čtvrtek 30. října 2025

Omáčky + Svíčková a knedlík houskový nekynutý + Česneková nebo křenová omáčka + Sýrová omáčka

Kynutý knedlík dělaný na páře
500 g polohrubé mouky
21 g čerstvého droždí (půl kostky)
1 lžička cukru
1 lžička soli
2 lžíce oleje
125 ml vlažného mléka
125 ml vlažné vody
1 vejce
Z droždí, vody, cukru a dvou lžíc mouky zaděláme kvásek, který necháme pod utěrkou pracovat. Z ostatních surovin, včetně kvásku vypracujeme těsto, které necháme kynout aspoň hodinu, mezitím ho 2x promícháme. Po vykynutí vytvoříme válečky (bochánky) a dalších 15 minut necháme pod utěrkou kynout. Děláme v páře 25 minut, po vytažení knedlíky propícháme špejlí, ať odejde pára a potřeme olejem, ať neokorají. Přeji všem pěknou sobotu 🌹.

Pórková omáčka.





Bratislavská vepřová plec


500g vepřové plece, 1 větší cibule, 30g rajčatový protlak, 40g hl. mouky, 200ml mléka, 100ml sladké 12% smetany na vaření ,1 mrkev, 100g celeru, 1 nakládanou okurku, 1 PL sterilizovaného hrášku, citronovou šťávu dle potřeby.

Postup: mrkev a celer uvaříme doměkka, po uvaření nakrájíme na kostičky, dáme stranou.
Oloupeme cibuli, nakrájíme nadrobno a na oleji osmahneme do světle růžova. Přidáme osolené maso, ze všech stran orestujeme, nesmíme spálit cibuli. Přidáme rajčatový protlak, promícháme, podlijeme vodou, nebo vývarem, dusíme doměkka, během dušení přidáváme vodu dle potřeby.
Když je maso měkké, vyjmeme a nakrájíme. Šťávu zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě, přidáme malé množství citronové šťávy a lehce povaříme. Během varu přidáme mléko a smetanu.
Omáčku procedíme, přidáme do ní uvařenou mrkev, celer, nakrájenou sterilizovanou okurku, hrášek, opět povaříme a dochutíme. 🌹🥰💖.

Okurková omáčka


3  lžíce másla
1  ks cibule
2  lžíce hladké mouky
0,5  l vývar
0,3  l mléko
1/2  lžičky cukru
1  lžička  láku z okurek
200  g nakládané okurky

Na dvou lžících másla osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a usmažíme žlutou jíšku. Zalijeme ji vývarem a mlékem, rozšleháme a za stálého míchání přivedeme k varu. 
Vaříme 20 minut.

Pak přidáme na menší kousky nakrájené okurky a chvíli společně povaříme.
Podle chuti dochutíme. Vhodné vylepšit omáčku šlehačkou nebo smetanou na vaření.

Výsledek obrázku pro Sýrová beÅ¡amelová omáčka Sýrová bešamelová omáčka s ananasem 2
 40g másla, 40g hladké mouky, sůl, ½ l mléka, 1 žloutek, 3-4 lžíce sladké smetany, 50g sýra, ananasový kompot
 (Dochutit šťávou z citronu nebo  ananasovou šťávou , hořčicí...)
 Připravíme základní bešamelovou omáčku, žloutek smícháme se smetanou a sýrem a pomalu zašleháme do základní omáčky. Jen prohřejeme, už nevaříme, aby se žloutek nesrazil. 

Rajská omáčka rychlá 1

2 PL sádla nebo oleje, 1 PL hladké mouky, ½ l vody, 5 pepře, 5 nové koření, 2 bobkový list,1 ks cibule,1 PL cukru, rajčatový protlak, sůl, 1 PL lžíci octa
Omáčka – WikipedieNa sádle nebo (oleji)  osmažíme cibuli dáme rajský protlak, cukr až se vše osmahne přidáme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku, kterou  zředíme studenou vodou a přidáme koření. Povaříme 30 minut. Do hotové omáčky přidáme na chuť kečup, vyjmeme koření, necháme trochu vychladnout a rozmixujeme. Podle chuti osolíme, osladíme a okyselíme.

