neděle 22. června 2025

SLANÉ CHUŤOVKY- Pagáče, Buchty plněné bramborovo-sýrovou směsí, Šunkové rolky z listového těsta se sýrem, rolády, slané pečivo

Náplň


Do mísy dejte vlažnou vodu, cukr a sušené droždí a promíchejte. Pak rozklepněte vejce a oddělte bílky a žloutky. Bílky přidejte do mísy, žloutky si schovejte. Přilijte olej a přidejte prosátou hladkou mouku a sůl. Ingredience zpracujte rukama nebo použijte robot, dokud nevznikne hladké nelepivé těsto. Vymažte mísu olejem a dejte do ní těsto. Přikryjte ho a nechte 60 až 80 minut kynout.
2.KROK
Dejte brambory do osolené vody a vařte je, dokud nebudou měkké. Poté vodu slijte a pomocí šťouchadla na brambory je rozmačkejte. Přidejte máslo a nechte ho rozpustit v horkých bramborách. Podle chuti opepřete a přidejte strouhanou mozzarellu, následně vše důkladně promíchejte.
3.KROK
Vykynuté těsto vyndejte z mísy na stůl, mírně ho zpracujte a rozdělte na 12 stejně velkých částí. Z každé části udělejte rukama, které jste si předtím potřeli olejem, bochánek. Přikryjte je a nechte 10 minut kynout.
4.KROK
Posypte vál škrobem a z těsta vytvořte čtvercové placky. Ty potřete rozpuštěným máslem a přeložte ve čtvrtině tak, aby se horní a dolní okraje potkaly ve středu placky (viz video). Poté je potřete máslem a přeložte taktéž i zbývající okraje.

Pagáče tvarohové

250 g jemného tvarohu, 250 g másla (nebo Hera) 250 g polohrubé mouky, 1 ČL sůl, špetka prdopeč, 1 vejce + 1 vejce na potření, sezam na posyp.
Suroviny zpracujeme, necháme 1/2 hod. odpočívat, rozválíme a vykrajujeme pagáče, které poklademe na plech s papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem. Vložíme do vyhřáté trouby péct. Pečeme na 200 stupňů asi 10 min.

400 g hladké mouky
200 g másla
30 g čerstvého droždí
1 lžičku cukru
150 ml teplého mléka
2 lžičky soli

POSTUP:
Kvásek si připravíme z mléka, cukru a droždí. Kvásek pak smícháme s moukou, solí a rozpuštěným máslem. Zpracujeme těsto, které uložíme na teplé místo a necháme vykynout.
Vykynuté těsto si rozválíme na pomoučeném vále. Pomocí hrnku si vykrojíme kruhy.

NÁPLŇ
Kukuřice podle chuti
150 g šunky
1 tavený sýr
4 lžíce zakysané smetany
Scedíme si kukuřici, nakrájíme šunku a to vše smícháme v míse se sýrem a smetanou. 
Do středu každého kruhu dáme přiměřeně směsi. Překryjeme dalším vykrojeným kruhem těsta. Okraje dobře stiskneme, aby nám bochánky držely pohromadě.
Na potření
1 vejce
1 lžičku zakysané smetany
Strouhaný sýr
(Můžete také zasypat sezamovými nebo jinými semínky)
Pak už jen potřete rozšlehaným vejcem se smetanou, posypte sýrem a vložte do předehřáté trouby. Bochníky by měly být upečené dozlatova.


Roláda z listového těsta

Těsto si vyválíme na plát. Na vrch potřeme kečupem. Poskládáme salám (šunku), posypeme nastrouhaným sýrem, přidáme na kousky nakrájené okurky nebo červenou kapii, p
osypeme kořením ( oregano, sůl)

Stočíme do rolády a krájíme na plátky.
Plátky rolády přeneseme na plech. Potřeme rozšlehaným vajíčkem . 
Pečeme na 180 °C asi půl hodiny, dokud nám kolečka nezezlátnou.

Dalámanky 
Vařené vychladlé brambory nejprve nastrouhejte
do připravené mísy, přidejte mouku, sůl, vodu a droždí.

Těsto pořádně propracujte a nechte asi tři čtvrtě hodiny vykynout. Pak těsto přendejte na pomoučený vál a vytvarujte z těsta malé bochánky přibližně o velikosti dlaně a potřete je před vložením do trouby vodou nebo vodou s mlékem.

Pak dalamánky vložte do trouby rozpálené na 180 stupňů a pečte přibližně 15 minut, dokud na povrchu nezezlátnou.

Křehké škvarkové Pagáčky 


Kuchařka:

Do misky nalijte vlažné mléko, rozdrobte do něho droždí a přidejte půl lžičky cukru. Směs promíchejte a nechte ji 15 minut stát, dokud se na povrchu nezačne tvořit pěna.

Mezitím smíchejte ve velké míse mouku se dvěma čajovými lžičkami soli, přidejte lžíci sádla, jedno vajíčko a přilijte aktivovaný kvásek. Přísady vařečkou promíchejte a podle potřeby přidejte k těstu pár lžic vody, aby se s ním lépe pracovalo. Hněťte těsto tak dlouho, dokud nezíská elastickou, nelepivou a pružnou strukturu. Zformujte ho do bochánku, posypejte ho trochou mouky a nechte ho 45 minut na teplém místě kynout.

2.KROK

Škvarky semelte v jemném mlýnku na maso, pomoučněte si pracovní plochu a vyklopte na ni vykynuté těsto. Posypejte ho trochou mouky a válečkem ho vyválejte na velkou placku, silnou kolem půl centimetru. Povrch placky potřete souvislou vrstvou semletých škvarků, těsto přeložte na třetiny do velkého obdélníku a ten poskládejte na čtvrtky, jako byste skládali ručník (viz video). Těstový balíček zakryjte čistou utěrkou a nechte ho 15 minut vykynout.

3.KROK

Po vykynutí těsto opět posypejte moukou a válečkem ho znovu rozválejte na placku, tentokrát docela silnou, něco kolem 1,5 cm. Vhodným vykrajovátkem nebo třeba skleničkou z těsta vykrájejte malá kolečka a skládejte je vedle sebe na plech pokrytý pečicím papírem.

5Videopostup krok za krokem

Škvarkové buchtičky (fotorecept) - obrázok 6
300 g
200 g
mouka polohrubá
2 ks
žloutky
1 PL
1 ČL
2 ČL
súl
250 g  posekané
250 ml vlažné
1 balíček
Na potření: žloutek

Těsto si klasickým způsobem připravíme a dostatečně vypracujeme 
a necháme ho vykynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
Potom těsto vyklopíme na desku, uděláme váleček a nakrájíme na 12 stejných částí. 
Pak uděláme kuličky, uložíme na plech a rukou je trochu zatlačíme.

Z vlažného mléka, droždí, cukru a lžíce mouky připravíme kvásek. 
Přilejeme ho k prosáté mouce, přidáme vše ostatní mimo škvarků a zaděláme těsto. Necháme vykynout, pak vykynuté těsto rozválíme, posypeme pokrájenými škvarky, přehneme, znovu rozválíme a to opakujeme 2x.Zakryjeme a necháme alespoň 20 min. kynout. 
Pak je nařízneme a potřeme rozšlehaným žloutkem. Upečeme.



Bramborové pagáče recept - video

Šunkové rolky z listového těsta se sýrem


  • 1 balení čerstvého listového těsta (275 g)

Na plnění:

  • 8 plátků taveného sýra
  • 125 g kvalitní šunky (plátky)
  • 1 vejce (na potření)
  • sezamová semínka (na posypání)
Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem, díky čemuž se při pečení krásně spojí. Pomocí radýlka nebo nože nakrájejte těsto na pravidelné proužky, které postupně srolujte do pevných rolek.

Pečte v předehřáté troubě při 200 °C po dobu asi 20 minut, dokud rolky krásně nezezlátnou a nebudou křupavé.


BRAMBOROVÉ MINI PIZZY



Vláčný domácí chléb plněný 



Na těsto: 1 lžíce krystalového cukru (20 gramů) 1 lžíce suchého droždí (10 gramů) 1,5 šálku teplého mléka (300 ml) 1 vejce 50 gramů rozpuštěného másla 1 čajová lžička soli (8 gramů 5 šálků mouky (600 gramů) Pro vnitřní maltu: 2 brambory 2 lžíce oleje (20 ml) 1 čajová lžička mleté ​​červené papriky, černého pepře, máty a soli 50 gramů strouhaného sýra čedar Pro výše uvedené: 1 vaječný žloutek Červený sezam, bílý sezam a černé semeno 1 špetka petrželky