pondělí 17. října 2022

Koblížky kynuté, tvarohové a jogurtové

 

Rychlé šišky z jogurtu

500 g polohrubé mouky
225 g bílého jogurtu
1-2 vejce
70 g cukru
1 prášek do pečiva
rum
POSTUP
Ze všech surovin vypracujte v míse těsto. Nechte ho na teplém místě odpočinout pod utěrkou 30 minut. Dobu odpočinutí nezkracujte.
Potom z těsta rozválejte hrubší plát. Z něho vykrájejte obdélníky. V každém obdélníku udělejte do středu řez.

Potom už jen vložte do rozpáleného oleje a smažte z obou stran dozlatova po vyjmutí ocukrujte.



Nadýchané domácí donuty bez smažení

250 g hladké mouky + do kvásku
1 vejce
50 ml vlažného mléka
50 g cukru krupice + do kvásku
1 lžíce rumu
1 velká lžíce bílého jogurtu
50 ml oleje
20 g čerstvého droždí
špetka soli

Postup

Do misky rozdrobíme droždí, přisypeme lžičku krystalového cukru, nalijeme mléko a promícháme. Přidáme lžičku mouky a opět promícháme. Směs zasypeme další lžičkou mouky a necháme vzejít kvásek.
Do mísy nasypeme mouku a cukr. Uděláme uprostřed důlek do kterého přidáme vejce, rum, olej, jogurt, sůl a kvásek.
Celé těsto hněteme hnětacím hákem, ale jde to i ručně. Těsto by na konci nemělo lepit. 
Klidně průběžně dosypávejte mouku.
Hotové těsto přendejte do čisté mísy vysypané moukou.
Těsto dáme kynout na cca 45 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto rozválíme. Vykrojíme z něj kolečka požadované velikosti 
(já je dělám skleničkou). Uvnitř koleček vykrojíme menší kolečko jako střed donutu. (třeba víčkem od láhve)
Vykrájené donuty necháme ještě několik minut kynout.
Donuty smažíme v rozehřátém oleji dozlatova. Dejte pozor, ať není olej rozpálený až příliš. Donuty by vevnitř zůstaly syrové. Po dosmažení je okapeme od přebytečného oleje.
Dozdobíme je čokoládou, polevou, nebo skořicovým cukrem.

Kobližky kynuté  



50 dkg polohrubé mouky
3 dkg cukru
3 dkg másla
cca 250 ml mléka
3 dkg droždí
3 žloutky
3 lžíce rumu - rum se dává, aby se při smažení do těsta nenasákl olej
sůl
olej na smažení
moučkový cukr na obalení

Do menšího hrnce nalejeme 2 dcl mléka, 1 lžičku cukru krystalu a zahřejeme tak, aby mléko bylo vlažné. Do mléka rozdrobíme kvasnice a necháme vyjít. Do mísy nasypeme mouku, přidáme žloutky, cukr, máslo, rum, sůl dle chuti a nakonec kvásek. Pořádně zpracováváme těsto a podle potřeby přidáváme vlažné mléko.

Z vykynutého těsta na pomoučněném vále vyválíme cca 1 cm vysoký plát. Na jedné polovině plátu si hrnečkem naznačíme kolečka, ale nevykrajujeme je. Do středu každého kolečka dáme lžičku marmelády smíchanou s vanilkovým cukrem a rumem, překryjeme druhou polovinou plátu a v místech vyboulení vykrojíme hrnečkem kolečka.
Takto připravené koblihy přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout. Koblihy smažíme ve vyšší vrstvě sádla (oleje) na mírnějším ohni po obou stranách dozlatova

Tip k receptu

Povidla můžeme nahradit marmeládou dle výběru.
Aby nám marmeláda z koblihů nevytekla, posypeme ji lžičkou strouhanky nebo nasekaných oříšků.
Aby koblihy nebyly příliš mastné, přidáme při smažení do tuku oloupaný a na kolečka nakrájený brambor, který mastnotu z větší části pohltí.

.

Rychlé tvarohové kobližky

Potřebujete
1 tvaroh ve vaničce • 2 vejce • 1 lžíci rumu • 250 g polohrubé mouky • 1 lžíci cukru • špetku soli • 1 prášek do pečiva • citronovou kůru • mléko • olej na smažení

Na obalení:
moučkový cukr • vanilkový cukr • mletou skořici

Postup:
Všechny ingredience smícháme dobře dohromady a necháme ještě asi půl hodinky stát. 
Koblížky budou potom nadýchanější. Těsto vykrajujeme lžící, posypeme si je moukou a vytvarujeme na placičku vysokou cca 1 cm. Pokládáme na posypaný talíř.
Takhle připravené koblížky (zatím to jsou vlastně placičky) vkládáme do rozpáleného oleje 
( musí ho být hodně, aby v něm plavaly) a pečeme z obou stran dozlatova.
Hotové pocukrujeme moučkovým cukrem.


Koblížky se zakysané smetany
2 vejce
3 lžíce cukr krupice + vanilkový cukr
4 lžíce zakysané smetany
2 hrnky hladké mouky + špetka soli
1/2 lžičky sody bikarbony
1 lžíci rumu
Ušleháme vejce s cukrem s vanilkovým., smetanu, rum a nakonec sypké přísady (mouka,sůl,soda).
Zpracujeme na vále a tvoříme šišky,které smažíme.Nakonec obalíme v moučkovém cukru.