Bramborové karbanátky plněné sýrem SK
Vychladlé brambory oloupeme, rozmačkáme a přimícháme k nim vejce, mouku, sůl a pepř.
V dlani tvarujeme placky, do středu každé dáme trochu strouhaného sýra, uzavřeme do kuličky a opět vytvarujeme do hrubší karbanátky.
Plněné bramborové karbanátky smažíme v horkém oleji z obou stran do zlato-hněda.
Placky z kysaného zelí
- 450 g kysaného zelí
- 500 g hladké mouky
- 2 lžíce škvarků
- 150 g vepřového sádla
- 1 vejce
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička majoránky
- sůl, mletý pepř
- hladká mouka na pomoučení desky
- mast nebo olej ke smažení
Postup
1) Z kysaného zelí vymačkáme přebytečnou šťávu, nakrájíme ji nadrobno a položíme ji na desku, na naváženou mouku.
2) Mouku a zelí spolu promícháme a do středu masy přidáme nadrobno pokrájené nebo pomleté škvarky, sádlo, celé vejce, sůl, mletý pepř, kmín a majoránku.
3) Všechny suroviny rukama zpracujeme na těsto, které na pomoučeném vále vyválíme na hrubý plát. Z něj pak sklenicí vykrajujeme kolečka.
4) Placky smažíme na rozpáleném sádle nebo oleji dozlatova z obou stran.
Zelné placky s uzeným masem
1 kg
brambory
200 g
kysané zelí
2 ks
vejce
4 PL
hladká mouka
sůl
pepř
majoránka
mast na smažení
vařené uzené maso
Očištěné brambory nastrouháme na jemno, přidáme kysané zelí nakrájené na malé kousky, osolíme opepříme, přidáme majoránku, vejce a mouku.Bramborové placky s červeným zelím
Zelí nakrájíme nebo nastrouháme najemno, přidáme k bramborám a do misky vložíme nadrobno nasekanou cibuli, na menší kousky nakrájené škvarky, vejce, pepře, sůl, pepř a zpracujeme těsto
Těsto při zpracování zahustíme hrubou moukou podle potřeby – tolik, abychom z něj mohli tvarovat placky, které smažíme na vepřovém sádle z obou stran do zlato-hněda.
Vypražené placky ukládáme na papírovou utěrku, abychom je zbavili přebytečné masti.
Smažené zelí s klobásami a slaninou 2
Dušené kysané zelí
Poté přidáme najemno nastrouhané brambory a necháme ještě společně provařit cca 5 minut. Podle potřeby osolíme, dochutíme cukrem okyselíme šťávou se zelí nebo octem. Já přikápnu trochu maggi koření.
Bílé hlávkové zelí dušené
| 2 dkg | cukr |
| 1 špetka | sůl |
| 50 ml | ocet |
| 5 dkg | cibule |
| 10 dkg | sádlo |
| 1 špetka | mletý kmín |
| 2 dkg | hladká mouka |
| 1 kg | bílé hlávkové zelí |
| 2 dl | voda nebo vývar |
Hlávku zelí zbavíme horních listů a rozčtvrtíme. Košťál vykrojíme a zelí nakrouháme na jemné nudličky. Cibuli očistíme a nakrájíme na drobno. Nakrájené zelí podlijeme vodou nebo vývarem a bez pokličky za občasného míchání dusíme do poloměkka. V jiném kastrole na sádle lehce osmahneme cibuli, přidáme podušené zelí, kmín, sůl, zaprášíme moukou a dodusíme. Nakonec zelí ochutíme cukrem a octem. Podáváme jako přílohu k pečeným masům.

| 1 ks | středně velký květák |
| papír na pečení | |
| olej | |
| Na obalení: | |
| 2 ks | vejce |
| cca 6 lžic | hladké mouky |
| 1/2 lžičky | uzené sladké papriky |
| 1/4 lžičky | sušeného česneku |
| 1/4 lžičky | chilli koření |
| mléko | |
| sůl | |
| strouhanka dle potřeby |
Postup:
- Květák rozdělíme na menší růžičky, ty opláchneme pod studenou tekoucí vodou, necháme důkladně okapat a oschnout
- Připravíme si těstíčko; vejce rozšleháme s mlékem, uzenou paprikou, česnekem a chilli, mírně osolíme
- Růžičky květáku obalíme v mouce, pak v připraveném těstíčku, nakonec ve strouhance, obalené růžičky klademe na plech vyložený papírem na pečení a potřený olejem
- Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C tak 30 až 40 minut, nejméně jednou květák obrátíme, aby se opekl, pěkně dozlatova, ze všech stran.
Do strouhanky lze ještě zamíchat nastrouhaný tvrdý sýr, pečený květák tak dostane další chuťový rozměr.
2. videorecept - Květák pečený v troubě se sýremKvěták - 1 ks. Sůl Černý pepř Uzená paprika - 1-2 lžičky Olivový olej - 3-4 polévkové lžíce. Parmazán - 50 g. Pečeme při 200°C 25-30 minut.
