200 g moučkového cukru (prosátého) 3 lžíce horké vody 1 lžíce rumu 1 lžíce citronové šťávy Poznámky (volitelné)
Do kastrolu dejte vodu, tuk a špetku soli a přiveďte k varu. Do vroucí směsi rychle vsypte veškerou mouku naráz. Plamen ztlumte a míchejte, dokud těsto nezačne zcela lepit na dno a po stěnách se neobjeví jen velmi tenký bílý povlak (cca 5 minut). Odstavte z plotny a za občasného promíchání nechte zchladnout. Do těsta postupně zašlehejte vejce (po jednom), důkladně za každé, až bude hladké a lesklé. Hotové těsto vložte do zdobícího sáčku s řezanou špičkou. Na vymazaný tukem plech tvořte věnečky. Pečení
V předehřáté troubě pečte 10 minut na 200 °C. Poté snižte teplotu na 170 °C a pečte dalších 10 minut. Důležité: troubu neotvírejte předčasně. Věnečky ještě horké prořízněte a po vychladnutí naplňte krémem a potřete polevou. Krém
Do mléka, cukrů a pudinkových prášků uvařte hustý pudink. Do ještě horkého pudinku zašlehejte po částech máslo. Částečně zchladlé přendejte do mísy, zakryjte mikrotenem a nechte vychladnout. Druhý den vyšlehejte ručním šlehačem do tuhé konzistence a použijte.
Poznámka: Krém je méně nadýchaný než klasický máslový, ale výhodou je, že se nesráží. Pro extra nadýchnutí lze přidat šlehačku (instantní prášek: 2 balíčky na 200 ml velmi vychlazeného mléka).
Karamelové větrníky
Karamelový krém:
150 ml husté smetany na vaření 30% (2/3 šálky)
4 lžíce cukru
300 ml (1¼ šálku) 30% husté smetany ke šlehání
Vanilkový krém:
400 ml (1⅔ šálku) mléka
50 g vanilkového pudinkového prášku nebo kukuřičného škrobu (1/3 šálky)
4 lžíce cukru
300 ml husté smetany (1¼ šálky)
Těsto:
50 g másla
200 ml vody (3/4 šálky)
150 g hladké mouky (1 ¼ hrnku)
špetka soli
4 vejce
Karamelová poleva:
125 g cukru (2/3 šálky)
45 g másla
75 ml smetany 30 %
Pečení:
230 °C – 10 minut
poté 200 °C – dalších 10 minut
Jak budeme postupovat:
1. Hustou smetanu na vaření nalijte do hrnce na sporáku – trochu ji povařte na mírném ohni.
2. Do druhého hrnce nasypejte cukr – na mírném ohni ho zkaramelizujte a po zkaramelizování postupně přilévejte uvařenou hustou smetanu – vařte za stálého míchání a po uvaření přelijte do mísy, přikryjte fólií a nechejte odpočinout.
3. Do malé misky nalijte trochu mléka, nasypejte vanilkový pudink nebo kukuřičný škrob – promíchejte.
4. Následně do velkého hrnce na sporáku nalijte zbylé mléko – vařte na mírném ohni, poté přisypte cukr – míchejte, aby se cukr rozpustil, a pak nalijte připravenou vanilkovou směs – dobře promíchejte a vařte do zhoustnutí. Po uvaření nalijte do mísy, přikryjte fólií a nechejte odležet v lednici.
5. Do jiného hrnce dejte máslo a přilijte vodu – promíchejte – vařte na mírném ohni, pak vsypejte mouku – za stálého vaření míchejte a po uvaření těsto přendejte do mísy od kuchyňského robota, pak přidejte špetku soli – promíchejte a postupně během míchání přidávejte rozklepnutá vejce – vypracujte těsto.
6. Připravené těsto přendejte do zdobícího sáčku a na plech vyložený pečícím papírem tvarujte větrníky úhledně vedle sebe s mezerami mezi sebou.
7. Pečte je v předehřáté troubě 10 minut při 230 °C, potom 200 °C dalších 10 minut.
8. Do karamelové směsi přidejte vyšlehanou hustou smetanu 30 % – společně vyšlehejte.
9. Do vanilkové směsi přidejte také vyšlehanou hustou smetanu 30 % – společně vyšlehejte.
10. Upečené větrníky překrojte na polovinu a do hrnce nasypejte cukr – zkaramelizujte, pak přidejte máslo a nakonec přilijte smetanu 30 % smetanu – vařte na mírném ohni. Po uvaření namáčejte vrchní část větrníku, pak je naplňte vanilkovým a karamelovým krémem a přikryjte karamelovým vrškem.
💡 Tipy na vylepšení:
Do krémů můžete přidat kapku vanilkového extraktu nebo špetku soli pro zvýraznění chuti.
Na polevu lze použít i čokoládu pro dvojitou verzi – karamelovo-čokoládový větrník.
