Okurková omáčka
3 lžíce másla
1 ks cibule
2 lžíce hladké mouky
0,5 l vývar
0,3 l mléko
1/2 lžičky cukru
1 lžička láku z okurek
200 g nakládané okurky
Na dvou lžících másla osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a usmažíme žlutou jíšku. Zalijeme ji vývarem a mlékem, rozšleháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme 20 minut.
Pak přidáme na menší kousky nakrájené okurky a chvíli společně povaříme.
Podle chuti dochutíme. Vhodné vylepšit omáčku šlehačkou nebo smetanou na vaření.
Těstoviny se sýrovou omáčkou
máslo 1 lžíce
hladká mouka 1 lžíce
mléko 250 ml
smetana na vaření 12% - 250 ml
kopr
citron 1/2 ks
cukr 1 lžička
ocet 1 lžíce
vejce 4 ks
sůl
Oloupané Ranné brambor, nakrájejte na kostičky, vložte je do hrnce s osolenou vodou.
Vařte doměkka asi 15 minut. Vodu nevylévejte.
Mezitím zahřejte v rendlíku máslo. Když začne pěnit a vonět, přimíchejte do něj mouku a pomalu ji osmahněte do světle žluta. Za stálého míchání přilévejte studené mléko a smetanu. Rozmíchejte dohladka a vařte na mírném ohni, aby omáčka ztratila moučnou chuť. Nalijte do uvařených brambor. Přidejte nasekaný kopr, ocet, citronovou šťávou a přislaďte. Do hotové omáčky v hodíte 1 vejce do ztracena.
K omáčce si uvaříme natvrdo vejce.
Houbová omáčka s rýží
1 středně velká cibule
300 g hub, nejlépe hřibů
1 l masového vývaru
200 ml smetany ke šlehání
100 ml zakysané smetany
2 lžíce hladké mouky
sůl, kmín
Na závěr omáčku osolíme, případně dochutíme pepřem, lžící octa. Podáváme s rýží .
asi 2 lžíce hladké mouky, 2 dcl mléka, 1 dcl smetany na vaření, 50 g Olomouckých tvarůžků
Houby podusíme na lžíci sádla asi 5 – 8 minut. Poté odložíme stranou. Na pánvi zpěníme na másle cibulku nakrájenou na jemno, přidáme lžíci hladké mouky, jíšku zpěníme, přidáme mléko a povaříme. Vložíme podušené houby. V této omáčce rozpustíme na kousky nakrájené Olomoucké tvarůžky, přidáme špetku soli a zjemníme smetanou. Dozdobit lze opečenou slaninou.
Kuřecí prsa s houbami ve smetanové omáčce
- 1 kus cibule
- 2 polévkové lžíce oleje
- 100 gramů modrého sýra, např.Gorgonzola, Niva
- 250 gramů žampiónů, čerstvých nebo sterilovaných
- 500 gramů vody
- 1 kus bujón (pro 0,5 l)
- 0,25 čajové lžičky polévková dochucovací směs
- 1 špetka bílý pepř, mletý
- 0,25 čajových lžiček soli
- 1 polévkové lžíce hladká mouka
- 1 žloutek
Přidejte všechny suroviny kromě smetany a vařte 12 min.
Nakonec přidejte smetanu a krátce promíchejte
Těstoviny s bešamelovou omáčkou a zeleninou
Bešamelová omáčka recept.1 lžíce hladké mouky
400 ml mléka nebo smetany
sůl
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
Do jíšky přidáváme studené mléko a metlou šleháme dohladka.
Bešamelovou omáčku vaříme 20 minut do zhoustnutí.
Nakonec bešamelovou omáčku osolíme a ochutíme muškátovým oříškem.
Cibuli a česnek oloupeme, najemno posekáme a zesklovatíme na rozehřátém oleji.
Přidáme špenát, zamícháme a 5 min, podusíme.
Rozmícháme vývar s kozím sýrem a smetanou, nalijeme na špenát a krátce ohřejeme. Omáčku podle chuti osolíme, opepříme a okořeníme.
Těstoviny scedíme, necháme okapat a promícháme s omáčkou ze špenátu a sýra.
Křenová omáčka s uzeným nebo hovězím masem
Ustrouhejte dobře křen, dejte ho do hrnečku, k němu trochu hladké mouky, kousek másla, trochu květu a oloupané ustrouhané či tlučené mandle, dobře to umíchejte, nechte vařit se smetanou a mlékem, dej do ní trochu cukru, sůl , zakloktej křen a nech ho trochu povařit, potom ho vlij do omáčníku a dej ho na stůl.
Poznámka: já jsem omáčku ještě po dovaření rozmixovala, aby byla hladká.
Podáváme s knedlíkem a dle chuti buď s uzeným nebo vařeným hovězím.
Romadurová omáčka k pečenému masu
500 g bůčku
500 g vepřové pečeně
sůl
pepř
červená paprika (chilli)
kmín
voda
2 Romadury
200 ml sladké smetany
1 lžíce plnotučná hořčice
hladká mouka
pažitka
1 cibule
- 2 ks krůtí maso (prsa)
- sůl, pepř
- 3 lžíce olej
- 1 cibule
- lžíce mouka (hladká)
- 60 ml vývar (drůbeží)
- 120 ml smetana
- 1 lžička červené papriky
- 1 PL hořčice plnotučná
- 1 lžička šťávy z citronu
- Maso osolíme a dáme na rozpálenou pánev s olejem a osmahnutou cibulkou, Přidáme červenou papriku, hořčici a dusíme do změknutí pár minut. Pak zalijeme smetanou, kde jsme rozmíchali mouku, dochutíme šťávou z citronu. pepřem a ještě provaříme.
- Krůtí omáčka z Ananasem
- Na podobný způsob dělám omáčku s ananasem, ale nedávám hořčici ani červenou papriku. Na zabarvení dáme kari. Omáčka je do žluta zbarvena. Dochutíme šťávou z ananasu. Pokud je omáčka hodně sladká přidáme šťávu z citronu.