Závin ze 100% tuku

5 ks jablek
1 vanilkový cukr
skořice
rozinky
nasekané ořechy
strouhanka
vejce na potření
 .
.
1.Štrůdl 😉
- 400 g hladké mouky (můžete také použít zdravější mouku, například celozrnnou)
- 250 g másla (použijte například Héru – já jsem ji zkombinovala s obyčejným máslem, bude tak ještě lepší)
- 2 vejce (do těsta a na potření)
- 2 lžíce octa
- 6 lžic vlažné vody
Pro náplň:
- 8 jablek (když jich máte více, můžete si také připravit např. jablečné lívance)
- Cukr, vanilkový cukr (podle sladkosti jablek a vašeho vkusu)
- Skořice (podle chuti – jako náhradu můžete použít také skořicový cukr)
- Trochu škrobu (já jsem použila Zlatý klas, ale postačí vám například i vanilkový pudink)
- Rozinky, ořechy (podle chuti – volitelné)
7 jablečných závinů
Křehký jablečný závinJablečný závin s vlašskými ořechy
Babiččin meruňkový - jablečný závin
Staročeský jablečný závin
Jablečný závin s chutí čokolády
Jablečný závin bez kynutí
Jablečný bezlepkový závin
3. Rychlý jablečný závin
nastrouhaná jablka
2 žloutky
50 dkg hladké mouky
voda
2 lžíce octa
Strouhanku opražte dozlatova na másle a nechte vychladnout.
Příprava
Do 2 dcl sklenice dáme 2 žloutky, 2 lžíce octa a dolijeme vodou, aby byla sklenice plná.
Do mísy odvážíme mouku, přidáme tuk a přilijeme všechno z připravené sklenice. Zamícháme těsto, které potom přendáme na vál a propracujeme, až je hladké.
Těsto rozdělíme na 6 dílů. Každý díl vyválíme, naplníme jablky pod které dáme osmaženou strouhanku. Nakonec zahneme rohy, aby jablka nevytékala a přehneme vrchní a spodní část přes sebe.
Takto upravené záviny pečeme po 3 kusech na plechu při 180 °C. Až zrůžoví, necháme je vychladnout, nakrájíme a pocukrujeme
Tažený jablečný závin mé babičky
2 hrnky hladké mouky
1 vejce 2 lžíce octa,
.....na vál vlažné s míchat s moukou a vajíčkem
Náplň:
1200 g kyselých jablek, 120 g cukru se skořicí, 250 g strouhanky, rozpuštěné máslo, nastrouhané ořechy
Na tažení těsta potřebujete stůl na který rozprostřeme ubrus, který posypete moukou, položíme na něj těsto a rukama ho roztahujeme.
Pomocí utěrky těsto zarolujeme, okraj pomažte máslem a slepte. Pomocí utěrky přeložte štrúdl na vymazaný plech nebo na pečící papír, potřete máslem.
drobenka
100 g hrubá mouka
100 g másla
100 krupicový cukr
1 ks vanilkový cukr
na potření štrúdlu
1 ks vejce
Jablečný závin s kypřící prášek do pečiva
- 2 ks vejce
- nastrouhaná jablíčka
- 500 g hladká mouka
- 150 g cukr krupice
- 150 g Héra
- 2 lžíce mléko
- 1 sáček vanilkový cukr
- 1 sáček kypřící prášek do pečiva
- Příprava- Smícháme cukr a vejce, přidáme mléko, změklou Héru a prosetou mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme těsto (je podobné lineckému), které si rozdělíme na čtyři stejné díly. - Díl těsta vyválíme na obdélník a plníme nastrouhanými jablíčky (dle chuti do nich přidáme cukr a skořici) a důkladně uzavřeme. Pečeme na vymazaném plechu při cca 180 st., jak začnou záviny růžovět, tak je potřeme rozpuštěným máslem. 
- Suroviny - 200 g cukru krupice
- velká špetka soli (lze vynechat)
- 90 ml vody
- 200 ml smetany na šlehání
 - Postup - Cukr nasypte do středně velkého hrnce. Bude vám to připadat nepoměrné, ale bublající karamel vyžaduje respekt a prostor, proto se nepokoušejte celou věc přivést na svět v malém kastrůlku, i když se zdá, že cukr by se do něj s přehledem vešel. Přidejte sůl a přilijte odměřenou vodu.
