Pak uděláme placičky, které potřeme hořčicí a poklademe párkem, uvařeným vajíčkem a kyselou okurkou a zabalíme a obalíme v hladké mouce.
Na oleji zpěníme cibulku, vložíme maso aby se zatáhlo, potom podlijeme vodou a necháme dusit, cca 35 minut - v papiňáku asi 10 minut. Když je maso hotové vyndáme a do vypečeného sosu přidáme 1/2 masoxu, jíšku a doděláme omáčku jako ke klasickým ptáčkům.
500 g mletého masa
2 vejce
2 kyselé okurky
2 párky
2 cibule
sůl
pepř
hořčice
masox
hladká mouka
TIP: Omáčka se může zalít smetanou, kde jsme rozkvedlali 1 lžičku mouky - provařit.
Hotovou omáčku podáváme s knedlíky.
hlávkového zelí nebo kapusta
1/2 kg mleté masa
1 hrnek rýže /1 hrnek rýže + 2 hrnky vody + sůl uvařit
2 rajské protlaky
1 lžička červené papriky (koření)
špetka oregana
1 cibule
sůl + Vegeta
pepř
česnek
olej na osmahnutí
Uvaříme rýži a dáme stranou.
Na pánvi si osmahneme cibuli. Mleté maso, které ochutíme kořením, uzenou paprikou, vegetou + solí, pepř, česnek a osmaženou vychladlou cibulkou.
Takto připravenou masovou směs smícháme s uvařenou rýží a důkladně promícháme. Hlávkové listy ze zelí nebo kapustové listy zbavíme košťálu a dáme spařit do většího hrnce tak, aby byly listy celé ponořené ve vodě.
Poté listy vyndáme, vychladíme pod studenou vodou.
Jednotlivé lupeny plníme masovo-rýžovou směsí a tvoříme závitky, které klademe vedle sebe do pekáče. Připravím si rajskou omáčku s kterou zaliji závitky.
Dáme zapéct cca 30 min .
Rychlá a jednoduchá rajská omáčka
Na kousku sádla necháme zpěnit a zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme bobkový list, nové koření a necháme provonět. Až cibule zezlátne, zaprášíme hladkou moukou a vytvoříme tak jíšku, kterou po chvilce zalijeme vodou nebo vývarem.
Poté přidáme rajský protlak, pokud jsme použili na zalití jíšky vodu, můžeme přihodit kostku hovězího bujonu. Osolíme, dobře promícháme a necháme na mírném ohni vařit. Až se rajský protlak a bujon dobře rozpustí a omáčka má správnou konzistenci, vybereme koření, dochutíme cukrem a octem a občas promícháváme.
Ještě doporučuji před mletím osolit. Maso má pak mnohem lepší pojivost
Cheeseburger
500 g mletého hovězího masa
1 lžičku soli
pepř (dle chuti)
olej na smažení
hamburgerové housky (bulky)
4 plátky sýru Čedar
kečup
hořčice
cibule
Postup:
Maso důkladně promícháme se solí a pepřem, vytvarujeme placičky, které smažíme na oleji 7 minut (po 3 minutách z každé strany a po druhém obrácení ještě minutu). Mezitím si nasucho opečeme půlky housek. Obě půlky potřeme kečupem, na spodní položíme maso a na ně plátek sýra. Na druhou půlku přidáme ještě trochu hořčice, cibuli a přiklopíme.
Sekaná se sýrem z videa
300 g gouda 45 % (nebo jiný tvrdý sýr) 1 kg mleté maso mix (hovězí a vepřové)
1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce sušeného česneku,
1 lžíce majoránky, 1 lžička soli, pepře, 180 ml studeného mléka, 1 lžíce sójové omáčky,
2 vejce, 1 lžička sladké mleté papriky, 2 lžíce hladké mouky, 400 ml vody kousek másla
PŘÍLOHA: bramborová kaše, brambory, kyselá okurka...
Hovězí a krůtí maso omyjeme, očistíme a dáme vařit.
Raději vaříme každé maso zvlášť, protože hovězí maso potřebuje delší dobu na to, aby bylo měkké.
Mezitím si připravíme formu srnčí hřbet, který si vymažeme lehce máslem.
Rohlíky nakrájíme na kostky a pokapeme masovým vývarem, aby zvlhly.
Uvařené maso necháme vychladnout a rozemeleme na masovém mlýnku spolu s navlhčenými rohlíky.
Bylinky omyjeme a nasekáme na velmi najemno.
