Náplň
2.KROK
Dejte brambory do osolené vody a vařte je, dokud nebudou měkké. Poté vodu slijte a pomocí šťouchadla na brambory je rozmačkejte. Přidejte máslo a nechte ho rozpustit v horkých bramborách. Podle chuti opepřete a přidejte strouhanou mozzarellu, následně vše důkladně promíchejte.
3.KROK
Vykynuté těsto vyndejte z mísy na stůl, mírně ho zpracujte a rozdělte na 12 stejně velkých částí. Z každé části udělejte rukama, které jste si předtím potřeli olejem, bochánek. Přikryjte je a nechte 10 minut kynout.
4.KROK
Posypte vál škrobem a z těsta vytvořte čtvercové placky. Ty potřete rozpuštěným máslem a přeložte ve čtvrtině tak, aby se horní a dolní okraje potkaly ve středu placky (viz video). Poté je potřete máslem a přeložte taktéž i zbývající okraje.
250 g jemného tvarohu, 250 g másla (nebo Hera) 250 g polohrubé mouky, 1 ČL sůl, špetka prášku do pečiva, 1 vejce + 1 vejce na potření, sezam na posyp.
Suroviny zpracujeme, necháme 1/2 hod. odpočívat, rozválíme a vykrajujeme pagáče, které poklademe na plech s papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem. Vložíme do vyhřáté trouby péct. Pečeme na 200 stupňů asi 10 min.
POSTUP:
Kvásek si připravíme z mléka, cukru a droždí. Kvásek pak smícháme s moukou, solí a rozpuštěným máslem. Zpracujeme těsto, které uložíme na teplé místo a necháme vykynout.
Vykynuté těsto si rozválíme na pomoučeném vále. Pomocí hrnku si vykrojíme kruhy.
NÁPLŇ
Kukuřice podle chuti
150 g šunky
1 tavený sýr
4 lžíce zakysané smetany
Scedíme si kukuřici, nakrájíme šunku a to vše smícháme v míse se sýrem a smetanou.
Do středu každého kruhu dáme přiměřeně směsi. Překryjeme dalším vykrojeným kruhem těsta. Okraje dobře stiskneme, aby nám bochánky držely pohromadě.
Na potření
1 vejce
1 lžičku zakysané smetany
Strouhaný sýr
(Můžete také zasypat sezamovými nebo jinými semínky)
Pak už jen potřete rozšlehaným vejcem se smetanou, posypte sýrem a vložte do předehřáté trouby. Bochníky by měly být upečené dozlatova.
Na potření
1 vejce
1 lžičku zakysané smetany
Strouhaný sýr
(Můžete také zasypat sezamovými nebo jinými semínky)
Pak už jen potřete rozšlehaným vejcem se smetanou, posypte sýrem a vložte do předehřáté trouby. Bochníky by měly být upečené dozlatova.
Roláda z listového těsta
Těsto si vyválíme na plát. Na vrch potřeme kečupem. Poskládáme salám (šunku), posypeme nastrouhaným sýrem, přidáme na kousky nakrájené okurky nebo červenou kapii, posypeme kořením ( oregano, sůl)
Stočíme do rolády a krájíme na plátky.
Plátky rolády přeneseme na plech. Potřeme rozšlehaným vajíčkem .
Pečeme na 180 °C asi půl hodiny, dokud nám kolečka nezezlátnou.
Dalámanky
Dalámanky
Vařené vychladlé brambory nejprve nastrouhejte 
do připravené mísy, přidejte mouku, sůl, vodu a droždí.
do připravené mísy, přidejte mouku, sůl, vodu a droždí.
Těsto pořádně propracujte a nechte asi tři čtvrtě hodiny vykynout. Pak těsto přendejte na pomoučený vál a vytvarujte z těsta malé bochánky přibližně o velikosti dlaně a potřete je před vložením do trouby vodou nebo vodou s mlékem.
Pak dalamánky vložte do trouby rozpálené na 180 stupňů a pečte přibližně 15 minut, dokud na povrchu nezezlátnou.
Pagáče - škvarkové

Bramborové pagáče recept - video
Šunkové rolky z listového těsta se sýrem
- 1 balení čerstvého listového těsta (275 g)
Na plnění:
- 8 plátků taveného sýra
- 125 g kvalitní šunky (plátky)
- 1 vejce (na potření)
- sezamová semínka (na posypání)
Pečte v předehřáté troubě při 200 °C po dobu asi 20 minut, dokud rolky krásně nezezlátnou a nebudou křupavé.
BRAMBOROVÉ MINI PIZZY


