Jahodovo - karamelové košíčky
 4 žloutky
4 žloutky500 g hladké mouky
480 g másla
140 g cukru moučka
jahody
2 sáčky vanilkového cukru
1 sáček želatiny
1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka Salko nebo Karamel
Formičky na košíčky vymažeme máslem a vysypeme moukou. Z těsta bereme kousky jako ořech a vtlačíme do formičky. Košíčky pečeme uložené na plechu 12 minut. Po upečení je vyklopíme a necháme vychladnout.
Den před pečením uvaříme Salko na karamel (asi 2 hodiny) a necháme vychladnout.
Moučkový cukr - 80 g
Žloutky - 2 ks
Vanilkový cukr - půl lžičky
Citronová šťáva - 1 lžička
Změklé máslo - 250 g
 V míse si vyšlehejte změklé máslo spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem. Zakápněte rovněž citronovou šťávou a dobře promíchejte. Následně do směsi prosejte i hladkou mouku a přidejte vaječné žloutky. Rukama nebo elektrickým hnětačem vypracujte ze všech surovin hladké, vláčné a homogenní těsto.
V míse si vyšlehejte změklé máslo spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem. Zakápněte rovněž citronovou šťávou a dobře promíchejte. Následně do směsi prosejte i hladkou mouku a přidejte vaječné žloutky. Rukama nebo elektrickým hnětačem vypracujte ze všech surovin hladké, vláčné a homogenní těsto.bílky - 4 ks
moučkový cukr - 250 g
jahody - 300 g
 Než se korpus upeče, pusťte se do přípravy bílkového těsta.
Než se korpus upeče, pusťte se do přípravy bílkového těsta.Do hluboké misky vlijte čtyři vaječné bílky a začněte šlehat metličkou, nebo mixérem. Až se vytvoří hustá bílá hmota, postupně do ní přisypávejte moučkový cukr. Po pár minutách máte bílkové těsto hotové.
Po uplynutí dvaceti minut nechte koláč 7 minut ve vypnuté troubě a až pak vyjměte.
Jahodové věnečky (větrníčky)
1 žloutek
1 dcl oleje
2 hrnky polohrubé mouky
2 lžíce cukru
1/2 kostky čerstvého droždí
1 špetka soli
jahody - očištěné a osušené
olej na pomazání plechu
Ttvarohové jahodové knedlíky
Použité suroviny
300g dětské krupičky | podle potřeby mléko | sůl | mleté ořechy | moučkový cukr | máslo | jahody, třešněPostup přípravy
Ovocné knedlíky kynuté,vařené na páře
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce krupicového cukru
- 30 g čerstvého droždí
- Na pomoučněném kuchyňském válu z těsta vyválíme slabší plát a vyřízneme kolečka. Do každého kolečka vložíme omytou osušenou a jahodu. Zpracujeme takto zbytek těsta. Těsto s jahodou zabalíme a necháme dalších 10 minut odpočívat. Připravené jahodové knedlíky vaříme nad parou 5 - 7 minut. Uvařené jahodové knedlíky posypeme cukrem moučka smíchaným se skořicovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem. Jahodové knedlíky na páře podáváme teplé jako výborný sladký pokrm.
- Smícháním všech ingrediencí utvoříme těsto, které vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy (22 cm) a dáme péct do předehřáté trouby (cca 15 minut).
 Změklé máslo ušleháme s cukrem, pak přidáme tvaroh, opět promícháme a krém rozetřeme na vychladlý korpus. Pokud chceme krém nadýchanější vyšleháme 33% smetanu, kterou smícháme s oslazeným tvarohem.
 Na krém naskládáme jahody-množství dle chuti. Z vody, sirupu a pudinku uvaříme želé, kterým přelijeme lžící všechny jahody, nakonec do mezer vlijeme zbytek želé. Dort dáme do chladničky a necháme proležet (nasáknout korpus) alespoň 24 hodin. Před podáváním můžeme dozdobit šlehačkou.
 
Těsto
- 1 prášek do pečiva2 hrnky polohrubé mouky
- Tvarohovou náplň
1 hrnek cukr
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
2 vejce
- 1 baleníměkký tvaroh
- 1 kusvanilkový cukr
- 1 lžícepolohrubé mouky
- 1 hrnekmoučkového cukru
- 1 ksvejce
- 1 kszakysané smetany
V míse vyšleháme celá vejce s cukrem do pěny a poté přidáme postupně olej a ostatní ingredience, které zpracujeme do řídkého těsta.
Do vymazaného a vysypaného plechu nalijeme polovinu připraveného těsta.
Tvarohovou náplň připravíme opět tak, že vyšleháme vejce s cukrem a postupně přidáme ostatní ingredience. Připravenou tvarohovou náplň opatrně vlijeme na plech na těsto a poklademe jahodami.
Na tvarohovou náplň vlijeme opatrně zbytek těsta.
Dále:
Krém:
Na vrch:
Jahodové knedlíky z odpalovaného těsta
- Jahodový dort: krémový dezert
- 1 vejce
- 30 g cukru
 40 g mouky
 2 g prášku do pečiva
 24 g mléka
 28 g oleje
 Vanilkový cukr
- JAHODOVÁ PĚNA:
 4g želatinové plátky
 20 g studené vody
 100 g teplého mléka
 100 g bílé čokolády
 80 g jahodové džem
 100 g čerstvé smetany
 6 g moučkového cukru
 JAHODOVÉ ŽELÉ:
 180 g jahodové džem
 30 g moučkového cukru
 4g želatinové plátky
 20 g studené vody
- Smícháme vajíčko s cukrem. Poté smíchejte vanilkový cukr, mléko a olej.
- Prosejeme a přidáme mouku a prášek do pečiva.
