pátek 13. června 2025

Záviny, štrůdly, koláče / Jablečné recepty + Obrácený koláč s jablky + štrůdl s třešněmi + Závin z zakysané smetany

 Závin ze 100% tuku 

50 dkg hl. mouka
30 dkg 100% Omega - nastrouhat
12 PL vody studená
2 žloutky
špetka sůl
2 PL ocet
Dělám den předem, dám do lednice, zabalím .

5 ks jablek
1 vanilkový cukr
skořice
rozinky
nasekané ořechy
strouhanka
vejce na potření

1.Štrůdl 😉

420 g hladké mouky, sůl, 2 žloutky, 2 PL octa, 10 PL studené vody, 1/2 másla a 1/2 sádla, jen změklé 
Udělat těsto (krásně se s ním pracuje), rozválet, potřít olejem, posypat strouhankou, poklademe jablíčky strouhanými na plátky, cukr, skořici, rozinky, ořechy, zarolovat jako roládu, trochu rozplácnout, nepotírat ničím, upéct do růžova, po upečení propíchat špejlí a horké  potřeme máslem s rumem a pocukrujeme.


  • 400 g hladké mouky (můžete také použít zdravější mouku, například celozrnnou)
  • 250 g másla (použijte například Heru – já jsem ji zkombinovala s obyčejným máslem, bude tak ještě lepší)
  • 2 vejce (do těsta a na potření)
  • 2 lžíce octa
  • 6 lžic vlažné vody

Pro náplň:

  • jablek (když jich máte více, můžete si také připravit např. jablečné lívance)
  • Cukr, vanilkový cukr (podle sladkosti jablek a vašeho vkusu)
  • Skořice (podle chuti – jako náhradu můžete použít také skořicový cukr)
  • Trochu škrobu (já jsem použila Zlatý klas, ale postačí vám například i vanilkový pudink)
  • Rozinky, ořechy (podle chuti – volitelné)






3. Rychlý jablečný závin

1/4 kg Héry
nastrouhaná jablka
2 žloutky
50 dkg hladké mouky
voda
2 lžíce octa
Na náplň
- 400 g jablek
- 4 hrsti strouhanky
- 100 g Héry máslové
- 2 hrsti rozinek
- 2 hrsti sekaných vlašských ořechů
- 1 vanilkový cukr
- cukr krystal podle chuti
- skořice
- 1 citron
vejce na potření

Jablka nakrájejte na jemné plátky, pokapat s šťávou z citronu, smíchejte s najemno nastrouhanými ořechy, rozinkami, skořicí, vanilkovým a krystalovým cukrem.
Strouhanku opražte dozlatova na másle a nechte vychladnout.

Příprava

Do 2 dcl sklenice dáme 2 žloutky, 2 lžíce octa a dolijeme vodou, aby byla sklenice plná.
Do mísy odvážíme mouku, přidáme tuk a přilijeme všechno z připravené sklenice. Zamícháme těsto, které potom přendáme na vál a propracujeme, až je hladké. 
Dáme do ledničky cca na 1 hodinu, nebo přiklopit kastrolem na 1 hodinu a nechat odpočívat.

Těsto rozdělíme na 6 dílů. Každý díl vyválíme, naplníme jablky pod které dáme osmaženou strouhanku. Nakonec zahneme rohy, aby jablka nevytékala a přehneme vrchní a spodní část přes sebe.

Takto upravené záviny pečeme po 3 kusech na plechu při 180 °C. Až zrůžoví, necháme je vychladnout, nakrájíme a pocukrujeme

Tažený jablečný závin mé babičky 

Suroviny:
2 hrnky hladké mouky
1 vejce 2 lžíce octa,
1 dl oleje, 1 dl vody, špetka soli - vše povařit ....
.....na vál vlažné s míchat s moukou a vajíčkem

Náplň:
1200 g kyselých jablek, 120 g cukru se skořicí, 250 g strouhanky, rozpuštěné máslo, nastrouhané ořechy 

Postup: 
Z těsta vypracujte bochánek, který přiklopíme teplým hrncem a necháme asi hodinu odpočívat 

Z těsta budou 2 záviny. 

