V míse smíchejte mouku, vejce, sůl a tvaroh. Postupně přilévejte mléko a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Pokud je příliš tuhé, přidejte trochu mléka, pokud příliš lepí, podsypejte moukou.
2. Tvarování knedlíků
Těsto rozdělte na menší kousky, každý rozválejte na placku a doprostřed vložte lžíci borůvek posypaných cukrem. Poté těsto pečlivě uzavřete do tvaru kulatého knedlíku.
3. Vaření
Knedlíky vkládejte do vroucí osolené vody a vařte přibližně 8–10 minut, dokud nevyplavou na hladinu. Během vaření je jemně promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu.
4. Servírování
Uvařené knedlíky vyjměte, přelijte rozpuštěným máslem, posypte rozdrceným tvarohem a hojně zasypte moučkovým cukrem. Podávejte ještě teplé.
Tipy a rady
Pro jemnější chuť můžete tvaroh smíchat s trochou smetany a vanilkového cukru.
Pokud chcete knedlíky lehčí, použijte část hrubé mouky místo polohrubé.
Knedlíky lze připravit i z kynutého těsta, které jim dodá vzdušnější strukturu.

| 500 ml mléko + sůl 300 g hrubá mouka dle hustoty Čím méně mouky přidáme, tím budou knedlíky jemnější. 40 g Héry nebo máslo 1 ks vejce |
tvaroh
cukr moučka
lískové oříšky 60 g nebo vlašské
krupicový cukr 100 g
Na pánvi nechte na mírném plameni rozpustit cukr na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte oříšky, promíchejte a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte vychladnout, nalámejte na kousky a v robotu rozmixujte nahrubo nebo roztlouct v hmoždíři.
100 g krupice, 250 ml mléka, 40 g másla ,1 vejce, sůl, máslo na vymazání misky
Ovocná omáčka
cukr (moučkový)
750 g jahody
100 g cukr (krupice)
2 lžička kukuřičný škrob
250 g měkkého tvarohu v alobalu (ne vaničkový)
100 g dětské krupičky (nebo hrubé mouky)
1 špetka soli
Z každého kousku utvoříme placičku, poklademe jahodami (nebo jiným ovocem) a zformujeme do kulatých knedlíků. Necháme 15 minut odpočinout.
Mezitím necháme v hrnci ohřát vodu.
Všechny knedlíky vložíme do vroucí vody, po chvilce je odlepíme ode dna a vaříme, dokud nevyplavou. Od doby, kdy vyplavou necháme ještě 2-3 minuty a vyndáme je.
Podáváme, jak jsme zvyklí, s moučkovým cukrem, tvarohem nebo polité přepuštěným máslem.
Bramborové šišky - těsto na bramborové knedlíky

500 g brambor
250 g polohrubé mouky + 1 malou lžičku solamylu
½ lžičky soli
1 vejce
Brambory uvaříme ve slupce (nejlépe den předem) a necháme zcela zchladnout.
Oloupeme a na jemné straně struhadla nastrouháme do větší mísy.
Přidáme sůl, vejce , mouku, solamyl a prohněteme do hladkého v pevné těsto.
Z těsta vyválíme čtverečky, které naplníme švestkovými povidly nebo vytvoříme malé válečky (šišky)
Šišky vhazujeme do vroucí osolené vody, počkáme až vyplavou a pak ještě 2–3 minuty
povaříme – těsto musí být i uvnitř hotové. Šišky vyndáme
a dáváme do keramické mísy vymazané máslem.
Servírujeme posypané mákem a moučkovým cukrem, přelité máslem.
Také je dobré posypat osmaženou strouhankou a cukrem.
Krupicové těsto z krupicové kaše
50 g krupice, 150 ml mléka, sůl, 1 vejce, 200 g polohrubé mouky V hrnci ohřejeme mléko a vsypeme krupici, trochu osolíme a uvaříme si krupicovou kaši, kterou necháme vychladnout. Na vál dáme moku, vychladlou kaši a vejce a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Pokud se těsto lepí, přisypeme více mouky.
Těsto rozdělíme na dvě části a každou rozválíme do válečku silného asi jako palec. Válečky rozkrájíme na malé kousky a každý váleček rukou vyválíme do šišky. Vložíme do vroucí osolené vody a na mírném ohni vaříme asi 3 minuty. Pak je necháme okapat a můžeme podávat.
Můžeme je podávat s čímkoliv: rozehřátým máslem, cukrem a perníkem, nebo také osmaženou strouhankou na másle, mákem, mletými ořechy nebo kakaem
Těsto rozdělíme na dvě části a každou rozválíme do válečku silného asi jako palec. Válečky rozkrájíme na malé kousky a každý váleček rukou vyválíme do šišky. Vložíme do vroucí osolené vody a na mírném ohni vaříme asi 3 minuty. Pak je necháme okapat a můžeme podávat.
