čtvrtek 30. října 2025

Z kuřete - výběr receptů

Kuřecí nudličky.

2 kuřecí prsa, nakrájená na kostičky

1 zelená paprika, nakrájená na tenké plátky

1 červená paprika, nakrájená na tenké plátky

2 stroužky česneku, mleté

2 lžíce sójové omáčky

1 lžíce ústřicové omáčky

1 lžička sezamového oleje

1/2 lžičky chilli vloček (volitelně)

1 lžička kukuřičného škrobu + 2 lžíce vody (na kaši)

1 hrnek uvařené jasmínové rýže

Sezamová semínka (na ozdobu)

Nakrájená zelená cibulka (na ozdobu)

Rozehřejte pánev nebo wok na středně vysokém plameni. Přidejte 1 lžíci sezamového oleje. Restujte nakrájené kuře 5–6 minut dozlatova a do propečeného stavu. Vyjměte a dejte stranou.

Na stejné pánvi orestujte nasekaný česnek asi 30 sekund, dokud nezačne vonět. Přidejte nakrájenou zelenou a červenou papriku a restujte 3–4 minuty, dokud nezměkne a nezkřupne.

Vraťte kuře na pánev. Přidejte sójovou omáčku, ústřicovou omáčku a chilli vločky (pokud je používáte). Dobře promíchejte, aby se kuře a papriky obalily.

Smíchejte 1 lžičku kukuřičného škrobu se 2 lžícemi vody, aby vznikla kaše. Přidejte tuto směs na pánev a vařte 2–3 minuty, dokud omáčka nezhoustne.

Restované maso podávejte s rýží. Před podáváním ozdobte sezamovými semínky a nakrájenou jarní cibulkou.

Poznámka: Nahraďte kuře tofu, krevety nebo hovězí maso za rozmanitost.

Přidejte další zeleninu, jako je brokolice, mrkev nebo hrášek pro barevnější jídlo.


  • 0,5 l jogurtu

  • 2 vejce

  • 1 palička česneku

  • 1 kg kuřecích řízků

  • strouhanka

  • 2 PL grilovacího koření

    • V míse si smícháme jogurt, vejce, nastrouhaný česnek a grilovací koření. Marinádu ještě osolíme a opepříme.

    • Maso nakrájíme na plátky a dáme marinovat. Ideálně pak přes noc.

    • Ráno vytáhneme z marinády. Necháme lehce okapat a obalíme ve strouhance.

    • Zprudka osmažíme z obou stran.

    • Grilované kuře se zeleninou á la Itálie



      • 0,5 l jogurtu

      • 5 cm zázvoru

      • 1 PL gyros koření

      • 1 PL sušeného česneku

      • 6 kuřecích stehen

      • 1/2 citronu

      • 3 brambory

      • 1 cuketa

      • 3 rajčata

      • 3 papriky

      • 1 cibule

      • 1 olivy

      • 1 ČL rozmarýnu

      Postup

      • Do misky si dáme jogurt, šťávu z citronu, zázvor, sušený česnek, gyros, osolíme, opepříme. Zamícháme.

      • Všechny kuřata v této marinádě pořádně vykoupeme a zastrkáme ji i pod kůži. Kuřata necháme ideálně přes noc maarinovat.

      • Když jsou kuřata namarinovaná, tak si vezmeme pánvičku, rozpálíme a na malé vrstvě oleje je zatáhneme, tzn. neopékáme do hněda.

      • Po kuřatech nám zbyde takový výpek, který lehce podlijeme a přidáme k těm kuřatům a zbytku marinády.

      • Do pekáčku dáme veškerou zeleninu pokrájenou na větší kostky, rozmarýn, sůl, pepř a vše promícháme. 

      • Na vrch dáme kuřata včetně té marinády a výpeku. Dáme to do předehřáté trouby na 180 stupňů na 45 minut. Můžeme kuřata přikrýt alobalem.


