Stačí 15 minut na dobře opečeného lososa! Omáčka s neuvěřitelnou vůní!
Losos v sójové marinádě6 lžic sójové omáčky
stroužek česneku
sůl
filet lososa
rostlinný olej
V misce smíchejte sójovou omáčku, nalisovaný stroužek česneku, medu a kousek nastrouhaného zázvoru.
Filet lososa lehce osolte a ponořte do marinády. Nechte marinovat alespoň hodinu, ale klidně i přes noc. Na pánvi rozehřejte olej a lososa na něj orestujte dozlatova.
Losos s jogurtovým dipem z jablek, pažitky a kopru
1 cibule
1 svazek kopru
1 svazek pažitky
1 jablko
2 lžíce jablečného octa
sůl
pepř
cukr
700 g filetu lososa
2 lžíce rostlinného oleje
Brambory uvaříme v osolené vodě ve slupce do měkka. Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Kopr a pažitku nasekáme najemno. Jablko nakrájíme na malé kousky. V misce smícháme cibuli, kopr, pažitku, jablko, jablečný ocet, jogurt a vše dochutíme solí, pepřem a cukrem. Dáme do lednice vychladit. Olej rozehřejme na pánvi. Lososa na něm z každé strany 4 minuty orestujeme. Brambory oloupeme a nakrájíme dle libosti. Podáváme s lososem a připraveným dipem.
Křupavá ryba s pečenými bramborami
100 g cornflakes
30 g pšeničné mouky
2 vejce
sůl
pepř
500 g brambor
3 lžíce olivového oleje
150 g červené papriky
200 g žluté papriky
50 g cibule
1 lžíce oleje
125 ml zeleninového vývaru
1 lžíce petržele
rostlinný olej
Očištěné filety osušíme kuchyňskou utěrkou a nakrájíme na rovnoměrně velké porce. Osolíme a opepříme. Brambory omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Plech zakápneme olejem a rozetřeme jej. Rozložíme na něj rozmarýnové větvičky a na něj brambory. Přelijeme zbytkem olivového oleje a plech vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů na jednu hodinu. Mezitím rozpůlíme papriky a očistíme od jádra. Nakrájíme na malé proužky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky. V pánvi rozehřejeme olej, na které asi 10 minut podusíme cibuli s paprikou. petržel natrháme a přidáme k zelenině. Udržujeme v teple. Cornflaky rozdrtíme na jemno a vsypeme na talíř. Na další dáme mouku. A do třetího rozšleháme vejce. Filet lososa nejprve obalíme v mouce, poté ve vejci a nakonec v cornflacích. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a osmažíme jej stejně jako řízky. Podáváme s dušenou zeleninou a pečenými bramborami.
V malém kastrolku na středním ohni rozehřát cukr, med a máslo. Sejmout z ohně a zašlehat dovnitř olej, hořčici, zázvor a sójovou omáčku. Dát stranou a nechat vychladnout. Předehřát zahradní gril na střední teplotu. Lososa potřít olejem a osolit a opepřit jej. Položit lososa kůží dolů na gril a na masovou stranu rozdělit uvařenou cukrovou směs.
Grilovat 6-8 min. a po 5-6 minutách na grilu otočit kousky filé na druhou stranu, až je maso lososa středně upečené.
8 porcí filé z lososa, každé asi 170g
3 lžíce světlého hnědého cukru
1 lžíce medu
2 lžíce (30g ) másla
4 lžíce dijonské hořčice, nebo podobné
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
rostlinný olej
sůl a pepř