Na tažení těsta potřebujete stůl na který rozprostřeme ubrus, který posypete moukou, položíme na něj těsto a rukama ho roztahujeme. 
 Nejprve táhnete těsto dlaněmi, poté vytahujte těsto na pracovní ploše, až získáte požadovanou velikost a tenkou tloušťku těsta. Těsto pokapete máslem a posypte strouhankou. Na strouhanku rozprostřete oloupaná a na malé kousky nakrájená jablíčka, která posypete cukrem se skořicí, nastrouhanými ořechy. (místo ořechů se může dát umletý mák)

Pomocí utěrky těsto zarolujeme, okraj pomažte máslem a slepte. Pomocí utěrky přeložte štrúdl na vymazaný plech nebo na pečící papír, potřete máslem. 
 Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 30 minut.

Štrůdl z listového těsta s drobenkou 

500 g listové těsto

Netradiční štrúdl s drobenkou uvnitřnáplň
5 ks jablek
1 ks hruška
strouhanka
1 lžička skořice
100 g ořechy/rozinky

drobenka
100 g hrubá mouka
100 g  másla
100 krupicový cukr
1 ks vanilkový cukr

na potření štrúdlu
1 ks vejce 
Z másla, mouky a všeho cukru zpracujeme drobenku. Na každé rozválené těsto nasypeme strouhanku, jablka a hrušky, obojí nastrouhané. Posypeme skořicí, drobenkou, ořechy/rozinky vše dle chutí. Zavineme štrúdly, potřeme vajíčkem. Posypte povrch zbytkem drobenky. Pečeme na 170 stupňů asi 30 minut

 Jablečný závin s kypřící prášek do pečiva

  • 2 ks vejce
  • nastrouhaná jablíčka
  • 500 g hladká mouka
  • 150 g cukr krupice
  • 150 g Héra
  • 2 lžíce mléko
  • 1 sáček vanilkový cukr
  • 1 sáček kypřící prášek do pečiva
  • Příprava

    Smícháme cukr a vejce, přidáme mléko, změklou Héru a prosetou mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme těsto (je podobné lineckému), které si rozdělíme na čtyři stejné díly.

    Díl těsta vyválíme na obdélník a plníme nastrouhanými jablíčky (dle chuti do nich přidáme cukr a skořici) a důkladně uzavřeme. Pečeme na vymazaném plechu při cca 180 st., jak začnou záviny růžovět, tak je potřeme rozpuštěným máslem.

  • Obrácený koláč s jablky

  • Na dno plechu dáme pečící papír. Na něj rovnoměrně posypeme cukrem. Na cukr naskládáme plátky oloupaných a jádřinců zbavených jablek, pokapaných citrónem. Můžeme ještě posypat kořením na štrůdl, skořicí a mletými ořechy.
    Z Héry (nebo másla), vajec a cukru vyšleháme světlou pěnu.
    Do pěny všleháme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Pokud je těsto příliš tuhé, můžeme přidat více mléka.
    Těsto vyklopíme na jablka a opatrně rozetřeme po celé ploše.
    Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 40 minut.
    Po upečení necháme koláč asi 10 minut vychladnout a překlopíme ho na tác.
    Necháme vychladnout, můžeme na vrch jablek dát zakysanou smetanu s cukrem a posypat skořicovým cukrem. Nebo 
    koláč zcela vychladlý navrstvíme na vrch vyšlehanou šlehačku se ztužovačem a vanilkou.
  • 2 kg
    jablko
    4 lžíce
    krystalový cukr
    2 lžičky
    skořice

    Těsto

    3 ks
    vejce
    300 ml
    krystalový cukr
    1 bal.
    vanilkový cukr
    150 ml
    olej nebo rozpuštěné máslo
    200 ml
    mléko
    500 ml
    polohrubá mouka
    1 bal.
    prášek do pečiva

    Krém

    500 ml
    smetana ke šlehání
    2 bal.
    vanilkový cukr
    1 bal.

    ztužovač

    Do mísy dáme hladkou mouku, krystalový cukr, vejce, vanilkový cukr, rozpuštěný tuk a mléko. Vypracujeme těsto a necháme odpočinout. Jablka nastrouháme, promícháme s cukrem, s uvařeným pudinkem a skořicí.

    Na vymazaný a moukou vysypaný plech dáme těsto, směs jablek a pečeme asi
    15-20 minut. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme práškový cukr a šleháme. Sníh dáme na koláč a dopečeme asi 5 minut. 
     

