pondělí 19. června 2023

Rolády a dorty / Krémy do rolád a dortů

 Roláda se smetanovým krémem


Těsto:

  • 4 žloutky
  • 5 lžíce cukru
  • 5 lžíce polohrubé mouky
  • 4 bílky utřené v tuhý sníh
  • 2 lžíce vody
  může být i s kakaem 1 PL lžíce
Krém:
  • 2 smetany ke šlehání 33%
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 ztužovače šlehačky nebo 1 pudink bez vaření
  •  ( pár kapek šťávy z citronu)
  • 2 lžíce moučkového cukru

  • Příprava: 

    Utřeme žloutky s cukrem do pěny, přidáme mouku a ručně vmícháme tuhý sníh z bílků. 
  • Těsto rozetřeme na pečicí papír potřený olejem a pečeme na 180 °C do růžova. 
  • Počkáme 8 - 10 minut, aby z rolády odešla vařící pára, a poté ještě teplou roládu stočíme
  • a necháme vychladnout.
  •  Než nám korpus rolády vychladne, tak si připravíme krém.
 Šlehačky vyšleháme s dvěma kusy ztužovače smetany. 
Jakmile máme ušlehanou šlehačku, tak si vedle v misce ušleháme zakysanou smetanu, 
cukr a vyšleháme. 
Do smetanového krému ručně vmícháme šlehačku a máme připravený krém. 
Korpus na roládu roztočíme, potřeme marmeládou, pak krémem a při zatáčení, 
opatrně sejmeme pečicí papír.
 Poté už jen zbývajícím krémem potřeme a dozdobíme roládu a můžeme dát vychladit

Kakaová roláda s tvarohovým krémem


Šlehačková roláda bez mouky / recept na videu

 PL cukru
2 PL kakaa
4 vajíčka
1 smetanu na šlehání

.Kakaová roláda se šlehačkou
5  ks vejce
100  g moučkový cukr
30  g kakao
1  lžíce polohrubá mouka
Náplň
2  balení šlehačka
vanilkový cukr
ztužovač šlehačky
Bílky ušleháme do tuha, přidáme cukr a potom přidáváme po jednom žloutku a opatrně
zašleháváme. Nakonec přidáme kakao s moukou. Na plech dáme pečící papír,
vlijeme těsto a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Ještě teplé stočíme a opět rozprostřeme.
Vychladlé potíráme šlehačkou ušlehanou se ztužovačem a vanilkovým cukrem.
Necháme dobře vychladit.


Piškotová roláda s jahodovou náplní ☝

4  ks vejce
lžic cukr krupice
lžic polohrubé mouky + 1 lžička prášku do pečiva (nemusí být)
lžíce teplé vody

Celá vejce ušleháme s vodou, cukrem , aby pěnová hmota byla světlá a jemná. 
Mouku a prášek do pečiva smícháme, prosejeme do pěnové hmoty a opatrně vmícháme.
Těsto nalijeme na pečící papír a pečeme ve středu předehřáté trouby na 180 °C.
Obvykle za 8 - 10 minut.
Těsto je upečené, je-li při dotyku pružné. 
 Peče-li se příliš dlouho, rozlomí se  při rolování. 
Ještě teplé stočíme a opět rozprostřeme a necháme vychladnout 
Vychladlé potíráme šlehačkou s jahodovou náplní
2x 30% šlehačky + Jahodový pudink bez vaření + 1 PL moučkového cukru.
Vše smícháme a ušleháme na pevný krém, potřeme roládu uvnitř i z vrchu.
..

Oříšková roláda se šlehačkou
4 vejce 
80 g cukru
80 g ořechy  
40 g  polohrubá mouka

Troubu předehřejte na 180 stupňů, plech si vyložte pečícím papírem.
Vejce vyšlehejte s cukrem do běla.
Vmíchejte mleté oříšky a mouku. Těsto rozetřete na připravený pečící papír.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 8-10 minut, až je těsto lehce do růžová.
Po upečení plát sejměte z plechu a zatočte. 
Nechte vychladnout, pak papír z plátu opatrně sloupněte. 
Do rolády dejte našlehanou šlehačku bez cukru a navrch potřete šlehačkou mírně oslazenou.
Vidličkou na povrchu rolády udělám pruhy.  Smetana na šlehání  2 ks

Bezé roláda

5 bílků
2 ks šlehačka
70 g lískové oříšky mleté + 70 g hladká mouka
100 g cukr krupice
Bílky a cukr ušleháme do tuha, mouku a oříšky smícháme dohromady a lehce promícháme do ušlehaného sněhu s cukrem. Plech - pečící papír - rozetřít na celý plech 1 cm vrstvu.
Péci cca při 180 °C cca 8-10 minut. Vychladlý plát obrátit na čistý pečící papír a spodní sundat. Potřít Vychladlé potřít ušlehanou šlehačkou, zabalit . Poté zbytkem šlehačky potřít vrch. Můžeme do vrchní šlehačky zamíchat lžičku moučkového cukru a pak potřít svinutou roládu.


