Jahodovo - karamelové košíčky
4 žloutky
500 g hladké mouky
480 g másla
140 g cukru moučka
jahody
2 sáčky vanilkového cukru
1 sáček želatiny
1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka Salko nebo Karamel
500 g hladké mouky
480 g másla
140 g cukru moučka
jahody
2 sáčky vanilkového cukru
1 sáček želatiny
1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka Salko nebo Karamel
Z mouky, 280 g másla, moučkového cukru, žloutků, vanilky a trochy citronové kůry připravíme křehké těsto, které necháme chvíli v lednici odpočívat.
Formičky na košíčky vymažeme máslem a vysypeme moukou. Z těsta bereme kousky jako ořech a vtlačíme do formičky. Košíčky pečeme uložené na plechu 12 minut. Po upečení je vyklopíme a necháme vychladnout.
Den před pečením uvaříme Salko na karamel (asi 2 hodiny) a necháme vychladnout.
Formičky na košíčky vymažeme máslem a vysypeme moukou. Z těsta bereme kousky jako ořech a vtlačíme do formičky. Košíčky pečeme uložené na plechu 12 minut. Po upečení je vyklopíme a necháme vychladnout.
Den před pečením uvaříme Salko na karamel (asi 2 hodiny) a necháme vychladnout.
Máslo vyšleháme a spojíme s Karamelem. Krémem naplníme košíčky, ozdobíme je plátky jahod a potřeme rozpuštěnou červenou želatinou.
Košíčky necháme v lednici ztuhnout a podáváme. Z tohoto množství jich bude asi 45-50
Moučkový cukr - 80 g
Žloutky - 2 ks
Vanilkový cukr - půl lžičky
Citronová šťáva - 1 lžička
Změklé máslo - 250 g
V míse si vyšlehejte změklé máslo spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem. Zakápněte rovněž citronovou šťávou a dobře promíchejte. Následně do směsi prosejte i hladkou mouku a přidejte vaječné žloutky. Rukama nebo elektrickým hnětačem vypracujte ze všech surovin hladké, vláčné a homogenní těsto.
To nakonec rozprostřete pomocí prstů na plech vystlaný pečícím papírem o velikosti asi 20 x 25 centimetrů a dejte do trouby upéct na 20 minut při 180 stupních Celsia.
Sněhové těsto
bílky - 4 ks
moučkový cukr - 250 g
jahody - 300 g
bílky - 4 ks
moučkový cukr - 250 g
jahody - 300 g
Než se korpus upeče, pusťte se do přípravy bílkového těsta.
Do hluboké misky vlijte čtyři vaječné bílky a začněte šlehat metličkou, nebo mixérem. Až se vytvoří hustá bílá hmota, postupně do ní přisypávejte moučkový cukr. Po pár minutách máte bílkové těsto hotové.
Do hluboké misky vlijte čtyři vaječné bílky a začněte šlehat metličkou, nebo mixérem. Až se vytvoří hustá bílá hmota, postupně do ní přisypávejte moučkový cukr. Po pár minutách máte bílkové těsto hotové.
Rozprostřete hmotu rovnoměrně po celé ploše, poté na ní poklaďte očištěné a omyté jahody, které by měly být od sebe asi tři centimetry, a ještě dejte péct zákusek na dalších 20 minut.
Dobu pečení si ale stanovte podle svých zvyklostí.
Po uplynutí dvaceti minut nechte koláč 7 minut ve vypnuté troubě a až pak vyjměte.
Jahodové věnečky (větrníčky)
Přivedeme k varu 1/8 l vody, 50g máslo a špetku soli. Přisypeme mouku 125 g hladkou a mícháme, dokud se těsto neodděluje ode dna (jako velký knedlík). Dáme je do mísy a vmícháme 3 vejce .
Těstem naplníme cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme 8 kroužků (prům.6-7cm). Při vysoké teplotě pečeme 25-30 minut, ještě horké je rozřízneme a necháme vychladnout.
Želatinu namočíme, rozkrájíme 250g jahod,
přidáme 1 PL citronové šťávy a rozmačkáme je. Vmícháme jeden tvaroh, 2 PL m. cukru a vanilkový cukr. Želatinu vymačkáme, rozpustíme a vmícháme do krému. Dáme chladit. Smetanu ušleháme a přidáme do krému. Ten nastříkáme na spodní části, obložíme ovocem, přiklopíme a dáme na hodinu chladit.
