejli. Forma 26 cm.
- Krém: dohromady vyšlehat 250 g mascarpone, 200 ml šlehačky, cukr podle chuti,
- když to bylo trošku pevné přidat trošku rozmačkaných jahod a šlehat ještě dotuha.
- Natřít na dort a po stuhnutí krému v lednici přidat jahody a zalít želatinou, postupovat podle návodu na sáčku.

Roláda se šlehačkovým krémem a ovocem💓
- Korpus:
- 4 vejce.
- 5 lžic cukru
- 5 lžic polohrubé mouky
- 2 lžíce horké vody.
- Dvě šlehačky a jeden vanilkový pudink bez vaření, trochu moučkového cukru
- Vše ušlehat nebo dát do sklenice od kompotu a třepat.
 Po zhoustnutí dát na korpus .Poklademe mandarinkami z kompotu nebo jahodami.
- Mandarinkový dort se šlehačkovým krémem a ovocem
 
- Mandarinková náplň na dort
- 2 plechovky mandarinek
 vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme vodu a prošleháme a
 nakonec postupně sníh z bílků a mouku s práškem do pečiva.
Dáme péct do dortové formy – 26 cm. Korpus rozřízneme.
Mandarinková náplň:
Uvaříme pudink s mandarinkovou šťávou a přimícháme nakrájené mandarinky.
Dáme péct do dortové formy – 26 cm. Korpus rozřízneme.
Mandarinková náplň:
Uvaříme pudink s mandarinkovou šťávou a přimícháme nakrájené mandarinky.
Nalijeme ještě teplé na spodní díl korpusu a přikryjeme druhým dílem.
Šlehačková náplň:
šlehačku ušleháme s cukrem, přimícháme zakysanku, příp. jogurt a vše ještě promícháme.
Šlehačka Cremefine drží bezvadně tvar, není potřeba dávat ztužovač šlehačky.
Posypeme posýpkou, nebo ozdobíme jinak.
Šlehačková náplň:
šlehačku ušleháme s cukrem, přimícháme zakysanku, příp. jogurt a vše ještě promícháme.
Šlehačka Cremefine drží bezvadně tvar, není potřeba dávat ztužovač šlehačky.
Posypeme posýpkou, nebo ozdobíme jinak.
400 ml šlehačky 33%
30 g kakaa
40 g cukru krupice
30 g kakaa
40 g cukru krupice
Čokoládová poleva
 (100 g čokolády + 50 g ztuženého tuku)
- Pařížská šlehačka: Všechny suroviny dáme do mísy a nad parou zahříváme do 45 °C. Pokud nemáte teploměr, vůbec to nevadí, stačí do šlehačky strčit prst a pokud ho tam neudržíte, tak je hotovo. Pařížskou šlehačku nechte nejlépe do druhého dne odležet v lednici a pak vyšlehejte do tuha jako klasickou šlehačku.
 Žloutky vyšleháme s 1/3 cukru a následně pomalu zašleháme i olej. V druhé míse vyšleháme vaječné bílky do tuha se zbylým cukrem. Obě hmoty spojíme a přimícháme mouku a kakao. Nalijeme do formy a dortový korpus pečeme při teplotě 180 °C.
V dalším kroku na vychladlý dortový korpus navrstvíme pařížskou šlehačku. Jakmile máme hotovo, dort pečlivě přemístíme do chladničky a necháme jej přibližně na jednu hodinu v lednici ztuhnout. Za hodinu pařížský dort z chladničky vytáhneme a dokončíme.
A zbývá poslední práce na dortu. Rozpustíme si čokoládu se ztuženým tukem, vzniklou čokoládovou polevou pařížský dort polijeme. Polevu necháme zaschnout a pařížský dort můžeme začít krájet horkým nožem.
V dalším kroku na vychladlý dortový korpus navrstvíme pařížskou šlehačku. Jakmile máme hotovo, dort pečlivě přemístíme do chladničky a necháme jej přibližně na jednu hodinu v lednici ztuhnout. Za hodinu pařížský dort z chladničky vytáhneme a dokončíme.
A zbývá poslední práce na dortu. Rozpustíme si čokoládu se ztuženým tukem, vzniklou čokoládovou polevou pařížský dort polijeme. Polevu necháme zaschnout a pařížský dort můžeme začít krájet horkým nožem.



























