sobota 1. července 2023

Odpalované těsto - Mini větrníčky + rychlé domácí listové těsto

Jak dlouho se těsto odpaluje?

 Odpalované těsto - Na větrníky a věnečky


Věnečky a větrníky

250 ml vody
5 dkg 100% tuku  (nebo 2 dl oleje)
špetka soli
15 dkg polohrubé mouky
4 ks vejce

Krém:
500 ml mléka
2 bal.vanilkové pudinkové prášky
2 lžíce cukr moučka
1 bal.vanilkové cukry
15 dkg másla
1 PL lžíci rumu

Poleva:
10 dkg prosátého moučkového cukru
1 lžíce horké vody
1 lžíce rumu
1 lžíce citronové šťávy

Postup přípravy

V kastrolu svaříme vodu s tukem a se solí, do vroucí směsi vsypeme naráz všechnu mouku, plotnu ztlumíme a mícháme, dokud se těsto nepřestane lepit na hrnec a na stěnách se netvoří jen zcela nepatrný bílý povlak (trvá to asi 5 minut). Odstavíme z plotny a za občasného promíchání necháme zchladnout. Poté vařečkou po jednom zašleháme vejce, vždy důkladně dohladka mícháme.

Hotové těsto naplníme do zdobícího cukrářského sáčku s řezanou špičkou a tlačíme věnečky na máslem vymazaný plech .Pečeme ve vyhřáté troubě 10 minut na 200 stupňů, poté ztlumíme na 170 a pečeme ještě dalších 10 minut. Troubu předčasně neotvíráme!!! Ještě horké překrojíme a po vychladnutí plníme krémem a potíráme polevou.


Krém:. Z mléka, cukrů a pudinkových prášku uvaříme hustý pudink a do ještě horkého zašleháme vařečkou po částech máslo. Po vychladnutí dochutíme rumem.
Důkladně našleháme ručním elektrickým šlehačem a můžeme použít.

Poleva:
Vše promícháme dohladka metličkou a připravenou polevou věnečky hned poléváme.



Karamelový krém
2 kelímky smetany ke šlehání
150 g cukru krupice

Postup:
Cukr dáme v kastrolu roztavit na světlý karamel. V druhém kastrolu si ohřejeme kelímek nevyšlehané smetany, který ještě za tepla vmícháme do karamelu. Ještě předtím ale ztlumíme teplotu sporáku. Obsah následně rozvaříme, aby v krému nebyly hrudky. Hotový krém necháme do druhého dne vychladnout.
V míse vyšleháme zbylou smetanu na šlehání a v druhé karamelový krém, který do šlehačky pomalu vmícháme. Takto připravenou náplní plníme horní část větrníků.

Větrník na plech


Na těsto 750 ml vody 230 g másla 230 g hladké mouky špetka soli 8 vajec Na první náplň 750 ml mléka 2 karamelové pudinky 150 g moučkového cukru 250 g másla Na druhou náplň: 250 ml smetany ke šlehání 50 g moučkového cukru 1 ztužovač šlehačky Poleva: 250 g cukru krupice 250 ml smetany ke šlehání


Karamelová poleva - na větrníky
180 g. moučkového cukru, mléko nebo voda.
Čtvrtinu cukru vložíme na pánvičku a za stálého míchání upražíme světle červený karamel.
Zalijeme 3 lžícemi vody, nebo mléka a za stálého míchání rozvaříme, až vznikne hladký krém.
Vlijeme do prosátého zbytku moučkového cukru a pilně mícháme až je poleva hladká a lesklá,
podle potřeby přidáme ještě lžičku vody či mléka.



 KARAMELOVÉ VĚTRNÍKY


mléko - 250 ml 
sůl - 1 špetka
máslo - 90 g
mouka hrubá - 140 g
vejce, střední - 3 ks
žloutek - 1 ks

Krém
mléko, nejlépe plnotučné - 250 ml
vanilkový lusk, semínka - 1 ks
cukr krupice - 75 g
žloutek - 3 ks
mouka hladká - 50 g

Poleva cukr krupice - 100 g šlehačka - 200 g
Karamelová šlehačka cukr krupice - 150 g šlehačka, de luxe - 350 g


Rychlé řezy z obrázku. 
Rozválet těsto na dva pláty, jeden propíchnout, druhý plát rozkrájet na dílky a dát do trouby na cca 180 °. Nechat vychladnout, naplnit pudinkem do kterého zašlehat kousek másla, poskládat jahody, šlehačku. Vrch pocukrovat.

