sobota 11. dubna 2020

Velikonoční recepty - Happy Easter ♥♥♥Velikonoční mazanec + video ♥♥♥




 Velikonoční beránek - zajíček

  • 4 ks
    vejce - do bílku špetka  soli
  • 200 g
    cukr krupice
  • 14 dkg
    máslo
  • 1 lžička
    citronová kůra a šťáva
  • 1 ks
    kypřící prášek do pečiva
  • 250 ml
    šlehačky
  • 350 g
    polohrubá mouka
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Cukr utřeme s máslem a žloutky. Přidáme citronovou kůru, mléko, mouku s kypřícím práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Těsto lehce promícháme.
Formu na beránka vymažeme a vysypeme. Velikonočního beránka pečeme asi 45 minut na 180 °C.
v předehřáté troubě. Po upečení vyklopíme beránka z formy a necháme vychladnout.

Třeného velikonočního beránka zdobíme podle fantazie.


Velikonoční beránek z tvarohového těsta 


250 g másla
250 g cukru krupice
250 g tvarohu
250 g polohrubé mouky
3 ks vejce
půl pytlíku prášku do pečiva
50 g mleté ořechy
citronová kůra

Postup:
Máslo a tvaroh dobře utřeme s vejci a cukrem. Do směsi přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, ořechová jádra a citronovou kůru.
Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme moukou. Následně formu naplníme připraveným těstem a přiklopíme. Beránka pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut..

 Po vyjmutí z trouby beránka vyklopíme, bohatě pocukrujeme a ozdobíme mašlí.


♥♥♥Velikonoční mazanec♥♥♥

Vintage Easter Postcard by riptheskull, via Flickr
  • 50 g
    máslo doplnit olejem na 1 dl
  • 1/2 hrnku
    rozinky namočit do rumu
  • 2 lžíce
    cukru
  • 2 ks
    žloutky
  • 1 ks
    citronová kůra + šťáva
  • 2 hrnky
    hladké mouky 
  • 3/4 hrnku
    mléka
  • 1/2 kostky
    droždí
  • mandle nasekat do těsta + mandle na posypání
Rozinky namočíme stranou do rumu. Mléko ohřejeme, aby bylo teplejší, máslo rozpustíme a smícháme s olejem. Citron omyjeme, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme.
V troše mléka a 1 lžičce cukru rozdrobíme droždí, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Zatím dáme do velké mísy mouku, cukr, citronovou kůru, nasekáme mandle nadrobno a promícháme. Uděláme důlek a vlijeme do něj mléko, rozinky s rumem, vejce, sůl, citronovou šťávu a olej s máslem. Vlijeme vykynutý kvásek a vypracujeme hladké a vláčné těsto. Těsto necháme na teplém místě asi hodinu vykynout.
Pak těsto vyklopíme na vál, propracujeme a uděláme bochánek. Mazanec dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme znovu asi 30 minut kynout.
 Ke konci kynutí si předehřejeme troubu na 180 °C.
    Mazance potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a vložíme do trouby. Velikonoční mazance pečeme asi 35 - 45 minut.

Velikonoční nádivka s kopřivami

    • 500 g uzené vepřové krkovice
    • 8 rohlíků z předešlého dne
    • 8 vajec
    • 250 ml smetany na šlehání
    • 200 g lístků mladých kopřiv
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 4 stroužky česneku, drcené
    • 1 lžíce čerstvé majoránky
    • 1 svazek pažitky, nasekané
    • sůl a pepř
    • 1 lžíce muškátový oříšek 
    • 2 lžíce rozpuštěného másla 
    • máslo nebo sádlo na vymazání formy

1 Uzené maso uvařte ve vodě, nechte vychladnout a nakrájejte na kostičky. Rohlíky pokrájejte na středně velké kostky. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozmíchejte ve smetaně, z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

2 Rohlíky dejte do mísy, přilijte smetanu se žloutky a přidejte maso. Kopřivy důkladně operte, krátce spařte ve vroucí vodě, ihned propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat. Potom listy nasekejte na menší kousky a také přisypte do mísy.

3 Směs promíchejte a ochuďte cibulí, česnekem, čerstvou majoránkou , pažitkou, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Nakonec vmíchejte rozpuštěné máslo či sádlo
a vyšlehaný sníh.

4 Připravenou směs přesuňte do vymazané formy. Povrch uhlaďte a pečte při 180°C asi 50 minut. Hotovou nádivku vyklopte a nakrájejte na plátky.


Kopřivová velikonoční nádivka | Apetitonline.cz

Pečené velikonoční kuře se slaninou

2 rohlíky
2 vejce
1 cibule
100 ml mléka
150 g slaniny
hrst sekané petržele
1 hrst sekané mladé kopřivy nebo špenátu
muškátový oříšek
sůl a pepř

POSTUP :
Rohlíky nakrájíme na kostičky, vložíme do velké mísy a zalijeme mlékem
Cibuli a slaninu nakrájíme na jemno a osmahneme na másle. Když je směs opečená dozlatova, vložíme ji do mísy k rohlíkům.
Přidáváme vejce, na jemno nasekané čerstvé bylinky a dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Kuře opláchneme a naplníme připravenou nádivkou.
Z obou stran opepříme, dobře osolíme a dáme do pekáčku, na maso poklademe kousky másla, které můžeme opatrně vložit i pod kůži, kuře tak zůstane šťavnaté.
Pečeme v předehřáté troubě cca 1,5 až 2 hodiny na 180 °C.

Velikonoční kuře s nádivkou
deko Pelageya gif animation