středa 26. července 2023

Prívarok – Příloha / Kedlubové zelí , Zelná příloha v jednom hrnci

 Kedlubnové zelí

Z jedné větší kedlubny budete mít asi dvě porce přílohy
Cibule
Olej
Krupicový cukr
Sůl
Ocet
Hladká mouka na zahuštění
Voda na podlití

Kedlubny oloupeme a nastrouháme nahrubo.
Dáme je do hrnce, osolíme a opepříme, zalijeme trochou vody tak, aby vody nestála nad kedlubnami.
Vaříme tak dlouho, aby byly kedlubny téměř měkké.
Mezitím připravíme jíšku. 
Rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a restujeme ji do sklovita. 
Přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku.
Kedlubny částečně slijeme, vývar odložíme stranou na pozdější doředění.

Kedlubnové zelí pak zahustíme jíškou a podle potřeby zředíme odloženým vývarem z kedluben. Pozvolna ještě provaříme, až jsou kedlubny zcela měkké. 
Ke konci přípravy přidáme cukr a ocet dle chuti.
Podává se ke knedlíku a pečenému masu, kachně...

Prívarok z paprik

Omyté, jádřinců zbavené papriky, nakrájíme a osmahneme s cibulí, přidáme omytá, oloupaná a nakrájená rajčata.
 Přidáme trošku pepře, octa, cukr, sůl, trošku vody a podusíme dokud papriky nezměknou, směs zhoustne, občas promícháme. Přidáme kousek másla na zjemnění chuti a malinko zahustíme jíškou.

Podáváme, jako přílohu k bramborám a masu.

Zelná příloha v jednom hrnci

Cibuli očistěte a nakrájejte ji nadrobno. Slaninu nakrájejte na kostičky a v pánvi ji zvolna zahřívejte, aby pustila tuk. Pokud je málo prorostlá, přidejte trochu sádla nebo rostlinného oleje. Když je slanina zlatavá, přidejte k ní cibuli a pokračujte ve smažení, dokud cibulka nezezlátne. Vepřové maso nakrájejte na kostky a přidejte je do pánve k cibuli a slanině. Nechte jej zatáhnout, posypejte solí, pepřem, trochou sladké papriky a kmínu a nechte vše společně chvíli restovat. Hlávkové zelí nakrájejte či nastrouhejte na tenké nudličky, které přidejte do pánve s masem, promíchejte, podlijte trochou vody, přiklopte pokličkou a nechte dusit, dokud zelí nezměkne. Asi v polovině vaření pak přidejte očištěné a na kostky nakrájené brambory a pokračujte ve vaření, dokud nejsou brambory úplně měkké. Nakonec vše zahustěte jemně nastrouhanou bramborou, přidejte podle chuti prolisovaný česnek, případně ještě dosolte či opřete, nechte ještě minutu provařit a podávejte.

Brambory na kyselo na videu

  • 500 ml - mléko
  • 1 ks - střední cibule
  • 3 polévkových lžic - olivový olej
  • 2 ks - mletá červená paprika
  • 1 PL - hladká mouka
  • 1 ks - bobkový list
  • 1 ks - šlehačková smetana
  • 1 ks - citrónová šťáva
  • 1 ks - pažitka
  • 1 ks - kopr


Brambory očistíme, důkladně omyjeme a nakrájíme na menší kostičky. 
Můžeme je pokrájet i na měsíčky.
Takto připravené brambory zalijeme vodou do jejich výšky, přidáme sůl, pepř, kmín, bobkový list.
Brambory vaříme do měkka. Ke smetaně s mlékem přidáme lžíci mouky a důkladně rozmícháme.
Smetanovou zátřepku přimícháme (nejlépe přes sítko, abychom neměli hrudky) ke změklým bramborám.
Cibuli nakrájíme nadrobno. Na oleji ji orestujeme do sklovita. 
Přidáme červenou papriku a promícháme.
Smetanové brambory povaříme na jemném stupni ještě 10 minut, aby zhoustly. Přidáme paprikovou cibuli.
Promícháme. Cibule dodá na úžasné chuti. 
Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Můžeme přidat i bylinky.

Na sádle osmažíme cibulku do zlatova, přidáme na kostičky nakrájené buřty, dvě lžičky sladké papriky, půl lžičky pálivé papriky (jak máme rádi ostré), trochu pepře, asi dvě lžičky majoránky.
2
Poté nalijeme litr vroucí vody a vhodíme bujón, mícháme dokud se bujón nerozpustí, poté vhodíme na kostičky nakrájené brambory. Vaříme dokud nejsou brambory měkké.
3
Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě. Dochutíme.

Kedlubnové zelí nasladko


600 g oloupaných kedluben

  • 130 g oloupané cibule
  • 100 g oloupaného jablka
  • 60 g sádla
  • 40 g cukru krupice
  • 30 g rozinek
  • 3 lžíce octa
  • sůl

POSTUP

  • 1Kedlubny nakrájíme na plátky silné 3 mm. Ty pak nakrájíme na nudličky silné 3 mm. Cibuli nakrájíme najemno.
  • 2V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme 40 g sádla, přidáme cibuli a za častého míchání ji necháme zesklovatět.
  • 3Přidáme nakrájené kedlubny a zamícháme. Kedlubny stáhneme ke straně tak, aby bylo částečně vidět dno kastrolu. Na ně vsypeme cukr a krátce promícháme v tuku. Jakmile se cukr začne zbarvovat dozlatova, smícháme ho důkladně s kedlubnami.
  • 4Přidáme ocet, méně než půl lžičky soli, 100 ml vody a promícháme. Stáhneme oheň na třetinu, přikryjeme pokličkou a dusíme 10 minut. Pokud by se voda během dušení zcela vyvařila, ještě trochu přilijeme a opět přiklopíme pokličkou.
  • 5Po deseti minutách přidáme rozinky, promícháme a dusíme dalších 5 minut nebo dokud není kedlubna měkká.
  • 6Sundáme pokličku. Jablko zbavené jádřinců a slupky nakrájíme na kostičky o hraně 4–5 mm a přidáme ke kedlubnovému zelí. Na středním ohni za občasného míchání 1 minutu restujeme.
  • 7Hotový pokrm stáhneme z ohně, přidáme zbylé sádlo a promícháme. Dle chuti případně osolíme.
TIP
Dušení kedlubny doměkka trvá různě dlouho – podle toho, jak je stará. Budete-li připravovat kedlubnové zelí ke kachně, použijte namísto vepřového sádla stejné množství sádla kachního. Stačí ho nasbírat během pečení kachny. Kedlubnové zelí se hodí k různým druhům pečeného vepřového masa, ale i k huse.