čtvrtek 8. února 2024

Pečeme a vaříme v jednom hrnci💧CHUTNÉ KUŘE NA KARI💧 Kuřecí maso s broskví (ananasem) Gnocchi

Kuřecí maso s broskví (ananasem) 

3 lžíceolej
1 lžičkasůl
1 lžícekari
600 gkuřecí prsa
1 lžícesójová omáčka
1 konzervaananasový kompot
1 lžíceworcestrová omáčka


kuřecích stehen a paliček
2 cibule 250 gramů hub (žampionů) 2 stroužky česneku 2 lžíce mouky 1/2 šálku vína 1-2 šálky vody nebo vývaru 1/2 šálku smetany Petrželka sůl pepř
máslo 1. Kuře osolíme, opepříme, přidáme koření (volitelné). 2. Na pánvi rozpustíme máslo. 3. Smažte kuře na vysoký výkon z obou stran dozlatova. 4. Vyjměte kuře z pánve. 5. Nakrájejte cibuli a přidejte do pánve. 6. Houby nakrájíme a přidáme k cibuli. 7. Míchejte a vařte 5-7 minut. 8. Nakrájejte česnek a přidejte jej. 9. Přidejte mouku do pánve a promíchejte. 10. Zalijte vínem a 1 šálkem vody nebo vývaru. 11. Dobře promíchejte. 12. Přidejte 1/2 lžičky soli, pepře. 13. Přidejte smetanu. 14. Pokud je omáčka hustá, přidejte vodu. 15. Kuře vrátíme a přikryté dusíme 10 minut. 16. Odkryté dusíme dalších 20 minut.


Zapečené kuřecí plátky s broskví a sýrem


4 ks kuřecí maso prsa
broskvový kompot

sýr niva.
eidam sýr.
grilovací koření
sůl
pepř mletý,
olej
Kuřecí prsíčka naklepeme, osolíme, opepříme a okořeníme grilovacím kořením (z obou stran). Krátce osmažíme v pánvi na oleji (jako přírodní řízek).
Po osmažení dáme do zapékací misky, postrouháme nivou, na každé prsíčko s nivou dáme polovinu broskve a opět postrouháme, tentokrát eidamem. Zalijeme olejem, na kterém jsme smažili kuřecí prsíčka (cca 4-5 lžic) a přidáme šťávu z kompotovaných broskví (cca 6 lžic). Dáme do rozpálené trouby (220 °C) asi na 10 minut.

Kuřecí maso Uncle Ben's s ananasem 



8 prsních kuřecích řízků
200 g bílého jogurtu
2 celá vejce
3 stroužky česneku
sůl
strouhanka
olej

Nejprve si připravíme jogurtovou marinádu. Smícháme bílý jogurt, vejce, prolisovaný česnek a sůl. 
Poté osolíme kuřecí řízky a po jemném naklepání je vložíme do marinády. Takto připravené a naložené maso dáme na 1 až 2 hodiny do ledničky.
Pak už jen obalíme maso ve strouhance a na oleji osmažíme. 

Tip! Pokud chcete kuřecímu masu v jogurtové marinádě přidat nádech exotiky, přidejte do jogurtové směsi dvě lžičky kari koření nebo kurkumy. Maso bude krásně vonět!

Těstoviny s kuřecím masem a omáčkou

500 g  těstovin
2 ks kuřecích prsou
2 šálku kysané smetany
200 g strouhaného sýra
6 stroužků česneku
Bazalka
Sůl a pepř podle chuti

Postup:
Těstoviny uvaříme ve slané vodě. Maso omyjeme, nakrájíme na větší kousky a restujeme na malém množství oleje. K masu přidáme prolisovaný česnek a krátce spolu restujeme.

V misce smícháme smetanu s bazalkou, ½ strouhaného sýru a uvařenými těstovinami. Směs navrstvíme do zapékací mísy a posypeme posypeme zbylým sýrem. Na vrch rozložíme kousky restovaného masa s česnekem.
Vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme při teplotě 180 stupňů asi 20 minut.

Křenová kuřecí stehna 

3 kuřecí stehna
4 lžíce smetanového křenu sterilovaného
lžíce pikantní hořčice

200 ml smetany stačí 12%
1-2 lžíce oleje
lžička mleté papriky
cibule
sůl
pepř
Smícháme křen s olejem, hořčicí a paprikou. Omytá a osušená stehna osolíme a opepříme. Potřeme důkladně křenovou směsí a dáme na noc do lednice.

