středa 5. listopadu 2025

Zelenina - zelí + HALUŠKY SE ZELÍM + Kapustový karbanátek+ květák pečený v troubě + zeleninová příloha k masu + Recepty SK

Bramborové karbanátky plněné sýrem SK

1,5 kg
brambory
3 ks
vejce
60 g
hrubá mouka
1 KL
sůl
1/2 KL
mletý pepř
100 g
strouhaný sýr
olej na smažení

Vychladlé brambory oloupeme, rozmačkáme a přimícháme k nim vejce, mouku, sůl a pepř.


V dlani tvarujeme placky, do středu každé dáme trochu strouhaného sýra, uzavřeme do kuličky a opět vytvarujeme do hrubší karbanátky.


Plněné bramborové karbanátky smažíme v horkém oleji z obou stran do zlato-hněda.

Placky z kysaného zelí 

  • 450 g kysaného zelí
  • 500 g hladké mouky
  • 2 lžíce škvarků
  • 150 g vepřového sádla
  • 1 vejce
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • sůl, mletý pepř
  • hladká mouka na pomoučení desky
  • mast nebo olej ke smažení

 

Postup

1) Z kysaného zelí vymačkáme přebytečnou šťávu, nakrájíme ji nadrobno a položíme ji na desku, na naváženou mouku.

2) Mouku a zelí spolu promícháme a do středu masy přidáme nadrobno pokrájené nebo pomleté ​​škvarky, sádlo, celé vejce, sůl, mletý pepř, kmín a majoránku.

3) Všechny suroviny rukama zpracujeme na těsto, které na pomoučeném vále vyválíme na hrubý plát. Z něj pak sklenicí vykrajujeme kolečka.

4) Placky smažíme na rozpáleném sádle nebo oleji dozlatova z obou stran.

Zelné placky s uzeným masem

1 kg

brambory

200 g

kysané zelí

2 ks

vejce

4 PL

hladká mouka

sůl

pepř

majoránka

mast na smažení

vařené uzené maso

Očištěné brambory nastrouháme na jemno, přidáme kysané zelí nakrájené na malé kousky, osolíme opepříme, přidáme majoránku, vejce a mouku.

Bramborové placky s červeným zelím

1/2 ks
červené zelí (menší hlávka)
7 ks
středně velké brambory
1 ks
cibule
1 ks
vejce
1 hrst
škvarky
1 špetka
mletý koriandr
1 špetka
římský kmín
1 špetka
garam masala pepř
1 špetka
mleté ​​chilli
podle chuti
sůl, mletý pepř
trochu
hrubá mouka

Brambory uvaříme ve slupce, necháme 

Zelí nakrájíme nebo nastrouháme najemno, přidáme k bramborám a do misky vložíme nadrobno nasekanou cibuli, na menší kousky nakrájené škvarky, vejce, pepře, sůl, pepř a zpracujeme těsto

Těsto při zpracování zahustíme hrubou moukou podle potřeby – tolik, abychom z něj mohli tvarovat placky, které smažíme na vepřovém sádle z obou stran do zlato-hněda.

Vypražené placky ukládáme na papírovou utěrku, abychom je zbavili přebytečné masti.


Zeleninové placky

1/2 bílého hlávkového zelí na menší nudličky, 2 mrkve nahrubo nastrouhat, 3 drcené česneky, sůl, pepř, 3 vejce, 5 ks jarní cibulky, kukuřice(měla jsem mraženou)1/2 KL kurkumy, hladká mouka, mléko, udělat spíš hutnější těsto, aby to drželo tvar placiček. Smažíme na oleji.



