Rychlé řezy
Těsto:
1 vejce
1 hrnek cukru
1 hrnek mletých vlašských ořechů
1 hrnek mléka
1 hrnek hladké mouky
1 dl oleje
1/2 sáčku prášku do pečiva
Krém:
2 vanilkové pudinky
6 lžic cukru
6 dl mléka
20 g másla
ČOKOLÁDOVÉ DORTÍČKY S MASCARPONE KRÉMEM
Mascarpone vyšleháme se šťávou z limetek s cukrem a dáme do plnícího sáčku.Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky vyšleháme do pěny.
Žloutky smícháme s moukou, práškem do pečiva, kakaem, olejem a vodou.
Nakonec přidáme cukr a vyšlehané bílky.
Opatrně promícháme, aby nám sníh nespadl a těsto nalijeme do formy vyložené pečícím papírem.
Pečeme dozlatova jen pár minutek. Těsto je velmi tenké, tak aby se nám nepřipeklo.
Po upečení vykrájíme pomocí sklenice a nože kolečka.
Slepíme krémem, ozdobíme zbytkem krému a čokoládou nebo kokosem.
Necháme ztuhnout a podáváme.
Krém:
250 g mascarpone
1-2 ks limeta
80 g cukr (moučkový)
Korpus:
5 ks vejce
Dortíčky . recept
100 g mouka (polohrubá)
0,5 ks prášek do pečiva
1 lžíce kakao
1 lžíce olej
pečící papír
1 lžíce voda (teplá)
100 g cukr (krupice)
Jogurtový koláč s ovocem☝
mouka polohrubá 2 hrnky
cukr 1 hrnek
vejce 2 kusy
kypřící prášek do pečiva
Héra 5 lžic (rozpuštěný )
ovoce (podle sezony)
Na drobenku:
mouka hrubá 100 gramů
cukr vanilkový 1 balíček
Cukr a vejce ušlehejte do pěny, přišlehejte rozpuštěnou vlažnou Héru a přimíchejte jogurt. Mouku prosejte s práškem do pečiva a vmíchejte do hmoty. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a na povrch rozložte ovoce lehce obalené v mouce.
Tuk na drobenku rozpusťte a zapracujte do něj cukry a mouku, rukama dobře promněte. Drobenkou posypte ovoce a plech vložte do trouby vyhřáté na 180°C.
Třešňový dort s tvarohovo - smetanovým krémem
100 g cukru moučka
špetka soli
1 vanilkový cukr
2 lžíce horké vody
200 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
3 lžíce holandského kakaa
3 ks zralých banánů250 g měkkého tvarohu
250 ml smetany na šlehání 33%
1 ztužovač šlehačky
50 g másla
1 pudink vanilkový (bez vaření),
150 ml mléka
1 vanilkový cukr,
moučkový cukr dle chuti
50 g čokolády na vaření300 g čerstvých třešní
1 vanilkový cukr
1 lžička citronové šťávy
3 lžíce třešňového likéru
1 lžička solamylu
50 ml vody na podlití
1 lžička želatiny
mléko a třešňový likér na pokapání korpusu.
Postup přípravy
Těsto: Formu na pečení vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Troubu zapneme na 180°C. Banány nastrouháme na hrubém struhadle. Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakao s trochou mouky. Do mísy vyklepneme vejce, přidáme cukry, sůl, horkou vodu a šleháme do husté pěny. Poté vmícháme banány a prošleháme. Jako další vsypeme moučnou směs, vše pečlivě rozšleháme a nakonec vmícháme kakao.Těsto vlijeme do připravené formy, rozhrneme ho do stran a dáme do vyhřáté trouby. Po pěti minutách troubu ztlumíme na 170°C a pečeme 50 - 55 minut - dle typu trouby.
Krém: Pudink si rozšleháme ve 150 ml mléka. Smetanu ušleháme do tuha se ztužovačem, rozmíchaným s trochou moučkového cukru. Část šlehačky můžeme dát stranou na ozdobu dortu. Čokoládu nastrouháme na hrubém struhadle.
