Závin ze 100% tuku
50 dkg hl.mouka
12 pl vody studená
2 žloutky
špetka sůl
2 PL ocet
Dělám den předem, dám do lednice, zabalím .
5 ks jablek
1 vanilkový cukr
skořice
rozinky
nasekané ořechy
strouhanka
vejce na potření
1.Štrůdl 😉
42 dkg hladké mouky, sůl, 2 žloutky, 2 PL octa, 10 PL studené vody, 1/2 másla a 1/2 sádla, jen změklé
Udělat těsto (krásně se s ním pracuje), rozválet, potřít olejem, posypat strouhankou, poklademe jablíčky strouhanými na plátky, cukr, skořici, rozinky, ořechy, zarolovat jako roládu, trochu rozplácnout, nepotírat ničím, upéct do růžova, po upečení propíchat špejlí a horké potřeme máslem s rumem a pocukrujeme.
7 jablečných závinů
Křehký jablečný závinJablečný závin s vlašskými ořechy
Babiččin meruňkovo - jablečný závin
Staročeský jablečný závin
Jablečný závin s chutí čokolády
Jablečný závin bez kynutí
Jablečný bezlepkový závin
2. Rychlý jablečný závin
1/4 kg Héry
nastrouhaná jablka
2 žloutky
50 dkg hladké mouky
voda
2 lžíce octa
Jablka nakrájejte na jemné plátky, pokapat s šťávou z citronu, smíchejte s najemno nastrouhanými ořechy, rozinkami, skořicí, vanilkovým a krystalovým cukrem.
Strouhanku opražte dozlatova na másle a nechte vychladnout.
Příprava
Do 2 dcl sklenice dáme 2 žloutky, 2 lžíce octa a dolijeme vodou, aby byla sklenice plná.
Do mísy odvážíme mouku, přidáme tuk a přilijeme všechno z připravené sklenice. Zamícháme těsto, které potom přendáme na vál a propracujeme, až je hladké.
nastrouhaná jablka
2 žloutky
50 dkg hladké mouky
voda
2 lžíce octa
Na náplň
- 400 g jablek
- 4 hrsti strouhanky
- 100 g Héry máslové
- 2 hrsti rozinek
- 2 hrsti sekaných vlašských ořechů
- 1 vanilkový cukr
- cukr krystal podle chuti
- skořice
- 1 citron
vejce na potření
Strouhanku opražte dozlatova na másle a nechte vychladnout.
Příprava
Do 2 dcl sklenice dáme 2 žloutky, 2 lžíce octa a dolijeme vodou, aby byla sklenice plná.
Do mísy odvážíme mouku, přidáme tuk a přilijeme všechno z připravené sklenice. Zamícháme těsto, které potom přendáme na vál a propracujeme, až je hladké.
Dáme do ledničky cca na 1 hodinu, nebo přiklopit kastrolem na 1 hodinu a nechat odpočívat.
Těsto rozdělíme na 6 dílů. Každý díl vyválíme, naplníme jablky pod které dáme osmaženou strouhanku. Nakonec zahneme rohy, aby jablka nevytékala a přehneme vrchní a spodní část přes sebe.
Takto upravené záviny pečeme po 3 kusech na plechu při 180 °C. Až zrůžoví, necháme je vychladnout, nakrájíme a pocukrujeme
Těsto rozdělíme na 6 dílů. Každý díl vyválíme, naplníme jablky pod které dáme osmaženou strouhanku. Nakonec zahneme rohy, aby jablka nevytékala a přehneme vrchní a spodní část přes sebe.
Takto upravené záviny pečeme po 3 kusech na plechu při 180 °C. Až zrůžoví, necháme je vychladnout, nakrájíme a pocukrujeme
Tažený jablečný závin
2 hrnky hladké mouky
1 vejce 2 lžíce octa,
1 dl oleje, 1 dl vody, špetka soli - vše povařit ....
.....na vál vlažné s míchat s moukou a vajíčkem
Náplň:
1200 g kyselých jablek, 120 g cukru se skořicí, 250 g strouhanky, rozpuštěné máslo, nastrouhané ořechy
.....na vál vlažné s míchat s moukou a vajíčkem
Náplň:
1200 g kyselých jablek, 120 g cukru se skořicí, 250 g strouhanky, rozpuštěné máslo, nastrouhané ořechy
Postup:
Z těsta vypracujte bochánek, který přiklopíme teplým hrncem a necháme asi hodinu odpočívat
Z těsta budou 2 záviny.
Na tažení těsta potřebujete stůl na který rozprostřeme ubrus, který posypete moukou, položíme na něj těsto a rukama ho roztahujeme.
