Těsto:
Máslo 250 g
Kefír 2,5% 250 ml.
Prášek do pečiva 10 g
Mouka 500
Špetka soli
Smícháme mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva nastrouhané máslo.
Vypracujeme drobivou směs do které přidáme kefír a vypracujeme jednotné těsto.
Zabalíme do fólie a dáme na hodinu odležet do chladničky.
Zabalíme do fólie a dáme na hodinu odležet do chladničky.
Těsto si rozdělíme na 3 díly.
Nyní budeme každou část těsta válet na tenký plát.
První plát těsta přeneseme pomocí válečku na plech vyložený papírem na pečení a posypeme drobivou směsí. Pokračujeme druhým plátem těsta, drobivou směsí a takto stále dál, dokud nemineme všechny přísady.
Nakonec položíme na vrch poslední část těsta.
Nyní koláč nakrájíme na kostky
A dáme péct do vyhřáté trouby.
Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 35 minut.
První plát těsta přeneseme pomocí válečku na plech vyložený papírem na pečení a posypeme drobivou směsí. Pokračujeme druhým plátem těsta, drobivou směsí a takto stále dál, dokud nemineme všechny přísady.
Nakonec položíme na vrch poslední část těsta.
Nyní koláč nakrájíme na kostky
A dáme péct do vyhřáté trouby.
Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 35 minut.
Náplň na drobenku:
Mouka 120 g
Cukr 150 g
Vanilkový cukr 1 sáček
Máslo 150 g
Mezitím si připravíme drobivou směs . Smícháme cukru, mouku a nastrouhané máslo.
Mouka 120 g
Cukr 150 g
Vanilkový cukr 1 sáček
Máslo 150 g
Mezitím si připravíme drobivou směs . Smícháme cukru, mouku a nastrouhané máslo.
Zákusek banánový z videa
2 banány 20 g másla 1 polévková lžíce cukru Na těsto: 1 vejce 50 g cukru 8 g vanilkového cukru 50 ml oleje 100 ml mléka 130 g mouky 20 g hořkého kakaa 8 g prášku do pečiva
- Potřebné přísady:
3/4 hrnku cukru1 hrnek mléka
2 ks vejce
2 hrnky polohrubé mouky
1 ks prášku do pečiva
100 dkg másla
3 ks banánů
Postup přípravy:- Vejce smícháme s cukrem, máslem a rozmačkanými banány.
Přilijeme mléko, polohrubou mouku a prášek do prášek do pečiva. Vše důkladně rozmícháme. Banánové těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova.
asi 1 PL stoprocentního rostlinného tuku
Staročeský medovník (karamelový)
- 18 dkg másla
18 dkg moučkového cukru
6 lžic medu
4 lžíce smetany
1 vejce
1 lžička kakaa45 dkg hladké mouky
1,5 lžičky jedlé sody
krém:250 g másla
1 plechovka Salka
sirup:2 lžíce cukru krystal
50 ml rumu
150 ml vody
Postup:
Na každou z placek si připravíme pečící papír. Těsto rozdělíme na pět dílů, vyválíme z nich placku a vykrojíme nožem menší dortovou formu. Pokud bude řidší těsto, například kvůli medu, nic se nestane, když se přidá trochu mouky, a s její pomocí lze také těsto pěkně vyválet.
Ze zbytků uděláme placku, která bude sloužit jako drobenka na vrch dortu.
Placky pečeme dle receptu na 180° asi 4 minuty, ale já možná díky řidšímu medu a hlavně díky troubě, která si peče jak chce, pekla asi na 200° asi 10 min – zkrátka až placky krásně zezlátly. Necháme je vychladnout.
Rozdrobíme si “zbytkovou” placku, nebo ji rozsekáme v nástavci na tyčový mixér (přihodila jsem k ní pár vlašských ořechů, jen na ozdobu). Drtí pak posypeme celý dort.
Medovník necháme odpočinout alespoň do druhého dne, aby se krásně rozležel.
Medovník se zakysanou smetanou
160 g
másla
3 lžíce
medu
3 ks
vejce
150 g
cukru
1/5 lžičky
jedlé sody + špetka soli
cca 250 g
hladké mouky
Krém
6 kelímků
zakysané smetany
150 g
cukru
1 bal.
vanilkový nebo smetanový pudink bez vaření
Poté sejmout ze zdroje tepla, přidat sodu a po částech přidávat mouku, dokud není těsto hladké.
Vyklopit na pomoučenou pracovní plochu a nyní už jen rukama zapracovat do těsta tolik mouky, aby bylo pevné, ale přitom tvárné.
Rozdělit na 4 stejně velké části, každou zvlášť dotenka vyválet a přenést pomocí válečku na pečící papíry. Péct na obráceném plechu cca 5-7 minutek na 170 stupňů dozlatova (pozor, nepřepéct, jinak budou placky tvrdé a budou se lámat).
Hotové pláty oříznout všechny na jeden rozměr, odřezky nevyhazovat, rozdrolit do misky (poslouží jako posyp navrch moučníku), promazat krémem a poskládat na sebe.
Vršek lehce pomazat a posypat drobečky. Hotové necháme v lednici do druhého dne rozležet.
Krém: Vše vyšlehat ručním elektrickým šlehačem dohladka.
- 3 vejce,
- 1 hrnek krystalového cukru
- 1 čajová lžička skořice,
- 2 polévkové lžíce kakaa,
- 3 polévkové lžíce marmelády,
- 2 hrníčky hladké mouky
- 1 čajová lžička sody bikarbony,
- 1 kypřicí prášek do perníku (20 g),
- 2 hrníčky mléka,
- ¾ hrníčku oleje,