Suroviny:
- 1 ks květák
- 1 lžička soli
- polohrubá mouka (na obalení)
Na těstíčko:
- 3-4 ks vejce
- 200 g zakysaná smetana (alespoň 16 %)
- polohrubá mouka
- 1-2 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1/2 lžičky mleté červené papriky
Jak na to?
1) Květák rozeberte na menší růžičky a důkladně je opláchněte pod studenou vodou.
2) Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte trochu soli. Větší růžičky květáku vařte asi 5 minut. Máte-li menší růžičky, předvařovat je nemusíte. Předvařený květák následně sceďte a nechte pořádně okapat.
3) Vychladlý květák posypte moukou a pořádně promíchejte, aby se každá růžička obalila tenkou vrstvou.
4) V misce vyšlehejte vajíčka se zakysanou smetanou. Přidejte prolisovaný česnek, mletý pepř, sůl a mletou červenou papriku. Vše dobře promíchejte a podle potřeby přidejte trochu polohrubé mouky – jen tolik, aby bylo těstíčko hustší než palačinkové, aby dobře drželo na květáku. Pamatujte, že květák je již obalen v mouce, takže těstíčka není třeba příliš mnoho.
5) Květák postupně obalujte v připraveném těstíčku a ukládejte na plech vystlaný pečícím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180 – 200 °C přibližně 35 – 40 minut, dokud není zlatavý a křupavý. Doba pečení je orientační v závislosti na velikosti růžiček, proto květák během pečení podle potřeby otáčejte.
6) Upečený květák vyjměte z trouby a nechte jej pár minut stát na plechu. Podávejte jej s vařenými bramborami, bramborovou kaší nebo čerstvým salátem. Skvěle chutná is tatarskou omáčkou nebo domácím dresinkem.
HALUŠKY SE ZELÍM A KŘUPAVOU SLANINOU
Olivový olej nebo sádlo
2 cibule
1 PL celého kmínu
sůl
pepř
1 kg kysaného zelí
200 g slaniny
- Halušky
2 vejce
200 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
Zelí nakrájíme na menší části a přendáme do mísy. Ze slaniny odkrojíme kůži a nakrájíme ji na malé kousky. Přendáme do hrnce s rozpáleným olejem a restujeme dozlatova, dokud nebude slanina křupavá. Zelí přidáme k orestované cibuli, podlijeme vodou, osolíme a opepříme. Promícháme, zakryjeme pokličkou a dusíme přibližně půl hodiny.
Halušky
Do mísy najemno nastrouháme brambory, přidáme vejce, obě mouky, trochu soli a těsto promícháme. Do osolené vroucí vody pomocí sítka na halušky protlačíme těsto. Důkladně promícháme, aby se halušky nelepily a vaříme přibližně 2 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Uvařené scedíme, propláchneme a přidáme k zelí.
Halušky se zelím servírujeme posypané kousky slaniny a nadrobno nakrájenou lahůdkovou cibulkou.
- 1 svazek lahůdkové cibulky
Palačinky plněné špenátem a nivou
500 g špenát mražený 70 g cibule 10 g hladká mouka 100 ml mléko 1 ks vejce 20 g česnek 5 g sůl 3 g pepř2 vetší vejce a špetku soli. Na smažení palačinek si připravíme trochu rostlinného oleje.
Na špenátovou náplň budeme potřebovat 350 g špenátu, 2 - 3 jarní cibulky,
3 stroužky česneku, 100 g nivy, 2 lžíce parmazánu, sůl a pepř.
Na pánvi rozehřejeme asi lžíci oleje. Vsypeme cibuli a osmahneme dozlatova. Přidáme česnek, necháme krátce rozvonět a přidáme špenát.
Špenát ochutíme solí, pepřem a na závěr vmícháme nastrouhanou nivu, kterou necháme jen krátce prohřát a roztavit.
Špenátovou náplň můžeme ještě doladit lžící parmazánu. Solíme opatrně, sýry jsou dost slané.
Palačinky potřeme náplní a opatrně zavineme.
Kapustový karbanátek
Postup přípravy
Cibuli si nadrobno nakrájíme a necháme zpěnit na oleji. Papriky si očistíme vykrojíme jadřinec a nakrájíme na nudličky, dáme na cibuli a dusíme.
Grilovaná zelenina
Zeleninu si předem připravíme nakrájenou na větší kostky. Nebát se a nechat skutečně větší kusy, protože na ohebné grilovací jehle se pohodlně grilují. Žampiony můžeme napíchnou celé, pokud odpovídají velikosti cca ping pong míčku. Na ohebnou grilovací jehlu, kterou můžeme mít položenou pohodlně v misce střídavě napíchneme všechny ingredience do 3/4. Grilovací zeleninovou směs rozmícháme v olivovém oleji a jednoduše potřeme přichystaný špíz ze všech stran. Nyní provlečeme jehlu grilovacího drátu skrz očko z druhé strany a jako náhrdelník položíme na rozpálený gril. Grilujeme z obou stran cca 10 minut a podáváme s čerstvou rukolou a chlebem.Osmažit cibuli + česnek pak přidat papriky tři barvy sůl , pepř, přiklopit pokličkou podusit na 15 minut až papriky zesklovatí. Pak přidat kečup a nechat 15 minut pod pokličkou.





