Dušené kysané zelí
Cibuli nakrájíme najemno a v hrnci ji orestujeme buď na másle nebo na sádle. Po osmažení dozlatova přidáme zelí, (pokud je zelí hodně kyselé, tak jej propláchneme studenou vodou) okmínujeme, podlijeme trochou vody a necháme dusit, cca 20 minut.
Poté přidáme najemno nastrouhané brambory a necháme ještě společně provařit cca 5 minut. Podle potřeby osolíme, dochutíme cukrem okyselíme šťávou se zelí nebo octem. Já přikápnu trochu maggi koření.
Květák pečený v troubě obalovaný v pikantním těstíčku

1 ks | středně velký květák |
papír na pečení | |
olej | |
Na obalení: | |
2 ks | vejce |
cca 6 lžic | hladké mouky |
1/2 lžičky | uzené sladké papriky |
1/4 lžičky | sušeného česneku |
1/4 lžičky | chilli koření |
mléko | |
sůl | |
strouhanka dle potřeby |
Postup:
- Květák rozdělíme na menší růžičky, ty opláchneme pod studenou tekoucí vodou, necháme důkladně okapat a oschnout
- Připravíme si těstíčko; vejce rozšleháme s mlékem, uzenou paprikou, česnekem a chilli, mírně osolíme
- Růžičky květáku obalíme v mouce, pak v připraveném těstíčku, nakonec ve strouhance, obalené růžičky klademe na plech vyložený papírem na pečení a potřený olejem
- Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C tak 30 až 40 minut, nejméně jednou květák obrátíme, aby se opekl, pěkně dozlatova, ze všech stran.
Do strouhanky lze ještě zamíchat nastrouhaný tvrdý sýr, pečený květák tak dostane další chuťový rozměr.
2. videorecept - Květák pečený v troubě.Květák - 1 ks. Sůl Černý pepř Uzená paprika - 1-2 lžičky Olivový olej - 3-4 polévkové lžíce. Parmazán - 50 g. Pečeme při 200°C 25-30 minut.
Bílé hlávkové zelí dušené
2 dkg | cukr |
1 špetka | sůl |
50 ml | ocet |
5 dkg | cibule |
10 dkg | sádlo |
1 špetka | mletý kmín |
2 dkg | hladká mouka |
1 kg | bílé hlávkové zelí |
2 dl | voda nebo vývar |
Hlávku zelí zbavíme horních listů a rozčtvrtíme. Košťál vykrojíme a zelí nakrouháme na jemné nudličky. Cibuli očistíme a nakrájíme na drobno. Nakrájené zelí podlijeme vodou nebo vývarem a bez pokličky za občasného míchání dusíme do poloměkka. V jiném kastrole na sádle lehce osmahneme cibuli, přidáme podušené zelí, kmín, sůl, zaprášíme moukou a dodusíme. Nakonec zelí ochutíme cukrem a octem. Podáváme jako přílohu k pečeným masům.
HALUŠKY SE ZELÍM A KŘUPAVOU SLANINOU
Olivový olej nebo sádlo
2 cibule
1 PL celého kmínu
sůl
pepř
1 kg kysaného zelí
200 g slaniny
- Halušky
2 vejce
200 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
Zelí nakrájíme na menší části a přendáme do mísy. Ze slaniny odkrojíme kůži a nakrájíme ji na malé kousky. Přendáme do hrnce s rozpáleným olejem a restujeme dozlatova, dokud nebude slanina křupavá. Zelí přidáme k orestované cibuli, podlijeme vodou, osolíme a opepříme. Promícháme, zakryjeme pokličkou a dusíme přibližně půl hodiny.
Halušky
Do mísy najemno nastrouháme brambory, přidáme vejce, obě mouky, trochu soli a těsto promícháme. Do osolené vroucí vody pomocí sítka na halušky protlačíme těsto. Důkladně promícháme, aby se halušky nelepily a vaříme přibližně 2 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Uvařené scedíme, propláchneme a přidáme k zelí.
Halušky se zelím servírujeme posypané kousky slaniny a nadrobno nakrájenou lahůdkovou cibulkou.
- 1 svazek lahůdkové cibulky
Palačinky plněné špenátem a nivou
500 g špenát mražený 70 g cibule 10 g hladká mouka 100 ml mléko 1 ks vejce 20 g česnek 5 g sůl 3 g pepř2 vetší vejce a špetku soli. Na smažení palačinek si připravíme trochu rostlinného oleje.
Na špenátovou náplň budeme potřebovat 350 g špenátu, 2 - 3 jarní cibulky,
3 stroužky česneku, 100 g nivy, 2 lžíce parmazánu, sůl a pepř.
Na pánvi rozehřejeme asi lžíci oleje. Vsypeme cibuli a osmahneme dozlatova. Přidáme česnek, necháme krátce rozvonět a přidáme špenát.
Špenát ochutíme solí, pepřem a na závěr vmícháme nastrouhanou nivu, kterou necháme jen krátce prohřát a roztavit.
Špenátovou náplň můžeme ještě doladit lžící parmazánu. Solíme opatrně, sýry jsou dost slané.
Palačinky potřeme náplní a opatrně zavineme.
Kapustový karbanátek
500g rajčátek,1 velká cibule,olej,5 bílých paprik,sůl,podravku,30 dkg točeného salámu,4 vejce
Postup přípravy
Cibuli si nadrobno nakrájíme a necháme zpěnit na oleji. Papriky si očistíme vykrojíme jadřinec a nakrájíme na nudličky, dáme na cibuli a dusíme.
Postup přípravy
Cibuli si nadrobno nakrájíme a necháme zpěnit na oleji. Papriky si očistíme vykrojíme jadřinec a nakrájíme na nudličky, dáme na cibuli a dusíme.
Spaříme rajčata, aby nám šla dobře sloupnout. Pak je nakrájíme na kostičky a přidáme k paprikám, osolíme a přidáme na vylepšení chuti 1 lžíci Podravky.
Dusíme pod pokličkou do měkka, jeli třeba podlijeme vodou. Ke konci dušení přidáme oloupaný a na kostičky nakrájený točený salám .V misce si rozšleháme vejce a lečo s nimi zahustíme.
Grilovaná zelenina
Zeleninu si předem připravíme nakrájenou na větší kostky. Nebát se a nechat skutečně větší kusy, protože na ohebné grilovací jehle se pohodlně grilují. Žampiony můžeme napíchnou celé, pokud odpovídají velikosti cca ping pong míčku. Na ohebnou grilovací jehlu, kterou můžeme mít položenou pohodlně v misce střídavě napíchneme všechny ingredience do 3/4. Grilovací zeleninovou směs rozmícháme v olivovém oleji a jednoduše potřeme přichystaný špíz ze všech stran. Nyní provlečeme jehlu grilovacího drátu skrz očko z druhé strany a jako náhrdelník položíme na rozpálený gril. Grilujeme z obou stran cca 10 minut a podáváme s čerstvou rukolou a chlebem.Zeleninová příloha k masu
Orestujete nakrájené hlávkové zelí do měkka, slaninu orestujete slaninu, přidáte cibuli a prolisovaný česnek. Tuto směs jednoduše restujete, dokud nebude všechno hotové a máte hotovo.
Místo slaniny můžete použít svou oblíbenou klobásu, a nebo přílohu udělat čistě vegetariánskou a použít brambory. V každém případě nezapomeňte na česnek a cibuli,
Osmažit cibuli + česnek pak přidat papriky tři barvy sůl , pepř, přiklopit pokličkou podusit na 15 minut až papriky zesklovatí. Pak přidat kečup a nechat 15 minut pod pokličkou.