Rajská omáčka s hovězím masem 2

Ingredience

Na omáčku

  •  
  •  
  •  
  •  





800 g vepřové maso (plec),
1 ks větší cibule,
1 ČL sůl,
1/2 ČL černý pepř,
30 dg syrová rýže,
3 ks vajíčko,
1 dl mléko,
3 ks paprika,
Omáčka:
2 ks bobkový list,
1 PL vepřové sádlo,
2 PL hladká mouka,
1400 g rajčatový protlak,
3 až 4 PL krystalový cukr

Do mísy dáme mleté hovězí a mleté vepřové maso – tato kombinace je nejlepší a vytvoří bezvadnou chuť. Přidáme na drobné kostičky nakrájenou cibuli a v prstech promnutou majoránku. Směs osolíme. Jakmile je rýže hotová, necháme ji vychladnout (rozprostřeme ji na talíř a dáme do chladu) a poté ji promícháme společně s masem.

Plníme papriky

Směsí plníme jednotlivé papriky a skládáme je do hrnce vedle sebe. Velmi pravděpodobně vám zbyde část masa, což vůbec nevadí. Navlhčenými dlaněmi s nich uděláme kuličky, které také přidáme k paprikám.

Rajská omáčka

K paprikám přidáme rajčatovou pastu – jemnou rajčatovou omáčku – a také vývar společně s kořenímnovým kořenímčerným pepřem a špetkou skořice. Dochutíme solí a trochou cukru na zjemnění rajčatové chuti. Takto necháme vařit pod pokličkou alespoň 30 – 40 minut.


Rajská s masovými koulemi a rýže🙂
Suroviny- 1 kg mleté, sůl, pepř, trochu sušeného oregana, malinko italského koření , 2-3 vejce, bobkový list, nové koření, strouhanka, cibule, rajčatový protlak, kečup sladký i trochu ostrého kečupu, cukr, olej, hl. mouka.
Postup- Nejprve uděláme kuličky, mleté maso okořeníme, přidáme vejce a strouhanku, dobře prohněteme a když se nám hmota dobře spojuje, děláme kuličky. Pokud se ještě lepí, přidáme strouhanku.
Na základ omáčky oloupeme a najemno nakrájíme cibuli a na tuku necháme do nazlátlé barvy opéct, přidáme 1 rajčatový protlak, trochu vody, zamícháme a pak vkládáme kuličky a zase podlijeme vodou a hlídáme, aby se kuličky nechytli ke dnu. Přidáme bobkový list 3-4 ks a nové koření cca 10 kuliček. Necháme povařit 15 min. Poté kuličky vyjmeme, do omáčky přidáme ještě trochu vody a necháme projít varem. Připravíme si hl. mouku s vodou na zahuštění a zahustíme. Na dochucení přidáme cukr, sůl a trochu kečupu. Opět necháme chviličku povařit. Pak scedíme přes síto a propasírujeme. Do omáčky vložíme masové kuličky a necháme ještě tak 5 min. povařit a pak už můžeme podávat.


Koprová omáčka s brambory 
koprová omáčka s bramborem a vejcem z webu www.igurmet.cz
nové brambory 250 g
máslo 1 lžíce
hladká mouka 1 lžíce
mléko 250 ml
smetana na vaření 12% - 250 ml
kopr
citron 1/2 ks
cukr 1 lžička
ocet 1 lžíce
vejce 4 ks
sůl

Oloupané Ranné brambor, nakrájejte na kostičky, vložte je do hrnce s osolenou vodou.
Vařte doměkka asi 15 minut. Vodu nevylévejte.
Mezitím zahřejte v rendlíku máslo. Když začne pěnit a vonět, přimíchejte do něj mouku a pomalu ji osmahněte do světle žluta. Za stálého míchání přilévejte studené mléko a smetanu. Rozmíchejte dohladka a vařte na mírném ohni, aby omáčka ztratila moučnou chuť. Nalijte do uvařených brambor. Přidejte nasekaný kopr, ocet, citronovou šťávou a přislaďte. Do hotové omáčky v hodíte 1 vejce do ztracena.
K omáčce si uvaříme natvrdo vejce.

