Kuřecí řízky v omáčce
250 ml bílého vína, 1 kostka kuřecího bujónu , nakrájené žampiony, olivový olej , 2 stroužky česneku, mouka, 1 cibule, pepř , sůl , petržel
Vezmeme kuřecí řízky, osolíme je, opepříme a obalíme v mouce.
Nalijte do pánve štědré množství oleje a opečte filety z obou stran dozlatova. Poté dejte stranou.
Jakmile všechny ingredience dobře změknou, přidejte bílé víno a filety. Zalijte vodou, aby byly ponořené, a přidejte rozdrobenou kostku bujónu, nadrobno nasekaný česnek a petrželku.
Celé to necháme vařit, dokud se tekutina nezredukuje a jídlo nebude připravené k podávání.
Marinované kuřecí řízky v česnekové marinádě
2 kuřecí prsa, nakrájená na kostičky
1 zelená paprika, nakrájená na tenké plátky
1 červená paprika, nakrájená na tenké plátky
2 stroužky česneku, mleté
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce ústřicové omáčky
1 lžička sezamového oleje
1/2 lžičky chilli vloček (volitelně)
1 lžička kukuřičného škrobu + 2 lžíce vody (na kaši)
1 hrnek uvařené jasmínové rýže
Sezamová semínka (na ozdobu)
Nakrájená zelená cibulka (na ozdobu)
Rozehřejte pánev nebo wok na středně vysokém plameni. Přidejte 1 lžíci sezamového oleje. Restujte nakrájené kuře 5–6 minut dozlatova a do propečeného stavu. Vyjměte a dejte stranou.
Na stejné pánvi orestujte nasekaný česnek asi 30 sekund, dokud nezačne vonět. Přidejte nakrájenou zelenou a červenou papriku a restujte 3–4 minuty, dokud nezměkne a nezkřupne.
Vraťte kuře na pánev. Přidejte sójovou omáčku, ústřicovou omáčku a chilli vločky (pokud je používáte). Dobře promíchejte, aby se kuře a papriky obalily.
Smíchejte 1 lžičku kukuřičného škrobu se 2 lžícemi vody, aby vznikla kaše. Přidejte tuto směs na pánev a vařte 2–3 minuty, dokud omáčka nezhoustne.
Restované maso podávejte s rýží. Před podáváním ozdobte sezamovými semínky a nakrájenou jarní cibulkou.
Poznámka: Nahraďte kuře tofu, krevety nebo hovězí maso za rozmanitost.
Přidejte další zeleninu, jako je brokolice, mrkev nebo hrášek pro barevnější jídlo.0,5 l jogurtu
2 vejce
1 palička česneku
1 kg kuřecích řízků
strouhanka
2 PL grilovacího koření
V míse si smícháme jogurt, vejce, nastrouhaný česnek a grilovací koření. Marinádu ještě osolíme a opepříme.
Maso nakrájíme na plátky a dáme marinovat. Ideálně pak přes noc.
Ráno vytáhneme z marinády. Necháme lehce okapat a obalíme ve strouhance.
Zprudka osmažíme z obou stran.
Grilované kuře se zeleninou á la Itálie
0,5 l jogurtu
5 cm zázvoru
1 PL gyros koření
1 PL sušeného česneku
6 kuřecích stehen
1/2 citronu
3 brambory
1 cuketa
3 rajčata
3 papriky
1 cibule
1 olivy
1 ČL rozmarýnu
Postup
Do misky si dáme jogurt, šťávu z citronu, zázvor, sušený česnek, gyros, osolíme, opepříme. Zamícháme.
Všechny kuřata v této marinádě pořádně vykoupeme a zastrkáme ji i pod kůži. Kuřata necháme ideálně přes noc maarinovat.
Když jsou kuřata namarinovaná, tak si vezmeme pánvičku, rozpálíme a na malé vrstvě oleje je zatáhneme, tzn. neopékáme do hněda.
Po kuřatech nám zbyde takový výpek, který lehce podlijeme a přidáme k těm kuřatům a zbytku marinády.
Do pekáčku dáme veškerou zeleninu pokrájenou na větší kostky, rozmarýn, sůl, pepř a vše promícháme.
Na vrch dáme kuřata včetně té marinády a výpeku. Dáme to do předehřáté trouby na 180 stupňů na 45 minut. Můžeme kuřata přikrýt alobalem.
Rychlé těstoviny s 300 g kuřecích prsou ve smetanové omáčce
250 g těstovin (např. penne nebo farfalle)
200 ml smetany ke šlehání
100 ml kuřecího vývaru
1 malá cibule (jemně nakrájená)
2 stroužky česneku (rozdrcené nebo jemně nasekané)
1 lžička dijonské hořčice
1 lžička citronové šťávy
½ lžičky soli
½ lžičky černého pepře
½ lžičky sladké papriky
2 lžíce olivového oleje
50 g strouhaného parmazánu (volitelně)
Vyjměte a dejte stranou.