    .Štrůdl ze šlehačky
  • Táto fantastická štrúdla je zo šikovných rúk Jindřišky Šimůnkovej. Pečené jablká v plnke chutia o trošku inak ako strúhané. Suroviny Cesto 400g hladká múka 2 žĺtka 1 PL octu 1 Hera 1 šlahačková smotana Plnka Strúhanka vlašské orechy nasekané na drobno sušené hrozienka škorica cukor 7 jabĺk pokrájaných na plátky Postup Zmiešajte všetky suroviny na cesto a vypracujte hladké cesto. Kým

Jablečný koláč z křehkého těsta do dortové nebo koláčové formy. ( mřížkový)


Těsto
  • 320 g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 220 g másla
  • 5 lžic studené vody
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 3 ks jablek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • Na těsto prosejte do mísy mouku a přidejte cukr a sůl. Promíchejte metličkou a přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Konečky prstů rychle propracujte tak, aby se vytvořila směs s kousky másla podobná hrubé drobence.

    Přidejte ledovou vodu a rychle vypracujte hladké těsto (je důležité, aby máslo příliš nepovolilo). Až se všechny suroviny spojí, rozdělte těsto na dvě části – jednu o málo větší než druhou. Vytvarujte z nich ploché disky podobné hokejovým pukům (půjdou pak hezky rozválet), zabalte do fólie a nechte v lednici odležet alespoň 2 hodiny, ideálně do druhého dne.

Na druhý den vyválejte na lehce pomoučeném válu z většího kousku těsta kruh asi o 5 cm větší, než je koláčová forma (těsto často zvedejte a otáčejte, aby se nepřichytilo). Opatrně ho naviňte na váleček a rozprostřete nad formou. Pomocí prstů ho zarovnejte u okrajů a přebytky těsta odřízněte. Dno hustě propíchejte vidličkou a formu s těstem dejte chladit do lednice.

Předehřejte troubu na 200 °C. Jablka oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a odstraňte jádřince. Nakrájejte je na tenké plátky a v míse zlehka promíchejte s ostatními ingrediencemi na náplň. Hotovou náplň rozprostřete do koláčové formy tak, aby byla hromádka uprostřed o něco vyšší.


 Štrůdl s třešněmi




  • mouka – 40 dkg,
  • čerstvé droždí – 2 dkg,
  • vlažné mléko – 1 dl,
  • máslo (pokojové teploty) – 5 dkg,
  • cukr krystal – 5 dkg,
  • vaječné žloutky – 4 ks,
  • zakysaná smetana – 2-4 lžíce.

Na náplň:

  • mleté vlašské ořechy – 20 dkg,
  • citronová kůra – 1 citron,
  • moučkový cukr – 15 dkg,
  • vaječné bílky – 4 ks,
  • vypeckovaný třešňový kompot – 30 dkg.
Na těsto promíchejte droždí, špetku cukru a vlažné mléko. Nechte odležet, než se kvásek aktivuje. Mouku prosejte do velké mísy, smíchejte s cukrem, máslem, žloutky a droždím s mlékem. Nakonec přidejte tolik zakysané smetany, abyste získali homogenní těsto. Na chvíli ho odložte, než si připravíte náplň. Bílky vyšlehejte do pěny, přidejte moučkový cukr a znovu vyšlehejte. Přidejte ořechy, citronovou kůru a sceďte si třešně. Těsto rozdělte na tři stejné části a rozválejte do obdélníku.
Na kraj rozložte celé třešně do řady po obou stranách a srolujte je tak, aby uprostřed vznikla mezera. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a nezapomeňte mezi nimi nechat mezeru. Vše potřete rozšlehaným vejcem. Nakonec do mezery uprostřed každého koláče naneste ořechovou náplň. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte 13-14 minut. 




Závin ze zakysané smetany


  • 2 hrníčky hladké 
  • 10 dkg  másla
  • 1 vajíčko
  • 4 lžíce (kopcovité) zakysané  smetany
  • 1 lžička sody na pečení
Náplň:
  • 15 dkg mák
  • Cukr a skořice k oslazení

  1. Všechny přísady na těsto smícháme a vymícháme jednotné těsto. Podle potřeby přidáme smetanu nebo mouku.
  2. Rozválíme na obdélník. Polovinu těsta potřeme smetanou a polovinu rozšlehaným vejcem.
  3. Navrstvíme náplň a srolujeme. Potřeme zbylým vajíčkem a dáme péct. Při teplotě 180 stupňů pečeme 25 minut.