(Obrácený koláč) Popis na videu
Až trochu vystydne naskládám pokrájené z cezené hrušky, které jsem předem podusila.
(1/4 l vody 3 hřebíčky, tyčku skořice a citronovou šťávu)
Hrušky přikryji těstem a dám péct. Po vystydnutí vyklopím na talíř.
● Pro karamel s máslem:
200 g cukru
160 ml plnotučné smetany (35 %)
60 g másla
● Mandlová kolečka
225 g mouky
50 g mandlového prášku
70 g moučkového cukru
130 g másla
1 vejce
1 sáček vanilkového cukru
1 vanilkový lusk
- Obrácený broskvový koláč se zakysanou smetanou
2 hrnky - Mouky hladké - (hrnek 200 ml) 1 hrnek - Cukr krupice
3 Vejce
2 polévkové lžíce - Zakysané smetany90 g - Máslo rozpuštěné
Vanilkový cukr
Prášek do pečiva - 10 g (1 balíček)
Například:
Rozpůlené broskve, meruňky, hrušky, jablka
Postup:
Celá vejce utřeme s cukrem, přidáme smetanu, rozpuštěné máslo, promícháme a nakonec vmícháme i sypké přísady. Vmícháme jednotné těsto.
Dno dortové kulaté formy vyložíme papírem a uložíme něj rozpůlené ovoce.
Na ovoce navrstvíme těsto, uhladíme lžící a dáme péct.
Pečeme při teplotě 180 asi 30-35 minut. Hotový koláč opatrně oddělíme od krajů a pomocí talíře překlopíme
- Obrácený broskvový koláč se zakysanou smetanou
2 hrnky - Mouky hladké - (hrnek 200 ml)
1 hrnek - Cukr krupice
3 Vejce
2 polévkové lžíce - Zakysané smetany90 g - Máslo rozpuštěné
Vanilkový cukr
Prášek do pečiva - 10 g (1 balíček)
3 Vejce
2 polévkové lžíce - Zakysané smetany90 g - Máslo rozpuštěné
Vanilkový cukr
Prášek do pečiva - 10 g (1 balíček)
Například:
Rozpůlené broskve, meruňky, hrušky, jablka
Postup:
Celá vejce utřeme s cukrem, přidáme smetanu, rozpuštěné máslo, promícháme a nakonec vmícháme i sypké přísady. Vmícháme jednotné těsto.
Dno dortové kulaté formy vyložíme papírem a uložíme něj rozpůlené ovoce.
Na ovoce navrstvíme těsto, uhladíme lžící a dáme péct.
Pečeme při teplotě 180 asi 30-35 minut. Hotový koláč opatrně oddělíme od krajů a pomocí talíře překlopíme
Rozpůlené broskve, meruňky, hrušky, jablka
Postup:
Celá vejce utřeme s cukrem, přidáme smetanu, rozpuštěné máslo, promícháme a nakonec vmícháme i sypké přísady. Vmícháme jednotné těsto.
Dno dortové kulaté formy vyložíme papírem a uložíme něj rozpůlené ovoce.
Na ovoce navrstvíme těsto, uhladíme lžící a dáme péct.
Pečeme při teplotě 180 asi 30-35 minut. Hotový koláč opatrně oddělíme od krajů a pomocí talíře překlopíme
Karamelové řezy
- 3 vejce
- 250 g másla
- 3 lžíce kakaa
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrneček cukru krupice
- 1 hrneček vlažné vody
- 1/2 hrnečku rostlinného oleje
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 čokoládová poleva
- 1 kondenzované slazené mléko
Den předem dáme plechovku kondenzovaného slazeného mléka do vody a necháme 2 hodiny vařit, aby nám mléko zkaramelizovalo.
Vejce, mouku, cukr, vodu, olej, kakao a kypřící prášek do pečiva vymícháme v těsto, které a vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.
Mezitím vychladlé zkaramelizované mléko rozmixujeme s máslem.
Vychladlé těsto potřeme karamelovým krémem, a polijeme rozpuštěnou cik cak - čokoládovou polevou
50 g ztuženého pokrmového tuku
50 g cukru moučka
4 lžíce mléka
4 lžíce kakaa
1 lžíce Solamylu
Připravíme si vodní lázeň. Větší hrnec naplníme vodou tak, aby v něm seděl menší hrnec a dal se volně otáčet. Vodu v hrnci zahřejeme a do vodní lázně dáme všechny suroviny, které pořádně rozmícháme a rozpustíme v této lázni. Přivedeme k varu, promícháme a ihned použijeme. Nesmí přejít varem.