Smažené zelí s klobásami a slaninou

450 g klobásy. 1 cibule. 1 červená cibule. 1 mrkev. pepř. 1 žlutá paprika. 2 stroužky česneku. Sůl. Cibulový prášek. Nechte vodu ze zelí. Rostlinný olej. Nechte to vařit po dobu 15-20 minut.
2 vařená vejce. 100 g majonézy. 100 g zakysaná smetana
Kopr.
Sůl. Černý pepř. 1 polévková lžíce omáčky Worcestershire. 1 lžíce hroznového octa. Mleté papriky. Česnekový prášek. Petržel.


Dušené kysané zelí

Cibuli nakrájíme najemno a v hrnci ji orestujeme buď na másle nebo na sádle. Po osmažení dozlatova přidáme zelí, (pokud je zelí hodně kyselé, tak jej propláchneme studenou vodou) okmínujeme, podlijeme trochou vody a necháme dusit, cca 20 minut.
Poté přidáme najemno nastrouhané brambory a necháme ještě společně provařit cca 5 minut. Podle potřeby osolíme, dochutíme cukrem okyselíme šťávou se zelí nebo octem. Já přikápnu trochu maggi koření.

    Bílé hlávkové zelí dušené   

2 dkgcukr
1 špetkasůl
50 mlocet
5 dkgcibule
10 dkgsádlo
1 špetkamletý kmín
2 dkghladká mouka
1 kgbílé hlávkové zelí
2 dlvoda nebo vývar

Hlávku zelí zbavíme horních listů a rozčtvrtíme. Košťál vykrojíme a zelí nakrouháme na jemné nudličky. Cibuli očistíme a nakrájíme na drobno. Nakrájené zelí podlijeme vodou nebo vývarem a bez pokličky za občasného míchání dusíme do poloměkka. V jiném kastrole na sádle lehce osmahneme cibuli, přidáme podušené zelí, kmín, sůl, zaprášíme moukou a dodusíme. Nakonec zelí ochutíme cukrem a octem. Podáváme jako přílohu k pečeným masům.
  

1 ksstředně velký květák
papír na pečení
olej
Na obalení:
2 ksvejce
cca 6 lžichladké mouky
1/2 lžičkyuzené sladké papriky
1/4 lžičkysušeného česneku
1/4 lžičkychilli koření
mléko
sůl
strouhanka dle potřeby

Postup:
  1. Květák rozdělíme na menší růžičky, ty opláchneme pod studenou tekoucí vodou, necháme důkladně okapat a oschnout
  2. Připravíme si těstíčko; vejce rozšleháme s mlékem, uzenou paprikou, česnekem a chilli, mírně osolíme
  3. Růžičky květáku obalíme v mouce, pak v připraveném těstíčku, nakonec ve strouhance, obalené růžičky klademe na plech vyložený papírem na pečení a potřený olejem
  4. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C tak 30 až 40 minut, nejméně jednou květák obrátíme, aby se opekl, pěkně dozlatova, ze všech stran.
Doporučení:

Do strouhanky lze ještě zamíchat nastrouhaný tvrdý sýr, pečený květák tak dostane další chuťový rozměr.

2. videorecept - Květák pečený v troubě se sýrem    

Květák - 1 ks. Sůl Černý pepř Uzená paprika - 1-2 lžičky Olivový olej - 3-4 polévkové lžíce. Parmazán - 50 g. Pečeme při 200°C 25-30 minut.


Květák je oblíbenou zeleninou, která se na našem stole objevuje často. Je chutný a dokážeme z něj připravit výbornou jarní polévku, jemný krém a mnozí si jej dopřejí v křupavé smažené verzi. Pokud si však chcete květák dopřát zdravěji a stejně chutně, tento recept je pro vás.
Květák upečený dozlatova, s křupavým povrchem a jemným, šťavnatým vnitřkem, a to vše bez jediné kapky přebytečného oleje potřebného ke smažení. Zapomeňte na klasické smažení a nepořádek v kuchyni. Díky tomuto receptu si květák připravíte tak, že si jej zamiluje celá rodina. Připravte se na vynikající, zdravější a především lahodnější verzi oblíbené zeleniny, která vás překvapí svojí jednoduchostí a fantastickou chutí.
Jednoduché a zdravé: 10 způsobů, jak připravit květák

fotogalerie
Pečený květák v těstíčku

Suroviny:

  • 1 ks květák
  • 1 lžička soli
  • polohrubá mouka (na obalení)

 

Na těstíčko:

  • 3-4 ks vejce
  • 200 g zakysaná smetana (alespoň 16 %)
  • polohrubá mouka
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1/2 lžičky mleté ​​červené papriky

 

Jak na to?

