úterý 1. srpna 2023

SLANÉ CHUŤOVKY- Pagáče, Buchty plněné bramborovo-sýrovou směsí, Roláda z listového těsta

Náplň


Do mísy dejte vlažnou vodu, cukr a sušené droždí a promíchejte. Pak rozklepněte vejce a oddělte bílky a žloutky. Bílky přidejte do mísy, žloutky si schovejte. Přilijte olej a přidejte prosátou hladkou mouku a sůl. Ingredience zpracujte rukama nebo použijte robot, dokud nevznikne hladké nelepivé těsto. Vymažte mísu olejem a dejte do ní těsto. Přikryjte ho a nechte 60 až 80 minut kynout.
2.KROK
Dejte brambory do osolené vody a vařte je, dokud nebudou měkké. Poté vodu slijte a pomocí šťouchadla na brambory je rozmačkejte. Přidejte máslo a nechte ho rozpustit v horkých bramborách. Podle chuti opepřete a přidejte strouhanou mozzarellu, následně vše důkladně promíchejte.
3.KROK
Vykynuté těsto vyndejte z mísy na stůl, mírně ho zpracujte a rozdělte na 12 stejně velkých částí. Z každé části udělejte rukama, které jste si předtím potřeli olejem, bochánek. Přikryjte je a nechte 10 minut kynout.
4.KROK
Posypte vál škrobem a z těsta vytvořte čtvercové placky. Ty potřete rozpuštěným máslem a přeložte ve čtvrtině tak, aby se horní a dolní okraje potkaly ve středu placky (viz video). Poté je potřete máslem a přeložte taktéž i zbývající okraje.

Pagáče tvarohové

250 g jemného tvarohu, 250 g másla (nebo Hera) 250 g polohrubé mouky, 1 ČL sůl, špetka prdopeč, 1 vejce + 1 vejce na potření, sezam na posyp.
Suroviny zpracujeme, necháme 1/2 hod. odpočívat, rozválíme a vykrajujeme pagáče, které poklademe na plech s papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem. Vložíme do vyhřáté trouby péct. Pečeme na 200 stupňů asi 10 min.

400 g hladké mouky
200 g másla
30 g čerstvého droždí
1 lžičku cukru
150 ml teplého mléka
2 lžičky soli

POSTUP:
Kvásek si připravíme z mléka, cukru a droždí. Kvásek pak smícháme s moukou, solí a rozpuštěným máslem. Zpracujeme těsto, které uložíme na teplé místo a necháme vykynout.
Vykynuté těsto si rozválíme na pomoučeném vále. Pomocí hrnku si vykrojíme kruhy.

NÁPLŇ
Kukuřice podle chuti
150 g šunky
1 tavený sýr
4 lžíce zakysané smetany
Scedíme si kukuřici, nakrájíme šunku a to vše smícháme v míse se sýrem a smetanou. 
Do středu každého kruhu dáme přiměřeně směsi. Překryjeme dalším vykrojeným kruhem těsta. Okraje dobře stiskneme, aby nám bochánky držely pohromadě.
Na potření
1 vejce
1 lžičku zakysané smetany
Strouhaný sýr
(Můžete také zasypat sezamovými nebo jinými semínky)
Pak už jen potřete rozšlehaným vejcem se smetanou, posypte sýrem a vložte do předehřáté trouby. Bochníky by měly být upečené dozlatova.


Roláda z listového těsta

Těsto si vyválíme na plát. Na vrch potřeme kečupem. Poskládáme salám (šunku), posypeme nastrouhaným sýrem, přidáme na kousky nakrájené okurky nebo červenou kapii, p
osypeme kořením ( oregano, sůl)

Stočíme do rolády a krájíme na plátky.
Plátky rolády přeneseme na plech. Potřeme rozšlehaným vajíčkem . 
Pečeme na 180 °C asi půl hodiny, dokud nám kolečka nezezlátnou.

Dalámanky 
Vařené vychladlé brambory nejprve nastrouhejte
do připravené mísy, přidejte mouku, sůl, vodu a droždí.

Těsto pořádně propracujte a nechte asi tři čtvrtě hodiny vykynout. Pak těsto přendejte na pomoučený vál a vytvarujte z těsta malé bochánky přibližně o velikosti dlaně a potřete je před vložením do trouby vodou nebo vodou s mlékem.

Pak dalamánky vložte do trouby rozpálené na 180 stupňů a pečte přibližně 15 minut, dokud na povrchu nezezlátnou.

Škvarkové buchtičky (fotorecept) - obrázok 6
300 g
200 g
mouka polohrubá
2 ks
žloutky
1 PL
1 ČL
2 ČL
súl
250 g  posekané
250 ml vlažné
1 balíček
Na potření: žloutek

Těsto si klasickým způsobem připravíme a dostatečně vypracujeme 
a necháme ho vykynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
Potom těsto vyklopíme na desku, uděláme váleček a nakrájíme na 12 stejných částí. 
Pak uděláme kuličky, uložíme na plech a rukou je trochu zatlačíme.

Z vlažného mléka, droždí, cukru a lžíce mouky připravíme kvásek. 
Přilejeme ho k prosáté mouce, přidáme vše ostatní mimo škvarků a zaděláme těsto. Necháme vykynout, pak vykynuté těsto rozválíme, posypeme pokrájenými škvarky, přehneme, znovu rozválíme a to opakujeme 2x.Zakryjeme a necháme alespoň 20 min. kynout. 
Pak je nařízneme a potřeme rozšlehaným žloutkem. Upečeme.



Bramborové pagáče recept - video