Ořechové řezy krém ze Salka
3 vejce, 120 g cukru krupice, 80 g polohrubé mouky, 40 g mletých ořechů, špetka soli, 3 lžíce oleje (toto je dávka na jeden plát, budete potřebovat (2 pláty)
Ingredience na krém:250 g másla, 1 plechovka karamelového salka, marmeláda na potření, marcipánová modelovací hmota na potažení
Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh, vmícháme cukr a žloutky. Potom přidáme olej. Vyšleháme do husté pěny. Nakonec lehce vmícháme mouku a ořechy. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme na 170 °C. Budeme potřebovat dva pláty.
Máslo našleháme do pěny a po lžících přidáváme z karamelizované salko. Upečený vychladlý plát potřeme marmeládou a připraveným krémem. Trochu krému si necháme na konečné dozdobení. Přiklopíme druhým plátem, zatížíme a dáme do lednice trochu ztuhnout. Potom rozřízneme na 4 díly, potřeme krémem a polijeme čokoládou.
- 3 vejce
- 250 g másla
- 3 lžíce kakaa
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrneček cukru krupice
- 1 hrneček vlažné vody
- 1/2 hrnečku rostlinného oleje
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 čokoládová poleva
- 1 kondenzované slazené mléko
Vejce, mouku, cukr, vodu, olej, kakao a kypřící prášek do pečiva vymícháme v těsto, které a vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.
Mezitím vychladlé zkaramelizované mléko rozmixujeme s máslem.
Vychladlé těsto potřeme karamelovým krémem, a polijeme rozpuštěnou cik cak - čokoládovou polevou
50 g ztuženého pokrmového tuku
50 g cukru moučka
4 lžíce mléka
4 lžíce kakaa
1 lžíce Solamylu
Připravíme si vodní lázeň. Větší hrnec naplníme vodou tak, aby v něm seděl menší hrnec a dal se volně otáčet. Vodu v hrnci zahřejeme a do vodní lázně dáme všechny suroviny, které pořádně rozmícháme a rozpustíme v této lázni. Přivedeme k varu, promícháme a ihned použijeme. Nesmí přejít varem.
Ořechové řezy krém ze Salka
3 vejce, 120 g cukru krupice, 80 g polohrubé mouky, 40 g mletých ořechů, špetka soli, 3 lžíce oleje (toto je dávka na jeden plát, budete potřebovat (2 pláty)
Ingredience na krém:
3 vejce, 120 g cukru krupice, 80 g polohrubé mouky, 40 g mletých ořechů, špetka soli, 3 lžíce oleje (toto je dávka na jeden plát, budete potřebovat (2 pláty)
Ingredience na krém:
250 g másla, 1 plechovka karamelového salka, marmeláda na potření, marcipánová modelovací hmota na potažení
Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh, vmícháme cukr a žloutky. Potom přidáme olej. Vyšleháme do husté pěny. Nakonec lehce vmícháme mouku a ořechy.
Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh, vmícháme cukr a žloutky. Potom přidáme olej. Vyšleháme do husté pěny. Nakonec lehce vmícháme mouku a ořechy.
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do vyhřáté trouby.
Pečeme na 170 °C. Budeme potřebovat dva pláty.
Máslo našleháme do pěny a po lžících přidáváme z karamelizované salko. Upečený vychladlý plát potřeme marmeládou a připraveným krémem. Trochu krému si necháme na konečné dozdobení. Přiklopíme druhým plátem, zatížíme a dáme do lednice trochu ztuhnout. Potom rozřízneme na 4 díly, potřeme krémem a polijeme čokoládou.
Máslo našleháme do pěny a po lžících přidáváme z karamelizované salko. Upečený vychladlý plát potřeme marmeládou a připraveným krémem. Trochu krému si necháme na konečné dozdobení. Přiklopíme druhým plátem, zatížíme a dáme do lednice trochu ztuhnout. Potom rozřízneme na 4 díly, potřeme krémem a polijeme čokoládou.