1) Květák rozeberte na menší růžičky a důkladně je opláchněte pod studenou vodou.

2) Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte trochu soli. Větší růžičky květáku vařte asi 5 minut. Máte-li menší růžičky, předvařovat je nemusíte. Předvařený květák následně sceďte a nechte pořádně okapat.

3) Vychladlý květák posypte moukou a pořádně promíchejte, aby se každá růžička obalila tenkou vrstvou. 

4) V misce vyšlehejte vajíčka se zakysanou smetanou. Přidejte prolisovaný česnek, mletý pepř, sůl a mletou červenou papriku. Vše dobře promíchejte a podle potřeby přidejte trochu polohrubé mouky – jen tolik, aby bylo těstíčko hustší než palačinkové, aby dobře drželo na květáku. Pamatujte, že květák je již obalen v mouce, takže těstíčka není třeba příliš mnoho.

5) Květák postupně obalujte v připraveném těstíčku a ukládejte na plech vystlaný pečícím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180 – 200 °C přibližně 35 – 40 minut, dokud není zlatavý a křupavý. Doba pečení je orientační v závislosti na velikosti růžiček, proto květák během pečení podle potřeby otáčejte.

6) Upečený květák vyjměte z trouby a nechte jej pár minut stát na plechu. Podávejte jej s vařenými bramborami, bramborovou kaší nebo čerstvým salátem. Skvěle chutná is tatarskou omáčkou nebo domácím dresinkem.


  • HALUŠKY SE ZELÍM A KŘUPAVOU SLANINOU

  • Olivový olej nebo sádlo
    2 cibule
    1 PL celého kmínu
    sůl
    pepř
    1 kg kysaného zelí
    200 g slaniny
      Halušky
    200 g brambor
    2 vejce
    200 g hladké mouky
    200 g polohrubé mouky

    Zelí nakrájíme na menší části a přendáme do mísy. Ze slaniny odkrojíme kůži a nakrájíme ji na malé kousky. Přendáme do hrnce s rozpáleným olejem a restujeme dozlatova, dokud nebude slanina křupavá. Zelí přidáme k orestované cibuli, podlijeme vodou, osolíme a opepříme. Promícháme, zakryjeme pokličkou a dusíme přibližně půl hodiny.
    Halušky
    Do mísy najemno nastrouháme brambory, přidáme vejce, obě mouky, trochu soli a těsto promícháme. Do osolené vroucí vody pomocí sítka na halušky protlačíme těsto. Důkladně promícháme, aby se halušky nelepily a vaříme přibližně 2 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Uvařené scedíme, propláchneme a přidáme k zelí.

    Halušky se zelí
    m servírujeme posypané kousky slaniny a nadrobno nakrájenou lahůdkovou cibulkou.
      1 svazek lahůdkové cibulky

      Palačinky plněné špenátem a nivou 

      500 g špenát mražený 70 g cibule 10 g hladká mouka 100 ml mléko 1 ks vejce 20 g česnek 5 g sůl 3 g pepř


        Na těsto na palačinky si připravíme 500 ml polotučného mléka, 280 g hladké mouky,
        2 vetší vejce a špetku soli. Na smažení palačinek si připravíme trochu rostlinného oleje.

        Na špenátovou náplň budeme potřebovat 350 g špenátu, 2 - 3 jarní cibulky,
        3 stroužky česneku, 100 g nivy, 2 lžíce parmazánu, sůl a pepř.