Můžeme je podávat s čímkoliv: rozehřátým máslem, cukrem a perníkem, nebo také osmaženou strouhankou na másle, mákem, mletými ořechy nebo kakaem
Krupicové ovocné knedlíky
Švestkové knedlíky s mákem 💖- sůl 125 g dětská krupice
- 250 ml mléko
- 1 ks vejce
- 250 g polohrubá mouka přibližně
- Uvaříme velmi hustou krupicovou kaši a necháme vychladnout. Do hmoty zapracujeme 1 vejce a přisypáváme mouku tak dlouho, než vznikne těsto, se kterým se dobře pracuje a dá do něj balit ovoce. Vaříme asi 10 minu
- Borůvkové knedlíky
- Hotové těsto vyválíme na plát a nakrájíme na čtverečky o velikosti asi 5×5 cm. Na každý dáme trochu ovoce, zabalíme a vytvarujeme na knedlíky.
- Knedlíky vaříme ve vroucí vodě asi 7 minut. Skořici smícháme s cukrem. Zbylé borůvky podusíme na másle se lžící cukru.
- Knedlíky rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou, zakápneme máslem, posypeme skořicovým cukrem a dozdobíme zbylým ovocem s meduňkou. Podáváme se zakysanou smetanou.
- Borůvkové knedlíky
- Hotové těsto vyválíme na plát a nakrájíme na čtverečky o velikosti asi 5×5 cm. Na každý dáme trochu ovoce, zabalíme a vytvarujeme na knedlíky.
- Knedlíky vaříme ve vroucí vodě asi 7 minut. Skořici smícháme s cukrem. Zbylé borůvky podusíme na másle se lžící cukru.
- Knedlíky rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou, zakápneme máslem, posypeme skořicovým cukrem a dozdobíme zbylým ovocem s meduňkou. Podáváme se zakysanou smetanou.
Kynuté knedlíky s meruňkami na obrázku500 g pol. mouky, půl kostky kvasnic, 250 ml. mléka, 1 vejce, 2 lžíce oleje, 1 lžička cukru, špetka soli.
Kynuté knedlíky s ovocem na hrnky 2 hrnky polohrubé mouky
25 g droždí
1 PL cukru (velká lžíce)
1/2 hrnku mléka
1 vejce
1 PL oleje
sůl
Do mísy přesejeme mouku, přidáme rozdrobené droždí, cukr, zalijeme částí vlažného mléka a dáme na teplé místo nakynout.
Poté přidáme vejce, zbytek mléka, rozpuštěné máslo, sůl a prohněteme.
Nádobu přikryjeme ubrouskem a dáme opět na teplé místo vykynout.
Poté těsto vyklopíme na pomoučněný vál. Vyválíme ho na dlouhý pruh, který nakrájíme a dáme ovoce nebo marmeládu.
Dáme vařit do horké vody asi 8 minut.Můžeme je i vařit v páře....
Jak uvařit ty nejlepší knedlíky?
Podle velikosti knedlíků vaříme v páře přibližně 8-10 minut, nebo ve vodě 8 minut. Výhodou vaření v páře je, že knedlíky nepřevaříme, když na ně zapomeneme, jsou hladké a dobře sedí plochou stranou na talířích. Kynuté knedlíky po vytažení z vody nebo páry vždy propícháme vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.Kynuté ovocné knedlíky vařené v páře s broskvemi
Postup:25 g droždí
1 PL cukru (velká lžíce)
1/2 hrnku mléka
1 vejce
1 PL oleje
sůl
Do mísy přesejeme mouku, přidáme rozdrobené droždí, cukr, zalijeme částí vlažného mléka a dáme na teplé místo nakynout.
Poté přidáme vejce, zbytek mléka, rozpuštěné máslo, sůl a prohněteme.
Nádobu přikryjeme ubrouskem a dáme opět na teplé místo vykynout.
Poté těsto vyklopíme na pomoučněný vál. Vyválíme ho na dlouhý pruh, který nakrájíme a dáme ovoce nebo marmeládu.
Jak uvařit ty nejlepší knedlíky?
Podle velikosti knedlíků vaříme v páře přibližně 8-10 minut, nebo ve vodě 8 minut. Výhodou vaření v páře je, že knedlíky nepřevaříme, když na ně zapomeneme, jsou hladké a dobře sedí plochou stranou na talířích. Kynuté knedlíky po vytažení z vody nebo páry vždy propícháme vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.
