Čočka na kyselo
- 200 g čočky
- 1 ks cibule
- 1 ks zeleninový bujón
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- 4 stroužky česneku
- 2 hrsti majoránky
- Sůl podle potřeby
- Pepř podle potřeby
- 1 lžíce octa
- 4 ks vařené vejce
Čočku uvařte v neosolené vodě, namáčenou přes noc.
Na pánvi na oleji opečte nakrájenou cibulku a na ní vysypte uvařenou čočku. Promíchejte, osolte, opepřete a posypte polévkovou lžící cukru a dvěma lžícemi octa. Lepší je použít ocet vinný je jemný. Nakonec zamíchejte rozmačkaný česnek.
Na povrch nasypeme smaženou cibulkou nakrájenou na jemno.
Podávejte s volským okem nebo s uzeninou a kyselou okurkou. Pokud zbyde čočka, uděláme polévku. Dochutit masoxem. Polévku dochutíme majoránkou a čerstvě nasekanou petrželkou.
Suroviny
Postup přípravy
- Oloupejte cibuli a česnek, nakrájejte je najemno. Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Chilli papričky zbavte semínek a nakrájejte na kolečka. Papriky očistěte a nakrájejte na proužky.
- Oloupejte brambory a cuketu, rozkrájejte je na menší kousky. Rajčata na spodní straně nařízněte do kříže, vložte je do vroucí vody a poté zchlaďte ve studené. Sloupněte slupku a nakrájejte rajčata na kousky.
- V kastrolu rozehřejte olej a orestujte cibuli dosklovata. Přidejte na nudličky nakrájenou slaninu a pomalu ji nechte vyškvařit.
- Přidejte houby a chilli papričku, vše společně opečte. Za stálého míchání odpařte většinu tekutiny.
- Vmíchejte papriky, brambory, cuketu, česnek a římský kmín. Zalijte asi 1 litrem vody, osolte, opepřete a přidejte lístky tymiánu. Přiveďte k varu.
- Přidejte rajčata, přiklopte poklicí a duste do změknutí zeleniny.
- Nakonec přidejte scezené fazole a společně provařte do požadované hustoty.
- Na talíři ozdobte čerstvým tymiánem a podávejte s pečivem.
PRIMA TIP: Nebojte se experimentovat – guláš můžete obohatit o mrkev, bílé fazole či cizrnu nebo přidejte mletou uzenou papriku pro ještě výraznější chuť! Pokud vynecháte slaninu, pokrm bude vegetariánský.