středa 2. srpna 2023

Zelenina - Dušené kysané zelí + HALUŠKY SE ZELÍM + Kapustový karbanátek

Dušené kysané zelí

Cibuli nakrájíme najemno a v hrnci ji orestujeme buď na másle nebo na sádle. Po osmažení dozlatova přidáme zelí, (pokud je zelí hodně kyselé, tak jej propláchneme studenou vodou) okmínujeme, podlijeme trochou vody a necháme dusit, cca 20 minut.
Poté přidáme najemno nastrouhané brambory a necháme ještě společně provařit cca 5 minut. Podle potřeby osolíme, dochutíme cukrem okyselíme šťávou se zelí nebo octem. Já přikápnu trochu maggi koření.

Květák pečený v troubě obalovaný v pikantním těstíčku


1 ksstředně velký květák
papír na pečení
olej
Na obalení:
2 ksvejce
cca 6 lžichladké mouky
1/2 lžičkyuzené sladké papriky
1/4 lžičkysušeného česneku
1/4 lžičkychilli koření
mléko
sůl
strouhanka dle potřeby

Postup:
  1. Květák rozdělíme na menší růžičky, ty opláchneme pod studenou tekoucí vodou, necháme důkladně okapat a oschnout
  2. Připravíme si těstíčko; vejce rozšleháme s mlékem, uzenou paprikou, česnekem a chilli, mírně osolíme
  3. Růžičky květáku obalíme v mouce, pak v připraveném těstíčku, nakonec ve strouhance, obalené růžičky klademe na plech vyložený papírem na pečení a potřený olejem
  4. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C tak 30 až 40 minut, nejméně jednou květák obrátíme, aby se opekl, pěkně dozlatova, ze všech stran.
Doporučení:

Do strouhanky lze ještě zamíchat nastrouhaný tvrdý sýr, pečený květák tak dostane další chuťový rozměr.

     Bílé hlávkové zelí dušené

2 dkgcukr
1 špetkasůl
50 mlocet
5 dkgcibule
10 dkgsádlo
1 špetkamletý kmín
2 dkghladká mouka
1 kgbílé hlávkové zelí
2 dlvoda nebo vývar

Hlávku zelí zbavíme horních listů a rozčtvrtíme. Košťál vykrojíme a zelí nakrouháme na jemné nudličky. Cibuli očistíme a nakrájíme na drobno. Nakrájené zelí podlijeme vodou nebo vývarem a bez pokličky za občasného míchání dusíme do poloměkka. V jiném kastrole na sádle lehce osmahneme cibuli, přidáme podušené zelí, kmín, sůl, zaprášíme moukou a dodusíme. Nakonec zelí ochutíme cukrem a octem. Podáváme jako přílohu k pečeným masům.
  • HALUŠKY SE ZELÍM A KŘUPAVOU SLANINOU

  • Olivový olej nebo sádlo
    2 cibule
    1 PL celého kmínu
    sůl
    pepř
    1 kg kysaného zelí
    200 g slaniny
    200 g brambor
    2 vejce
    200 g hladké mouky
    200 g polohrubé mouky
    1 svazek lahůdkové cibulky

    Zelí
    nakrájíme na menší části a přendáme do mísy. Ze slaniny odkrojíme kůži a nakrájíme ji na malé kousky. Přendáme do hrnce s rozpáleným olejem a restujeme dozlatova, dokud nebude slanina křupavá. Zelí přidáme k orestované cibuli, podlijeme vodou, osolíme a opepříme. Promícháme, zakryjeme pokličkou a dusíme přibližně půl hodiny.
    Halušky
    Do mísy najemno nastrouháme brambory, přidáme vejce, obě mouky, trochu soli a těsto promícháme. Do osolené vroucí vody pomocí sítka na halušky protlačíme těsto. Důkladně promícháme, aby se halušky nelepily a vaříme přibližně 2 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Uvařené scedíme, propláchneme a přidáme k zelí.

    Halušky se zelí
    m servírujeme posypané kousky slaniny a nadrobno nakrájenou lahůdkovou cibulkou.
      Špenát 500 g špenát mražený 70 g cibule 10 g hladká mouka 100 ml mléko 1 ks vejce 20 g česnek 5 g sůl 3 g pepř

        Palačinky plněné špenátem a nivou 


        Na těsto na palačinky si připravíme 500 ml polotučného mléka, 280 g hladké mouky,
        2 vetší vejce a špetku soli. Na smažení palačinek si připravíme trochu rostlinného oleje.

        Na špenátovou náplň budeme potřebovat 350 g špenátu, 2 - 3 jarní cibulky,
        3 stroužky česneku, 100 g nivy, 2 lžíce parmazánu, sůl a pepř.

        Na pánvi rozehřejeme asi lžíci oleje. Vsypeme cibuli a osmahneme dozlatova. Přidáme česnek, necháme krátce rozvonět a přidáme špenát.
        Špenát ochutíme solí, pepřem a na závěr vmícháme nastrouhanou nivu, kterou necháme jen krátce prohřát a roztavit.

        Špenátovou náplň můžeme ještě doladit lžící parmazánu. Solíme opatrně, sýry jsou dost slané.
        Palačinky potřeme náplní a opatrně zavineme.

        Lečo
        500g rajčátek,1 velká cibule,olej,5 bílých paprik,sůl,podravku,30 dkg točeného salámu,4 vejce

        Postup přípravy
        Cibuli si nadrobno nakrájíme a necháme zpěnit na oleji. Papriky si očistíme vykrojíme jadřinec a nakrájíme na nudličky, dáme na cibuli a dusíme.
        Spaříme rajčata, aby nám šla dobře sloupnout. Pak je nakrájíme na kostičky a přidáme k paprikám, osolíme a přidáme na vylepšení chuti 1 lžíci Podravky.
        Dusíme pod pokličkou do měkka, jeli třeba podlijeme vodou. Ke konci dušení přidáme oloupaný a na kostičky nakrájený točený salám .V misce si rozšleháme vejce a lečo s nimi zahustíme.

        Grilovaná zelenina

        Zeleninu si předem připravíme nakrájenou na větší kostky. Nebát se a nechat skutečně větší kusy, protože na ohebné grilovací jehle se pohodlně grilují. Žampiony můžeme napíchnou celé, pokud odpovídají velikosti cca ping pong míčku. Na ohebnou grilovací jehlu, kterou můžeme mít položenou pohodlně v misce střídavě napíchneme všechny ingredience do 3/4. Grilovací zeleninovou směs rozmícháme v olivovém oleji a jednoduše potřeme přichystaný špíz ze všech stran. Nyní provlečeme jehlu grilovacího drátu skrz očko z druhé strany a jako náhrdelník položíme na rozpálený gril. Grilujeme z obou stran cca 10 minut a podáváme s čerstvou rukolou a chlebem.