- Cukr s vodou začněte zahřívat na téměř plný výkon plotýnky. Nebojte se občas promíchat, aby se cukr lépe rozpustil.
- Jakmile voda přijde k varu, můžete přestat míchat. Nechte vodu odpařovat, až obsah hrnce zhoustne zhruba na konzistenci medu, jen s průhlednou barvou.
- Pokračujte dál v zahřívání, až se dostanete do fáze, kdy cukr začne hnědnout. Nyní je třeba vystihnout ten krátký několikasekundový okamžik, kdy cukr ještě není příliš tmavý, aby chutnal hořce, ale už ani příliš světlý, aby chutnal jako pouhý cukr bez náznaku karamelu. Poznáte to snadno, karamel bude mít barvu liščí srsti a lehce se z něj začne kouřit. Může se stát, že cukr nezhnědne rovnoměrně všude, to však neřešte a řiďte se vizuálním průměrem toho, co vidíte v hrnci.
- Zrzavý karamel obezřetně a z přiměřené vzdálenosti zalijte smetanou a opět začněte míchat. Dál zahřívejte, nyní už můžete jen na střední výkon, nechte vše bublat, rozpouštět a houstnout.
- Zhruba po 3-5 minutách dostanete něco, co barevně odpovídá karamelkám a co je husté zhruba jako salko. V tu chvíli máte hotovo, odstavte karamelovou omáčku a přes cedník ji nalijte do vhodné skleničky, kterou po vychladnutí můžete uzavřít a uložit do lednice. Dávkujte dle chuti a pevnosti vůle.
 
- Obrácený koláč s jablkyNa dno plechu dáme pečící papír. Na něj rovnoměrně posypeme cukrem. Na cukr naskládáme plátky oloupaných a jádřinců zbavených jablek, pokapaných citrónem. Můžeme ještě posypat kořením na štrůdl, skořicí a mletými ořechy.
-  z vajec a cukru vyšleháme světlou pěnu.
- 120 g cukru
- 70 g másla
- 120 g 30% smetany
- Sůl – můžete vynechat
- jablka nakrájet na půl měsíčky a dát na uvařený karamel.2 PL lžícekrystalový cukr1 PL lžičkyMáslo + 120 g smetanyTěsto3 ksvejce1/4 hrnku cukrukrystalový cukr1 bal.vanilkový cukr1/2 hrnkuolej nebo rozpuštěné máslo1/2 hrnkumléko nebo voda2 hrnkypolohrubá mouka1/2prášek do pečivaKrém250 mlsmetana ke šlehání1 bal.vanilkový cukr1 bal.ztužovačDo mísy dáme hladkou mouku, krystalový cukr, vejce, vanilkový cukr, rozpuštěný tuk a mléko. Vypracujeme těsto a necháme odpočinout. Jablka nastrouháme, promícháme s cukrem, s uvařeným pudinkem a skořicí.
 Na vymazaný a moukou vysypaný plech dáme těsto, směs jablek a pečeme asi
 15-20 minut. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme práškový cukr a šleháme. Sníh dáme na koláč a dopečeme asi 5 minut..Štrůdl ze šlehačky
 
Do pěny všleháme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a vodu + olej.
Těsto vyklopíme na jablka a opatrně rozetřeme po celé ploše.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 40 minut.
Po upečení necháme koláč asi 10 minut vychladnout a překlopíme ho na tác.
Necháme vychladnout, můžeme na vrch jablek dát zakysanou smetanu s cukrem a posypat skořicovým cukrem. Nebo koláč zcela vychladlý navrstvíme na vrch vyšlehanou šlehačku se ztužovačem a vanilkou.
RE: Jablka z karamelizuji s cukrem a pak naliji těsto.
Do silnostěnné rozehřáté pánve nasypte cukr a zahřívejte, dokud se nerozpustí. S cukrem nemíchejte, vytvořily by se hrudky. Pánví vždy jen prokružte a zatřeste.
Do rozpuštěného, zkaramelizovaného cukru vmíchejte máslo.
Když se rozpustí, zalijte horkou smetanou a míchejte na nižším plameni, dokud nebude karamel krásně hladký, bez kousků.
Milujete slaný karamel? Na závěr ochuťte karamel lžičkou soli. Použijte nejlépe kvalitní vločkovou sůl, která dodá karamelu příjemně křupavou texturu.
Krátce promíchejte a ihned přelijte karamel do připravené sklenice. Nenechávejte jej na pánvi zbytečně dlouho, horkem karamel ještě dojde a mohl by zhořknout.
