3 lžíce | olej |
1 lžička | sůl |
1 lžíce | kari |
600 g | kuřecí prsa |
1 lžíce | sójová omáčka |
1 konzerva | ananasový kompot |
1 lžíce | worcestrová omáčka |
máslo 1. Kuře osolíme, opepříme, přidáme koření (volitelné). 2. Na pánvi rozpustíme máslo. 3. Smažte kuře na vysoký výkon z obou stran dozlatova. 4. Vyjměte kuře z pánve. 5. Nakrájejte cibuli a přidejte do pánve. 6. Houby nakrájíme a přidáme k cibuli. 7. Míchejte a vařte 5-7 minut. 8. Nakrájejte česnek a přidejte jej. 9. Přidejte mouku do pánve a promíchejte. 10. Zalijte vínem a 1 šálkem vody nebo vývaru. 11. Dobře promíchejte. 12. Přidejte 1/2 lžičky soli, pepře. 13. Přidejte smetanu. 14. Pokud je omáčka hustá, přidejte vodu. 15. Kuře vrátíme a přikryté dusíme 10 minut. 16. Odkryté dusíme dalších 20 minut.
Zapečené kuřecí plátky s broskví a sýrem
broskvový kompot
sýr niva.
eidam sýr.
grilovací koření
sůl
pepř mletý,
olej
Kuřecí prsíčka naklepeme, osolíme, opepříme a okořeníme grilovacím kořením (z obou stran). Krátce osmažíme v pánvi na oleji (jako přírodní řízek).
Po osmažení dáme do zapékací misky, postrouháme nivou, na každé prsíčko s nivou dáme polovinu broskve a opět postrouháme, tentokrát eidamem. Zalijeme olejem, na kterém jsme smažili kuřecí prsíčka (cca 4-5 lžic) a přidáme šťávu z kompotovaných broskví (cca 6 lžic). Dáme do rozpálené trouby (220 °C) asi na 10 minut.
Nejprve si připravíme jogurtovou marinádu. Smícháme bílý jogurt, vejce, prolisovaný česnek a sůl.
Pak už jen obalíme maso ve strouhance a na oleji osmažíme.
Tip! Pokud chcete kuřecímu masu v jogurtové marinádě přidat nádech exotiky, přidejte do jogurtové směsi dvě lžičky kari koření nebo kurkumy. Maso bude krásně vonět!
Křenová kuřecí stehna

4 lžíce smetanového křenu sterilovaného
Do pekáčku nakrájíme cibuli, uložíme stehna a polijeme smetanou. Pekáček přikryjeme a pečeme na 200 st. cca 30 minut.
Občas je třeba maso zkontrolovat a je-li třeba, podlijeme trochou vody.
Domácí gnocchi se špenátem a smetanou
Na pánvi s olejem zpěníme naplátkovaný česnek, na jemno pokrájenou cibulku a kuřecí nudličky. Když nám cibulka začne zlátnout tak podlijeme vínem a vývarem. Necháme krátce
Vytvoříme tři menší válečky a z nich odkrajujeme menší kostky.
Tvarujeme noky, které můžeme zmáčknout vidličkou.
Dáme do vroucí osolené vody uvařit.Vaříme do vyplavání na povrch.
3 lžíce másla
4 stroužků česneku na plátky
300 g mraženého listového špenátu
sůl
150 ml smetany na vaření
2 lžíce strouhaného parmazánu
Přidáme listový špenát a necháme úplně povolit.
Promícháme, osolíme a zalijeme smetanou na vaření.
Necháme zhoustnout, dosolíme, přimícháme strouhaným parmazánem a spojíme s noky.
POSTUP
Kuřecí stehna omyjeme, případně vykostíme.
Rýži opláchneme a dáme do pekáčku.
Na rýži položíme osolená a opepřená stehna, které jsme potřeli česnekem utřeným se solí.
Dochutíme bobkovým listem a kurkumou.
Podlijeme vodou a zakápneme olejem a dáme do trouby péci.
Pečeme doměkka, případně ještě doléváme vodu.
Kuřecí stehna pečená s rýží (recept na videu)
Kuřecí maso - Šťavnatí rošťáci
2. Vytvořte marinádu prošleháním dvou vajec, solamylu, hořčice, prolisovaného nebo nakrájeného česneku. Můžete ještě mírně osolit a opepřit dle chuti.
3. Kuřecí maso vložte do marinády a nejlépe přes noc marinujte v lednici.
4. Na pánvi restujte pokrájenou slaninu. Přidejte na jemno nakrájenou cibuli a nechejte ji
Medové kuřecí paličky
kuřecí paličky - 1500 g
kefír - 4 lžíce
med - 1 lžíce
hořčice - 2 lžičky
rajčatový protlak - 1 lžíce
rostlinný olej - 2 lžíce
česnek - 2 stroužky
majoránka - 1 lžička
sůl - dle chuti
mletý černý nebo bílý pepř - dle chuti
bylinkový pepř - dle chuti
mletý kmín - dle chuti
Mezitím do jiné misky nalijte 3 nebo 4 lžíce kefíru (či jogurtu), přidejte trochu hořčice a rajčatového protlaku. Vše zakápněte lžící medu a přidejte rostlinný olej. Do směsi přisypejte sůl, oba druhy pepře, mletý kmín a majoránku a vše důkladně promíchejte.
- Na odleželé osolené kuře nastrouhejte či prolisujte česnek (případně jej přidejte přímo do kořenicí marinády) a zalijte ho připravenou kořenicí směsí. Poté paličky s kořením důkladně promíchejte, aby se maso směsí kompletně obalilo. Takto připravené kuře vložte v zakryté míse do lednice alespoň na 3 hodiny (nejlépe však přes noc) marinovat, během čehož jej průběžně 2krát až 3krát promíchejte.
Krémové kuře s citronem a parmazánem - video
- 300g špek
- , 2plátek máslo,
- , 2ks cibule
- , 1kg kuřecí prsa
- , 300g šunka
- 1sklenice tatarská omáčka
- 1balení plátkový sýr
- pepř mletý,
- Podravka,
- Ingredience:
- Kuřecí paličky 🍗
- Brambory (nakrájené na kostičky) 🥔
- Mrkev (na silné plátky) 🥕
- Cibule (volitelně, na kousky) 🧅
- Olivový olej 🛢️
- Česnekový prášek, paprika, černý pepř, sůl 🧂
- Italské koření nebo sušené bylinky 🌿
- Čerstvá petrželka na ozdobu 🌱
- Postup:
- Kuře a nakrájenou zeleninu promíchejte s olivovým olejem a veškerým kořením a rovnoměrně rozložte do zapékací misky. Pečte v předehřáté troubě, dokud kuře není zlatavé a propečené a zelenina měkká na vidličku a lehce karamelizovaná. Před podáváním ozdobte čerstvou petrželkou.
- Tip: Pro barevný nádech přidejte papriky nebo batáty. 🥖🥗
Kuřecím masem ve smetanové omáčce
- 200 g fettuccine (nebo jiných těstovin)
- 2 kuřecí prsa
- 6 žampionů (nebo jiných hub)
- 1 cibule
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- Máslo (na smažení)
- ½ lžíce nasekaného česneku
- 350 ml smetany (min. 30% tuku)
- ½ šálku mléka
- ¼ šálku parmazánu
- Sůl, černý pepř
Příprava smetanové omáčky
- Nakrájejte cibuli a žampiony na tenké plátky.
- Na pánvi rozpusťte máslo a orestujte cibuli společně s houbami.
- Jakmile houby získají zlatohnědou barvu, přidejte nasekaný česnek, sůl, smetanu, mléko a parmazán.
- Promíchejte a nechte probublávat na mírném ohni.
