sobota 15. října 2022

Vánočka kynutá Jak na to....Tvarohová vánočka


Vánočka z videa
350 g hladké mouky
150 ml mléka
70 g rozpuštěného vlažného másla
70 g cukru krupice
30 g rozinek
30 g plátkovaných mandlí
20 g čerstvého droždí
1 vejce
1 lžíce vanilkového extraktu (nebo cukru)
1 lžička citronové kůry
vejce na potření
sůl 

   


Vánočka z devíti prameny








Tvarohová vánočka
500 g Hladká mouka (případně více, uvidíte podle konzistence těsta)
200 ml šlehačka
250 g jemný tvarohu
3 ks Žloutků z vajec
4 PL krystalového cukru
2 lžičky soli
1 balíček sušené droždí (7g)
1 hrst rozinek
1 ks strouhaná citrónová kůra
100 g rozpuštěné čerstvé máslo
1 ks Vajíčko na potření
1 hrst nasekaných mandlí

Mouku prosejeme do větší mísy přidáme droždí, cukr, sůl, žloutky, tvaroh, rozinky, nasekané mandle, rozpustné máslo, smetanu Vypracujeme hladké těsto které dáme na teplé místo vykynutí. 
Až těsto zdvojnásobí objem přeložíme na pomoučenou pracovní desku rozdělíme na čtyři stejné části..
Upleteme vánočku. Plech vymažeme máslem přendáme vánočku necháme 15 odpočinout, 
potřeme rozšlehaným vejcem. Troubu předehřejeme na 190 stupňů pečeme 35-40 do zlatova.