Do pekáčku nakrájíme cibuli, uložíme stehna a polijeme smetanou. Pekáček přikryjeme a pečeme na 200 st. cca 30 minut.

Občas je třeba maso zkontrolovat a je-li třeba, podlijeme trochou vody. 
Po cca 30 minutách pekáček odkryjeme a dopečeme do měkka a na barvu.




Domácí gnocchi se špenátem a smetanou

 Gnocchi s kuřecím masem
Na pánvi s olejem zpěníme naplátkovaný česnek, na jemno pokrájenou cibulku a kuřecí nudličky. Když nám cibulka začne zlátnout tak podlijeme vínem a vývarem. Necháme krátce 
2 minuty povařit a přidáme smetanu, hned nato noky a rozmrzlý listový nebo drcený špenát.

Gnocchi
1/2 kg uvařených, nastrouhaných brambor
1 vejce
250 g hladké mouky
sůl
1 lžička solamylu

Brambory promícháme se všemi surovinami a vytvoříme těsto.
S těstem pracujeme rychle, jinak nám zřídne.
Vytvoříme tři menší válečky a z nich odkrajujeme menší kostky.
Tvarujeme noky, které můžeme zmáčknout vidličkou.
Dáme do vroucí osolené vody uvařit.Vaříme do vyplavání na povrch.

Omáčka:
3 lžíce másla
4 stroužků česneku na plátky
300 g mraženého listového špenátu
sůl
150 ml smetany na vaření
2 lžíce strouhaného parmazánu

V pánvi rozehřejeme máslo a opečeme na něm česnek.
Přidáme listový špenát a necháme úplně povolit.
Promícháme, osolíme a zalijeme smetanou na vaření.
Necháme zhoustnout, dosolíme, přimícháme strouhaným parmazánem a spojíme s noky.

Kuře v rýži / pečeme v jednom hrnci 
4 kuřecí stehna
hrnek rýže
sůl
bobkový list
kurkuma
mletý pepř
olej
česnek

POSTUP
Kuřecí stehna omyjeme, případně vykostíme.
Rýži opláchneme a dáme do pekáčku.
Na rýži položíme osolená a opepřená stehna, které jsme potřeli česnekem utřeným se solí.
Dochutíme bobkovým listem a kurkumou.
Podlijeme vodou a zakápneme olejem a dáme do trouby péci.
Pečeme doměkka, případně ještě doléváme vodu.

Kuřecí stehna pečená s rýží (recept na videu)


 Kuřecí kousky na bramborách na videu

3 kuřecí prsa Sůl, černý pepř, červená paprika 1 cibule Olivový olej 4 brambory 200 ml těžké smetany 2 vejce Provensálské bylinky, 1 lžička kari Pečte 40 minut při 200 ° C / 390 ° F 120 g (1 šálek) sýra Gruyère 1 rajče

Kuřecí maso - Šťavnatí rošťáci

4 kuřecí prsní nebo stehenní řízky
2 vejce
2 lžíce solamylu
2 lžíce hořčice
2 stroužky česnekuHotový recept na kuře z jednoho hrnce1 lžička soli
50 g slaniny
1 cibule
žampiony
pepř
1. Kuřecí stehna nebo prsa naklepejte a nasolte.
2. Vytvořte marinádu prošleháním dvou vajec, solamylu, hořčice, prolisovaného nebo nakrájeného česneku. Můžete ještě mírně osolit a opepřit dle chuti.
3. Kuřecí maso vložte do marinády a nejlépe přes noc marinujte v lednici.
4. Na pánvi restujte pokrájenou slaninu. Přidejte na jemno nakrájenou cibuli a nechejte ji
ve výpeku slaniny zesklovatět. Následně přihoďte nakrájené žampiony a naložené maso a společně osmažte.
5. Kuřecí rošťáky ozdobte jarní cibulkou a rajčaty a podávejte s rýží nebo s hranolkami.

