Kedlubnové zelí ☝
Olej
Krupicový cukr
Sůl
Ocet
Voda na podlití
Dáme je do hrnce, osolíme a opepříme, zalijeme trochou vody tak, aby vody nestála nad kedlubnami.
Vaříme tak dlouho, aby byly kedlubny téměř měkké.
Mezitím připravíme jíšku.
Kedlubny částečně slijeme, vývar odložíme stranou na pozdější doředění.
Prívarok z paprik
Omyté, jádřinců zbavené papriky, nakrájíme a osmahneme s cibulí, přidáme omytá, oloupaná a nakrájená rajčata.
Přidáme trošku pepře, octa, cukr, sůl, trošku vody a podusíme dokud papriky nezměknou, směs zhoustne, občas promícháme. Přidáme kousek másla na zjemnění chuti a malinko zahustíme jíškou.
Podáváme, jako přílohu k bramborám a masu.
Zelná příloha v jednom hrnci
Cibuli očistěte a nakrájejte ji nadrobno. Slaninu nakrájejte na kostičky a v pánvi ji zvolna zahřívejte, aby pustila tuk. Pokud je málo prorostlá, přidejte trochu sádla nebo rostlinného oleje. Když je slanina zlatavá, přidejte k ní cibuli a pokračujte ve smažení, dokud cibulka nezezlátne. Vepřové maso nakrájejte na kostky a přidejte je do pánve k cibuli a slanině. Nechte jej zatáhnout, posypejte solí, pepřem, trochou sladké papriky a kmínu a nechte vše společně chvíli restovat. Hlávkové zelí nakrájejte či nastrouhejte na tenké nudličky, které přidejte do pánve s masem, promíchejte, podlijte trochou vody, přiklopte pokličkou a nechte dusit, dokud zelí nezměkne. Asi v polovině vaření pak přidejte očištěné a na kostky nakrájené brambory a pokračujte ve vaření, dokud nejsou brambory úplně měkké. Nakonec vše zahustěte jemně nastrouhanou bramborou, přidejte podle chuti prolisovaný česnek, případně ještě dosolte či opřete, nechte ještě minutu provařit a podávejte.
Brambory na kyselo na videu
- 500 ml - mléko
- 1 ks - střední cibule
- 3 polévkových lžic - olivový olej
- 2 ks - mletá červená paprika
- 1 PL - hladká mouka
- 1 ks - bobkový list
- 1 ks - šlehačková smetana
- 1 ks - citrónová šťáva
- 1 ks - pažitka
- 1 ks - kopr
Takto připravené brambory zalijeme vodou do jejich výšky, přidáme sůl, pepř, kmín, bobkový list.
Brambory vaříme do měkka. Ke smetaně s mlékem přidáme lžíci mouky a důkladně rozmícháme.
Smetanovou zátřepku přimícháme (nejlépe přes sítko, abychom neměli hrudky) ke změklým bramborám.
Cibuli nakrájíme nadrobno. Na oleji ji orestujeme do sklovita.
Smetanové brambory povaříme na jemném stupni ještě 10 minut, aby zhoustly. Přidáme paprikovou cibuli.
Promícháme. Cibule dodá na úžasné chuti.
2
Poté nalijeme litr vroucí vody a vhodíme bujón, mícháme dokud se bujón nerozpustí, poté vhodíme na kostičky nakrájené brambory. Vaříme dokud nejsou brambory měkké.
3
Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě. Dochutíme.
Kedlubnové zelí nasladko
600 g oloupaných kedluben
- 130 g oloupané cibule
- 100 g oloupaného jablka
- 60 g sádla
- 40 g cukru krupice
- 30 g rozinek
- 3 lžíce octa
- sůl
POSTUP
- 1Kedlubny nakrájíme na plátky silné 3 mm. Ty pak nakrájíme na nudličky silné 3 mm. Cibuli nakrájíme najemno.
- 2V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme 40 g sádla, přidáme cibuli a za častého míchání ji necháme zesklovatět.
- 3Přidáme nakrájené kedlubny a zamícháme. Kedlubny stáhneme ke straně tak, aby bylo částečně vidět dno kastrolu. Na ně vsypeme cukr a krátce promícháme v tuku. Jakmile se cukr začne zbarvovat dozlatova, smícháme ho důkladně s kedlubnami.
- 4Přidáme ocet, méně než půl lžičky soli, 100 ml vody a promícháme. Stáhneme oheň na třetinu, přikryjeme pokličkou a dusíme 10 minut. Pokud by se voda během dušení zcela vyvařila, ještě trochu přilijeme a opět přiklopíme pokličkou.
- 5Po deseti minutách přidáme rozinky, promícháme a dusíme dalších 5 minut nebo dokud není kedlubna měkká.
- 6Sundáme pokličku. Jablko zbavené jádřinců a slupky nakrájíme na kostičky o hraně 4–5 mm a přidáme ke kedlubnovému zelí. Na středním ohni za občasného míchání 1 minutu restujeme.
- 7Hotový pokrm stáhneme z ohně, přidáme zbylé sádlo a promícháme. Dle chuti případně osolíme.