Při tvarování můžete vytvořit i menší „větrníčky“ vhodné jako minidezerty na oslavy.
Pokud nemáte zdobicí sáček, pomůže i obyčejný sáček s ustřiženým rohem.
Cukr nasypte do středně velkého hrnce. Bude vám to připadat nepoměrné, ale bublající karamel vyžaduje respekt a prostor, proto se nepokoušejte celou věc přivést na svět v malém kastrůlku, i když se zdá, že cukr by se do něj s přehledem vešel. Přidejte sůl a přilijte odměřenou vodu.
Cukr s vodou začněte zahřívat na téměř plný výkon plotýnky. Nebojte se občas promíchat, aby se cukr lépe rozpustil.
Jakmile voda přijde k varu, můžete přestat míchat. Nechte vodu odpařovat, až obsah hrnce zhoustne zhruba na konzistenci medu, jen s průhlednou barvou.
Pokračujte dál v zahřívání, až se dostanete do fáze, kdy cukr začne hnědnout. Nyní je třeba vystihnout ten krátký několikasekundový okamžik, kdy cukr ještě není příliš tmavý, aby chutnal hořce, ale už ani příliš světlý, aby chutnal jako pouhý cukr bez náznaku karamelu. Poznáte to snadno, karamel bude mít barvu liščí srsti a lehce se z něj začne kouřit. Může se stát, že cukr nezhnědne rovnoměrně všude, to však neřešte a řiďte se vizuálním průměrem toho, co vidíte v hrnci.
Zrzavý karamel obezřetně a z přiměřené vzdálenosti zalijte smetanou a opět začněte míchat. Dál zahřívejte, nyní už můžete jen na střední výkon, nechte vše bublat, rozpouštět a houstnout.
Zhruba po 3-5 minutách dostanete něco, co barevně odpovídá karamelkám a co je husté zhruba jako salko. V tu chvíli máte hotovo, odstavte karamelovou omáčku a přes cedník ji nalijte do vhodné skleničky, kterou po vychladnutí můžete uzavřít a uložit do lednice. Dávkujte dle chuti a pevnosti vůle.
Odpalované těsto - Na větrníky a věnečky
Věnečky a větrníky
250 ml vody 5 dkg 100% tuku (nebo 2 dl oleje) špetka soli 15 dkg polohrubé mouky 4 ks vejce
Poleva: 10 dkg prosátého moučkového cukru 1 lžíce horké vody 1 lžíce rumu 1 lžíce citronové šťávy Postup přípravy V kastrolu svaříme vodu s tukem a se solí, do vroucí směsi vsypeme naráz všechnu mouku, plotnu ztlumíme a mícháme, dokud se těsto nepřestane lepit na hrnec a na stěnách se netvoří jen zcela nepatrný bílý povlak (trvá to asi 5 minut). Odstavíme z plotny a za občasného promíchání necháme zchladnout. Poté vařečkou po jednom zašleháme vejce, vždy důkladně dohladka mícháme.
Hotové těsto naplníme do zdobícího cukrářského sáčku s řezanou špičkou a tlačíme věnečky na máslem vymazaný plech .Pečeme ve vyhřáté troubě 10 minut na 200 stupňů, poté ztlumíme na 170 a pečeme ještě dalších 10 minut. Troubu předčasně neotvíráme!!! Ještě horké překrojíme a po vychladnutí plníme krémem a potíráme polevou. Krém:. Z mléka, cukrů a pudinkových prášku uvaříme hustý pudink a do ještě horkého zašleháme vařečkou po částech máslo. Po vychladnutí dochutíme rumem. Důkladně našleháme ručním elektrickým šlehačem a můžeme použít. Poleva: Vše promícháme dohladka metličkou a připravenou polevou věnečky hned poléváme.
Karamelový krém
2 kelímky smetany ke šlehání
150 g cukru krupice
Postup:
Cukr dáme v kastrolu roztavit na světlý karamel. V druhém kastrolu si ohřejeme kelímek nevyšlehané smetany, který ještě za tepla vmícháme do karamelu. Ještě předtím ale ztlumíme teplotu sporáku. Obsah následně rozvaříme, aby v krému nebyly hrudky. Hotový krém necháme do druhého dne vychladnout.
V míse vyšleháme zbylou smetanu na šlehání a v druhé karamelový krém, který do šlehačky pomalu vmícháme. Takto připravenou náplní plníme horní část větrníků.
Větrník na plech
Na těsto
750 ml vody
230 g másla
230 g hladké mouky
špetka soli
8 vajec
Na první náplň
750 ml mléka
2 karamelové pudinky
150 g moučkového cukru
250 g másla
Na druhou náplň:
250 ml smetany ke šlehání
50 g moučkového cukru
1 ztužovač šlehačky
Poleva:
250 g cukru krupice
250 ml smetany ke šlehání
Karamelová poleva - na větrníky
180 g. moučkového cukru, mléko nebo voda.
