úterý 16. září 2025

Vybrané nejlepší recepty - seznam, videa / Tacos, Fajatas

70 tis. videí !!!

Kuřecí fajitas v tortille


Kuřecí fajitas


Tacos

 Re: Takos

1. Kuřecí maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na nudličky, pak zakápneme sójovou omáčkou a olejem 
2. Okořeníme mletým pepřem, červenou paprikou (chilli) a solí 
3. Maso necháme nejlépe přes noc marinovat

Placky
4. Mouku promícháme se solí a přidáme změklé sádlo
5. Těsto zpracováváme opatrně, pomalu přiléváme teplou vodu 
6. Jemné a pružné těsto necháme odležet zabalené v mokré utěrce 
7. Z kousků těsta (3 lžíce) vyválíme kulatou placku, tu poprášíme hladkou moukou (aby se nám jednotlivé placky nepřilepily) a zakryjeme utěrkou, postup opakujeme, až zpracujeme všechno těsto 
8. Na nepřilnavé pánvi jednotlivé placky upečeme z obou stran dozlatova (15 sekund z každé strany), placky uchováme v teple

Náplň
9. Na pánvi na rozpáleném oleji marinované kuřecí kousky ze všech stran orestujeme a poté promícháme s omytou, na plátky pokrájenou zeleninou
10. Směs plníme do salsou pomazaných tortill 
11. Ihned podáváme.


Kuřecí maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na nudličky a naložíme ho do směsi koření, kterou si vybereme podle vaší chuti, a oleje. Maso necháme přes noc marinovat. Na pánvi na rozpáleném oleji maso ze všech stran osmahneme a poté plníme do tacos Shell. To jsou zahnuté kukuřičné tortilly ve tvaru U a my je předehřejeme v troubě nebo v mikrovlnce. Prohřáté taštičky posypeme strouhaným sýrem a dochutíme nakrájeným salátem, avokádem nebo kysanou smetanou a salsou.

Ostatní

OlejNaN -
SůlNaN -
Kysaná smetanaNaN -
AvokádoNaN -
ČedarNaN -
Maso kuřecí600 g
KořeníNaN -
Salát listovýNaN -
Tacos shell12 ks
SalsaNaN 

Tacos je tradiční mexické jídlo. Jedná se o malou tortillu (průměr okolo 10 cm), která je naplněna směsí, jejíž obsah se může lišit recept od receptu. Některá data mohou pocházet z datové položky. Tortilly se používají pšeničné nebo kukuřičné, mohou být měkké nebo tvrdé (fritované).

Maso:

Salsa:

Omáčka:

Na dokončení:

Postup přípravy:

  1. Nejprve naložte maso. Prsa očistěte a nakrájejte na větší proužky (čtyři proužky z jednoho prsa). Ve větší misce promíchejte všechny sypké suroviny, tedy mouku, papriku, kmín, cibuli, česnek, sůl a pepř.
  2. Následně přidejte jogurt, srirachu a vejce a vše umíchejte do hladké konzistence. Do směsi vložte maso, dobře ho marinádou obalte a nechte chvíli v lednici uležet. Nyní připravte zeleninovou salsu.
  3. Kukuřici sceďte a na pánvi ji lehce orestujte. Pak ji dejte do misky. Přidejte na menší kostky nakrájené avokádo. Rajčata přepulte, vyndejte jim jadřinec a „kůru“ nakrájejte na malé kostičky. Cibuli nakrájejte najemno. Petrželku nasekejte. Česnek prolisujte.
  4. Vše vložte do misky, promíchejte a nakonec přilijte šťávu z limety a olivový olej. Opět promíchejte. V menší misce promíchejte majonézu s jogurtem. Přidejte petrželku, limetovou šťávu, pepř a sůl. Opět promíchejte.
  5. Zelí nakrouhejte, chilli nakrájejte na kolečka. Maso vyndejte z lednice a obalte ho v jemně mletých cornflakes. Následně tyto stripsy osmažte v menším rendlíku v rozpáleném oleji (trvá to zhruba 6 minut).
  6. Přichází čas pokrm složit. Do středu tortilly položte část krouhaného zelí a strips, posypte je salsou a polijte omáčkou. Přidejte chilli, koriandr a můžete podávat.
Hovězí tmavá guláš.

4–6 kusů kuřete (stehna nebo paličky, s kůží a kostí)
2 lžíce oleje na vaření
1 cibule, nakrájená na kostičky
2 stroužky česneku, mleté
1 paprika, nakrájená na kostičky
1 rajče, nakrájené na kolečka
1 mrkev, nakrájená na kolečka
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce hnědého cukru
1 lžička sušeného tymiánu
1/2 lžičky mletého zázvoru
1 paprika Scotch Bonnet (volitelně pro pálivost)
2 hrnky kuřecího vývaru
Sůl a pepř dle chuti
1 lžíce bílého octa (volitelně)