Jak dlouho se těsto odpaluje?
Odpalované těsto - Na větrníky a věnečky
Věnečky a větrníky
250 ml vody
5 dkg 100% tuku (nebo 2 dl oleje)
špetka soli
15 dkg polohrubé mouky
4 ks vejce
5 dkg 100% tuku (nebo 2 dl oleje)
špetka soli
15 dkg polohrubé mouky
4 ks vejce
Krém:
500 ml mléka
2 bal.vanilkové pudinkové prášky
2 lžíce cukr moučka
1 bal.vanilkové cukry
15 dkg másla
1 PL lžíci rumu
Poleva:
10 dkg prosátého moučkového cukru
1 lžíce horké vody
1 lžíce rumu
1 lžíce citronové šťávy
Postup přípravy
V kastrolu svaříme vodu s tukem a se solí, do vroucí směsi vsypeme naráz všechnu mouku, plotnu ztlumíme a mícháme, dokud se těsto nepřestane lepit na hrnec a na stěnách se netvoří jen zcela nepatrný bílý povlak (trvá to asi 5 minut). Odstavíme z plotny a za občasného promíchání necháme zchladnout. Poté vařečkou po jednom zašleháme vejce, vždy důkladně dohladka mícháme.
Hotové těsto naplníme do zdobícího cukrářského sáčku s řezanou špičkou a tlačíme věnečky na máslem vymazaný plech .Pečeme ve vyhřáté troubě 10 minut na 200 stupňů, poté ztlumíme na 170 a pečeme ještě dalších 10 minut. Troubu předčasně neotvíráme!!! Ještě horké překrojíme a po vychladnutí plníme krémem a potíráme polevou.
Krém:. Z mléka, cukrů a pudinkových prášku uvaříme hustý pudink a do ještě horkého zašleháme vařečkou po částech máslo. Po vychladnutí dochutíme rumem.
Důkladně našleháme ručním elektrickým šlehačem a můžeme použít.
Poleva:
Vše promícháme dohladka metličkou a připravenou polevou věnečky hned poléváme.
Karamelový krém
Na těsto
750 ml vody
230 g másla
230 g hladké mouky
špetka soli
8 vajec
Na první náplň
750 ml mléka
2 karamelové pudinky
150 g moučkového cukru
250 g másla
Na druhou náplň:
250 ml smetany ke šlehání
50 g moučkového cukru
1 ztužovač šlehačky
Poleva:
250 g cukru krupice
250 ml smetany ke šlehání
2 kelímky smetany ke šlehání
150 g cukru krupice
Postup:
Cukr dáme v kastrolu roztavit na světlý karamel. V druhém kastrolu si ohřejeme kelímek nevyšlehané smetany, který ještě za tepla vmícháme do karamelu. Ještě předtím ale ztlumíme teplotu sporáku. Obsah následně rozvaříme, aby v krému nebyly hrudky. Hotový krém necháme do druhého dne vychladnout.
V míse vyšleháme zbylou smetanu na šlehání a v druhé karamelový krém, který do šlehačky pomalu vmícháme. Takto připravenou náplní plníme horní část větrníků.
Větrník na plech
Karamelová poleva - na větrníky
180 g. moučkového cukru, mléko nebo voda.
Čtvrtinu cukru vložíme na pánvičku a za stálého míchání upražíme světle červený karamel.
Zalijeme 3 lžícemi vody, nebo mléka a za stálého míchání rozvaříme, až vznikne hladký krém.
Vlijeme do prosátého zbytku moučkového cukru a pilně mícháme až je poleva hladká a lesklá,
podle potřeby přidáme ještě lžičku vody či mléka.
Zalijeme 3 lžícemi vody, nebo mléka a za stálého míchání rozvaříme, až vznikne hladký krém.
Vlijeme do prosátého zbytku moučkového cukru a pilně mícháme až je poleva hladká a lesklá,
podle potřeby přidáme ještě lžičku vody či mléka.
KARAMELOVÉ VĚTRNÍKY
mléko - 250 ml
sůl - 1 špetka
máslo - 90 g
mouka hrubá - 140 g
vejce, střední - 3 ks
žloutek - 1 ks
Krém
mléko, nejlépe plnotučné - 250 ml
vanilkový lusk, semínka - 1 ks
cukr krupice - 75 g
žloutek - 3 ks
mouka hladká - 50 g
Poleva cukr krupice - 100 g šlehačka - 200 g
Karamelová šlehačka cukr krupice - 150 g šlehačka, de luxe - 350 g
Rychlé řezy z obrázku.
máslo - 90 g
mouka hrubá - 140 g
vejce, střední - 3 ks
žloutek - 1 ks
Krém
mléko, nejlépe plnotučné - 250 ml
vanilkový lusk, semínka - 1 ks
cukr krupice - 75 g
žloutek - 3 ks
mouka hladká - 50 g
Poleva cukr krupice - 100 g šlehačka - 200 g
Karamelová šlehačka cukr krupice - 150 g šlehačka, de luxe - 350 g
Rozválet těsto na dva pláty, jeden propíchnout, druhý plát rozkrájet na dílky a dát do trouby na cca 180 °. Nechat vychladnout, naplnit pudinkem do kterého zašlehat kousek másla, poskládat jahody, šlehačku. Vrch pocukrovat.
