Česneková pomazánka
- 100 g taveného sýra
- 1 lžíci zakysané smetany
- 1 lžíci majonézy
- 100 g strouhaného sýra
- česnek dle chuti
- sůl
- chilli omáčku nebo pálivou papriku.
- pepř
Tvarůžková pomazánka:
- 1 balení tvarůžků (podle preferencí – klasické nebo s příchutí)
- 1 balení sýra typu Gervais nebo Lučina
- Kousíček čerstvého másla (podle chuti, přibližně 30–50 g)
- Sůl podle chuti
- Maďarská paprika na ozdobu
- Červená cibule na ozdobu
Postup:
1) Tvarůžky nakrájejte na menší kousky, aby se snadno zpracovávaly v mixeru rozsekat.
2) Přidejte nakrájené tvarůžky, celé balení Gervais (nebo Lučinu), kousek másla a špetku soli.
3) Mixujte přibližně 2–3 minuty, dokud nevznikne hladká a jemná pomazánka.
4) Přidejte pomazánku do misky a uložte ji na chvíli do lednice, aby se chutě propojily.
- Pro výraznější chuť můžete přidat prolisovaný stroužek česneku.
- Pokud preferujete krémovější konzistenci, přidejte trochu smetany nebo zakysané smetany.
Hermelínová pomazánka se šunkou a smetanou:
- 2 uvařená vejce (nastrouhaná)
- 1 cibule (nastrouhaná)
- 1 hermelín (nastrouhaný)
- nať z jarní cibulky (nakrájená)
- 200 g uzené šunky (nakrájená na malé kousky)
- majonéza – podle chuti
- 1 kelímek zakysané smetany
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- 1 lžička dijonské hořčice
Pomazánka z uzených šprotů
| uzené šproty | 1 balení | 160 g | |
| cibule | 1 menší kus | 60 g | |
| okurky sterilované | 2 až 3 kusy | 80 g | |
| vejce slepičí | 2 kusy (vejce vařená) | 120 g | |
| tvaroh měkký | 2 lžíce | 40 g | |
| majonéza | 2 lžíce | 40 g | |
| pepř mletý | na špičku lžičky - 1/8 | 0.5 g | |
| pažitka | nebo petrželka na ozdobení | 2 g | 
Do misky dáme šproty, vejce, okurku, cibulku, tvaroh, majolku, pepř a sůl.
Vše dobře promícháme a poté ještě dochutíme solí, pepřem, majolkou, citr.šťávou.
250 g vyzrálého Romaduru
50 g másla, změklého
1 malá cibule, nasekaná nadrobno
1 lžička mleté sladké papriky + špetka na ozdobení
1 špetka drceného kmínu
sůl a čerstvě mletý pepř
3 lžíce světlého piva
jarní cibulka na ozdobení
tmavý chléb k podávání
Sýr v misce rozmačkáme vidličkou a promícháme s máslem. Když je směs kompaktní, přidáme
cibuli, osolíme, ochutíme kořením a přilijeme pouze tolik piva, abychom získali pomazánku.
1 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 2 kostky cukru, 300 g měkkého salámu, 200 g majolky, cibulky, 1/2 lžičky chilli.
V kastrůlku lehce zahříváme ocet, olej, kečup, hořčici a cukr, až se nám vše spojí dohromady (nesmí se vařit). Do vychladlé směsi přidáme nastrouhaný nebo umletý salám, na kostičky nakrájené cibulky a ochutíme chilli kořením
20 dkg salámu
Moravanka (zavařená zelenina)
olej
Drožďová pomazánka
1 cibule
4 kostky droždí
2 vajíčka
sůl
pepř
mletá paprika
mletý kmín
kousek máslaNa podávání:
dobrý chléb
nakrájená rajčata
pažitka, jarní cibulka či jiné oblíbené čerstvé bylinky
Cibuli nakrájíme na kostičky a necháme zrůžovět na másle. Do pánve rozdrobíme droždí, které za stálého míchání rozpustíme. Přidáme vajíčka, osolíme, popaprikujeme a okmínujeme, důkladně promícháme a máme hotovo.
Pomazánku namažeme na dobrý chleba a posypeme zelenou pažitkou. Kromě pažitky a rajčat pomazánka chutná skvěle také dochucená jarní cibulkou.
Vlašáková pomazánka Škvarková pomazánka
kyselá okurka 1 ks
jarní cibulka 1 ks
Vejce 1 ks
Majonéza 1 lžíce
plnotučná hořčice 1 lžička
sůl, pepř
Rozemelte studené škvarky, místo mlýnku můžete klidně použít mixér s noži (tzv. kutr). Vejce uvařte natvrdo, nechte ho zcela zchladnout a nakrájejte na drobné kostičky.
Nadrobno nakrájejte i jarní cibulku a kyselou okurku.
Nyní vše smíchejte s rozemletými škvarky, přidejte majonézu, hořčici a vše dle chuti dosolte a opepřete.
Pomazánka z gothaje
- gothaj – 350 gramů,
- chilli paprička – 1 ks,
- jarní cibulka – 5 ks,
- česnek – 1 stroužek,
- nakládané okurky – 2 ks,
- plnotučná hořčice – 1 lžíce,
- kečup – 2 lžíce,
- tatarská omáčka – 2 lžíce,
- sladká paprika – 1 lžička,
- mletý černý pepř – podle chuti.
Suroviny: 
1 kg vepřového masa (plecko, krkovička, bůček - záleží na tom zda má být pomazánka mastnější 
či lidová), 6 cibulí, 2 kg sádla, sůl a mletý černý pepř
Oddělíme část vyškvařeného sádla a na něm usmažíme cibuli. Pomeleme maso i škvarky.
Vše smícháme dohromady, osolíme a dochutíme pepřem.
trochu mléka
50 g cibule
sladká paprika
2 PL rajského protlaku
pažitka
sůl
1 PL medu
2 PL rostlinného oleje
Špetku soli
Postup:
Pražené nesolené arašídy dáme do mixéru a umeleme při vysokém výkonu. Přidejte sůl, med, olej a pokračujte v mixování, dokud nebude směs hladká. Toto domácí arašídové máslo bude trochu hustší, jak to z obchodu. Je to kvůli tomu, že neobsahuje žádné zbytečně přidány látky. Přejeme dobrou chuť.