- Směs nalijte do formy a pečte při 180° 20 minut.
- JAHODOVÁ PĚNA:
- Želatinu dejte do studené vody. Poté nakrájejte bílou čokoládu a dejte ji do mísy, přidejte želé, teplé mléko a jahodový džem. Dejte na 20-30 minut do lednice.
- Smetanu vyšleháme s moučkovým cukrem a přidáme ke směsi.
- Nalijte na základ korpusu a dejte na 1 hodinu do mrazáku.
- JAHODOVÉ ŽELÉ:
- Vložte želatinu do vody. Poté smíchejte džem s moučkovým cukrem a želatinou.
- Dort polijeme želé a dáme na 2 hodiny do mrazáku.)
 Pokud máte mražené jahody, nechte je povolit až pustí šťávu. Potom jahody rozmixujte. Ve vodě rozmíchejte pudinkový prášek a přilijte k vroucí jahodové směsi, uvařte hustý pudink. Nechte vychladnout.
- mouka - 5 lžic
- Krém- Další
- Kakaová roláda s jahodovo - pudinkovou náplní💕
- 5 lžic polohrubé mouky
 1 lžíce vody
 4 ks vajec
 5 lžic cukr krupice
 1 lžíce kakaa (holandského)
 200 g jahod
 1 balení pudinkového prášku bez vaření
 1 smetana ke šlehání
- Oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme, přidáme k nim špetku soli a cukr a vyšleháme v tuhý sníh. Za stálého šlehání postupně přidáváme žloutky s olejem. Poté zlehka vmícháme vařečkou mouku, prášek do pečiva a kakao. Vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do trouby vyhřáté na 160 °C na 6 - 8 minut. Pak teplotu snížíme na 140 °C a ještě krátce dopečeme.
- Roládu necháme chvilku vychladit a vlažnou ji stočíme. Pak uvolníme pečící papír a po vychladnutí plníme krémem.
- Krém: 200 g jahody (kompotové nebo mražené) 1 balení pudink bez vaření vanilkový Dr. Oetker 1 šlehačka . Na přípravu krému si vložíme do plastové krabičky s dobře přiléhajícím víkem všechny ingredience. Nic nemícháme, pouze krabičku pevně upevníme víkem a pořádně obsahem protřepeme. Po chvilce budeme cítit jak obsah tuhne, až zhoustne úplně.
- Tip: Jahody před vložením do misky můžeme lehce překrájet na menší kousky. Máme-li čerstvé jahody, klademe je ještě na krém před stočením rolády. Roládu můžeme ještě potřít zbývajícím krémem a polít čokoládovou polevou.
- Příprava domácí polevy je snadná.
- Čokoládová poleva: V kastrůlku na co nejmenším ohni zvolna zahřejte 150 g rozlámané kvalitní hořké čokolády a 125 ml smetany ke šlehání. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.
- Stáhněte z plamene a před potřením dortu nebo buchty nechte 10 minut odpočinout.
- Citronová poleva: Dejte do misky 4 lžíce citronové šťávy s 200 g moučkového cukru a utřete dřevěnou vařečkou dohladka. Polevou i hned potřete dort. Pevnější citronovou polevu získáte přidáním jedné lžíce moučkového cukru a jednoho bílku. Intenzivnější chuti dosáhnete přidáním lžičky strouhané kůry z citronu.
- 2 šálky hladké mouky
- 1 šálek krystalového cukru
- 1 dcl oleje
- 2 dcl mléka
- 1 prášek do pečiva
- 2 PL granka nebo kakaa
- 3 vejce
- jahodový džem
- 1 šlehačka
- 1 vanilkový pudink
- 2 dcl mléka
- sterilizované jahody
- čokoláda na vaření
- Hladkou mouku, cukr, vejce, granko, prášek do pečiva, olej, mléko vymícháme a dáme do vymazané dortové formy vysypanou strouhankou a dám péct na 190 stupňů asi 30 minut.
- Vychladlý piškot prořízneme o potřeme jahodovým džemem. Vyšleháme šlehačku s cukrem a přidám vychladlý vanilkový pudink vše spolu zamícháme a natřeme na plát dortu poklademe jahody a dáme vrchní část plátu pak potřeme džemem a polijeme čokoládovou.
- Jahodový koláč s vanilkovým krémem- 4 vejce 
 150 g cukru
 1 balíček vanilkového cukru
 100 ml oleje
 100 ml mléka
 200 g hladké mouky
 1 balíček prášku do pečiva
 Vanilkový krém:- 500 ml mléka 
 1 balíček vanilkového pudinku
 2 lžíce cukru
 250 g měkkého tvarohu
 150 ml smetany ke šlehání
 Na vrch:- 500 g čerstvých jahod 
 1 balíček dortového želé (volitelně)- Vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. 
 Přidejte olej, mléko a poté mouku s práškem do pečiva.
 Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C cca 20 minut.
 Pudink uvařte podle návodu, nechte vychladnout a vyšlehejte s tvarohem a smetanou.
 Na vychladlý korpus rozetřete krém, poklaďte jahodami a případně přelijte želatinou.
 Proč si zamilujete tento recept:- Rychlá příprava bez zbytečných komplikací 
 Vhodný i pro oslavy a grilování
 Kombinace nadýchaného těsta, jemného krému a svěžích jahod je neodolatelná
 Můžete variovat i s jiným ovocem podle sezóny – meruňky, maliny, borůvky
- 7 moučníků s jahodamiJahodové řezy Mrož
 Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami
 Litý kynutý koláč - hrníčkový, rychlý
 Jahodový koláč s pudingem a šlehačkou
 Jahodové řezy se smetanou a želatinou
 Propadlá pudinková buchta s jahodami
 Tvarohová bublanina