Houbová omáčka s rýží

2 lžíce másla
1 středně velká cibule
300 g hub, nejlépe hřibů
Výsledek obrázku pro Žampionová omáčka s vínem1 l masového vývaru
200 ml smetany ke šlehání
100 ml zakysané smetany
2 lžíce hladké mouky
sůl, kmín
 Na rozehřátém másle zesklovatíme cibulku, přidáme pokrájené houby a asi lžičku drceného kmínu. Vlijeme zhruba 100 ml vývaru, promícháme a přiklopíme.
Když houby pustí šťávu, přilijeme zbytek vývaru a za stálého míchání přidáme smetany, v nichž jsme si předem rozmíchali mouku. Vaříme dvacet minut.
 Na závěr omáčku osolíme, případně dochutíme pepřem, lžící octa. Podáváme s rýží .


Tvarůžkovo - houbová omáčka k masu

 100 g čerstvých hub podušených na sádle nebo oleji, 1 cibule nakrájená na jemno, máslo, 
asi 2 lžíce hladké mouky, 2 dcl mléka, 1 dcl smetany na vaření, 50 g Olomouckých tvarůžků

Houby podusíme na lžíci sádla asi 5 – 8 minut. Poté odložíme stranou. Na pánvi zpěníme na másle cibulku nakrájenou na jemno, přidáme lžíci hladké mouky, jíšku zpěníme, přidáme mléko a povaříme. Vložíme podušené houby. V této omáčce rozpustíme na kousky nakrájené Olomoucké tvarůžky, přidáme špetku soli a zjemníme smetanou. Dozdobit lze opečenou slaninou.



    thumbnail image 1
  • 1 kus cibule
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 100 gramů modrého sýra, např.Gorgonzola, Niva
  • 250 gramů žampiónů, čerstvých nebo sterilovaných
  • 500 gramů vody
  • 1 kus bujón (pro 0,5 l)
  • 0,25 čajové lžičky polévková dochucovací směs
  • 1 špetka bílý pepř, mletý
  • 0,25 čajových lžiček soli
  • 1 polévkové lžíce hladká mouka
  • 1 žloutek
Nalijte olej a lehce osmažte na jemno nakrájenou cibuli 
Přidejte sýr, očištěné žampióny
Přidejte všechny suroviny kromě smetany a vařte 12 min.
Nakonec přidejte smetanu a krátce promíchejte 




200 g žampionů
6–7 lžící (1 lžíce) česneku
1 střední bílá/žlutá cibule (1 malá fialová cibule)
1 lžíce másla
1 hrnek kuřecího/zeleninového vývaru
1/3 hrnku smetany ke šlehání
1/3 hrnku parmazánu
1 lžíce sušeného oregana
svazek petrželky
sůl a pepř

1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
400 ml mléka nebo smetany
sůl
špetka nastrouhaného muškátového oříšku 

Přípravu bešamelové omáčky začnete tím, že máslo rozehřejeme a za stálého míchání přidáváme mouku. Mícháme asi minutu dokud jíška nepřestane pěnit
Do jíšky přidáváme studené mléko a metlou šleháme dohladka.
Bešamelovou omáčku vaříme 20 minut do zhoustnutí.
Nakonec bešamelovou omáčku osolíme a ochutíme muškátovým oříškem.

Sýrová omáčka na těstoviny se špenátem 3

Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody podle návodu na obalu. 