Čtvrtinu cukru vložíme na pánvičku a za stálého míchání upražíme světle červený karamel. Zalijeme 3 lžícemi vody, nebo mléka a za stálého míchání rozvaříme, až vznikne hladký krém. Vlijeme do prosátého zbytku moučkového cukru a pilně mícháme až je poleva hladká a lesklá, podle potřeby přidáme ještě lžičku vody či mléka.
KARAMELOVÉ VĚTRNÍKY
mléko - 250 ml
sůl - 1 špetka máslo - 90 g mouka hrubá - 140 g vejce, střední - 3 ks žloutek - 1 ks
Krém mléko, nejlépe plnotučné - 250 ml vanilkový lusk, semínka - 1 ks cukr krupice - 75 g žloutek - 3 ks mouka hladká - 50 g
Poleva cukr krupice - 100 g šlehačka - 200 g Karamelová šlehačka cukr krupice - 150 g šlehačka, de luxe - 350 g
Rychlé řezy z obrázku.
Rozválet těsto na dva pláty, jeden propíchnout, druhý plát rozkrájet na dílky a dát do trouby na cca 180 °. Nechat vychladnout, naplnit pudinkem do kterého zašlehat kousek másla, poskládat jahody, šlehačku. Vrch pocukrovat.
Rychlé listové těsto
250 g hladké mouky + trochu na podsypání 250 g másla hodně vychlazeného ½ čajové lžičky soli 125 ml ledově studené vody (přibližně10 polévkových lžic) - orientačně Čtverec potravinářské folie na zabalení těsta
Na vál nebo do široké mísy nasypeme mouku se solí a uprostřed uděláme důlek.
Do důlku přidáme nakrájené máslo a špičkami obou rukou mneme mouku s máslem, až nám vznikne drobenka. Z mrazáku vyndáme ledovou vodu. Levou rukou po troškách přiléváme vodu a pravou rukou, s vytrčenými prsty, jako bychom chtěli hrát na klavír, pohybujeme v drobence.
Těsto zásadně nehněteme. Vzniknou nám neuspořádané shluky těsta. Oběma rukama je shrneme do koule.
Přes kouli těsta přehodíme potravinářskou folii a těsto zabalíme.
Položíme ho na talířek a vložíme do chladničky. Těsto máme hotové, je to otázka pěti minut. Teď už budeme těsto jenom válet a překládat ve dvaceti minutových intervalech - celkem 4x. Ale i každé válení těsta nám nezabere více než 5 minut. Kouli těsta vyndáme po dvaceti minutách na pomoučený vál.
Při prvním rozvalování je potřebujeme pod těstem více mouky. I váleček pomoučíme.
Mini větrníčky z videa recept na videu
125 ml mléka
125 ml vody
125 g másla
1 KL cukru
špetka soli
125 g hladké mouky
4 vejce
krém:
500 ml smetany na šlehání 33%
2 PL moučkového cukru (můžete dát více)
2 KL vanilkového extraktu
2 PL pudinku za studena
V mléce rozkvedláme žloutky, moučkový a vanilkový cukr a škrobovou moučku. Postavíme do vodní lázně a šleháme, až krém zhoustne. Krémem plníme moučníky z listového nebo odpalovaného těsta.
Recept z videa.....
Dejte hrnec s vodou na střední teplotu a vložte do něj máslo. Když se máslo rozpustí, přidejte špetku soli a hladkou mouku. Zpracujte těsto metličkou, dokud nebude hladké a velmi husté. Ručním mixérem do těsta postupně zašlehejte 4 vejce, dokud nebude hladké a pružné.
Přeneste do sáčku s velkou hvězdicovou tryskou. Vymáčkněte 10-12 těsto na plech pokrytý pergamenem. Pečte při 250°C/483°F po dobu 12 minut, poté snižte teplotu na 180°C/350°F a pečte dalších 10 minut. Necháme zcela vychladnout. Každý kus nakrájejte na polovinu a na každou polovinu naneste krém.
Těsto
360 ml (1 ½ šálku) vody; 150 g (⅔ šálku) másla nakrájeného na kostky; 150 g (1 šálek) hladké mouky; ½ lžičky soli; 4 velká vejce;
Na pudinkový krém: Namíchejte 1 hrnek mléka s pudinkovým práškem, dokud nezůstanou žádné hrudky.
Umístěte hrnec s 1 šálkem mléka na střední teplotu. Nalijte pudinkovou směs a přidejte žloutky, cukr a vanilku. Vařte za stálého míchání po dobu 10 minut.
Nalijte pudink do misky, přikryjte plastem a dejte na 1 hodinu do lednice.
Ručním mixérem rozšleháme pudink a vmícháme šlehačku.
500 g (2 šálky) mléka; 80 g (⅔ šálku) pudinkového prášku; 1 lžička vanilkového extraktu; 100 g (½ šálku) cukru; 3 žloutky; 250 ml (1 šálek) šlehačky;