sobota 27. září 2025

Záviny, štrůdly, koláče / Jablečné recepty + Karamelová omáčka

 Závin ze 100% tuku 

50 dkg hl. mouka
30 dkg 100% Omega - nastrouhat
12 PL vody studená
2 žloutky
špetka sůl
2 PL ocet
Dělám den předem, dám do lednice, zabalím .

5 ks jablek
1 vanilkový cukr
skořice
rozinky
nasekané ořechy
strouhanka
vejce na potření

Závin tvarohový
Těsto : 250g tvaroh kostka
250g máslo
250g hladké mouky
Zadělám těsto a nechám hodinu v lednici. Krásně se s ním pracuje a můžete z něho dělat cokoliv 👍.
Potřela vajíčkem a posypala mandlemi.
Peču na 200' asi 30minut 🙂


1.Štrůdl 😉


420 g hladké mouky, sůl, 2 žloutky, 2 PL octa, 10 PL studené vody, 1/2 másla a 1/2 sádla, jen změklé 
Udělat těsto (krásně se s ním pracuje), rozválet, potřít olejem, posypat strouhankou, poklademe jablíčky strouhanými na plátky, cukr, skořici, rozinky, ořechy, zarolovat jako roládu, trochu rozplácnout, nepotírat ničím, upéct do růžova, po upečení propíchat špejlí a horké  potřeme máslem s rumem a pocukrujeme.

  • 400 g hladké mouky (můžete také použít zdravější mouku, například celozrnnou)
  • 250 g másla (použijte například Héru – já jsem ji zkombinovala s obyčejným máslem, bude tak ještě lepší)
  • 2 vejce (do těsta a na potření)
  • 2 lžíce octa
  • 6 lžic vlažné vody

Pro náplň:

  • jablek (když jich máte více, můžete si také připravit např. jablečné lívance)
  • Cukr, vanilkový cukr (podle sladkosti jablek a vašeho vkusu)
  • Skořice (podle chuti – jako náhradu můžete použít také skořicový cukr)
  • Trochu škrobu (já jsem použila Zlatý klas, ale postačí vám například i vanilkový pudink)
  • Rozinky, ořechy (podle chuti – volitelné)






3. Rychlý jablečný závin

1/4 kg Héry
nastrouhaná jablka
2 žloutky
50 dkg hladké mouky
voda
2 lžíce octa
Na náplň
- 400 g jablek
- 4 hrsti strouhanky
- 100 g Héry máslové
- 2 hrsti rozinek
- 2 hrsti sekaných vlašských ořechů
- 1 vanilkový cukr
- cukr krystal podle chuti
- skořice
- 1 citron
vejce na potření

Jablka nakrájejte na jemné plátky, pokapat s šťávou z citronu, smíchejte s najemno nastrouhanými ořechy, rozinkami, skořicí, vanilkovým a krystalovým cukrem.
Strouhanku opražte dozlatova na másle a nechte vychladnout.

Příprava

Do 2 dcl sklenice dáme 2 žloutky, 2 lžíce octa a dolijeme vodou, aby byla sklenice plná.
Do mísy odvážíme mouku, přidáme tuk a přilijeme všechno z připravené sklenice. Zamícháme těsto, které potom přendáme na vál a propracujeme, až je hladké. 
Dáme do ledničky cca na 1 hodinu, nebo přiklopit kastrolem na 1 hodinu a nechat odpočívat.

Těsto rozdělíme na 6 dílů. Každý díl vyválíme, naplníme jablky pod které dáme osmaženou strouhanku. Nakonec zahneme rohy, aby jablka nevytékala a přehneme vrchní a spodní část přes sebe.

Takto upravené záviny pečeme po 3 kusech na plechu při 180 °C. Až zrůžoví, necháme je vychladnout, nakrájíme a pocukrujeme

Tažený jablečný závin mé babičky 

Suroviny:
2 hrnky hladké mouky
1 vejce 2 lžíce octa,
1 dl oleje, 1 dl vody, špetka soli - vše povařit ....
.....na vál vlažné s míchat s moukou a vajíčkem

Náplň:
1200 g kyselých jablek, 120 g cukru se skořicí, 250 g strouhanky, rozpuštěné máslo, nastrouhané ořechy 

Postup: 
Z těsta vypracujte bochánek, který přiklopíme teplým hrncem a necháme asi hodinu odpočívat 

Z těsta budou 2 záviny. 

