čtvrtek 29. května 2025

Z kuřete / Tatranské kuře , Kuřecí roláda plněná játry, Kuře na medu + Kuřecí stehýnka s náplní + Kuřecí prsíčka v bramboráku + plněné


 Tatranské kuře 

Kuře vykostíme a bez kůže nakrájíme na drobné kousky, smícháme se solí a solamylem a na opečeme na oleji.  Přidáme žampióny, orestujeme, zasypeme drobně pokrájenou cibulí, pórkem, kapií a podusíme. Z bramborákového těsta vyrobíme malé bramboráčky. Bramboráčky dáme do zapékací misky (vždy 1 porce po 3 kolečka), posypeme masem, přikryjeme plátkem slaniny, zasypeme sýrem a krátce zapečeme v troubě.

1 kuře
500 g žampiónů
1 cibule
2 pórky
1 červená kapie
solamyl
olej
sůl
150 g anglická slanina
200 g sýr eidam
bramborákové těsto
petržel a rajče na ozdobení

Kuřecí na jablkách a medu☝

2 kuřecí prsa
1 jablko nebo konzerva ananasu
1 lžíce kari
1 cibule
2 lžíce oleje
150 ml smetany na vaření + 1 lžičku medu
sůl + pepř

Cibuli zesklovatíme na oleji, přidáme kuřecí prsa na nudličky a orestujeme.
Až bude maso hotové, posypeme kari kořením, promícháme a necháme rozvonět.
Zalijeme smetanou, přihodíme malé kostičky jablíček ( ananas) a dusíme cca 5 - 10 min.
Dochutíme solí, pepřem a medem.



Recept z videa / Kuřecí na jablkách
kuřecí prsa - 2 ks česnek - 3 stroužky jablka - 2 ks citron - 30 g máslo - 20 g Pečeme 30 min/180 °C med - 50 ml sůl - 5 g černý pepř - 2 g kurkuma - 5 g Pečeme 10 min/180 °C Forma s rozměry 20x20 cm

Kuřecí s tuňákem na smetaně👇

Kuřecí maso si nakrájíme na malé kousky. Na oleji ho orestujeme, osolíme, opepříme a přidáme tuňáka i se šťávou. Vše zalijeme zeleninovým vývarem a dusíme asi 20 minut.
Nakonec přidáme smetanu ke šlehání, čerstvou nasekanou petržel a mražený hrášek.
Směs ještě trošičku prohřejeme a ihned podáváme.

Tip k receptu:
Masovou směs můžete ještě zahustit jíškou.
Smetana ale sama o sobě stačí.


Pečená kuřecí stehýnka se zeleninou

    8 kuřecích stehýnek
    1 polévková lžíce sojové omáčky

    Sůl a pepř
    1 polévková lžíce citronové šťávy
    1 lžička papriky
    6 brambor
    2 papriky
    2 lilky
    1 cibule

    Pokyny:

    1. V misce smícháme kuře se sójovou omáčkou, solí, pepřem, citronovou šťávou a paprikou. 
    2. Nechte hodinu marinovat.
    3. Poté všechnu zeleninu nakrájíme a smícháme s olejem, solí a pepřem.
    4. Kuřecí stehna vložte do  trouby.
    5. Vše pečte při 356°F (180°) po dobu 40/50 minut.

    4 kuřecí stehna
    1 cibule
    5 žampionů
    50 g uzeného špeku
    100 ml bílého vína
    100 ml vody
    100 g slaniny
    1 lžíce másla
    bobkový list, nové koření, jalovec, rozmarýn, tymián, sůl a pepř

    Kuře na medové paprice s krémovým česnekovým máslem
    1 lb kuřecí prsa, kostky
    Sůl, pepř a paprika
    1/2 hrnku mouky (nebo kukuřičný škrob pro křupavost)
    2 lžíce oleje na smažení
    Medová pepřová omáčka:
    1/4 šálku medu
    2 lžíce sojové omáčky
    1 lžíce černého pepře
    1 lžíce pálivé omáčky (volitelné)
    1 stroužek česneku, mleté
    Pro těstoviny:
    8 oz špagety nebo fettucine
    2 lžíce másla
    4 stroužky česneku, mleté
    1 šálek smetany
    1/2 hrnku strouhaného parmazánu
    Sůl a pepř podle chuti
    Čerstvá petrželka na ozdobu
    ---
    Návod:
    1. Vařte těstoviny:
    - Vařte těstoviny až do al dente. Ocedit a dát stranou.
    2. Smažte kuře:
    - Ochuťte kuře se solí, pepřem a paprikou.
    - obalit v mouce a smažit na oleji dozlatova a křupava. Odlož to stranou.
    3. Udělejte si medovou pepřovou omáčku:
    - V pánvi kombinujte med, sojovou omáčku, černý pepř, pálivou omáčku a česnek.
    - Jednoduše, až lehce zhustne.
    - Hoď smažené kuře do omáčky.
    4. Udělejte si krémovou těstovinovou omáčku:
    - Na pánvi, rozpuštěné máslo a osmažené česnek.
    - Přidejte smetanu a parmazán. Míchej.
    - Vhoďte vařené těstoviny a dobře promíchejte.
    5. Talíř a servírování:
    - Podávejte krémové česnekové těstoviny s kuřecím masem na Ozdob s nasekanou petrželkou.
    ---