Tipy:
✔️ Parmazán můžete nahradit jiným sýrem (např. Grana Padano)
✔️ Pokud nepoužíváte máslo, zvolte olivový olej
✔️ Pro bohatší chuť můžete přidat sušená rajčata nebo špetku muškátového oříšku- Přidejte osmažené kuřecí maso do pánve a promíchejte.
- Přidejte scezené těstoviny, krátce prohřejte a omáčku nechte lehce zredukovat.
- Servírujte posypané čerstvou petrželkou a parmazánem.
- 2. recept
- Těstoviny – 200 gr.
- Malá cibule – 1 ks.
- Česnek – 3 ks.
- Rajčatová pasta – 3 polévkové lžíce
- Sůl – 1/4 lžičky
- Pepř – 0,5 lžičky
- Oregano – 0,5 lžičky
- Cukr – 3/4 lžičky
- Chilly – 1/4 lžičky
- Mléko – 100 ml.
- Smetanu na vaření – 150 ml.
- Sýr čedar – 150 gr.
- Sýr mozzarella – 150 g.
- Máslo – 50 gr.
1) V hrnci si uvaříme těstoviny dle návodu. Po uvaření těstovin si odebereme 100 ml vody, ve které se vařily.
2) Cibuli si nakrájíme nadrobno a přidáme je pánev s rozpáleným olejem. Přidáme prolisovaný česnek a necháme 4 minut smažit.
3) Následně přidáme rajčatový protlak a promícháme. Přidáme sůl, pepř, oregáno, cukr, chilly a vše promícháme. Přilejeme vodu, kterou jsme si odebrali.
5) Dále přidáme nastrouhaný sýr a mozzarellu, máslo a vše promícháme. Přejeme Vám dobrou chuť.
- Krémové kuře s houbami a česnekem a horké pečené brambory s medem
- 2 střední brambory nakrájené na 2,5 cm velké kostky2 lžíce olivového oleje¼ hrnku horkého medu (kupovaného nebo smíchaného s vaší oblíbenou pálivou omáčkou) 🍯🌶️½ lžičky uzené paprikySůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti🐔🧄🍄 Krémové kuře s houbami1 lžíce olivového oleje450 g kuřecích prsou bez kosti a kůže, nakrájených na kousky velikosti sousta2 stroužky česneku, nasekané 🧄170 g žampionů nakrájených na plátky1 ½ hrnku smetany k zakysané šlehání½ hrnku strouhaného parmazánu 🧀Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chutiVolitelné: 1 lžíce čerstvé petrželky, nasekané, na ozdobu🍄🌿🌟 Krémový nádech: Na polití-1 lžíce olivového oleje90 g žampionů cremini, nakrájených na plátky (asi 250 g)2 stroužky česneku, nasekané na plátky¼ hrnku čerstvých bazalkových lístků 🌿2 lžíce strouhaného Parmazán¼ hrnku smetany ke šleháníSůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
Grilování- Bravčová krkovička patrí medzi najobľúbenejšie letné pochúťky a pre mnohých z nás predstavuje ideálny kúsok mäsa na víkendové grilovanie. Často sa však stáva, že výsledok nie je taký, aký si predstavujeme – namiesto krásne jemnej a šťavnatej krkovičky skončíme s tuhým a vysušeným mäsom. Našťastie, existuje jedno kľúčové pravidlo, ktoré vám zaručí vždy dokonalý výsledok.
Základ úspechu: Od výberu po správnu marinádu
Príprava dokonale šťavnatej krkovičky začína ešte pred samotným grilovaním. Základom je kvalitná čerstvá bravčovina, ideálne od overeného lokálneho predajcu. Vyberajte plátky s primeraným tukovým prešpikovaním – tuk sa pri grilovaní roztápa a mäsu dodáva lahodnú šťavnatosť.
Druhým dôležitým krokom je správna marináda, ktorá chuť mäsa nielen obohatí, ale zároveň pomáha zmäkčiť jeho vlákna. Krkovičku nechajte v marináde odpočívať aspoň 24 hodín pred plánovaným grilovaním, aby ste dosiahli čo najlepšiu chuť a lahodnú jemnosť.
