50 g vanilkového pudinkového prášku nebo kukuřičného škrobu (1/3 šálky)
4 lžíce cukru
300 ml husté smetany (1¼ šálky)
Těsto:
50 g másla
200 ml vody (3/4 šálky)
150 g hladké mouky (1 ¼ hrnku)
špetka soli
4 vejce
Karamelová poleva:
125 g cukru (2/3 šálky)
45 g másla
75 ml smetany 30 %
Pečení:
230 °C – 10 minut
poté 200 °C – dalších 10 minut
Jak budeme postupovat:
1. Hustou smetanu na vaření nalijte do hrnce na sporáku – trochu ji povařte na mírném ohni.
2. Do druhého hrnce nasypejte cukr – na mírném ohni ho zkaramelizujte a po zkaramelizování postupně přilévejte uvařenou hustou smetanu – vařte za stálého míchání a po uvaření přelijte do mísy, přikryjte fólií a nechejte odpočinout.
3. Do malé misky nalijte trochu mléka, nasypejte vanilkový pudink nebo kukuřičný škrob – promíchejte.
4. Následně do velkého hrnce na sporáku nalijte zbylé mléko – vařte na mírném ohni, poté přisypte cukr – míchejte, aby se cukr rozpustil, a pak nalijte připravenou vanilkovou směs – dobře promíchejte a vařte do zhoustnutí. Po uvaření nalijte do mísy, přikryjte fólií a nechejte odležet v lednici.
5. Do jiného hrnce dejte máslo a přilijte vodu – promíchejte – vařte na mírném ohni, pak vsypejte mouku – za stálého vaření míchejte a po uvaření těsto přendejte do mísy od kuchyňského robota, pak přidejte špetku soli – promíchejte a postupně během míchání přidávejte rozklepnutá vejce – vypracujte těsto.
6. Připravené těsto přendejte do zdobícího sáčku a na plech vyložený pečícím papírem tvarujte větrníky úhledně vedle sebe s mezerami mezi sebou.
7. Pečte je v předehřáté troubě 10 minut při 230 °C, potom 200 °C dalších 10 minut.
8. Do karamelové směsi přidejte vyšlehanou hustou smetanu 30 % – společně vyšlehejte.
9. Do vanilkové směsi přidejte také vyšlehanou hustou smetanu 30 % – společně vyšlehejte.
10. Upečené větrníky překrojte na polovinu a do hrnce nasypejte cukr – zkaramelizujte, pak přidejte máslo a nakonec přilijte smetanu 30 % smetanu – vařte na mírném ohni. Po uvaření namáčejte vrchní část větrníku, pak je naplňte vanilkovým a karamelovým krémem a přikryjte karamelovým vrškem.
💡 Tipy na vylepšení:
Do krémů můžete přidat kapku vanilkového extraktu nebo špetku soli pro zvýraznění chuti.
Na polevu lze použít i čokoládu pro dvojitou verzi – karamelovo-čokoládový větrník.
Při tvarování můžete vytvořit i menší „větrníčky“ vhodné jako minidezerty na oslavy.
Pokud nemáte zdobicí sáček, pomůže i obyčejný sáček s ustřiženým rohem.
Odpalované těsto - Na větrníky a věnečky
Věnečky a větrníky
250 ml vody 5 dkg 100% tuku (nebo 2 dl oleje) špetka soli 15 dkg polohrubé mouky 4 ks vejce
Poleva: 10 dkg prosátého moučkového cukru 1 lžíce horké vody 1 lžíce rumu 1 lžíce citronové šťávy Postup přípravy V kastrolu svaříme vodu s tukem a se solí, do vroucí směsi vsypeme naráz všechnu mouku, plotnu ztlumíme a mícháme, dokud se těsto nepřestane lepit na hrnec a na stěnách se netvoří jen zcela nepatrný bílý povlak (trvá to asi 5 minut). Odstavíme z plotny a za občasného promíchání necháme zchladnout. Poté vařečkou po jednom zašleháme vejce, vždy důkladně dohladka mícháme.
Hotové těsto naplníme do zdobícího cukrářského sáčku s řezanou špičkou a tlačíme věnečky na máslem vymazaný plech .Pečeme ve vyhřáté troubě 10 minut na 200 stupňů, poté ztlumíme na 170 a pečeme ještě dalších 10 minut. Troubu předčasně neotvíráme!!! Ještě horké překrojíme a po vychladnutí plníme krémem a potíráme polevou. Krém:. Z mléka, cukrů a pudinkových prášku uvaříme hustý pudink a do ještě horkého zašleháme vařečkou po částech máslo. Po vychladnutí dochutíme rumem. Důkladně našleháme ručním elektrickým šlehačem a můžeme použít. Poleva: Vše promícháme dohladka metličkou a připravenou polevou věnečky hned poléváme.
Karamelový krém
2 kelímky smetany ke šlehání
150 g cukru krupice
Postup:
Cukr dáme v kastrolu roztavit na světlý karamel. V druhém kastrolu si ohřejeme kelímek nevyšlehané smetany, který ještě za tepla vmícháme do karamelu. Ještě předtím ale ztlumíme teplotu sporáku. Obsah následně rozvaříme, aby v krému nebyly hrudky. Hotový krém necháme do druhého dne vychladnout.
V míse vyšleháme zbylou smetanu na šlehání a v druhé karamelový krém, který do šlehačky pomalu vmícháme. Takto připravenou náplní plníme horní část větrníků.