Pak ve stejné pánvi orestujte cibuli a česnek do změknutí. Deklasujte kuřecím vývarem a přidejte smetanu. Vmíchejte hořčici, citronovou šťávu, sůl a pepř a duste asi 3–5 minut, nebo dokud omáčka trochu nezhoustne. Do pánve přidejte uvařené těstoviny a kuře, dobře promíchejte a zahřívejte 2–3 minuty. V případě potřeby zřeďte trochou vývaru nebo vody. Vmíchejte parmazán nebo jím posypte a nechte rozpustit. Ozdobte čerstvou petrželkou a ihned podávejte!
Kuře vykostíme a bez kůže nakrájíme na drobné kousky, smícháme se solí a solamylem a na opečeme na oleji. Přidáme žampióny, orestujeme, zasypeme drobně pokrájenou cibulí, pórkem, kapií a podusíme. Z bramborákového těsta vyrobíme malé bramboráčky. Bramboráčky dáme do zapékací misky (vždy 1 porce po 3 kolečka), posypeme masem, přikryjeme plátkem slaniny, zasypeme sýrem a krátce zapečeme v troubě.
1 kuře500 g žampiónů
1 cibule
2 pórky
1 červená kapie
solamyl
olej
sůl
150 g anglická slanina
200 g sýr eidam
bramborákové těsto
petržel a rajče na ozdobení
2 kuřecí prsa
1 jablko nebo konzerva ananasu
1 lžíce kari
1 cibule
2 lžíce oleje
150 ml smetany na vaření + 1 lžičku medu
sůl + pepř
Až bude maso hotové, posypeme kari kořením, promícháme a necháme rozvonět.
Zalijeme smetanou, přihodíme malé kostičky jablíček ( ananas) a dusíme cca 5 - 10 min.
Dochutíme solí, pepřem a medem.
Kuřecí s tuňákem na smetaně👇
Kuřecí maso si nakrájíme na malé kousky. Na oleji ho orestujeme, osolíme, opepříme a přidáme tuňáka i se šťávou. Vše zalijeme zeleninovým vývarem a dusíme asi 20 minut.Nakonec přidáme smetanu ke šlehání, čerstvou nasekanou petržel a mražený hrášek.
Směs ještě trošičku prohřejeme a ihned podáváme.
Tip k receptu:
Masovou směs můžete ještě zahustit jíškou.
Pečená kuřecí stehýnka se zeleninou
- V misce smícháme kuře se sójovou omáčkou, solí, pepřem, citronovou šťávou a paprikou.
- Nechte hodinu marinovat.
- Poté všechnu zeleninu nakrájíme a smícháme s olejem, solí a pepřem.
- Kuřecí stehna vložte do trouby.
- Vše pečte při 356°F (180°) po dobu 40/50 minut.
- 500 g kuřecího masa (prsa, stehenní řízky nebo na špízy)
- 150 g bílého jogurtu (nejlépe řecký nebo hustší)
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička mleté sladké papriky
- ½ lžičky uzené papriky (volitelně)
- ½ lžičky kurkumy
- ¼ lžičky mletého chilli (nebo dle chuti)
- ½ lžičky soli
- 1 lžíce oleje
- 600 g kuřecích prsou
- 1 vejce
- 50 g řeckého jogurtu
- sůl, pepř
- hladká mouka
- olej
- Do jogurtové směsi můžete přidat česnek, sladkou papriku nebo bylinky – získáte zajímavější chuť.
- Pokud máte rádi křupavý obal, obalte plátky ještě ve strouhance před smažením.
- Pro lehčí variantu lze maso péct v troubě na 200 °C cca 20–25 minut.
- Skvěle se hodí i jako náplň do sendviče s listovým salátem.
- kuřecí prsa – 4 ks,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti,
- koření s italskými bylinami – podle chuti,
- strouhaný sýr (např. mozzarella nebo čedar) – 150 gramů,
- čerstvá petrželka – podle chuti,
- česnek – 3 stroužky.
- brambory – 600 gramů,
- sůl – podle chuti,
- rostlinný olej – na potření,
- sušená petržel – podle chuti.
- 500 g kuřecích prsou
- sůl (dle chuti)
- čerstvě mletý černý pepř (dle chuti)
- 100 g rajčat (nejlépe cherry)
- 150 mozzarelly (nakrájené na tyčinky)
- 1 lžička sušené bazalky (na posypání)
- hladká mouka (dle potřeby, na obalení)
- rostlinný tuk nebo olej (dle potřeby, na smažení)
8 kuřecích stehýnek
1 polévková lžíce sojové omáčky
1 polévková lžíce citronové šťávy
1 lžička papriky
6 brambor
2 papriky
2 lilky
1 cibule
Pokyny:
1 cibule
5 žampionů
50 g uzeného špeku
100 ml bílého vína
100 ml vody
100 g slaniny
1 lžíce másla
bobkový list, nové koření, jalovec, rozmarýn, tymián, sůl a pepř
Kuře na medové paprice s krémovým česnekovým máslem
Jogurtová marináda na kuřecí maso: Snadný indický recept
2. Kuřecí maso nakrájej na kousky nebo proužky a přidej ho do marinády. Důkladně promíchej, aby bylo maso rovnoměrně obalené.