Jahodový kynutý koláč
1 hrnek mléka
1 žloutek
1 dcl oleje
2 hrnky polohrubé mouky
2 lžíce cukru
1/2 kostky čerstvého droždí
1 špetka soli
1 žloutek
1 dcl oleje
2 hrnky polohrubé mouky
2 lžíce cukru
1/2 kostky čerstvého droždí
1 špetka soli
Do mísy nasypu 2 hrnky polohrubé mouky , udělám důlek a rozdrobím tam půl až 1/2 kostičky droždí, které má pokojovou teplotu, na které nasypu půl kávové lžičky cukru a asi 2 lžíce vlažného mléka. Nechám chvilku vzkypět a přidám olej, žloutek a cukr . To vše zaliji vlažným mlékem a propracuji tak, aby se těsto nelepilo na stěnu mísy. Když je to řídké, přidám trochu mouky, když tuhé, mléko. Dám kynout a pak už dělám koláč na plech, buchty.
jahody - očištěné a osušené
olej na pomazání plechu
Ttvarohové jahodové knedlíky
• Měkký tvaroh 250 g • 250 g krupice • špetka soli
Všechny suroviny důkladně zamíchejte a nechte půl hodiny stát. V té době krupice do sebe natáhne vlhkost z tvarohu. Potom už z těsta tvořte za pomoci mouky malé kulaté knedlíčky.
Ty hned vařte v osolené vodě podle velikosti asi 3 až 5 minut.
K tvarohovým knedlíčkům uvaříte rychlou ovocnou omáčku. Můžete použít čerstvé i zmražené ovoce. Stačí ho svařit s cukrem a vanilkou, případně zahustit namočenou škrobovou moučkou. Ale určitě nezapomeňte na kysanou smetanu, případně lžíci medu.
Použité suroviny
300g dětské krupičky | podle potřeby mléko | sůl | mleté ořechy | moučkový cukr | máslo | jahody, třešněPostup přípravy
Do mísy prosejeme dětskou krupici, osolíme a zalejeme vroucím mlékem. Vypracujeme těsto ze kterého uděláme váleček a nakrájíme na stejné kousky. Na každý kousek položíme ovoce a zabalíme do tvaru knedlíčku. Vhazujeme je do vroucí vody a vaříme pokud nevyplavou na hladinu. Po vyndání z vody knedlíčky pomastíme rozpuštěným máslem a posypeme strouhanými ořechy smíchanými s moučkovým cukrem. Mohou být knedlíčky nenaplněné a jen polité jahodovou omáčkou.
Jahodová omáčka. rozmačkat jahody, přilijeme vodu, nasypeme cukr podle chuti, v trošce vody si rozmícháme lžičku solamylu a provaříme.
Ovocné knedlíky kynuté,vařené na páře
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce krupicového cukru
- 30 g čerstvého droždí
- Na pomoučněném kuchyňském válu z těsta vyválíme slabší plát a vyřízneme kolečka. Do každého kolečka vložíme omytou osušenou a jahodu. Zpracujeme takto zbytek těsta. Těsto s jahodou zabalíme a necháme dalších 10 minut odpočívat. Připravené jahodové knedlíky vaříme nad parou 5 - 7 minut. Uvařené jahodové knedlíky posypeme cukrem moučka smíchaným se skořicovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem. Jahodové knedlíky na páře podáváme teplé jako výborný sladký pokrm.
Jogurt bílý - 2 kelímky
Mouka polohrubá - 2 hrnky
Cukr - 1 hrnek
Vejce - 2 kusy
Kypřící prášek do pečiva
Héra - 5 lžic (rozpuštěný )
ovoce 1 kilogram (podle sezony)
tuk (na vymazání)
mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
Na drobenku:
Héra 160 gramů
cukr 160 gramů
mouka hrubá 240 gramů
cukr vanilkový 2 balíčky
Cukr a vejce ušlehejte do pěny, přidejte rozpuštěnou vlažnou Héru a přimíchejte jogurt. Mouku prosejte s práškem do pečiva a vmíchejte do hmoty. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a na povrch rozložte ovoce lehce obalené v mouce.
Tuk na drobenku rozmaškat a zapracujte do něj cukry a mouku, dobře promněte. Drobenkou posypte ovoce a plech vložte do trouby vyhřáté na 180°C.
