Kuře na zelí
Postup přípravy
Z jednoho pekáčku.
Hraběnčiny francouzské brambory☝Výpečky z remosky
Pizza v remosce☝
Kuře s rýží
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 kuřecí prsa, nakrájená
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 1 červená paprika, nakrájená na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 75 g uzeného vepřového masa (čabajka), nakrájené na plátky
- 1 polévková lžíce cajunského koření
CAJUNSKÁ PÁLIVÁ OMÁČKA
- 250 g dlouhozrnné rýže
- 400 g plechovky naložených rajčat
- 350 ml kuřecího vývaru
Vepřový pekáček s hlávkovým zelím ☝
800 g vepřové plece (nebo krkovice)
1 menší hlávka zelí
150 g slaniny
2 cibule
4 stroužky česneku
vývar
2 lžičky mleté papriky
sádlo
kmín
sůl
pepř
špetka chilli
chlazené noky (gnocchi) nebo bramborové
Postup přípravy
Maso nakrájíme na větší kostky, cibuli, česnek a slaninu nahrubo. Připravíme větší pekáček a maso v něm osolíme, opepříme, posypeme paprikou, chilli, kmínem a vše promícháme.Přidáme cibuli, česnek, sádlo a podlijeme vývarem, tak do 1/3 masa. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 220 °C a pečeme odkryté po dobu cca 10–15 minut.
Poté pekáček zakryjeme, teplotu v troubě snížíme na 150 °C a pečeme 1,5 hodiny.
Hlávku zelí pokrájíme na kousky a promícháme s obsahem pekáčku.
Podle potřeby dolijeme vývar (opatrně, zelí také pustí vodu) a poklademe slaninou.
Po této době by mělo být maso krásně měkké. Do pekáčku přidáme nevařené noky, přilijeme ještě trochu vývaru a odkryté dopečeme asi 15 minut při teplotě 220 °C.
Nakonec vše promícháme a můžeme podávat.
Určitě použijte vývar, s vodou to nebude takové chutné. Já jsem nakrájené zelí promíchala se lžíci hladké mouky. Bylo pak takové krémové. Do receptu jsem to nepsala, ale kdyby někdo chtěl přidat, může. Vše z jednoho pekáče miluju, málo práce i nádobí a výsledek chutný.
Ingredience:
- malá hlávka zelí
- 150 g anglické slaniny
- 5 středních brambor kelímek smetany na vaření
- 1 cibule, sůl, kmín
kuličky:
- 400 g mletého vepřového masa
- 1 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- 2 šalotky nakrájené na jemno
- lžička hořčice
- lžička mleté papriky
- sůl ,pepř, mletý kmín
Příprava:
Nejprve nakrájíme zelí a cibuli na proužky. Obojí dáme do pekáčku, přidáme sůl a kmín, promícháme a necháme odpočinout. Mezitím oloupeme a nakrájíme brambory na větší kousky a slaninu na kostičky.
Maso smícháme se všemi surovinami a dochutíme. Párkrát ho vezmeme do ruky a silou s ním plácneme do misky, pěkně se spojí. Mokrýma rukama utvoříme kuličky. Brambory taky osolíme a smícháme se zelím. Mezi ně nastrkáme kuličky masa. Posypeme to slaninou a zalijeme smetanou. Pekáč přikryjeme a dáme do vyhřáté trouby na 200 st. Pečeme asi 40-45 minut. Potom odkryjeme a dopečeme na barvu. V polovině pečení kuličky obrátíme. Doporučuji namíchat trochu oleje s paprikou a občas kuličky lehce potřít. Hotový pokrm promícháme a můžeme podávat.