pátek 26. září 2025

Prívarok – Příloha / Kedlubové zelí , Zelná příloha v jednom hrnci + saláty

 Kedlubnové zelí

Z jedné větší kedlubny budete mít asi dvě porce přílohy
Cibule
Olej
Krupicový cukr
Sůl
Ocet
Hladká mouka na zahuštění
Voda na podlití

Kedlubny oloupeme a nastrouháme nahrubo.
Dáme je do hrnce, osolíme a opepříme, zalijeme trochou vody tak, aby vody nestála nad kedlubnami.
Vaříme tak dlouho, aby byly kedlubny téměř měkké.

Mezitím připravíme jíšku. 
Rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a restujeme ji do sklovita. 
Přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku.
Kedlubny částečně slijeme, vývar odložíme stranou na pozdější doředění.

Kedlubnové zelí pak zahustíme jíškou a podle potřeby zředíme odloženým vývarem z kedluben. Pozvolna ještě provaříme, až jsou kedlubny zcela měkké. 
Ke konci přípravy přidáme cukr a ocet dle chuti.
Podává se ke knedlíku a pečenému masu, kachně...

Pórkový prívarok s uzeným bůčkem 😊 Jíšku z másla a hladké mouky zalijeme
trochou vývaru, přidáme nahrubo cibuli, kolečka pórku a zároveň i plátky uzeného bůčku . Kořeníme solí, bílým pepřem a dusíme společně do změknutí surovin. Nakonec zjemníme smetanou, prohřejeme a podáváme 😊 Například s pečivem, bramborami či třeba těstovinami 🍀



Prívarok z paprik


Omyté, jádřinců zbavené papriky, nakrájíme a osmahneme s cibulí, přidáme omytá, oloupaná a nakrájená rajčata.
 Přidáme trošku pepře, octa, cukr, sůl, trošku vody a podusíme dokud papriky nezměknou, směs zhoustne, občas promícháme. Přidáme kousek másla na zjemnění chuti a malinko zahustíme jíškou.

Podáváme, jako přílohu k bramborám a masu.


Zelná příloha v jednom hrnci


Cibuli očistěte a nakrájejte ji nadrobno. Slaninu nakrájejte na kostičky a v pánvi ji zvolna zahřívejte, aby pustila tuk. Pokud je málo prorostlá, přidejte trochu sádla nebo rostlinného oleje. Když je slanina zlatavá, přidejte k ní cibuli a pokračujte ve smažení, dokud cibulka nezezlátne. Vepřové maso nakrájejte na kostky a přidejte je do pánve k cibuli a slanině. Nechte jej zatáhnout, posypejte solí, pepřem, trochou sladké papriky a kmínu a nechte vše společně chvíli restovat. Hlávkové zelí nakrájejte či nastrouhejte na tenké nudličky, které přidejte do pánve s masem, promíchejte, podlijte trochou vody, přiklopte pokličkou a nechte dusit, dokud zelí nezměkne. Asi v polovině vaření pak přidejte očištěné a na kostky nakrájené brambory a pokračujte ve vaření, dokud nejsou brambory úplně měkké. Nakonec vše zahustěte jemně nastrouhanou bramborou, přidejte podle chuti prolisovaný česnek, případně ještě dosolte či opřete, nechte ještě minutu provařit a podávejte.

Brambory na kyselo na videu

  • 500 ml - mléko
  • 1 ks - střední cibule
  • 3 polévkových lžic - olivový olej
  • 2 ks - mletá červená paprika
  • 1 PL - hladká mouka
  • 1 ks - bobkový list
  • 1 ks - šlehačková smetana
  • 1 ks - citrónová šťáva
  • 1 ks - pažitka
  • 1 ks - kopr


Brambory očistíme, důkladně omyjeme a nakrájíme na menší kostičky. 
Můžeme je pokrájet i na měsíčky.
Takto připravené brambory zalijeme vodou do jejich výšky, přidáme sůl, pepř, kmín, bobkový list.
Brambory vaříme do měkka. Ke smetaně s mlékem přidáme lžíci mouky a důkladně rozmícháme.
Smetanovou zátřepku přimícháme (nejlépe přes sítko, abychom neměli hrudky) ke změklým bramborám.
Cibuli nakrájíme nadrobno. Na oleji ji orestujeme do sklovita. 
Přidáme červenou papriku a promícháme.
Smetanové brambory povaříme na jemném stupni ještě 10 minut, aby zhoustly. Přidáme paprikovou cibuli.
Promícháme. Cibule dodá na úžasné chuti. 
Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Můžeme přidat i bylinky.

