úterý 3. ledna 2023

Omáčky /ŽAMPIÓNOVÁ OMÁČKA S NIVOU, Plněné papriky v rajské omáčce, Krůtí omáčka z Ananasem

Okurková omáčka

3  lžíce másla
1  ks cibule
2  lžíce hladké mouky
0,5  l vývar
0,3  l mléko
1/2  lžičky cukru
1  lžička  láku z okurek
200  g nakládané okurky

Na dvou lžících másla osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a usmažíme žlutou jíšku. Zalijeme ji vývarem a mlékem, rozšleháme a za stálého míchání přivedeme k varu. 
Vaříme 20 minut.

Pak přidáme na menší kousky nakrájené okurky a chvíli společně povaříme.
Podle chuti dochutíme. Vhodné vylepšit omáčku šlehačkou nebo smetanou na vaření.

Výsledek obrázku pro Sýrová beÅ¡amelová omáčka Sýrová bešamelová omáčka s ananasem
 40g másla, 40g hladké mouky, sůl, ½ l mléka, 1 žloutek, 3-4 lžíce sladké smetany, 50g sýra, ananasový kompot
 (Dochutit šťávou z citronu nebo  ananasovou šťávou , hořčicí...)
 Připravíme základní bešamelovou omáčku, žloutek smícháme se smetanou a sýrem a pomalu zašleháme do základní omáčky. Jen prohřejeme, už nevaříme, aby se žloutek nesrazil. 
. Rajská omáčka 
2 PL sádla nebo oleje, 1 PL hladké mouky, ½ l vody, 5 pepře, 5 nové koření, 2 bobkový list,1 ks cibule,1 PL cukru, rajčatový protlak, sůl, 1 PL lžíci octa
Omáčka – WikipedieNa sádle nebo (oleji)  osmažíme cibuli dáme rajský protlak, cukr až se vše osmahne přidáme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku, kterou  zředíme studenou vodou a přidáme koření. Povaříme 30 minut. Do hotové omáčky přidáme na chuť kečup, vyjmeme koření, necháme trochu vychladnout a rozmixujeme. Podle chuti osolíme, osladíme a okyselíme.
Plněné papriky v rajské omáčce
800 g vepřové maso (plec),
1 ks větší cibule,
1 ČL sůl,
1/2 ČL černý pepř,
30 dg syrová rýže,
3 ks vajíčko,
1 dl mléko,
3 ks paprika,
2 ks bobkový list,
1 PL vepřové sádlo,
2 PL hladká mouka,
1400 g rajčatový protlak,
3 až 4 PL krystalový cukr,
1 ks knedlík

Koprová omáčka s brambory 
koprová omáčka s bramborem a vejcem z webu www.igurmet.cz
nové brambory 250 g
máslo 1 lžíce
hladká mouka 1 lžíce
mléko 250 ml
smetana na vaření 12% - 250 ml
kopr
citron 1/2 ks
cukr 1 lžička
ocet 1 lžíce
vejce 4 ks
sůl

Oloupané Ranné brambor, nakrájejte na kostičky, vložte je do hrnce s osolenou vodou.
Vařte doměkka asi 15 minut. Vodu nevylévejte.
Mezitím zahřejte v rendlíku máslo. Když začne pěnit a vonět, přimíchejte do něj mouku a pomalu ji osmahněte do světle žluta. Za stálého míchání přilévejte studené mléko a smetanu. Rozmíchejte dohladka a vařte na mírném ohni, aby omáčka ztratila moučnou chuť. Nalijte do uvařených brambor. Přidejte nasekaný kopr, ocet, citronovou šťávou a přislaďte. Do hotové omáčky v hodíte 1 vejce do ztracena.
K omáčce si uvaříme natvrdo vejce.

Houbová omáčka s rýží

2 lžíce másla
1 středně velká cibule
300 g hub, nejlépe hřibů
Výsledek obrázku pro Žampionová omáčka s vínem1 l masového vývaru
200 ml smetany ke šlehání
100 ml zakysané smetany
2 lžíce hladké mouky
sůl, kmín
 Na rozehřátém másle zesklovatíme cibulku, přidáme pokrájené houby a asi lžičku drceného kmínu. Vlijeme zhruba 100 ml vývaru, promícháme a přiklopíme.
Když houby pustí šťávu, přilijeme zbytek vývaru a za stálého míchání přidáme smetany, v nichž jsme si předem rozmíchali mouku. Vaříme dvacet minut.
 Na závěr omáčku osolíme, případně dochutíme pepřem, lžící octa. Podáváme s rýží .


