pondělí 24. října 2022

KACHNA + HUSA - PEČENÁ HUSA, LOKŠE A ČERVENÉ ZELÍ + Pečená kachna & brambory

 

 KACHNA NA ČERVENÉM VÍNĚ S MANDLEMI A BRAMBOROVOU KAŠÍ z videa

    1 celá kachna
    sůl
    pepř
    500 ml suchého červeného vína
    6 bobkových listů
    1.5 kg brambor
    125 g másla
    olivový olej
    2 PL hladké mouky
    3 PL rybízového džemu
    0.5 citronu (šťáva)
    100 g mandlí
    2 svazky lahůdkové cibulky

    KACHNA:

    Kachnu den předem osolíme a necháme ji odpočinout v lednici.
    Druhý den ji přendáme na plech, opepříme, podlijeme vínem, přidáme bobkové listy a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 2 hodiny. Během pečení poléváme výpekem.

    BRAMBOROVÁ KAŠE:
    Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky a uvaříme ve vroucí osolené vodě.
    Na pánvi rozpustíme 55 g másla s olejem.

    Brambory scedíme a vodu dáme stranou (nevyléváme). Přidáme k nim rozpuštěné máslo s olejem a rozmixujeme na kaši. Během mixování přiléváme i vodu z brambor, abychom docílili požadované konzistence. Kaši promícháme, ochutnáme a případně osolíme.
     
    OMÁČKA:

    Na pánvi s olejem rozpustíme 55 g másla, přidáme mouku a smažíme, dokud jíška nezíská zlatavou barvu.

    Kachní výpek (vše, co zbylo v pekáči po pečení kachny) přecedíme a přivedeme do varu. Pomocí lžíce sbíráme tuk, aby nebyla příliš mastná. Přidáme džem, metličkou promícháme a zahustíme jíškou. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Vaříme na mírném ohni asi 5 minut.
    Mandle opražíme v suché pánvi, následně nasekáme a přendáme do mísy. Do pánve dáme olej, lžíci másla a zprudka osmahneme podélně přepůlené bílé části lahůdkové cibulky. Osolíme a opepříme.

                           PEČENÁ HUSA, LOKŠE A ZELÍ na videu                   
Husa
sůl, kmín, jablka, cibule, voda
Lokše
1kg brambor, 300g hladké mouky, sůl, sádlo z husy
Zelí / červené nebo bílé
sádlo z husy, cibule, kmín, 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, sůl ,pepř, cukr voda


Pečená kachna & brambory

Jedna 4 až 5 kilová kachna
1  jablka
1/2 cibule nakrájená nahrubo
1 tyčinka celeru nahrubo
sůl / pepř podle chuti
sušený rozmarýn
sušená petržel
3 libry  kousky brambor

Osušte kachnu papírovými utěrkami a naplňte ji celerem, cibulí a jablkem.
Svou kachnu jsem nenaolejoval, ale myslím, že byste měli.
Kachnu osolte, opepřete a poté posypte paprikou.
Pečte svou kachnu při 400 F po dobu 60 minut
Vyndejte kachnu z pekáče a přidejte brambory.
Pečte na 200 - 30 minut.
Vyjměte z trouby a otočte brambory, pak je zakryjte hliníkovou fólií a pečte na
200 °C dalších 30 minut.
Nechte 10 minut vychladnout a poté podávejte.

Kachna s červeným zelí,
DOMÁCÍ BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY

200 g bílé cibule
400 g červeného zelí
0,2 l červeného vína
50 g cukru krystal
200 g sádla
4 bobkové listy
sůl, pepř, cukr, ocet

800 g brambor
150 g hrubé mouky
100 g krupice
2 vejce
80 g hladké mouky


Zelí
Červené zelí očistíme a nakrájíme na nudličky. Na 100 g vepřového sádla osmažíme 100 g na jemno nakrájené cibule, přidáme nakrájené zelí, zalijeme červeným vínem, přidáme cukr, sůl, bobkový list a vaříme za občasného podlévání do měkka. Bobkový list vyjmeme, zelí dochutíme solí, cukrem, popřípadě octem.


Knedlíky - bramborové
Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě, nejlépe den předem. Brambory oloupeme, nastrouháme na jemno, přidáme krupici, hrubou mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto.

Z těsta vyválíme malé kulaté knedlíčky, které uvaříme v osolené vodě přibližně 15 minut. 

Hotové knedlíky promastíme sádlem nebo olejem.


Kachna
Kachnu opláchneme studenou vodou a vložíme do pekáče - prsní částí dolů. Pekáč nemusí být vymazaný tukem. Kachna je tučná a vypeče se z ní dost sádla. Maso posypeme kmínem, solí a zázvorem, přikryjeme víkem, plechem nebo druhým pekáčem a pečeme při teplotě 150 °C asi 50 minut.