Na tažení těsta potřebujete stůl na který rozprostřeme ubrus, který posypete moukou, položíme na něj těsto a rukama ho roztahujeme. 
 Nejprve táhnete těsto dlaněmi, poté vytahujte těsto na pracovní ploše, až získáte požadovanou velikost a tenkou tloušťku těsta. Těsto pokapete máslem a posypte strouhankou. Na strouhanku rozprostřete oloupaná a na malé kousky nakrájená jablíčka, která posypete cukrem se skořicí, nastrouhanými ořechy. (místo ořechů se může dát umletý mák)

Pomocí utěrky těsto zarolujeme, okraj pomažte máslem a slepte. Pomocí utěrky přeložte štrúdl na vymazaný plech nebo na pečící papír, potřete máslem. 
 Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 30 minut.

Štrůdl z listového těsta s drobenkou 

500 g listové těsto

Netradiční štrúdl s drobenkou uvnitřnáplň
5 ks jablek
1 ks hruška
strouhanka
1 lžička skořice
100 g ořechy/rozinky

drobenka
100 g hrubá mouka
100 g  másla
100 krupicový cukr
1 ks vanilkový cukr

na potření štrúdlu
1 ks vejce 
Z másla, mouky a všeho cukru zpracujeme drobenku. Na každé rozválené těsto nasypeme strouhanku, jablka a hrušky, obojí nastrouhané. Posypeme skořicí, drobenkou, ořechy/rozinky vše dle chutí. Zavineme štrúdly, potřeme vajíčkem. Posypte povrch zbytkem drobenky. Pečeme na 170 stupňů asi 30 minut

 Jablečný závin s kypřící prášek do pečiva

  • 2 ks vejce
  • nastrouhaná jablíčka
  • 500 g hladká mouka
  • 150 g cukr krupice
  • 150 g Héra
  • 2 lžíce mléko
  • 1 sáček vanilkový cukr
  • 1 sáček kypřící prášek do pečiva
  • Příprava

    Smícháme cukr a vejce, přidáme mléko, změklou Héru a prosetou mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme těsto (je podobné lineckému), které si rozdělíme na čtyři stejné díly.

    Díl těsta vyválíme na obdélník a plníme nastrouhanými jablíčky (dle chuti do nich přidáme cukr a skořici) a důkladně uzavřeme. Pečeme na vymazaném plechu při cca 180 st., jak začnou záviny růžovět, tak je potřeme rozpuštěným máslem.

  • Karamelová omáčka

  • Suroviny

    • 200 g cukru krupice
    • velká špetka soli (lze vynechat)
    • 90 ml vody
    • 200 ml smetany na šlehání

    Postup

    1. Cukr nasypte do středně velkého hrnce. Bude vám to připadat nepoměrné, ale bublající karamel vyžaduje respekt a prostor, proto se nepokoušejte celou věc přivést na svět v malém kastrůlku, i když se zdá, že cukr by se do něj s přehledem vešel. Přidejte sůl a přilijte odměřenou vodu.
    2. Cukr s vodou začněte zahřívat na téměř plný výkon plotýnky. Nebojte se občas promíchat, aby se cukr lépe rozpustil.
    3. Jakmile voda přijde k varu, můžete přestat míchat. Nechte vodu odpařovat, až obsah hrnce zhoustne zhruba na konzistenci medu, jen s průhlednou barvou.
    4. Pokračujte dál v zahřívání, až se dostanete do fáze, kdy cukr začne hnědnout. Nyní je třeba vystihnout ten krátký několikasekundový okamžik, kdy cukr ještě není příliš tmavý, aby chutnal hořce, ale už ani příliš světlý, aby chutnal jako pouhý cukr bez náznaku karamelu. Poznáte to snadno, karamel bude mít barvu liščí srsti a lehce se z něj začne kouřit. Může se stát, že cukr nezhnědne rovnoměrně všude, to však neřešte a řiďte se vizuálním průměrem toho, co vidíte v hrnci.
    5. Zrzavý karamel obezřetně a z přiměřené vzdálenosti zalijte smetanou a opět začněte míchat. Dál zahřívejte, nyní už můžete jen na střední výkon, nechte vše bublat, rozpouštět a houstnout.
    6. Zhruba po 3-5 minutách dostanete něco, co barevně odpovídá karamelkám a co je husté zhruba jako salko. V tu chvíli máte hotovo, odstavte karamelovou omáčku a přes cedník ji nalijte do vhodné skleničky, kterou po vychladnutí můžete uzavřít a uložit do lednice. Dávkujte dle chuti a pevnosti vůle.
  • Obrácený koláč s jablky

  • Na dno plechu dáme pečící papír. Na něj rovnoměrně posypeme cukrem. Na cukr naskládáme plátky oloupaných a jádřinců zbavených jablek, pokapaných citrónem. Můžeme ještě posypat kořením na štrůdl, skořicí a mletými ořechy.
     z vajec a cukru vyšleháme světlou pěnu.
    Do pěny všleháme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a vodu + olej. 
    Těsto vyklopíme na jablka a opatrně rozetřeme po celé ploše.
    Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 40 minut.

