Stačí 15 minut na dobře opečeného lososa! Omáčka s neuvěřitelnou vůní!
Losos v sójové marinádě6 lžic sójové omáčky
stroužek česneku
sůl
filet lososa
rostlinný olej
V misce smíchejte sójovou omáčku, nalisovaný stroužek česneku, medu a kousek nastrouhaného zázvoru.
Filet lososa lehce osolte a ponořte do marinády. Nechte marinovat alespoň hodinu, ale klidně i přes noc. Na pánvi rozehřejte olej a lososa na něj orestujte dozlatova.
Losos s jogurtovým dipem z jablek, pažitky a kopru
1 cibule
1 svazek kopru
1 svazek pažitky
1 jablko
2 lžíce jablečného octa
sůl
pepř
cukr
700 g filetu lososa
2 lžíce rostlinného oleje
Brambory uvaříme v osolené vodě ve slupce do měkka. Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Kopr a pažitku nasekáme najemno. Jablko nakrájíme na malé kousky. V misce smícháme cibuli, kopr, pažitku, jablko, jablečný ocet, jogurt a vše dochutíme solí, pepřem a cukrem. Dáme do lednice vychladit. Olej rozehřejme na pánvi. Lososa na něm z každé strany 4 minuty orestujeme. Brambory oloupeme a nakrájíme dle libosti. Podáváme s lososem a připraveným dipem.
Křupavá ryba s pečenými bramborami
100 g cornflakes
30 g pšeničné mouky
2 vejce
sůl
pepř
500 g brambor
3 lžíce olivového oleje
150 g červené papriky
200 g žluté papriky
50 g cibule
1 lžíce oleje
125 ml zeleninového vývaru
1 lžíce petržele
rostlinný olej
Očištěné filety osušíme kuchyňskou utěrkou a nakrájíme na rovnoměrně velké porce. Osolíme a opepříme. Brambory omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Plech zakápneme olejem a rozetřeme jej. Rozložíme na něj rozmarýnové větvičky a na něj brambory. Přelijeme zbytkem olivového oleje a plech vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů na jednu hodinu. Mezitím rozpůlíme papriky a očistíme od jádra. Nakrájíme na malé proužky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky. V pánvi rozehřejeme olej, na které asi 10 minut podusíme cibuli s paprikou. petržel natrháme a přidáme k zelenině. Udržujeme v teple. Cornflaky rozdrtíme na jemno a vsypeme na talíř. Na další dáme mouku. A do třetího rozšleháme vejce. Filet lososa nejprve obalíme v mouce, poté ve vejci a nakonec v cornflacích. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a osmažíme jej stejně jako řízky. Podáváme s dušenou zeleninou a pečenými bramborami.
V malém kastrolku na středním ohni rozehřát cukr, med a máslo. Sejmout z ohně a zašlehat dovnitř olej, hořčici, zázvor a sójovou omáčku. Dát stranou a nechat vychladnout. Předehřát zahradní gril na střední teplotu. Lososa potřít olejem a osolit a opepřit jej. Položit lososa kůží dolů na gril a na masovou stranu rozdělit uvařenou cukrovou směs.
Grilovat 6-8 min. a po 5-6 minutách na grilu otočit kousky filé na druhou stranu, až je maso lososa středně upečené.
8 porcí filé z lososa, každé asi 170g
3 lžíce světlého hnědého cukru
1 lžíce medu
2 lžíce (30g ) másla
4 lžíce dijonské hořčice, nebo podobné
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
rostlinný olej
sůl a pepř
Grilovaný losos s kůžičkou (s Ananasem)
Marinovaný losos
- Zlatavě opečená treska s bylinkovo-máslovou omáčkou
- 4 (170 g) filety z tresky
– 2 lžíce olivového oleje
– Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
– 4 lžíce nesoleného másla
– 1 stroužek česneku, nasekaný
– Šťáva z 1/2 citronu
– 2 lžíce čerstvé petrželky, nasekané
– 1 lžíce čerstvého kopru, nasekaného
– 1 lžíce čerstvé pažitky, nasekané - 1. Filety z tresky osušte papírovými utěrkami a osolte a opepřete z obou stran.
2. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysokém plamení, dokud se nelesknou, ale nekouří.
3. Filety z tresky opatrně vložte do pánve a smažte asi 4 minuty z každé strany, dokud spodní strana nezíská křupavou zlatohnědou barvu.
4. Tresku opatrně otočte pomocí stěrky a smažte další 3 minuty nebo dokud se ryba snadno neoddělí vidličkou.
5. Vyjměte tresku z pánve a udržujte ji v teple na talíři přikrytém alobalem.
6. Ve stejné pánvi snižte plamen na střední. Přidejte máslo a česnek a smažte, dokud se máslo nerozpustí a česnek nezavoní, asi 1 minutu.
7. Sejměte pánev z plotny a vmíchejte citronovou šťávu, petržel, kopr a pažitku.
8. Teplé filety z tresky potřete bylinkovou máslovou omáčkou a ihned podávejte.Treska v pivnom cestíčku
- 600 gtreska (filety)
- podľa chutisoľ
- podľa potrebyolej na vyprážanie
Na cestíčko :- 600 ghladká múka
- 1 KLgranulovaný cesnak
- 1 KLmletá paprika
- 1 KLjemný škrob
- 1 štipkakypriaci prášok
- 1 štipkasoľ
- 250 mlsvetlé pivo
Postup
- 1
Filé z ryby dôkladne umyjeme, osušíme a podľa chuti posypeme soľou z oboch strán.
- 2
Na cestíčko múku premiešame s cesnakovým práškom, mletou paprikou, práškom do pečiva a škrobom.
- 3
Sypké suroviny dobre premiešame a postupne pridávame pivo. Musíme získať hustejšie palacinkové cesto.
- 4
Rozohrejeme veľké množstvo oleja a tresku namáčame v pivnom cestíčku. Opatrne vložíme do rozpáleného oleja a asi 4-5 minút smažíme z oboch strán do zlato-hneda.
- 5
Keď sú filety hotové, vyberieme ich a necháme odkvapkať na papierovej utierke. Podávame s hranolky