 Cibuli a česnek oloupeme, najemno pose­káme a zesklovatíme na rozehřátém oleji. 
Při­dáme špenát, zamícháme a 5 min, podusíme. 
 Rozmícháme vývar s kozím sýrem a smeta­nou, nalijeme na špenát a krátce ohřejeme. Omáčku podle chuti osolíme, opepříme a okořeníme.
 Těstoviny scedíme, necháme okapat a pro­mícháme s omáčkou ze špenátu a sýra. 

Křenová omáčka s uzeným nebo hovězím masem

Ustrouhejte dobře křen, dejte ho do hrnečku, k němu trochu hladké mouky, kousek  másla, trochu květu a oloupané ustrouhané či tlučené mandle, dobře to umíchejte, nechte vařit se smetanou a mlékem, dej do ní trochu cukru, sůl , zakloktej  křen a nech ho trochu povařit, potom ho vlij do omáčníku a dej ho na stůl. 

Poznámka: já jsem omáčku ještě po dovaření rozmixovala, aby byla hladká.

 Podáváme s knedlíkem a dle chuti buď s uzeným nebo vařeným hovězím.


Romadurová omáčka k pečenému masu


500 g bůčku
500 g vepřové pečeně
sůl
pepř
červená paprika (chilli)
kmín
voda
2 Romadúry
200 ml sladké smetany
1 lžíce plnotučná hořčice
hladká mouka
pažitka
1 cibule
    • 2 ks krůtí maso (prsa)
    • sůl, pepř
    • 3 lžíce olej
    • 1 cibule
    • lžíce mouka (hladká)
    • 60 ml vývar (drůbeží)
    • 120 ml smetana
    • 1 lžička červené papriky
    • 1 PL hořčice plnotučná
    • 1 lžička šťávy z citronu
    • Maso osolíme a dáme na rozpálenou pánev s olejem a osmahnutou cibulkou, Přidáme červenou papriku, hořčici a dusíme do změknutí pár minut. Pak zalijeme smetanou, kde jsme rozmíchali mouku, dochutíme šťávou z citronu. pepřem a ještě provaříme.
    • Krůtí omáčka z Ananasem
    • Na podobný způsob dělám omáčku s ananasem, ale nedávám hořčici ani červenou papriku. Na zabarvení dáme kari. Omáčka je do žluta zbarvena.  Dochutíme šťávou z ananasu. Pokud je omáčka hodně sladká přidáme šťávu z citronu. 

    • Svíčková omáčka

    • Svíčková na smetaně: 1000 g hovězí maso zadní 200 g mrkev/celer/petržel 120 g máslo 70 g hladká mouka 300 ml smetana 33% 200 ml mléko 30 g cukr 1 ks citrón 20 ml ocet 100 ml bíle víno 10 g sůl 10 ks nové koření 10 ks celý pepř 5 ks bobkový list 5 g tymián Houskové knedlíky: 1 ks vejce 300 g hrubá mouka 150 ml mléko 1/2 ks prášek do pečiva 1 ks rohlík 5 g sůl
    • Na 4 porce svíčkové si připravte: 800 g zadního hovězího, 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel ve stejném poměru), 1 cibuli, 50 g plnotučné hořčice, 2 lžíce cukru, 2 lžíce octa, 100 g oleje, kousek másla, 100 g uzené slaniny, 1 lžíci mouky (nebo podle potřeby), 250 ml smetany na šlehání 33%, 3 ks bobkového listu, 5 ks nového koření, 5 kuliček pepře, citronovu šťávu na dochucení, sůl a vývar.
    • Uzenou slaninu nakrájejte na hranolky.
    • Hovězí maso osolte ze všech stran a prošpikujte ho slaninou. 
    • Kořenovou zeleninu nastrouhejte nahrubo.
    • Na pánvi rozehřejte olej a kousek másla.
    • Do tuku vložte maso a opečte ho ze všech stran.
    • Maso odložte stranou do pekáčku.
    • Ve výpeku opečte zeleninu a nakrájenou cibuli.
    • Přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. 
    • Přidejte plnotučnou hořčici, ocet, pepř, nové koření a bobkové listy. Vše dobře promíchejte a vložte do pekáčku. 
    • Zalijte vroucím vývarem a přikryté poklicí pečte do změknutí masa (asi 1,5-2 hodiny). V polovině pečení můžete maso otočit. 
    • Po upečení vyndejte maso na talířek a odstraňte koření. 
    • Upečenou zeleninu dejte do mixeru a umixujte. 
    • Rozmixovanou směs vložte do kastrolu, prohřejte a podle potřeby můžete zahustit hladkou moukou rozkvedlanou v mléce. Pak ji provařte ještě 20 minut.
    • Přilijte smetanu a opět dobře promíchejte. 
    • Dochuťte citronovou šťávou a podle potřeby dosolte. 
    • Vypněte sporák a přidejte plátek másla a rozmíchejte ho v omáčce.
  1. Svíčková s karamelem