Korpus:
1 ks vejce velké, nebo dvě menší
2 lžíce cukru krupice
3 lžíce horká voda
2 lžíce oleje
4 lžíce polohrubá mouka 3-4 lžíce (dle hustoty těsta)
Krém
120 g máslo nebo 200 ml smetany ke šlehání
3 lžíce moučkového cukru
1 ks měkký tvaroh 250 g
jahody Omyté a okapané
Žele
1 ks vanilkový pudink
4 dl vody
ovocný sirup (Dle chutí - cca 6 lžic)
- Smícháním všech ingrediencí utvoříme těsto, které vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy (22 cm) a dáme péct do předehřáté trouby (cca 15 minut).
Změklé máslo ušleháme s cukrem, pak přidáme tvaroh, opět promícháme a krém rozetřeme na vychladlý korpus. Pokud chceme krém nadýchanější vyšleháme 33% smetanu, kterou smícháme s oslazeným tvarohem.
Na krém naskládáme jahody-množství dle chuti. Z vody, sirupu a pudinku uvaříme želé, kterým přelijeme lžící všechny jahody, nakonec do mezer vlijeme zbytek želé. Dort dáme do chladničky a necháme proležet (nasáknout korpus) alespoň 24 hodin. Před podáváním můžeme dozdobit šlehačkou.
Těsto
- 1 prášek do pečiva2 hrnky polohrubé mouky
- Tvarohovou náplň
1 hrnek cukr
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
2 vejce
- 1 baleníměkký tvaroh
- 1 kusvanilkový cukr
- 1 lžícepolohrubé mouky
- 1 hrnekmoučkového cukru
- 1 ksvejce
- 1 kszakysané smetany
V míse vyšleháme celá vejce s cukrem do pěny a poté přidáme postupně olej a ostatní ingredience, které zpracujeme do řídkého těsta.
Do vymazaného a vysypaného plechu nalijeme polovinu připraveného těsta.
Tvarohovou náplň připravíme opět tak, že vyšleháme vejce s cukrem a postupně přidáme ostatní ingredience. Připravenou tvarohovou náplň opatrně vlijeme na plech na těsto a poklademe jahodami.
Na tvarohovou náplň vlijeme opatrně zbytek těsta.
Nebo na vrch tvarohovou náplň, jahody a drobenku (z másla, mouky a cukru).
Takto připravený koláč vložíme do trouby rozpálené na 180°C.
3 ks
vejce
krystalový cukr
3 lžíce
polohrubá mouka
1 lžíce
kakao
1 bal.
prášek do pečiva
3 lžíce
olej
Dále:
podle potřeby
jahody
podle potřeby
jahodový džem
Krém:
250 g
jemný tvaroh
1 kelímek
zakysaná smetana
3 lžíce
moučkový cukr
Na vrch:
podle chuti
Granko nebo nastrouhat kokosovou čokoládu
Připravíme si menší plech, dno vysteleme pečícím papírem a troubu vyhřejeme na 180 stupňů.
Vejce vyšleháme s cukrem do tuhé pěny, postupně olej a nakonec i mouku smíchanou s práškem do pečiva. 2/3 těsta navrstvíme na plech do zbylého těsta přimícháme a kakao. Cik cak naneseme kakaové těsto na světlé a pěkně uhladíme.
Pečeme v předem vyhřáté troubě asi 20 minut .
Po upečení těsto vychladnout a potřeme ho jahodovým džemem. Naskládáme jahody. Jahody zakryjeme krémem a krémem posypeme grankem nebo nastrouhanou čokoládou.
Krém
Tvaroh, zakysanou smetanu a cukr pořádně utřeme. Čím déle budete šlehat, tím to bude řidší.
Jahodové knedlíky z odpalovaného těsta
Jahodový dort: krémový dezert
- 1 vejce
- 30 g cukru
40 g mouky
2 g prášku do pečiva
24 g mléka
28 g oleje
Vanilkový cukr - JAHODOVÁ PĚNA:
4g želatinové plátky
20 g studené vody
100 g teplého mléka
100 g bílé čokolády
80 g jahodové džem
100 g čerstvé smetany
6 g moučkového cukru
JAHODOVÉ ŽELÉ:
180 g jahodové džem
30 g moučkového cukru
4g želatinové plátky
20 g studené vody- Smícháme vajíčko s cukrem. Poté smíchejte vanilkový cukr, mléko a olej.
- Prosejeme a přidáme mouku a prášek do pečiva.
- Směs nalijte do formy a pečte při 180° 20 minut.