K pomletému masu s rohlíky, přidáme nasekané bylinky a máslo, podle chuti osolíme a opepříme. Dobře promícháme a dáme do vymazané nádoby.
Vložíme do trouby, zakryjeme alobalem, aby se nám nevytvářely tvrdé části na povrchu nákypu během zapékání.
Zapékáme cca 30 min. při teplotě 180°C.
Maso uvařte a nechte vychladnout Rohlíky pokrájejte na středně velké kostky. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozmíchejte v mléce, z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
Rohlíky dejte do mísy, přilijte mléko se žloutky a přidejte maso nakrájené na kostičky (Kopřivy důkladně operte, krátce spařte ve vroucí vodě, ihned propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat, pak listy nasekejte na menší kousky a přisypte do mísy)
Směs promíchejte a ochuďte osmahnutou cibulí, česnekem, majoránkou , pažitkou, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Nakonec vmíchejte rozpuštěné máslo či sádlo a vyšlehaný sníh.
Připravenou směs přesuňte do vymazané formy. Povrch uhlaďte a pečte při 180°C asi 50 minut. Hotovou nádivku vyklopte a nakrájejte na plátky.
500 g mletého masa (vepřový bůček)
Pomeleme vepřové maso, přidáme sůl a mléko. Promícháme, aby se maso nelepilo nádoby.
Domácí sekaná z vařeného masa se sýrem
300 g masa (uvařeného), 200 g tvrdého sýru - Eidam, Gouda, uzený, 3 vejce, 2 + 3 starší rohlíky, majoránka dle chuti, česnek, cibule osmažená dozlatova , sůl, pepř
Pomleté maso smícháme v míse s vejci. Můžeme oddělit žloutky a z bílků udělat sníh, který vmícháme do směsi na nákyp až nakonec. Nakrájené rohlíky zalijeme vývarem a necháme nasáknout, pak je vmícháme do masové směsi. Přidáme nastrouhaný sýr a dle chuti majoránku, nastrouhaný česnek, sůl, pepř.
Vše dobře promícháme, nandáme do sádlem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova.
Podáváme se zelím a s rozmačkanými brambory.
200 g krůtí prso
150 g rohlíků
150 ml masový vývar
petrželová nať, celerová nať
20 g máslo
sůl a pepř
Hovězí a krůtí nákyp pečený v srnčím hřbetě
200 g hovězí maso zadní200 g krůtí prso
150 g rohlíků
150 ml masový vývar
petrželová nať, celerová nať
20 g máslo
sůl a pepř
Hovězí a krůtí maso omyjeme, očistíme a dáme vařit.
Raději vaříme každé maso zvlášť, protože hovězí maso potřebuje delší dobu na to, aby bylo měkké.
Mezitím si připravíme formu srnčí hřbet, který si vymažeme lehce máslem.
Rohlíky nakrájíme na kostky a pokapeme masovým vývarem, aby zvlhly.
Uvařené maso necháme vychladnout a rozemeleme na masovém mlýnku spolu s navlhčenými rohlíky.
Bylinky omyjeme a nasekáme na velmi najemno.
K pomletému masu s rohlíky, přidáme nasekané bylinky a máslo, podle chuti osolíme a opepříme. Dobře promícháme a dáme do vymazané nádoby.
Vložíme do trouby, zakryjeme alobalem, aby se nám nevytvářely tvrdé části na povrchu nákypu během zapékání.
Zapékáme cca 30 min. při teplotě 180°C.
Nádivka s kopřivami (petrželkou)nebo s houbami
- 500 g uzené vepřové krkovice
- 8 rohlíků z předešlého dne
- 3 vajec
- 250 ml mléka
- 200 g lístků mladých kopřiv
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 lžíce majoránky
- 1 svazek pažitky, nasekané
- sůl a pepř
- 1 lžíce muškátový oříšek (květ)
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- máslo nebo sádlo na vymazání formy
Rohlíky dejte do mísy, přilijte mléko se žloutky a přidejte maso nakrájené na kostičky (Kopřivy důkladně operte, krátce spařte ve vroucí vodě, ihned propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat, pak listy nasekejte na menší kousky a přisypte do mísy)
Směs promíchejte a ochuďte osmahnutou cibulí, česnekem, majoránkou , pažitkou, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Nakonec vmíchejte rozpuštěné máslo či sádlo a vyšlehaný sníh.
Připravenou směs přesuňte do vymazané formy. Povrch uhlaďte a pečte při 180°C asi 50 minut. Hotovou nádivku vyklopte a nakrájejte na plátky.
