300 g drůbežích jater (kuřecí, krůtí)
1 cibule
1,5 lžíce sádla (nebo oleje)
sůl
mletý pepř
1,5-2 zarovnané lžíce hladké mouky (podle potřeby)
1 lžičku kečupu
trocha drůbežího vývaru nebo vody
1 hrnek rýže
1 lžíce oleje
sůl
Rýži propláchneme a scedíme. Vsypeme ji do kastrolku , zalijeme horkou vodou, přidáme trochu oleje a sůl. Promícháme, přivedeme k varu a zakryté poklicí necháme dusit. Měkkou rýži lehce promícháme vidličkou.
Cibuli oloupeme a nakrájíme. Játra omyjeme a také pokrájíme na větší kousky. Nakrájenou cibuli orestujeme na rozehřátém tuku dozlatova. Přidáme játra, opepříme, okmínujeme a za stálého míchání je orestujeme. Pak přidáme pro chuť malou lžičku kečupu.
Mouku rozmícháme v cca 100 ml vody, játra zahustíme a necháme za občasného opatrného promíchání pozvolna provařit přibližně 15 minut.
Konzistenci a množství šťávy upravíme podle potřeby přidáním vývaru nebo mouky. Ke konci tepelné úpravy játra osolíme podle vlastní chuti nebo dochutíme Vegetou.
Podáváme s rýží.
Na pánvi na středním plameni rozpálíme olej, přidáme nakrájenou cibuli a restujeme 5–6 minut dozlatova.
Přidejte houby a játra na pánev a po smažit při vyšší teplotě.
Přidejte k žampionům mléko a plátky smetanového sýra a vařte 5 minut. míchání na středním plameni.
Přidejte sůl, černý pepř a vařte na středním plameni.
1 velká cibule, nakrájená
2 PL rostlinného oleje
2 PL oleje nebo másla
1-1/2 šálku hladké mouky
3 šálky hovězího vývaru
1 PL worcesterské omáčky
1 PL soli
1 ČL česnekového prášku
1 ČL pepře
2. Nakrájejte cibuli na malé kousky.
3. Umístěte pánev na vysokou teplotu.
4. Přidejte olej nebo máslo. Přidejte cibuli a poté cibuli smažte 2-1/2 minuty.
5. Po dokončení se dejte stranou.
9. Přidejte cibuli.
10. Přidejte kaši -1 šálek hovězího vývaru,1 polévkovou lžíci mouky, worcesterskou omáčku a dobře promíchejte.
Chalupářská játra
Na 4 porce chalupářských jater budete potřebovat: 700 g vepřových jater, 1 velkou cibuli, 200 g směsi barevných paprik (červená, zelená a žlutá), 200 g rajčat a 3 lžíce oleje. Dle chuti: sůl, mletý pepř a tymián. Dále: 4 lžíce kečupu a 50 g tvrdého sýra.
Jak na to?
Játra nakrájejte na plátky (asi 1,5 cm) a nařízněte okraje, aby se nekroutily. Plátky opepřete, krátce zprudka opečte na 2 lžicích oleje z obou stran. Teplotu zmírněte a za občasného otočení dopečte do 10 minut. Naříznutím zkuste, zda jsou játra již hotová. Ke konci opékání játra osolte.
Na druhé pánvi osmahněte na lžíci oleje na půlkolečka nakrájenou cibuli, až zesklovatí. Přidejte nakrájené papriky a rajčata, osolte, opepřete, přidejte tymián, kečup, podle potřeby podlijte a poduste 10 minut, do změknutí.
Servírujte opečená játra se zeleninovou směsí a bramborem. Játra na talíři posypte strouhaným sýrem.
Náš tip: Připravit si můžete také luxusní vepřová játra podle následujícího video receptu: