úterý 16. září 2025

Luštěnimy / čočka, fazole

Čočka na kyselo

  • 200 g čočky
  • 1 ks cibule
  • 1 ks zeleninový bujón
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 hrsti majoránky
  • Sůl podle potřeby
  • Pepř podle potřeby
  • 1 lžíce octa
  • 4 ks vařené vejce
Čočku uvařte v neosolené vodě, namáčenou přes noc.

Na pánvi na oleji opečte nakrájenou cibulku a na ní vysypte uvařenou čočku. Promíchejte, osolte, opepřete a posypte polévkovou lžící cukru a dvěma lžícemi octa. Lepší je použít ocet vinný je jemný. Nakonec zamíchejte rozmačkaný česnek.
Na povrch nasypeme smaženou cibulkou nakrájenou na jemno.

Podávejte s volským okem nebo s uzeninou a kyselou okurkou. 
Pokud zbyde čočka, uděláme polévku. Dochutit masoxem. Polévku dochutíme majoránkou a čerstvě nasekanou petrželkou.

 

Suroviny

Postup přípravy

  1. Oloupejte cibuli a česnek, nakrájejte je najemno. Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Chilli papričky zbavte semínek a nakrájejte na kolečka. Papriky očistěte a nakrájejte na proužky.
  2. Oloupejte brambory a cuketu, rozkrájejte je na menší kousky. Rajčata na spodní straně nařízněte do kříže, vložte je do vroucí vody a poté zchlaďte ve studené. Sloupněte slupku a nakrájejte rajčata na kousky.
  3. V kastrolu rozehřejte olej a orestujte cibuli dosklovata. Přidejte na nudličky nakrájenou slaninu a pomalu ji nechte vyškvařit.
  4. Přidejte houby a chilli papričku, vše společně opečte. Za stálého míchání odpařte většinu tekutiny.
  5. Vmíchejte papriky, brambory, cuketu, česnek a římský kmín. Zalijte asi 1 litrem vody, osolte, opepřete a přidejte lístky tymiánu. Přiveďte k varu.
  6. Přidejte rajčata, přiklopte poklicí a duste do změknutí zeleniny.
  7. Nakonec přidejte scezené fazole a společně provařte do požadované hustoty.
  8. Na talíři ozdobte čerstvým tymiánem a podávejte s pečivem.
PRIMA TIP: Nebojte se experimentovat – guláš můžete obohatit o mrkev, bílé fazole či cizrnu nebo přidejte mletou uzenou papriku pro ještě výraznější chuť! Pokud vynecháte slaninu, pokrm bude vegetariánský.