Karbanátky
500 g mletého masa
1 namočený rohlík
500 g mletého masa
1 namočený rohlík
2 cibule
5 lžic másla
sůl
pepř
sladká paprika
5 lžic másla
sůl
pepř
sladká paprika
1 PL plnotučné hořčice
50 g tuku
Postup:
Masové mleté kuličky
500-600 g mletého masa vepřového
200 g uvařené rýže
1 větší cibuli
2-3 stroužky česneku
1 vejce
Sůl a pepř podle chuti
1 kg brambor
150 g strouhaného sýra
Postup:
50 g tuku
Postup:
Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme. Polovinu opečeme dozlatova na 1 lžíci másla. Vmícháme do masa s vymačkaným rohlíkem. osolíme, opepříme a okořeníme sladkou paprikou. Vytvarujeme 4 karbanátky a opékáme 3 min. po obou stranách na pokrmovém tuku.
- 100 g šunky
- 100 g tvrdého sýra
- (50 g grilovací omáčky-Barbecue)
- Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme trochu vody a promícháme.
Masovou směs navrstvíme na alobal a rozetřeme do obdélníku.
Připravíme si náplň. Nakrájíme si šunku na kostičky a sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
Směs navrstvíme na maso a srolujeme ho do alobalu.
Dle videa:
Dáme péct do vyhřáté trouby při teplotě 200 stupňů cca 50 minut. Po uplynutí doby roládu vyndáme, potřeme omáčkou a dáme ještě péct při teplotě 180 stupňů na 10 minut.
Zapékané karbanátky
500 g vařených loupaných brambor
2 lžíce mouky
250 ml masového vývaru
200 g zakysané smetany
20 g strouhaného ementálu
2 lžíce strouhanky
1 lžíce sekané petrželky
2 lžíce mouky
250 ml masového vývaru
200 g zakysané smetany
20 g strouhaného ementálu
2 lžíce strouhanky
1 lžíce sekané petrželky
Formu vymažeme vypečeným tukem a doprostřed položíme karbanátky.
Vařené brambory oloupeme, rozpůlíme, obalíme a narovnáme vedle karbanátků.
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Zbylou cibuli osmahneme na 3 lžících másla. Přidáme mouku a zapražíme, zalijeme vývarem a vmícháme zakysanou smetanu. Omáčkou přelijeme brambory.
Posypeme sýrem, strouhankou, petrželkou a zbylým máslem. Pečeme asi 30 min.
Karbanátky v kari omáčce s medem☝
Usmažené karbanátky dáme prohřát do omáčky z Kari a medem
Příprava omáčky
Nejprve si osmažíme nakrájenou cibulku přidáme kari a 1 PL hladké mouky. Prosmažíme, zalijeme vodou a rozvaříme na omáčku, přidáme jeden Masox a 1 PL smetany,1 lžičku medu.
Pro pikantnost se může přidat, plnotučná hořčice 1 lžička.
Dochutíme pepřem, solí a vložíme prohřát s karbanátky. Podáváme s rýží.
Masové mleté kuličky
500-600 g mletého masa vepřového
200 g uvařené rýže
1 větší cibuli
2-3 stroužky česneku
1 vejce
Sůl a pepř podle chuti
1 kg brambor
150 g strouhaného sýra
Postup:
Mleté maso ochutíme solí a pepřem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek, vejce, rýži a vše dobře promícháme.
Brambory očistíme a nakrájíme na plátky. Osolíme podle chuti
Plech na pečení vymažeme sádlem nebo olejem. Z masa formujeme kuličky a ukládáme na plech. Místa mezi masnými koulemi vyplníme bramborami.
Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 190 stupňů asi 40 minut. 15 minut před
dopečením posypeme sýrem.
Holandský řízek
500 g mletého masa (vepřový bůček)
mléka tolik, aby se maso spojilo
dle potřeby sůl
300 g eidamu
1 lžičku plnotučné hořčice
Vejce, mouku a strouhanka na obalení300 g eidamu
1 lžičku plnotučné hořčice
Pomeleme vepřové maso, přidáme sůl a mléko. Promícháme, aby se maso nelepilo nádoby.
Pak necháme chvilku odležet, aby se mléko vsáklo.
Pak přidáme nastrouhaný sýr , přidáme lničku plnotučné hořčice
a nejlépe rukou důkladně promícháme.
Z hotové směsi tvoříme větší válečky, které trochu splácneme
Holanďanky pak klasicky obalíme v trojobale a usmažíme
Pak přidáme nastrouhaný sýr , přidáme lničku plnotučné hořčice
a nejlépe rukou důkladně promícháme.