Máslo pokojové teploty dáme do mísy, přidáme cukry a šleháme do pěny. Pak přidáme po částech tvaroh, pudink a dobře rozšleháme. Nakonec pomalu vmícháme ušlehanou smetanu a nastrouhanou čokoládu. Krém dáme do chladničky.
Třešňová směs: Třešně nožem rozpůlíme, vypeckujeme a dáme do kastrolku. Přidáme vanilk. cukr, vodu, citron. šťávu, cukr dle chuti a pomalu vše ohříváme k bodu varu. Poté přidáme solamyl a želatinu rozmíchané v trošce vody. Necháme pár minut přejít pomalým varem, přidáme třešňový likér a směs dáme vychladnout.
TIP Jak snadno odpeckovat třešně
Vychladlý korpus prokrojíme, pokapeme směsí mléka a potřeme silnější vrstvou krému.
Ze zbylého krému uděláme na horním okraji korpusu ozdobný lem (aby nám třešňová směs nestékala). Zbylé třešně opatrně poklademe na vršek korpusu - třešňová směs by neměla být úplně studená (ztuhlá) a dort uložíme do chladna.
Jednoduchý třešňový koláč
1,5 hrnku cukru
1 hrnek jogurtu
1 hrnek oleje
2 hrnky hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
třešně asi půl kila
vanilkový cukr
moučkový cukr na posypání
Postup na další straně:
Nejdříve si rozdělíme bílky od žloutků.
Z bílků si vyšleháme sníh.
Žloutky si vyšleháme s cukrem.
Postupně přidáme ostatní ingredience (jogurt, olej, mouku a prášek do pečiva).
Vše pečlivě promícháme a přidáme opatrně sníh z bílků.
Hotovou směs nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného plechu o rozměru 35 x 20 cm.
Na těsto nasypeme třešně a zatlačíme je trošku dovnitř.
Koláč dáme do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečeme na 180 stupňů asi 40 minut. Koláč kontrolujeme. Musí se koláč oddělovat od krajů.
Hotový koláč necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem.
Nakrájíme na kostky a můžeme podávat.
TŘESENÝ MANDARINKOVÝ dort
3 vejce1/2 hrnku cukr krystal
1/2 hrnku vlažné vody
1/2 hrnku oleje
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
Krém:
2 šlehačky 31%2 malé plechovky mandarinek (část ovoce si necháme na dozdobení)
2 sáčky pudinku bez vaření
Korpus: V míse vyšleháme ručním elektrickým šlehačem na nejvyšší rychlost celá vejce s cukrem do pěny, pramínkem při šleháme vodu a olej a nakonec už jen na nejnižší stupeň zašleháme mouku s práškem do pečiva. Vlijeme do dortové formy a pečeme cca 35 minut na 180 stupňů.
Hotový korpus necháme ve formě zchladnout, poté vyklopíme a stáhneme papír. Potřeme krémem a necháme v lednici alespoň 2 hodinky zatuhnout.
Krém: Do pevně uzavíratelné větší nádoby nalijeme šlehačku, přilijeme mandarinkový kompot i se šťávou a vsypeme pudink. Nádobu uzavřeme a asi 30 vteřin třeseme, až cítíme, že se tekutý obsah změnil v tuhý. Nádobu otevřeme, krém ještě lehce promícháme vařečkou a naneseme na upečený korpus.
Na dozdobení používám instantní šlehačku, ale oproti návodu dávám dvojnásobné množství instantního prášku, výsledná šlehačka perfektně drží tvar.
Hrk hrk řezy recept do remosky (menší dort)
Krém:
1 smetana ke šlehání
1 ztužovač šlehačky
1 pudink bez vaření
2 plechovky ovoce
čokoládová poleva
Suroviny na těsto smícháme, nalijeme 1/3 do vymazaného a vysypaného plechu menší část zabarvíme kakaem a dáme na povrch piškotu, upečeme při 180 stupních.
Šlehačku, ztužovač, puding dáme do uzavíratelné nádoby, zavřeme a několikrát zatřepeme, otevřeme přidáme ovoce. Povrch zákusku postříkáme čokoládou.