Na přípravu 600 g rychlého listového těsta budeme potřebovat

250 g hladké mouky + trochu na podsypání
250 g másla hodně vychlazeného
½ čajové lžičky soli
125 ml ledově studené vody (přibližně10 polévkových lžic) - orientačně
Čtverec potravinářské folie na zabalení těsta

Na vál nebo do široké mísy nasypeme mouku se solí a uprostřed uděláme důlek. 
Do důlku přidáme nakrájené máslo a špičkami obou rukou mneme mouku s máslem, až nám vznikne drobenka.
Z mrazáku vyndáme ledovou vodu. Levou rukou po troškách přiléváme vodu a pravou rukou, s vytrčenými prsty, jako bychom chtěli hrát na klavír, pohybujeme v drobence.

Těsto zásadně nehněteme.
Vzniknou nám neuspořádané shluky těsta. Oběma rukama je shrneme do koule. 
Přes kouli těsta přehodíme potravinářskou folii a těsto zabalíme. 
Položíme ho na talířek a vložíme do chladničky.
Těsto máme hotové, je to otázka pěti minut.
Teď už budeme těsto jenom válet a překládat ve dvaceti minutových intervalech - celkem 4x. Ale i každé válení těsta nám nezabere více než 5 minut.
Kouli těsta vyndáme po dvaceti minutách na pomoučený vál. 
Při prvním rozvalování je potřebujeme pod těstem více mouky. I váleček pomoučíme.

Mini větrníčky z videa recept na videu


125 ml mléka 125 ml vody 125 g másla 1 KL cukru špetka soli 125 g hladké mouky 4 vejce krém: 500 ml smetany na šlehání 33% 2 PL moučkového cukru (můžete dát více) 2 KL vanilkového extraktu 2 PL pudinku za studena

  •  Žloutkový krém 
  • V mléce rozkvedláme žloutky, moučkový a vanilkový cukr a škrobovou moučku. Postavíme do vodní lázně a šleháme, až krém zhoustne. Krémem plníme moučníky z listového nebo odpalovaného těsta.

Recept z videa.....
Dejte hrnec s vodou na střední teplotu a vložte do něj máslo. Když se máslo rozpustí, přidejte špetku soli a hladkou mouku. Zpracujte těsto metličkou, dokud nebude hladké a velmi husté.
Ručním mixérem do těsta postupně zašlehejte 4 vejce, dokud nebude hladké a pružné. 
Přeneste do sáčku s velkou hvězdicovou tryskou.
Vymáčkněte 10-12 těsto na plech pokrytý pergamenem. Pečte při 250°C/483°F po dobu 12 minut, poté snižte teplotu na 180°C/350°F a pečte dalších 10 minut. Necháme zcela vychladnout.
Každý kus nakrájejte na polovinu a na každou polovinu naneste krém. 
Těsto
360 ml (1 ½ šálku) vody;
150 g (⅔ šálku) másla nakrájeného na kostky;
150 g (1 šálek) hladké mouky;
½ lžičky soli;
4 velká vejce;

Na pudinkový krém: Namíchejte 1 hrnek mléka s pudinkovým práškem, dokud nezůstanou žádné hrudky.
Umístěte hrnec s 1 šálkem mléka na střední teplotu. Nalijte pudinkovou směs a přidejte žloutky, cukr a vanilku. Vařte za stálého míchání po dobu 10 minut.
Nalijte pudink do misky, přikryjte plastem a dejte na 1 hodinu do lednice.
Ručním mixérem rozšleháme pudink a vmícháme šlehačku.

500 g (2 šálky) mléka;
80 g (⅔ šálku) pudinkového prášku;
1 lžička vanilkového extraktu;
100 g (½ šálku) cukru;
3 žloutky;
250 ml (1 šálek) šlehačky;