300 g drůbežích jater (kuřecí, krůtí) 1 cibule 1,5 lžíce sádla (nebo oleje) sůl mletý pepř 1,5-2 zarovnané lžíce hladké mouky (podle potřeby) 1 lžičku kečupu trocha drůbežího vývaru nebo vody
1 hrnek rýže
2 hrnky vody (podle potřeby) 1 lžíce oleje sůl Rýži propláchneme a scedíme. Vsypeme ji do kastrolku , zalijeme horkou vodou, přidáme trochu oleje a sůl. Promícháme, přivedeme k varu a zakryté poklicí necháme dusit. Měkkou rýži lehce promícháme vidličkou.
Cibuli oloupeme a nakrájíme. Játra omyjeme a také pokrájíme na větší kousky. Nakrájenou cibuli orestujeme na rozehřátém tuku dozlatova. Přidáme játra, opepříme, okmínujeme a za stálého míchání je orestujeme. Pak přidáme pro chuť malou lžičku kečupu.
Podlijeme trochou vývaru nebo vody a necháme je velmi krátce dusit. Mouku rozmícháme v cca 100 ml vody, játra zahustíme a necháme za občasného opatrného promíchání pozvolna provařit přibližně 15 minut. Konzistenci a množství šťávy upravíme podle potřeby přidáním vývaru nebo mouky. Ke konci tepelné úpravy játra osolíme podle vlastní chuti nebo dochutíme Vegetou. Podáváme s rýží.
Připravte si kuřecí játra, rozkrojte je napůl, okrájejte a vyhoďte všechny viditelné tučné nebo zelené části. Na pánvi na středním plameni rozpálíme olej, přidáme nakrájenou cibuli a restujeme 5–6 minut dozlatova. Přidejte houby a játra na pánev a po smažit při vyšší teplotě. Přidejte k žampionům mléko a plátky smetanového sýra a vařte 5 minut. míchání na středním plameni. Přidejte sůl, černý pepř a vařte na středním plameni.
1. Hovězí játra nakrájíme na menší kousky. 2. Nakrájejte cibuli na malé kousky. 3. Umístěte pánev na vysokou teplotu. 4. Přidejte olej nebo máslo. Přidejte cibuli a poté cibuli smažte 2-1/2 minuty. 5. Po dokončení se dejte stranou.
6. Umístěte pánev na vysokou teplotu. Předehřejte olej po dobu 2 minut.
7. Mezitím obalíme játra v mouce smíchaná se solí, česnekovým práškem a pepřem a promíchejte.
8. Vložte na pánev a opékejte z každé strany 1 minutu. 9. Přidejte cibuli. 10. Přidejte kaši -1 šálek hovězího vývaru,1 polévkovou lžíci mouky, worcesterskou omáčku a dobře promíchejte.
11. Vařte na vysoké teplotě, dokud šťáva nezhoustne.
Vepřová játra na cibulce
Suroviny:
· 200 g basmati rýže Golden Sun
· keramický mlýnek s mořskou solí Kania
· 2 lžíce vepřové sádlo Pikok
· 50 g anglická slanina Pikok
· 200 g cibule
· 600 g vepřová játra Řezníkova čerstvá porce
· keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
· 2 lžíce hladká mouka Belbake
· ½ lžičky sušený tymián Kania
· ½ lžičky kmín Kania
· 300 ml vepřový vývar
· ½ lžičky sušená majoránka Kania
· 1 snítka čerstvá listová petržel
· 1 šalotka
· 1 lžíce rostlinný olej Vita D'or
Na 4 porce chalupářských jater budete potřebovat: 700 g vepřových jater, 1 velkou cibuli, 200 g směsi barevných paprik (červená, zelená a žlutá), 200 g rajčat a 3 lžíce oleje. Dle chuti: sůl, mletý pepř a tymián. Dále: 4 lžíce kečupu a 50 g tvrdého sýra.
Jak na to?
Játra nakrájejte na plátky (asi 1,5 cm) a nařízněte okraje, aby se nekroutily. Plátky opepřete, krátce zprudka opečte na 2 lžicích oleje z obou stran. Teplotu zmírněte a za občasného otočení dopečte do 10 minut. Naříznutím zkuste, zda jsou játra již hotová. Ke konci opékání játra osolte.
Na druhé pánvi osmahněte na lžíci oleje na půlkolečka nakrájenou cibuli, až zesklovatí. Přidejte nakrájené papriky a rajčata, osolte, opepřete, přidejte tymián, kečup, podle potřeby podlijte a poduste 10 minut, do změknutí.
Servírujte opečená játra se zeleninovou směsí a bramborem. Játra na talíři posypte strouhaným sýrem.
Náš tip: Připravit si můžete také luxusní vepřová játra podle následujícího video receptu: