Závin ze 100% tuku

5 ks jablek
1 vanilkový cukr
skořice
rozinky
nasekané ořechy
strouhanka
vejce na potření
1.Štrůdl 😉
7 jablečných závinů
Křehký jablečný závinJablečný závin s vlašskými ořechy
Babiččin meruňkovo - jablečný závin
Staročeský jablečný závin
Jablečný závin s chutí čokolády
Jablečný závin bez kynutí
Jablečný bezlepkový závin
2. Rychlý jablečný závin
nastrouhaná jablka
2 žloutky
50 dkg hladké mouky
voda
2 lžíce octa
Strouhanku opražte dozlatova na másle a nechte vychladnout.
Příprava
Do 2 dcl sklenice dáme 2 žloutky, 2 lžíce octa a dolijeme vodou, aby byla sklenice plná.
Do mísy odvážíme mouku, přidáme tuk a přilijeme všechno z připravené sklenice. Zamícháme těsto, které potom přendáme na vál a propracujeme, až je hladké.
Těsto rozdělíme na 6 dílů. Každý díl vyválíme, naplníme jablky pod které dáme osmaženou strouhanku. Nakonec zahneme rohy, aby jablka nevytékala a přehneme vrchní a spodní část přes sebe.
Takto upravené záviny pečeme po 3 kusech na plechu při 180 °C. Až zrůžoví, necháme je vychladnout, nakrájíme a pocukrujeme
Tažený jablečný závin
2 hrnky hladké mouky
1 vejce 2 lžíce octa,
.....na vál vlažné s míchat s moukou a vajíčkem
Náplň:
1200 g kyselých jablek, 120 g cukru se skořicí, 250 g strouhanky, rozpuštěné máslo, nastrouhané ořechy
Na tažení těsta potřebujete stůl na který rozprostřeme ubrus, který posypete moukou, položíme na něj těsto a rukama ho roztahujeme.
Pomocí utěrky těsto zarolujeme, okraj pomažte máslem a slepte. Pomocí utěrky přeložte štrúdl na vymazaný plech nebo na pečící papír, potřete máslem.
drobenka
100 g hrubá mouka
100 g másla
100 krupicový cukr
1 ks vanilkový cukr
na potření štrúdlu
1 ks vejce
Jablečný závin s kypřící prášek do pečiva
- 2 ks vejce
- nastrouhaná jablíčka
- 500 g hladká mouka
- 150 g cukr krupice
- 150 g Héra
- 2 lžíce mléko
- 1 sáček vanilkový cukr
- 1 sáček kypřící prášek do pečiva
Příprava
Smícháme cukr a vejce, přidáme mléko, změklou Héru a prosetou mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme těsto (je podobné lineckému), které si rozdělíme na čtyři stejné díly.
Díl těsta vyválíme na obdélník a plníme nastrouhanými jablíčky (dle chuti do nich přidáme cukr a skořici) a důkladně uzavřeme. Pečeme na vymazaném plechu při cca 180 st., jak začnou záviny růžovět, tak je potřeme rozpuštěným máslem.
Obrácený koláč s jablky
Na dno plechu dáme pečící papír. Na něj rovnoměrně posypeme cukrem. Na cukr naskládáme plátky oloupaných a jádřinců zbavených jablek, pokapaných citrónem. Můžeme ještě posypat kořením na štrůdl, skořicí a mletými ořechy.
- Z Héry (nebo másla), vajec a cukru vyšleháme světlou pěnu.
- 2 kgjablko4 lžíce2 lžičkyskořice
Těsto
3 ksvejce300 mlkrystalový cukr1 bal.vanilkový cukr150 mlolej nebo rozpuštěné máslo200 mlmléko500 mlpolohrubá mouka1 bal.prášek do pečivaKrém
500 mlsmetana ke šlehání2 bal.vanilkový cukr1 bal.ztužovačDo mísy dáme hladkou mouku, krystalový cukr, vejce, vanilkový cukr, rozpuštěný tuk a mléko. Vypracujeme těsto a necháme odpočinout. Jablka nastrouháme, promícháme s cukrem, s uvařeným pudinkem a skořicí.
Na vymazaný a moukou vysypaný plech dáme těsto, směs jablek a pečeme asi
15-20 minut. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme práškový cukr a šleháme. Sníh dáme na koláč a dopečeme asi 5 minut. - 150g cukr krystal
- 300g hladká mouka
- 150g tuk
- 1ks vejce
- 2lžíce mléko
- 1ks vanilkový cukr
- 800g jablka
- 100g vanilkový pudink
- skořice
- Sníh
- 4ks bílek
- 2lžíce moučkový cukr
Do pěny všleháme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Pokud je těsto příliš tuhé, můžeme přidat více mléka.
Těsto vyklopíme na jablka a opatrně rozetřeme po celé ploše.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 40 minut.
Po upečení necháme koláč asi 10 minut vychladnout a překlopíme ho na tác.
Necháme vychladnout, můžeme na vrch jablek dát zakysanou smetanu s cukrem a posypat skořicovým cukrem. Nebo koláč zcela vychladlý navrstvíme na vrch vyšlehanou šlehačku se ztužovačem a vanilkou.
Jablečný koláč z křehkého těsta do dortové nebo koláčové formy. ( mřížkový)
- 320 g hladké mouky
- 2 lžíce cukru krupice
- 220 g másla
- 5 lžic studené vody
- 1 špetka soli
- 3 ks jablek
- 1 lžíce citronové šťávy
- 4 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
Na těsto prosejte do mísy mouku a přidejte cukr a sůl. Promíchejte metličkou a přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Konečky prstů rychle propracujte tak, aby se vytvořila směs s kousky másla podobná hrubé drobence.
Přidejte ledovou vodu a rychle vypracujte hladké těsto (je důležité, aby máslo příliš nepovolilo). Až se všechny suroviny spojí, rozdělte těsto na dvě části – jednu o málo větší než druhou. Vytvarujte z nich ploché disky podobné hokejovým pukům (půjdou pak hezky rozválet), zabalte do fólie a nechte v lednici odležet alespoň 2 hodiny, ideálně do druhého dne.
Na druhý den vyválejte na lehce pomoučeném válu z většího kousku těsta kruh asi o 5 cm větší, než je koláčová forma (těsto často zvedejte a otáčejte, aby se nepřichytilo). Opatrně ho naviňte na váleček a rozprostřete nad formou. Pomocí prstů ho zarovnejte u okrajů a přebytky těsta odřízněte. Dno hustě propíchejte vidličkou a formu s těstem dejte chladit do lednice.
Předehřejte troubu na 200 °C. Jablka oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a odstraňte jádřince. Nakrájejte je na tenké plátky a v míse zlehka promíchejte s ostatními ingrediencemi na náplň. Hotovou náplň rozprostřete do koláčové formy tak, aby byla hromádka uprostřed o něco vyšší.