Jablečný koláč z křehkého těsta do dortové nebo koláčové formy. ( mřížkový)
- 320 g hladké mouky
- 2 lžíce cukru krupice
- 220 g másla
- 5 lžic studené vody
- 1 špetka soli
- 3 ks jablek
- 1 lžíce citronové šťávy
- 4 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- Na těsto prosejte do mísy mouku a přidejte cukr a sůl. Promíchejte metličkou a přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Konečky prstů rychle propracujte tak, aby se vytvořila směs s kousky másla podobná hrubé drobence. - Přidejte ledovou vodu a rychle vypracujte hladké těsto (je důležité, aby máslo příliš nepovolilo). Až se všechny suroviny spojí, rozdělte těsto na dvě části – jednu o málo větší než druhou. Vytvarujte z nich ploché disky podobné hokejovým pukům (půjdou pak hezky rozválet), zabalte do fólie a nechte v lednici odležet alespoň 2 hodiny, ideálně do druhého dne. 
Na druhý den vyválejte na lehce pomoučeném válu z většího kousku těsta kruh asi o 5 cm větší, než je koláčová forma (těsto často zvedejte a otáčejte, aby se nepřichytilo). Opatrně ho naviňte na váleček a rozprostřete nad formou. Pomocí prstů ho zarovnejte u okrajů a přebytky těsta odřízněte. Dno hustě propíchejte vidličkou a formu s těstem dejte chladit do lednice.
Předehřejte troubu na 200 °C. Jablka oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a odstraňte jádřince. Nakrájejte je na tenké plátky a v míse zlehka promíchejte s ostatními ingrediencemi na náplň. Hotovou náplň rozprostřete do koláčové formy tak, aby byla hromádka uprostřed o něco vyšší.
Štrůdl s třešněmi
- mouka – 40 dkg,
- čerstvé droždí – 2 dkg,
- vlažné mléko – 1 dl,
- máslo (pokojové teploty) – 5 dkg,
- cukr krystal – 5 dkg,
- vaječné žloutky – 4 ks,
- zakysaná smetana – 2-4 lžíce.
Na náplň:
- mleté vlašské ořechy – 20 dkg,
- citronová kůra – 1 citron,
- moučkový cukr – 15 dkg,
- vaječné bílky – 4 ks,
- vypeckovaný třešňový kompot – 30 dkg.
Závin ze zakysané smetany
Náplň:
- 15 dkg mák
- Cukr a skořice k oslazení
- Všechny přísady na těsto smícháme a vymícháme jednotné těsto. Podle potřeby přidáme smetanu nebo mouku.
- Rozválíme na obdélník. Polovinu těsta potřeme smetanou a polovinu rozšlehaným vejcem.
- Navrstvíme náplň a srolujeme. Potřeme zbylým vajíčkem a dáme péct. Při teplotě 180 stupňů pečeme 25 minut.
Jablečný koláč s krémem
Na těsto:
- 3 vejce
- 150 g krystalového cukru
- 80 g másla
- 180 ml mléka
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3 jablka
Na krém:
- 2 vejce
- 75 g cukru
- 23 g kukuřičného škrobu
- 5 g vanilkového cukru
- 375 ml mléka
1. Příprava těsta: Vejce vyšlehejte s cukrem na nadýchanou světlou hmotu. Přidejte rozpuštěné máslo a mléko a promíchejte. Přisypejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vyšlehejte hladké těsto. Nakonec přimíchejte na kostičky nakrájená jablka.
2. Příprava krému: Vejce utřete s cukrem, škrobem a vanilkovým cukrem. Rozmíchejte a přidejte mléko. Směs vařte na mírném ohni, dokud nezískáte hustý krém. Nechte krém vychladnout.
3. Sestavení a pečení koláče: Těsto nalijte do formy vyložené pečícím papírem. Na těsto navrstvěte krém v podobě mřížky. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30-35 minut.
 štrůdl z tvarohového těsta
 štrůdl z tvarohového těsta  350 g polohrubé mouky, 250 g tvarohu, 250 g zlata Hana, půl balíčku prášku do pečiva a jedno vajíčko na potření štrůdlu
 350 g polohrubé mouky, 250 g tvarohu, 250 g zlata Hana, půl balíčku prášku do pečiva a jedno vajíčko na potření štrůdlu 






