pondělí 14. srpna 2023

Pečeme a vaříme v Remosce / z jednoho pekáčku + Buchty v remosce 10 kusů + Kuře na zelí

Kuře na zelí

Postup přípravy

Suroviny

 Z jednoho pekáčku.

Hraběnčiny francouzské brambory
Výpečky z remosky
Pizza v remosce

Pečeme, vaříme v Remosce

Kuře s rýží

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 kuřecí prsa, nakrájená
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 1 červená paprika, nakrájená na tenké plátky
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 75 g uzeného vepřového masa (čabajka), nakrájené na plátky
  • 1 polévková lžíce cajunského koření 
  •  CAJUNSKÁ PÁLIVÁ OMÁČKA

  • 250 g dlouhozrnné rýže
  • 400 g plechovky naložených rajčat
  • 350 ml kuřecího vývaru

KROK 1
Na velké pánvi s poklicí rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a opékejte 2 nakrájená kuřecí prsa po dobu 5–8 minut dozlatova.
KROK 2
Vyjměte a dejte stranou. Vsypte 1 na kostičky nakrájenou cibuli a vařte 3-4 minuty do změknutí.
KROK 3
Přidejte 1 na tenké plátky nakrájenou červenou papriku, 2 prolisované stroužky česneku, 
75 g nakrájeného choriza a 1 polévkovou lžíci cajunského koření a vařte dalších 5 minut.
KROK 4
Kuře vmíchejte zpět s 250 g dlouhozrnné rýže, přidejte 400 g rajčatové konzervy a 
350 ml kuřecího vývaru. Přikryjte a vařte 20-25 minut, dokud rýže nezměkne.


Vepřový pekáček s hlávkovým zelím ☝


800 g vepřové plece (nebo krkovice)
1 menší hlávka zelí
150 g slaniny
2 cibule
4 stroužky česneku
vývar
2 lžičky mleté papriky
sádlo
kmín
sůl
pepř
špetka chilli
chlazené noky (gnocchi)  nebo bramborové

Postup přípravy

Maso nakrájíme na větší kostky, cibuli, česnek a slaninu nahrubo. Připravíme větší pekáček a maso v něm osolíme, opepříme, posypeme paprikou, chilli, kmínem a vše promícháme.
Přidáme cibuli, česnek, sádlo a podlijeme vývarem, tak do 1/3 masa. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 220 °C a pečeme odkryté po dobu cca 10–15 minut.
Poté pekáček zakryjeme, teplotu v troubě snížíme na 150 °C a pečeme 1,5 hodiny.
Hlávku zelí pokrájíme na kousky a promícháme s obsahem pekáčku.
Podle potřeby dolijeme vývar (opatrně, zelí také pustí vodu) a poklademe slaninou. 
Pekáč přikryjeme a dáme na další hodinu do trouby.
Po této době by mělo být maso krásně měkké. Do pekáčku přidáme nevařené noky, přilijeme ještě trochu vývaru a odkryté dopečeme asi 15 minut při teplotě 220 °C.
Nakonec vše promícháme a můžeme podávat.

Určitě použijte vývar, s vodou to nebude takové chutné. Já jsem nakrájené zelí promíchala se lžíci hladké mouky. Bylo pak takové krémové. Do receptu jsem to nepsala, ale kdyby někdo chtěl přidat, může. Vše z jednoho pekáče miluju, málo práce i nádobí a výsledek chutný.

Hlávkové zelí, mleté kuličky s brambory v jednom pekáčku

Ingredience:

  • malá hlávka zelí
  • 150 g anglické slaniny
  • 5 středních brambor kelímek smetany na vaření
  • 1 cibule, sůl, kmín
 

kuličky: 

  • 400 g mletého vepřového masa
  • 1 vejce
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 šalotky nakrájené na jemno
  • lžička hořčice
  • lžička mleté papriky
  • sůl ,pepř, mletý kmín
 

Příprava: 

Nejprve nakrájíme zelí a cibuli na proužky. Obojí dáme do pekáčku, přidáme sůl a kmín, promícháme a necháme odpočinout. Mezitím oloupeme a nakrájíme brambory na větší kousky a slaninu na kostičky.

Maso smícháme se všemi surovinami a dochutíme. Párkrát ho vezmeme do ruky a silou s ním plácneme do misky, pěkně se spojí. Mokrýma rukama utvoříme kuličky. Brambory taky osolíme a smícháme se zelím. Mezi ně nastrkáme kuličky masa. Posypeme to slaninou a zalijeme smetanou. Pekáč přikryjeme a dáme do vyhřáté trouby na 200 st. Pečeme asi 40-45 minut. Potom odkryjeme a dopečeme na barvu. V polovině pečení kuličky obrátíme. Doporučuji namíchat trochu oleje s paprikou a občas kuličky lehce potřít. Hotový pokrm promícháme a můžeme podávat.


Buchty v remosce 10 kusů