- Kynuté ovocné knedlíky vařené v páře s broskvemi
V misce utřeme kostku droždí s 2 lžícemi cukru. Zalijeme jej 150 ml vlažného mléka a rozmícháme a necháme v teple vykynout přikryté utěrkou.
Do mísy vsypeme hrubou mouku ve které rozmícháme sůl, přidáme vzešlý kvásek, vejce rozmíchané v trošce vlažného mléka a vypracujeme těsto. Je-li těsto příliš tuhé, tak přidáme mléko, je-li příliš řídké, tak mouku. Těsto budeme zpracovávat, tak dlouho, až se přestane lepit a bude hladké.
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme jej na teplém místě vykynout.
Mezitím si připravíme broskve, které zbavíme pecky a slupky. Pokud slupka jde špatně z broskve stáhnout, můžeme na chvíli broskve spařit ve vařící vodě a pak to půjde velmi jednoduše. Oloupané a vypeckované broskve nakrájíme na menší kousky.
Těsto nám již mezitím nakynulo a můžeme z něj vykrajovat těsta v množství, které budeme potřebovat na jednotlivé knedlíky. Nejlépe je jej vykrajovat lžící, kterou namáčíme do mouky, aby se k lžíci nepřilepilo.
Rukou těsto zploštíme a vytvoříme slabé plátky ve kterých broskve obalíme a vytvoříme kulaté knedlíky
Do hrnce dáme pařák na knedlíky a vlijeme vodu, kterou necháme vařit a pařák vyložíme plátnem nebo čistou kuchyňskou utěrkou. Utěrka se nesmí dotýkat vody.
Jakmile se začne voda vařit, vložíme do utěrky knedlíky, hrnec zakryjeme poklicí a vaříme v páře 8 - 10 minut až budou knedlíky hotové. Jestli jsou hotové zjistíme špejlí, kterou píchneme do těsta a pokud je čistá bez těsta na povrchu, můžeme knedlíky vyndat.
Po uvaření knedlíky rychle propícháme vidličkou, aby se knedlíky nesrazily a trochu jej omastíme máslem, aby neokorávaly na povrchu.
Na talíři knedlíky posypeme strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a omastíme rozpuštěným máslem.
Jestliže nám zbydou broskve, tak můžeme z broskví a cukru umixovat broskvovou polevu nebo můžeme broskve nakrájet na malé kousky, osladit a smíchat s bílým jogurtem a vytvořit broskvový jogurt, kterým můžete přelít knedlíky.
Nakonec polijeme rozpuštěným máslem
Osmažená strouhanka s cukrem - strouhanku osmažíme na tuku, necháme trošku vychladnout a potom ji promícháme s cukrem.
|
Příprava těsta:
V míse smíchejte tvaroh, celé vejce, cukr a špetku soli. Dobře promíchejte.
Postupně přidávejte polohrubou mouku, dokud se směs nespojí do hladkého těsta. (Můžete potřebovat trochu více nebo méně mouky, závisí to na vlhkosti tvarohu.)
Tvarování knedlíků:
Těsto rozdělte na menší kousky (přibližně velikosti golfového míčku).
Každý kousek těsta položte na dlaň a zmáčkněte. Vložte meruňku (nebo půlku meruňky) do středu a těsto pečlivě uzavřete, aby vznikl kulatý knedlík.
Vaření knedlíků:
Přiveďte velký hrnec vody k varu a jemně osolte.
Vložte knedlíky do vroucí vody, ale nezapomeňte, aby se navzájem nedotýkaly. Vařte je po dobu 10 minut.
Po této době jeden knedlík vyjměte a zkontrolujte, zda je hotový: Píchněte do něj špejlí; pokud těsto na špejli nepřichytí, knedlíky jsou hotové.
Jablečné knedlíky z odpalovaného těsta s ořechy☝
- 350ml mléko
- 50g máslo,
- 300g polohrubá mouka + sůl
- ,2ks rozšlehané vejce
- 3ks jablka
- ,1lžička skořice - mletá
- 125g cukr krupice
- ,100g vlašské ořechy
- 100g máslo
Postup přípravy receptu
Dvě jablka oloupejte, nakrájejte na malé kostičky, promíchejte se skořicí a 2 lžícemi cukru.
Těsto na lehce pomoučněné ploše vyválejte na silnější plát a nakrájejte na čtverce o velikosti asi 5 x 5 cm. Doprostřed každého kousku těsta dejte lžíci jablečné směsi a dobře zabalte. Knedlíky vařte ve vroucí osolené vodě zhruba 8 minut. Hotové je slijte a podávejte polité rozpuštěným zbytkem másla, posypané karamelizovanými ořechy a opečenými jablky.
.jpg)
.jpg)

.jpg)
.jpg)