KACHNA NA ČERVENÉM VÍNĚ S MANDLEMI A BRAMBOROVOU KAŠÍ z videa
- 1 celá kachna
sůl
pepř
500 ml suchého červeného vína
6 bobkových listů
1.5 kg brambor
125 g másla
olivový olej
2 PL hladké mouky
3 PL rybízového džemu
0.5 citronu (šťáva)
100 g mandlí
2 svazky lahůdkové cibulky
KACHNA:
Kachnu den předem osolíme a necháme ji odpočinout v lednici.
Druhý den ji přendáme na plech, opepříme, podlijeme vínem, přidáme bobkové listy a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 2 hodiny. Během pečení poléváme výpekem.
BRAMBOROVÁ KAŠE:
Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky a uvaříme ve vroucí osolené vodě.
Na pánvi rozpustíme 55 g másla s olejem.
Brambory scedíme a vodu dáme stranou (nevyléváme). Přidáme k nim rozpuštěné máslo s olejem a rozmixujeme na kaši. Během mixování přiléváme i vodu z brambor, abychom docílili požadované konzistence. Kaši promícháme, ochutnáme a případně osolíme.
OMÁČKA:
Na pánvi s olejem rozpustíme 55 g másla, přidáme mouku a smažíme, dokud jíška nezíská zlatavou barvu.
Kachní výpek (vše, co zbylo v pekáči po pečení kachny) přecedíme a přivedeme do varu. Pomocí lžíce sbíráme tuk, aby nebyla příliš mastná. Přidáme džem, metličkou promícháme a zahustíme jíškou. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Vaříme na mírném ohni asi 5 minut.
Mandle opražíme v suché pánvi, následně nasekáme a přendáme do mísy. Do pánve dáme olej, lžíci másla a zprudka osmahneme podélně přepůlené bílé části lahůdkové cibulky. Osolíme a opepříme.
- PEČENÁ HUSA, LOKŠE A ZELÍ na videu
Lokše
Zelí / červené nebo bílé
Pečená kachna & brambory
Jedna 4 až 5 kilová kachna1 jablka
1/2 cibule nakrájená nahrubo
1 tyčinka celeru nahrubo
sůl / pepř podle chuti
sušený rozmarýn
sušená petržel
3 libry kousky brambor
Osušte kachnu papírovými utěrkami a naplňte ji celerem, cibulí a jablkem.
Svou kachnu jsem nenaolejoval, ale myslím, že byste měli.
Kachnu osolte, opepřete a poté posypte paprikou.
Pečte svou kachnu při 400 F po dobu 60 minut
Vyndejte kachnu z pekáče a přidejte brambory.
Pečte na 200 - 30 minut.
Vyjměte z trouby a otočte brambory, pak je zakryjte hliníkovou fólií a pečte na
Nechte 10 minut vychladnout a poté podávejte.
Kachna s červeným zelí, DOMÁCÍ BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY
200 g bílé cibule
400 g červeného zelí
0,2 l červeného vína
50 g cukru krystal
200 g sádla
4 bobkové listy
sůl, pepř, cukr, ocet
800 g brambor
150 g hrubé mouky
100 g krupice
2 vejce
80 g hladké mouky
Zelí
Červené zelí očistíme a nakrájíme na nudličky. Na 100 g vepřového sádla osmažíme 100 g na jemno nakrájené cibule, přidáme nakrájené zelí, zalijeme červeným vínem, přidáme cukr, sůl, bobkový list a vaříme za občasného podlévání do měkka. Bobkový list vyjmeme, zelí dochutíme solí, cukrem, popřípadě octem.
Knedlíky - bramborové
Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě, nejlépe den předem. Brambory oloupeme, nastrouháme na jemno, přidáme krupici, hrubou mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto.
Z těsta vyválíme malé kulaté knedlíčky, které uvaříme v osolené vodě přibližně 15 minut.
Hotové knedlíky promastíme sádlem nebo olejem.
Kachna
Kachnu opláchneme studenou vodou a vložíme do pekáče - prsní částí dolů. Pekáč nemusí být vymazaný tukem. Kachna je tučná a vypeče se z ní dost sádla. Maso posypeme kmínem, solí a zázvorem, přikryjeme víkem, plechem nebo druhým pekáčem a pečeme při teplotě 150 °C asi 50 minut.
Ze všeho nejdříve si připravte marinádu na maso. Do velké mísy prolisujte česnek, přidejte k němu jednu lžíci medu, jemně nasekanou cibuli, koriandr, tymián a zázvor. K tomu ještě podle chuti dodejte sůl a pepř, trochu oleje a vody a jednu lžíci sójové omáčky. Vše dobře promíchejte a do této marinády naložte obě kachní stehna. Dobře je ze všech stran směsí obalte, mísu překryjte kusem přilnavé potravinářské fólie a dejte je do lednice marinovat přes noc.
Druhý den v pekáči na sporáku na trošce oleje orestujte slaninu nakrájenou na kostky a zprudka osmahněte stehna z obou stran. Přilijte zbylou marinádu, podlijte trochou vody a pošlete pekáč s kachnou zakrytý poklicí do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C péct po dobu 50 minut. V průběhu pečení kachnu pravidelně kontrolujte, a pokud by se vypekla veškerá šťáva, přilijte do pekáče trochu vody nebo vývaru. Po uplynulých 50 minutách stáhněte teplotu na 180 °C, odstraňte víko pekáče a odkrytou kachnu pečte, dokud se šťáva nezredukuje na přiměřené množství a konzistenci a dokud kachna krásně nezměkne a neočervená na povrchu.
