3 lžíce | olej |
1 lžička | sůl |
1 lžíce | kari |
600 g | kuřecí prsa |
1 lžíce | sójová omáčka |
1 konzerva | ananasový kompot |
1 lžíce | worcestrová omáčka |
2 cibule
250 gramů hub (žampionů)
2 stroužky česneku
2 lžíce mouky
1/2 šálku vína
1-2 šálky vody nebo vývaru
1/2 šálku smetany
Petrželka
sůl pepř
máslo 1. Kuře osolíme, opepříme, přidáme koření (volitelné). 2. Na pánvi rozpustíme máslo. 3. Smažte kuře na vysoký výkon z obou stran dozlatova. 4. Vyjměte kuře z pánve. 5. Nakrájejte cibuli a přidejte do pánve. 6. Houby nakrájíme a přidáme k cibuli. 7. Míchejte a vařte 5-7 minut. 8. Nakrájejte česnek a přidejte jej. 9. Přidejte mouku do pánve a promíchejte. 10. Zalijte vínem a 1 šálkem vody nebo vývaru. 11. Dobře promíchejte. 12. Přidejte 1/2 lžičky soli, pepře. 13. Přidejte smetanu. 14. Pokud je omáčka hustá, přidejte vodu. 15. Kuře vrátíme a přikryté dusíme 10 minut. 16. Odkryté dusíme dalších 20 minut.
máslo 1. Kuře osolíme, opepříme, přidáme koření (volitelné). 2. Na pánvi rozpustíme máslo. 3. Smažte kuře na vysoký výkon z obou stran dozlatova. 4. Vyjměte kuře z pánve. 5. Nakrájejte cibuli a přidejte do pánve. 6. Houby nakrájíme a přidáme k cibuli. 7. Míchejte a vařte 5-7 minut. 8. Nakrájejte česnek a přidejte jej. 9. Přidejte mouku do pánve a promíchejte. 10. Zalijte vínem a 1 šálkem vody nebo vývaru. 11. Dobře promíchejte. 12. Přidejte 1/2 lžičky soli, pepře. 13. Přidejte smetanu. 14. Pokud je omáčka hustá, přidejte vodu. 15. Kuře vrátíme a přikryté dusíme 10 minut. 16. Odkryté dusíme dalších 20 minut.
Zapečené kuřecí plátky s broskví a sýrem
broskvový kompot
sýr niva.
eidam sýr.
grilovací koření
sůl
pepř mletý,
olej
Kuřecí prsíčka naklepeme, osolíme, opepříme a okořeníme grilovacím kořením (z obou stran). Krátce osmažíme v pánvi na oleji (jako přírodní řízek).
Po osmažení dáme do zapékací misky, postrouháme nivou, na každé prsíčko s nivou dáme polovinu broskve a opět postrouháme, tentokrát eidamem. Zalijeme olejem, na kterém jsme smažili kuřecí prsíčka (cca 4-5 lžic) a přidáme šťávu z kompotovaných broskví (cca 6 lžic). Dáme do rozpálené trouby (220 °C) asi na 10 minut.
Nejprve si připravíme jogurtovou marinádu. Smícháme bílý jogurt, vejce, prolisovaný česnek a sůl.
Poté osolíme kuřecí řízky a po jemném naklepání je vložíme do marinády. Takto připravené a naložené maso dáme na 1 až 2 hodiny do ledničky.
Pak už jen obalíme maso ve strouhance a na oleji osmažíme.
Pak už jen obalíme maso ve strouhance a na oleji osmažíme.
Tip! Pokud chcete kuřecímu masu v jogurtové marinádě přidat nádech exotiky, přidejte do jogurtové směsi dvě lžičky kari koření nebo kurkumy. Maso bude krásně vonět!
Těstoviny s kuřecím masem a omáčkou
500 g těstovin
2 ks kuřecích prsou
2 šálku kysané smetany
200 g strouhaného sýra
6 stroužků česneku
Bazalka
Sůl a pepř podle chuti
Postup:
Těstoviny uvaříme ve slané vodě. Maso omyjeme, nakrájíme na větší kousky a restujeme na malém množství oleje. K masu přidáme prolisovaný česnek a krátce spolu restujeme.
V misce smícháme smetanu s bazalkou, ½ strouhaného sýru a uvařenými těstovinami. Směs navrstvíme do zapékací mísy a posypeme posypeme zbylým sýrem. Na vrch rozložíme kousky restovaného masa s česnekem.
Vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme při teplotě 180 stupňů asi 20 minut.
Křenová kuřecí stehna
3 kuřecí stehna
4 lžíce smetanového křenu sterilovaného
lžíce pikantní hořčice
200 ml smetany stačí 12%
1-2 lžíce oleje
lžička mleté papriky
cibule
sůl
pepř
Smícháme křen s olejem, hořčicí a paprikou. Omytá a osušená stehna osolíme a opepříme. Potřeme důkladně křenovou směsí a dáme na noc do lednice.
Do pekáčku nakrájíme cibuli, uložíme stehna a polijeme smetanou. Pekáček přikryjeme a pečeme na 200 st. cca 30 minut.
Občas je třeba maso zkontrolovat a je-li třeba, podlijeme trochou vody.
4 lžíce smetanového křenu sterilovaného
Do pekáčku nakrájíme cibuli, uložíme stehna a polijeme smetanou. Pekáček přikryjeme a pečeme na 200 st. cca 30 minut.
Občas je třeba maso zkontrolovat a je-li třeba, podlijeme trochou vody.
Po cca 30 minutách pekáček odkryjeme a dopečeme do měkka a na barvu.
Domácí gnocchi se špenátem a smetanou
Domácí gnocchi se špenátem a smetanou
Gnocchi s kuřecím masem
Na pánvi s olejem zpěníme naplátkovaný česnek, na jemno pokrájenou cibulku a kuřecí nudličky. Když nám cibulka začne zlátnout tak podlijeme vínem a vývarem. Necháme krátce
Na pánvi s olejem zpěníme naplátkovaný česnek, na jemno pokrájenou cibulku a kuřecí nudličky. Když nám cibulka začne zlátnout tak podlijeme vínem a vývarem. Necháme krátce
2 minuty povařit a přidáme smetanu, hned nato noky a rozmrzlý listový nebo drcený špenát.
Brambory promícháme se všemi surovinami a vytvoříme těsto.
S těstem pracujeme rychle, jinak nám zřídne.
Vytvoříme tři menší válečky a z nich odkrajujeme menší kostky.
Tvarujeme noky, které můžeme zmáčknout vidličkou.
Dáme do vroucí osolené vody uvařit.Vaříme do vyplavání na povrch.
Vytvoříme tři menší válečky a z nich odkrajujeme menší kostky.
Tvarujeme noky, které můžeme zmáčknout vidličkou.
Dáme do vroucí osolené vody uvařit.Vaříme do vyplavání na povrch.
Omáčka:
3 lžíce másla
4 stroužků česneku na plátky
300 g mraženého listového špenátu
sůl
150 ml smetany na vaření
2 lžíce strouhaného parmazánu
3 lžíce másla
4 stroužků česneku na plátky
300 g mraženého listového špenátu
sůl
150 ml smetany na vaření
2 lžíce strouhaného parmazánu
V pánvi rozehřejeme máslo a opečeme na něm česnek.
Přidáme listový špenát a necháme úplně povolit.
Promícháme, osolíme a zalijeme smetanou na vaření.
Necháme zhoustnout, dosolíme, přimícháme strouhaným parmazánem a spojíme s noky.
Přidáme listový špenát a necháme úplně povolit.
Promícháme, osolíme a zalijeme smetanou na vaření.
Necháme zhoustnout, dosolíme, přimícháme strouhaným parmazánem a spojíme s noky.
Kuře v rýži / pečeme v jednom hrnci
POSTUP
Kuřecí stehna omyjeme, případně vykostíme.
Rýži opláchneme a dáme do pekáčku.
Na rýži položíme osolená a opepřená stehna, které jsme potřeli česnekem utřeným se solí.
Dochutíme bobkovým listem a kurkumou.
Podlijeme vodou a zakápneme olejem a dáme do trouby péci.
Pečeme doměkka, případně ještě doléváme vodu.
Kuřecí stehna pečená s rýží (recept na videu)
Kuřecí kousky na bramborách na videu
3 kuřecí prsa
Sůl, černý pepř, červená paprika
1 cibule
Olivový olej
4 brambory
200 ml těžké smetany
2 vejce
Provensálské bylinky, 1 lžička kari
Pečte 40 minut při 200 ° C / 390 ° F
120 g (1 šálek) sýra Gruyère
1 rajče
Kuřecí maso - Šťavnatí rošťáci
2. Vytvořte marinádu prošleháním dvou vajec, solamylu, hořčice, prolisovaného nebo nakrájeného česneku. Můžete ještě mírně osolit a opepřit dle chuti.
3. Kuřecí maso vložte do marinády a nejlépe přes noc marinujte v lednici.
4. Na pánvi restujte pokrájenou slaninu. Přidejte na jemno nakrájenou cibuli a nechejte ji
ve výpeku slaniny zesklovatět. Následně přihoďte nakrájené žampiony a naložené maso a společně osmažte.
5. Kuřecí rošťáky ozdobte jarní cibulkou a rajčaty a podávejte s rýží nebo s hranolkami.
GRILOVANÁ KUŘECÍ KŘIDÝLKA
Medové kuřecí paličky
kuřecí paličky - 1500 gkefír - 4 lžíce
med - 1 lžíce
hořčice - 2 lžičky
rajčatový protlak - 1 lžíce
rostlinný olej - 2 lžíce
česnek - 2 stroužky
majoránka - 1 lžička
sůl - dle chuti
mletý černý nebo bílý pepř - dle chuti
bylinkový pepř - dle chuti
mletý kmín - dle chuti
Kuřecí paličky ze všech stran posypejte solí a vložte je do velké mísy a nechte ho 30 minut odležet.
Mezitím do jiné misky nalijte 3 nebo 4 lžíce kefíru (či jogurtu), přidejte trochu hořčice a rajčatového protlaku. Vše zakápněte lžící medu a přidejte rostlinný olej. Do směsi přisypejte sůl, oba druhy pepře, mletý kmín a majoránku a vše důkladně promíchejte.
- Na odleželé osolené kuře nastrouhejte či prolisujte česnek (případně jej přidejte přímo do kořenicí marinády) a zalijte ho připravenou kořenicí směsí. Poté paličky s kořením důkladně promíchejte, aby se maso směsí kompletně obalilo. Takto připravené kuře vložte v zakryté míse do lednice alespoň na 3 hodiny (nejlépe však přes noc) marinovat, během čehož jej průběžně 2krát až 3krát promíchejte.
Krémové kuře s citronem a parmazánem - video
- 300g špek
- 2plátek máslo
- 2ks cibule
- 1kg kuřecí prsa
- 300g šunka
- 1sklenice tatarská omáčka
- 1balení plátkový sýr
- pepř mletý
- podravka
Marinované kuřecí paličky vyskládejte do zapékací misky a zalijte ho rovnoměrně zbylou marinádou. Troubu rozehřejte na teplotu 195 °C a nechte kuře v odkryté misce péct 40 minut. Po uplynutí této doby snižte teplotu na 180 °C a pokračujte v pečení dalších 20 až 25 minut, v jejichž průběhu maso pravidelně kontrolujte a přelévejte výpekem z misky. Pokud by se začaly paličky připalovat, aniž by byly ještě dostatečně propečené, snižte teplotu o dalších 5 až 10 °C.
Po dopečení kuřecí paličky nechte zchladnout a podávejte samotné, s vařeným bramborem, bramborovou kaší nebo se smaženými hranolky či jinou vaší oblíbenou přílohou.
1/2 c mouka
3/4 c čerstvě nastrouhaný parmezán, dělený
1 lžička. česnekový prášek
Kůra z 1/2 citronu
sůl
Čerstvě mletý černý pepř
3 vykostěná kuřecí prsa bez kůže
2 polévkové lžíce. extra panenský olivový olej
1 polévková lžíce. másla
2 stroužky česneku, nasekaného
2 c. špenát
1 c Vysokoprocentní smetana
2/3 c kuřecí vývar
1 citron,
nakrájíme na kolečka a rozpůlíme
1/4 c. na tenké plátky nakrájená čerstvá bazalka
Ve velké pánvi na středně vysokém ohni rozehřejte olej, dokud se nebude třpytit, ale nekouří. Přidejte kuře a opékejte dozlatova, 6 minut. Otočte a vařte, dokud opačná strana nezezlátne, ještě asi 6 minut. Vyjměte z pánve a dejte stranou.
Snižte teplotu na střední a přidejte do pánve máslo. Když je máslo rozpuštěné, přidejte česnek a vařte, dokud nebude voňavý, asi 1 minutu
Přidejte špenát a vařte do zvadnutí, 1 až 2 minuty. Přidejte kuřecí vývar, smetanu a zbývající 1/2 šálku parmazánu a dochuťte další solí a pepřem. Míchejte, aby se spojily.
Přidejte plátky citronu a přiveďte k varu a vařte do mírného zhoustnutí, 3 až 4 minuty. Vraťte kuře na pánev a vařte, dokud není kuře propečené, dalších 5 až 6 minut.
Když je kuře uvařené, sundejte pánev z ohně a před podáváním ozdobte bazalkou.