úterý 18. dubna 2023

Pomazánky -☝Sýrová pomazánka na chlebíčky☝Pomazánka z Makrely + Ďábelská směs na topinky

Česneková pomazánka 

Rozpis:
  • 100 g taveného sýra
  • 1 lžíci zakysané smetany
  • 1 lžíci majonézy
  • 100 g strouhaného sýra
  • česnek dle chuti
  • sůl
  • chilli omáčku nebo  pálivou papriku.
  • pepř

Postup:
Nejprve utřeme tavený sýr se zakysanou smetanou, přidáme majonézu, strouhaný sýr, utřený česnek a dochutíme pepřem,solí a chilli omáčkou.
Můžete ozdobit mandarinkou z kompotu nebo hroznovým vínem

☝Sýrová pomazánka na chlebíčky☝

     

Půlka cibule (nemusí být, kdo nemá rád)  pomlít nebo nastrouhat, 3 ks taveného sýry,
 1 lžička hořčice, 1 lžička majonézy, 2 natvrdo vařená vejce ,10 dkg dietního salámu, 10 dkg másla,
2 kyselé okurky, sůl

.Postup přípravy receptu Sýrová pomazánka na chlebíčky:
Cibuli nastrouhat rychle jinak zhořkne, salám, okurky, vejce nastrouháme 
a všechny suroviny smícháme. 
Přidáme tavené sýry, které rozetřeme s kouskem másla. Vše spojíme.
Dochutíme solí, hořčicí, majolkou nebo tatarkou.


Pomazánka z Makrely (z Humra)
  Makrela nebo Humr
1  ks cibule 
0,5  ks celer
1  ks mrkve
1  PL majonézy
 lžíce bílého jogurtu
sůl
citron
pepř mletý

Celer rozkrojíme na větší kusy a dáme povařit do poloměkka (cca 7 minu).  
Na jemno  rozmačkáme maso z ryby.
Mrkev a cibulku na jemno nastrouháme , přidáme rybí maso a  na jemno nastrouhaný vařený celer. Hmotu spojíme s majolkou a jogurtem, dochutíme citrónovou šťávou, trochou pepře a  soli.

Pomazánka ze Sardelové pasty
100  g másla
3 ks taveného sýra 
1 lžička sardelové pasty dát dle chuti
Ingredience na pomazánku dáme do nádoby a vymícháme (vymixujeme) do pěny. 

Pomazánka z uzených šprotů

uzené šproty1 balení 160 g
cibule1 menší kus 60 g
okurky sterilované2 až 3 kusy80 g
vejce slepičí2 kusy (vejce vařená)120 g
tvaroh měkký2 lžíce40 g
majonéza2 lžíce40 g
pepř mletýna špičku lžičky - 1/80.5 g
pažitkanebo petrželka na ozdobení2 g

Z uzených šprotů můžeme vyndat kostřičky.
Do misky dáme šproty, vejce, okurku, cibulku, tvaroh, majolku, pepř a sůl. 
Se solí zacházíme opatrně, každá plechovka šprotů je jinak slaná.
Vše dobře promícháme a poté ještě dochutíme solí, pepřem, majolkou, citr.šťávou.

    Pivní pomazánka 

    250 g vyzrálého Romaduru
    50 g másla, změklého
    1 malá cibule, nasekaná nadrobno
    1 lžička mleté sladké papriky + špetka na ozdobení
    1 špetka drceného kmínu
    sůl a čerstvě mletý pepř
    3 lžíce světlého piva
    jarní cibulka na ozdobení
    tmavý chléb k podávání
    Sýr v misce rozmačkáme vidličkou a promícháme s máslem. Když je směs kompaktní, přidáme 
    cibuli, osolíme, ochutíme kořením a přilijeme pouze tolik piva, abychom získali pomazánku. 
    Ozdobíme sekanou jarní cibulkou a poprášíme mletou paprikou. Podáváme k tmavému chlebu