Pekingské zelí se zálivkou / salát

    • 3
       hrst pekingské zelí slabé nudličky
    • 3
       lžička olej
    • 2
       lžička voda
    • 0,50
       lžička ocet
    • 1,50
       lžička hořčice plnotučná nebo pikantní orientální, francouzská, dijonská
    • 1,50
       lžička med případně cukr
    • sůl na špičku lžičky
    • zakysaná smetana nebo jogurt
    • čerstvá zelenina : rajče, okurka, paprika...


Pekingské zelí pokrájíme na slabé nudličky a rozdělíme do dvou misek. Olej dobře promícháme společně s vodou, medem, hořčicí, octem a solí a nudličky pekingského zelí směsí pokapeme. Pokud nemáme rádi příliš pikantní zálivky, můžeme tuto základní nastavit plnější lžící vychlazené zakysané smetany nebo jogurtu.


Na sádle osmažíme cibulku do zlatova, přidáme na kostičky nakrájené buřty, dvě lžičky sladké papriky, půl lžičky pálivé papriky (jak máme rádi ostré), trochu pepře, asi dvě lžičky majoránky.

Poté nalijeme litr vroucí vody a vhodíme bujón, mícháme dokud se bujón nerozpustí, poté vhodíme na kostičky nakrájené brambory. Vaříme dokud nejsou brambory měkké.

Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě. Dochutíme.

 Moravské zelí 
    • 1
       ks bílé zelí (Menší hlávka)                
    • 3
       lžíce sádlo
    • 3
       lžíce hladká mouka
    • 1
       ks cibule
    • 1
       ks jablka
    • sůl
    • kmín
    • cukr
    • ocet
    • Nakrouhané zelí podlijeme vařící vodou, přidáme kmín, sůl a necháme chvíli dusit odkryté, aby vyprchaly čpavé látky.
      Pak přidáme na sádle osmahnutou cibuli, osolíme a dusíme zelí pod poklicí za mírného podlévání. Když je téměř měkké, zaprášíme je moukou, podusíme, podlijeme vodou a znovu dusíme. Přidáme nastrouhané jablko a podle chuti trochu cukru a octa. Má být kašovité, sladkokyselé.



Kedlubnové zelí nasladko


600 g oloupaných kedluben

  • 130 g oloupané cibule
  • 100 g oloupaného jablka
  • 60 g sádla
  • 40 g cukru krupice
  • 30 g rozinek
  • 3 lžíce octa
  • sůl

POSTUP

  • 1Kedlubny nakrájíme na plátky silné 3 mm. Ty pak nakrájíme na nudličky silné 3 mm. Cibuli nakrájíme najemno.
  • 2V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme 40 g sádla, přidáme cibuli a za častého míchání ji necháme zesklovatět.
  • 3Přidáme nakrájené kedlubny a zamícháme. Kedlubny stáhneme ke straně tak, aby bylo částečně vidět dno kastrolu. Na ně vsypeme cukr a krátce promícháme v tuku. Jakmile se cukr začne zbarvovat dozlatova, smícháme ho důkladně s kedlubnami.
  • 4Přidáme ocet, méně než půl lžičky soli, 100 ml vody a promícháme. Stáhneme oheň na třetinu, přikryjeme pokličkou a dusíme 10 minut. Pokud by se voda během dušení zcela vyvařila, ještě trochu přilijeme a opět přiklopíme pokličkou.
  • 5Po deseti minutách přidáme rozinky, promícháme a dusíme dalších 5 minut nebo dokud není kedlubna měkká.
  • 6Sundáme pokličku. Jablko zbavené jádřinců a slupky nakrájíme na kostičky o hraně 4–5 mm a přidáme ke kedlubnovému zelí. Na středním ohni za občasného míchání 1 minutu restujeme.
  • 7Hotový pokrm stáhneme z ohně, přidáme zbylé sádlo a promícháme. Dle chuti případně osolíme.
TIP
Dušení kedlubny doměkka trvá různě dlouho – podle toho, jak je stará. Budete-li připravovat kedlubnové zelí ke kachně, použijte namísto vepřového sádla stejné množství sádla kachního. Stačí ho nasbírat během pečení kachny. Kedlubnové zelí se hodí k různým druhům pečeného vepřového masa, ale i k huse.