    Jogurtová marináda na kuřecí maso: Snadný indický recept pro grilování, pečení i restování
    • 500 g kuřecího masa (prsa, stehenní řízky nebo na špízy)
    • 150 g bílého jogurtu (nejlépe řecký nebo hustší)
    • 2 stroužky česneku (prolisované)
    • 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 1 lžička mleté sladké papriky
    • ½ lžičky uzené papriky (volitelně)
    • ½ lžičky kurkumy
    • ¼ lžičky mletého chilli (nebo dle chuti)
    • ½ lžičky soli
    • 1 lžíce oleje

    2. Kuřecí maso nakrájej na kousky nebo proužky a přidej ho do marinády. Důkladně promíchej, aby bylo maso rovnoměrně obalené.

    3. Zakryj mísu nebo ji přikryj potravinářskou fólií a dej do lednice odležet – ideálně alespoň na 6 hodin, nejlépe přes noc. Jogurt v kombinaci s kořením maso krásně zjemní a dodá mu bohatou chuť.

    4. Marinované maso pak můžeš grilovat na špejlích jako špízy, péct v troubě nebo rychle orestovat na pánvi.

    5. Skvěle chutná s rýží basmati nebo zeleninovým salátem.

    Šťavnatá kuřecí prsa v jogurtovém obalu
    • 600 g kuřecích prsou
    • 1 vejce
    • 50 g řeckého jogurtu
    • sůl, pepř
    • hladká mouka
    • olej
    • Do jogurtové směsi můžete přidat česnek, sladkou papriku nebo bylinky – získáte zajímavější chuť.
    • Pokud máte rádi křupavý obal, obalte plátky ještě ve strouhance před smažením.
    • Pro lehčí variantu lze maso péct v troubě na 200 °C cca 20–25 minut.
    • Skvěle se hodí i jako náplň do sendviče s listovým salátem.

    Kuřecí stehýnka s náplní
    Kuřecí stehýnka: 6-8, sůl, paprika, černý pepř, česnek, olivový olej
    Náplň: cibule, žampiony, sýr, tymián, máslo, petržel
    Omáčka: sójová omáčka, med, sladká chilli omáčka, kurkuma

    Stehýnka omyjte a osušte, odstraňte kosti.
    Potřete solí, paprikou, pepřem, česnekem a olivovým olejem, marinujte 15 minut.
    Příprava náplně:
    Opečte cibuli a žampiony, smíchejte se sýrem a petrželkou.
    Nádivka a pečení:
    Stehýnka naplňte náplní, zarolujte a zajistěte párátky.
    Pečte při 190 °C 20 minut.
     

    Kuřecí prsíčka v bramboráku.

    Ze 4 brambor, 1 vejce, sůl , majoránka a jedna lžíce hladké mouky
     

    Plněná kuřecí prsa se sýrem a bramborami
    • kuřecí prsa – 4 ks,
    • sůl – podle chuti,
    • mletý černý pepř – podle chuti,
    • koření s italskými bylinami – podle chuti,
    • strouhaný sýr (např. mozzarella nebo čedar) – 150 gramů,
    • čerstvá petrželka – podle chuti,
    • česnek – 3 stroužky.

    Na omáčku:

    • rostlinný olej – 200 ml,
    • vejce – 1 ks,
    • hořčice – 1 lžíce,
    • ocet – 2 lžíce,
    • sůl – podle chuti,
    • mletý černý pepř – podle chuti,
    • česnek – 3 stroužky.

    Na brambory:

    • brambory – 600 gramů,
    • sůl – podle chuti,
    • rostlinný olej – na potření,
    • sušená petržel – podle chuti.

    Kuřecí prsa a sýrová náplň

    Kuřecí prsa opláchněte, osušte a vodorovně rozkrojte na polovinu. Poté je jemně naklepejte paličkou na maso. Maso dochuťte solí, mletým černým pepřem a italským kořením. Důkladně koření do masa vmasírujte a nechte 30 minut marinovat. Na náplň nastrouhejte sýr, nasekejte petržel a prolisujte česnek. Vše důkladně promíchejte a směs rozetřete na každý kus kuřecích prsou. Nakonec je opatrně stočte do pevné rolády a odložte zatím na stranu.

    Brambory a omáčka

    Nakrájejte brambory na tenké plátky a vložte je do zapékací mísy. Potřete je rostlinným olejem, dochuťte je solí a sušenou petrželkou. Promíchejte zeleninu, aby se ochutil každý kousek ze všech stran. Poté je rozložte do vymazaného plechu nebo formy. Na omáčku smíchejte olej, rozšlehané vejce, hořčici, ocet, sůl, pepř a prolisovaný česnek. Kuřecí závitky položte na brambory a omáčku nalijte tak, aby zakrývala kuřecí maso i brambory.

    Troubu předehřejte troubu na 180 stupňů a pečte po dobu 40 minut. Po uplynutí této doby zapékací formu vyndejte a zalijte maso zbytkem sýrové směsi nebo strouhaným sýrem. Teplotu trouby zvyšte na 190 stupňů a vraťte do ní pokrm na dalších 5 minut, aby se sýr rozpustil. Před podáváním ozdobte jídlo čerstvým koprem nebo petrželkou a můžete podávat.