    Sloní mls
    1 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 2 kostky cukru, 300 g měkkého salámu, 200 g majolky, cibulky, 1/2 lžičky chilli.
    V kastrůlku lehce zahříváme ocet, olej, kečup, hořčici a cukr, až se nám vše spojí dohromady (nesmí se vařit). Do vychladlé směsi přidáme nastrouhaný nebo umletý salám,  na kostičky nakrájené cibulky a ochutíme chilli kořením

     Ďábelská směs na topinky
    20 dkg salámu
    Moravanka (zavařená zelenina)
    olej
    1 cibule
    1 stroužek česneku
    1 lžíce kečupu
    1 lžíce Worcesterové omáčky
    sůl
    pepř


    Vše pomlít na masovém strojku. Dát do hrnce a chvilku dusit. Na konci dušení se může přisladit.  Je to dobrý za studena na langoše i topinky. Povrch posypat strouhaným sýrem.

     Drožďová pomazánka

    1 cibule
    4 kostky droždí
    2 vajíčka
    sůl
    pepř
    mletá paprika
    mletý kmín
    kousek másla

    Na podávání:
    dobrý chléb
    nakrájená rajčata
    pažitka, jarní cibulka či jiné oblíbené čerstvé bylinky

    Cibuli nakrájíme na kostičky a necháme zrůžovět na másle. Do pánve rozdrobíme droždí, které za stálého míchání rozpustíme. Přidáme vajíčka, osolíme, popaprikujeme a okmínujeme, důkladně promícháme a máme hotovo.

    Pomazánku namažeme na dobrý chleba a posypeme zelenou pažitkou. Kromě pažitky a rajčat pomazánka chutná skvěle také dochucená jarní cibulkou.

    Vlašáková pomazánka                               Škvarková pomazánka

    2 lžíce kečupu
    2 lžíce plnotučné hořčice
    2 lžíce oleje
    1 lžíce octa
    trochu pepře
    30 dkg salámu šunkového
    15 dkg tvrdého sýra
    2 větší cibule
    3 -4 sterilované okurky
    2 majonézy
    Všechno smíchat dohromady a mažeme na veku. Tohle množství vyjde na 3 veky.
    Škvarky 200 g
    kyselá okurka 1 ks
    jarní cibulka 1 ks
    Vejce 1 ks
    Majonéza 1 lžíce
    plnotučná hořčice 1 lžička
    sůl, pepř
    Rozemelte studené škvarky, místo mlýnku můžete klidně použít mixér s noži (tzv. kutr). Vejce uvařte natvrdo, nechte ho zcela zchladnout a nakrájejte na drobné kostičky.
    Nadrobno nakrájejte i jarní cibulku a kyselou okurku.
    Nyní vše smíchejte s rozemletými škvarky, přidejte majonézu, hořčici a vše dle chuti dosolte a opepřete.

    Pomazánka z vepřového pečeného masa

    Suroviny: 
    1 kg vepřového masa (plecko, krkovička, bůček - záleží na tom zda má být pomazánka mastnější
    či lidová), 6 cibulí, 2 kg sádla, sůl a mletý černý pepř

    Upečeme vepřové maso. Vyškvaříme sádlo. Necháme vychladnout.
    Oddělíme část vyškvařeného sádla a na něm usmažíme cibuli. Pomeleme maso i škvarky.
    Vše smícháme dohromady, osolíme a dochutíme pepřem.

    Rozhuda (pomazánka)
    250 g tvarohu
    trochu mléka
    50 g cibule
    sladká paprika
    2 PL rajského protlaku
    pažitka
    sůl
    Tvaroh, případně lehce naředěný mlékem, dobře rozšleháme s jemně nakrájenou cibulí, rajským protlakem a pažitkou. Dochutíme solí.


    300 g nesolených arašídů
    1 PL medu
    2 PL rostlinného oleje
    Špetku soli

    Postup:
    Pražené nesolené arašídy dáme do mixéru a umeleme při vysokém výkonu. Přidejte sůl, med, olej a pokračujte v mixování, dokud nebude směs hladká. Toto domácí arašídové máslo bude trochu hustší, jak to z obchodu. Je to kvůli tomu, že neobsahuje žádné zbytečně přidány látky. Přejeme dobrou chuť.