Vánočka z videa
350 g hladké mouky
150 ml mléka
70 g rozpuštěného vlažného másla
70 g cukru krupice
30 g rozinek
30 g plátkovaných mandlí
20 g čerstvého droždí
1 vejce
1 lžíce vanilkového extraktu (nebo cukru)
1 lžička citronové kůry
vejce na potření
sůl
150 ml mléka
70 g rozpuštěného vlažného másla
70 g cukru krupice
30 g rozinek
30 g plátkovaných mandlí
20 g čerstvého droždí
1 vejce
1 lžíce vanilkového extraktu (nebo cukru)
1 lžička citronové kůry
vejce na potření
sůl
Vánočka z devíti prameny
Vánočka
1/2 kg polohrubé mouky125 g másla
100 g kr. cukru
42 g droždí
25 g rozinek
25 g mandlových lupínků
2 ks žloutky
1 ks vejce na potírání
2,5 dcl mléka
1/2 lžičky soli
citronová kůra z 1 citronu
- Uděláme kvásek (droždí + mléko + trocha cukru).
- Vypracujeme těsto, které necháme nakynout cca 1,5 hod.
- Vykynuté těsto položíme na pomoučený vál, rozdělíme na 9 stejných kousků.
- Postup
- Máslo necháme rozpustit. Mléko ohřejeme, aby bylo jen mírně teplé.
Do mísy nasypeme obě mouky. V mouce vyhloubíme důlek, rozdrobíme do něj droždí, posypeme je lžící cukru a zalejeme částí mléka. Počkáme, až droždí vzejde.
Přidáme celá vejce, rozpuštěné máslo, zbytek mléka, sůl, kůru a vypracujeme hladké husté těsto (nejlépe v robotu, ale jde to i v pekárně nebo ručně vařečkou).
Ke konci hnětení těsta přidáme rozinky.
Těsto necháme nakynout.
Nakynuté těsto rozdělíme na 2-4 stejné části, podle toho, kolik chceme vánoček.
Každou část rozdělíme na 9 stejných kousků a upleteme vánočky.
Na plechu necháme vánočky dokynout (asi půl hodiny). Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme posekanými ořechy.
Pečeme při 180°C 30-50 minut, záleží na velikosti vánoček (zkusíme špejlí). - Uděláme "válečky" a splétáme vánočku, nejprve ze 4, pak ze 3 a ze 2, které naskládáme
- Pečeme prvních 10 min na 210 stupňů se zapařením (1,5 dcl vody na spodek plechu),
- dalších 10 min na 190 stupňů a dopékáme na 170 stupňů cca 30-40 min.
Z těsta vytvoříme 5 silnějších a 2 slabší válečky cca 40-43 cm dlouhé. Silnější válečky cca 15 dkg, slabší cca 10 dkg. Napřed upleteme cop ze tří silnějších válečků, které dáme na pečící papír. Nezapomeneme hřbetem ruky udělat v těsté takovou kolébku, aby se tam dalo druhé patro copánků, které bude ze dvou větších kousků . Zase uděláme kolébku a položíme cop ze dvou kousků. Než budete na sebe dávat copy, můžete těsto pomazat bílkem, který to trochu spojí.
Připíchneme na stranách a v prostředku špejlemi a necháme ještě nakynout asi 20 – 30 minut.
Před pečením potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi.
Tvarohová vánočka
500 g Hladká mouka (případně více, uvidíte podle konzistence těsta)200 ml šlehačka
250 g jemný tvarohu
3 ks Žloutků z vajec
4 PL krystalového cukru
2 lžičky soli
1 balíček sušené droždí (7g)
1 hrst rozinek
1 ks strouhaná citrónová kůra
100 g rozpuštěné čerstvé máslo
1 ks Vajíčko na potření
1 hrst nasekaných mandlí
Mouku prosejeme do větší mísy přidáme droždí, cukr, sůl, žloutky, tvaroh, rozinky, nasekané mandle, rozpustné máslo, smetanu Vypracujeme hladké těsto které dáme na teplé místo vykynutí.
Až těsto zdvojnásobí objem přeložíme na pomoučenou pracovní desku rozdělíme na čtyři stejné části..
Upleteme vánočku. Plech vymažeme máslem přendáme vánočku necháme 15 odpočinout,
potřeme rozšlehaným vejcem. Troubu předehřejeme na 190 stupňů pečeme 35-40 do zlatova.