1 menší cibule
4-6 vajec
4 polévkové lžíce strouhanky
2 polévkové lžíce mléka
2 nakládané okurky
2 nakládané papriky
hořčice
olej na smažení
sůl a pepř
petrželka
V misce rozkvedlejte vejce se strouhankou, přidejte trochu mléka, sůl a pepř.
Na rozpáleném oleji smažte asi 3 mm silnou vrstvu vajíčkové směsi z obou stran.
Hotovou smaženku namažte 1/2 kávové lžičky hořčice. Smaženky posypejte cibulí, přidejte nakládanou nakrájenou kyselou okurku a naloženou červenou kapii .
Smaženku položte na krajíc chleba.
Žampiony zapečené s vejcem a parmazánem
bílá cibule (menší) 1 ks
olivový olej 3 lžíce
máslo 2 lžíce
hladkolistá petržel 1 hrst
sušený tymián 1 lžička
vejce 4 ks
strouhaný parmazán 50 g
sůl
pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 185 °C a připravte si pánev vhodnou do trouby.Žampiony očistěte a nakrájejte na větší kousky, zhruba 2cm.
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
Petrželku nasekejte najemno. Přisypte ji s tymiánem na zlátnoucí cibuli
Do pánve vyklepněte vedle sebe vejce a posypte vše parmazánem. Pánev vložte do vyhřáté trouby a pečte 4–5 minut. Ihned podávejte.
Palačinky s kuřecím masem nebo se žampiony
Palačinky:
- 1 l mléka
- 500 g hladké mouky
- 3 ks vejce
- trochu oleje a soli
Směs do palačinek:
- 500 g kuřecích prsou (namletých)
- 2 velké cibule
- 2 ks česneku
- sůl, pepř
- olej slunečnicový
- koriandr a petržel
Postup na palačinky:
Ingredience pro těsto smícháme dohromady a poté opékáme na pánvi.
Směs do palačinek-postup:
Směs si připravíme tak, že nameleme maso, nasekáme cibulku najemno. Cibuli osmahneme na oleji a přidáme maso. Směs mícháme do doby, než se maso zatáhne. Poté přidáme česnek, sůl, pepř a na závěr jemně nakrájené bylinky.
Stejný postup je případně se žampionovou směsí, použijeme 500 g žampionů. Žampiony nakrájíme na plátky a na oleji osmahneme na pánvi. (Nedáváme cibulku). Vše spojíme a naplníme palačinky.
Palačinky ze zakysané smetany
- 200 g zakysané smetany (15 %)
- 2 vejce
- 1,5 hrnku (asi 375 ml) hladké mouky
- 150-200 ml perlivé minerálky
- 4-5 lžic cukru (podle chuti)
- 1 lžička rumu
- 1 špetka soli
- 0,5 lžičky skořice
- Citronová kůra
- Olej na smažení
1. Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte zakysanou smetanu, vejce a rum. Dobře promíchejte metličkou.
2. Postupně přidávejte mouku, cukr, sůl, skořici a nastrouhanou citronovou kůru. Vymíchejte do hladka.
3. Perlivou minerálku přilévejte postupně, dokud nedosáhnete požadované konzistence těsta. Nechte těsto několik minut odpočinout.
4. Smažení: Pánev rozehřejte a lehce ji potřete olejem. Těsto nabírejte naběračkou a vlijte na pánev, aby vznikly tenké palačinky. Smažte na mírném ohni z obou stran dozlatova.
5) Podávání: Hotové palačinky mažte oblíbenou marmeládou, Nutellou nebo podávejte se šlehačkou a čerstvým ovocem.
150 g strouhaného sýra
2 vejce
1 hrnek mouky
1,5 hrnku mléka
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička soli
1 lžička cukru
1 svazek petrželky
1 lžíce oleje
Na omáčku:
- vejce – 4 ks,
- olivový olej – 4 lžíce,
- mléko – 4 lžíce,
- mouka – 4 lžíce,
- mletý černý pepř – podle chuti,
- sůl – podle chuti,
- prášek do pečiva – 6 gramů.
- zelí – 300 gramů,
- brambory – 2 ks,
- mrkev – 2 ks,
- paprika – 1 lžička,
- kopr – podle chuti,
- čerstvá petrželka – podle chuti.
- Zelí si jemně nakrájejte. Brambory a mrkev oškrábejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Papriku očistěte od zrníček a nakrájejte na malé kostičky. Poté si připravte omáčku. Ve větší mísy vyšlehejte vejce s olivovým olejem a mlékem do nadýchané pěny. Poté směs dochuťte solí a pepřem. Přidejte také prosátou mouku a prášek do pečiva. Důkladně promíchejte, abyste získali hladkou a homogenní směs. Připravte si pánev, nalijte do ní trochu olivového oleje a orestujte na něm zeleninu na středním ohni.
- Počkejte, dokud nebude zelenina krásně měkká. Poté přidejte čerstvý kopr a petrželku podle chuti. Zeleninu nasypte do zapékací formy a zalijte omáčkou. Troubu předehřejte na 180 stupňů a celý pokrm pečte po dobu 25 minut. Směs by měla během pečení krásně zhoustnout. Po upečení zasypte pokrm strouhaným sýrem, sezamovými semínky a kmínem podle chuti. Vložte ho na 5 minut do trouby, aby se sýr rozpustil a máte hotovo.
Na ozdobu:
- strouhaný sýr čedar – 50 gramů,
- sezamová semínka – podle chuti,
- kmín – podle chuti.