    Po upečení necháme koláč asi 10 minut vychladnout a překlopíme ho na tác.
    Necháme vychladnout, můžeme na vrch jablek dát zakysanou smetanu s cukrem a posypat skořicovým cukrem. Nebo 
    koláč zcela vychladlý navrstvíme na vrch vyšlehanou šlehačku se ztužovačem a vanilkou.

     RE:
    Jablka z karamelizuji s cukrem a pak naliji těsto.
    • 120 g cukru
    • 70 g másla
    • 120 g 30% smetany
    • Sůl – můžete vynechat

    Do silnostěnné rozehřáté pánve nasypte cukr a zahřívejte, dokud se nerozpustí. S cukrem nemíchejte, vytvořily by se hrudky. Pánví vždy jen prokružte a zatřeste.

    Do rozpuštěného, zkaramelizovaného cukru vmíchejte máslo.

    Když se rozpustí, zalijte horkou smetanou a míchejte na nižším plameni, dokud nebude karamel krásně hladký, bez kousků.

    Milujete slaný karamel? Na závěr ochuťte karamel lžičkou soli. Použijte nejlépe kvalitní vločkovou sůl, která dodá karamelu příjemně křupavou texturu.

    Krátce promíchejte a ihned přelijte karamel do připravené sklenice. Nenechávejte jej na pánvi zbytečně dlouho, horkem karamel ještě dojde a mohl by zhořknout.


  • jablka nakrájet na půl měsíčky a dát na uvařený karamel.
    2 PL lžíce
    krystalový cukr
    1 PL lžičky
    Máslo + 120 g smetany

    Těsto

    3 ks
    vejce
    1/4 hrnku cukru
    krystalový cukr
    1 bal.
    vanilkový cukr
    1/2 hrnku
    olej nebo rozpuštěné máslo
    1/2 hrnku
    mléko nebo voda
    2 hrnky
    polohrubá mouka
    1/2
    prášek do pečiva

    Krém

    250 ml
    smetana ke šlehání
    1 bal.
    vanilkový cukr
    1 bal.

    ztužovač

    Do mísy dáme hladkou mouku, krystalový cukr, vejce, vanilkový cukr, rozpuštěný tuk a mléko. Vypracujeme těsto a necháme odpočinout. Jablka nastrouháme, promícháme s cukrem, s uvařeným pudinkem a skořicí.

    Na vymazaný a moukou vysypaný plech dáme těsto, směs jablek a pečeme asi
    15-20 minut. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme práškový cukr a šleháme. Sníh dáme na koláč a dopečeme asi 5 minut. 
     

    .Štrůdl ze šlehačky

  • Táto fantastická štrúdla je zo šikovných rúk Jindřišky Šimůnkovej. Pečené jablká v plnke chutia o trošku inak ako strúhané. Suroviny Cesto 400g hladká múka 2 žĺtka 1 PL octu 1 Hera 1 šlahačková smotana Plnka Strúhanka vlašské orechy nasekané na drobno sušené hrozienka škorica cukor 7 jabĺk pokrájaných na plátky Postup Zmiešajte všetky suroviny na cesto a vypracujte hladké cesto. Kým

Jablečný koláč z křehkého těsta do dortové nebo koláčové formy. ( mřížkový)


Těsto
  • 320 g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 220 g másla
  • 5 lžic studené vody
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 3 ks jablek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • Na těsto prosejte do mísy mouku a přidejte cukr a sůl. Promíchejte metličkou a přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Konečky prstů rychle propracujte tak, aby se vytvořila směs s kousky másla podobná hrubé drobence.

    Přidejte ledovou vodu a rychle vypracujte hladké těsto (je důležité, aby máslo příliš nepovolilo). Až se všechny suroviny spojí, rozdělte těsto na dvě části – jednu o málo větší než druhou. Vytvarujte z nich ploché disky podobné hokejovým pukům (půjdou pak hezky rozválet), zabalte do fólie a nechte v lednici odležet alespoň 2 hodiny, ideálně do druhého dne.