Rychlé těstoviny s 300 g kuřecích prsou ve smetanové omáčce




300 g kuřecích prsou (nakrájených na proužky)
250 g těstovin (např. penne nebo farfalle)
200 ml smetany ke šlehání
100 ml kuřecího vývaru
1 malá cibule (jemně nakrájená)
2 stroužky česneku (rozdrcené nebo jemně nasekané)
1 lžička dijonské hořčice
1 lžička citronové šťávy
½ lžičky soli
½ lžičky černého pepře
½ lžičky sladké papriky
2 lžíce olivového oleje
50 g strouhaného parmazánu (volitelně)

Nejprve uvařte těstoviny al dente v osolené vodě podle návodu na obalu, sceďte a dejte stranou. Nyní rozehřejte olivový olej ve velké pánvi. Kuřecí proužky osolte, opepřete a paprikou a smažte asi 5–7 minut dozlatova.
Vyjměte a dejte stranou.
Pak ve stejné pánvi orestujte cibuli a česnek do změknutí. Deklasujte kuřecím vývarem a přidejte smetanu. Vmíchejte hořčici, citronovou šťávu, sůl a pepř a duste asi 3–5 minut, nebo dokud omáčka trochu nezhoustne. Do pánve přidejte uvařené těstoviny a kuře, dobře promíchejte a zahřívejte 2–3 minuty. V případě potřeby zřeďte trochou vývaru nebo vody. Vmíchejte parmazán nebo jím posypte a nechte rozpustit. Ozdobte čerstvou petrželkou a ihned podávejte!

 Tatranské kuře 

Kuře vykostíme a bez kůže nakrájíme na drobné kousky, smícháme se solí a solamylem a na opečeme na oleji.  Přidáme žampióny, orestujeme, zasypeme drobně pokrájenou cibulí, pórkem, kapií a podusíme. Z bramborákového těsta vyrobíme malé bramboráčky. Bramboráčky dáme do zapékací misky (vždy 1 porce po 3 kolečka), posypeme masem, přikryjeme plátkem slaniny, zasypeme sýrem a krátce zapečeme v troubě.

1 kuře
500 g žampiónů
1 cibule
2 pórky
1 červená kapie
solamyl
olej
sůl
150 g anglická slanina
200 g sýr eidam
bramborákové těsto
petržel a rajče na ozdobení

Kuřecí na jablkách a medu☝

2 kuřecí prsa
1 jablko nebo konzerva ananasu
1 lžíce kari
1 cibule
2 lžíce oleje
150 ml smetany na vaření + 1 lžičku medu
sůl + pepř

Cibuli zesklovatíme na oleji, přidáme kuřecí prsa na nudličky a orestujeme.
Až bude maso hotové, posypeme kari kořením, promícháme a necháme rozvonět.
Zalijeme smetanou, přihodíme malé kostičky jablíček ( ananas) a dusíme cca 5 - 10 min.
Dochutíme solí, pepřem a medem.

Kuřecí plátky na medu.



Recept z videa / Kuřecí na jablkách
kuřecí prsa - 2 ks česnek - 3 stroužky jablka - 2 ks citron - 30 g máslo - 20 g Pečeme 30 min/180 °C med - 50 ml sůl - 5 g černý pepř - 2 g kurkuma - 5 g Pečeme 10 min/180 °C Forma s rozměry 20x20 cm

Kuřecí s tuňákem na smetaně👇

Kuřecí maso si nakrájíme na malé kousky. Na oleji ho orestujeme, osolíme, opepříme a přidáme tuňáka i se šťávou. Vše zalijeme zeleninovým vývarem a dusíme asi 20 minut.
Nakonec přidáme smetanu ke šlehání, čerstvou nasekanou petržel a mražený hrášek.
Směs ještě trošičku prohřejeme a ihned podáváme.

Tip k receptu:
Masovou směs můžete ještě zahustit jíškou.
Smetana ale sama o sobě stačí.


Pečená kuřecí stehýnka se zeleninou

    8 kuřecích stehýnek
    1 polévková lžíce sojové omáčky

    Sůl a pepř
    1 polévková lžíce citronové šťávy
    1 lžička papriky
    6 brambor
    2 papriky
    2 lilky
    1 cibule

    Pokyny:

    1. V misce smícháme kuře se sójovou omáčkou, solí, pepřem, citronovou šťávou a paprikou. 
    2. Nechte hodinu marinovat.
    3. Poté všechnu zeleninu nakrájíme a smícháme s olejem, solí a pepřem.
    4. Kuřecí stehna vložte do  trouby.
    5. Vše pečte při 356°F (180°) po dobu 40/50 minut.