  2. Rozpálíme si hrnec, dáme trochu tuku a opečeme maso. Maso je 

    nakrájené na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme.

    Když je opečené, tak ho dáme pryč. Přidáme nakrájený špek a vyškvaříme.

    Když je špek dostatečně vyškvařený, tak přidáme nakrájenou cibuli, nové koření, bobkový list a celý pepř.

    Až cibule zhnědne, přidáme nakrájená jablka. Ta nám dají sladkost i kyselost zároveň.

    Jablka nám za chvíli změknou a lehce z karamelizovat. To je moment, kdy se přidává halali. 

    Jen lehce prohřejeme a přidáme maso i se šťávou. 

    Dolijeme vodou či vývarem. Vaříme do změknutí masa cca hodinku. 

    Pak vytáhneme maso, nové koření  a bobkový list. Přidáme zakysanou smetanu a celý to rozmixujeme tyčovým mixérem.

    Na závěr dochutíme citronem a nakládanýma brusinkami. 


    • Česneková nebo křenová  omáčka

      •  
      •  
      •  
      •  
      • Suroviny

        Knedlíky

        Připravte houbovou omáčku s houskovým knedlíkem podle návodného videoreceptu

      • Postup přípravy

        1. Cibuli nakrájejte najemno a na lžíci másla ji orestujte do sklovata. Přidejte houby do hrnce, krátce zarestujte, až houby lehce změknou a přilijte 3/4 l vody, vhoďte koření a osolte.
        2. Vařte 15 minut (pokud máte houby, které modrají, doporučuje se doba tepelné úpravy 25 minut).
        3. Mezitím připravte světlou jíšku a nechte vychladnout. Poté ji zašlehejte do omáčky a vařte asi 10 minut.
        4. Vlijte sladkou smetanu, v kysané rozmíchejte nejprve pár lžic horké omáčky, aby se vám nesrazila. Pak přidejte i ji.
        5. Knedlíky: 
        6. V misce smíchejte nejprve vejce s mlékem, mouku, prášek do pečiva a sůl.
        7. Rohlíky nakrájejte na kostky cca 1 x 1 cm a přidejte ke směsi. Důkladně promíchejte a nechte alespoň 15 minut odstát.
        8. Hrnky vymažte tukem a vysypte moukou, přebytečnou vyklepejte. Naplňte směsí do 3/4.
        9. Do širšího vyššího hrnce naskládejte hrnky, nalijte vodu do poloviny hrnků, poklici položte na rozloženou utěrku a rohy složte nahoru k uchu. Při vaření vám tak voda nebude stékat na knedlíky.
        10. Knedlíky vařte 25 až 30 minut, zkuste špejlí. Po uvaření je vyklopte z hrnků a nakrájejte jen tolik, kolik sníte, mají tendenci osychat. Zabalte zbytek do mikrotenového sáčku.
        11. Můžete je připravit i se sněhem z bílků – nejprve oddělte žloutky a sníh vmíchejte do směsi opatrně až před dáváním do hrnků.