Na druhý den vyválejte na lehce pomoučeném válu z většího kousku těsta kruh asi o 5 cm větší, než je koláčová forma (těsto často zvedejte a otáčejte, aby se nepřichytilo). Opatrně ho naviňte na váleček a rozprostřete nad formou. Pomocí prstů ho zarovnejte u okrajů a přebytky těsta odřízněte. Dno hustě propíchejte vidličkou a formu s těstem dejte chladit do lednice.

Předehřejte troubu na 200 °C. Jablka oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a odstraňte jádřince. Nakrájejte je na tenké plátky a v míse zlehka promíchejte s ostatními ingrediencemi na náplň. Hotovou náplň rozprostřete do koláčové formy tak, aby byla hromádka uprostřed o něco vyšší.


 Štrůdl s třešněmi




  • mouka – 40 dkg,
  • čerstvé droždí – 2 dkg,
  • vlažné mléko – 1 dl,
  • máslo (pokojové teploty) – 5 dkg,
  • cukr krystal – 5 dkg,
  • vaječné žloutky – 4 ks,
  • zakysaná smetana – 2-4 lžíce.

Na náplň:

  • mleté vlašské ořechy – 20 dkg,
  • citronová kůra – 1 citron,
  • moučkový cukr – 15 dkg,
  • vaječné bílky – 4 ks,
  • vypeckovaný třešňový kompot – 30 dkg.
Na těsto promíchejte droždí, špetku cukru a vlažné mléko. Nechte odležet, než se kvásek aktivuje. Mouku prosejte do velké mísy, smíchejte s cukrem, máslem, žloutky a droždím s mlékem. Nakonec přidejte tolik zakysané smetany, abyste získali homogenní těsto. Na chvíli ho odložte, než si připravíte náplň. Bílky vyšlehejte do pěny, přidejte moučkový cukr a znovu vyšlehejte. Přidejte ořechy, citronovou kůru a sceďte si třešně. Těsto rozdělte na tři stejné části a rozválejte do obdélníku.
Na kraj rozložte celé třešně do řady po obou stranách a srolujte je tak, aby uprostřed vznikla mezera. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a nezapomeňte mezi nimi nechat mezeru. Vše potřete rozšlehaným vejcem. Nakonec do mezery uprostřed každého koláče naneste ořechovou náplň. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte 13-14 minut. 




Závin ze zakysané smetany


  • 2 hrníčky hladké 
  • 10 dkg  másla
  • 1 vajíčko
  • 4 lžíce (kopcovité) zakysané  smetany
  • 1 lžička sody na pečení
Náplň:
  • 15 dkg mák
  • Cukr a skořice k oslazení

  1. Všechny přísady na těsto smícháme a vymícháme jednotné těsto. Podle potřeby přidáme smetanu nebo mouku.
  2. Rozválíme na obdélník. Polovinu těsta potřeme smetanou a polovinu rozšlehaným vejcem.
  3. Navrstvíme náplň a srolujeme. Potřeme zbylým vajíčkem a dáme péct. Při teplotě 180 stupňů pečeme 25 minut.

Jablečný koláč s krémem

Na těsto:

  • 3 vejce
  • 150 g krystalového cukru
  • 80 g másla
  • 180 ml mléka
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 jablka

Na krém:

  • 2 vejce
  • 75 g cukru
  • 23 g kukuřičného škrobu
  • 5 g vanilkového cukru
  • 375 ml mléka

1. Příprava těsta: Vejce vyšlehejte s cukrem na nadýchanou světlou hmotu. Přidejte rozpuštěné máslo a mléko a promíchejte. Přisypejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vyšlehejte hladké těsto. Nakonec přimíchejte na kostičky nakrájená jablka.

2. Příprava krému: Vejce utřete s cukrem, škrobem a vanilkovým cukrem. Rozmíchejte a přidejte mléko. Směs vařte na mírném ohni, dokud nezískáte hustý krém. Nechte krém vychladnout.

3. Sestavení a pečení koláče: Těsto nalijte do formy vyložené pečícím papírem. Na těsto navrstvěte krém v podobě mřížky. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30-35 minut.




🌹 štrůdl z tvarohového těsta 👍 350 g polohrubé mouky, 250 g tvarohu, 250 g zlata Hana, půl balíčku prášku do pečiva a jedno vajíčko na potření štrůdlu 🌹🍀🌹