čtvrtek 29. května 2025

Z vajec - Palačinky s kuřecím masem nebo se žampiony + palačinky ze zakysané smetany + česnekové palačinky

 Smaženka - (vaječná omeleta)

4 krajíce chleba
1 menší cibule
4-6 vajec
4 polévkové lžíce strouhanky
2 polévkové lžíce mléka
2 nakládané okurky
2 nakládané papriky
hořčice
olej na smažení
sůl a pepř
petrželka
 
V misce rozkvedlejte vejce se strouhankou, přidejte trochu mléka, sůl a pepř.
Na rozpáleném oleji smažte asi 3 mm silnou vrstvu vajíčkové směsi z obou stran.
Hotovou smaženku namažte 1/2 kávové lžičky hořčice. Smaženky posypejte cibulí, přidejte nakládanou nakrájenou kyselou okurku a naloženou červenou kapii .
Smaženku položte na krajíc chleba.

Vaječné muffiny

Než se rozpálí trouba, rozšleháte vejce, přidáte špenát, cherry rajčata nebo nadrobno pokrájenou papriku, kousky slaniny nebo sýra, osolíte, opepříte a dochutíte česnekem a bylinkami. Můžete je upéct jen tak ve vymaštěné formě na muffiny nebo jim připravit hnízdečko z listového těsta či tenkých plátků slaniny.

Žampiony zapečené s vejcem a parmazánem


žampiony 400 g
bílá cibule (menší) 1 ks
olivový olej 3 lžíce
máslo 2 lžíce
hladkolistá petržel 1 hrst
sušený tymián 1 lžička
vejce 4 ks
strouhaný parmazán 50 g
sůl
pepř (čerstvě namletý)

Postup přípravy

Troubu předehřejte na 185 °C a připravte si pánev vhodnou do trouby.
Žampiony očistěte a nakrájejte na větší kousky, zhruba 2cm.
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. 
V pánvi rozehřejte olej s máslem a restujte na nich cibuli a žampiony zhruba 6–7 minut na středním stupni, až začnou mírně zlátnout.
Petrželku nasekejte najemno. Přisypte ji s tymiánem na zlátnoucí cibuli 
a žampiony, osolte, opepřete, promíchejte a vypněte plotýnku.
Do pánve vyklepněte vedle sebe vejce a posypte vše parmazánem. Pánev vložte do vyhřáté trouby a pečte 4–5 minut. Ihned podávejte.

Palačinky s kuřecím masem nebo se žampiony

Palačinky:

  • 1 l mléka 
  • 500 g hladké mouky
  • 3 ks vejce
  • trochu oleje a soli

Směs do palačinek:

  • 500 g kuřecích prsou (namletých)
  • 2 velké cibule
  • 2 ks česneku
  • sůl, pepř
  • olej slunečnicový
  • koriandr a petržel

Postup na palačinky:

Ingredience pro těsto smícháme dohromady a poté opékáme na pánvi.

Směs do palačinek-postup:

Směs si připravíme tak, že nameleme maso, nasekáme cibulku najemno. Cibuli osmahneme na oleji a přidáme maso. Směs mícháme do doby, než se maso zatáhne. Poté přidáme česnek, sůl, pepř a na závěr jemně nakrájené bylinky.

Stejný postup je případně se žampionovou směsí, použijeme 500 g žampionů. Žampiony nakrájíme na plátky a na oleji osmahneme na pánvi.  (Nedáváme cibulku). Vše spojíme a naplníme palačinky.

Palačinky ze zakysané smetany

  • 200 g zakysané smetany (15 %)
  • 2 vejce
  • 1,5 hrnku (asi 375 ml) hladké mouky
  • 150-200 ml perlivé minerálky
  • 4-5 lžic cukru (podle chuti)
  • 1 lžička rumu
  • 1 špetka soli
  • 0,5 lžičky skořice
  • Citronová kůra
  • Olej na smažení

1. Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte zakysanou smetanu, vejce a rum. Dobře promíchejte metličkou.

2. Postupně přidávejte mouku, cukr, sůl, skořici a nastrouhanou citronovou kůru. Vymíchejte do hladka.

3. Perlivou minerálku přilévejte postupně, dokud nedosáhnete požadované konzistence těsta. Nechte těsto několik minut odpočinout.

4. Smažení: Pánev rozehřejte a lehce ji potřete olejem. Těsto nabírejte naběračkou a vlijte na pánev, aby vznikly tenké palačinky. Smažte na mírném ohni z obou stran dozlatova.

5) Podávání: Hotové palačinky mažte oblíbenou marmeládou, Nutellou nebo podávejte se šlehačkou a čerstvým ovocem.



česnekové palačinky

150 g strouhaného sýra
2 vejce
1 hrnek mouky
1,5 hrnku mléka
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička soli
1 lžička cukru
1 svazek petrželky
1 lžíce oleje



Zeleninová omeleta.

Na omáčku:

  • vejce – 4 ks,
  • olivový olej – 4 lžíce,
  • mléko – 4 lžíce,
  • mouka – 4 lžíce,
  • mletý černý pepř – podle chuti,
  • sůl – podle chuti,
  • prášek do pečiva – 6 gramů.
Zelenina pod amoletu vše se dá zapéct do remosky
  • zelí – 300 gramů,
  • brambory – 2 ks,
  • mrkev – 2 ks,
  • paprika – 1 lžička,
  • kopr – podle chuti,
  • čerstvá petrželka – podle chuti.

  • Zelí si jemně nakrájejte. Brambory a mrkev oškrábejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Papriku očistěte od zrníček a nakrájejte na malé kostičky. Poté si připravte omáčku. Ve větší mísy vyšlehejte vejce s olivovým olejem a mlékem do nadýchané pěny. Poté směs dochuťte solí a pepřem. Přidejte také prosátou mouku a prášek do pečiva. Důkladně promíchejte, abyste získali hladkou a homogenní směs. Připravte si pánev, nalijte do ní trochu olivového oleje a orestujte na něm zeleninu na středním ohni.
  • Počkejte, dokud nebude zelenina krásně měkká. Poté přidejte čerstvý kopr a petrželku podle chuti. Zeleninu nasypte do zapékací formy a zalijte omáčkou. Troubu předehřejte na 180 stupňů a celý pokrm pečte po dobu 25 minut. Směs by měla během pečení krásně zhoustnout. Po upečení zasypte pokrm strouhaným sýrem, sezamovými semínky a kmínem podle chuti. Vložte ho na 5 minut do trouby, aby se sýr rozpustil a máte hotovo. 
  • Na ozdobu:

    • strouhaný sýr čedar – 50 gramů,
    • sezamová semínka – podle chuti,
    • kmín – podle chuti.