čtvrtek 15. června 2023

Karamelové řezy - Obrácený koláč s ovocem + Mandlová kolečka


(Obrácený koláč) Popis na videu  

10 až 11 jablek
130 g másla (2 x 65 g)
250 g cukru
80 g vody
Mletá skořice
Meruňkový džem


 Obrácený hruškový zákusek
 

Obrácený koláč Tarte Tatin - Roman Paulus video

Těsto: - 250 g hladké mouky - 150 g másla - 50 g krupicového cukru - 1 vejce - špetka soli
Jablka nebo hrušky , které jsem předem podusila - asi 10 jablek nebo hrušek - 2 lžíce másla
Karamelová omáčka: - 150 g krupicového cukru - 100 g másla - 1–2 lžíce vody

Karamel pod hrušky
Dala jsem vařit 1 hrnek vody a do něj jsem nasypala 1 hrnek cukru. Za stálého míchání se voda vypaří a cukr zhnědne, pak přidám 1 PL másla.
Umíchám karamel. Hotový karamel naliji do máslem vymazané remosky.
Až trochu vystydne naskládám pokrájené z cezené hrušky, které jsem předem podusila.
(1/4 l vody 3 hřebíčky, tyčku skořice a citronovou šťávu)
Hrušky přikryji těstem a dám péct. Po vystydnutí vyklopím na talíř.

Těsto:
1vejce , 1/2 hrnku cukru, 1 a 0,5 hrnku polohrubé mouky, půl prášku do pečiva, půl hrnku vody, 2 PL lžíce oleje.
Vejce s cukrem společně vymíchám do zbělení a postupně přisypávám cukr, pak přidám ostatní přísady. Naliji na hrušky nebo jablka a dám péct asi 20 minut v remosce. Můžete dát péct i do trouby na 180 stupňů až povrch zrůžoví. Po vychladnutí zákusek vyklopíme na talíř.

Recept na křehké pečivo s karamelem na videu s překladem

Pro karamel s máslem:
200 g cukru
160 ml plnotučné smetany (35 %)
60 g  másla

 Mandlová kolečka
225 g mouky 
50 g mandlového prášku
70 g moučkového cukru
130 g másla
1 vejce
1 sáček vanilkového cukru
1 vanilkový lusk 

  • Obrácený broskvový koláč se zakysanou smetanou

2 hrnky - Mouky  hladké -  (hrnek 200 ml) 
1 hrnek - Cukr  krupice
3 Vejce 
2 polévkové lžíce - Zakysané smetany
90 g - Máslo rozpuštěné  
Vanilkový cukr
Prášek do pečiva - 10 g (1 balíček)

Například:
Rozpůlené broskve, meruňky, hrušky, jablka
Postup:
Celá vejce utřeme s cukrem, přidáme smetanu, rozpuštěné máslo, promícháme a nakonec vmícháme i sypké přísady. Vmícháme jednotné těsto.
Dno dortové kulaté formy vyložíme papírem a uložíme něj rozpůlené ovoce.
Na ovoce navrstvíme těsto, uhladíme lžící a dáme péct.
Pečeme při teplotě 180 asi 30-35 minut. Hotový koláč opatrně oddělíme od krajů a pomocí talíře překlopíme

Karamelové řezy

  • 3 vejce
  • 250 g másla
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrneček cukru krupice
  • 1 hrneček vlažné vody
  • 1/2 hrnečku rostlinného oleje
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 čokoládová poleva
  • 1 kondenzované slazené mléko

  • Den předem dáme plechovku kondenzovaného slazeného mléka do vody a necháme 2 hodiny vařit, aby nám mléko zkaramelizovalo.
    Vejce, mouku, cukr, vodu, olej, kakao a kypřící prášek do pečiva vymícháme v těsto, které a vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
    Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. 
    Mezitím vychladlé zkaramelizované mléko rozmixujeme s máslem.
    Vychladlé těsto potřeme karamelovým krémem, a polijeme rozpuštěnou cik cak  - 
     
    čokoládovou  polevou
    50 g ztuženého pokrmového tuku
    50 g cukru moučka
    4 lžíce mléka
    4 lžíce kakaa
    1 lžíce Solamylu
    Připravíme si vodní lázeň. Větší hrnec naplníme vodou tak, aby v něm seděl menší hrnec a dal se volně otáčet. Vodu v hrnci zahřejeme a do vodní lázně dáme všechny suroviny, které pořádně rozmícháme a rozpustíme v této lázni. Přivedeme k varu, promícháme a ihned použijeme. Nesmí přejít varem.

    Ořechové řezy krém ze Salka

    3 vejce, 120 g cukru krupice, 80 g polohrubé mouky, 40 g mletých ořechů, špetka soli, 3 lžíce oleje (toto je dávka na jeden plát, budete potřebovat (2 pláty)

    Ingredience na krém:
    250 g másla, 1 plechovka karamelového salka, marmeláda na potření, marcipánová modelovací hmota na potažení

    Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh, vmícháme cukr a žloutky. Potom přidáme olej. Vyšleháme do husté pěny. Nakonec lehce vmícháme mouku a ořechy. 
    Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do vyhřáté trouby. 
    Pečeme na 170 °C. Budeme potřebovat dva pláty.

    Máslo našleháme do pěny a po lžících přidáváme z karamelizované salko. Upečený vychladlý plát potřeme marmeládou a připraveným krémem. Trochu krému si necháme na konečné dozdobení. Přiklopíme druhým plátem, zatížíme a dáme do lednice trochu ztuhnout. Potom rozřízneme na 4 díly, potřeme krémem a  polijeme čokoládou.

Orechove rezy