Z hotové směsi tvoříme větší válečky, které trochu splácneme
Holanďanky pak klasicky obalíme v trojobale a usmažíme
Sekaná Recept z videa Vepřový bok 800g
Vepřová plec 600g
1 cibule
Česnek 4 stroužky
2 starší rohlíky
Mléko
Sádlo
Sůl
Pepř
Majoránku
Koření na mletá masa tři lžičky
2 vajíčka
Strouhanku
Brambory
Máslo + Mléko
Pažitka | Můj recept na sekanou☝500 g mletého masa (vepřového a uzené) 1 cibuli předem osmažit sůl majoránka 1 -2 vejce strouhanka 2 lžíce hořčice plnotučná 2 stroužky česneku 2 nakrájené housky namočené v mléce Včerejší rohlíky namočíme do mléka. Cibulku nakrájíme nadrobno a lehce osmahneme na oleji. Ve velké míse smícháme mleté maso s osmaženou cibulkou, přidáme vejce, prolisovaný česnek, mletý černý pepř, majoránku a osolíme. Namočené rohlíky lehce vyždímáme a přidáme k masové směsi. Důkladně vše prohněteme, je-li směs řídká, přidáme trochu strouhanky. Než vytvaruji šišku tak s mletým masem bouchnu, aby vyšel vzduch, pak teprve z připravené směsi vytvarujeme klasickou šišku a vložíme ji do pekáče nebo remosky, který jsme předem vymazali omastkem. Trochu podlijeme vodou nebo vývarem a pečeme ji přibližně 60 až 70 minut, až na povrchu krásně zhnědne. Občas ji poléváme výpekem . |
mleté maso - 1 kg
cibule + česnek
2ks toustového chleba
150 ml mléko
sůl
černý pepř
vejce - 2 ks
Náplň
zakysaná smetana - 200 g
tvrdý sýr - 200 g
Kapustové karbanátky
cibule + česnek
2ks toustového chleba
150 ml mléko
sůl
černý pepř
vejce - 2 ks
Náplň
zakysaná smetana - 200 g
tvrdý sýr - 200 g
V misce si promíchejte zakysanou smetanu spolu s vejci a také jemně strouhaným tvrdým sýrem. Můžete dochutit nasekaným koprem...
Ochucené umleté masu rozdělíme na kuličky, které rozmáčkneme na placičky uděláme důlek a doprostřed dáme sýrovou náplň a dáme péct. PEČEME na 180°C / 35 MIN
Prejt z vepřového kolene
3 stroužky česneku 2 ks rohlíků 100 g vepřová játra 1 ks vepřového kolena sůl, majoránka, mletý zázvor. pepř, nové koření mleté Vepřové koleno dáme do většího hrnce, zalijeme vodou, osolíme a vaříme doměkka asi 1 hodinu. Rohlíky nakrájíme na kousky, dáme do misky a polijeme vývarem z kolene, aby se nasákly. Česnek oloupeme a prolisujeme. Uvařené maso obereme od kosti a spolu s játry a namočenými rohlíky pomeleme. Přidáme česnek, koření a sůl podle chuti. Směs na jitrnicový prejt z vepřového kolene důkladně promícháme a dáme do vymazaného pekáče. Pekáč s prejtem vložíme do rozehřáté trouby a pečeme asi hodinu při 180 °C. Jitrnicový prejt z vepřového kolene podáváme s brambory a se zelím. |
Špízy z mletého masa!
- 600 g mletého masa (mix hovězí a vepřové)
- 1 rohlík (strouhanka)
- 1 vejce
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- 1 červená paprika
- 2 nakládané okurky
- ½ svazku petrželky
- 1 lžičku červené papriky
- sůl
- mletý pepř
POSTUP
Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, nastrouhaný starší rohlík,
na jemno nakrájenou cibuli, kyselou okurku, červenou syrovou papriku. Ochutíme solí, pepřem a mletou sladkou paprikou. Masovou směs důkladně promícháme a postupně tvoříme placičky, které napichujeme na špejle. Pokud se směs rozpadá a placičky se špatně tvoří, přisypeme trochu strouhanky. Jednotlivé placičky napícháme na špejle a grilujeme.
1 kapusta
300 g mletého masa
100 g anglické slaniny
2 vejce
sůl
mletý pepř
1-2 lžičky provensálského koření (dle chuti)
1 cibule
strouhanka
3 stroužky česneku
olej na smažení