    4 kuřecí stehna
    1 cibule
    5 žampionů
    50 g uzeného špeku
    100 ml bílého vína
    100 ml vody
    100 g slaniny
    1 lžíce másla
    bobkový list, nové koření, jalovec, rozmarýn, tymián, sůl a pepř

    Kuře na medové paprice s krémovým česnekovým máslem
    1 lb kuřecí prsa, kostky
    Sůl, pepř a paprika
    1/2 hrnku mouky (nebo kukuřičný škrob pro křupavost)
    2 lžíce oleje na smažení
    Medová pepřová omáčka:
    1/4 šálku medu
    2 lžíce sojové omáčky
    1 lžíce černého pepře
    1 lžíce pálivé omáčky (volitelné)
    1 stroužek česneku, mleté
    Pro těstoviny:
    8 oz špagety nebo fettucine
    2 lžíce másla
    4 stroužky česneku, mleté
    1 šálek smetany
    1/2 hrnku strouhaného parmazánu
    Sůl a pepř podle chuti
    Čerstvá petrželka na ozdobu
    ---
    Návod:
    1. Vařte těstoviny:
    - Vařte těstoviny až do al dente. Ocedit a dát stranou.
    2. Smažte kuře:
    - Ochuťte kuře se solí, pepřem a paprikou.
    - obalit v mouce a smažit na oleji dozlatova a křupava. Odlož to stranou.
    3. Udělejte si medovou pepřovou omáčku:
    - V pánvi kombinujte med, sojovou omáčku, černý pepř, pálivou omáčku a česnek.
    - Jednoduše, až lehce zhustne.
    - Hoď smažené kuře do omáčky.
    4. Udělejte si krémovou těstovinovou omáčku:
    - Na pánvi, rozpuštěné máslo a osmažené česnek.
    - Přidejte smetanu a parmazán. Míchej.
    - Vhoďte vařené těstoviny a dobře promíchejte.
    5. Talíř a servírování:
    - Podávejte krémové česnekové těstoviny s kuřecím masem na Ozdob s nasekanou petrželkou.
    ---

    Jogurtová marináda na kuřecí maso: Snadný indický recept 
    • 500 g kuřecího masa (prsa, stehenní řízky nebo na špízy)
    • 150 g bílého jogurtu (nejlépe řecký nebo hustší)
    • 2 stroužky česneku (prolisované)
    • 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 1 lžička mleté sladké papriky
    • ½ lžičky uzené papriky (volitelně)
    • ½ lžičky kurkumy
    • ¼ lžičky mletého chilli (nebo dle chuti)
    • ½ lžičky soli
    • 1 lžíce oleje

    2. Kuřecí maso nakrájej na kousky nebo proužky a přidej ho do marinády. Důkladně promíchej, aby bylo maso rovnoměrně obalené.

    3. Zakryj mísu nebo ji přikryj potravinářskou fólií a dej do lednice odležet – ideálně alespoň na 6 hodin, nejlépe přes noc. Jogurt v kombinaci s kořením maso krásně zjemní a dodá mu bohatou chuť.

    4. Marinované maso pak můžeš grilovat na špejlích jako špízy, péct v troubě nebo rychle orestovat na pánvi.

    5. Skvěle chutná s rýží basmati nebo zeleninovým salátem.

    Šťavnatá kuřecí prsa v jogurtovém obalu
    • 600 g kuřecích prsou
    • 1 vejce
    • 50 g řeckého jogurtu
    • sůl, pepř
    • hladká mouka
    • olej
    • Do jogurtové směsi můžete přidat česnek, sladkou papriku nebo bylinky – získáte zajímavější chuť.
    • Pokud máte rádi křupavý obal, obalte plátky ještě ve strouhance před smažením.
    • Pro lehčí variantu lze maso péct v troubě na 200 °C cca 20–25 minut.
    • Skvěle se hodí i jako náplň do sendviče s listovým salátem.