GRILOVANÁ KUŘECÍ KŘIDÝLKA  


10 kg kuřecích křídel 2 velké lžíce mouky 3 velké lžíce kečupu (pro pikantní verzi, použít místo kečupu chilli omáčkou) sůl a pepř
Omáčkou 100 ml ocet 100 ml sladké chilli omáčky
3 čajové lžičky Tabasco
1 lžíce kajenského pepře 2 velké lžíce hnědého cukru 1 lžička sojové omáčky 4 stroužky česneku 125 g másla

Medové kuřecí paličky

kuřecí paličky - 1500 g
kefír - 4 lžíce
med - 1 lžíce
hořčice - 2 lžičky
rajčatový protlak - 1 lžíce
rostlinný olej - 2 lžíce
česnek - 2 stroužky
majoránka - 1 lžička
sůl - dle chuti
mletý černý nebo bílý pepř - dle chuti
bylinkový pepř - dle chuti
mletý kmín - dle chuti 

Kuřecí paličky ze všech stran posypejte solí a vložte je do velké mísy a nechte ho 30 minut odležet.

Mezitím do jiné misky nalijte 3 nebo 4 lžíce kefíru (či jogurtu), přidejte trochu hořčice a rajčatového protlaku. Vše zakápněte lžící medu a přidejte rostlinný olej. Do směsi přisypejte sůl, oba druhy pepře, mletý kmín a majoránku a vše důkladně promíchejte.

    Na odleželé osolené kuře nastrouhejte či prolisujte česnek (případně jej přidejte přímo do kořenicí marinády) a zalijte ho připravenou kořenicí směsí. Poté paličky s kořením důkladně promíchejte, aby se maso směsí kompletně obalilo. Takto připravené kuře vložte v zakryté míse do lednice alespoň na 3 hodiny (nejlépe však přes noc) marinovat, během čehož jej průběžně 2krát až 3krát promíchejte.

    Marinované kuřecí paličky vyskládejte do zapékací misky a zalijte ho rovnoměrně zbylou marinádou. Troubu rozehřejte na teplotu 195 °C a nechte kuře v odkryté misce péct 40 minut. Po uplynutí této doby snižte teplotu na 180 °C a pokračujte v pečení dalších 20 až 25 minut, v jejichž průběhu maso pravidelně kontrolujte a přelévejte výpekem z misky. Pokud by se začaly paličky připalovat, aniž by byly ještě dostatečně propečené, snižte teplotu o dalších 5 až 10 °C.

    Po dopečení kuřecí paličky nechte zchladnout a podávejte samotné, s vařeným bramborem, bramborovou kaší nebo se smaženými hranolky či jinou vaší oblíbenou přílohou.


    • Krémové kuře s citronem a parmazánem - video

    1/2 c  mouka
    3/4 c čerstvě nastrouhaný parmezán, dělený
    1 lžička. česnekový prášek
    Kůra z 1/2 citronu
     sůl
    Čerstvě mletý černý pepř
    3 vykostěná kuřecí prsa bez kůže
    2 polévkové lžíce. extra panenský olivový olej
    1 polévková lžíce. másla
    2 stroužky česneku, nasekaného
    2 c.  špenát
    1 c  Vysokoprocentní smetana
    2/3 c kuřecí vývar 
    1 citron,
    nakrájíme na kolečka a rozpůlíme
    1/4 c. na tenké plátky nakrájená čerstvá bazalka
    Postup na videu
    Ve velké pánvi na středně vysokém ohni rozehřejte olej, dokud se nebude třpytit, ale nekouří. Přidejte kuře a opékejte dozlatova, 6 minut. Otočte a vařte, dokud opačná strana nezezlátne, ještě asi 6 minut. Vyjměte z pánve a dejte stranou.
    Snižte teplotu na střední a přidejte do pánve máslo. Když je máslo rozpuštěné, přidejte česnek a vařte, dokud nebude voňavý, asi 1 minutu
     Přidejte špenát a vařte do zvadnutí, 1 až 2 minuty. Přidejte kuřecí vývar, smetanu a zbývající 1/2 šálku parmazánu a dochuťte další solí a pepřem. Míchejte, aby se spojily.
    Přidejte plátky citronu a přiveďte k varu a vařte do mírného zhoustnutí, 3 až 4 minuty. Vraťte kuře na pánev a vařte, dokud není kuře propečené, dalších 5 až 6 minut.
    Když je kuře uvařené, sundejte pánev z ohně a před podáváním ozdobte bazalkou.

      • 300
         g špek
      • 2
         plátek máslo
      • 2
         ks cibule
      • 1
         kg kuřecí prsa
      • 300
         g šunka
      • 1
         sklenice tatarská omáčka
      • 1
         balení plátkový sýr
      • pepř mletý
      • podravka