Na tažení těsta potřebujete stůl na který rozprostřeme ubrus, který posypete moukou, položíme na něj těsto a rukama ho roztahujeme.
Nejprve táhnete těsto dlaněmi, poté vytahujte těsto na pracovní ploše, až získáte požadovanou velikost a tenkou tloušťku těsta. Těsto pokapete máslem a posypte strouhankou. Na strouhanku rozprostřete oloupaná a na malé kousky nakrájená jablíčka, která posypete cukrem se skořicí, nastrouhanými ořechy. (místo ořechů se může dát umletý mák)
Pomocí utěrky těsto zarolujeme, okraj pomažte máslem a slepte. Pomocí utěrky přeložte štrúdl na vymazaný plech nebo na pečící papír, potřete máslem.
Pomocí utěrky těsto zarolujeme, okraj pomažte máslem a slepte. Pomocí utěrky přeložte štrúdl na vymazaný plech nebo na pečící papír, potřete máslem.
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 30 minut.
Štrůdl z listového těsta s drobenkou
500 g listové těsto
drobenka
100 g hrubá mouka
100 g másla
100 krupicový cukr
1 ks vanilkový cukr
na potření štrúdlu
1 ks vejce
Z másla, mouky a všeho cukru zpracujeme drobenku. Na každé rozválené těsto nasypeme strouhanku, jablka a hrušky, obojí nastrouhané. Posypeme skořicí, drobenkou, ořechy/rozinky vše dle chutí. Zavineme štrúdly, potřeme vajíčkem. Posypte povrch zbytkem drobenky. Pečeme na 170 stupňů asi 30 minut
Jablečný závin s kypřící prášek do pečiva
- 2 ks vejce
- nastrouhaná jablíčka
- 500 g hladká mouka
- 150 g cukr krupice
- 150 g Héra
- 2 lžíce mléko
- 1 sáček vanilkový cukr
- 1 sáček kypřící prášek do pečiva
Příprava
Smícháme cukr a vejce, přidáme mléko, změklou Héru a prosetou mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme těsto (je podobné lineckému), které si rozdělíme na čtyři stejné díly.
Díl těsta vyválíme na obdélník a plníme nastrouhanými jablíčky (dle chuti do nich přidáme cukr a skořici) a důkladně uzavřeme. Pečeme na vymazaném plechu při cca 180 st., jak začnou záviny růžovět, tak je potřeme rozpuštěným máslem.
Obrácený koláč s jablky
Na dno plechu dáme pečící papír. Na něj rovnoměrně posypeme cukrem. Na cukr naskládáme plátky oloupaných a jádřinců zbavených jablek, pokapaných citrónem. Můžeme ještě posypat kořením na štrůdl, skořicí a mletými ořechy.
- Z Héry (nebo másla), vajec a cukru vyšleháme světlou pěnu.
- 2 kgjablko4 lžíce2 lžičkyskořice
Těsto
3 ksvejce300 mlkrystalový cukr1 bal.vanilkový cukr150 mlolej nebo rozpuštěné máslo200 mlmléko500 mlpolohrubá mouka1 bal.prášek do pečivaKrém
500 mlsmetana ke šlehání2 bal.vanilkový cukr1 bal.ztužovačDo mísy dáme hladkou mouku, krystalový cukr, vejce, vanilkový cukr, rozpuštěný tuk a mléko. Vypracujeme těsto a necháme odpočinout. Jablka nastrouháme, promícháme s cukrem, s uvařeným pudinkem a skořicí.
Na vymazaný a moukou vysypaný plech dáme těsto, směs jablek a pečeme asi
15-20 minut. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme práškový cukr a šleháme. Sníh dáme na koláč a dopečeme asi 5 minut. - 150g cukr krystal
- 300g hladká mouka
- 150g tuk
- 1ks vejce
- 2lžíce mléko
- 1ks vanilkový cukr
- 800g jablka
- 100g vanilkový pudink
- skořice
- Sníh
- 4ks bílek
- 2lžíce moučkový cukr
Do pěny všleháme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Pokud je těsto příliš tuhé, můžeme přidat více mléka.
Těsto vyklopíme na jablka a opatrně rozetřeme po celé ploše.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 40 minut.
Po upečení necháme koláč asi 10 minut vychladnout a překlopíme ho na tác.
Necháme vychladnout, můžeme na vrch jablek dát zakysanou smetanu s cukrem a posypat skořicovým cukrem. Nebo koláč zcela vychladlý navrstvíme na vrch vyšlehanou šlehačku se ztužovačem a vanilkou.
.Štrůdl ze šlehačky