Kľúčové pravidlo pre šťavnatosť: Stop teplotnému šoku!
Najdôležitejším krokom k dokonale šťavnatej krkovičke je vyhnúť sa grilovaniu studeného mäsa priamo z chladničky. Tento nenápadný detail môže vašu snahu úplne pokaziť, pretože mäso s nízkou teplotou zažije na rozpálenom grile teplotný šok, v dôsledku ktorého sa jeho vlákna prudko stiahnu. Tým sa z neho okamžite vytlačí všetka šťava a výsledný kúsok je tak suchý a tvrdý.
- Keď sa začne grilovacia sezóna, tradične siahame po bravčovej krkovičke. Nie vždy však s dobrým výsledkom. Ak si nedáte pozor alebo s mäsom zaobchádzate nesprávne, ľahko sa stane, že grilované plátky budú tvrdé a gumené. Čo by ste mali urobiť, aby bolo mäso po stiahnutí z grilu jemné a šťavnaté? Na to existuje jednoduchý patent.
Grilovaná bravčová krkovička je jednou z našich najobľúbenejších pochúťok. Na zozname grilovacích hitov sa radí hneď za pečenú klobásu. Kým tá sa pripravuje veľmi ľahko, bravčová krkovička si vyžaduje dôkladnejšiu prípravu. Aby bola krkovička jemná a šťavnatá, mala by sa najprv marinovať. Tým sa uvoľní štruktúra mletého mäsa a zvýrazní sa jeho chuť. Najlepšie je pripraviť si marinádu sami, aby ste mali istotu, že neobsahuje žiadne zdraviu škodlivé látky.
Pred marinovaním sa však odporúča bravčovú krkovičku dôkladne namočiť do slaného nálevu. Vďaka tomu mäso pekne zmäkne a budete ho môcť v marináde uchovávať kratší čas.
fotogalériaTu je recept na najlepšiu krkovičku. Bude sa vám rozplývať na jazyku!Zdroj: IstockNa prípravu takéhoto soľného kúpeľa potrebujete 20 g soli na liter vody. Bravčová krkovička by sa v ňom mala máčať aspoň 12 hodín, ale najlepšie je nechať ju v slanom náleve 24 hodín.
Nezabudnite tiež vybrať čerstvé mäso zo spoľahlivého zdroja na grilovanie. Aby sa mäso rovnomerne marinovalo a následne opekalo, nakrájajte ho na kúsky rovnakej hrúbky. Potom ich vložte do sklenenej alebo kovovej nádoby a pridajte marinádu. Mäso by ňou malo byť úplne pokryté. Plátky môžete z času na čas otočiť a uistiť sa, že sú rovnomerne obalené korením. Ešte jedna dôležitá poznámka - mäso marinujte v chladničke. A keď je mäso správne marinované, naskočte na gril.
Najlepšia grilovaná bravčová krkovička
fotogalériaNajlepšia grilovaná bravčová krkovičkaZdroj: iStockphotoIngrediencie:
- 1kg kg bravčovej krkovičky
- 20 g soli
- l vody
Marináda:
- cibuľa
- niekoľko strúčikov cesnaku
- 1/2 čajovej lyžičke sladkej a pálivej papriky
- 1 čajová lyžička tymiánu
- 1 čajová lyžička oregana
- 1 čajová lyžička sušenej petržlenovej vňate alebo bazalky
- 50 g oleja
- 50 g kečupu
- 1 čajová lyžička dijonskej horčice
Príprava:
1) Vo veľkom hrnci zvarte vodu so soľou. Soľ sa musí vo vode úplne rozpustiť. Hotový nálev nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Bravčovú krkovičku nakrájajte na rovnako hrubé kúsky a vložte ich do nálevu tak, aby ich voda úplne zakryla. Hrniec prikryte a nechajte v chladničke aspoň 12 alebo najlepšie 24 hodín.