Větrník na plech
Na těsto
750 ml vody
230 g másla
230 g hladké mouky
špetka soli
8 vajec
Na první náplň
750 ml mléka
2 karamelové pudinky
150 g moučkového cukru
250 g másla
Na druhou náplň:
250 ml smetany ke šlehání
50 g moučkového cukru
1 ztužovač šlehačky
Poleva:
250 g cukru krupice
250 ml smetany ke šlehání
Karamelová poleva - na větrníky
180 g. moučkového cukru, mléko nebo voda.
Čtvrtinu cukru vložíme na pánvičku a za stálého míchání upražíme světle červený karamel. Zalijeme 3 lžícemi vody, nebo mléka a za stálého míchání rozvaříme, až vznikne hladký krém. Vlijeme do prosátého zbytku moučkového cukru a pilně mícháme až je poleva hladká a lesklá, podle potřeby přidáme ještě lžičku vody či mléka.
KARAMELOVÉ VĚTRNÍKY
mléko - 250 ml
sůl - 1 špetka máslo - 90 g mouka hrubá - 140 g vejce, střední - 3 ks žloutek - 1 ks
Krém mléko, nejlépe plnotučné - 250 ml vanilkový lusk, semínka - 1 ks cukr krupice - 75 g žloutek - 3 ks mouka hladká - 50 g
Poleva cukr krupice - 100 g šlehačka - 200 g Karamelová šlehačka cukr krupice - 150 g šlehačka, de luxe - 350 g
Rychlé řezy z obrázku.
Rozválet těsto na dva pláty, jeden propíchnout, druhý plát rozkrájet na dílky a dát do trouby na cca 180 °. Nechat vychladnout, naplnit pudinkem do kterého zašlehat kousek másla, poskládat jahody, šlehačku. Vrch pocukrovat.
Rychlé listové těsto
250 g hladké mouky + trochu na podsypání 250 g másla hodně vychlazeného ½ čajové lžičky soli 125 ml ledově studené vody (přibližně10 polévkových lžic) - orientačně Čtverec potravinářské folie na zabalení těsta
Na vál nebo do široké mísy nasypeme mouku se solí a uprostřed uděláme důlek.
Do důlku přidáme nakrájené máslo a špičkami obou rukou mneme mouku s máslem, až nám vznikne drobenka. Z mrazáku vyndáme ledovou vodu. Levou rukou po troškách přiléváme vodu a pravou rukou, s vytrčenými prsty, jako bychom chtěli hrát na klavír, pohybujeme v drobence.
Těsto zásadně nehněteme. Vzniknou nám neuspořádané shluky těsta. Oběma rukama je shrneme do koule.
Přes kouli těsta přehodíme potravinářskou folii a těsto zabalíme.
Položíme ho na talířek a vložíme do chladničky. Těsto máme hotové, je to otázka pěti minut. Teď už budeme těsto jenom válet a překládat ve dvaceti minutových intervalech - celkem 4x. Ale i každé válení těsta nám nezabere více než 5 minut. Kouli těsta vyndáme po dvaceti minutách na pomoučený vál.
Při prvním rozvalování je potřebujeme pod těstem více mouky. I váleček pomoučíme.
Mini větrníčky z videa recept na videu
125 ml mléka
125 ml vody
125 g másla
1 KL cukru
špetka soli
125 g hladké mouky
4 vejce
krém:
500 ml smetany na šlehání 33%
2 PL moučkového cukru (můžete dát více)
2 KL vanilkového extraktu
2 PL pudinku za studena
V mléce rozkvedláme žloutky, moučkový a vanilkový cukr a škrobovou moučku. Postavíme do vodní lázně a šleháme, až krém zhoustne. Krémem plníme moučníky z listového nebo odpalovaného těsta.
Recept z videa.....
Dejte hrnec s vodou na střední teplotu a vložte do něj máslo. Když se máslo rozpustí, přidejte špetku soli a hladkou mouku. Zpracujte těsto metličkou, dokud nebude hladké a velmi husté. Ručním mixérem do těsta postupně zašlehejte 4 vejce, dokud nebude hladké a pružné.
Přeneste do sáčku s velkou hvězdicovou tryskou. Vymáčkněte 10-12 těsto na plech pokrytý pergamenem. Pečte při 250°C/483°F po dobu 12 minut, poté snižte teplotu na 180°C/350°F a pečte dalších 10 minut. Necháme zcela vychladnout. Každý kus nakrájejte na polovinu a na každou polovinu naneste krém.
Těsto
360 ml (1 ½ šálku) vody; 150 g (⅔ šálku) másla nakrájeného na kostky; 150 g (1 šálek) hladké mouky; ½ lžičky soli; 4 velká vejce;
Na pudinkový krém: Namíchejte 1 hrnek mléka s pudinkovým práškem, dokud nezůstanou žádné hrudky.
Umístěte hrnec s 1 šálkem mléka na střední teplotu. Nalijte pudinkovou směs a přidejte žloutky, cukr a vanilku. Vařte za stálého míchání po dobu 10 minut.
Nalijte pudink do misky, přikryjte plastem a dejte na 1 hodinu do lednice.
Ručním mixérem rozšleháme pudink a vmícháme šlehačku.
500 g (2 šálky) mléka; 80 g (⅔ šálku) pudinkového prášku; 1 lžička vanilkového extraktu; 100 g (½ šálku) cukru; 3 žloutky; 250 ml (1 šálek) šlehačky;