250 g hladké mouky + trochu na podsypání
250 g másla hodně vychlazeného
½ čajové lžičky soli
125 ml ledově studené vody (přibližně10 polévkových lžic) - orientačně
Čtverec potravinářské folie na zabalení těsta
Na vál nebo do široké mísy nasypeme mouku se solí a uprostřed uděláme důlek.
Těsto zásadně nehněteme.
Vzniknou nám neuspořádané shluky těsta. Oběma rukama je shrneme do koule.
Na přípravu 600 g rychlého listového těsta budeme potřebovat
250 g hladké mouky + trochu na podsypání
250 g másla hodně vychlazeného
½ čajové lžičky soli
125 ml ledově studené vody (přibližně10 polévkových lžic) - orientačně
Čtverec potravinářské folie na zabalení těsta
Na vál nebo do široké mísy nasypeme mouku se solí a uprostřed uděláme důlek.
Do důlku přidáme nakrájené máslo a špičkami obou rukou mneme mouku s máslem, až nám vznikne drobenka.
Z mrazáku vyndáme ledovou vodu. Levou rukou po troškách přiléváme vodu a pravou rukou, s vytrčenými prsty, jako bychom chtěli hrát na klavír, pohybujeme v drobence.
Z mrazáku vyndáme ledovou vodu. Levou rukou po troškách přiléváme vodu a pravou rukou, s vytrčenými prsty, jako bychom chtěli hrát na klavír, pohybujeme v drobence.
Těsto zásadně nehněteme.
Vzniknou nám neuspořádané shluky těsta. Oběma rukama je shrneme do koule.
Přes kouli těsta přehodíme potravinářskou folii a těsto zabalíme.
Položíme ho na talířek a vložíme do chladničky.
Těsto máme hotové, je to otázka pěti minut.
Teď už budeme těsto jenom válet a překládat ve dvaceti minutových intervalech - celkem 4x. Ale i každé válení těsta nám nezabere více než 5 minut.
Kouli těsta vyndáme po dvaceti minutách na pomoučený vál.
Těsto máme hotové, je to otázka pěti minut.
Teď už budeme těsto jenom válet a překládat ve dvaceti minutových intervalech - celkem 4x. Ale i každé válení těsta nám nezabere více než 5 minut.
Kouli těsta vyndáme po dvaceti minutách na pomoučený vál.
Při prvním rozvalování je potřebujeme pod těstem více mouky. I váleček pomoučíme.
Mini větrníčky z videa recept na videu
- Žloutkový krém
- 1 ks
- 500 ml
- 200 g
- 3 ks
- 50 g
V mléce rozkvedláme žloutky, moučkový a vanilkový cukr a škrobovou moučku. Postavíme do vodní lázně a šleháme, až krém zhoustne. Krémem plníme moučníky z listového nebo odpalovaného těsta.
Recept z videa.....
Dejte hrnec s vodou na střední teplotu a vložte do něj máslo. Když se máslo rozpustí, přidejte špetku soli a hladkou mouku. Zpracujte těsto metličkou, dokud nebude hladké a velmi husté.Ručním mixérem do těsta postupně zašlehejte 4 vejce, dokud nebude hladké a pružné.
Přeneste do sáčku s velkou hvězdicovou tryskou.
Vymáčkněte 10-12 těsto na plech pokrytý pergamenem. Pečte při 250°C/483°F po dobu 12 minut, poté snižte teplotu na 180°C/350°F a pečte dalších 10 minut. Necháme zcela vychladnout.
Každý kus nakrájejte na polovinu a na každou polovinu naneste krém.
Vymáčkněte 10-12 těsto na plech pokrytý pergamenem. Pečte při 250°C/483°F po dobu 12 minut, poté snižte teplotu na 180°C/350°F a pečte dalších 10 minut. Necháme zcela vychladnout.
Každý kus nakrájejte na polovinu a na každou polovinu naneste krém.
Těsto
500 g (2 šálky) mléka;
80 g (⅔ šálku) pudinkového prášku;
1 lžička vanilkového extraktu;
100 g (½ šálku) cukru;
3 žloutky;
250 ml (1 šálek) šlehačky;
360 ml (1 ½ šálku) vody;
150 g (⅔ šálku) másla nakrájeného na kostky;
150 g (1 šálek) hladké mouky;
½ lžičky soli;
4 velká vejce;
150 g (⅔ šálku) másla nakrájeného na kostky;
150 g (1 šálek) hladké mouky;
½ lžičky soli;
4 velká vejce;
Na pudinkový krém: Namíchejte 1 hrnek mléka s pudinkovým práškem, dokud nezůstanou žádné hrudky.
Umístěte hrnec s 1 šálkem mléka na střední teplotu. Nalijte pudinkovou směs a přidejte žloutky, cukr a vanilku. Vařte za stálého míchání po dobu 10 minut.
Nalijte pudink do misky, přikryjte plastem a dejte na 1 hodinu do lednice.
Ručním mixérem rozšleháme pudink a vmícháme šlehačku.
500 g (2 šálky) mléka;
80 g (⅔ šálku) pudinkového prášku;
1 lžička vanilkového extraktu;
100 g (½ šálku) cukru;
3 žloutky;
250 ml (1 šálek) šlehačky;