2) Všetky prísady na marinádu rozmixujte na hladkú pastu. Mäso vyberte zo slaného nálevu, opláchnite ho, dôkladne ho natrite marinádou a odložte na niekoľko hodín do chladničky. Po vybratí ho upečte na grile. Podávajte s chlebom alebo zeleninou.
Podobným spôsobom môžete pripraviť aj chutnú pečenú krkovičku, v rovnakom náleve ju necháme krátko prevariť:
-
Bravčová panenka - 600 g bravčová panenka
- 1-2 lyžice plnotučnej horčice
- 4 strúčiky
- 1 cesnak
- šlahačkovej smotany
- 1/2 dl voda
- čerstvá petržlenová vňať
- podľa chuti
- soľ, mleté čierne korenie
- Mäso nakrájame na rezníky, jemne naklepeme, osolíme a okoreníme.
- Krátko opražíme na rozpálenom oleji cca 5 minút, podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou cca 20 minút (aj menej - v závislosti od veľkosti rezníkov).
- Potom premiestníme zmes do pekáča.
- Zmiešame horčicu, smotanu, prelisovaný cesnak, nasekanú petržlenovú vňať a mäso touto zmesou zalejeme.
- Pečieme na 180 stupňov cca 20-30 minút.
- kuřecí prso cibule mrkev kořen celeru 50 ml rajčatové omáčky petržel konzervovaný hrášek
RECEPT: ✅ Kuřecí prso naporcujeme a ochutíme: olejem, olivovým olejem, solí, pepřem, suchým kořením a paprikou ✅ Nechte do použití v marinádě, v lednici může být přes noc ✅ Nakrájejte zeleninu: cibuli, mrkev a celer ✅ Kuře obalíme v mouce a smažíme 5 minut ✅ Vyjměte maso a na stejné pánvi opékejte zeleninu 10 minut ✅ Přidáme 5 ml rajčatové omáčky, dochutíme a přidáme 300 ml vody ✅ Maso vrátíme a dusíme 20 minut ✅ Přidejte petržel a hrášek z konzervy a nechte dalších 5 minut vařit
Marinované kuřecí paličky vyskládejte do zapékací misky a zalijte ho rovnoměrně zbylou marinádou. Troubu rozehřejte na teplotu 195 °C a nechte kuře v odkryté misce péct 40 minut. Po uplynutí této doby snižte teplotu na 180 °C a pokračujte v pečení dalších 20 až 25 minut, v jejichž průběhu maso pravidelně kontrolujte a přelévejte výpekem z misky. Pokud by se začaly paličky připalovat, aniž by byly ještě dostatečně propečené, snižte teplotu o dalších 5 až 10 °C.
Po dopečení kuřecí paličky nechte zchladnout a podávejte samotné, s vařeným bramborem, bramborovou kaší nebo se smaženými hranolky či jinou vaší oblíbenou přílohou.
Ve velké pánvi na středně vysokém ohni rozehřejte olej, dokud se nebude třpytit, ale nekouří. Přidejte kuře a opékejte dozlatova, 6 minut. Otočte a vařte, dokud opačná strana nezezlátne, ještě asi 6 minut. Vyjměte z pánve a dejte stranou.
Snižte teplotu na střední a přidejte do pánve máslo. Když je máslo rozpuštěné, přidejte česnek a vařte, dokud nebude voňavý, asi 1 minutu
Přidejte špenát a vařte do zvadnutí, 1 až 2 minuty. Přidejte kuřecí vývar, smetanu a zbývající 1/2 šálku parmazánu a dochuťte další solí a pepřem. Míchejte, aby se spojily.
Přidejte plátky citronu a přiveďte k varu a vařte do mírného zhoustnutí, 3 až 4 minuty. Vraťte kuře na pánev a vařte, dokud není kuře propečené, dalších 5 až 6 minut.
Když je kuře uvařené, sundejte pánev z ohně a před podáváním ozdobte bazalkou.