3. Zakryj mísu nebo ji přikryj potravinářskou fólií a dej do lednice odležet – ideálně alespoň na 6 hodin, nejlépe přes noc. Jogurt v kombinaci s kořením maso krásně zjemní a dodá mu bohatou chuť.
4. Marinované maso pak můžeš grilovat na špejlích jako špízy, péct v troubě nebo rychle orestovat na pánvi.
5. Skvěle chutná s rýží basmati nebo zeleninovým salátem.
2. Kuřecí maso nakrájej na kousky nebo proužky a přidej ho do marinády. Důkladně promíchej, aby bylo maso rovnoměrně obalené.
3. Zakryj mísu nebo ji přikryj potravinářskou fólií a dej do lednice odležet – ideálně alespoň na 6 hodin, nejlépe přes noc. Jogurt v kombinaci s kořením maso krásně zjemní a dodá mu bohatou chuť.
4. Marinované maso pak můžeš grilovat na špejlích jako špízy, péct v troubě nebo rychle orestovat na pánvi.
5. Skvěle chutná s rýží basmati nebo zeleninovým salátem.
Šťavnatá kuřecí prsa v jogurtovém obalu
Kuřecí stehýnka s náplní
Kuřecí stehýnka: 6-8, sůl, paprika, černý pepř, česnek, olivový olej
Náplň: cibule, žampiony, sýr, tymián, máslo, petržel
Omáčka: sójová omáčka, med, sladká chilli omáčka, kurkuma
Stehýnka omyjte a osušte, odstraňte kosti.
Potřete solí, paprikou, pepřem, česnekem a olivovým olejem, marinujte 15 minut.
Příprava náplně:
Opečte cibuli a žampiony, smíchejte se sýrem a petrželkou.
Nádivka a pečení:
Stehýnka naplňte náplní, zarolujte a zajistěte párátky.
Pečte při 190 °C 20 minut.
Kuřecí prsíčka v bramboráku.
Ze 4 brambor, 1 vejce, sůl , majoránka a jedna lžíce hladké mouky
Potřete solí, paprikou, pepřem, česnekem a olivovým olejem, marinujte 15 minut.
Příprava náplně:
Opečte cibuli a žampiony, smíchejte se sýrem a petrželkou.
Nádivka a pečení:
Stehýnka naplňte náplní, zarolujte a zajistěte párátky.
Pečte při 190 °C 20 minut.
Plněná kuřecí prsa se sýrem a bramborami
Na brambory:
Kuřecí prsa a sýrová náplň
Kuřecí prsa opláchněte, osušte a vodorovně rozkrojte na polovinu. Poté je jemně naklepejte paličkou na maso. Maso dochuťte solí, mletým černým pepřem a italským kořením. Důkladně koření do masa vmasírujte a nechte 30 minut marinovat. Na náplň nastrouhejte sýr, nasekejte petržel a prolisujte česnek. Vše důkladně promíchejte a směs rozetřete na každý kus kuřecích prsou. Nakonec je opatrně stočte do pevné rolády a odložte zatím na stranu.
Brambory a omáčka
Nakrájejte brambory na tenké plátky a vložte je do zapékací mísy. Potřete je rostlinným olejem, dochuťte je solí a sušenou petrželkou. Promíchejte zeleninu, aby se ochutil každý kousek ze všech stran. Poté je rozložte do vymazaného plechu nebo formy. Na omáčku smíchejte olej, rozšlehané vejce, hořčici, ocet, sůl, pepř a prolisovaný česnek. Kuřecí závitky položte na brambory a omáčku nalijte tak, aby zakrývala kuřecí maso i brambory.
Troubu předehřejte troubu na 180 stupňů a pečte po dobu 40 minut. Po uplynutí této doby zapékací formu vyndejte a zalijte maso zbytkem sýrové směsi nebo strouhaným sýrem. Teplotu trouby zvyšte na 190 stupňů a vraťte do ní pokrm na dalších 5 minut, aby se sýr rozpustil. Před podáváním ozdobte jídlo čerstvým koprem nebo petrželkou a můžete podávat.
Kuřecí křupavé řízky z trouby
Kuřecí prsa
Hlavní:
kuřecí filet – 500 g
paprika – 2 lžičky
sýr
sůl
černý pepř
jarní cibulka
česnek
vejce
Příloha:
červená rýže
cibule
mrkev
mini papriky
hrášek
Kuřecí rolky se sýrem
Kuřecí řízek
1 vejce
1 lžička hořčice
30 ml citronové šťávy
Olivový olej
150 g sýra
Petržel
2 stroužky česneku
Brambory
Italské bylinky
1 rajče
Míchaný salát
1 červená paprika
1 červená cibule
2 stroužky česneku
Zelená cibule
Olivový olej
1 lžíce vinného octa
100 g parmezánu
Kuřecí rolky
Na maso:
Na plnění:
Ostatní:




