neděle 6. srpna 2023

TŘENÉ TĚSTO / Slavnostní moučníky , Jogurtový koláč s ovocem☝

Rychlé řezy


Těsto:

1 vejce
1 hrnek cukru
1 hrnek mletých vlašských ořechů
1 hrnek mléka
1 hrnek hladké mouky
1 dl oleje
1/2 sáčku prášku do pečiva

Krém:
2 vanilkové pudinky
6 lžic cukru
6 dl mléka
20 g másla

ČOKOLÁDOVÉ DORTÍČKY S MASCARPONE KRÉMEM

Mascarpone vyšleháme se šťávou z limetek s cukrem a dáme do plnícího sáčku.
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky vyšleháme do pěny.
Žloutky smícháme s moukou, práškem do pečiva, kakaem, olejem a vodou.
Nakonec přidáme cukr a vyšlehané bílky.
Opatrně promícháme, aby nám sníh nespadl a těsto nalijeme do formy vyložené pečícím papírem.
Pečeme dozlatova jen pár minutek. Těsto je velmi tenké, tak aby se nám nepřipeklo.
Po upečení vykrájíme pomocí sklenice a nože kolečka.
Slepíme krémem, ozdobíme zbytkem krému a čokoládou nebo kokosem.
Necháme ztuhnout a podáváme.

Krém:
250 g mascarpone
1-2 ks limeta
80 g cukr (moučkový)
Korpus:
5 ks vejce

Dortíčky . recept
100 g mouka (polohrubá)
0,5 ks prášek do pečiva
1 lžíce kakao
1 lžíce olej
pečící papír
1 lžíce voda (teplá)
100 g cukr (krupice)


Jogurtový koláč s ovocem

jogurt bílý 1 kelímek
mouka polohrubá 2 hrnky
cukr 1 hrnek
vejce 2 kusy
kypřící prášek do pečiva
Héra 5 lžic (rozpuštěný )
ovoce (podle sezony)

tuk (na vymazání)
mouka pšeničná hrubá (na vysypání)


Na drobenku:
Máslo 100 gramů
cukr 100 gramů
mouka  hrubá 100 gramů
cukr vanilkový 1 balíček


  • Cukr a vejce ušlehejte do pěny, přišlehejte rozpuštěnou vlažnou Héru a přimíchejte jogurt. Mouku prosejte s práškem do pečiva a vmíchejte do hmoty. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a na povrch rozložte ovoce lehce obalené v mouce.

    Tuk na drobenku rozpusťte a zapracujte do něj cukry a mouku, rukama dobře promněte. Drobenkou posypte ovoce a plech vložte do trouby vyhřáté na 180°C.

Třešňový dort s tvarohovo - smetanovým krémem

3 ks vajec
100 g cukru moučka
špetka soli
1 vanilkový cukr
2 lžíce horké vody
200 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
3 lžíce holandského kakaa
3 ks zralých banánů

250 g měkkého tvarohu
250 ml smetany na šlehání 33%
1 ztužovač šlehačky
50 g másla
1 pudink vanilkový (bez vaření),
150 ml mléka
1 vanilkový cukr,
moučkový cukr dle chuti
50 g čokolády na vaření

300 g čerstvých třešní
1 vanilkový cukr
1 lžička citronové šťávy
3 lžíce třešňového likéru
1 lžička solamylu
50 ml vody na podlití
1 lžička želatiny
mléko a třešňový likér na pokapání korpusu.

Postup přípravy

Těsto: Formu na pečení vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Troubu zapneme na 180°C. Banány nastrouháme na hrubém struhadle. Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakao s trochou mouky. Do mísy vyklepneme vejce, přidáme cukry, sůl, horkou vodu a šleháme do husté pěny. Poté vmícháme banány a prošleháme. Jako další vsypeme moučnou směs, vše pečlivě rozšleháme a nakonec vmícháme kakao.
Těsto vlijeme do připravené formy, rozhrneme ho do stran a dáme do vyhřáté trouby. Po pěti minutách troubu ztlumíme na 170°C a pečeme 50 - 55 minut - dle typu trouby.
Hotový korpus necháme vychladnout.

Krém: Pudink si rozšleháme ve 150 ml mléka. Smetanu ušleháme do tuha se ztužovačem, rozmíchaným s trochou moučkového cukru. Část šlehačky můžeme dát stranou na ozdobu dortu. Čokoládu nastrouháme na hrubém struhadle.
Máslo pokojové teploty dáme do mísy, přidáme cukry a šleháme do pěny. Pak přidáme po částech tvaroh, pudink  a dobře rozšleháme. Nakonec pomalu vmícháme ušlehanou smetanu a nastrouhanou čokoládu. Krém dáme do chladničky.
Třešňová směs: Třešně nožem rozpůlíme, vypeckujeme a dáme do kastrolku. Přidáme vanilk. cukr, vodu, citron. šťávu, cukr dle chuti a pomalu vše ohříváme k bodu varu. Poté přidáme solamyl a želatinu rozmíchané v trošce vody. Necháme pár minut přejít pomalým varem, přidáme třešňový likér a směs dáme vychladnout.
TIP Jak snadno odpeckovat třešně
Vychladlý korpus prokrojíme, pokapeme směsí mléka a potřeme silnější vrstvou krému. 
Na krém dáme třetinu třešňové směsi a přiklopíme zbylým korpusem. Horní korpus také pokapeme ochuceným mlékem a pomažeme krémem - část krému nám musí zbýt na ozdobu. Krémem potřeme i boky korpusu.
Ze zbylého krému uděláme na horním okraji korpusu ozdobný lem (aby nám třešňová směs nestékala). Zbylé třešně opatrně poklademe na vršek korpusu - třešňová směs by neměla být úplně studená (ztuhlá) a dort uložíme do chladna.


Jednoduchý třešňový koláč

5 vajec
1,5 hrnku cukru
1 hrnek jogurtu
1 hrnek oleje
2 hrnky hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
třešně asi půl kila
vanilkový cukr
moučkový cukr na posypání

Postup na další straně:
Nejdříve si rozdělíme bílky od žloutků.
Z bílků si vyšleháme sníh.
Žloutky si vyšleháme s cukrem.
Postupně přidáme ostatní ingredience (jogurt, olej, mouku a prášek do pečiva).
Vše pečlivě promícháme a přidáme opatrně sníh z bílků.

Hotovou směs nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného plechu o rozměru 35 x 20 cm.
Na těsto nasypeme třešně a zatlačíme je trošku dovnitř.
Koláč dáme do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečeme na 180 stupňů asi 40 minut. Koláč kontrolujeme. Musí se koláč oddělovat od krajů.
Hotový koláč necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem.
Nakrájíme na kostky a můžeme podávat.

TŘESENÝ MANDARINKOVÝ dort 

3 vejce
1/2 hrnku cukr krystal
1/2 hrnku vlažné vody
1/2 hrnku oleje
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
 

Krém: 

2 šlehačky 31%
2 malé plechovky mandarinek (část ovoce si necháme na dozdobení)
2 sáčky pudinku bez vaření 

Korpus: V míse vyšleháme ručním elektrickým šlehačem na nejvyšší rychlost celá vejce s cukrem do pěny, pramínkem při šleháme vodu a olej a nakonec už jen na nejnižší stupeň zašleháme mouku s práškem do pečiva. Vlijeme do dortové formy   a pečeme cca 35 minut na 180 stupňů.

 Hotový korpus necháme ve formě zchladnout, poté vyklopíme a stáhneme papír. Potřeme krémem a necháme v lednici alespoň 2 hodinky zatuhnout.


Krém: Do pevně uzavíratelné větší nádoby nalijeme šlehačku, přilijeme mandarinkový kompot i se šťávou a vsypeme pudink. Nádobu uzavřeme a asi 30 vteřin třeseme, až cítíme, že se tekutý obsah změnil v tuhý. Nádobu otevřeme, krém ještě lehce promícháme vařečkou a naneseme na upečený korpus.


Na dozdobení používám instantní šlehačku, ale oproti návodu dávám dvojnásobné množství instantního prášku, výsledná šlehačka perfektně drží tvar.


Hrk hrk řezy recept do remosky (menší dort)

2 hrnky hladké mouky 
1 hrnek cukru
1/2 hrnku mléka
1/2 hrnku oleje
1 vajíčko
1 prášek do pečiva
1 PL kakaa

Krém:
1 smetana ke šlehání
1 ztužovač šlehačky
1 pudink bez vaření

2 plechovky ovoce
čokoládová poleva

Suroviny na těsto smícháme, nalijeme 1/3 do vymazaného a vysypaného plechu menší část zabarvíme kakaem a dáme na povrch piškotu, upečeme při 180 stupních.
Šlehačku, ztužovač, puding dáme do uzavíratelné nádoby, zavřeme a několikrát zatřepeme, otevřeme přidáme ovoce. Povrch zákusku postříkáme čokoládou.