Tvarůžkovo - houbová omáčka k masu

 100 g čerstvých hub podušených na sádle nebo oleji, 1 cibule nakrájená na jemno, máslo, 
asi 2 lžíce hladké mouky, 2 dcl mléka, 1 dcl smetany na vaření, 50 g Olomouckých tvarůžků

Houby podusíme na lžíci sádla asi 5 – 8 minut. Poté odložíme stranou. Na pánvi zpěníme na másle cibulku nakrájenou na jemno, přidáme lžíci hladké mouky, jíšku zpěníme, přidáme mléko a povaříme. Vložíme podušené houby. V této omáčce rozpustíme na kousky nakrájené Olomoucké tvarůžky, přidáme špetku soli a zjemníme smetanou. Dozdobit lze opečenou slaninou.



    thumbnail image 1
  • 1 kus cibule
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 100 gramů modrého sýra, např.Gorgonzola, Niva
  • 250 gramů žampiónů, čerstvých nebo sterilovaných
  • 500 gramů vody
  • 1 kus bujón (pro 0,5 l)
  • 0,25 čajové lžičky polévková dochucovací směs
  • 1 špetka bílý pepř, mletý
  • 0,25 čajových lžiček soli
  • 1 polévkové lžíce hladká mouka
  • 1 žloutek
Nalijte olej a lehce osmažte na jemno nakrájenou cibuli 
Přidejte sýr, očištěné žampióny
Přidejte všechny suroviny kromě smetany a vařte 12 min.
Nakonec přidejte smetanu a krátce promíchejte 
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
400 ml mléka nebo smetany
sůl
špetka nastrouhaného muškátového oříšku 

Přípravu bešamelové omáčky začnete tím, že máslo rozehřejeme a za stálého míchání přidáváme mouku. Mícháme asi minutu dokud jíška nepřestane pěnit
Do jíšky přidáváme studené mléko a metlou šleháme dohladka.
Bešamelovou omáčku vaříme 20 minut do zhoustnutí.
Nakonec bešamelovou omáčku osolíme a ochutíme muškátovým oříškem.

Sýrová omáčka na těstoviny se špenátem

Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody podle návodu na obalu. 

 Cibuli a česnek oloupeme, najemno pose­káme a zesklovatíme na rozehřátém oleji. 
Při­dáme špenát, zamícháme a 5 min, podusíme. 
 Rozmícháme vývar s kozím sýrem a smeta­nou, nalijeme na špenát a krátce ohřejeme. Omáčku podle chuti osolíme, opepříme a okořeníme.
 Těstoviny scedíme, necháme okapat a pro­mícháme s omáčkou ze špenátu a sýra. 

Křenová omáčka s uzeným nebo hovězím masem

Ustrouhejte dobře křen, dejte ho do hrnečku, k němu trochu hladké mouky, kousek  másla, trochu květu a oloupané ustrouhané či tlučené mandle, dobře to umíchejte, nechte vařit se smetanou a mlékem, dej do ní trochu cukru, sůl , zakloktej  křen a nech ho trochu povařit, potom ho vlij do omáčníku a dej ho na stůl. 

Poznámka: já jsem omáčku ještě po dovaření rozmixovala, aby byla hladká.

 Podáváme s knedlíkem a dle chuti buď s uzeným nebo vařeným hovězím.


Romadurová omáčka k pečenému masu


500 g bůčku
500 g vepřové pečeně
sůl
pepř
červená paprika (chilli)
kmín
voda
2 Romadury
200 ml sladké smetany
1 lžíce plnotučná hořčice
hladká mouka
pažitka
1 cibule
    • 2 ks krůtí maso (prsa)
    • sůl, pepř
    • 3 lžíce olej
    • 1 cibule
    • lžíce mouka (hladká)
    • 60 ml vývar (drůbeží)
    • 120 ml smetana
    • 1 lžička červené papriky
    • 1 PL hořčice plnotučná
    • 1 lžička šťávy z citronu
    • Maso osolíme a dáme na rozpálenou pánev s olejem a osmahnutou cibulkou, Přidáme červenou papriku, hořčici a dusíme do změknutí pár minut. Pak zalijeme smetanou, kde jsme rozmíchali mouku, dochutíme šťávou z citronu. pepřem a ještě provaříme.
    • Krůtí omáčka z Ananasem
    • Na podobný způsob dělám omáčku s ananasem, ale nedávám hořčici ani červenou papriku. Na zabarvení dáme kari. Omáčka je do žluta zbarvena.  Dochutíme šťávou z ananasu. Pokud je omáčka hodně sladká přidáme šťávu z citronu.