čtvrtek 15. června 2023

NAPOLEONKY + Banánová buchta, Medovník se zakysanou smetanou + karamelový, Medově-ořechové řezy

"NAPOLEONKY"

Těsto:
Máslo 250 g
Kefír 2,5% 250 ml.
Prášek do pečiva 10 g
Mouka 500
Špetka soli

Smícháme mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva nastrouhané máslo. 
Vypracujeme drobivou směs do které přidáme kefír a vypracujeme jednotné těsto.
Zabalíme do fólie a dáme na hodinu odležet do chladničky.
Těsto si rozdělíme na 3 díly.

Nyní budeme každou část těsta válet na tenký plát.
První plát těsta přeneseme pomocí válečku na plech vyložený papírem na pečení a posypeme drobivou směsí. Pokračujeme druhým plátem těsta, drobivou směsí a takto stále dál, dokud nemineme všechny přísady.
Nakonec položíme na vrch poslední část těsta.
Nyní koláč nakrájíme na kostky
A dáme péct do vyhřáté trouby.
Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 35 minut.

Náplň na drobenku:
Mouka 120 g
Cukr 150 g
Vanilkový cukr 1 sáček
Máslo 150 g

Mezitím si připravíme drobivou směs . Smícháme cukru, mouku a nastrouhané máslo.

Zákusek banánový z videa
2 banány 20 g másla 1 polévková lžíce cukru Na těsto: 1 vejce 50 g cukru 8 g vanilkového cukru 50 ml oleje 100 ml mléka 130 g mouky 20 g hořkého kakaa 8 g prášku do pečiva

  1. Potřebné přísady:
    3/4 hrnku cukru
    1 hrnek mléka
    2 ks vejce
    2 hrnky polohrubé mouky
    1 ks prášku do pečiva
    100 dkg másla
    3 ks banánů
    Postup přípravy:
      Vejce smícháme s cukrem, máslem a rozmačkanými banány.
      Přilijeme mléko, polohrubou mouku a prášek do prášek do pečiva. Vše důkladně rozmícháme. Banánové těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova.
    Po vychladnutí potřeme banánovou buchtu čokoládovou polevou. Necháme ztuhnout, banánovou buchtu nakrájíme a můžeme podávat.
200 g hořké čokolády
asi 1 PL stoprocentního rostlinného tuku
Staročeský medovník (karamelový)


    18 dkg másla
    18 dkg moučkového cukru
    6 lžic medu
    4 lžíce smetany
    1 vejce
    1 lžička kakaa45 dkg hladké mouky
    1,5 lžičky jedlé sody

    krém:
    250 g másla
    1 plechovka Salka

    sirup:2 lžíce cukru krystal
    50 ml rumu
    150 ml vody

    Postup:

Máslo, cukr, med, smetanu, vejce a kakao si dáme do mísy a šleháme nad parou asi 5 min. Směs smícháme s moukou a sodou a necháme těsto odpočinout asi 5 minut v zakryté míse.
Na každou z placek si připravíme pečící papír. Těsto rozdělíme na pět dílů, vyválíme z nich placku a vykrojíme  nožem menší dortovou formu. Pokud bude řidší těsto, například kvůli medu, nic se nestane, když se přidá trochu mouky, a s její pomocí lze také těsto pěkně vyválet. 
Ze zbytků uděláme placku, která bude sloužit jako drobenka na vrch dortu.
Placky pečeme dle receptu na 180° asi 4 minuty, ale já možná díky řidšímu medu a hlavně díky troubě, která si peče jak chce, pekla asi na 200° asi 10 min – zkrátka až placky krásně zezlátly. Necháme je vychladnout.

Na krém uvaříme Salko – vaříme ho dvě až dvě a půl hodiny ve vodě. Necháme ho úplně vychladnout a teprve potom otvíráme. Ušleháme máslo a přidáme do něj Salko, vznikne výborný karamelový krém.

Rozmícháme spolu cukr krystal, vodu a rum. Tímto sirupem budeme potírat placky, aby lehce navlhly a medovník získal ideální konzistenci.

A teď už k samotnému dortu: Vezmeme první placku, dáme na tác a z vrchu potřeme sirupem. Potřeme částí krému a vezmeme další placku, kterou potřeme sirupem zespodu, dáme na první a potřeme zase z vrchu. Takto pokračujeme až do páté placky. Také potřeme sirupem z obou stran, pak potřeme krémem vršek i bok dortu.
Rozdrobíme si “zbytkovou” placku, nebo ji rozsekáme v nástavci na tyčový mixér (přihodila jsem k ní pár vlašských ořechů, jen na ozdobu). Drtí pak posypeme celý dort.
Medovník necháme odpočinout alespoň do druhého dne, aby se krásně rozležel. 


    160 g
    másla
    3 lžíce
    medu
    3 ks
    vejce
    150 g
    cukru
    1/5 lžičky
    jedlé sody + špetka soli
    cca 250 g
    hladké mouky

    Krém

    6 kelímků
    zakysané smetany
    150 g
    cukru
    1 bal.
    vanilkový nebo smetanový pudink bez vaření 

    Máslo s medem nechat roztopit v kastrůlku. Nad párou vyšlehat metličkou celá vejce s cukrem a tenkým pramínkem při šlehávat rozpuštěnou medovou směs.
    Poté sejmout ze zdroje tepla, přidat sodu a po částech přidávat mouku, dokud není těsto hladké.

    Vyklopit na pomoučenou pracovní plochu a nyní už jen rukama zapracovat do těsta tolik mouky, aby bylo pevné, ale přitom tvárné.
    Rozdělit na 4 stejně velké části, každou zvlášť dotenka vyválet a přenést pomocí válečku na pečící papíry. Péct na obráceném plechu cca 5-7 minutek na 170 stupňů dozlatova (pozor, nepřepéct, jinak budou placky tvrdé a budou se lámat).
    Hotové pláty oříznout všechny na jeden rozměr, odřezky nevyhazovat, rozdrolit do misky (poslouží jako posyp navrch moučníku), promazat krémem a poskládat na sebe.

    Vršek lehce pomazat a posypat drobečky. Hotové necháme v lednici do druhého dne rozležet.
    Krém: Vše vyšlehat ručním elektrickým šlehačem dohladka.

  1. Šťavnatý hrníčkový perník

    • 3 vejce,
    • 1 hrnek krystalového cukru
    • 1 čajová lžička skořice,
    • 2 polévkové lžíce kakaa,
    • 3 polévkové lžíce marmelády,
    • 2 hrníčky hladké mouky
    • 1 čajová lžička sody bikarbony,
    • 1 kypřicí prášek do perníku (20 g),
    • 2 hrníčky mléka,
    • ¾ hrníčku oleje,