- JAHODOVÁ PĚNA:
- Želatinu dejte do studené vody. Poté nakrájejte bílou čokoládu a dejte ji do mísy, přidejte želé, teplé mléko a jahodový džem. Dejte na 20-30 minut do lednice.
- Smetanu vyšleháme s moučkovým cukrem a přidáme ke směsi.
- Nalijte na základ korpusu a dejte na 1 hodinu do mrazáku.
- JAHODOVÉ ŽELÉ:
- Vložte želatinu do vody. Poté smíchejte džem s moučkovým cukrem a želatinou.
- Dort polijeme želé a dáme na 2 hodiny do mrazáku.)
Pokud máte mražené jahody, nechte je povolit až pustí šťávu. Potom jahody rozmixujte. Ve vodě rozmíchejte pudinkový prášek a přilijte k vroucí jahodové směsi, uvařte hustý pudink. Nechte vychladnout.- mouka - 5 lžic
Krém
Další
Kakaová roláda s jahodovo - pudinkovou náplní💕
5 lžic polohrubé mouky
1 lžíce vody
4 ks vajec
5 lžic cukr krupice
1 lžíce kakaa (holandského)
200 g jahod
1 balení pudinkového prášku bez vaření
1 smetana ke šlehání- Oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme, přidáme k nim špetku soli a cukr a vyšleháme v tuhý sníh. Za stálého šlehání postupně přidáváme žloutky s olejem. Poté zlehka vmícháme vařečkou mouku, prášek do pečiva a kakao. Vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do trouby vyhřáté na 160 °C na 6 - 8 minut. Pak teplotu snížíme na 140 °C a ještě krátce dopečeme.
- Roládu necháme chvilku vychladit a vlažnou ji stočíme. Pak uvolníme pečící papír a po vychladnutí plníme krémem.
- Krém: 200 g jahody (kompotové nebo mražené) 1 balení pudink bez vaření vanilkový Dr. Oetker 1 šlehačka . Na přípravu krému si vložíme do plastové krabičky s dobře přiléhajícím víkem všechny ingredience. Nic nemícháme, pouze krabičku pevně upevníme víkem a pořádně obsahem protřepeme. Po chvilce budeme cítit jak obsah tuhne, až zhoustne úplně.
- Tip: Jahody před vložením do misky můžeme lehce překrájet na menší kousky. Máme-li čerstvé jahody, klademe je ještě na krém před stočením rolády. Roládu můžeme ještě potřít zbývajícím krémem a polít čokoládovou polevou.
- Příprava domácí polevy je snadná.
- Čokoládová poleva: V kastrůlku na co nejmenším ohni zvolna zahřejte 150 g rozlámané kvalitní hořké čokolády a 125 ml smetany ke šlehání. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.
- Stáhněte z plamene a před potřením dortu nebo buchty nechte 10 minut odpočinout.
- Citronová poleva: Dejte do misky 4 lžíce citronové šťávy s 200 g moučkového cukru a utřete dřevěnou vařečkou dohladka. Polevou i hned potřete dort. Pevnější citronovou polevu získáte přidáním jedné lžíce moučkového cukru a jednoho bílku. Intenzivnější chuti dosáhnete přidáním lžičky strouhané kůry z citronu.
- 2 šálky hladké mouky
- 1 šálek krystalového cukru
- 1 dcl oleje
- 2 dcl mléka
- 1 prášek do pečiva
- 2 PL granka nebo kakaa
- 3 vejce
- jahodový džem
- 1 šlehačka
- 1 vanilkový pudink
- 2 dcl mléka
- sterilizované jahody
- čokoláda na vaření
- Hladkou mouku, cukr, vejce, granko, prášek do pečiva, olej, mléko vymícháme a dáme do vymazané dortové formy vysypanou strouhankou a dám péct na 190 stupňů asi 30 minut.
- Vychladlý piškot prořízneme o potřeme jahodovým džemem. Vyšleháme šlehačku s cukrem a přidám vychladlý vanilkový pudink vše spolu zamícháme a natřeme na plát dortu poklademe jahody a dáme vrchní část plátu pak potřeme džemem a polijeme čokoládovou.
7 moučníků s jahodami
Jahodové řezy Mrož
Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami
Litý kynutý koláč - hrníčkový, rychlý
Jahodový koláč s pudingem a šlehačkou
Jahodové řezy se smetanou a želatinou
Propadlá pudinková buchta s jahodami
Tvarohová bublanina