Ořechový dort s máslovým krémem

4 vejce, 200 g cukru krupice, 10 lžic horké vody, 200 g polohrubé mouky,
200 g mletých vlašských nebo lískových ořechů, 0.5 balíčku prášku do pečiva, špetka soli


Z bílků, špetky soli a asi pětiny cukru ušleháme tuhý sníh.
Žloutky se zbývajícím cukrem a 4 lžícemi horké vody ušleháme do husté světlé pěny. 
Opatrně do ní vmícháme mouku smíchanou s ořechy a práškem do pečiva a zbývající vodu. 
Nakonec zlehka vmícháme sníh.
Těsto urovnáme do formy (průměr 24 cm) s vymazaným a hrubou moukou vysypaným dnem. 
Pečeme při 190°C 35-40 minut.
Krém:
2 ksmáslo
kakao

0,5 l

mléko
100 gcukr krupice
2 ksvanilkový pudinkový prášek

Krém si připravíme tak, že uvaříme  pudinkový prášek v  mléce.. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a smícháme s pudinkem. Je dobré pudink ještě jednou přešlehat, aby neměl hrudky. 
Krém rozdělíme napůl a do jedné části přisypeme kakao.
Každý plát namažeme horkou marmeládou  lesní směs nebo ostružinovou s rumem, na ni dáme vrstvu krému 
jednou vanilkový, podruhé kakaový. Na vrchní plát naneseme jen krém a pomocí zdobičky dort dozdobíme. 

Karamelový dort 

100 g cukr krystal, 1 dcl vody, 6 vajec, 150 g moučkového cukru, 240 g hrubé mouky, 
0,5 balíčku prášku do pečiva, 50 g ořechů
Karamelový dort
Krystalový cukr rozehřejeme na karamel, zalijeme horkou vodou (pozor prská) a 
za mírného míchání necháme rozvařit. 

Mezitím si žloutky utřeme s moučkovým cukrem, přilijeme horký rozvařený karamel a ušleháme dohusta.
V mouce rozmícháme prášek do pečiva a ořechy. 
Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně vše přidáme ke žloutkové směsi.
Pak těsto nalijeme do větší vymazané a vysypané dortové formy 
a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 min.
Vychladlý dort rozkrojíme, naplníme náplní a přizdobíme.

Karamelová náplň:
Kondenzované mléko dáme vařit v neotevřené konzervě na 2 hodiny do vodní lázně, až vznikne karamel. 
Máslo ušleháme do pěny a postupně přidáváme vlažný karamel po trochách a stále šleháme až do krému. 
Vzniklý karamelový krém můžeme použít jako náplň do cukroví i dortů.

Karamelová rychlá a vynikající salko roláda

4 ks vejce
100 g moučkový cukr
1 PL zakysaná smetana
100 g hladká mouka
120 g mleté ​​vlašské ořechy

Krém:

1 plechovka karamelové salko
150 g máslo
300 ml mléko
1 bal. karamelový pudink

POSTUP PŘÍPRAVY

  1. Žloutky vyšleháme s cukrem (50g) a smetanou do tuhé pěny. V druhé misce vyšleháme bílky s cukrem (50g) do tuhé lesklé pěny a postupně, po částech tuto pěnu zamícháme už jen vařečkou k žloutkové pěně.
  2. Přidáme hladkou mouku s mletými ořechy a jemně promícháme.
  3. Připravené těsto navrstvíme v tenké vrstvě na papírem vyložený plech a rovnoměrně rozetřeme.
  4. Dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 15 minut. Po upečení na těsto položíme utěrku a spolu i s papírem srolujeme a takto necháme těsto vychladnout. Po vychladnutí odstraníme papír.
  5. Z mléka a karamelového pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout. Pudink zakrývám potravinářskou fólií tak, aby se dotýkal povrchu, aby se nevytvořila tzv. kůže.
  6. Máslo vyšleháme do pěny, přidáme karamelové salko a postupně i vychladlý pudink. Krémem natřeme těsto a srolujeme. Povrch potřeme zbylým krémem a ozdobíme ořechy.
  7. Necháme ztuhnout v chladničce.

Čokoládový dort  

4 vejce, 250 g cukru, 250 g polohrubé mouky, 1 necelý prášek do pečiva, 150 ml oleje,
100 ml vroucí vody, 4 lžíce kakaového prášku
Postup
Dno dortové formy (průměr 24 cm) vymažeme a vysypeme hrubou moukou. 
Celá vejce ušleháme s cukrem do tuha, dokud hmota viditelně nezesvětli a nenabude. 
Do hmoty postupně za stálého šlehání pomalu přiléváme olej a pak horkou vodu. 
Pak vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Do těsta v mícháme kakao.
 Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi hodinu (zkoušíme špejlí). 
Upečený korpus necháme vychladnout.
Je-li korpus po upečení vyboulený, položíme na ještě teplý prkénko nebo rovný plech 
a na chvíli zatížíme. Povrch se krásně srovná.

















