středa 20. srpna 2025

Koláče / Piškot / Buchty - Mřížkový koláč - vybraný recept Koláče z tvarohu + hranolky na sladko


Hrnková bublanina
    •  1/2
       hrnek slunečnicový olej
       , 2
       hrnek polohrubé mouky a
    •  , 
    • , 4
       ks vejce
    •  Mléko 1/2 hrnku 
    • , 1
       balíček vanilkový cukr,
    •  



    •  
    •   0,50
       balíček prášek do pečiva
    •  ovoce ,
    • 0,75
       hrnek cukr krupice

200 g krystalu
vanilkový cukr
vejce 4 ks
horké vody 100 ml
oleje 100 ml
prášek do pečiva
hladké mouky 250 g
soli špetka
vypeckované třešně


Budeme potřebovat:
5 vajíček,1,5 hrnku moučkového cukru, 3 x bílý jogurt 150g, 1 hrnek oleje, 2 hrnky hladké mouky,
1 prášek do pečiva, vanilkový cukr, rum podle chuti.(Nemusí být)
Vajíčka vyšlehat s cukrem do pěny a přidat jogurt a zbývající ingredience.
Pekla jsem na 180 stupňů do barvy. Hrnek 300ml ne úplně plný.

Vaření a pečení

Piškotové těsto s pudinkovým krém , s jahodou a šlehačkou

Korpus : 6x vejce (sníh)
250g cukr
6Pl olej (60ml)
6PL horká voda (60ml)
1x prášek do pečiva
250g hladké mouky
Peču na 180' asi 20 minut

Krém: 600ml mléko
2x čokoládový pudink
5PL cukr
Uvařit hustý pudink a nechat vychladnout. Poté zašlehat 1x máslo + nutela.
Ozdobila jsem šlehačkou, jahody a pocákat čokoládou 
🎉

Piškotový dort 

Piškotový dort nastavovaný

Potřebujete 

4 vejce, 4 lžíce horké vody pískového cukru, 200 g polohrubé mouky 200 g

1 PL oleje + 1 PL vody

Postup: Vejce vyšleháme s horkou vodou do husté pěny, potom zašleháme po částech cukr a nakonec přimícháme mouku 

 Nalejeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme na 160 °C cca 45 minut (zkoušíme špejlí, a pokud by vrch byl upečený a vnitřek ne, přikryjeme alobalem).

Krém tvarohovo-jogurtový
250 g polotučného tvarohu, 1 bílý jogurt, cukr dle chuti, 1 vanilkový cukr, 1 balíček Želatinového ztužovače dr.Oetkera
Vyšleháme tvaroh s jogurtem a cukry do hladka. Podle návodu připravíme Ztužovač a do něj vešleháme ochucený tvaroh.

Šlehačkovo-jogurtový krém
Suroviny a postup jsou stejné, jen místo tvarohu dáme ušlehanou

 šlehačku.


Kynutý koláč i těsto na buchty. 


polohrubá mouka 500g
máslo 100g
žloutky 2 ks
plnotučné mléko 300ml
krystalový cukr 3 lžíce
čerstvé droždí  20g
sůl 1/2 lžičky
podle potřeby
švestky
podle chuti
skořice 

Drobenka

máslo 125 g polohrubá mouka 3/4 šálku
přírodní třtinový cukr 3/4 šálku

V mixéru s hnětacím hákem smícháme mouku se špetkou soli a dvěma lžícemi cukru. Přidáme žloutky, kvásek, rozpuštěné máslo a začneme hníst.
Do těsta postupně přidáváme zbývajících 200 ml mléka a hněteme, dokud nevznikne hladké a pružné těsto.
Hotové těsto potřeme trochou rozpuštěného másla, přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň hodinu.
Po vykynutí těsto ještě jednou promísíme a rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto poklademe očištěné švestky, které vypeckujeme, nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny a posypeme skořicí.
V misce si připravíme drobenku na koláč. Prsty smícháme mouku s cukrem a zapracujeme do ní studené máslo.
Hotovou drobenku rozdrobíme na švestky a koláč vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180 °C přibližně 30 až 40 minut.


Hranolky na sladko v medu.



Lahodná a zdravá alternativa k běžným hranolkům! Ingredience: Na hranolky ze sladkých brambor: 2 velké sladké brambory, oloupané a nakrájené na klínky 2 lžíce olivového oleje 1 lžička papriky 1/2 lžičky česnekového prášku


1. Ve velké míse smíchejte tvaroh, máslo, hladkou mouku, špetku soli, vanilkový cukr, citronovou kůru a případně prášek do pečiva. Vypracujte těsto, které pak nechte odpočinout v lednici po dobu asi 2 hodin.

2. Po odpočinku těsto rozválejte na plát o tloušťce přibližně 3 mm. S pomocí vykrajovátkem o průměru 4,5 cm vykrojte malá kolečka.

3. Na každé kolečko dejte trochu jablíčkové marmelády, skořici a rozinky. Poté potřete kraje vajíčkem a posypte drobenkou.

4. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Připravené koláčky pečte asi 12-15 minut, dokud nezískají zlatavou barvu. Doba pečení se může lišit v závislosti na vaší troubě, takže sledujte pečení a otestujte koláčky pomocí špičky nože nebo špejle.

  • 250 g tvarohu v kostce
  • 250 g másla (Héry)
  • 250-280 g hladké mouky (tak aby se nelepilo)
  • Špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • Citronová kůra
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva (volitelné)

Náplň:

  • Jablíčková marmeláda
  • Skořice
  • Rozinky

Drobenka:

  • 1 vejce (na potření kraje)
  • Drobenka (mouka, máslo, cukr)
Mřížkový koláč

Těsto

300 g
hladká mouka
120 g
moučkový cukr
150 g
máslo
1/2 lžičky
sûl
1 lžičky
prášek do pečiva
1 ks
vejce
1 ks
bílek

Náplň

800 g
švestky
50 g
moučkový cukr
1 lžíce
mletá skořice
60 g
mleté vlašské ořechy
1 ks
vejce
podle chuti
moučkový cukr

Mouku prosejeme do mísy a přidáme k ní prášek do pečiva, sůl, moučkový cukr, změklé máslo, vejce a bílek. Rukou vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a vložíme do lednice.

Švestky umyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky, které vložíme do mísy. V té je promícháme s moučkovým cukrem, skořicí a ořechy. Na plech o velikosti 30x40 cm dáme pečicí papír.

 Z těsta odebereme 1/3 na mřížku. Zbytek těsta rozválíme a přeneseme na připravený plech. Okraje těsta mírně vytáhneme a doprostřed rozložíme švestkovou náplň.

Těsto, které jsme si odložili na mřížku, rozválíme a nakrájíme na proužky. Ty následně položíme na švestky, potřeme rozšlehaným vejcem a koláč vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 190 °C přibližně 40 minut.

Po upečení necháme koláč vychladnout a před podáváním posypeme moučkovým cukrem.