pátek 3. února 2023

Luštěnimy

Chyby při přípravě čočkové polévky

Čočka na kyselo

  • 200 g čočky
  • 1 ks cibule
  • 1 ks zeleninový bujón
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 hrsti majoránky
  • Sůl podle potřeby
  • Pepř podle potřeby
  • 1 lžíce octa
  • 4 ks vařené vejce
Čočku uvařte v neosolené vodě, namáčenou přes noc.

Na pánvi na oleji opečte nakrájenou cibulku a na ní vysypte uvařenou čočku. Promíchejte, osolte, opepřete a posypte polévkovou lžící cukru a dvěma lžícemi octa. Lepší je použít ocet vinný je jemný. Nakonec zamíchejte rozmačkaný česnek.
Na povrch nasypeme smaženou cibulkou nakrájenou na jemno.

Podávejte s volským okem nebo s uzeninou a kyselou okurkou. 
Pokud zbyde čočka, uděláme polévku. Dochutit masoxem. Polévku dochutíme majoránkou a čerstvě nasekanou petrželkou.