  Piškotový dort  

5 vajec, 2 polévkové lžíce oleje , 2 polévkové lžíce horké vody, 5 polévkových lžic cukru , 
5 polévkových lžic polohrubé mouky, 1 zarovnaná polévková lžíce kypřicího prášku do pečiva

Postup
Celá vejce ušleháme do světlé nadýchané pěny. Pak za stálého šlehání přiléváme tenkým pramínkem olej, potom vodu. Prošleháme, přisypeme cukr a zase důkladně vyšleháme. Nakonec po částech zašleháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Mouku přidáváme postupně, jinak nám těsto hodně klesne a bude tuhé.
Těsto nalijeme do formy (průměr 23 cm) s vymazaným a vysypaným dnem a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme pomalu 50-60 minut.
Částečně vychladlý korpus na bocích opatrně "odřízneme" od formy a vyklopíme.




Želatinový ovocný dort
3 ks žloutky
100 g cukr moučka
50 ml oleje
50 ml vody
120 g pol. mouka
3 ks bílků

Krém:
250 g mascarpone
200 ml šlehačka
dle chuti cukr
jahody
želatína 2 bal.


  1. Ušleháme si 3 žloutky se 100 g cukru moučka do bílé pěny, přidáme 50 ml oleje a přitom pořád šleháme...pak 50 ml vody a zase pořád šleháme. 
  2. Pak už jen vařečkou opatrně vmícháme 120 g pol. mouky, nakonec sníh ze 3 bílků.
  3. Péct na 175 ˚C  Nebo aby se těsto nelepilo na špejli. Forma 26 cm.
  4. Krém: dohromady  vyšlehat 250 g mascarpone, 200 ml šlehačky, cukr podle chuti, 
  5. když to bylo trošku pevné přidat trošku rozmačkaných jahod a šlehat ještě dotuha.
  6. Natřít na dort a po stuhnutí krému v lednici přidat jahody a zalít želatinou, postupovat podle návodu na sáčku.


Roláda se šlehačkovým krémem a ovocem💓

  1. Korpus:
  2. 4 vejce.
  3. 5 lžic  cukru
  4. 5 lžic polohrubé mouky
  5. 2 lžíce horké vody.
  6. Dvě šlehačky a jeden vanilkový pudink bez vaření, trochu moučkového cukru
  7. Vše ušlehat nebo dát do sklenice od kompotu a třepat.
    Po zhoustnutí dát na korpus .Poklademe mandarinkami z kompotu nebo jahodami
    .

  8. Mandarinkový dort se šlehačkovým krémem a ovocem

  9. Mandarinková náplň na dort
  10. 2 plechovky mandarinek
Korpus:
 vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme vodu a prošleháme a
 nakonec postupně sníh z bílků a mouku s práškem do pečiva.
Dáme péct do dortové formy – 26 cm. Korpus rozřízneme.

Mandarinková náplň:
Uvaříme pudink s mandarinkovou šťávou a přimícháme nakrájené mandarinky. 
Nalijeme ještě teplé na spodní díl korpusu a přikryjeme druhým dílem.

Šlehačková náplň:

šlehačku ušleháme s cukrem, přimícháme zakysanku, příp. jogurt a vše ještě promícháme.
Šlehačka Cremefine drží bezvadně tvar, není potřeba dávat ztužovač šlehačky.

Posypeme posýpkou, nebo ozdobíme jinak.




Pařížský dort
    Pařížský dort | Dorty, Dezerty, Sladkosti150 g cukr krupice
    90 g polohrubé mouky
    4 vejce
    60 g oleje
    40 g kakaa
Pařížská šlehačka
400 ml šlehačky 33%
30 g kakaa
40 g cukru krupice

Čokoládová poleva
 (100 g čokolády + 50 g ztuženého tuku)

  • Pařížská šlehačka: Všechny suroviny dáme do mísy a nad parou zahříváme do 45 °C. Pokud nemáte teploměr, vůbec to nevadí, stačí do šlehačky strčit prst a pokud ho tam neudržíte, tak je hotovo. Pařížskou šlehačku nechte nejlépe do druhého dne odležet v lednici a pak vyšlehejte do tuha jako klasickou šlehačku.
 Žloutky vyšleháme s 1/3 cukru a následně pomalu zašleháme i olej. V druhé míse vyšleháme vaječné bílky do tuha se zbylým cukrem. Obě hmoty spojíme a přimícháme mouku a kakao. Nalijeme do formy a dortový korpus pečeme při teplotě 180 °C.

V dalším kroku na vychladlý dortový korpus navrstvíme pařížskou šlehačku. Jakmile máme hotovo, dort pečlivě přemístíme do chladničky a necháme jej přibližně na jednu hodinu v lednici ztuhnout. Za hodinu pařížský dort z chladničky vytáhneme a dokončíme.

A zbývá poslední práce na dortu. Rozpustíme si čokoládu se ztuženým tukem, vzniklou čokoládovou polevou pařížský dort polijeme. Polevu necháme zaschnout a pařížský dort můžeme začít krájet horkým nožem.