    Kuřecí stehýnka s náplní
    Kuřecí stehýnka: 6-8, sůl, paprika, černý pepř, česnek, olivový olej
    Náplň: cibule, žampiony, sýr, tymián, máslo, petržel
    Omáčka: sójová omáčka, med, sladká chilli omáčka, kurkuma

    Stehýnka omyjte a osušte, odstraňte kosti.
    Potřete solí, paprikou, pepřem, česnekem a olivovým olejem, marinujte 15 minut.
    Příprava náplně:
    Opečte cibuli a žampiony, smíchejte se sýrem a petrželkou.
    Nádivka a pečení:
    Stehýnka naplňte náplní, zarolujte a zajistěte párátky.
    Pečte při 190 °C 20 minut.
     

    Kuřecí prsíčka v bramboráku.

    Ze 4 brambor, 1 vejce, sůl , majoránka a jedna lžíce hladké mouky
     

    Plněná kuřecí prsa se sýrem a bramborami
    • kuřecí prsa – 4 ks,
    • sůl – podle chuti,
    • mletý černý pepř – podle chuti,
    • koření s italskými bylinami – podle chuti,
    • strouhaný sýr (např. mozzarella nebo čedar) – 150 gramů,
    • čerstvá petrželka – podle chuti,
    • česnek – 3 stroužky.

    Na omáčku:

    • rostlinný olej – 200 ml,
    • vejce – 1 ks,
    • hořčice – 1 lžíce,
    • ocet – 2 lžíce,
    • sůl – podle chuti,
    • mletý černý pepř – podle chuti,
    • česnek – 3 stroužky.

    Na brambory:

    • brambory – 600 gramů,
    • sůl – podle chuti,
    • rostlinný olej – na potření,
    • sušená petržel – podle chuti.

    Kuřecí prsa a sýrová náplň

    Kuřecí prsa opláchněte, osušte a vodorovně rozkrojte na polovinu. Poté je jemně naklepejte paličkou na maso. Maso dochuťte solí, mletým černým pepřem a italským kořením. Důkladně koření do masa vmasírujte a nechte 30 minut marinovat. Na náplň nastrouhejte sýr, nasekejte petržel a prolisujte česnek. Vše důkladně promíchejte a směs rozetřete na každý kus kuřecích prsou. Nakonec je opatrně stočte do pevné rolády a odložte zatím na stranu.

    Brambory a omáčka

    Nakrájejte brambory na tenké plátky a vložte je do zapékací mísy. Potřete je rostlinným olejem, dochuťte je solí a sušenou petrželkou. Promíchejte zeleninu, aby se ochutil každý kousek ze všech stran. Poté je rozložte do vymazaného plechu nebo formy. Na omáčku smíchejte olej, rozšlehané vejce, hořčici, ocet, sůl, pepř a prolisovaný česnek. Kuřecí závitky položte na brambory a omáčku nalijte tak, aby zakrývala kuřecí maso i brambory.

    Troubu předehřejte troubu na 180 stupňů a pečte po dobu 40 minut. Po uplynutí této doby zapékací formu vyndejte a zalijte maso zbytkem sýrové směsi nebo strouhaným sýrem. Teplotu trouby zvyšte na 190 stupňů a vraťte do ní pokrm na dalších 5 minut, aby se sýr rozpustil. Před podáváním ozdobte jídlo čerstvým koprem nebo petrželkou a můžete podávat. 

    Kuřecí křupavé řízky z trouby


    Hlavní: kuřecí filet – 500 g paprika – 2 lžičky sýr sůl černý pepř jarní cibulka česnek vejce Příloha: červená rýže cibule mrkev mini papriky

    hrášek Kuřecí rolky se sýrem Kuřecí řízek 1 vejce 1 lžička hořčice 30 ml citronové šťávy Olivový olej 150 g sýra Petržel 2 stroužky česneku Brambory Italské bylinky 1 rajče Míchaný salát 1 červená paprika 1 červená cibule 2 stroužky česneku Zelená cibule Olivový olej 1 lžíce vinného octa 100 g parmezánu

    Kuřecí rolky 

    Na maso:

    • 500 g kuřecích prsou
    • sůl (dle chuti)
    • čerstvě mletý černý pepř (dle chuti)

    Na plnění:

    • 100 g rajčat (nejlépe cherry)
    • 150 mozzarelly (nakrájené na tyčinky)
    • 1 lžička sušené bazalky (na posypání)

    Ostatní:

    • hladká mouka (dle potřeby, na obalení)
    • rostlinný tuk nebo olej (dle potřeby, na smažení)