        Na pánvi rozehřejeme asi lžíci oleje. Vsypeme cibuli a osmahneme dozlatova. Přidáme česnek, necháme krátce rozvonět a přidáme špenát.
        Špenát ochutíme solí, pepřem a na závěr vmícháme nastrouhanou nivu, kterou necháme jen krátce prohřát a roztavit.

        Špenátovou náplň můžeme ještě doladit lžící parmazánu. Solíme opatrně, sýry jsou dost slané.
        Palačinky potřeme náplní a opatrně zavineme.

        Lečo
        500g rajčat,1 velká cibule,olej,5 bílých paprik,sůl,podravku,30 dkg točeného salámu,4 vejce

        Postup přípravy
        Cibuli si nadrobno nakrájíme a necháme zpěnit na oleji. Papriky si očistíme vykrojíme jadřinec a nakrájíme na nudličky, dáme na cibuli a dusíme.
        Spaříme rajčata, aby nám šla dobře sloupnout. Pak je nakrájíme na kostičky a přidáme k paprikám, osolíme a přidáme na vylepšení chuti 1 lžíci Podravky.
        Dusíme pod pokličkou do měkka, jeli třeba podlijeme vodou. Ke konci dušení přidáme oloupaný a na kostičky nakrájený točený salám .V misce si rozšleháme vejce a lečo s nimi zahustíme.

        Grilovaná zelenina

        Zeleninu si předem připravíme nakrájenou na větší kostky. Nebát se a nechat skutečně větší kusy, protože na ohebné grilovací jehle se pohodlně grilují. Žampiony můžeme napíchnou celé, pokud odpovídají velikosti cca ping pong míčku. Na ohebnou grilovací jehlu, kterou můžeme mít položenou pohodlně v misce střídavě napíchneme všechny ingredience do 3/4. Grilovací zeleninovou směs rozmícháme v olivovém oleji a jednoduše potřeme přichystaný špíz ze všech stran. Nyní provlečeme jehlu grilovacího drátu skrz očko z druhé strany a jako náhrdelník položíme na rozpálený gril. Grilujeme z obou stran cca 10 minut a podáváme s čerstvou rukolou a chlebem. 
Zeleninová příloha k masu

Orestujete nakrájené hlávkové zelí do měkka, slaninu orestujete slaninu, přidáte cibuli a prolisovaný česnek. Tuto směs jednoduše restujete, dokud nebude všechno hotové a máte hotovo. 

Místo slaniny můžete použít svou oblíbenou klobásu, a nebo přílohu udělat čistě vegetariánskou a použít brambory. V každém případě nezapomeňte na česnek a cibuli,



 
Dušené papriky s kečupem - podobné jako naše lečo

Osmažit cibuli + česnek pak přidat papriky tři barvy sůl , pepř, přiklopit pokličkou podusit na 15 minut až papriky zesklovatí. Pak přidat kečup  a nechat 15 minut pod pokličkou. 

Plněné papriky- studené  plněné ochuceným sýrem

Plněné papriky syrovou pomazánkou. Půl másla 2 trojúhelníčky měkkého sýru, hořčice 1 lžička, sůl, pepř. Ušleháme. Pak přidáme 1 uvařené nastrouhané vejce,5 dkg nakrájený šunky, menší cibulku. Naplníme papriky a dáme do ledničky ztuhnout. Krájíme na kolečka a dáme na rozkrájeny rohlík.



Vitamínový salát obsahuje tyto složky: čerstvé okurky, zelí, mrkev, jablka, červená cibule, citronová šťáva, koření.

1/3 zelí. Sůl a třtinový cukr. 1 mrkev. 1 čerstvá okurka. 1 velké červené jablko. 1 červená cibule. 1 citron (šťáva). 50 ml olivového oleje. 20 gramů medu. 1 lžička hořčice.